jak je to s lovem dravců?

na dravce můžu od 16. června ale co před ním? můžu lovit na plavačku okouny,pstruhy....atd jsou to dravci nebo lov dravců se vztahuje jen na štiky apod.? mohu lovit na přívlač před 16.červ.? tohle v řádu trochu nechápu...nerozumím.
jo a ještě mohu lovit pod jezem,splavem atd a nad ním? co elektrárny atd?
moc děkuji za rady...
Autor diskuse: mikiw - , 26.3.2006 všeobecné - RŘ, MO, svazy

tomfisherman - Profil | Pá 31.3.2006 7:20:39

profo: Vezmi si celosvazový soupis na rok 2005 a na rok 2006 a čti v BP pozorně.
Navíc v §16 vyhlášky by neměl být ve vyjmenovaných způsobech lovu - Lov dravců, jelikož to také není způsob lovu, ale lov určité skupiny ryb, která může být prováděna několika způsoby.
Za druhé je zbytečné v určitém termínu povolovat Lov dravců(štika, candát, sumec, bolen), když jsou tyto ryby druhově hájeni!
Dále, pokud tam tedy Lov dravců je, tak je zbytečné omezovat lov přívlačí, jelikož je omezen již v příloze č.7 - dle tvé logiky a Tvého výkladu.
Takže pokud chci omezit určitý způsob lovu či lov na určitou nástrahu - omezuji jen a pouze to a ne přes lov určité skupiny ryb. Je to daleko průkaznější.
Chci tím jen naznačit a poukázat na některé nesrovnalosti ve vyhlášce - byla tvořena narychlo a v některých bodech a pasážích to je "paskvil"

jindra - Profil | Čt 30.3.2006 21:03:27

profo:Co se týka lovu na rybičku, plně souhlasím.Ale i Jč ÚS ve svém Soupisu revírů a BP má na str.12 kap.VI Lov na rybku a lov nástražních rybek.Takže i v Jč jsou jedinci málo chápaví:-))

burda - Profil | Čt 30.3.2006 18:06:49

>>profo>

Nechci se vnucovat, ale nezapomněl jsi na mne s tím článkem z Rybářství od JUDr. Šímy?

profo - Profil | Čt 30.3.2006 14:30:45

tomfisherman: Tady máš celý odstavec z BP ČRS uvedený na stránkách ČRS. Tak a ukaž mi to co píšeš, že tam je.
Lov ryb VI.


§ 13 odstavce 1, 7 a 9 zákona č. 99/2004 Sb.

(1) Lov ryb a vodních organizmů smí být prováděn v rybářském revíru zpravidla lovem na udici nebo jiným způsobem lovu, který stanoví příslušný rybářský orgán; v rybářském revíru může jednotlivá oprávněná osoba provádět lov nejvýše na 2 udice.

(7) Při lovu v rybářském revíru je osoba provádějící lov povinna mít u sebe rybářský lístek, povolenku k lovu, nejde-li o uživatele rybářského revíru, popřípadě doklad o udělení výjimky podle odstavce 4 nebo 5 § 13 zákona č. 99/2004 Sb. a na požádání je předložit rybářské stráži, rybářskému hospodáři, popřípadě jeho zástupci nebo osobám pověřeným příslušným rybářským orgánem nebo orgánům Policie České republiky.

(9) Osoba provádějící lov je povinna vyznačit v povolence k lovu datum lovu, rybářský revír, počet, druh a hmotnost ulovených ryb.
Ještě jednou jsem schválně prošel celý §13 Lov v zákoně a to co ty píšeš jsi si musel asi vybájit, páč tohle tam opravdu není. Jediné co bych pochopil, že aktivně to ještě někdo pro takové jako jsi ty napsal do BP vydané pro váš kraj.

Michal | Čt 30.3.2006 13:03:38

tomfisherman: jsi velmi, opravdu velmi nechápavý, mám pocit, že si z nás děláš srandu

nemáš pravdu, že lon nebyl lov na rybku jasně zakázán co se týče lovu do 15.6., bylo to zakázáno naprosto jasně ve vyhlášce č.197/2004 Sb. v § 16 odst. 1 a v příloze č. 7, ta vyhláška platí od roku 2004 a loni byl rok 2005, tím končím, s tebou je to bohužel ztráta času, pokud ti to není jasné, budiž, zajdi si k nějakýmu právníkovi a ať ti to vysvětlí, bude tě to něco stát, ale třeba to konečně pochopíš, jedno si zapamatuj, pro tebe a nás všechny rybáře neplatí jenom BP, ale hlavně zákon 99/2004 Sb., vyhl. 197/2004 Sb., taky zákon 246/1992 Sb., všechny další předpisy v tomhle státě, ne jenom BP, obhajovat se před RS, že to není v BP ti nepomůže (pokud to bude ve vyhlášce), to mi věř

