PETICE - Podpořte změnu bližších podmínek i v Západních Čechách

https://www.petice24.com/jednotna_pravidla_pro_vechny_rybae

Žádáme všechny rybáře, nejen ty západočeské, kterým není lhostejné jak se rozhodlo a jak u nás v západních čechách neplatí to, co je jinde normální.

Chceme sjednocení pravidel rybolovu. Chceme, aby Západočeský územní svaz přijal bližší podmínky výkonu rybářského práva (dále BPVRP) dle § 13 odstavce 9 zákona č. 99/2004 Sb. na revírech Českého Rybářského svazu (dále ČRS) schválená Radou ČRS dne 7.června 2018, vydaná jako BPVRP v rybářském řádu na revírech ČRS přijaté a platné ve všech územních svazech ČRS vyjma Západočeského územního svazu, aby byly platné i v rámci Českého rybářského svazu, z.s., Západočeský územní svaz Tovární 5 , 301 00 Plzeň zapsán ve spolkovém rejstříku, vedeným Městským soudem v Praze, oddíl L, vložka 42810.

Jsou to:

Zavedení nejmenší lovné míry Okouna Říčního 15cm

Zavedení povinnosti mít při lovu ryb podběrák

Zavedení zákazu lovu na srkačku. Přesný text: Zákaz lovu na srkačku. Za srkačku se považuje krmítko, ke kterému je přímo přivázán návazec s háčkem (případně návazce s háčky).

Zrušení úplného zákazu muškaření na mimopstruhovích revírech a přijetí textu: Při lovu na umělou mušku a muškařením na revírech mimopstruhových v době od 1. ledna do 15. června:je povoleno lovit pouze s klasickou muškařskou výbavou, skládající se z muškařského prutu, muškařského navijáku, muškařské šňůry a návazce v maximální délce odpovídající dvojnásobku délky používaného prutu a s muškami o maximální velikosti 3 cm. Při lovu na „Tenkaru“ (lov na třepačku) je možné použít pouze prut, návazec a mušku nebo mušky (bez použití navijáku a muškařské šňůry);každá muška může být vybavena pouze jedním jednoháčkem;je zakázáno používat jakékoliv zátěže umístěné mimo tělo mušky, stejně tak je zakázáno použití jakýchkoliv plovoucích pomůcek jako kulového plovátka, splávku apod. Nástraha nesmí být vybavena doplňky, které svým pohybem zvyšují dráždivost ryby, např. rotujícím plíškem, vrtulkou nebo gumičkou.

V Západočeské územním svazu je 25 723 dospělých členů, to je velký počet, tak kolich je vás nespokojeno??

Silvie a František Havlíkovi, Václav Bílek, Miloslav a Miloslav Trousilovi
Autor diskuse: Stupin - Profil , 28.2.2019 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Mrknato - Profil | So 2.3.2019 0:57:38

Stupin - >> BP se nazývají BP VRP. Co je výkon rybářského práva a kdo ho komu povolil řeší zákon 99/2004. Proto jakékoliv zasahování do rybářské legislativy je prasárna, ať už se tváří sebevíce potřebně. Pokud je něco nutné ve VRP změnit, jsou tu výjimky.
Spokojenost či nespokojenost členi nesmí býti důvodem, aby pomatenci tlačili do zákona nesmysly.

Kdo ty vaše BP bude kontrolovat? RS? Ta k tomu nemá pravomoc, jelikož většinu BP nestanovil právní předpis, ale zpovykaní členi. RS není a nemůže být pověřena kontrolou interních předpisů svazu.

u x a - Profil | Pá 1.3.2019 0:11:35

stejně to nechápu, vymejšlí se čím dál víc zákazů,příkazů, opatření ale nic pro ochranu ryb..proč se nezavede řád jako před rokem 2000?proč není všude zákaz lovu na živou s vyjímkou sumce? proč není omezeno ponechání dravců ?viděl bych to na max 2dravce měsíčně..ne nic pro ryby se neudělá, srkačka je problém číslo 1....

