Otrava olovem u labutí, můžou za to olůvka?

Autor diskuse: tomvec - Profil , 16.2.2024

Lasskoun - Profil | Pá 23.2.2024 6:00:59

Honza7 >> ... vždy býván docela posmutněn, pozorujíce jak někomu není pomoci, protože ten dotyčný to odmítá ... ":o/ ...

... škoda ho ... docela měl potenciál ...

Honza7 - Profil | Čt 22.2.2024 20:34:21

Lasskoun >> Pokud jde o tenhle ten výrok, tak ten opravdu nemá chybu a dá se říct, že opravdu vysvětluje vše.

Bacha San - Profil | SZ | Ne 20.2.2022 19:44:30
Lasskoun >> Já tedy nejsem nějaký velký šutrolog, ale tu škálu tvrdosti v hlavě mám:-)

Lasskoun - Profil | Čt 22.2.2024 9:50:23

drvoštěp >> ... a kde jinak by se pak tvořil testosteron? ... ":oDD ... nebo že by to bylo přesně naopak? ... ";o) ...

drvoštěp - Profil | Čt 22.2.2024 9:22:44

Lasskoun >> Kurva, to je kulek😂😂😂😂

Lasskoun - Profil | Čt 22.2.2024 9:16:33

Bacha San >> ... mmch, seš si jist, že ona tebou nalezná gule je skutečně z olova? ... neb dle jednoho z kolegů z místního střeleckého klubu (jehož krom historických střelných zbraní jest zálibou i "hledání pokladů" pomocí detektoru) to tebou nalezené nemá charakter olova, ale železa ... pls, takže mohl bys to přesně změřit a zvážit? (+ ideálně při tom pořídit videozáznam) ...

https://duckduckgo.com/?q=historick%C3%A1+olov%C4%9Bn%C3%A1+koule&t=h_&iar=images&iax=images&ia=images

https://duckduckgo.com/?q=antique+lead+bullet+&t=h_&iar=images&iax=images&ia=images

Lasskoun - Profil | Čt 22.2.2024 8:46:20

Bacha San >> ... mno, ...
- divné, že to oslovení ti roky nevadilo, ale najednou je to problém ... to je skoro stejný, jakoby se Libor ( @Calex ) najednou z ničeho nic začal čílit, že mu přechyluju jméno ... absurdní to představa ... ":oD ... (ale "Líba" je naštěstí normální, takže vím, že u něj to určitě nehrozí ":o)
(mmch, i přestože nemám kompletně vyplněn profil, tak anonymem zde rozhodně nejsem ... osobně mě zná spousta lidí z MRKu, a to vč. mých kompletních personálií)
- poté co vidím, co zde předvádíš, jsem již ztratil zájem s tebou dále diskutovat ... sry, ale měl jsem tě za celkem rozumnýho chlapa s poměrně širokým rozhledem, nyní však musím konstatovat, že ten test na těžké kovy by u tebe asi nebyl zcela od věci ... (+ dotuj se hořčíkem, evidentně ho máš nedostatek) ...
- nicméně na adrese https://chat.openai.com/share/d4723b32-306a-4599-be79-85a302e9955a najdeš (/měl bys v tom najít) vše podstatné související ... pokud bys snad něco z toho rozporoval, tak pokud to nebude zavádějící, mohl bych se pak k tomu ještě případně vyjádřit, ale to je asi vše ... tádydádydááá ...

... měj se ...

PeS: ... jo, a vybavila se mi ještě jedna naše dávná konverzace ... https://www.mrk.cz/diskuse.php?action=searchthis&id=760613&q=bacha+lasskoun ... viz především ty dva naše příspěvky tehdy těsně po dvacáté hodině ... zvláště pak ten tvůj ... ":o ...

