Vraťme potokům volnost a vrátí se i deště

Autor diskuse: Tarn - Profil , 29.8.2018
106 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy. (Začít číst od prvního z nich.)

Nrover - Profil | Po 3.9.2018 0:24:53

Na co lidská ruka sáhne, ...a ještě by navíc "chtěla" navracet volnost tam, kde nemá absolutně žádný kredit, ...lidská blbost je nekonečná :-(

Nšeptal - Profil | So 1.9.2018 18:48:09

zdevac >> O pesticidech jsem ani nekvák. O tom, že se kácejí pralesy nepochybuju. Reagoval jsem na tvou poznámku, že na tý fotce není prales, protože tam je jeden strom s kakaem a nějak moc světla.

Nzdevac - Profil | So 1.9.2018 18:46:11

hraji >> Vzdálené to není. Těch faktorů, co u nás počasí ovlivňují, je více. Stačí, aby přestal fungovat Golfský proud a máme tu zimy jako v Kanadě... A můžeš si dělat protiopatření, jaké chceš.

Nzdevac - Profil | So 1.9.2018 18:44:32

šeptal >> Ok, od teď tedy beru zprávy všech světových organizací, které konstatují obrovské kácení deštných pralesů kvůli místo pro pěstování kakaka jako falešné. Tak jsi to myslel? Nebo jak chceš vysvětlit všechny ty zprávy jako třeba https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/evropsky-parla​ment/kakao-jako-palmovy-olej-lesy-mizi-a-africane-s​azi-vynosnou-p/r~ae260872919e11e8b0fbac1f6b220ee8/ ? To jen namátkou. Hoď si do vyhledávače něco jako Kakao prales odlesňování a uvidíš sám. Vše je blbost? A další hloupost, kterou tu píšete, jsou pesticidy. Bez masivního nasazení pesticidů jsou ztráty až 40 %....

Nšeptal - Profil | So 1.9.2018 18:43:48

hraji >> Já poznal jen ten v Jižní Americe. A někdo to tu právě klimaticky rozvedl z České kotliny to globálu.

Nhraji - Profil | So 1.9.2018 18:39:00

šeptal >> a když píšeš o pralese, máš na mysli prales v Ásii, nebo v Polsku nebo v Jižní Americe? Jako debatujete sice hezky, ale na hony vzdáleni české realitě a hlavně tématu.

Nšeptal - Profil | So 1.9.2018 18:35:44

zdevac >> A nebo obráceně. BBC se sakra vynasnaží, aby ukázalo tu echt divočinu a ten normální prales prostě nezaberou.

EDIT: Mimochodem, kde asi domorodci původně to kakao pěstovali?

Nzdevac - Profil | So 1.9.2018 18:31:40

šeptal >> Upřímně - nevím. Říkali tomu prales, ale byl takový nějaký civilizovaný. Od toho, co se vidí třeba v BBC Earth, se to sakra lišilo :-( Takže bych řekl, že to, co my jsme navštívili jako prales, má s pralesem společného asi tolik, jako animační programy pro turisy místním reálným životem..

Nšeptal - Profil | So 1.9.2018 18:26:00

zdevac >> Tak ještě jednou. Byl jsi někdy v pralese? Podle mě by tam klidně rostly. Zas tma jako v pytli tam není.

Nzdevac - Profil | So 1.9.2018 17:33:35

šeptal >> Nejde o průměr stromů, jde o výšku a koruny. Kmeny nebývají nijak mohutné, ale jsou extra vysoké a koruny rozložité. Ve zdravém pralese jsou koruny obvykle spojeny v souvislou masu (A patro). Spodní patro, patro C, podrost, je obvykle chudý, jakýkoliv růst je tam limitovám nedostatkem světla. Aby tam něco rostlo a vypadalo to jako klasická "džungle", musí nastat poškození A patra, které povede k prosvětlení. V normální pralese by ti kakaovníky nerostly, byla by tam na ně tma.

Nšeptal - Profil | So 1.9.2018 15:47:14

zdevac >> Prošel ses někdy pralesem? A nemyslím tím tropický pavilon někde v botanický? Já tam trochu pocoural a na strom, o kterých se píše v románech, jako že bych na jeho pařezu mohl zaparkovat dodávku, jsem nenarazil. A nebylo to tím, že by se tam rubalo dříví. Takže já na tý fotce dole vidím skutečně prales. Většina pralesa, co jsem viděl, je takový vzrostlý roští. Narazit na strom, co bych neobejmul, to se člověk musí hodně projít.