tomfisherman - Profil | Čt 30.3.2006 12:46:51

profo:To mohu tvrdit i já o Tobě
Není specifikován - rybička je tam uvedena jako jedna z možných nástrah. Stejně jako smotek červů na velkém háčku, na který před 16.červnem chytat můžeš - tímto jsou Tvé argumenty značně oslabeny a dosti nelogické.
A jak jsem již psal pro tento rok je omezení lovu na rybičku uvedeno v BP pro ČRS v odstavci VI. Lov na rybku a lov nástražních rybek.Což minulý rok nebylo!!!
A proč to tam letos uvedli???Odpověď je jasná a dává za pravdu mně - ve vyhlášce to je nejednoznačné.
Čili se neboj, že to budu zkoušet - v odstavci VI. to je jasně napsáno, s tím se přítt nebudu.
Ovšem náš spor teď¨je, jestli to je jednoznačné ve vyhlášce-a to není. Pokud je nějaké omezení, musí být jednoznačné a ne být psáno někde fakticky mezi řádky.

profo - Profil | Čt 30.3.2006 11:56:33

tomfisherman - ® : jsi nenapravitelnej a silně mi začínáš připomínat Miru Ř. Tak znova a naposledy. Lov na rybičku je specifikován v lovu dravců a tudíš je od 1.1. do 15.6. včetně zakázán. Howk a přes to nejede vlak. Když to nechceš pochopit, tak si nech sebrat papíry a jdi si udělat po 3 letech nový zkoušky ať v tom máš jasno. Kapišto? Jo a nakonec, přestaň slovíčkařit a vytahovat jen to co se tobě hodí, když tomu NECHCEŠ rozumnět, páč jinak to už nazvat nejde.

tomfisherman - Profil | Čt 30.3.2006 11:38:26

hraji: Slovo cíleně sis vymyslel - nikde není definováno, že na tu či onu nástrahu cíleně lovíš určitý druh ryb. Navíc na rybičku mohu cíleně lovit úhoře, tlouště ba dokonce někde i kapry!!! A pokud je u "Lovu dravců" v závorce napsáno štika, candát, sumec, bolen a nic víc.
Jednoduše : pokud budu na rybách a budu mít nastraženu mrtvou rybičku, která bude ležet na dně. Tak jediné co je jednoznačně průkazné je toto : lov
na položenou a lov na mrtvou rybičku. To jaký druh ryby lovím už mi nikdo neprokáže ani kdyby se na hlavu stavěl.

profo - Profil | Čt 30.3.2006 11:34:14

tomfisherman - ® : nevím sice co si tu chceš dokázat, ale když i pyzda se v tomto tématu dal na stranu mě a hrajiho, tak už jsi asi zbyl jen sám, ale budiš. Pokud ti to opravdu není jasné, pak ti asi není ani pomoci. Pleteš jabka a hruška dohromady a nechceš pochopit základní informace. Rybička ja nástraha specifikovaná pro lov dravců a ten je od 1.1. do 15.6. včetně zakázán. Konec a přeber si to jak chceš. Jsou to tvé popíry a tvé povolenka.

Pyzda : ale jo, tak hle to je a co se týká té míry, tak jsem psal, že zákon udává minimální lovnou míru ryb, tím pádem mohou bez povolení přísl. orgánu BP v klidu za podpory zákona zvýšit tuto míru až do ..... . Ty ostatní věci ci píšeš jsou sice na jinou diskuzi, ale osobně si myslím, že nejsou myšleny jako provokace nebo buzerace proti rybářům, ale jako jistá ochrana ryby. Samozřejmě můžeš mít jiný názor je to tvé právo, ale takto to vidím já. Vím, že to občas vyznívá jako snaha něco ušetřit a nebo si něco usnadnit, ale věřím tomu, že tak to myšleno rozhodně není a nebylo. Jinak nejsem členem MRS a proto ti nejsem schopen odpovědět na zmíněné otázky ohledně limitu kapra dostatečně fundovaně, ale pokusím se. Já to vidím tak, že v zákoně (vyhlášce) je psáno nejvýše dva kusy a tím vlastně dává zákon (vyhláška) prostor BP (pokud si to členská základna odsouhlasí) snížit tuto hranici na 1 kus. Co se týká toho kapra, osobně bych klidně nechal míru tak jak je v Zákoně( nemám kapry moc v lásce, ale to je můj problém), ale je to tak jak jsi napsal víš tu volbu BP opět mají povolenu vlastně již ze zákona. O pstruhovkách se tu raději bavit nebudu a to z důvodu, že tam nelovím a nepřijde mi proto rozumné komunikovat o vodách a problémech těchto vod, když zas tak moc dobře jim nerozumím (doufám, že víš jak to myslím).

