Tloušti a ti ostatní

- Kamil Matula

      Nejsem rybář specialista a kromě lovu na mušku, jsem vyzkoušel snad všechny možné techniky a způsoby, které se u nás při sportovním rybolovu používají. Začínal jsem klasicky asi jako každý; dva pruty, na každém dva návazce s houskou nebo kolínkem, někdy zase žížala nebo hnojáček, trocha šrotu v krmítku, nahodit a čekat. Sem tam se nějaký ten kapřík nebo cejn spletl, ale to bylo asi z mé strany všechno. O něco později jsem začal zkoušet plavanou a musím se přiznat, že díky mé neznalosti, jsem většinou odcházel od vody s prázdnou a často i rozladěn. V té době jsem se také rozhodl vyzkoušet přívlač. Nevím jestli jsem měl štěstí nebo se Svatej Petr nademnou slitoval, ale byl to pravý opak mého neúspěšného plavačkaření a já jsem vláčení a lovu dravců absolutně propadl. 16. červen byl pro mě svátek a kromě svých vláčáků, jsem všechny ostatní pruty odložil do kouta. Ale plavaná mi přece jenom nedala spát, a po čase jsem se rozhodl to vyzkoušet znovu. Začal jsem studovat rybářskou literaturu, pozorovat ostatní rybáře a konečně začali přicházet i první úspěchy a já jsem přišel plavané na chuť a propadnul ji, tak jako kdysi přívlači. Vždyť i se splávkem se dá ulovit spousta nádherných ryb a prožít také spoustu nádherných bojů o kterých píší někteří kapraři. Kdo to zažil, tak ví o čem tady mluvím. Vždyť jaký je rozdíl mezi 50 cm kapříkem uloveným na jemné náčiní s koncovým návazcem 0,10 nebo 90 cm mohykánem vytaženým s vody na moderní splétanou šňůru o pevnosti kolem 20 kg ? Tímto tady nechci jakkoliv snižovat jejich rybářské úspěchy, protože vím že každé chce své. Chtěl jsem jenom říci, že rybařina není jen o velkých rybách. Alespoň já to tak cítím, ale nikomu tady nechci svůj názor vnucovat.
      Ale to už jsem trochu odbočil, protože původně jsem psát o něčem jiném, o lovu tloušťů z vodní hladiny. K tomuto způsobu lovu mě dostal jednou můj bratr, když jsme spolu byly na rybách a pozorovaly tloušťě, jak sbírají potravu na vodní hladině. Nikdy jsem před tím takto ryby nelovil a ani netvrdím, že jsme to vymyslely, protože chytání s hladiny je stará věc. Fakt ale je, že moc rybářů takto nechytá a určitě je to škoda. A taky to není plavaná, ale rozhodně k ní má blíže než položená.
Ale teď už konečně k věci.

Náčiní:
      Při tomto způsobu lovu je potřeba často měnit stanoviště a proto toho sebou moc nenosím.
Prut používám poměrně krátký. Je to dané hlavně tím, že se často při sledování tloušťů pohybuji na zarostlých a těžko přístupných místech a delší prut byl prakticky k nepoužití. Mě se osvědčil prut, který používám k jemnějšímu vláčení o délce 3,00 m a zátěži 5-20g.
Naviják by měl odpovídat použitému prutu. Spíš menší s kvalitní brzdou a dokonalým navíjením. Není nic nejnepříjemnějšího, než strávit polovinu času rozmotáváním zmuchlaného vlasce. Já používám naviják s kapacitou 100/0,20.
      Značku použitého nářadí zde neuvádím záměrně a to z jediného důvodu. Většina firem, vyrábějící rybářské náčiní má ve své nabídce v dané kategorii kvalitní pruty i navijáky a určit, že zrovna tento prut nebo tento naviják je nejlepší, je zavádějící. Každý rybář má jiné nároky a jinou představu, jak by měl jeho „cajk“ vypadat, protože kromě kvality je taky potřeba aby seděl v ruce. Určitě víte o čem tady píšu.
Vlasec o průměru 0,15 je tak akorát. Hlavně by neměl být moc tvrdý. Menší průtažnost není na škodu. Jako koncový návazec používám vlasec o síle 0,12 mm.
Háčky musí být ostré, spíš kratší raménko s větším obloučkem. Velikost háčků doporučuji #4 - #5. Tady musím udělat vyjímku a uvést, že se jedná o číslování háčků značky Owner, protože s vlastní zkušenosti vím, že neexistuje jednotné značení, ale každá firma používá jiné číslování, některá podle stupnice Redditch, jiná zase podle stupnice Kendall a další třeba podle stupnice XY. Sám nevím a mám v tom takzvaně guláš. Háčky nakupuji podle citu a potřeby a na stupnici se nedívám. Není pro mě důležitá. Důležitější je aby háček vyhovoval lovu pro který je určen, byl ostrý, pevný a s kvalitní povrchovou úpravou.

