Vaše ůprava ryb a rybích specialit

Milý přátelé můžete se se mnou podělt o vaše rybí speciality.Budu rád za jakoukoli ůpravu.At studenou či teplou.Pokud pošlete foto budu rád.
Autor diskuse: KOLIBŘIK - Profil , 26.3.2010 všeobecné - ostatní

JAKOU RYBU MÁTE NEJRADĚJI

A) CANDÁT44%

B) SUMEC6%

C) KAPR16%

D) LÍN2%

E) ŮHOŘ4%

F) ŠTIKA4%

G) PSTRUH6%

H) OKOUN10%

I) MNIK4%

J) OSTATNÍ4%

Od 26.3.2010 hlasovalo 50 čtenářů.

Anýzový dědek - Profil | Po 29.3.2010 9:35:26

KOLIBŘÍK : Zkus se podivat do teto diskuse. (http://www.mrk.cz/diskuse.php?id=623976).
Snad si neco vyberes.

Čendík - Profil | Po 29.3.2010 8:57:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Sobotní večeře ( zbytek pstruhů z dírek ). Naplněno pórkem, paprikou aj., proloženo slaninou, podlito vínkem a přidáno trochu másla. Foto před šupnutím do trouby.

Ati - Profil | So 27.3.2010 21:18:03 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Musim něco chytit.

MarťasLysa - Profil | So 27.3.2010 21:07:55 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

KOLIBŘIK - >> vhodný recept na kaprovité ryby ( dělám takhle bolena, a 1x ročně parmu). V pekáči rozpusti máslo. Na něj nasyp 1 pytlík kořenový zeleniny- směs. pak polož napůlenou rybu i s kůží. Tu osol a zasyp dalším sáčkem zeleniny. Polož plátek i 2 másla, zalij tak deckou vody. Přiklop pekáček a peč 3-3,5h( to je důležité) při 120st.C. Doba a teplote je důležitá, protože pak tti tam nezůstanou kosti, ale jen šťavnatý masíčko. Dobrou chuť

Mallos - Profil | So 27.3.2010 20:55:36

tenhle recept jde udelat prakticky z jakekoliv ryby:
filety nakrajim na mensi kousky, obalim v mouce a na noc nalozim do: plnotucna horcice, olivovy olej a citronova stava (vse smichat dohromady). pak se to normalne smazi na ojeli. udela to takovou vybornou kurku...

čepi82 - Profil | So 27.3.2010 20:29:02

Čendík >> nechci bejt nákej chytrej,ale když dělám já karbanátky z ryb tak je nevařím,je to zbytečný-zfiletuju ryby a menší melu i z kůží jenom jednou na mašince pak přidám strouhanku,česnek ,majoránku,sůl,cibuli a anglickou slaninu(aby nebyli takový suchý) a upeču a naložím nebo jím hned,ale lepší jsou naložený

čepi82 - Profil | So 27.3.2010 20:23:27 - SKVĚLÝ ZÁPIS!


jeden univerzální recept-kapra naporcujem na podkovy a nasolíme.pak potřebujem na 1kg kapra-100g slaniny,3 čerstvé papriky,4 rajčata,1 velkou cibuli,hladká mouka,mletý pepř,sádlo nebo olej. Na pánvi opečem slaninu nakrájenou na nudličky,kapra obalíme v hladké mouce a opečeme na slanině z obou stran,přidáme nakrájenou papriku a rajčata a necháme podusit.pak přidáme cibuli a promícháme.(hodí se na všechny druhy ryb)fotku nemám ,jídlo si moc nefotím:-):-)

Venca888 - Profil | So 27.3.2010 19:45:04

jiku2 >> to nevim... neměřil jsem ho. ale ten talíř je dost velkej (servírovací), takže to zkresluje.

