Otrava olovem u labutí, můžou za to olůvka?

Kategorie: Všeobecné

Podezření ornitologů se potvrdilo. Za nepřirozeně zkroucené krky dvou labutí v Praze a jedné v Plzni může otrava vyvolaná zřejmě spolknutými rybářskými olůvky. Z únorových vzorků krve a peří to zjistili odborníci z chemicko-technologické fakulty pardubické univerzity.


https://www.novinky.cz/clanek/domaci-za-znetvorene-krky-labuti-muze-zrejme-otrava-ze-spolknutych-oluvek-40460959

tomvec, 16.2.2024

Diskuse k bleskovce

Lasskoun - Profil | Pá 23.2.2024 6:00:59

Honza7 >> ... vždy býván docela posmutněn, pozorujíce jak někomu není pomoci, protože ten dotyčný to odmítá ... ":o/ ...

... škoda ho ... docela měl potenciál ...

Honza7 - Profil | Čt 22.2.2024 20:34:21

Lasskoun >> Pokud jde o tenhle ten výrok, tak ten opravdu nemá chybu a dá se říct, že opravdu vysvětluje vše.

Bacha San - Profil | SZ | Ne 20.2.2022 19:44:30
Lasskoun >> Já tedy nejsem nějaký velký šutrolog, ale tu škálu tvrdosti v hlavě mám:-)

Lasskoun - Profil | Čt 22.2.2024 9:50:23

drvoštěp >> ... a kde jinak by se pak tvořil testosteron? ... ":oDD ... nebo že by to bylo přesně naopak? ... ";o) ...

drvoštěp - Profil | Čt 22.2.2024 9:22:44

Lasskoun >> Kurva, to je kulek😂😂😂😂

Lasskoun - Profil | Čt 22.2.2024 9:16:33

Bacha San >> ... mmch, seš si jist, že ona tebou nalezná gule je skutečně z olova? ... neb dle jednoho z kolegů z místního střeleckého klubu (jehož krom historických střelných zbraní jest zálibou i "hledání pokladů" pomocí detektoru) to tebou nalezené nemá charakter olova, ale železa ... pls, takže mohl bys to přesně změřit a zvážit? (+ ideálně při tom pořídit videozáznam) ...

https://duckduckgo.com/?q=historick%C3%A1+olov%C4%9Bn%C3%A1+koule&t=h_&iar=images&iax=images&ia=images

https://duckduckgo.com/?q=antique+lead+bullet+&t=h_&iar=images&iax=images&ia=images

Lasskoun - Profil | Čt 22.2.2024 8:46:20

Bacha San >> ... mno, ...
- divné, že to oslovení ti roky nevadilo, ale najednou je to problém ... to je skoro stejný, jakoby se Libor ( @Calex ) najednou z ničeho nic začal čílit, že mu přechyluju jméno ... absurdní to představa ... ":oD ... (ale "Líba" je naštěstí normální, takže vím, že u něj to určitě nehrozí ":o)
(mmch, i přestože nemám kompletně vyplněn profil, tak anonymem zde rozhodně nejsem ... osobně mě zná spousta lidí z MRKu, a to vč. mých kompletních personálií)
- poté co vidím, co zde předvádíš, jsem již ztratil zájem s tebou dále diskutovat ... sry, ale měl jsem tě za celkem rozumnýho chlapa s poměrně širokým rozhledem, nyní však musím konstatovat, že ten test na těžké kovy by u tebe asi nebyl zcela od věci ... (+ dotuj se hořčíkem, evidentně ho máš nedostatek) ...
- nicméně na adrese https://chat.openai.com/share/d4723b32-306a-4599-be79-85a302e9955a najdeš (/měl bys v tom najít) vše podstatné související ... pokud bys snad něco z toho rozporoval, tak pokud to nebude zavádějící, mohl bych se pak k tomu ještě případně vyjádřit, ale to je asi vše ... tádydádydááá ...

... měj se ...

PeS: ... jo, a vybavila se mi ještě jedna naše dávná konverzace ... https://www.mrk.cz/diskuse.php?action=searchthis&id=760613&q=bacha+lasskoun ... viz především ty dva naše příspěvky tehdy těsně po dvacáté hodině ... zvláště pak ten tvůj ... ":o ...