      Dále budete potřebovat kulové plovátko, menší obratlíky s karabinkou, PVA šňůru, prak, polarizační brýle a menší dalekohled, nejsou nutností, ale hodně vám pomůžou při vyhledávání ryb a samotném lovu. Toto vše se vejde do kapes rybářské vesty a kromě podběráku, nástrahy a povinné výbavy už nic jiného nepotřebujete. U podběráku bych se ještě na chvilku zastavil. Je vhodné mít podběrák na plavanou s mělkou síťkou a teleskopickou rukojetí, aby bylo možno podle potřeby a lovného místa rukojeť zkrátit nebo naopak prodloužit.

Způsob a doba lovu:
      Nejdříve je potřeba dodat, že tento způsob lovu se dá použít jedině v letních měsících a za předpokladu, že jsou ryby u hladiny. Také nemá smysl lovit na místě, kam dopadá stín od vysokého břehu nebo lesního porostu a pod. Tam se v prostě v 99% případů záběru nedočkáte - stará pravda, ryby se prostě stínů bojí. Také doba lovu je důležitá. Z mých záznamů vyplývá, že většinu ryb bylo chyceno ráno mezi 8-10. hod. a odpoledne mezi 15-19. hod., za slunečného a teplého počasí a od poloviny června do poloviny srpna. Tím nechci tvrdit, že jindy takto tloušťě nechytíte, ale mě se nejvíce osvědčily tyto podmínky.

Nástraha:
      Velice jednoduché, já používám jedině pařený, lisovaný rohlík, natrhaný na kousky o velikosti cca 1,5x1,5 cm. Abych se přiznal, tak jsem ani jinou nástrahu nezkoušel, protože rohlík je skoro vždy úspěšný a proto jsem nebyl nucen zkoušet nic jiného. Snad někdy jindy. Nástrahu napíchneme tak, aby byl celý háček schován a vyčníval jenom kousek hrotu.

Montáž:
      Na kmenový vlasec 0,15 mm navážeme menší obratlík s karabinkou, do které upevníme kulové plovátko. S vlasce 0,12 mm si vytvoříme návazec dlouhý 80 – 100 cm., na jednom konci opatřený háčkem o velikosti #4 - #5 a na druhém konci obratlíkem s karabinkou, kterou rovněž připevníme k plovátku, které naplníme do poloviny vodou. K tomuto účelu jsem si vyrobil jednoduchou pomůcku – na obyčejnou injekční stříkačku, jsem nastrčil 5 cm ventilkové gumičky - s kterou plovátko pohodlně naplním, ale i vyprázdním. Samotné plovátko upevňuji napevno z důvodu lepší kontroly nástrahy na hladině a zároveň kvůli tomu, že je prakticky nemožné udržet vlasec neustále napnutý a při záběru ryby byl okamžitý zásek k ničemu. Proto když tloušť nástrahu sebere a zmizí s ní pod hladinou, tak se nám vlastně plovátko svým odporem postará o to, že se ryba píchne a nám už „stačí“ jenom rychle vlasec namotat a přiseknout. Taky je důležité dodat, že při použití jiné barvy plovátka než transparentní, například červené s důvodu lepší viditelnosti, poklesl počet záběrů téměř o polovinu. Nevím proč, ale je to tak. Asi v nich probouzí barevný předmět v blízkosti nástrahy nedůvěru.