NVladk - Profil | So 1.9.2018 14:30:02

Suché roky byli vždy, stejně jako vlhké povodňové.

Čim dal víc mi spíš přijde, že je to další způsob jak si namastit kapsy. Začíná to globálním oteplováním a konci zachranovanim zabicky kunkalky sedmi barevné.

My musíme čističky a Číňan vypouští rudou vodu do moře a je to ok, my musíme emise a rozvíjející trhy pálí tuny uhlí každou sekundu.... Tak o čem to je. Jen o penězích a lhaní do kapsy. Dokud to nebudou dělat všichni, tak to nemá žádný smysl.

Zrušte peníze a zachráníte planetu. Tu ničí mamon.

NBacha - Profil | So 1.9.2018 13:56:29

zdevac >> Tak to po mě aspoň pořádně přečti. Psal jsem, že to jinde může být jinak. A teď doplním, že určitě je i jinak. A tu plantáž rozšiřují bez kácení. Uvedl jsem to jako příklad, že to jde a že si domorodci větev pod sebou neřežou.
Zbývám se tím celý život, myslím ekologií, tak nebudu tvrdit, že je všechno v naprostém pořádku. A většinou argumentuju tím, co jsem kde viděl.
A o českém zemědělství mi vyprávět nemusíš. Otvírala se mi po revoluci kudla v kapse, protože jsem to vystudoval a půl života byl v zemědělství zaměstnán.
Co se té Afriky týče, tam jsem nebyl, ale věřím, že to tam není žádný med. Nicméně důvody devastace jsou jiné, než třeba v jižní Americe.

Nsliver - Profil | So 1.9.2018 13:44:17

Willow >> jako že když se v Evropě zbláznili z trivalcu,tak klesne celosvětová spotřeba ropy o 60% ? Aha,polechtej mě.😂😂😂

Nzdevac - Profil | So 1.9.2018 13:36:51

Bacha >> Kousek od plantáže ano. Ale my se bavíme o plantážích. A až budou potřebovat současnou plantáž rozšířit, kam to asi bude? A dále - ty tu píšeš něco o nějaké místní továrničce. To je asi jako kdybys tvrdil, že v ČR je se zemědělstvím vše v pořádku, a dokazoval to jednou malou místní ekofarmou. Nechce se mi teď hledat odborné zdroje, tak se podívej alespoň na https://zpravy.idnes.cz/kakaove-boby-pobrezi-slonov​iny-odlesnovani-destne-pralesy-p44-/zahranicni.aspx​?c=A170914_110212_zahranicni_ert

NWillow - Profil | So 1.9.2018 13:16:51

sliver >> Na co tankery, když spotřeba ropy klesne o 60%!? Už i Mercedes má tahač návěsů na ethanol+elektřinu.Problém bude letecká doprava,ta má ještě co dohánět.

NBacha - Profil | So 1.9.2018 13:06:44

zdevac >> A tohle už bys jako prales bral? Je to kousek od té plantáže:-)

NBacha - Profil | So 1.9.2018 12:53:59

zdevac >> No a tys v pralese byl? Toto je prales kolem Orinoka. Nebýt toho, že tam byly ty kakaovníky, tak by se tam nedalo fotit, jaká tam je tma vzhledem k zapojeným korunám. Navíc ta plantáž tam existuje už dost dlouho, místní továrnička tam dělá velmi známou čokoládu a různé likéry.

Nsliver - Profil | So 1.9.2018 12:31:58

Nejlepší je řešit bioetanol a elektrovozitka, když 14 tankerů z 9000 provozovaných vyrobí tolik emisí jako všecky auta na světě.

Nnofish - Profil | So 1.9.2018 12:28:35

Potok před návratem života, první fotka a potok po návratu života, bagrem vodohospodářů, či subdodavatele....
Podobné články se krásně čtou, ovšem je to jenom iluze. Praxe je naprosto opačná.

Nzdevac - Profil | So 1.9.2018 11:57:44

Bacha >> No spíše jsem myslel ty fotky. Tohle vydávat za tropický prales je asi jako vydávat za prales naše monokultury smrku, kam vítr zanesl břízku... To s autem ti věřím. Bohužel je to smutná ilustrace toho, že kácení pokračuje a děje se stále.

NBacha - Profil | So 1.9.2018 11:32:48

zdevac >> A co? S tím autem? Tak to vtip určitě není. Stálo tam asi už pár měsíců, tak jsem se zeptal proč a co na té ceduli stojí. Bylo to španělsky a to já neumím:-)))

Nzdevac - Profil | So 1.9.2018 11:17:41

Bacha >> To myslíš vážně, nebo jako vtip?