Honza7 - Profil | St 21.2.2024 20:51:30

Bacha San >> Prosím Tě zkus si dohledat který hňup zavlekl do zdejšího vlákna chválu na to kolik platí za energie, pak se postav před zrcadlo a flákni ho přes jeho papulu, aby se konečně probudil.
Jak jsi správně poznamenal co je téma vlákna - olovo, žaludek a to co způsobuje otravu.
Znovu si pak zavolej toho blba a postav ho před zrcadlo a a dej mu druhou ránu přes papulu aby se vzpamatoval, poněvadž alkalická půda, studniční voda - v drtivé většině a mořská voda nemají kyselé pH.
Proč ti nebudu citovat definici pH? Jedna moje vnučka chodí do 7. a druhá do 9. třídy - opravdu je nezkouším z jedna + jedna, či tři mínus dvě. Je to pod jejich úroveň a naštěstí nejsem senilní abych to nepoznal.
To, že jsi to do této chvíle nepochopil je dáno asi tím, že jsi nic nedotáhl ( myšleno po studijní stránce ) do konce. Je to asi jako by jsi chtěl poučovat doktora jak měřit teplotu. Ale zpátky k věci - co navrhuješ v případě jednoho naivního jedince, který který tady fabuluje a vybírá si části z WIKIPEDIE a vkládá do textu pravý opak co je v ní uvedeno - například rozpustnost chloridu olovnatého?

Bacha San - Profil | St 21.2.2024 18:56:17

Honza7 >> Takže nevíš. To nic. A protože se odmítáš bavit pouze o olovu a chemii, což je téma vlákna, odmítám se zde o jiných věcech bavit, protože to sem prostě nepatří.
Ale pH sem patří, jen tobě se o tom z nějakého důvodu nechce mluvit. Proč asi?
Až se ti to podaří vygůglit, tak to sem, prosím, dej.

Honza7 - Profil | St 21.2.2024 18:13:14

Bacha San >> To co ty píšeš je mi volné, poněvadž tato otázka padla už víc než před měsícem a stále bez odpovědi. Myslíš si že na tohle ti bude odpovídat absolvent SPŠCH a VŠCHT? Na rozdíl od tebe v tomhle rozhodně nemusím tahat věci z internetu a pokud uvedu, že daná reakce je v kyselém prostředí, tak to má opravdu svůj důvod.
Jo ten certifikát signoval kdo?

Bacha San - Profil | St 21.2.2024 17:57:49

Honza7 >> Jasně jsem ti napsal, že mimo chemii se nebavím. Takže pH taky nic. Je to pro tebe tak těžké jednoduše napsat, co je to pH?

Bacha San - Profil | St 21.2.2024 17:54:38

Lasskoun >> "Určitě jsi našel někdy nějaké olovo, které leželo delší dobu ve vodě. Většinou mělo bílý povlak - chlorid olovnatý." Je to tak? Souhlasíš s tímto tvrzením?

Ale ještě jinak, dobře si notujete, hoši. Čím podporujete svá tvrzení vy? Nějak dokaž, že cotunnit (minerál) je tou bílou látkou, která pokrývá olovo, o kterém mluví Honza7. Taky bych prosil o ten link na tvé tvrzení, že olovo se vstřebává v žaludku labutě.
A nekomol mi jméno, laskavě. Od anonyma to beru jako pokus urážet. To s olovem a chemismem vody nemá vůbec nic společného.
Pokud zde nezazní jednoduché ano či ne s konkrétním důkazem, nemám už k tomu co říct.

Honza7 - Profil | St 21.2.2024 17:49:13

Bacha San >> Dostal si se k učebnici žáků 9 třid nebo ti pomohl pan google? Dostanu někdy odpověď na to v kterém ústavu ti změřili to inteligenci, kterou se oháníš a nebo jsi si sám vystavil certifikát hlava roku?
Když to trvá chvíli tak se při tom i bavím, ale čeho už moc to je opravdu pak přespříliš.

Bacha San - Profil | St 21.2.2024 17:33:59

Honza7 >> Buď víš, nebo nevíš. Jednoduché.

Lasskoun - Profil | St 21.2.2024 10:31:41

Honza7 >> ... souhlas ... z mého pohledu rovněž ...