A teď k otázce : lov na rybičku (jako další popsané způsoby viz příloha č.7 vyhlášky 197/2004 Sb.)je deklarován jako lov dravčů a ten je povolen až od 16.6. do 31.12 včetně. Mimo toto období je zakázán.
Na přívlač lovit můžeš na revírech kde je udělena vyjímka a tento způsob lovu je povolen i v období mezi 1.1. až 15.6. včetně. Tyto revíry si můžeš zjistit v soupisu revírů.

hraji - Profil | Čt 30.3.2006 10:49:32

Jak napsal drda v jiné otázce: na MRku ze sebe musí udělat blce každý sám, nikdo mu s tím nepomůže. Svatá pravda.
K otázce: dravce před 16.6. cíleně lovit je zakázáno

tomfisherman - Profil | Čt 30.3.2006 10:48:31

profo:Pro tento způsob lovu, ale i pro jiný. Takže na rybku mohu chytat na položenou, na plavanou a to, že chytám dravce je neprokazatelné.
Jak jsem již psal, tím co tvrdíš bych mohl na červi žížaly chytat až od 16.června?

Pyzda | Čt 30.3.2006 10:41:21

Profo: pokud tě to unavuje, tak se na to vyprdni. O zpřísňování se v BP nehovoří. Zpřísnit nemůžeš ani vyhlášku o provozu motorových vozidel, kde se říká, že v obci se jezdí 50km/h. Zpřísnění je možné pouze na základě rozhodnutí dopr. orgánu. Pokud se vrátím do rybařiny, tak ty míry, které zmiňuješ stanoví vahláška u kapra např. 35-nekonečno. To je obecná míra u kapra. Myslím si, že vše ostatní je vyjímka, ať už z jakéhokoliv důvodu. Výkon ryb. práva má uživatel povolen právě na základě zákona a vyhlášky, které taxativně vymezují lov. Pokud se tě mohu zeptat co vás vede k tomu povolit v BP 1 kapra deně, zvýšit minimální míru kapra na 50cm, zakázat na P vodách lov přívlačí, zakázat účinné typy mušek? To deklarované zpřísnění je někde i opodstatněné, ale není to snaha uživatelů ušetřit za násady a z rybářů udělat blbce?

Pyzda | Čt 30.3.2006 10:15:43

tomfischerman : Lov dravců na MP 16.6.-31.12. na P 16.4.-31.8. Povolené způsoby lovu a nástrahy máš v příloze. Tady není nic nejasného. Lov na živou , nebo mrtvou rybku je lovem dravců. Divné jsou jiné věci a to, že na P revírech můžeš lovit i na tyto nástrahy a to, že někteří "šerifové" na "svých" revírech to podivně zakazují.

profo - Profil | Čt 30.3.2006 10:09:47

hraji : bohužel (né teda pro teba, ale pro nás oba) máš pravdu a stejně jako včera se přesunu k tobě na post pozorovatele, páč je to tu jak hod hrachem na zeď. Taky nikdy nepropadne na druhou stranu a ani dovnitř.

tomfisherman - ® : tak jinak a naposledy. Lov dravců a přivlač je způsob lovu stejně jako položená nebo plavaná, ale rabky je pouhá nástraha na tento způsob lovu. A pokud si dobře přečteš toto, tak to pochopíš. :
§16
(1) V mimopstruhovém rybářském revíru je povoleným způsobem lovu....atd..... pokračování znáš. Tak a snad už ti to bude dostatečně jasné proč to tak není. Tím končím.

profo - Profil | Čt 30.3.2006 10:04:00

Pyzda : to co píšeš je pravda. Pokud chce uživatel revíru udělat něco co zákon zakazuje musí zažádat o vyjímku a tu mu musí po předložení argumentů a podkladů schválit příslušný orgán. To o co upřesňují BP, ale není proti tomuto. V zákoně se jedná např.: o minimální povolené míře ryb a tu si může dle potřeby ČRS dle dané lokality pomocí BP upřesnit směrem ke zpřísnění. Pokud ale dojde k přemnožení jistého druhu, který má stanovenou zákonem min. lovnou délku a uživatel jej potřebuje korigovat na stavu pomocí snížení lovné délky, musí zažádat o vyjímku a povolení mu musí vydat příslušný orgán.