Honza7 - Profil | St 21.2.2024 20:51:30

Bacha San >> Prosím Tě zkus si dohledat který hňup zavlekl do zdejšího vlákna chválu na to kolik platí za energie, pak se postav před zrcadlo a flákni ho přes jeho papulu, aby se konečně probudil.
Jak jsi správně poznamenal co je téma vlákna - olovo, žaludek a to co způsobuje otravu.
Znovu si pak zavolej toho blba a postav ho před zrcadlo a a dej mu druhou ránu přes papulu aby se vzpamatoval, poněvadž alkalická půda, studniční voda - v drtivé většině a mořská voda nemají kyselé pH.
Proč ti nebudu citovat definici pH? Jedna moje vnučka chodí do 7. a druhá do 9. třídy - opravdu je nezkouším z jedna + jedna, či tři mínus dvě. Je to pod jejich úroveň a naštěstí nejsem senilní abych to nepoznal.
To, že jsi to do této chvíle nepochopil je dáno asi tím, že jsi nic nedotáhl ( myšleno po studijní stránce ) do konce. Je to asi jako by jsi chtěl poučovat doktora jak měřit teplotu. Ale zpátky k věci - co navrhuješ v případě jednoho naivního jedince, který který tady fabuluje a vybírá si části z WIKIPEDIE a vkládá do textu pravý opak co je v ní uvedeno - například rozpustnost chloridu olovnatého?

Bacha San - Profil | St 21.2.2024 18:56:17

Honza7 >> Takže nevíš. To nic. A protože se odmítáš bavit pouze o olovu a chemii, což je téma vlákna, odmítám se zde o jiných věcech bavit, protože to sem prostě nepatří.
Ale pH sem patří, jen tobě se o tom z nějakého důvodu nechce mluvit. Proč asi?
Až se ti to podaří vygůglit, tak to sem, prosím, dej.

Honza7 - Profil | St 21.2.2024 18:13:14

Bacha San >> To co ty píšeš je mi volné, poněvadž tato otázka padla už víc než před měsícem a stále bez odpovědi. Myslíš si že na tohle ti bude odpovídat absolvent SPŠCH a VŠCHT? Na rozdíl od tebe v tomhle rozhodně nemusím tahat věci z internetu a pokud uvedu, že daná reakce je v kyselém prostředí, tak to má opravdu svůj důvod.
Jo ten certifikát signoval kdo?

Bacha San - Profil | St 21.2.2024 17:57:49

Honza7 >> Jasně jsem ti napsal, že mimo chemii se nebavím. Takže pH taky nic. Je to pro tebe tak těžké jednoduše napsat, co je to pH?

Bacha San - Profil | St 21.2.2024 17:54:38

Lasskoun >> "Určitě jsi našel někdy nějaké olovo, které leželo delší dobu ve vodě. Většinou mělo bílý povlak - chlorid olovnatý." Je to tak? Souhlasíš s tímto tvrzením?

Ale ještě jinak, dobře si notujete, hoši. Čím podporujete svá tvrzení vy? Nějak dokaž, že cotunnit (minerál) je tou bílou látkou, která pokrývá olovo, o kterém mluví Honza7. Taky bych prosil o ten link na tvé tvrzení, že olovo se vstřebává v žaludku labutě.
A nekomol mi jméno, laskavě. Od anonyma to beru jako pokus urážet. To s olovem a chemismem vody nemá vůbec nic společného.
Pokud zde nezazní jednoduché ano či ne s konkrétním důkazem, nemám už k tomu co říct.

Honza7 - Profil | St 21.2.2024 17:49:13

Bacha San >> Dostal si se k učebnici žáků 9 třid nebo ti pomohl pan google? Dostanu někdy odpověď na to v kterém ústavu ti změřili to inteligenci, kterou se oháníš a nebo jsi si sám vystavil certifikát hlava roku?
Když to trvá chvíli tak se při tom i bavím, ale čeho už moc to je opravdu pak přespříliš.

Bacha San - Profil | St 21.2.2024 17:33:59

Honza7 >> Buď víš, nebo nevíš. Jednoduché.

Lasskoun - Profil | St 21.2.2024 10:31:41

Honza7 >> ... souhlas ... z mého pohledu rovněž ...