Nzdevac - Profil | So 1.9.2018 11:16:00

venybit >> No ale to je to, o čem jsem psal. My pořád řešíme současný stav místo přípravy na stav budoucí. U nás je zvykem, že tu máme řeky, Jo, fajn, jsou hezké, ale... na řadě míst jižně od nás už řeky jako takové nemají. Mají přehrady, které se v zimě a na jaře naplní, v krajině pak bývají desítky až stovky metrů široké široké pásy pro odvod jarní vody, ale v létě je suchu, tyto "řeky" jsou bez vody. Takže pokud se oprostíme od zažitého klišé, že v řekách musí být voda celoročně, jsou přehrady jeden z mála logických kroků. Prostě to tu bude tak, že v zimě se budou přehrady napouštět, na jaře, pokud byl sníh, bude v korytech voda, ale v létě nebo až do podzimu budou koryta prázdná, bude tu jen soustava izolovaných nádrží a přehrad bez spojení.

Zní to divně? Asi ano, ale ještě pár let v podobném duchu, jako je letošní rok a trend posledních let, a koryta stejně budou bez vody, už teď téměř jsou. A opět to spěje k romu, co jsem psal - pokud už tu nějaká voda spadne, nemůžeme si dovolit ji nechat odtéct (samozřejmě třeba do Labe něco jít bude muset).

Někdy mi přijde, že naše myšlení se trochu zaseklo v současném stavu a odmítá přijmout myšlenku, že změna přijde a bude to opravdu změna. Doporučil bych každému vyrazit třeba do Řecka na různé řecké ostrovy, nebo na jih Španělska. To je klima a podmínky, co nás pomalu čekají.

NWillow - Profil | So 1.9.2018 10:46:06

šeptal >> No já spíše vidím budoucnost v automobilovém byznysu použitím bioethanolu v malém spalovacím motoru +elektřina z baterií.Prostě,,skoro" čistý hybrid.Ale zase se bude muset na polích pěstovat plodina z které ten bioethanol vyrobíme.!!Ale provoz takového vozítka bude mít až o 80% méně emisních plynů, než je tomu dnes.A tam já vidím ten začátek ,,jisté" obnovy podnebí .Tedy postupně a pomalu se vše vrátí zpět k normálu.

NBacha - Profil | So 1.9.2018 10:44:30

zdevac >> Na těch fotkách vidíš, jak to na té "plantáži" vypadá. Na první fotce je vidět vedle nezralých žlutých plodů seříznutý kávovník a na té druhé jsou v pozadí vidět silné kmeny jiných stromu. Obhospodařují cca tisíc kakaovníků a všude to tam vypadalo takto.
Jo, a žádná chemie. Není proč stříkat.
Neříkám ale, že jinde je to stejné. Jen co jsem viděl na vlastní bulvy:-)

NBacha - Profil | So 1.9.2018 10:24:44

zdevac >> Byl jsem tam svědkem toho, že na silnici stál odstavený tahač s nákladem opravdu silných kmenů. Musely by stát majlant. A na tom autě byla veliká cedule, že celý náklad i s náklaďákem byl policií zabaven a pro výstrahu ponechán u silnice z důvodu nepovoleného kácení takto vzrostlých stromů. Za celou dobu pobytu jsem neslyšel motorovou pilu.
Jo, a kávovník se tam pěstuje stejně:-)
Mnohem horší to je s čajovníkem. To jsem také viděl. Tam se opravdu plošně kácí a vypaluje. Ale to bylo na druhé polokouli:-)))

Nvenybit - Profil | So 1.9.2018 9:59:58

šeptal >> Jj je to tak. Ale s tou záchranou si nejsem tak jist. Kácí se dál o sto šest a čím dál tím víc.

