Úmyselné podsekávanie rýb-je vám to jedno rybári?

S príchodom zimy sa každým rokom objavuje pri vode čoraz viac skupina ťiežvláčkárov,ktorí majú iba jeden záujem,nahromadené ryby- ktoré sa pripravujú na prezimovanie "vybagrovať" spôsobom ,ktorý maskujú za regulérnu prívlač.
Autor diskuse: poldeci - Profil , 31.12.2017 všeobecné - ostatní

Pedro1 - Profil | St 10.1.2018 13:13:15

Aniž bych cokoliv chtěl obhajovat,on i ten sumec musí něco žrát.Není to medvěd kterej v listopadu usne a probudí se v dubnu.Poslední sumeček kterýho jsem loni viděl byl chycen kolem 10.12. a měl tak narvaný břicho,že to nemohlo být víc jak 24 hodin,co něco ulovil.A přesto vzal gumu agresivně.(chytnul ho Rybkin,možná má foto)
Znám místo,kde je cca metr vody a sumci tam v zimě normálně aktivně loví.Jezdí ve břehu mezi tlejícími stulíky v blátě a občas vidíš pruh bublin,jak hledá co by sežral.V tom místě jsou schovaný rybičky nahusto právě v tom bordelu.
Takže pokud jde člověk na candáty a hodí to tam,kde se zrovna zjevil sumec který má hlad,tak to ten sumec prostě vezme protože má hlad,ne protože je nasranej.
Bude to sice malé procento,ale tvrdit že všichni sumci chycení od 1.11. do 31.12. jsou podseknutí/vzali to jenom z reflexu je stejná blbost jako tvrdit,že je to obráceně.

Tibiik - Profil | St 10.1.2018 14:21:05

Viděl bych nějak podobně jako Kaňka či Pedro..chodím v zimě vláčet na Moravě i úseky s hloubkou od 1m do 4m a vyhledávám především candoše a celkem často se do toho přimotá sumík,dokonce těsně před vánocemi kousek ode mě zalovily 2 celkem slušní fousáči...Ještě asi před 3 lety jsem chodil na jednu nedalekou jamu,kde byla největší náděj na slušnější céčko a samo že tam byli aj sumíci,teď už tam v prosinci prakticky nechodím,bo co se tam začlo dít je opravdu donebe volající,začli tam chodit "vláčkaři" které jsem snad za celou sezonu nikde v okolí nepotkal a to někteří
tito "takyvláčkaři" zjistily,že je pohodlnější si k tomu sednout,takže když jsem jel jednou okolo,tak asi ze sedmi vláčkařů 3 vláčeli ze židliček a samo,že na druhý den tam seděli znovu..Tady je úmysl celkem zřejmý...Takže na těchto místech nezbude asi nic jiného,než je osadit třeba od 1.11.cedulemi a to i na úkor těch "slušných" vláčkařů,kteří se na toto období pří vyhledávání candošů těší nejvíc..

kaňka - Profil | St 10.1.2018 13:45:27

Orion24 >> Myslím si nepochopil to co jsem psal , myslel sem to tak , že jsou prostě situace , kdy se ten sumík dá ulovit ,,legálně " i v zimě a že není dobré házet špínu na všechny kdo uloví sumce v zimě .
Tak jak se o to tady snaží fishky těma rafovíma fotkama , aspoň já mám takový pocit .
Nechci se nikoho zastávat , páč vím že jsou různí agenti , co přepichují nástrahy jenom aby se mohli prezentovat jako super lovci ale kydat na někoho špínu , skrz to že dá foto uloveného sumce v listopadu , prosinci je taky tak trochu extrém .

