Čističky zhoršují vodu v rybnících, varuje vědec

Autor diskuse: tomvec - Profil , 10.7.2022

pedy - Profil | Čt 11.8.2022 18:29:09

Ne odborná, ale praktická zkušenost: v potoce, který pramení v poměrně „roztáhlé“ obci s cca 1000 obyvateli, náš PS dělal(á) ročka potočáka (nej indikátor kvality vody) cca od 1 km pod obcí dál po proudu. Poté, co se zde udělala čistička, se to cca o km po proudu posunulo. Ona příroda si často umí poradit bez lidí.

Rožnovák - Profil | Ne 31.7.2022 0:30:02

aleš vavřina >> dík za vysvětleni- tak to je on.

aleš vavřina - Profil | Pá 29.7.2022 20:24:32

Rožnovák >> jediny platny metodicky pokyn ma skoro 20 let, anorganiku umoznuje, ale spravce povodi neda souhlas a vodopr.urad nepovoli.... alespon na jm a vys; teda krom vapna - to ano

Rožnovák - Profil | Pá 29.7.2022 18:11:27

aleš vavřina >>Ahoj- dlouho jsem Tu nebyl .Myslíš tento metodický pokyn-ten anorganiku umožňuje-či je jiný platný -novější?
https://eagri.cz/public/web/file/17602/MP35508.pdf

nofish - Profil | Pá 22.7.2022 10:45:07

*DnB* Bery_83 >> přirozená produkce ryb v rybnících je teorie jako kdybys chtěl vepřové z prasete žijícího venku jen s tím, co si samo najde a to bys ho ještě nesměl pustit k popelnicím. Nemluvě o ceně takovýchto ryb.
Nebudou ryby jako potravina, čím je nahradíme?

zdevac - Profil | Pá 22.7.2022 8:14:54

*DnB* Bery_83 >> No nevím, jak to s tou naivitou myslíš. Ano, u tohoto holdingu máš pravdu, ale ty jsi to napsal obecně, jako že se to týká každého majitele rybníku. A upřímně - i zisky této společnosti zřejmě nepochází z těch kaprů, ale jednak jsou zde dotace a jednak nejrůznější podezřelé okolnosti. Takže čistě na zisk z chovu ryb bych to neviděl. A kromě toho stále popisuješ jeden obrovský holding který mám téměř 500 rybníků. Takže se podívej na jejich zisk, vyděl to 500, koukni na průměrnou velikost rybníky a pro běžné lidi jsi někde úplně jinde. Takže stále si myslím, že ty mercedesy a jachty nejsou z chovu a prodeje ryb ve smyslu více kaprů znamená více mercedesů, ale ty peníze tečou odjinud. Třeba u nás je rybník Musík, cca 50 ha, a při výlovech bývá okolo 50 000 - 60 000 kg ryby. Cena kapra se v obchodu pohybuje okolo 80-100 Kč, takže oni dostanou ještě méně. I kdyby se sezona povedla a dostali 90 Kč, jsi na tržbě za rybu na cca 5 milionů. Z toho musíš zaplatit všechny náklady jako lidi, krmení... Kolik z těch pěti mega zbyde? A sorry, to není njiak nadprůměrné. A i kdyby jsi rybník přeplnil a měl tam o 10 tun více, tak je to kolik? Mega navíc? No, z toho Mercedes koupíš akorát tak ojetý vrak... Takže naivita ok, ale zapoj hlavu a zbytek jsou obyčejné kupecké počty. Ryba má nějakou velkoobchodní cenu, počet ryb se dá spočítat, obvykle je to známá informace z výlovy nebo výročních zpráv.

*DnB* Bery_83 - Profil | Pá 22.7.2022 7:38:35

zdevac >> Tomu verite??? Tak ctete, snad prozrete, protoze to bude presne tak, jak jsem napsal. Vidim, ze naivnich lidi je tu stale dost - bez urazky.

