Tady chceme stavět přehrady, oznámil Toman. Nejvíc jich má být na Moravě

tomvec - Profil | So 23.5.2020 16:03:27

Cortan >> Ne, musíme zadržet dešťové srážky tam, kde spadnou a ne je odvádět vybetonovanými koryty co nejrychleji pryč.

Cortan - Profil | So 23.5.2020 15:52:04

fishmen17a >> a co teda uděláme jinak? Příkážeme dešti ať prší? :D

Bezďa - Profil | So 23.5.2020 7:49:20

hraji >> a ty přehrady se plánuji na pozemcích státu? Myslím že tohle je argument trošku o ničem.

fishmen17a - Profil | Po 18.5.2020 20:42:15

zdevac >> Ten by nezprasil řeky,neudělal břehy z betonu a kamení.V polích byly remízky a potoky.Remízky jsou fuč a potoky jsou vydlážděny betonem a zase kamenem. A je toho víc.Ta voda se nemá kde držet a vlhko se taky nemá kde tvořit.Vše jde jedno s druhým.

Siven Polní - Profil | Po 18.5.2020 19:35:55

hraji >> edit: mažu, to nemá cenu...

zdevac - Profil | Po 18.5.2020 16:03:41

tomvec >> Tak s tím souhlasím, na to se ani nic namítnout nedá. Největší problém vidím v tom, že naše klima se pomalu posouvá k tomu středomořskému, tedy hlavně v tom, že budou horká a suchá léta a pokud spadne nějaká voda, spadne jen v určitých obdobích a to právě formou přívalových dešťů. Ale bohužel, jsme moc na severu, takže i když budou zimy teplé, občas sem ledový vzduch zavane a teplomilnou floru zničí. Takže většina rostlin, co je v třeba v Chorvatsku nebo Řecku, tu neporoste. A naše to zase nevydrží, bude to zajímavé. Ale zpět k vodě - pokud nebude pršet a vyschnout třeba vlásečnice nebo rašeliniště, tak přívalák nezastaví a ani se nevsákne. Suchá půda nejde jen tak snadno namočit a sát začne až po delší době. Jednou z alternativ jsou samozřejmě malá vodní díla po cestě na horních tocích, na potocích a podobně. Jenže ta se zanesou stejně, jako velké nádrže :-( Což tedy neznamená, že by se neměly dělat. Měly. Ideální by bylo, kdyby ta voda ze silných dešťů vlastně do těch velkých přehrad ani nedotekla. Ale to je spíše utopie. V každém případě si myslím, že by třeba nebylo špatné nějakou přehradu nebo nádrž vybudovat, ale nenapustit ji, mít ji v záloze. Nikdo neví, jak se klima bude vyvíjet, ale vzhledem k tomu, jak dlouho vše trvá, by bylo dobré se začít připravovat předem. Aby až tu přehradu budeme potřebovat, jsme ji mohli jen napustit a nemuseli ji teprve stavět. Věci, co jsi popsal, nejsou dobrá vize, ale pokud k tomu klima směřuje, je nesmysl proti tomu bojovat, naopak, kdo bude dříve připraven, ten na tom bude lépe. Prostě když nebude pršet, nepomohou ani rašliniště, ani poldry, ani lužní lesy....

sliver - Profil | Po 18.5.2020 14:55:13

hraji >> já četl dobře. Nereagoval si na nikoho ( fišmen ani blbost nenapsal, když už se na to odvolavas), ani si to doslova opravdu nenapsal. Ale tvá potřeba sdělit, že se tady baví blbci je z toho cítit na sto honů.

hraji - Profil | Po 18.5.2020 14:40:44

sliver >> ale já nepsal, že se o tom nesmí bavit na MRku. Přečti si prosím ještě jednou pomalu, co jsem napsal. Reagoval jsem na poněkud dětinské tvrzení jednoho z přispěvatelů, fishmen17a, nic víc, nic míň. Samozřejmě je mi jasné, že mozkový trust MRKu vyřeší jakýkoliv problém.
Takže ještě jednou to zopakuji, nenapsal jsem ani čárku o tom, že se na MRKu nesmí psát o řešení problémů se suchem. Klidně si tu piš co chceš. Ono to nepomůže, ale ....

sliver - Profil | Po 18.5.2020 14:35:34

hraji >> a proč by se o tom nedalo bavit na mrku ? Když nám věší naši vládcové bulíky na nos, tak co ? Jednou sou ty přehrady proti povodním, pak zas proti suchu :-)))
A že nejde přikázat vlastníkům nebo pronajímatelům půdy opatření pro zadržování vody a třeba větší podíl organické hmoty v půdě ? Jde a lehce, jenže pro politiky je to úmorná práce a nikomu se do toho nechce, protože to nevyřeší za svoje volební období. A že je furt v platnosti zákon o udržování meliorací atd. , atd. ?
Tak mi řekni, proč by se o těchto do nebe volajících nesmyslech nemohlo psát na mrku .

tomvec - Profil | Po 18.5.2020 11:28:15

zdevac >> Jasně, s tím co jsi napsal a jak jsi to napsal se dá souhlasit. Ale stavba "velkých" přehrad neřeší to, že přívalové deště budou dál páchat škody v oblastech nad přehradou (a budou ji zanášet sedimenty) a nijak nepomůže oblastem nad přehradou s pokračujícím poklesem spodních vod a dlouhými obdobími sucha. Takže nad přehradami časem zanikne život jak ho známe a kolem přehrad a pod nimi začnou vznikat nové aglomerace.

