Čističky zhoršují vodu v rybnících, varuje vědec

Kategorie: Všeobecné

Kvalita vody v českých rybnících v posledních letech trpí paradoxně i budováním čistíren odpadních vod u menších sídel.

Dovolím si dodat, že v řekách je situace podobná, na oko čistá, ale málo úživná.


https://www.novinky.cz/domaci/clanek/cisticky-zhorsuji-vodu-v-rybnicich-varuje-vedec-40402506

tomvec, 10.7.2022

Diskuse k bleskovce

pedy - Profil | Čt 11.8.2022 18:29:09

Ne odborná, ale praktická zkušenost: v potoce, který pramení v poměrně „roztáhlé“ obci s cca 1000 obyvateli, náš PS dělal(á) ročka potočáka (nej indikátor kvality vody) cca od 1 km pod obcí dál po proudu. Poté, co se zde udělala čistička, se to cca o km po proudu posunulo. Ona příroda si často umí poradit bez lidí.

Rožnovák - Profil | Ne 31.7.2022 0:30:02

aleš vavřina >> dík za vysvětleni- tak to je on.

aleš vavřina - Profil | Pá 29.7.2022 20:24:32

Rožnovák >> jediny platny metodicky pokyn ma skoro 20 let, anorganiku umoznuje, ale spravce povodi neda souhlas a vodopr.urad nepovoli.... alespon na jm a vys; teda krom vapna - to ano

Rožnovák - Profil | Pá 29.7.2022 18:11:27

aleš vavřina >>Ahoj- dlouho jsem Tu nebyl .Myslíš tento metodický pokyn-ten anorganiku umožňuje-či je jiný platný -novější?
https://eagri.cz/public/web/file/17602/MP35508.pdf

nofish - Profil | Pá 22.7.2022 10:45:07

*DnB* Bery_83 >> přirozená produkce ryb v rybnících je teorie jako kdybys chtěl vepřové z prasete žijícího venku jen s tím, co si samo najde a to bys ho ještě nesměl pustit k popelnicím. Nemluvě o ceně takovýchto ryb.
Nebudou ryby jako potravina, čím je nahradíme?

zdevac - Profil | Pá 22.7.2022 8:14:54

*DnB* Bery_83 >> No nevím, jak to s tou naivitou myslíš. Ano, u tohoto holdingu máš pravdu, ale ty jsi to napsal obecně, jako že se to týká každého majitele rybníku. A upřímně - i zisky této společnosti zřejmě nepochází z těch kaprů, ale jednak jsou zde dotace a jednak nejrůznější podezřelé okolnosti. Takže čistě na zisk z chovu ryb bych to neviděl. A kromě toho stále popisuješ jeden obrovský holding který mám téměř 500 rybníků. Takže se podívej na jejich zisk, vyděl to 500, koukni na průměrnou velikost rybníky a pro běžné lidi jsi někde úplně jinde. Takže stále si myslím, že ty mercedesy a jachty nejsou z chovu a prodeje ryb ve smyslu více kaprů znamená více mercedesů, ale ty peníze tečou odjinud. Třeba u nás je rybník Musík, cca 50 ha, a při výlovech bývá okolo 50 000 - 60 000 kg ryby. Cena kapra se v obchodu pohybuje okolo 80-100 Kč, takže oni dostanou ještě méně. I kdyby se sezona povedla a dostali 90 Kč, jsi na tržbě za rybu na cca 5 milionů. Z toho musíš zaplatit všechny náklady jako lidi, krmení... Kolik z těch pěti mega zbyde? A sorry, to není njiak nadprůměrné. A i kdyby jsi rybník přeplnil a měl tam o 10 tun více, tak je to kolik? Mega navíc? No, z toho Mercedes koupíš akorát tak ojetý vrak... Takže naivita ok, ale zapoj hlavu a zbytek jsou obyčejné kupecké počty. Ryba má nějakou velkoobchodní cenu, počet ryb se dá spočítat, obvykle je to známá informace z výlovy nebo výročních zpráv.

*DnB* Bery_83 - Profil | Pá 22.7.2022 7:38:35

zdevac >> Tomu verite??? Tak ctete, snad prozrete, protoze to bude presne tak, jak jsem napsal. Vidim, ze naivnich lidi je tu stale dost - bez urazky.