P!F - Profil | Čt 4.1.2018 23:12:14

Stanek321 >> PiF žije na Slovensku a plevel ako je kapř cielene nechytá. Keby nechtiac podobnú chamrad chytil, tak to nepustí, síce to žrať nebude, daruje blížnemu, ale v tej vode to nemá čo robiť. Možno ten PiF má trochu prehľad o tom, koľko tých skurwenych kaprov bolo v tecucich vodách 20 rokov dozadu a teraz. Prečo sa vyhadzujú tam, kde ich legálne nie je možné loviť je otázka na srz, nie na mňa. Za mňa je kapor na Slovensku neprirodzene premnozeny úplne všade, vďaka trom zaujmovym skupinám, mäsiari, kaprari a srz. 20 rokov dozadu tá prasoryba bola mimo stojakov náhoda.

lipan - Profil | Út 2.1.2018 23:07:41

P!F >> Vy máte nějak extra placený funkcionáře? Kolik myslíš, že procent z obratu chce pro svoji potřebu majitel soukromáku, aby se podníkání v rybolovu vůbec věnoval. Obávám se, že to máte tak jak u nás a těch funkcionářů, kteří se tím živí je jen pár. Ostatní to dělají spíš jen z vnitřního zapálení a proto, že chtějí alespoň něco málo udělat mimo žvanění na MRKu. No a pak je tam určitě pár takových, kteří jsou už jen zasloužilí. Ale buď si jist, že i ti udělali v době, kdy byli mladší a aktivní tisíckrát víc než kdejaký žvatlal zde. A jsou tam hlavně pro to, že kecat umí každej, ale makat nechce nikdo. Prostě nejsou lidi.

Dalas - Profil | St 10.1.2018 15:46:07

byt mě ty zástupy pseudotřpytkařů na mých oblíbených místech taky serou, bych to taky tak nehrotil, kdysi (nějak předloni) jsem sem dával fotku slizoňa chycenýho někdy v unoru na fídr na hlístu, měl břuch jak balón, než jsem tenkrát vytahl a našteloval fo´ták, tak vyblil nějak kolem 15-20 ti rybek všemožných druhů a velikostí, voda byla studená, u břehu led, plavaly kry, žádná jama- 2-3 m vody. Nebuďme tak závistliví- přej a bude ti přáno..)

PEPO. - Profil | St 10.1.2018 13:45:59

Pedro1 >> V decembri som ml dvoch a teraz nedelu jedného.Všetky tri boli podseknuté.Ani som sa s tým nikde nechválil a samozrejme som ich vrátil vode.A to mám nejakých cca 12-15 celodenných vychádziek mesačne a kde mi podarí kopu zubáčov..A v lete je tomu naopak...A reči o zimných sumcoch ktorý majú hák niekde v okolí hlavy a naivne si myslieť že netrafil dobre nástrahu je až smiešne..Sumec na mýli malokedy...Nevravím že sa nedá chytiť aj cez zimu,ale odhadujem to tak že 90% rýb je v zime podseknutých a ten zbytok chytený regulérne...Ja by som dal dobu hájenia od 1.11. A určite by tie čísla neboli až také velké ako je tomu teraz...Viacerých som sa pýtal či mali tie ryby niečo v sebe ktoré si privlastnili a ešte ani jeden mi nepovedal že by tie ryby mali niečo v žalúdku...Kludne nech si každý myslí čo chce, ale ja to beriem asi tak ako cez august chytiť mieňa..Dá sa,ale velmi zriedkavo..........Takže asi tak....

hraji - Profil | Út 9.1.2018 9:36:04

MOSPA >> Marek22 - 9.1.2018 9:29:38 >> chytil sumce, prohnal ho mrazákem, v novinách tom vyšel článek. Kde je důkaz, že ho úmyslně podsekl?
Mně osobně se tedy jako největší mimoni jevíte vy, co tu děláte tyhle opičky.

kubas. - Profil | Pá 5.1.2018 12:43:14

Monot >> Hlavně když chodíš celej rok s mikromrdkama k vodě a s prutem do 5g a pak si v prosinci náhodou vezmeš 80g... Co kdyby jsi náhodou narazil na od 1.11. hajeneho sumce že... K zblití.