"Asi nejznámější tuzemskou rybářskou celebritou je Jakub Vágner, držitel několika světových rekordů v lovu sladkovodních ryb. Společně s finančníkem Robertem Schönfeldem se před pár lety pustil do podnikání a jejich cílem je „renesance tuzemského rybářství a rybníkářství". Impérium, které Vágnerovi hned při rozjezdu jeho rybářského byznysu připisovala média, ale už dávno předtím vybudovaly na rybnících jiné velké ryby. Nejdravější mezi nimi byl „kníže z Hluboké". Pavel Dlouhý, známý jihočeský podnikatel, stále člen ODS, místostarosta Hluboké nad Vltavou, má hodně blízko k tuzemské jedničce v oboru, k Rybářství Třeboň. Jmenuje se tak mateřská firma i její dcera, která má pod sebou 488 rybníků na více než 8 tisících hektarů. Z nich každý rok vyloví kolem 3,2 tisíce tun ryb, v 90 procentech je to kapr.
3200*1000 = 3 200 000kg * 175kc/kg = 560 000 000kc

V holdingu Rybářství Třeboň figuruje Pavel Dlouhý oficiálně jen jako člen představenstva. Největší individuální akcionářkou je jeho manželka Jana, která vlastní 36,77procentní balík. Její angažmá firma odhalila na podzim roku 2012, tedy až několik měsíců poté, co deníku MF Dnes přišlo divné, že Janě Dlouhé, ženě v domácnosti, přistálo v letech 2007 až 2011 na účtu 45 milionů korun zejména od Rybářství Třeboň.
Společnost ovšem nepředstavila své oficiální vlastníky jenom proto, aby uchlácholila novináře, kteří na tok desítek milionů na konto manželky Dlouhého upozornili. „Zprůhlednit" se firma musela kvůli evropským dotacím, pokud je chtěla nadále dostávat. Brusel totiž odmítl posílat dotace do rybářských akciovek s anonymními vlastníky. Na přítok unijních peněz má rybářství svůj vlastní operační program.
Se zisky největšího tuzemského a zřejmě i evropského producenta sladkovodních ryb to ale není nijak zlé. Celý třeboňský holding, včetně dcer Rybářství Třeboň a Fish Market, skončil uplynulý rok se souhrnným ziskem téměř 122 milionů korun při celkových tržbách 272 milionů. Pravidelným přilepšením jsou evropské i národní dotace. Na nich třeboňská skupina včetně pronajímaných rybářství v Hluboké a Mariánských lázních získala od roku 2000 bezmála 1,3 miliardy korun. V průměru na rok vychází dotační porce na 93 milionů korun.

zdevac - Profil | Čt 21.7.2022 19:08:21

*DnB* Bery_83 >> No to tedy musí být bohatství. Spočítej si, kolik kilo ryb se do rybníka vejde, podívej se na ceny, za které se kg prodává a jednoduchým výpočtem dojdeš k tomu, že na Mercedes a jachtu to moc nebude... :-(

*DnB* Bery_83 - Profil | Čt 21.7.2022 15:09:32

Gašpi >> Chci podekovat za vlozeni videa. Po shlednuti jsem byl v naprostem soku jak to "funguje". Vzdyt kazdy soudny clovek musi pochopit, ze timto stylem to dal nejde a povede to ke zniceni nejen tech rybniku ale i okoli. Chapu, ze majitel rybnika z toho chce vytriskat penize chovem kapra ale vseho s mirou. Stejne tak jako je dano kolik a jakych ryb v ramci zarybnovaciho planu se ma do dane sportovni vody nasadit, tak jak je mozne, ze tihle pani nemaji taky nejaky plan dany napr. vyhlaskou nebo zakonem, ktery jim povoli s prihlednutim k velikosti vody a jeji PRIROZENE uzivnosti pouze urcite a jasne dane mnozstvi ryb a jejich druhove slozeni???? Lidi to vedou velmi spatnym smerem, hlavni je rychly a velky zisk, jachty v Chorvatsku, velke Mercedesy apod. Po shlednuti videa je mi smutno. Co tu odkazem nasim detem, ktere ted vedeme k rybolovu a vubec pristupu k prirode?