Bejmák - Profil | Pá 1.3.2019 23:27:30

HozmyHempi >> Sakra co všechno chcete definovat ,přijde mně že dnes je taková móda definice . Povinnost mít při lovu podberak platila od doby co jsem chytal a nikdo nic nadefinoval. A argument pána Macha jak jste slyšel že to může být třeba přívěsek ve tvaru podberaku je trapná. Podbérak slouží k podebrani ryby tecka vérim že tohle si ryb stráž ohlídat může.

Tarn - Profil | Pá 1.3.2019 23:05:04

Bejmák >> To tedy ty děti vedete dost formalisticky. Pokud se chová dítě k rybě špatně a do toho počítám i tahání ryby po břehu, tak jednou vysvětlím, podruhé ukážu a potřetí vyhodím. jak píše kolega. nemusí být vše nařízené předpisem aby logika věci a idividualni situace si vyžádala odpovídající řešení.

Sa(l)micka - Profil | Pá 1.3.2019 18:47:46

HozmyHempi >> Pravda. Když to nevadí západočechům, tak proč by to za ně měli řešit jiní? Když se má řešit něco třebas referendem, taky se dá hlasovat jenom těm, co se jich to týká. Z logiky věci by si to teda měli rozhodnout západočeši, zda jo nebo ne.

(Kor když se u vody valná většina těch "našich" z místní MO chová slušně a flastrů maji málo - pokud zrovna nezachrápou u Lipna. Podběráky nosí, mouchaří jich pět a půl, a okounů jsem v povolenkách opravdu příliš neviděla - spíš jednotlivě. Ti, co jezdí chytat i jinam, si holt změní montáže, nebo přijdou o papíry - a časem si na ty průběžky zvyknou. Tak nač to lámat přes koleno hned teď a okamžitě, když se ten řád bude za nějakou dobu zas měnit?)

Johnny001 - Profil | Čt 28.2.2019 21:00:35

rybomil >> Ale víš co, mě nedělá problém si do toho června počkat. Rybařina je tak pestrá, dá se chytat spousta jiný technik. Já z myšlení dnešních "taky rybářů" cítím strašnou netrpělivost, hladovost a ani špetku pokory a soudnosti. Kaprař by rád dvacítku na každej vycházce, vláčkař metrovku za každým keřem, hlavně prostě všechno hned a bez práce a když to nejde, tak hned ukazovat prstem na viníky mého neúspěchu.

Martin M. - Profil | Čt 28.2.2019 11:05:49

Podle mne uplne spatne uchopeno. Pokud chcete jednotna pravidla, tak to je konec k70, zavazeni, nonstopce ci celorocni privlaci na nekterych revirech atd.
Proste reknete, ze v ZC se vam neco nelibi, ale nejednotna pravidla to primarne nejsou.

Deawon - Profil | Út 17.9.2019 13:47:12

Jsem ze západních Čech a v první řadě musím říct, že změny od 1.1.2019 mi jsou celkem buřt. Okouna jako nástražku bych nepoužil a 15cm na maso je blbost (jsem vláčkař a je mi jich celkově líto). Chytám na únikové montáže a na ryby bez podběráku může jít jen blbec. Nikdy nevíte co vám zabere. Sice na to měli výmluvu proč to v ZČ neodsouhlasili, ale stejně je nechápu. Letošní změny mi přijdou jako dobré.

Děda Lebeda - Profil | Út 5.3.2019 8:30:13

Rožnovák >> já mám dvě vysoké školy a mám kurva problém se v té organizační struktuře zvorientýrovat...jak budeš chtít, aby parta primitivů věděla co je to členská schůze, BP, BVRP, MCBP, MO, WTF, SSM a tak dále? Už jen ty názvy zaručí, že to spoustu lidí odradí...

Denny - Profil | So 2.3.2019 2:33:49

Mrknato >> Souhlasim,ale jak osetrit ruzne druhy vodnich ploch.Na kazdou delat extra vyjimky? .Prece nelze vsude praktikovat stejne zpusoby lovu,stejnou ochranu ryb.Tak to nefunguje v zadnem civilizovanem svete.Zakon rika jednoznacne co kde jak kdy,ale uz nic nerika o tom,ze kazda voda je jina a na jednotlive vody,podle specifickych podminek se prece musi upravit pravidla.Co je poptom jednoduzsi,udelovat vyjimky nebo to osetrit BP ? Neptam ,se co rika zakon,ptam se,co je jednoduzsi,tudis pro vodu,lov a ochranu lepsi.Nejak sei nedokazu predstavit,ze na kazdou louzi bude muset byt vyjimka,ze se tam treba nesmi lovit z lode.