bobco - Profil | Pá 5.1.2018 10:30:18

ninja >> U nás sú to hlavne niektoré skupiny lovcov z člna. Keďže naše vody sú len bahnove jamy tak sa ryba mohla ukryť len na voľnej vode čo vďaka clnkarom nemôže. Systematicky precesavaju vodu do konca roka ryby nemajú žiadny POKOJ. Ak to nejde inak tak na vode zatopia zopár stromov a keď sa do nich schovaju zubace ako do jedinej prekážke a ukryte široko ďaleko tak sa zakotvia vedľa a snažia sa sústredené ryby na zimu "ULOVIŤ". Lov z člna bol veľkou chybou ľudia na to ešte NEDOZRELI. Teraz určite bude NIEKTO oponovať ale jeden BLBEC v člne narobí viac škody ako 30 slušných clnkarov za rok.

ninja - Profil | Pá 5.1.2018 0:07:38

Podsekavání ryb v zimním období, především v zimovištích se stává módním trendem a to jsou ještě někteří tak bezpáteřní, že se chválí s tím na netu nebo dokonce vozí podseknuté ryby do vodních světů ( např. obec Modrá) a tváří se, že jsou sportovní rybaři....

Orion24 - Profil | Čt 4.1.2018 22:49:11

já 2 >> viac ako polka sumcov v ML co tam vidis je podseknuta...ak ne viac....myslim zimne mesiace...a aj ta co to vzala...."nebol zaber"...ale reflex utoku ak mu daco padne na hlavu

abcdddd - Profil | Čt 4.1.2018 20:21:04

P!F >> Mne je to u prdele ci patri alebo nepatri, kazdopadne by mal formulovat prispevky s ohladom na to, ze je kelebrita, tympadom ist prikladom a nie komentare typu ze s vacsim ochladenim (podotykam bol koniec novembra) budu lepsie brat, potom ako k tomu pride priemerny mrkoblb? Tak asi drbat sumce v decembri je normalka. Odkedy je vo Vagner gangu ho tu nevidno.

Džoncek - Profil | St 3.1.2018 9:31:53

Rožnovák >> teď jsme byli na SVK na hlavatky na Váhu v Ružomberoku. Tam mají všude značené zimoviště a pod kamerovým dohledem s nočním viděním. Polák si tam šel zachytat a do 15min tam byla Policie, která ho sbalila sebou, tam jsou pravidla jasně dány. Tady se hold chodí na tolstolobiky cíleně s gumou a čeká se na vlnu a potom to tahají za hřbet a mají z toho velkou prdel i před nedávnem ve Zlíně byli dva pamrdi co stáli pod splavem a házeli do hejna parem woblery, naštěstí jim to moc nešlo tak prd chytli, ale i tak nechápu jak tohle někoho může bavit....

sliver - Profil | Po 1.1.2018 22:02:59

poldeci >> no však jo, myslíš že by si kupovali na měsíc povolenku, kdyby stála měsíční třeba litr ? A riskovali by zamrznutí? Nebo změnu zimoviste, že ho najdou pozde a nemůžou tam každý den?

Vash - Profil | Čt 11.1.2018 9:31:01

PEPO. >> Hele to ho nejdřív tahá za ocas a pak za hubu? Asi se sumík kous do vocasu....... :o) Šňůru má taky pěknou na okouni jak dělanou :o)

PEPO. - Profil | St 10.1.2018 21:00:49

Dalas >> Všetky tri člny mám doma...A to len z dôvodu volnosti...Zvyčajne sa rozhodujem až ráno ked vyrážam či z mojej ulice odbočím do prava alebo do lava.....Ja mi jedno čo chytám...Len nech som na vode a nech je to velké.....To že som blázon je jasné všetkým čo ma poznajú....A to som ešte vo výbore to sú dalšie hodiny venované rybárčeniu aj ked nepriamo ale sú..Detské preteky,školenia nových členov,nejaké tie brigády,hniezda pre zubáče,krmenie rýb a podobne..Ja sa na rybačku teším ako ked som šiel na ryby prvý krát v živote....Chlopi, každý máte pravdu..No ja tým žijem a moja rodina s tým je zmierená...No a že ma to baví je jasné asi každému....Tento rok mám v pláne zakúpiť si madarské povolenie aby som si sumcovú sezonu mohol začať už od apríla....Takže tých výjazdov k vode bude o niečo viac.....