Gašpi - Profil | St 20.7.2022 0:29:02

milanpindryc >> jj, u nás zemědělci tímto způsobem zaplavili obec dešťovou vodou z pola, zaorali i rigoly až k cestě.

Gašpi - Profil | St 20.7.2022 0:21:51

nofish >> ja nechci nikomu nic diktovat, jenom jsem dal video, kde se řeší znečištění chovem, kanalizace, kachny serou do vody. Když čistím filtraci tak vím a vidím co ti prasečkini dokážou sežrat a vyprodukovat za bordel. Pokud vyprodukují bordel, tak ten bordel by se měl odstranit.
Mi to dělá nějakých 100kg/rok bordela X 10let je 1000kg bordela= rybníček neexistuje je plný bordela.
Tím bordelem nakonec hnojím třeba ty rajčata.

Řízek 5,125 - Profil | Út 19.7.2022 16:16:07

nofish >> nemáš pravdu, chráněná kytka není uplnou překážkou ve využívání pozemku.
pozemek se dá využívat tak, aby tento chráněný druh nebyl poškozován.
takže šetrné formy obhospodařování v rámci vegetačního cyklu té kytky možné jsou.
navíc chráněná kytka není zeď a tak si můžeš zažádat o výjimku dle § 56 zákona 114/1992, což se poměrně běžne dělá.

btw- Ti, co ti zařídili tuhle pakárnu - tak to si stěžuj v poslanecké sněmovně, případně v senátu:-)

milanpindryc - Profil | Út 19.7.2022 15:21:59

nofish >> i na vlastni zahrade si nemuzes delat co chces...

milanpindryc - Profil | Út 19.7.2022 15:19:53

Gašpi >> O mnozstvi kapru si myslim svoje, ale rybniky jsou jediny misto kde maji byt, ty se postavlily kuli nim. Stejne jako kraviny pro kravy.

Jestli chce nekdo omezovat zemedelce/rybare tak bych zacal se zemedelskou pudou, kde se casto obhospodaruje az k potoku, rece, prikopu u silnice coz vede ke splavovani hliny a vseho moznyho do vody.

nofish - Profil | Po 18.7.2022 21:18:24

Gašpi >> takže majitel rybíka je ten, komu bys měl diktovat, co se tam bude dít? Nepřál bych ti zažít situaci, kdy vlastníš pozemek a kvli chráněné ktce, s ním nesmíš nijak nakládat. Ti, co ti zařídili tuhle pakárnu se na tom nijak finančně nepodílejí a můžou kecat do věcí, které, když pokazí, nenahradí ze svých peněz. A takto si tu fungujeme....

Gašpi - Profil | Po 18.7.2022 10:30:33

Martin M. >> a co teď, to se mám jako omluvit za vložené video ?

Gašpi - Profil | Po 18.7.2022 9:24:02

nofish >> To je diskuse o zdrojích znečištění ? nebo o rajčatech ?
Rajčata mám tak akorát, ty se též furt žrát nedají, ale proč se na ně ptáš, tomu nerozumím.
To je jako novinka, že lidé produkují, firmy a z čističky jde bordel nebo co ?
Nejsem obhájce zelených, ale rybníky jsou taky zdroje znečištění, máme jeden u nás a velkej.
Potok pod ním je zabahněný a bez ryb. Ti šulíni co ho mají pronajatý nevybagrujou ani ten záchytný rybník/nádrž pod ním, který je revír a dalo by se tam chytat. Kdysi hloubka 1,5m a teď 0m.
Nemáte vodu v potocích, tak jim ta u vás poraď na schůzi ať vyřeší problém se zhutněnou půdou, aby bylo více spodní vody.