zdevac - Profil | Po 18.5.2020 11:07:29

Pvl >> Jaké sucho? Ono je právě více druhů. A teď neřešíme to sucho, které přichází každoročně v létě, ale spíše sucho, které je hluboko pod zemí a které se se dostává plíživě a poněkud zapomenutě. Jedna věc je zemědělské sucho, to každý vidí a stačí deštík a je na chvíli vše spraveno, a druhá věc je klesající stav podzemních vod, kdy vysychají studny a vrty. Jedna věc jsou uschlé trávníky a pole, druhá pak vesnice a menší města bez vody a ohrožené zásobování měst velkých. A to právě souvisí i s charakterem srážek, kde nedostatek sněhu a déletrvajících deštíků způsobuje nedostatek vody ne v potocích a na povrchu, ale právě dole pod zemí. A pokud zde máš změnu charakteru srážek, že spadne stejně vody, ale formou přívalových dešťů, tak ty ze svého principu nejsou schopné podzemní vodu doplnit. V krajních případech tu může nastat situace, kdy bude zelená tráva a fajn podmínky na polích, ale velká část obyvatelstva bude bez přístupu k vodě a utrpí i průmysl a ekonomika. Takže proto je potřeba stavět díla, které umožní zadržet i tu přívalovou vodu, která jinak odteče, a umožní ji později použít. Tím samozřejmě neříkám, že opatření na zadržení vody v krajině jsou zbytečná. Nejsou. Ale také nejsou samy o sobě dostatečné, je potřeba kombinace obou opatření. Prostě voda, co tu spadne, musí zůstat v maximální míře zadržená u nás, a klidně i zadržená dvakrát - jednou v zemi na horních tocích a pokud odtamtud odteče, tak ji klidně zadžet ještě jednou v přehradě nebo nádrži.

Pvl - Profil | Po 18.5.2020 10:35:12

zdevac >> Jenže ta doba než příjde sucho by s o něco prodloužila . Když píšeš o historii . S tou poslední větou by se dalo souhlasit . Voda nezmizela ze dne na den

zdevac - Profil | Po 18.5.2020 9:40:17

fishmen17a >> Klasika od lidí, co nechápou princip změny. Změna jinde ti právě nepomůže. Každý se to ohání předky, jejich zkušení a dobou, co byla, ale to je historie, které se nebude opakovat. Když není sníh a neprší, ani předek by s tím nic neudělal.

hraji - Profil | Po 18.5.2020 9:37:50

Přitom je to tak jednoduché, stačí se zeptat na MRku, zde je každý druhý odborník na řešení otázky sucha.
Stačí vyřešit pár drobností. Například, jak přikázat majitelům polí a lesů (soukromým) aby realizovali na své půdě rozsáhlá opatření pro zadržení vody v krajině.

Maryl - Profil | Po 18.5.2020 9:30:41

Zbynda56 >> A co větrné elektrárny, které mraky rozeženou a je po dešti.

fishmen17a - Profil | Po 18.5.2020 9:26:23

Čím ty přehrady naplní,když řeky sotva tečou?Změna má přijít úplně jinde,ne stavět přehrady.Tím to sucho nepřestane.Žel to ti chytráci nahoře ještě nepochopili.Předci nebyli tak blbí,jako dnešní ministři.

Pvl - Profil | Po 18.5.2020 9:04:21

Zbynda56 >> Na vybetonované plochy jsem zapomněl . ...že jich je Já nejsem proti přehradám . Jen jsem chtěl říci že všechno neřeší . Nejdříve se snažit zadržet vodu "nahoře" -- pochopitelně kde by to bylo hodně fin. náročné nebo složité ,tak přehrada Obrazně "ruku v ruce" Myslím si že když se budou stavět přehrady nebudou peníze na jině úpravy. A nebo jen na takové "aby se neřeklo"

Zbynda56 - Profil | Čt 14.5.2020 21:11:56

zdevac Ale teď upřímně , myslíš si, že to, co tu píšeme opravdu nějaká učená hlava přečte? Proto ta poznámka o vidlácích.

Zbynda56 - Profil | Čt 14.5.2020 21:06:30

Kondrakar >> Napsal jsi to o vteřinu spíš.

Zbynda56 - Profil | Čt 14.5.2020 21:04:40

Pro zdevac - ve svém prvním zápisu jsem napsal - ,,my vidláci" . Je mi líto, že nemůžete slyšet ironii a lítost v mém hlase , při psaní těch řádek. Petrikvepřik - vykácejme stromy kolem řek. Vždyť jeden vzrostlý strom má odpařovací plochu jenom jednoho fotbalového hřiště.
Zdevac - proč zachovávat vlásečnice . Aby nám řeky vyplavily domy v záplavové zóně ,kde nám bylo povoleno je za drobnou úplatu postavit?????
Zdenča131 nutnost mít mokřady a meze.
Pvl - každá kapka vody spadnouci na parking u marketu je nenávratně ztracena. Přes čističku do řeky a pryč.
Tomvec - prořežem, ale nezaoráme - asi ŠPATNĚ???
Zdevac - pořád si myslíš , že je málo podnětů? A když přidáme zvěrstva která páchají povodí - u nás Odry - co na to říct??? U nas na OÚ už se se mnou nebaví a mají mně za blázna. Tím nechci říct že stavbami přehrad je všecko špatně. Chce se mi brečet.