Orion24 - Profil | St 10.1.2018 20:42:04

Dalas >> hovori sa spravne trafeny....a ne tak skaredo :-)

Dalas - Profil | St 10.1.2018 20:39:30

PEPO. >> a čln máš na vodě, nebo to taháš sebu? To je pak nasazení jako kráva- makačka -furt dole- hore.. no musíš byt taky dobře jebnutý))

poldeci - Profil | St 10.1.2018 15:39:01

mám dojem,že treba trocha svetla do vážho tápania..žravosť sumca,poďme na to
v priebehu roka sa žravosť veľmi mení,je známe,že najvačší príjem potravy je v období trenia /pred-po/literatúra hovorí až o 60% celoročnej kŕmnej dávky,ďalšie vinikájúce obdobie je august,od novembra do marca príjem potravy klesá na cca 30-40%,v zime ulovené sumce mali podľa výskumu prevažne prázdne bruchá,v ojedinelých prípadoch málo potravy-sumec je teplomilná ryba,tzn že s rastúcou teplotou vody žerie viac/do určitej teploty/,s ochladzujúcou opačne,z toho vyplýva aj jeho metabolizmus,v zimnom období sa dokonca spomína aj latentný zimný spánok
zdroj zhrnutých informácíi. Mihálik,Vasárhelyi..výskum,SK,HU, RO
- každý nech si urobí vlastný záver

už som to písal,túto debatu som nezaložil iba koli sumcom aj keď je to u nich najviac okaté,u nás sa podsekáva všetko bez rozdielu,prevažne mreny ,zubáče, kapor, ak to ešte nie je u vás vedzte ,že bez zásadných zmien v pravidlách bude-je to iba otázka času!

zaujal ma ešte jeden koment,že sa v zime zubáče nedajú chytať na voblera ,ok tak nedajú )

FRANK71 - Profil | St 10.1.2018 14:45:54

Pedro1 >> není ti divný, že fotky na podvoďák a a bójku v zimě nejsou?

kritik - Profil | St 10.1.2018 14:38:54

kubas. >> Hele poslyš, ty jsi to ale trefil!! Pořídim tedy nějaký firemní triko, vlastně v tomto případě zimní bundu BIG Blac WINTER CAT s polepama přes celý záda, pořádnou čepici s bambulí a vyrazim....
Už se těším na ty fotky se slizákama na sněhu, se svým jemným, zimním 90 g vláčákem v zubech :-))

kritik - Profil | St 10.1.2018 14:15:20

Pedro1 >> Ohledně toho lovu z lodě......při poslední tahačce za lodí, tuším listopad jsem dal dvě pěkný ryby za triko, obě vypnutý.
Už jsem dál na fousatý nejel, voda lehce nad 10C.
Nic neříkající, ale napovídající :))

Pedro1 - Profil | St 10.1.2018 14:02:31

kubas. >> Normálně nahodíš gumu na 10 g hlavě do vody a čekáš.A jak ti začne brnět hlava,sekneš:-)

Orion24 - Profil | St 10.1.2018 13:59:53

kubas. >> to su take dristy....co sa jednoducho nedaju citat.......to mozu vesat na nos zaciatocnikovi alebo niekomu nesvojpravnemu....proste obalit nejak pribeh...aby oklamali hlavne sami seba...svoje ego....pripadne aby konecne mali sponzorsku fotku....

Orion24 - Profil | St 10.1.2018 13:54:42

Fishky >> keby len tri........su Hoveda...co povedia verejne ze na gumu X Y ich ulovia v tuto dobu aj 10.....a ze vraj nahodne

Pedro1 - Profil | St 10.1.2018 13:22:11

kubas. >> No a pak je tady druhá věc.Kde bude vláčkař v prosinci hledat candáty?Na pláži to asi nebude.Pak je sem tam náhodný úlovek sumce téměř jistý.