... mmch, již včera mě zarazila tato jeho věta: "... možné by to bylo např v mořské vodě, kde by do reakce vstoupila např. NaCl. To by ale působilo změnu zabarvení povlaku či krusty... například fosgenitem." (viz jeho příspěvek níže z Út 20.2.2024 16:06:14, později bude ještě jednou citováno), na základě čehož jsem zbystřil a zvědavě čekal, co z něj nakonec vypadne ... ":oD ... jelikož z formulace bylo jasné, že Erva asi někde něco "vylovil", co (pře)prezentoval vlastními slovy + následně vyčkával, co Ty na to ... a byť se jedná o popis přirozených reakcí (/jak by to mohlo proběhnou v přírodě), tak proč se ale najednou odklonil od chemického pojmenování k mineralogickému? (ale jak říkám, budiž) ... proč však jako příklad (toho, co "by mohlo" vzniknout působením tej mořskej vody, vlivem NaCl ";o)) pak ale zvolil méně častý minerál, fosgenit - chlorid uhličitanu olovnatého, podvojnou sůl olova - (PbCl)2CO3, popř. Pb2(CO3)Cl2, ale raději neuvedl častější cotunnit, tedy chlorid olovnatý - PbCl2, to už mi nešlo na rozum ... to bylo to, co mě trklo ... ":o)

... otázkou pak je i to, proč tu citaci z bakalářky rovnou ne(před)hodil jako námět k diskuzi, ale ponejprv to prezentoval vlastní úsudek? ... ";o) ...
- [Út 20.2.2024 16:06:14] kdy nejprve uvedl: ... "Nicméně možné by to bylo např v mořské vodě, kde by do reakce vstoupila např. NaCl. To by ale působilo změnu zabarvení povlaku či krusty... například fosgenitem"
- [Út 20.2.2024 22:32:07] a poté to své tvrzení podpořil onou citací citace z bakalářky: ... "Tato zkorodovaná krusta může obsahovat bílý síran olovnatý PbSO4, vyskytující se jako anglesit a dále může být znečištěná obsahem fosgenitu Pb2(CO3)Cl2 a jiných chloridů z moře."

... už to také vidíš?? ... ":o)) ...

... Honzo, měj se fajn, a těším se na nějakou další případnou disputaci ...

PeS: ... mmch, není Thalium jako Titan ... ":oDD ... njn, to jsou holt ty mrňavý displeje mobilů ... ":o)))))) ...

novel - Profil | St 21.2.2024 7:40:12

Za mě je odpověď na otázku v hlavičce jasná. Odpadávací určitě.

Honza7 - Profil | St 21.2.2024 5:48:10

Bacha San >> Tahle otázka hovoří za vše. Z mého pohledu už naprostá ztráta času.

Lasskoun - Profil | St 21.2.2024 1:49:40

Bacha San >> ... Erve, a taky je docela "zajímavé", jak si evidentně vybíráš pouze to, co se ti tzv. "hodí, do krámu" ...
... přičemž předpokládám, že jsi četl i tuto nyní přiloženou pasáž, jelikož ta se ve zdroji (odkud jsi čerpal) nachází pouhé čtyři stránky před tebou citovaným o "Tenké bílé vrstvě" ... nebo sis to snad vzájemně pouze nedal do souvislosti, příp. i s tím, co se zde již probralo, a bez rozmyslu jsi to použil jako argumentaci? ... :ethink: ... poslyš, když na ty dvě citace porovnáš, nezdá se ti, že to nějak pokulhává? ... (z čehož plyne ponaučení: Nikdy se nespoléhej na to, že oponent bakalářky svou práci odvedl bezchybně)

... mmch, nehledě k tomu, že člověk, co prošel akademickým prostředím, tak u citací, na které se odvolává, většinou zcela automaticky uvádí zdroje, odkud je čerpal (tedy, pokud se nejedná o elementární předpokládané znalosti anebo všeobecně známé informace) ... tudíž očekával bych, že tomu tebou citovanému uvedeš, že to pochází z bakalářky s názvem: "Povrchová úprava olova jako ochrana před působením par kyseliny octové. Veronika Konečná. Masarykova univerzita - Přírodovědecká fakulta. Brno, 2009" ... + rovnou že připojíš i odkaz, pokud je tato práce dostupná on-line ... https://is.muni.cz/th/p5vfe/Bakalarska_prace.pdf ... když nic jiného, je to zavedenou slušností ...