Bejmák - Profil | Pá 1.3.2019 22:26:52

HozmyHempi >> Tak pokud vedete děti řekněte mně jak u vás dítě vyndá z vody třeba 40 kapra bez podberaku .

hraji - Profil | Pá 1.3.2019 15:57:11

mzxy >> nepochopil jsi, co jsem myslel. Zákon je základ, jako nadstavba je dobře napsaná vyhláška, platná pro všechny, a jako třetí stupeň je potřeba na míru ušít jednotlivým revírům BPVRP. Ale již ve vyhlášce jsou chyby, nepřesné formulace, a o BPVRP ani nemluvě.

FRANK71 - Profil | Pá 1.3.2019 15:50:03

Každá revoluce končí tím, když se nová prasata dostanou ke korytům.“

Orwell

mzxy - Profil | Pá 1.3.2019 15:39:15

to LK: ministerstvo zemědělství není soud, proto nemůže vykládat zákon...ten náleží soudům a dělba moci je v čr dána ústavou...

stanovisko osamoceného ministerského úředníka mne zajímá pouze v souvislosti, že exekutiva v čr si přisvojuje práva moci soudní ...a není to jen ministerstvo zemědělství...

Stačí napsat normální zákon který nastaví jednotná pravidla a nebudou žádné BPVRP, které způsobují akorát nesmyslné problémy - viz petice.

to KNEDLA 12 - proč bych měl někam odcházet? Co kdyby jsi odešel ty? Kdybys nebyl zabržděný, tak bys hned pochopil, o čem píšu. O systémové změně, ne o kosmetické úpravě. A jak si přišel na to, že nepoužívám podběrák, že chytám na srkačku a beru malé okouny?

kakr - Profil | Pá 1.3.2019 15:03:27

L.K. >>
Při lovu do čeřínku je podběrák zcela nezbytný..........

Poušťák - Profil | Pá 1.3.2019 9:47:39

Pedro1 >> Já bych zakázal chytat ryby komplet,všichni by byli spokojení a bez nervů,tihle strejdové by byli bez funkcí a nás pár dobrejch by opět pytlačilo jako za mlada a byl by klid.Fertig...o)))

Pedro1 - Profil | Pá 1.3.2019 9:34:45

1Mara >> Hele Máro,pokud bude vše tak jak být má,tzn. v RŘ,nebo v tištěném dodatku,pak to problém není.
I když se tam občas vyskytnou strašný věci.
Ovššem realita je taková,že se běžně během roku pravidla mění,dělají se vyjímky a ty prostě nikde napsány nejsou.
Respektive jsou na internetu,možná na vývěsce u baráku MO.
Jak pak po mě někdo může chtít,abych se furt dokola s něčím seznamoval.

Třeba tady jasný příklad.Na stránkách svazu se píše následující,všimni si hlavně poslední věty o zákazu krmení:
https://www.rybsvaz.cz/?page=reviry%2Freviry&lang=c​​z&web_menu_id=18&typ=mpr - revír Rokytka

"GPS Z: 50°6'27.611"N, 14°28'1.556"E, K: 50°2'50.59"N, 14°37'52.008"E
Přítok Vltavy. Od ústí do Vltavy až k hrázi rybníka U svaté Markéty pod obcí Královice včetně průtočných tůní v k. ú. Hostavice (Čihadla) a na Říčanském potoce až k Podleskému rybníku v Uhříněvsi.
K revíru patří nádrže:
1. Kyjský rybník v k. ú. Praha 9 - Kyje 17,0 ha
(GPS 50°5'57.349"N, 14°32'52.358"E)
- zákaz lovu ryb z úseků břehů vyznačených tabulemi z důvodu ochrany vodního ptactva,
- na rybníku jsou označena místa vhodná pro handicapované rybáře.
- zákaz přikrmování a vnadění."

