Lov podle předpisů kontrolují rybářské hlídky. Používají i termovizi

Kategorie: Všeobecné

Vybaveni moderní technikou – termovizemi, motorovými čluny nebo dalekohledy s nočním viděním – vyrazili v minulých dnech ke dvěma rozsáhlejším a několika menším kontrolám ve středních Čechách uniformovaní členové rybářské stráže Českého rybářského svazu. Odhalili řadu prohřešků, přibývá cizinců lovících bez povolení.

https://www.idnes.cz/praha/zpravy/rybari-rybar-kontrola-hlidka-straz-rybnik-reka-termovize-nocni-videni-stredni-cechy-prestupky-lov-ry.A200512_122930_praha-zpravy_pmk

Martin M., 17.5.2020

Diskuse k bleskovce

Stilet - Profil | Út 26.5.2020 14:48:29

nofish >> S tím "vysazováním" lipana bohužel nepřeháním, spíš to bylo poněkud horší, když se k tomu přidal vulgaritami jeden bývalý ryb. technik sm. Předání je poslední možnost ovlivnit stavbu, někdy zajdi. A RS musí znát revír, kde kontroluje (když tedy pouze nerazítkuje).
PS. Sám změníš, kolik zmůžeš, ale něco je k tomu potřeba, něco důležitého. A opakování pseudoargumentů to vážně není.

nofish - Profil | Po 25.5.2020 20:24:03

Stilet >> já s tebou souhlasím, neboj. Jen upozorňuji na to, že to zas nebude taková tragedie, že by nebylo na povolenky za práci. Myslím, že každý ví, co se od něj čeká a zrovna RS to pro peníze fakt asi dělat nebude. Povoleka stojí kolik? 2000? to je pro spoustu lidí tak max deset hodin přesčasů a to toho okolo vody odchodí víc. Buď je to důvěře, nebo o podpisech. Kolik podpisů nasbírám, když jsu na kontrolu revírů po denní době lovu, po cestě z ryb? Doufám, že nula, ale činnost nebyla?
Neboj, mu ku*revsky poslední dobou chybí u svazu ten cit pro to "co a kam" ale co se dá dělat? Sám nic nezměníš a dokud lidé platí a mají kapry, duháky, slováky, tak je jim to jedno. Jinak na předání vodní stavby se můžeš dostavit, ale mi spíš chybí to, že u projdnávání manipulačního řádu má být zástupce svazu, předání už je o ničem....
Hele nejsem tak blbý, jak vypadám a jak si myslíš, jen vidím, jak jednoduchá řešení nejsou in, jak je lepší mluvit, než něco udělat.
S tím vysazováním ryb už přeháníš, RS nezná každý revír a dekret k němu....

Stilet - Profil | Po 25.5.2020 10:24:51

nofish >> "Problém vyřešen"...jak je to jednoduché, že...odhaduji, že děláš v nějakém výboru MO. Tak jenom bodově trochu hrachu na zeď:
- pokud si to oni zaslouží - a kdo a jak rozhodne o zásluhách? (zase jsme u razítek)
- dá povolenky MO, ze svého rozpočtu
a, rozpočet schvaluje členská schůze
b, RS navrhuje uživatel revírů, ale v SM to MO nejsou, tak proč by platily ze svého?
c, většina RS má územní působnost
- jen mimochodem, RS není bič na obyčejné rybáře, jak si tobě podobní myslí. Má povinnosti, které vyplývají ze zákonů. Takže když například RS pokárá partu, co vylévá ze břehu ročky lipana do pěřejí, nebo se RS dostaví na předání vodní stavby a na místě není nikdo z ČRS, aby stavbu schválil , nebo do odlehlé vodní nádržky, kde si v klidu a samovýtěrem žijí divocí PO se příslušná MO pokouší nasypat 50 ks "slováka", protože jeden člen výboru tam má chatu, ...jo, RS bude jistě pochválena a po zásluze odměněna z prostředků MO..:-))).

nofish - Profil | So 23.5.2020 11:55:36

Stilet >> a nebo pro ty další, na které nezbude povolenka s nápisem "bezplatná" na známce, dá povolenky MO, ze svého rozpočtu, pokud si to oni zaslouží. Problém vyřešen.

petrikveprik - Profil | So 23.5.2020 11:50:38

Stilet >> ahoj, zcela presne a vystizne.

