Ceny povolenek k lovu ryb na rok 2020

Autor diskuse: MAXXSKATER - Profil , 25.9.2019

alžběta - Profil | Po 4.11.2019 18:39:38

kubsta >> Taky bych to tak viděl, ale jako správnej konzument této doby to potřebuju rychle, takže pošlu zejtra inkognito kapři na ÚS :-).

kubsta - Profil | Po 4.11.2019 17:48:37

alžběta >> Vytištěný už to tutově maj, jen to na MO asi teprv budou distribuovat.

alžběta - Profil | Po 4.11.2019 17:45:50

kubsta >> Čau. Já mám ten dojem taky, u nás to tak je...ale natištěno už by bejt mohlo a mohlo by to někde vyplavat :-) Pražáci mi to nechtěj dát...kudvy .-).

kubsta - Profil | Po 4.11.2019 16:36:59

alžběta >> hele myslim, že povolenky na novej rok se začínaj vydávat až v prosinci a k nim i soupisy

Mautin - Profil | Po 4.11.2019 13:40:39

Abath >> myslíš, že mladý rybář to neudělá, že tak utocis na starsi ročníky? Je to kus od kusu.. To, ze si tahas podlozku je také každého vec nazoru, za me staci kousek mokré travy.

alžběta - Profil | Po 4.11.2019 13:25:53

Dobrý den. Hoši prosím, už máte někdo povolenku? Nebo nevíte prosím, jestli jsou už soupisy revírů na 2020?

Abath - Profil | Po 4.11.2019 8:33:24

Dobrý den, nedá mi to a napíši něco na téma ceny povolenek. V neděli (3.11.) jsem poprvé navštívil nejmenovaný rybník. Chtělo by se napsat v blízkém, ale bylo to spíš vzdálenější okolí mého bydliště. Ráno klídek pohodička, pak si vedle mě sedl starší velrybář (podle záseků prutem to byl určitě velrybář) a pak to začalo. A nyní se nabízí několik otázek. Proč je povinnou výbavou podběrák ? U vody se jasně ukazuje, že je mnohem lepší rybu přitáhnout pod špičku a poté jí táhnout po trávě. Vedle sedící retard (myslím sebe) má s sebou u vody podběrák a ještě táhne podložku. Vetší ryby podebírá a menší vyháčkuje rovnou ve vodě. Mimochodem ryby jsou na zimu na onom revíru v super kondici. Nikdy bych nevěřil, že kapr kolem 40 cm může mít špatně půl kila... O jejich zraněních nemá cenu ani mluvit. Proč jsem mu něco neřekl ? Protože jsem měl spíš sto chutí chytit ho za p.... a utopit ho tam ! Je mi na zvracení z takových lidí ! To jsou ti staří rybáři od kterých by mladí začínající rybáři měli něco odkoukat ? Proboha, to snad ne ! Úcta k rybě a přírodě nulová. Jednou jsem slyšel větu - U vody jsme si všichni rovni. To opravdu nejsme. Slušnost - to už je u vody i v naší společnosti téměř sprosté slovo. Říkejte si co chcete, ale pokud by to pomohlo snížit počty těchto "rybářů", tak ať stojí povolenka 10 000 Kč. Všem slušným rybářům přeji spoustu úlovků a zážitků při rybaření a pobytu v přírodě.

venybit - Profil | So 5.10.2019 18:28:11

No nevím,začínám uvažovat jestli to má vůbec smysl si brát povolenku. V dojezdu už nemám žádnou svazovku kam bych se dostal a kde by byly ryby. Kokovice prodali,Bilichov prodali, na Slatinu je závora, ztp přístupná místa na Ohři jsou bez ryb nebo neustále obsazená. Tak nějak začíná pro ZTP tady na Lounsku ztrácet smysl brát si vůbec povolenku. Ostatní voda je všechna 25km+ daleko. To je 50 tam a domu = 200kč benzín. Nevidím že by organizace zde kolem nás nakupovali , spíš vidím, že stále víc toho míří do soukromých rukou. Všechno v téhle zemi jde do háje.

MrKos - Profil | St 2.10.2019 9:09:04

kakr >> V grafíčku tato data nemám, ale nebude těžké to odhadnout. Stačí se podívat na letošní velmi čerstvé výsledky lodní ligy na Dalešicích a spočítat mírové dravce ulovené v mnoha týmech z lodí za dva dny. A to s pomocí echolotů a musíme asi uznat, že závodníci jacísi ryby chytat umí. Pro určitou názornost si můžeme vzít nejlepší tým z prvního dne, to se ještě nějaké ryby ulovily. Mírové dravce z kategorie "B" puštěné zpět v duchu moderních trendů si u nejlepšího závodního týmu spočítáš už sám.