No a tady se podívej,co se píše na oficiálních stránkách Prahy,hned nahoře u revíru Kyjský rybník.
http://rybaripraha.cz/obsah/401008-rokytka-1

No a teď mi řekni,čím se mám řídit a s čím se mám furt dokola jako debil seznamovat.

Ale jsem v klidu,svaz se tímhle tempem do pár let rozmrdá sám a bude klid.

sven - Profil | Čt 28.2.2019 23:35:16

L.K. >> To co se tu snažíš již delší dobu propagovat, je naprostá demagogie...
"Dle stanoviska Ministerstva zemědělství......"
Nejrůznější stanoviska, nejrůznějších chybujících úředníků, navíc zpravidla právních laiků a tedy bez právní odpovědnosti, jsou pouze jejich stanovisky...




Zákon 99/2004
HLAVA V
Orgány státní správy rybářství: § 19 - § 24

§ 22 Ministerstvo
(1)
Ústředním orgánem státní správy rybářství, s výjimkou území národních parků 21) a vojenských újezdů, 22) je ministerstvo.

(2)
Ministerstvo vyhlašuje, mění a zrušuje rybářský revír v případě, že se rybářský revír nachází na území více krajů, na území, v nichž se nacházejí hraniční vody, 8) a to i na území národních parků a vojenských újezdů a pro potřeby státních podniků na jimi spravovaném území.
Stanovuje nebo upravuje závazné hospodářské ukazatele rybářského revíru.

(3) Ministerstvo v rybářském revíru vyhlášeném podle odstavce 2 a na rybníku v rybníkářství, který se nachází na území více krajů nebo na území, jímž probíhají hraniční vody, nebo na území objektů důležitých pro obranu státu
a) povoluje výkon rybářského práva (§ 8),
b) odnímá výkon rybářského práva (§ 10),
c) kontroluje evidenci o hospodaření a o dosaženém hospodářském výsledku v rybníkářství a při výkonu rybářského práva,
d) vyhlašuje a zrušuje chráněné rybí oblasti a stanoví podmínky pro hospodaření v těchto oblastech (§ 5), povoluje výjimky podle § 11 odst. 2 a podle § 13 odst. 5 za podmínek v těchto ustanoveních stanovených,
e) na návrh uživatele rybářského revíru ustanovuje a odvolává rybářského hospodáře a jeho zástupce, ........

hraji - Profil | Čt 28.2.2019 22:02:07

1Mara >> to je marný boj a marná diskuze. To znám i od nás. Lempli nejsou schopni si přečíst ani deset řádků na formátu A6. Ale těch keců, proč nebudou číst, těch je na bibli.

1Mara - Profil | Čt 28.2.2019 21:52:32

malenak >> Takže pro tebe je problém si u vody přečíst těch 5 vět co je v BP napsaný ? To už jste tak líný že si nedokážete přečíst pár blbých vět ke každé vodě co a jak ? :--(((

Johnny001 - Profil | Čt 28.2.2019 20:33:57

MAX 1 >> Jakej ta míra bude mít význam, když se nestaráme o primární věci v chovu, jako je občerstvování krve stávajících populací, nebo o tvorbu umělých trdlišť? Okoun je ryba, která pohlavně dospívá ve 2až3 letech takže míra 30 ji fakt nespasí..

rybomil - Profil | Čt 28.2.2019 20:09:21

Johnny001 >> Lov marmyškou není v některých zemích považován za vláčení, to jenom u nás jsme papežštější než papež a platí některé definice a přístupy z doby nástupu komunistů do vedení v tomto absurdistánu.
Podobně třeba neodpovídá rozdělení MP a P revírů nastolené někdy skoro 70 let zpět současnosti, včetně z toho pak vyplývající zarybňování. No a pak tu máme dál třeba přístup vedení státu k podmínkám rybolovu na vodárenských nádržích, bo jsme si jako občani všici rovní, jen ti co mají známé a postavení ve společnosti vyšší jsou tak nějak rovnější. Dát žádost o povolenku k lovu např. na Želivce si můžeš, možnost jejího získání je prakticky nulová. Byl jsem osobně u toho, kdy ministr Jurečka osobně slíbil, že do 3 let tam budeme chytat. Kde je jeho ministrování konec a co pro to udělal ???
Houno.