Nšeptal - Profil | So 1.9.2018 9:57:19

venybit >> Já tomu rozumím. Ale prostě ta čísla se mi zdají přetažená. Ale jak jsem psal, i 30% je víc než dost. Na Google Earth jsem se samozřejmě díval. Ale taky jsem přes rovník 12x letěl a 6x jel lodí. A pokaždý v tý Brazílii. Je vidět kácení, jsou vidět prohrnutý cesty, sem tam farma, nebo kemp. Ale ještě zbývá dost, aby se to dalo zachránit. A tam na to taky přicházejí. My objevujeme alternativní paliva do motoru a v Brazílii jezdí na alkohol někdy od 50-tých let. Naftu tam do osobáku nenatankuješ. Osobní diesel tam neexistuje. Vláda dotuje nákup nových aut, aby ty starý čmouďáky vypadli z provozu. Každá farma musí nechat 20% procent rozlohy napospas divočině. Černá těžba a pytláctví se trvdě potírá. O vymahatelnosti práva ale nechci spekulovat. Momochodem, třeba ten Ekvádor dostává dost na frak ze strany nadnárodních monopolů. Není to tak dlouho, kdy na netu byly záběry, jak snad Shell (bez záruky) tam ukončil těžbu ropy, spakoval mašiny a ropu nechal téct do lesa. V USA by si netrouf ani převrátit kýbl.

EDIT: Mimochodem, třeba zrovna v tý Brazílii není u vody, nebo v lese u cesty takový bordel jako u nás. Ve městech taky zakopneš o krabičku od cigár, nebo plastový kelímek, u tržnice se povaluje hromádka papírů a igelitu, ale aby tam byl bordel na břehu řeky, jako tady u Labe, to jsem tam neviděl. I když jsme potkali partu nějakých zoufalců, co se potulují lesem na loďce a pokoušejí se z pralesa něco získat pro obživu, vezli s sebou pytel na odpadky a nic, než ohniště po nich nezůstalo.

Nvenybit - Profil | So 1.9.2018 9:36:48

šeptal >> Podívej se na Google Earth , zas tolik jsem nepřestřelil. Už zůstala jen půlka Brazílie , Peru a Ekvádor . To ostatní už je holé nebo načaté. Dejme tomu 60% pralesa je prič. Díky tomu se přišlo na to,že celé uzemí bylo kdysy před tisícema let obývané ,jsou tam města, a kompletní infrastruktura. Ta civilizace nejspíš udělala stejnou chybu jako děláme my. Vykácela celou Jižní Ameriku .Pak dostala od Planety ránu kladivem do palice . A to se stane i nám jestli v tom budem pokračovat. Ve dne bude 60 v noci -10 . Vyschnou řeky, bez vody není elektřina , bez elektřiny není civilizace. A nebude to trvat 10 50 ani 100 let. Klidně se to může stát už teď .V zime nezaprší a příští rok bude stejně jako letos. A jsme na suchu a bez elektřiny, občanská válka, hladomory. Pro doušek vody se budem zabíjet. Opravdu je tu prostě šance že to co píšu přijde do dvou let. Prostě už nezaprší. Teď máme v přehradách 50% ,pokud v zimě nic nespadne, příští rok budou na suchu. To je třeba si uvědomit i s veškerými důsledky. Že už hrajem vabank.

Nvenybit - Profil | So 1.9.2018 9:26:03

zdevac >> Přesně tak. "K čemu je přehrada ,když nebude řeky ,která by do ní tekla. "

Nzdevac - Profil | Pá 31.8.2018 20:40:01

eskymak Mrakomor >> petrikveprik - 31.8.2018 18:39:51 >> Tak ono to s tím trochu souvisí. Pokud jsou sucha způsobená jednorázovým výkyvem, bylo by to ok, s pomocí by to krajina rozdýchala bez větších změn. Ale pokud jsou sucha způsobená dlouhodobými změnami klimatu, za kterými stojí právě třeba to kácení pralesů, tak ti drobné úpravy nepomohou, naopak,vše, co teď pracně uděláš, třeba ty remízky nebo mokřiny, za pár let přijde k ničemu, protože když prostě nezaprší, tak ti ty mokřady a remízky uschnou. V první řadě je potřeba identifikovat příčiny, určit vývoj a podle toho se zařídit, právě třeba budováním skleníků nebo přípravou na kapkové závlahy. Tedy je potřeba být o krok napřed, ne zpětně zkoušet hasit ty nejpalčivější problémy.

Npetrikveprik - Profil | Pá 31.8.2018 18:39:51

hoši, s těmi deštnými pralesy atd máte pravdu. Ale připadá mi teda hodně out řešit afriku, ameriku.. když máme problém a neumíme proti tomu tak jednoduchou věc jako obnovit třeba remízky. popř. vybudovat dřevěný splávek namísto betonového..