Lov:
      Když dorazím k vodě, tak ji nejdříve, pokud to terén dovolí, prohlédnu z vyvýšeného místa dalekohledem. Tlouště, který sbírá z hladiny, poznáte velice snadno. Je to ryba velice opatrná a plachá a podle toho se také chová. Než sebere jakoukoliv potravu, tak kolem ní nejdříve začne kroužit. Poznáme to podle charakteristických šípovitých vln, které vytváří svým hřbetem vyčnívajícím s vody nebo těsně pod hladinou. Potom do ní několikrát narazí a nakonec ji prudce sebere a rychle zmizí pod hladinou. Při samotném sebrání potravy nadělá také spoustu hluku, který si snadno zapamatujete a nemůžete jej proto přeslechnout. Když takového tloušťě objevím, tak je jasné že tam nebude sám. Opatrně se přiblížím k místu, nejlépe je chytat z vyššího břehu, máte tak větší přehled, co se na hladině děje. Je to důležité, protože během lovu je potřeba nástrahu neustále sledovat. Na břehu se musíme chovat maximálně opatrně a potichu, jinak ryby vyplašíme a můžeme se stěhovat jinam. Proto je také vhodné začít lovit z větší vzdálenosti od vody. Po nahození je, jak už jsem řekl, potřeba nástrahu neustále sledovat. Při samotném lovu je také důležité dopravit k blízkosti nástrahy pár kousků rohlíku jen tak jako návnadu. Zvýšíme tím důvěryhodnost naší nástrahy a současně přitáhneme nebo udržíme na místě více ryb. Já k tomuto účelu používám prak, chytám-li blíže u břehu a chytám-li dále, tak na PVA šňůru navléknu kousky rohlíku a připevním k háčku. V obou případech vždy jen 4. – 6. kousků. Obojí má ale své nevýhody. Při vystřelování návnady prakem se nevyhnu prudším pohybům,které ryby vyplaší. Proto je dobré a pokud to jde, se ukrýt za strom nebo keř. Při použití PVA se snižuje přesnost a délka hodu a háček, vlasec i ruce musí být suché, jinak nám návnada dopadne úplně někam jinam.
      Pokud jsme tedy nahodily a v blízkosti nástrahy se začne něco dít, tak se nesmíme unáhlit. Tloušť skoro nikdy nevezme nástrahu hned napoprvé, ale většinou ji nejdříve oťuká a pokud nezjistí nic podezřelého, tak po ní vyjede. Ne pokaždé to ale znamená, že ji vezme. Kolikrát se mi stalo, že mi nástrahu vzal, ale hned ji zase vyplivnul. Potom na okamžik zmizel, aby se znovu vrátil a tentokrát již rohlík stržený z háčku spokojeně spolknul. Možná se vám to bude zdát přitažené za vlasy, ale je to pravda. To, že nám vzal naši nástrahu opravdu poctivě, poznáme podle toho, že se pohne plovátko. V ten moment musíme okamžitě dorovnat oblouk na vlasci a zároveň zaseknout. Proto se po celou dobu lovu snažím držet prut v ruce.
      Tloušť je ryba bojovná a nerad se vzdává. Podniká prudké výpady do stran a v blízkosti břehu skáče s vody. Boj s půlmetrovým obrem je opravdová lahůdka a nádherný zážitek, i když musím přiznat, že takové kusy jsem zatím chytil jenom dva. Většinou se velikost ulovených ryb pohybuje mezi 30 – 45 cm. Ale i tyto ryby se dokáží postarat o skvělý zážitek a pocit s toho, že se mi je opět podařilo přelstít. Vždyť někdy i 30 ks ulovených ryb za jednu vycházku, je vlastně 30 dávek drogy zvané rybařina. A o tom to vlastně je!

      Nakonec chci dodat, že většinu ryb, a nemyslím jenom tloušťe, pouštím. Říkám většinu, protože nevidím nic špatného na tom, když si občas rybář vezme ulovenou rybu domů. Nic se ale nesmí přehánět. Nechytám přece ryby proto, abych naplnil mrazák nebo obdaroval všechny známé, ale proto, že mě to baví. Věřím že nás normálních, poctivých a rozumných rybářů je většina a že těch ostatních bude čím dál méně. Proto všem rybářům přeji mnoho nádherných zážitků, nádherných ryb, spoustu čistých a zarybněných revírů, tolerantní manželky a přítelkyně a co nejvíce volného času pro našeho společného koníčka. No a těm ostatním – masařům, přeji mnoho zbytečných vycházek a ukopnutých palců!

Autor: Kamil Matula - ®

Přečteno: 7 844x
Průměrná známka: 1.43

NVelcí, větší, největší - tloušti 1

Od důvěryhodných rybářů mám informace o rybách 72, 73 a 75 cm. Jednou jedinkrát jsem takového tlouště dokonce i viděl.

NTloušti a ovoce

Starší ryby podřizují výběr lokality, kde se převážně přes den pohybují, vždy vlastnímu pocitu bezpečí.

NJelec tloušť - 1. díl

Potom je tu velké dilema mezi rybáři a to jestli lovit na vypeckovanou nebo nevypeckovanou třešeň.