Bejmák - Profil | Čt 28.2.2019 19:40:25

Tak sakra přijde mně to jako banda nechapavejch dětí . Pokud mají západních čechách srkačky a každý jiný US je zruší protože je to prasárna .A pár lidí je chce díky petici v Zč také zrušit tak co je na tom sakra za problém . PODEPSAL JSEM. Rybáři si mají pomáhat když jde o dobrou věc.

mzxy - Profil | Čt 28.2.2019 18:42:10

Podepíšu petici za to, aby bylo vše v zákoně, případně podrobněji v navazující vyhlášce.

Pak to bude stejné pro celý ČRS a všechny rybáře.

Pamatuji ještě Československý rybářský svaz, tam to tak bylo a fungovalo to.

Jakákoliv místní úprava které nad rámec zákona ukládá občanům povinnosti je protiústavní.

Proto jsem také ochoten podepsat petici za to, aby všechny MO striktně dodržovaly český ústavní pořádek.

Bližší podmínky výkonu rybářského práva, pokud jdou nad rámec zákona jsou nezákonným nesmyslem a nikdo je nemusí dodržovat. Proto je celá petice nesmyslná a pouze se dožaduje rozšiření hlouposti a nezákonnosti do dalšího kraje.

Raději se všichni dožadujte prosazení těchto pravidel do zákona.

FRANK71 - Profil | Čt 28.2.2019 14:42:05

L.K. >> určitě to myslíš dobře. Určitě Havlíček jako člen dozorčí rady néco vyčmuchá a nekalost uveřejní. Zatím se jako trouba ptá na věci tiskového mluvčího ČRS na fb. Přitom by tyto nekalosti měl jako člen DR prověřovat. Nehledě, že se ho může
zeptat přímo. Tímto tě Davide zdravím a těším se opět na nával zlosti na fb.

L.K. - Profil | Čt 28.2.2019 14:29:11

Anýzový dědek >> když myslíte že druh ryby který mizí z našich nepotřebuje ochranu je to váš názor já mám jiný

FRANK71 - Profil | Čt 28.2.2019 13:05:16

Stupin >> musíš to nazvat pravým jménem. Velice malá skupinka provozuje lov na mušku na MP a z toho ještě 80% to porušovala. Každému musí kdo trochu přemýšlí být jasný, že je to zástupný problém. Hlavní je vyvolat averzi proti novému předsedovi.

Johnny001 - Profil | Čt 28.2.2019 13:02:18

Bachy >> A co v tu dobu chceš na řece s mouchou chytat? Hájený jeseny, tlouště, nebo parmy? To můžeš rovnou s tim streamerem na štiky výsledek stejnej a alespoň nebudeš pokrytec, že chytáš jen plotice :)

FRANK71 - Profil | Čt 28.2.2019 12:55:39

Bachy >> slušný muškaři. Každý ví, že se v drtivé většině chytají hájené ryby. Zbytečná historie.

cechura09 - Profil | Čt 28.2.2019 12:52:09

No, to muškaření na mp revírech bych tedy rovnou zakázal už úplně.........
Všichni dobře víme, že muškaři jsou chátra a vyplení každý revír.
Závodící plavačkář s 30 kily bílé v saku je proti nim ekolog.

Johnny001 - Profil | Čt 28.2.2019 12:20:56

Kondrakar >> Okoun můże mít míru třeba padesát, papír snese všechno, ale dokud se nebudou řešit příčiny, výsledek se nedostaví.. A proč zakazovat sekačku, když pevná montáž, páternoster na kmeni a některě method krmítka fungují stejně??

Kondrakar - Profil | Čt 28.2.2019 12:05:01

Stupin >> Povinnost mít u vody podběrák beru (sám ho nosím k vodě pokaždý). Okounovi bych míru zvednul klidně na 20cm. Zákaz srkačky ok, ale chtělo by to lepší definici nebo dát do řádu fotku či nákres (řád tu jednu stránku unese), aby bylo jasno, co se zakázalo. Aby se člověk nemusel bát jít k vodě s pevnou montáží nebo mf krmelcem.