tomfisherman - Profil | Čt 30.3.2006 10:00:49

profo, hraji : Tak ještě jinak, jednoznačně nechápete.
V příloze č.7 vyhlášky : v odstavci Lov dravců - je mimo jiné také uvedena i přívlač, hlubinná přívlač.
V §16 odst.1 b vyhlášky je přívlač a hlubinná přívlač povolena od 16.června do 31.prosince.
Proč tam stejným způsobem není omezen i lov na živou či mrtvou rybku???? resp. proč je v §16 omezena přívlač, když je uvedena v příloze č.7 u lovu dravců???

hraji - Profil | Čt 30.3.2006 9:56:18

profo: kamaráde, klid, to fakt nestojí za to. Nereaguj, zbytečně ztrácíš čas.

profo - Profil | Čt 30.3.2006 9:54:41

tomfisherman - ® : mě to rozhodně vysvětlovat nemusíš. Bohužel nevím co sice myslíš tím odstavcem lov nástažních rybek, páč ať koukám jak koukám, tak ho nikde nevidím, ale budiš. Ve vyhlášce je omezen lov čeřínkováním a lov dravců. Nevím sice co si představuješ pod pojmem lov nástražních rybek, ale pokud mi to tady vysvětlíš, budu rád. Jinak příloha vyhlášky je její nedílnou součástí a tam máš jasně popsáno co je lov dravců a na co se tam loví a posléze je definováno omezení lovu dravců ve vyhlášce, tudíš je jasné jak to je. Pokud ti to není jasné, tak opravdu nevím co by tam mělo být navíc. Nástažní rybka je nástražní rybka a je úplně jedno v jakém je stavu (tím myslím zda je živá či mrtvá). Bohužel to co píšeš je jen jeden druh lovu dravců a pokud by to tam takto dali do vyhlášky, jak si přeješ ty, pak musí i ty ostatní způsoby, které se specifikují v příloze č.7, takhle vyspat také.A to sám uznáš je lepší provést právě tou přílohou.

Pyzda | Čt 30.3.2006 9:47:51

Burda : z podivných BP na prvních stránkách soupisu revírů Vč.ÚS, jako citace z přílohyč.7 vyhlášky, tzn. že ranec rousnic je legální nástrahou při lovu dravců a je šuma fuk zda na P nebo MP revírech. V těch samých BP je ale bez souhlasu ryb. orgánu zakázán lov na červa v P revírech a vyhlášen zákaz rybolovu na P revírech od 1 ledna do 15 dubna.
K BP pokud zde někdo hovoří o zpřísňování a úpravě zákonů, jako legálního postupu BP, což jsem se zde pokusil na radu "zkušeňejšího" hrajiho "rozvinout", tak jak to činí svévolně různí uživatelé revírů, ale i v tomto případě jsem se nezavděčil. , Pak je dobré se podívat, co to je výkon rybářského práva. Je popsán v úvodu zákona a odkazuje se na povolení příslušných ryb. orgánů §19-24. A pak je dobré si pročíst z §11 alespoň první 3 odstavce a bude všem jasno, o čem JUDr. Šíma hovoří. Pro zajímavost uvedu:
- Příslušný ryb. orgán může svým rozhodnutím při přemnožení či zeslabení populace ryb POVOLIT vyjímku z OBECNĚ stanovených měr jednotl. druhů ryb, z OBECNĚ stanovených dob zájení a z OBECNĚ STANOVENÝCH ZPůSOBů LOVU. Pokud je toto vyhrazeno pro možné rozhodnutí příslušného orgánu, nemohou to řešit BP. Obecně stanovené způsoby lovu, z kterých může ryb. orgán svým rozhodnutím povolit vyjímku pokračují až k §17.

hraji - Profil | Čt 30.3.2006 9:44:37

tomfisherman: tak tebe bych chtěl mít jako obhájce, protože co ty dokážeš najít i tam, kde nic není, to je obdivuhodné. Ano nejlepší by bylo, kdyby byla vyhláška napsána tak, aby ji jasně pochopili i hlupáci.

tomfisherman - Profil | Čt 30.3.2006 9:30:23

profo: Mně nic vysvětlovat nemusíš,spíš já Tobě- mně je to jasné a věř, že mám pravdu.
Každou rybu můžeš lovit více způsoby a pokud ten způsob nemáš nikde omezen,zakázán, tak ho prostě můžeš používat.
Proč si myslíš, že to pro letošek vložili do toho odstavce Lov nástražních rybek?? Jelikož si uvědomili, že v tom je jasná nesrovnalost a nejspíš s tím minulý rok byl v některých případech problém!
A vložili to do tohoto odstavce, jelikož se nechtěli jednoznačně dostat nad rámec vyhlášky.
Prostě v §16 vyhlášky by mělo být, že lov na živou a mrtvou rybičku je povolen od 16.června do 31.prosince. A je po diskuzích!!!