Rožnovák - Profil | So 23.5.2020 11:35:18

Stilet >> Lovící účině kontrolovat může jen RS s plackou. To že se v potoku tahá dřevo nebo je suchý vidí každý, a může tu informaci poslat v době mobilní rychle dál, to že to řada i rybářů přejde bez povřimnutí je věc druhá. Tím nechcu snižovat tvé snahy a velice si jich cením chi říct že nikdo jiný krom RS ty lovící prostě účině kontrolovat nemůže. Ve sporu nejsme.

sven - Profil | So 23.5.2020 10:35:06

Stilet >> naprosto přesně :-))
Možná bych doplnil, že ještě je třeba na VČS veřejně složit účty výboru a základně..
Nejlépe s výčetkou 365 kontrol za uplynulé období, které proběhly bez závad, tedy až na cca 20-30 drobných přestupků vyřešených na místě, jak jinak, než ústní domluvou..žejo :-)

Stilet - Profil | So 23.5.2020 9:17:05

Rožnovák >> Povolenek "zdarma" je pouze omezené množství, dostane je výbor a na RS zbude třeba 5 ks...a členů RS je devět nebo více. A začnou závody, RS si koupí razítko s číslem RS (aby nedocházelo k zdržení při zápisu do povolenky) a razítkuje a razítkuje (kolem přehrady je to jistota, bo už ani na nábřeží v Rožnově to není, co bývalo). Kdo by se "zbytečně" vláčel kolem potoků, když tam rybáře potkat nemůžeš a tedy nejde potvrdit svoji činnost. Jsou to takové vlny, které se periodicky opakují a záleží na koordinaci. Pokud činnost RS nikoho nezajímá, tak se jen na konci sezóny sečtou razítka v povolenkách, prvních pět dostane zdarma povolenku a ostatní nic. Myslím, že je nyní požadováno 25 kontrol (dní). P revíry jsou rozhlehlé, když dáš v roce jen pět prohlídek chovných potoků (a že tam co vidět a řešit je), najedeš autem tak 200km a nemáš zápis. Pak už je to jednoduché. Neřešíš svůj každoroční finanční prodělek, čas, strávený "domlouváním se" s chovateli či zahrádkáři, co si všechnu vodu odtáhnou z potoka do rybníčka či zahrady a pod nimi je 100 m sucho a mrtvo. Jdu si nasadit roušku, rukavice a někomu se zapsat do povolenky, aby to nevypadalo, že "nepracuji".

sven - Profil | Pá 22.5.2020 10:14:50

krusnohorec >> Rozumím tomu, že tomu ne zcela rozumíš :-)
Jen zasvěcení, vědí o čem píšu. Vůbec nešlo o obsah sdělení ale o kompetence či spíše nekompetence toho, kdo sděluje...
Jinak nejsme v žádném rozporu a i vzhledem k podobnému letopočtu narození, velmi dobře chápu Tvou opatrnost.
Ostatně, zde jsem ji v reakci na územního mluvčího vyjádřil, když jsem to "doporučení" přepracoval podle svých představ..
https://www.mrk.cz/bleskovky.php?id=49600
Bohužel, přestože je naším zaměstnancem, tak bez jakékoli zpětné vazby z jeho strany a ještě větší bohužel, bez zájmu zdejších kolegů, v případné pozici kontrolovaných osob....

Jak vidno, ostatní kolegové nejspíš takové obavy nesdíleli ani v období největší koronakrize......
A jak jsem se už letos u vody mnohokrát převědčil, nebyli žádnou výjimkou..
I já Tobě, přeji pěkný den :-)

krusnohorec - Profil | Pá 22.5.2020 9:19:50

sven >> Přiznám se že moc tvé reakci nerozumím. Hledání nějakých personálií k tomu vyjádření k postupu RS mi připadá jaksi mimo. Já to vyjádření považuji v celku za rozumné a myslím si že v současné době je víc škodlivá možnost roznášení nákazy, než nevyřešení nějakého přestupku. Toť můj názor. Někdo má z nákazy obavu, jiný ne. Já ano, je mi nad 65 let a život mě naučil být opatrný. Hezký den.