"Asi nejznámější tuzemskou rybářskou celebritou je Jakub Vágner, držitel několika světových rekordů v lovu sladkovodních ryb. Společně s finančníkem Robertem Schönfeldem se před pár lety pustil do podnikání a jejich cílem je „renesance tuzemského rybářství a rybníkářství". Impérium, které Vágnerovi hned při rozjezdu jeho rybářského byznysu připisovala média, ale už dávno předtím vybudovaly na rybnících jiné velké ryby. Nejdravější mezi nimi byl „kníže z Hluboké". Pavel Dlouhý, známý jihočeský podnikatel, stále člen ODS, místostarosta Hluboké nad Vltavou, má hodně blízko k tuzemské jedničce v oboru, k Rybářství Třeboň. Jmenuje se tak mateřská firma i její dcera, která má pod sebou 488 rybníků na více než 8 tisících hektarů. Z nich každý rok vyloví kolem 3,2 tisíce tun ryb, v 90 procentech je to kapr.
3200*1000 = 3 200 000kg * 175kc/kg = 560 000 000kc

V holdingu Rybářství Třeboň figuruje Pavel Dlouhý oficiálně jen jako člen představenstva. Největší individuální akcionářkou je jeho manželka Jana, která vlastní 36,77procentní balík. Její angažmá firma odhalila na podzim roku 2012, tedy až několik měsíců poté, co deníku MF Dnes přišlo divné, že Janě Dlouhé, ženě v domácnosti, přistálo v letech 2007 až 2011 na účtu 45 milionů korun zejména od Rybářství Třeboň.
Společnost ovšem nepředstavila své oficiální vlastníky jenom proto, aby uchlácholila novináře, kteří na tok desítek milionů na konto manželky Dlouhého upozornili. „Zprůhlednit" se firma musela kvůli evropským dotacím, pokud je chtěla nadále dostávat. Brusel totiž odmítl posílat dotace do rybářských akciovek s anonymními vlastníky. Na přítok unijních peněz má rybářství svůj vlastní operační program.
Se zisky největšího tuzemského a zřejmě i evropského producenta sladkovodních ryb to ale není nijak zlé. Celý třeboňský holding, včetně dcer Rybářství Třeboň a Fish Market, skončil uplynulý rok se souhrnným ziskem téměř 122 milionů korun při celkových tržbách 272 milionů. Pravidelným přilepšením jsou evropské i národní dotace. Na nich třeboňská skupina včetně pronajímaných rybářství v Hluboké a Mariánských lázních získala od roku 2000 bezmála 1,3 miliardy korun. V průměru na rok vychází dotační porce na 93 milionů korun.

zdevac - Profil | Čt 21.7.2022 19:08:21

*DnB* Bery_83 >> No to tedy musí být bohatství. Spočítej si, kolik kilo ryb se do rybníka vejde, podívej se na ceny, za které se kg prodává a jednoduchým výpočtem dojdeš k tomu, že na Mercedes a jachtu to moc nebude... :-(

*DnB* Bery_83 - Profil | Čt 21.7.2022 15:09:32

Gašpi >> Chci podekovat za vlozeni videa. Po shlednuti jsem byl v naprostem soku jak to "funguje". Vzdyt kazdy soudny clovek musi pochopit, ze timto stylem to dal nejde a povede to ke zniceni nejen tech rybniku ale i okoli. Chapu, ze majitel rybnika z toho chce vytriskat penize chovem kapra ale vseho s mirou. Stejne tak jako je dano kolik a jakych ryb v ramci zarybnovaciho planu se ma do dane sportovni vody nasadit, tak jak je mozne, ze tihle pani nemaji taky nejaky plan dany napr. vyhlaskou nebo zakonem, ktery jim povoli s prihlednutim k velikosti vody a jeji PRIROZENE uzivnosti pouze urcite a jasne dane mnozstvi ryb a jejich druhove slozeni???? Lidi to vedou velmi spatnym smerem, hlavni je rychly a velky zisk, jachty v Chorvatsku, velke Mercedesy apod. Po shlednuti videa je mi smutno. Co tu odkazem nasim detem, ktere ted vedeme k rybolovu a vubec pristupu k prirode?

Gašpi - Profil | St 20.7.2022 0:29:02

milanpindryc >> jj, u nás zemědělci tímto způsobem zaplavili obec dešťovou vodou z pola, zaorali i rigoly až k cestě.