MrKos - Profil | St 2.10.2019 8:52:25

hraji >> to je taky ohraná písnička, ale bohužel bez skutečných argumentů... a zde už se budu opakovat když řeknu, že jako první opravdu rád zaplatím další nový poplatek za to, že někdo začne skutečně pracovat a na revírech efektivně hospodařit.
Aktivně se zapojovat je rétorika z období Akcí Zet, nebo brigády socialistické práce. Dnes je jiná doba a změňte 50let stará pravidla, zaplaťte odborníky a přeneste na ně odpovědnost. Ale to už opět hledám způsoby a to se zde moc nehodí do krámu.

kakr - Profil | St 2.10.2019 8:35:18

MrKos >>
Nechtěl jsem do diskuze zasahovat, ale grafíček "A" jsme viděli asi 5x
Nemohl by jsi sem hodit i grafíček "B", kde jsou všichni míroví dravci,kteří jsou v souladu se stále více se rozšiřujícím chyťapusťáctvím hojně šířeném MRKem uvedeni???
Neprojevují se náhodou "moderní trendy" :-)))
Nevím,jen se ptám.

hraji - Profil | St 2.10.2019 8:35:04

MrKos >> bav se o Dalešicích, ale doporučuji, vyber si k diskuzi zástupce spolku, který tam hospodaří. Všichni zainteresovaní ví, že Dalešice jsou velmi specifická voda a rybářské hospodaření na ní není prioritním využití této nádrže.
Já se strašně těším na dobu, až lidi jako ty, přestanou hledat důvody, proč se nemohou zapojit do práce svazu a spolku, aby ji konečně povznesli, a začnou hledat způsoby, jak se aktivně do práce spolku a svazu zapojit a přinést tak bohaté zarybnění všem rybářům.
Jestli ti to něco připomíná, tak jen zcela náhodou.

MrKos - Profil | St 2.10.2019 8:27:16

hraji >> bavíme se v první řadě o Dalešicích a dravcích z grafu, kde můžeme pozorovat určitý trend, na který bylo možné reagovat v roce 2010 a možná bylo nutné reagovat již dříve. Což svaz neudělal. Pouze jsem odpověděl na Tvoji otázku, jak bych si představoval kontrolu hospodaření.

O ježdíkovi, okounovi nebo slunce je to jiná kapitola a zde by pomohla změna vykazování jednotlivých druhů, dále statistická sumarizace + kontrolní odlov + odlovy třeba do čeřínku. Ano, hledám způsoby a Ty hledáš důvody. To jediné se nám jíž delší dobu opakuje.

hraji - Profil | St 2.10.2019 8:18:28

MrKos >> údaje ze sumarizace nejsou a nikdy nebyly vypovídající o skutečném zarybnění revíru. A to ani na Dalešicích. Vycházím ze zkušeností z našeho revíru za posledních 20 let. Jen pro ilustraci, jak je sumarizace "špatný" zdroj informací o zarybnění.
Vezměme si ryby, původní, ty, které podle tvého opakovaného tvrzení mizí, jako je hrouzek, ježdík, hořavka duhová západní, jelec proudník, střevle, mřenka atd. Tyto ryby se v kolonce sumarizace vůbec neobjeví, nebo se objeví v nic neříkající kolonce Ostatní. Tedy dle tvojí logiky použití výsledků sumarizace vůbec v revírech nejsou. Je totiž absolutní nesmysl a strašně zavádějící považovat počty ponechaných ryb za ukazatel skutečného stavu obsádky na revíru. Ony ryby nejsou odlitky na skladu, které lze spočítat na kus přesně.
Navíc, změny, například v zarybňování, se projevují po letech, ne hned, kdo si dovolí tvrdit, zda to bude po pěti nebo deseti letech? Stále existuje i přirozený výtěr ryb, jak se projeví tento fakt v sumarizaci?
Omezení velikosti nástražní rybky a omezení lovu z plavidel - jejich přínos? Jak se projeví? Projeví se vůbec? V prvé řadě se asi projeví poklesem úlovků v sumarizaci. Tedy to povede k myšlence, že se na revíru špatně hospodaří a bude se volat po dalších opatřeních. Tak je to logické podle tvého vidění hospodaření. Za jak dlouho se na revíru projeví pozitivní vliv zavedení velikosti nástražní rybky? Za dva roky, za pět let? A projeví se čím? Bude víc ryb nebo budou ryby větší, ale bude jich méně?
Aplikace tabulkových údajů, navíc získaných způsobem, jakým se získávají data pro sumarizaci, na živou přírodu, která se vyvíjí bez ohledu na to, co se my snažíme jí vnutit, to je cesta do pekel.
Opět osobní zkušenost. Za posledních 30 let se Svitava obrovským způsobem změnila, úmyslně píšu o Svitavě, protože především o ní mám přehled. A čím déle tu řeku sleduji a poznávám, tím více si myslím, že je třeba veškeré zásahy dělat s velkým uvážením, v dlouhých časových intervalech a s neustálým zřetelem k faktu, že voda a ryby v ní a příroda obecně tu není primárně pro uspokojení touhy rybářů.