Rožnovák - Profil | Čt 21.5.2020 16:52:16

pheasant_tail >> aby se členové RS motivovali k tomu aby vůbec členy Rs byli poskytují se např povolenky zdarma, apod. ovšem nastal někdy problém, že nebyla aktivita tak se to někde podmínilo obdržení tohoto bonusu, aspoň minimmálním počtem kontrol.
To že se RS vyskytuje víc na atraktivních místech, kde je víc sazeno a je víc rybářů je pravda, protože z logiky věci vyplývá že tam čím víc lovícíh na místě tím víc přestupků a RS nemusí vykazovat činost, ale mimo jiné kontrolovat lovící a najde jich nejvíc právě tam. Někde i 10% lovících se nevejde svým chováním mezi stanovená pravidla. Bohužel je to i tím že džungle pravidel poněkud bují.
Nejsem nadšen s faktu že méně lukrativní revíry hlavně odehlejší úseky řek postrádají nějaký větší dohled. Ovšem kdyby se RS přesunula z přerybněnýc stojáků a příměstských úseků řek kde ty ryby jsou jinam, asi by se děly věci ještě horší.
Jinak i sám řadový rybář se může při lovu kolem sebe víc koukat a projít se ve volných chvílich kolem řeky či chovného potoka a kouknout jestli voda teče a ryby žijí :-).

Bacha San - Profil | Čt 21.5.2020 15:59:01

Tak já vím, chlapi, že to tak je. Ale kdyby nedostal noty kdejaký dement, RS by mohla honit jenom ty bez not. Já pamatuju ještě revírní hospodaření a tam stačil porybnej, páč se všichni znali a nikdo si nic nedovolil. A porybnej nic nekontroloval. Stačilo když se prošel kolem řeky a všichni byli jako mílius. I staří pardálové.

rybomil - Profil | St 20.5.2020 23:16:58

Bacha San >> noty dostane kdejaký dement bo MO a svaz chce členi, bo členi jsou prachy a ty jsou motor svazovýho kapřokolotoče. začarovaný kruh.

pheasant_tail - Profil | St 20.5.2020 21:38:20

Bacha San >> RS je tady, protože uživatel revíru je povinen, dle zákona, navrhnout RS pro daný revír.

Bacha San - Profil | St 20.5.2020 16:12:02

RS je tady od toho, že noty dostane kdejaký dement.

sven - Profil | St 20.5.2020 13:33:19

krusnohorec >> velmi tragikomická záležitost ...
Je komické sledovat, jak se "vyprofilovala" samozvaná squadra nadstrážníku, kteří se obětavě delegovali do vedení RS a z této pozice by rádi řídili a rozdávali instrukce všem ostatním členům RS, kteří byli právě tak jako oni jmenování obcemi s rozšířenou pravomocí, popřípadě Krajskými úřady Libereckého a Ústeckého kraje...
Ačkoli zákon 99/2004Sb. nic takového nepřipouští.
Ovšem tragické je sledovat, že bez absolutního zájmu a reakcí (mlčení znamená souhlas) zbývajících členů RS územně příslušných a rovněž kompetentních úřadů...
Vrcholem tragikomedie pak je, "zaštítění" SvčÚS, vyjádřené podpisem územního hospodáře.. :-)
Státem jmenovaná úřední osoba, která je v kontrolním poměru k Rybářskému spolku, si na příkaz státu nasadila roušku a za úplatek od rybářského spolku i obojek..

btw. Všichni podepsaní vědí s kým mají tu čest a až na jednoho, se známe osobně...
Takže je můj názor jistě nijak nezaskočil..
Tří z nich, si zatím stále ještě vážím...zatím.... čtvrtý je můj velký životní omyl, kterému jsem pomohl nahoru..

hraji - Profil | St 20.5.2020 12:03:05

pheasant_tail >> žádný právní předpis neupravuje způsob, jakým RS vykazuje svoji činnost, dokonce žádný předpis nehovoří o tom, že RS musí vykazovat činnost. Což je jen další z řady chyb, které spáchal státní úředník při přípravě vyhlášky 197/2004Sb. K vykazování činnosti RS možná nutí uživatel revíru, na jehož návrh byla RS orgánem státní správy ustavena do funkce, ale zase, v žádném ze základních dokumentů svazů není práce RS vůbec zakotvena. Dá se považovat za logické, že tam, kde uživatel revíru, nebo místní organizace pověřená hospodařením na revíru, poskytuje RS nějaká plnění, například jim zakupuje stejnokroje nebo jiné vybavení, proplácí jim náhrady cestovného, poskytuje jim úplatu za jejich činnost v jakékoliv podobě, požaduje po RS vykazování činnosti. Ale forma, způsob, periodicita, to vše je pouze na úrovni dohody mezi subjekty - úřední osobou na straně jedné a uživatelem revíru na straně druhé.