Gašpi - Profil | Po 18.7.2022 8:35:45

nofish >> hej hej, teče Vám tam bordel a děláte tam bordel na té naší Hartě no to je celé.

nofish - Profil | Po 18.7.2022 2:21:33

Gašpi >> hej, tak dotaz. Rybníky byly vybudovány, aby se tam chovaly ryby. Máš doma zahrádku? Pokud ano, řekneš si, že ty rajčata ti stačí? Že jich víc nechceš? Zelení, nejhorší co se tomuto státu mohlo stát.... Jsem z míst kde je rybníkářství okrajové a v potocích už díky malým prutokum a čisté vodě nemáme ani pstruhy...
Ještě jednou, kdysi vybudovala šlechta rybníky pro chov ryb, teď, někdo jiný do toho mluví, bez toho aby ho to něco stalo.... Sám si uvedom, že pokud budeš mít fabriku, budeš chtít aby ti vydělala, ne aby jsi živořil.
Nebudeme se bavit o tom, že potřebuješ vydelat na údržbu. A to staré soustavy prostě potřebují, jen díky tomu jsou tady stovky let.
Mezi námi, chytám na Harte, žádné rybníky, přehrada na řece a potocích z podhůří Jeseníků . Kde se tam berou každé léto ty hromady sinic :-)

Gašpi - Profil | Po 18.7.2022 0:46:18

Martin M. >> ČT ten díl nesmazala ze svého archivu, jen je ta část vystřižena. Nejde tak ani o počty, ale o informace ohledně zdrojů znečištění.
Ryba mě nezasytí bez chleba nebo nějaké přílohy, jsem akorát po ní ještě více lačný. 😉

Martin M. - Profil | Ne 17.7.2022 23:20:00

Gašpi >> to je ta neslavna epizoda z Nedej se, kterou jiz CT smazala ze sveho archivu. Uvadeli tam, ze v jednom kubiku je 10kg ryb, coz byl stezejni udaj cele reportaze, pritom to byla matematicka chyba, spravne ma byt 1kg na 10 kubiku, coz je 100x mensi hustota ryb.
Sice ostatni veci v reportazi mobou byt spravne, ale tohle ji zabilo.

Osobne bych nasledujicich par let hodne priviral oci nad tim, ze nekdo produkuje az moc potravin.

Gašpi - Profil | Ne 17.7.2022 22:26:42


aleš vavřina - Profil | Pá 15.7.2022 9:21:23

Rožnovák >> no s tou povolenou aplikací látek je to značně diskutabilní - anorganika vůbec, organika tak 20% dle ještě platného (byť postaršího) metodického pokynu ... - žádná divočina to opravdu není, mnohem horší jsou látky co čističky chytit neumí, poklesy vodnosti a plošná půdní eroze. Jen pro zajímavost - na rybníku mám P 0,25 mg/l (žádné hnojiva neaplikovány) a průser, to že ČOV těsně nad rybníkem má P 19,6 mg/l je v pořádku, jako ČOV do 500 EO žádné limity mít nemusí, vodnost toku je tak 2-3 l/s.... co je správně?

Rožnovák - Profil | St 13.7.2022 21:22:48

Čov zhoršují kvalitu vody v rybnících-otázka je asi jak kde a v jaké míře, když - se na vyjímky z vodního zákona po celé republice dávkují do rybníků hnojiva někde včetně i těch fosforečných.

tomvec - Profil | St 13.7.2022 21:11:11

Martin M. >> on to není čistý fosfor, ale fosfát, PO4. Ten z vody dostaneš tak, že budeš mít v čističce bakterie, které ho dokážou spolu s dusičnany, NO3, zmetabolizovat. A potom musíš ty bakterie z vody dostat pryč, aby se ti všechno nevrátilo do systému. Nebo fosfáty necháš vysrážet na filtračním médiu na bázi oxidů železa nebo hliníku. To je ale pro potřeby čističky na nic, protože potřebuješ velmi pomalý průtok přes médium (a toho média by musel být kopec), aby došlo k reakci. A potom to médium budeš muset někde likvidovat. A nebo pěstovat v té vyčištěné vodě řasy, které potom využiješ jako biomasu. Ale těm řasám by bylo potřeba pořád svítit, jinak by to v noci nic neodbourávalo.