(nechceš doufám tvrdit, že tvá knihovna obsahuje práci s názvem "The Elements of Archaelogical Conservation" + to citované jsi přeložil slovo od slova naprosto přesně jako V. Konečná ";o))

Lasskoun - Profil | Út 20.2.2024 23:09:23

Bacha San >> ad "Co se ale toho chloridu týče, netvrdím, že tam vůbec nemůže být, ale je celkem dobře rozpustný ve vodě" ....
... a proto je tudíž zařazen v I. třídě? ... "xDDD ... hele, Erve, nezbývá než smeknout před tvou neutuchající snahu o znemožnění se ... neb to se fakt hned tak nevidí ... :good: ...

ad "cerusit / hyrdrocerusit" ...
... hele, víš jakej je rozdíl mezi praktikem a teoretikem? ... je především o tom, že teoretik si někde něco letmo přečte a myslí, že na to "kápnul" ... kdežto praktik (byť amatérský geolog, co má chemii jako celoživotního koníčka již od předškolních let atd.), ten totiž ví, že ani jeden z těch dvou minerálů nikdy nenajde ve vodě ... :blik: ...

... když mi do SZ hodíš kód Balíkovny, tak (abys procitl) ti mohu poslat hrst vykopaného aragonitu (CaCO3), který je s těma dvěma ohledně rozpustnosti naprosto identický ... naředěný ocet (příp. naředěnou chlorovodici) si snad už dodáš sám ... a kdybys chtěl, tak klidně i nějaký zvětralý, sebraný z povrchu ...

... narovinu, fakt (tě) přestávám chápat,... když vidím, co zde předvádíš ... (a stejně jako Honza, již začínám přemýšlet na tím, jak jsi ty zkoušky z chemie vlastně udělal ... tedy, pokud vůbec) ...

Bacha San - Profil | Út 20.2.2024 22:32:07

Honza7 >> Tenká bílá vrstva
Tento povrch zahrnuje cerusit neboli uhličitan olovnatý PbCO3 a nebo hydrocerusit,
zásaditý uhličitan olovnatý 2PbCO3.Pb(OH)2, který se vytváří pozvolna za přístupu vzdu-
chu a vody. Má ochranné vlastnosti díky celistvé vrstvě vytvořených krystalů. Tento
vzhled je typický pro olověné nálezy vyskytující se zejména ve vlhkých vápnitých půdách
nebo mořské vodě. Tato zkorodovaná krusta může obsahovat bílý síran olovnatý PbSO4
vyskytující se jako anglesit a dále může být znečištěná obsahem fosgenitu Pb2(CO3)Cl2 a
jiných chloridů z moře.

CRONYN, J. M.: The Elements of Archaelogical Conservation. London and New
York, 2004

Tak asi tak. A to, co jsem psal není z wiki, tam je spousta nedokonalostí. Je to z mojí knihovny.

Bacha San - Profil | Út 20.2.2024 21:44:03

Honza7 >> A co je to pH?

Honza7 - Profil | Út 20.2.2024 20:14:33

Bacha San >> Když cituješ WIKIPEDII, tak ji prosím Tě cituj přesně. K rozpustnosti PbCl2 je uvedeno tohle : Rozpustnost PbCl2 je nízká (9,9 g/l při 20 °C) a pro praktické účely se považuje za nerozpustný.
Pokud s tím nesouhlasíš, tak se prosím Tě obrať na WIKIPEDII včetně špiček chemiků - specialistů z anorganické chemie ( zkus přesvědčit je, že tomu tak není ).
Dále znovu zopakuji většina našich toků má slabě kyselé pH, tak opravdu nevím jak by se uhličitan v takové formě udržel. Dnes ví i žáci 8 a 9 tříd ví, že v kyselém prostředí se uhličitan změní na CO2.