Ale jak jsem psal,nic neobhajuji a jestli někdo chodí v prosinci třeba na stoják a co vycházku loupne z jedné díry/z jedněch větví/z jednoho místa 3 a více sumců,měl by přijít o noty.

Orion24 - Profil | St 10.1.2018 12:45:42

kaňka >> aj ty za hlavu su reflex, je to proste ryba....ked jej niečo padne na hlavu tak to vezme....a v zime o to lahsie ze su pekne vieme kde....a polka minimalne je podsek...smutne je ze kazdy sa tvari aj na tie podseky ze to je akoze legalny lov....neprizna ze podsekli...proste klamu...a opisu to slovami v Muj lov..napriklad dvihala sa voda....stupal tlak ..zacali zrat...a podobne dristy, a samozrejme su to ludia co v lete take fotky nedavaju....

kaňka - Profil | Út 9.1.2018 18:27:43

kritik >> Není tak úplně pravda , dá se ulovit i v prosinci za držku celkem běžně a není to tím , že mu padesátkrát jebneš po hlavě . Sumci žerou i v zimě , sice ne tak jak v létě ale pokud se mu naskytne neco ulovit , tak to prostě sežere .
Mám za hubu pochytaných v zimě sumců celkem dost při hledání candátů , a když jsem je hledal tak jsem chodil a dal na místě třeba deset hodů a šel dál a zažil jsem i rybačky , kdy jsem na místě kde sem nahodil chytl sumíka .
A zažil jsem i situaci , kdy sem chytal v prosinci sumce na plovoucí voby .
Ale je pravda , že většina těch zimních ,,vláčkařů " je cíleně podsekává.

kritik - Profil | Út 9.1.2018 12:53:36

Fishky >> Můj osobní názor je, že když budu vědět kde v zimě sumci jsou naskládaný a budu je mydlit jigem po hlavách (naprostá většina jich je v zimě na gumy) tak se může stát, že se namíchne a po té gumě se ožene. Přece jenom je to krapet agresivní ryba.
Takže za triko, a nebo ho pořádně nasrat, třeba když ho po padesátý jebneš jigem do hlavy :)

Marek22 - Profil | Út 9.1.2018 11:01:37

Fishky >> ano to máš pravdu, ale prostě zatím stejně stím nikdo nic neudělal všichni otom ví. dokud nebude zákaz od 1.11. přivlasstnění sumce (hájení) tak to bude zbytečné

pokud by to nastalo, že by byl sumec hájený kolem řeky by bylo prázdno a byl by konečně klid

důvodů proč berou tyto sumce jsou známé, tohle slyším u vody normálně : nepatří to do vody, žerou kapry, víš kolik je to masa, ..... bohužel tak to je

Marek22 - Profil | Út 9.1.2018 9:44:22

hraji >> chytil rybu vyloženě na zimovišti, on moc dobře věděl, kde jsou. Je zajímavé že tihle lidé chodí vláčet jen od prosince jinak celou dobu nevláčí a když, tak bezúspěšně je to nějaké divné ne?

kubas. - Profil | Pá 5.1.2018 13:06:08

Monot >> To já taky ne, na každou svini se vaří voda ;-)...

Monot - Profil | Pá 5.1.2018 12:43:20

semi5 >> S kubasem ho zbožnujem, takovýho nadanýho propalovače, podsekávače a masaře jen tak nepotkáš :-)

Monot - Profil | Pá 5.1.2018 12:36:10

semi5 >> To je eso na přesdržku :-)

Marek22 - Profil | Pá 5.1.2018 11:50:09

ninja >> myslíš ten důvod, že musím ho odvést pryč nebo ho chytí někdo jiný :-D a jiné podobné nesmysly? :-D

P!F - Profil | Čt 4.1.2018 22:42:37

Stanek321 >> tri veci. Leto, takze nejak nesuvisi s aktualnou otazkou, wobler, detto, kapor, ktorych je vsade plna rit a vdaka bohu su ludia co to nenechaju vo vode. V podstate happyend.