Efis9 - Profil | Pá 26.3.2010 22:53:59 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Kapr po maďarsku.....????
Každopádně recept máme od maďarů ještě z dávných socialistických dob.
Kapra (nestaženého) naporcujeme na podkovy a ty dále rozpůlíme. Osušíme a osolíme. Rozmícháme si hrubou mouku (cca 2dcl) a (0,5 - 0,7dcl) sladké mleté papriky a krapet pepře. Vše se řídí samozřejmě podle velikosti kapra či počtu kaprů. Toto je dávkování na jednoho kapra cca 55 cm.
Kapra v tomto obalíme. Na hlubší pánev s víkem (víko předem sundáme) hodíme cca 4 vrchovaté pol. lžíce tuku (ceres nejlépe) roztavíme na max. a hodíme na to kousky kapra. Ihned ztlumíme tak na půlku možná ještě míň záleží na sporáku a osmahnem ze tří stran. Mezitím si připravíme cibuli. Cca 2 opravdu velké cibule nakrájené na kolečka (3mm). Jakmile kapra obrátíme na poslední (4) stranu zasypeme kolečkama cibule a přiklopíme pokličkou. Hotovo je v momentě, kdy cibule změkně a "zesklovatí". Servírujeme s chlebem nebo bramborovým salátem.
Dobrou chuť.
P.S.: obrázek přidám, až zas budu dílo tvořit.

jiku2 - Profil | Pá 26.3.2010 21:18:02

Venca888 >> neni tem amur nejaky maly?nejaky podmirovy?

KOLIBŘIK - Profil | Pá 26.3.2010 15:08:14

Venca888 >> Máš pravdu.Na každou rybu musíš mít ten vhodný recept.Proto mám rád recepty od samotných rybářů,neprofesionálů.Mají cit pro chut,nápaditost.Já ryby jím na všechny způsoby.Jak sladkovodní tak i mořské.Procestoval jsem díky svému zaměstnání různý kouty světa ale ode všad jsem hlavně vyzkoušel ůpravu jejich ryb.Chytám už přes štyřicet let a od různých kamarádů rybářů jsem jedl nevýdané recepty a speciality.Každá ryba chce své.

Venca888 - Profil | Pá 26.3.2010 14:51:30

XAXAP >> jasně, že jdou... upravit k jídlu jde leccos... jde o to, jak to potom chutná.
Tlouště jsem měl dvakrát a pokaždý jsem ho dělal sám, takže bych musel mít v obou případech "vadnou" rybu.
Nejlepší je sumec, úhoř, candát, okoun to je takový klíčový kvarteto.

XAXAP - Profil | Pá 26.3.2010 14:48:36

Venca888 >> tloušť i amur jdou upravit k jídlu ... v principu na ně sedí podobné recepty (jak jsem již uvedl) ... asi to máš s tím tlouštěm jako jsi to měl s amurem

Venca888 - Profil | Pá 26.3.2010 14:41:45

XAXAP >> amur neni špatná ryba. Já jsem k němu choval averzi, protože jsem ho kdysi jedl a, zřejmě díky špatný úpravě, mi nechutnal. Pak jsem ho po dlouhý době zkusil znova a pochopil jsem, že to byl omyl.
tloušť to ne... to je zoufalství...

XAXAP - Profil | Pá 26.3.2010 14:33:38

Venca888 >> amur chutná jako každá jiná bělice, takže v poho

Venca888 - Profil | Pá 26.3.2010 14:31:10

XAXAP >> nene - nadívanej pečenej amur. Ale po receptu se neptej, protože já to pokaždý dělám jinak a než zjistim, jak to chutná (jestli má smysl si to napsat), tak už si nepamatuju, jak jsem to dělal.. :-)

XAXAP - Profil | Pá 26.3.2010 14:20:47

Venca888 >> co to je? tloušť s pečeným bramborem?

Venca888 - Profil | Pá 26.3.2010 14:11:47 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

XAXAP - Profil | Pá 26.3.2010 14:08:36

drozďák 30,42 >> přijedeš si pro čerstvý exkrement? zrovna ho do sebe láduji, tak za cca pět, šest hodin bude ready a ještě teplý!

drozďák 30,42 - Profil | Pá 26.3.2010 14:01:56

Lauri >> halibuta, tím spíš uzeného, tady v ČR seženu v kdejaké řiti.