Nzdevac - Profil | Pá 31.8.2018 17:25:48

Bacha >> To je pravda jen částečně. Farmáři totiž něco nechávájí, ale kácí to nejdůležitější - velké vzrostlé stromy, protože hodně stíní. Takže naopak vlády v těchto oblastech vypisují dotační programy na to, aby tam farmáři nějaké stromy nasázeli zpět. No a další věc je, že na kakao potřebuje obrovské množství pesticidů. Například neúroda v roce 2015 byla způsobena právě jejich nedostatkem. Takže možná tam jsou hezké zelené rostlinky, ale co přemíra pesticidů udělá s přírodou jako takovou, asi není třeba rozebírat.

Nšeptal - Profil | Pá 31.8.2018 16:55:36

zdevac >> Kokosový olej, nebo avokádo, to je fuk. 90% je přestřelených. Nic to ale nemění na tom, že si tu větev řežeme velmi úspěšně. A otázka je, jestli by ta "černota" kácela tolik, kdyby západní smetánka neviděla jen vlastní pohodlí, dekadenci a "po mě potopa".

NBacha - Profil | Pá 31.8.2018 16:44:21

zdevac >> Nevím, jestli jsi někdy byl na kakaové plantáži....já tedy ano a víc ekologické pěstování jsem dosud neviděl:-)
Kakaovník není sázený na vykácenou plochu, ale přímo do pralesa mezi původní rostlinstvo. Tam se mu daří nejlépe a domorodci to moc dobře ví. Klidně poskytnu fotodokumentaci:-)))

Nzdevac - Profil | Pá 31.8.2018 16:09:58

šeptal >> Za zbytek je odpovědný kakaovník a avokádo... :-) V přesných číslech je venybit samozřejmě mimo, ale pokud vezmeš "kokosový olej" olej jako souhrnného zástupce i za další plodiny, tak to, že se pralesy kácejí kvůli nenažranosti a pohodlí západního světa, je pravda. A ta "černota" také není mimo, těžaři sice černí nebývají úplně vždy, ale vlády těch zemí v naprosté většině bílé nejsou. S určitou mírou nadsázky tedy vyjádření "Černota vykácela kvůli kokosovému oleji" mimo není.

NKnedla12 - Profil | Pá 31.8.2018 15:50:23

venybit >> Černota vykácela...kdyby hloupost nadnášela tak se nějakému dítěti můžete nabídnout jako balónek.
Omlouvám se, ale jinak reagovat nejde.

Nšeptal - Profil | Pá 31.8.2018 15:36:45

venybit >> Kokosový olej je šlágr posledních pár let. Kvůli němu nabralo to odlesňování na tempu, ale těch 90% je dost přestřelených. Ale i kdyby to bylo 30%, je to dost.

NP!F - Profil | Pá 31.8.2018 15:29:28

venybit >> Za tym odlesnenim netreba ist pre priklad do juznej ameriky, staci sa pozriet na nizke tatry... Mas pravdu, mrk planetu nezachrani.

Nzdevac - Profil | Pá 31.8.2018 14:50:15

P!F >> Možné to je, na druhou stranu v řadě zemí ze zemědělství z mladých utíká, kdo může. A pro ostatní je to byznys díky dotacím. Ono něco jiného bylo, když se někdo opravdu hrabal v hlíně, a něco jiného je, když musíš naprogramovat traktor a ono to dělá vše samo, samozřejmě za pomoci chemie. Ostatně jestli znáš situaci, i v tom Rakousku malí zemědělci čím dál častěji končí, protože to nezvládají. Přežívají jen ti, kteří to mají spojeno s dalšími službami jako penziony a podobně. A malé farmy jinak krachují. A ty velké se neliší od našich.

A ne, vztah k půdě bych neměl, ani kdyby historie našeho rodu a pole sahala tisíce let zpátky. Neříkám, že nemám rád živé. Jedna z mých zálib je chov tropických zvířat a stavím si k tomu doma bitopová terária. Ale zemědělství fakt ne. Jo, jako investice, proč ne, každý milion je dobrý, ale živit se tím?

Nvenybit - Profil | Pá 31.8.2018 10:20:16

Tak jednoduché to nebude. Jsme na to příliš malé uzemí. Můžeme dramaticky zlepšit vsakování a obnovu spodní vody, můžem dramaticky zvětšit kapacitu zadržované vody v krajině. Ale neovlivníme počasí. Černota vykácela kuli kokosovému oleji 90% Jižní Ameriky . Prales zachytával Sluneční záření, fungoval jako izolátor. Teď dopadají Sluneční paprsky na zem, tu ohřívají a tím se mění Globální vzdušné proudění. Samozřejmě nejen Jižní Amerika za to může, odlesňování je trend na celém světě. Bohužel ta náprava nebude tak jednoduchá, jestli vůbec možná v dnešním přelidněném světě. Můžem udělat spoustu opatření,které sníží dopady, ale určitě to nevyřešíme. A pršet jen tak nezačne, Planeta se přehřívá ,díky odlesnění.