Stanek321 - Profil | Čt 4.1.2018 22:07:09

Este jedno foto z vypustu siravy - lov na privlac - podseknutie - kapor skoncil v mrazaku

Monot - Profil | Čt 4.1.2018 21:44:55

P!F >> To podle mě není jeho případ, když sám sebe prodává jako pruvodce :-)))

F16 - Profil | Čt 4.1.2018 20:17:20

Džoncek >> u nás by prvně ukradli ty kamery a pak hlavatky...

P!F - Profil | St 3.1.2018 7:24:00

lipan >> máš recht, človek by im mal byť vďačný, že dostali zväz tam kde je.

nofish - Profil | Út 2.1.2018 19:45:51

kubas. >> Když tohle vidím, nedá mi to. Jsme pro. Protože reálně, se bude muset cena povolenky počítat podle nákladů, ne masa v obchodě. takže povolenka, na kterou budu moci lovit jen dravce bude levnější, než ta na kapry. A toho kapra si klidně koupím... Divil by ses, ale vsadí se, že když si zjistíš čísla, budeš se divit.
Občas mi to připadá, že tady na mrku, většina lidí nemyslí, respektive myslí, ale tak přímočaře a jednoduše, bez znalostí detailů.... Jako u vody, rybáři přesně ví, jak by se to mělo dělat, i bez základních informací....

kritik - Profil | Po 1.1.2018 20:24:42

Umely_stimul >> Jako omráčení a zaútočení ocasem je naprostá chujovina..... Ale vůbec bych si nebyl jistej, že sumec za ocas je úmyslně podseknutej. Letos v létě jsem takhle minimálně tři kousky za pádlo vyndal. I ve sloupci, kdy jsem jsem při hlubince nástrahu táhl ve 3 m nad hloubkou 6-7 m.
Spíš jsem si to vysvětloval, že se fous netrefil a při otočce woba trefil ocasem.

Orion24 - Profil | Po 1.1.2018 20:06:32

sliver >> rybar ako rybar....nejake zaklady etiky...by mali fungovat....aj ked viem asi chcem vela

Orion24 - Profil | Po 1.1.2018 19:54:28

sliver >> tak ale aspon potom nehonim ego...a cusim jak vos pod chrastou....lebo vyzeras jak....
samozrejme u tých ludi v lete s jeseni....sumca moc nevidis....lebo ak by lapili hned vycapia

a to neni branie.....treba to nazyvat pravym menom

Orion24 - Profil | Po 1.1.2018 19:00:15

kubas. >> ved to...je to VELMI smutne....ked "esa" privlace....nevedia kde ja hranica.....a pak vysvetluj maldezi ze to je blbost......je mi na bliti

Orion24 - Profil | Po 1.1.2018 18:48:11

tak tak sumciarov sa tu zrazu vyhrabe kopu....je mi z toho na grc....a to som si o kopu z nich myslel aky su to seriozni vlackari....dokonca ked ich clovek upozorni...ze ci to je ok....tvaria sa ze to je ok....ze im to stale zoberu...a ti e podseky..."maskuju"....je to smutne...VELMI smutne

P!F - Profil | Po 1.1.2018 18:45:36

poldeci - >> Z mojho pohladu - RS nic moc nemoze spravit, pretoze vacsina z tychto parchantov to robi s jigom a zakon je napisany ako je, nijak im nejde dokazat, ze to je cielene. Bohuzial je SRZ v tomto smere ako statna organizacia uplne bezzuba. Z kazdej normalnej organizacie by takyto kripel bol jednoducho dozivotne vykopnuty.

Rožnovák - Profil | Ne 31.12.2017 23:53:57

F16 >> tady jde vidět sílu členské základny, když tahá za jeden provaz, čeho dosáhne :-), jen kdyby začli všichni tahat za ten správný konec, budiž to mé přání do nového roku.