Lauri - Profil | Pá 26.3.2010 13:58:27

XAXAP >> je dobře že jíš ryby, to ti chválím, ale naproti přes ulici halibuta neseženeš

Čendík - Profil | Pá 26.3.2010 13:01:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Z plevelných ryb jsou velmi dobré karbenátky : ryby dám asi na 5 minut povařit v osolené vodě,
potom je vytáhnu, stáhnu z kůže a maso stáhnu z velkých kostí. Přidám namočenou žemli. koření a ostatní příměsi jako na normální karbenátky, vše promíchám a asi 2x semelu na masovém mlýnku, čímž se úplně rozdrtí menší kosti, takže v mase žádnou ani neucítíte. Je-li směs řídká, zahustím ji strouhankou. Obalím v trojobalu a usmažím. Pokud jich dělám naráz víc, naložím je do sklenic jako utopence, tj. do okurkového nálevu , pořádně proložím jednotlivé porce cibulí a nechám nejméně týden v chladnu odležet. Je to absolutní chuťová bomba ( hlavně k pivu ).

KOLIBŘIK - Profil | Pá 26.3.2010 12:30:00

...my, král Jelimán :))) >> Zdravím.to se ale nedá nic nic dělat.Já se nezlobím,tak to chodí.Poslal fotku a jelikož jsem kuchař profi snad se z ní dá poznat oco jde.

XAXAP - Profil | Pá 26.3.2010 12:28:48

Lauri >> to byla velmi přesná trefa, sic ještě donedávna jsem distribuoval po střední a převážně východní Evropě designové kabelky jedné výrazné návrhářky.

A dovol, abych ti poděkoval za inspiraci, sic jsem nevěděl, co si dám k obědu, a dostal jsem chuť na rybku, tak si pro ni do toho Alberta přes ulici skočím.

Lauri - Profil | Pá 26.3.2010 12:27:04

...my, král Jelimán :))) >> však to je má rybí specialita. Úprava je uzení teplým kouřem a foto jsem taky dodal. O receptech v zadání otázky není jediné slovo. Takže jsem splnil, vše co zadavatel otázky chce. Nevidím v tom nic špatného.

Lauri - Profil | Pá 26.3.2010 12:24:36

XAXAP >> je vidět že se v tom vyznáš asi jako já v dámských kabelkách.

...my, král Jelimán :))) - Profil | Pá 26.3.2010 12:19:13

KOLIBŘIK - >> to mi teď pls vysvětli tvé myšlenkové pochody - zadáš otázku, kde se ptáš po úpravách a chceš aby se přispívající podělili, Lauri sem dá provokační foto a ikdyž se odmítne podělit, tak mu dáš poděkování? boga mi...

XAXAP - Profil | Pá 26.3.2010 12:17:42

...my, král Jelimán :))) >> kašli na recept, něco velmi podobného se prodává v Albertu a je to ok

Lauri - Profil | Pá 26.3.2010 12:15:45

...my, král Jelimán :))) >> mám, ale prozradit nemohu :((

...my, král Jelimán :))) - Profil | Pá 26.3.2010 12:13:26

Lauri >> tohle nevypadá vůbec špatně, máš recept? :)))

Lauri - Profil | Pá 26.3.2010 12:11:51 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

S jakoukoliv rybou se dá dělat prakticky cokoliv, udit,péct, smažit,vařit, sušit atd,atd. kybych ti měl poslat fotky ryb které se pokouším upravovat, tak bych tady byl do zítra. Posílám jednu pochutinu z tohoto týdne.

XAXAP - Profil | Pá 26.3.2010 11:57:27 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Co se týče plevelných ryb jako třeba parem, podouství, ostroretek, cejnů apod., je tady otázka s několika zajímavými recepty: http://www.mrk.cz/diskuse.php?id=619495

Červené karty: MIPS, 1568