Bacha San - Profil | Út 20.2.2024 16:06:14

Honza7 >> Mám složenou zkoušku z chemie na FROV před pěti lety a fyzikální chemii na OPP UK.
Co se ale toho chloridu týče, netvrdím, že tam vůbec nemůže být, ale je celkem dobře rozpustný ve vodě (cca 1g/100ml), zatímco ten uhličitan je rozpustný pouze minimálně (0,0001g/100ml) a zásaditý uhličitan dokonce vůbec, takže že by chlorid působil jako bílá ochranná vrstv olova je velmi nepravděpodobné a řekl bych, že ani disociace vody na to nebude mít vliv. Nicméně možné by to bylo např v mořské vodě, kde by do reakce vstoupila např. NaCl. To by ale působilo změnu zabarvení povlaku či krusty... například fosgenitem.
To na fotce je olověná kule z nějaké muškety a stará je cca 200 let. Našel jsem ji na zahadě a vzhledem k tomu, jaké je zde podloží (mám vrt na vodu 47m), podílí se na té krustě spíš nějaké organické sloučeniny, protože i z toho vrtu mi teče něco, co smrdí sirovodíkem. Tím chci jenom říct, že ta krusta vůbec nemusí být bílá a v tom případě bych nevyloučil ani chlorid. Ale ne jako ochrannou vrstvu.
Pokud má ale olovo bílou krustu (ne jenom tenký povlak), tak ta se udělá naopak jen ve velmi málo disociované vodě.
Tolik k chemii. O ničem jiném se v rámci debaty o otravě olovem bavit opravdu nechci.

Lasskoun - Profil | Út 20.2.2024 5:03:21

kaprus >> ad "Ani sem se nepoblinkal" ...
... no, v principu jsi ani nemohl, anžto rtuť je pro lidský organismus kontaktně vcelku bezpečná ... viz citace z "Toxické kovy v životním a pracovním prostředí člověka, Grada 1995":
"Minimální škodlivost elementární rtuti dokazuje kuriózní příklad nepovedené sebevraždy, kdy si potenciální sebevrah vstříkl injekčně několik mililitrů rtuti do žíly (pozn: kterou získal z několika rozbitých teploměrů). Protože pH lidské krve nedovoluje rozpouštění kovové rtuti, nestalo se naprosto nic. Rtuť nakonec skončila v srdci „sebevraha“ a on s ní žil ještě řadu let" ... (takže ten, když potom řekl, "je mi těžko u srdce", bylo to skutečně pravdou ... ";o)))

... vdechování jejích výparů je však škodlivé ...

... jinak ohledně vztlaku viz např. https://edu.ceskatelevize.cz/video/5507-pokus-rtutove-srdce ...

Honza7 - Profil | Po 19.2.2024 23:20:41

Bacha San >> Vůbec mě to neuráží, protože v kyselém prostředí to tak je. Já měl pocit, že jsi v minulosti psal, že jsi studoval fyzikální chemii na UK a hydrochemii na FROV nebo to není pravda ?

Bacha San - Profil | Po 19.2.2024 16:31:47

Honza7 >> Fajn. Tak ten, který nechápe psaný text sem dá jeden chemický citát:
"Určitě jsi našel někdy nějaké olovo, které leželo delší dobu ve vodě. Většinou mělo bílý povlak - chlorid olovnatý."
Tento tvůj výrok je chybný. Uráží tě to?
Jo, a žádnou chemickou školu jsem nestudoval. To je také chybně.

sven - Profil | Po 19.2.2024 16:09:24

kaprus >> To jsi mi připomněl, že když jsem coby cca 9-10leté děcko začínal s akvaristikou, tak jsem několik let používal doma rtuťový termostat.... Což byla v podstatě otevřená skleněná trubice tvaru "U", zpola naplněná rtutí a z každé strany, do ní byla zasunutá elektroda... jedna pevná a druhá pohyblivá na závit, kterou se teplota regulovala .-)
Topení a zároveň osvětlení poskytovala žárovka na 220V, potopená baňkou pod hladinu -)
A co se týká olova, tak v cca stejném věku jsem dostal k narozeninám vzduchovku Slavia 618, podobně jako mí kamarádi. A nikdo z nás nepochyboval, že nejpraktičtější a nejrychlejší zásobník na broky, je vlastní pusa.. .-)

Řízek 5,125 - Profil | Po 19.2.2024 15:51:47

Honza7 >> jj, viz níže.
byl to pokus o vtip v rámci odlehčení diskuze o těžkých kovech:-))