... mmch, již včera mě zarazila tato jeho věta: "... možné by to bylo např v mořské vodě, kde by do reakce vstoupila např. NaCl. To by ale působilo změnu zabarvení povlaku či krusty... například fosgenitem." (viz jeho příspěvek níže z Út 20.2.2024 16:06:14, později bude ještě jednou citováno), na základě čehož jsem zbystřil a zvědavě čekal, co z něj nakonec vypadne ... ":oD ... jelikož z formulace bylo jasné, že Erva asi někde něco "vylovil", co (pře)prezentoval vlastními slovy + následně vyčkával, co Ty na to ... a byť se jedná o popis přirozených reakcí (/jak by to mohlo proběhnou v přírodě), tak proč se ale najednou odklonil od chemického pojmenování k mineralogickému? (ale jak říkám, budiž) ... proč však jako příklad (toho, co "by mohlo" vzniknout působením tej mořskej vody, vlivem NaCl ";o)) pak ale zvolil méně častý minerál, fosgenit - chlorid uhličitanu olovnatého, podvojnou sůl olova - (PbCl)2CO3, popř. Pb2(CO3)Cl2, ale raději neuvedl častější cotunnit, tedy chlorid olovnatý - PbCl2, to už mi nešlo na rozum ... to bylo to, co mě trklo ... ":o)

... otázkou pak je i to, proč tu citaci z bakalářky rovnou ne(před)hodil jako námět k diskuzi, ale ponejprv to prezentoval vlastní úsudek? ... ";o) ...
- [Út 20.2.2024 16:06:14] kdy nejprve uvedl: ... "Nicméně možné by to bylo např v mořské vodě, kde by do reakce vstoupila např. NaCl. To by ale působilo změnu zabarvení povlaku či krusty... například fosgenitem"
- [Út 20.2.2024 22:32:07] a poté to své tvrzení podpořil onou citací citace z bakalářky: ... "Tato zkorodovaná krusta může obsahovat bílý síran olovnatý PbSO4, vyskytující se jako anglesit a dále může být znečištěná obsahem fosgenitu Pb2(CO3)Cl2 a jiných chloridů z moře."

... už to také vidíš?? ... ":o)) ...

... Honzo, měj se fajn, a těším se na nějakou další případnou disputaci ...

PeS: ... mmch, není Thalium jako Titan ... ":oDD ... njn, to jsou holt ty mrňavý displeje mobilů ... ":o)))))) ...

novel - Profil | St 21.2.2024 7:40:12

Za mě je odpověď na otázku v hlavičce jasná. Odpadávací určitě.

Honza7 - Profil | St 21.2.2024 5:48:10

Bacha San >> Tahle otázka hovoří za vše. Z mého pohledu už naprostá ztráta času.

Lasskoun - Profil | St 21.2.2024 1:49:40

Bacha San >> ... Erve, a taky je docela "zajímavé", jak si evidentně vybíráš pouze to, co se ti tzv. "hodí, do krámu" ...
... přičemž předpokládám, že jsi četl i tuto nyní přiloženou pasáž, jelikož ta se ve zdroji (odkud jsi čerpal) nachází pouhé čtyři stránky před tebou citovaným o "Tenké bílé vrstvě" ... nebo sis to snad vzájemně pouze nedal do souvislosti, příp. i s tím, co se zde již probralo, a bez rozmyslu jsi to použil jako argumentaci? ... :ethink: ... poslyš, když na ty dvě citace porovnáš, nezdá se ti, že to nějak pokulhává? ... (z čehož plyne ponaučení: Nikdy se nespoléhej na to, že oponent bakalářky svou práci odvedl bezchybně)

... mmch, nehledě k tomu, že člověk, co prošel akademickým prostředím, tak u citací, na které se odvolává, většinou zcela automaticky uvádí zdroje, odkud je čerpal (tedy, pokud se nejedná o elementární předpokládané znalosti anebo všeobecně známé informace) ... tudíž očekával bych, že tomu tebou citovanému uvedeš, že to pochází z bakalářky s názvem: "Povrchová úprava olova jako ochrana před působením par kyseliny octové. Veronika Konečná. Masarykova univerzita - Přírodovědecká fakulta. Brno, 2009" ... + rovnou že připojíš i odkaz, pokud je tato práce dostupná on-line ... https://is.muni.cz/th/p5vfe/Bakalarska_prace.pdf ... když nic jiného, je to zavedenou slušností ...

(nechceš doufám tvrdit, že tvá knihovna obsahuje práci s názvem "The Elements of Archaelogical Conservation" + to citované jsi přeložil slovo od slova naprosto přesně jako V. Konečná ";o))