hraji - Profil | St 2.10.2019 8:00:42

milanpindryc >> tobě to možná jedno je, ale v reálu je to obrovský rozdíl, hlavně z účetního a daňového hlediska. A taky z hlediska možného využití těch zdrojů.

milanpindryc - Profil | St 2.10.2019 7:34:43

hraji >> jestli bude drazsi povolenka nebo prizpevek je me jedno

MrKos - Profil | St 2.10.2019 7:33:11

hraji >> Ano, je to velmi jednoduché. Spojil jsi zde dvě rozdílné věci – začneme kontrolou hospodaření. Když zvolíme tu nejlevnější metodu, tak je to zadarmo a stačí prostá matematika. Z každého revíru máte k dispozici data ze sumarizace. Není žádný problém z těchto dat vysledovat trendy úlovků, vývoj množství i změny ve skladbě obsádky. Namátkou 20km dlouhý revír Dalešice a vývoj úlovků některých druhů ryb. Máme k dispozici hotová data. To stejné lze aplikovat na říční revír, na jakýkoliv revír. Pokud bych prověřoval skutečný stav hospodaření a ne jen dodací listy, tak bych se po shlédnutí těchto grafů ptal:
1. Jakou změnou zarybnění hospodář v letech 2010- 2012 zareagoval a co to v dalších letech přineslo?
2. Jakou změnu pravidel lovu pro daný revír PS navrhnul, jaká změna se skutečně realizovala a co to přineslo?
3. Jaké omezení některých způsobů lovů PS navrhnul, co to přineslo?
4. V případě dravých ryb na Dalešicích bych se ptal o kolik % se přeplňuje zarybňovací povinnost dravých ryb a co to přináší?
5. U těch dravců bych se ptal na nastavení velikosti nástražní rybky a přínos, omezení lovu z plavidel a přínos...
6. Také bych se ptal na důvod plnění povinnosti kapra na 200%, když ostatní druhy ubývají před očima.
7. A tak bychom mohli pokračovat, otázky lze aplikovat na všechny druhy ryb dle aktuálního stavu sumarizace a hmatatelných trendů.

Pokud někdo tvrdí, že hospodaří, tak k tomu zcela bezpochyby patří i reakce na stav obsádky, nastavení vhodných pravidel apod. S přihlédnutím k tomu, že by se postupně měla regulovat cena povolenky/členství/jiného poplatku, tak lze usoudit, že bude k dispozici i více prostředků. Potom by bylo možné zvolit i nákladnější cestu a statistiku kombinovat například s kontrolním elektro-odlovem (na mělkých řekách) a určitě bychom našli i další způsoby. Ale to až v dalších kolech. Základní level jsem popsal v bodech a ten je zadarmo.

A pokračovat můžeme druhou částí Tvé otázky – kontrola vysazovaní. Zde nevidím nejmenší problém a stačí namátkově. Asi těžko lze přepočítávat Ca1 apod. Zbytečné, neefektivní.