Martin M. - Profil | St 13.7.2022 20:53:36

aleš vavřina >> diky za vysvetleni, tohle v clanku nebylo zmineno, naopak vyvolaval dojem, ze fosfor je jedna z chemikalii, kterou se pridava do vody pri jejim cisteni.

Jak uz tu nekdo kdysi psal - blizi se doba, kdy fosfor bude vzacny a radi si jej z odpadu odebereme. Drahy plyn pro vyrobu hnojiv to jeste urychli.

aleš vavřina - Profil | St 13.7.2022 18:13:18 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Martin M. >> Martine clanek cist nebudu, ale je to o tom, ze mensi cisticky relativne dobre odbouravaji C a N, kdezto P neumi. Tim jeste zhorsuji pomer C:N:P potrebny pro primarni produkci kde plati zakon minima. Tim ze odbouraji C a N, tak vlastne snizi potencial primarni produkce a P se odbourava jeste hure nez by se odbouraval bez cisticky. To ani nemluvim o poklesu vodnosti malych vodnich toku a tom, ze cisticky jsou projektovany na urcity prutok co dnes de facto neni. Vysledkem je nedodrzeni projektovaneho smesovaciho pomeru a vyssi obsah zivin v toku pod cistickou nez bylo projektovano. Do toho pak jeste vstoupi ta nase uzasna legislativa a v konecnem vysledku jsou po provedeni rozboru vody rybniky pod cistickama priserne zumpy kde vubec neni zohlednen rozdilny legislativni pohled na tu samou vodu - nekdy je vzdalenost mezi odpadem z cisticky a hrazi rybniku jen nekolik malo stovek metru a to bez jakehokoli ovlivneni kvality vody. Ale z pohledu hodnoceni dle legislativy jsou hodnoty vyhovujiciho stavu rozdilne radove a nekdy jeste nasobkem. Podminky odberu vzorku a interpretace vysledku jsou zasadni.

milanpindryc - Profil | St 13.7.2022 14:32:13

otoš >> jako jo, ale ne vzdy a vsude je to lepsi, vem si driv vesnice s jimkama a trativodama, kde se postupne usadilo vsechno a do potoka slo minimum chemikalii, ty zustavaly nekde po ceste v zemi.

Ted jde voda do cisticky ta ji zbavi organickejch necistot a hura rovnou do potoka i s veskerou chemi co tam zbyla.

Dalsi vec jse veci voda a nedostatecna kapacita cisticek kdyz poradne zaprsi...

Martin M. - Profil | Ne 10.7.2022 21:05:28

otoš >> situace na Dyji je silne zkreslena slavickami a take tim, kam zrovna fouka vitr na prehrade. Nekdy vidis 4m na dno a druhy den je spenat nebo kalna voda. Take treba z Priglu uz netece takovy spenat, ktery dotekl az k Palave, protoze se tam pridavaji nejake chemikalie na vystazeni fosforu (plus bohuzel uz take i tam slavicky). Takze se neda poznat, jaky dopad na sinice ted maji cisticky.

otoš - Profil | Ne 10.7.2022 21:02:20

Pro nás rybáře tkví problém v tom, že sinice odebírají kyslík obsažený ve vodě a ryby následně ,,upadají" do letargie, to znamená, že ztrácí chuť na potravu, omezují migraci po řece, vše je vysiluje...Dostat v téhle době rybu na prut je téměř zázrak...