Rožnovák - Profil | Út 1.10.2019 23:24:03

Ryben >> píšeš platit jiným Mo jejich nové revíry a jaký to má přínos pro vaše členy? Mo jsou sdruženy v územním svazu a územní povolenka má platnost na všech jeho revírech. Zeptej se doma kolik lidi furt jen vysedává na domácí vodě či jezdí i k sousedům o tom je svazové rybaření, proto vzniklo se všemi jeho pozitivy i negativy. Pokud si Mo koupí z vlastních prostředků malý kačák a financuje si provoz a je vyňat se svazovéh hospodaření ať je na něm zřízen RMV kde si z děckama můžou začudlařit či zachytat duháky ať si nemusí moc plevelit řeku. Průměrná Mo jež má revíry a stará se o ně bude mít těžko na nákupy velkých stojáků a následnou údržbu a zarybnění a pochopitelně jsou atraktivní pro všechny od tohoto je tu svaz aby se pokusil je získat a nekrvácel na nájmech jež pochopitelně rostou šroubují ceny povolenek taky nahoru a co hůř mohou býti ukončeny a je po revíru, bohužel o uvolnění prostředků nerozhoduje jeden člověk ale musí panovat v hierchii dle stanov jistá shoda, takže flexibilita rozhodnutí může pokulhávat. V našem spravodaji na stánkách Us se na konci vždy dočteš co výbor us schválil jsou tam i jednání o nákupech revírů, mnoho jich zatím není jestli je zatm nízká poptávka či pružnost neuším. Je třeba si ovšem pohlídat na co se čerpají prostředky z FRR měly by jít čistě na nákup revírů, popř, jako mimořádka když hrozí nějaká havárka na stávajícím, ale ne k dotování nějakých kratochvílí a pod. Příklad obhospodařujeme 10 ha stoják, třetina až čvrtina úlovků jde ročně na vrub ostatních MO, kdby se koupil do majetku svazu nic se nezmění jen se za něho nebude platit nájem a svaz může prostředky použít jinde, samozřejmě musí počitat s ůdržbou, nám to za nehtama nezůstane,takových revírů je většina. Další věc je vlastnictví příbřežních pozemků koupiš vodu ale potřebuješ i kousek toho břeha :-)

hraji - Profil | Út 1.10.2019 22:24:48

retrívr >> co na takové obecné plácání bez důkazů napsat. Já žádné zdražení nenabízím. Jen jsem o něm psal. Je to jedno z témat, které se budou v rámci MRS řešit. Zrušit povinnou brigádnickou povinnost, jako přežitek časů minulých, a jako kompenzaci pro spolky, které se při své činnosti na revírech a rybochovech bez práce členů nebo nečlenů neobejdou, zvýšit členský příspěvek. Napříč svazem je na tuto problematiku mnoho naprosto protichůdných názorů a já sám jsem zvědav, jak to dopadne. Možná ty nevíš, komu platíš a za co, ale já zodpovídám za hospodaření spolku svým vlastním soukromým majetkem a tak podepisuji každý účet, který proplácíme. Už jen pro ten pocit, že dělám vše pro to, aby neožebračil svoji rodinu. Něco mi to tvoje psaní připomíná. Myslím to bylo: Všeci kradnú. A to pak opravdu nemá cenu pokračovat.

retrívr - Profil | Út 1.10.2019 22:06:28

hraji >> Není to tak. Podporuješ zdražení, nic nenabízíš. Ryby se kradou do MO rybníků léta, snad to ani jinak nebylo. Peníze se nekradou, to jsem špatně napsal, jen se platěj , často nevíme za co a komu. Vždyť to víš dobře sám nejlíp. Myslím, že diskuze a toto téma je a bude ještě dlouho zcela zbytečná.Pokud si myslíš něco jiného jsi optimista, nebo vidět nechceš. Nakonec můj názor znáš, já si ho nevymyslel a je zbytečné tedy o tom hovořit.

hraji - Profil | Út 1.10.2019 22:02:16

retrívr >> Ryben nastiňuje realitu v jiném svazu. K tomu se nechci vyjadřovat. To je problém členů ČRS, ne náš.

hraji - Profil | Út 1.10.2019 22:01:18

retrívr >> promiň, ale o čem to píšeš? Já nepsal o zodpovědnosti, té se nikdo nezříká a ani nemůže, ta je jasně daná zákonem. Ale když někdo píše o tom, že chce kontrolovat skutečný stav zarybnění, tak ať prozradí, jak to udělá. Protože odborníci z ústavu rybářství sice umí odlovit ryby ze zadaného úseku řeky, ale neumí zázraky. Píšeš o krádeži. O jaké? Kdo co ukradl? S prominutím plácáš obecné řeči.

retrívr - Profil | Út 1.10.2019 21:59:17

hraji >> Myslím, že Ryben Ti nastínil tak trochu realitu. Řešení nechce jen informuje.

hraji - Profil | Út 1.10.2019 21:56:25

Ryben >> v tom ti nepomohu, jsem členem jiného svazu. Tohle si musíte vyřešit v ÚSSMS