NP!F - Profil | Pá 31.8.2018 10:02:28

zdevac >> Mas k tym poliam ktore vlastnis uplne iny vztah ako by si mal, keby ich tvoja rodina obhospodarovala nepretrzite... Ten rozdiel čo spravil tymto smerom komunizmus je fakt velký, staci pozriet ako vyzeraju polia u nas a v rakusku/taliansku atd. Keby si mal vlhky pozemok s potokom, tak na 90% tam akurat kosis travu a neodvodnujes, neoplatilo by sa ti to robit.

NRožnovák - Profil | Čt 30.8.2018 23:29:22

rover >> Každý má právo na svůj názor. Můj příspěvek nic nezmění, jako mnoho dalších, to máš pravdu. Co je má prvotní cesta si z dovolením ponechám, to je zas mé právo.

NBacha - Profil | Čt 30.8.2018 20:54:32

eskymak Mrakomor >> petrikveprik - 30.8.2018 14:09:57 >> Jen jsem si bratrsky rýpnul:-D

Nzdevac - Profil | Čt 30.8.2018 18:25:05

eskymak Mrakomor >> petrikveprik - 30.8.2018 17:50:25 >> Odstavec první - ekonomika je neúprosná. Ale nemusí to být přeci jen řepka, klidně pšenice, řepa... řekl bych, že zemědělci budou primátně pěstovat to, po čem bude poptávka. To jako že trh bude chtít řepku, ale ty budeš pěstovat pšenici? První rok to budeš dotovat a druhý krachneš? Nebo kde na to pěsování pšenice pro dobrý pocit vezmeš? Mě je jedno, co to bude, když to přinese zisk. Klidně tam dám borůvky. Otázkou je, zda se to zaplatí. Takže? Kde na ty své dobré úmysly vezmeš, když ty tvé plodiny budou ztrátové.

Odstavec druhý - ano. Co bych asi tak dělal s polem? Je to toho snad pár hektarů. Nejsem blázen, abych tam něco měl. Co by sis asi tak představoval, že tam budu dělat? Je to věc k ničemu, jen to žere peníze. Platíš za to daně, musíš investovat do sekání a údržby... a co z toho? Takže když mi za to někdo platí, alespoň je na ty daně. Ne, fakt mne ten pozemek nezajímá. Maximálně tak z hlediska, že bych si tam na důchod postavil dům, je to kousek od Prahy.

Npetrikveprik - Profil | Čt 30.8.2018 17:50:25

zdevac >> teď si uhodil hřebíček na hlavičku.....
takže místo toho aby tam jezdilo 10traktůrků a pěstovaly se rozmanité plodiny (čti žrádlo pro lidi a zvířata - brambory, zelí, pšenice.....) tak to pěkně dusá 1 obří traktor a všude se sadí kukuřice a řepka jako palivo. Nekvalitní žrádlo si pak přivezeme z polska.

Psal jsi že sám vlastníš/pronajímáš pole a nikdy jsi tam nebyl. Tobě je ten vlastní majetek lhostejný? Ty nemáš potřebu jej uchovat "funkční" pro své potomky? Je ti jedno žes pronajal ornou půdu a oni Ti vrátí písečnou planinu?

Nzdevac - Profil | Čt 30.8.2018 17:12:59

P!F >> Sjednotit v takovém rozsahu asi ne, i když sjednocení je z hlediska práce na poli logickým krokem, klasika - místo deseti malých traktůrků jeden velký. Další otázkou pak je, že řada lidí by v nové době už zemědělčit nechtěla a raději to vše dají nějakému družstvu, které jim jednou za čas něco zaplatí. I my s manželkou máme nějaká pole. U Nymburka. Nikdy jsem tam nebyl, vše to má v nájmu nějaké družstvo...

No a další věcí jsou výnosy a rozloha polí. Neveřím tomu, že jakýkoliv zemědělec, který by měl třeba v sedmdesátých letech na svém pozemku bažiny a podmáčené plochy, že by se nesnažil je odvodnit, aby měl využitelný pozemek větší. Jakkoliv je to proti přírodě, z hlediska financí je to postup logický. A zemědělci nikdy nepatřili k těm, kdo by si mohli dovolit nechat peníze jen tak ležet. Si to vem sám dnes - představ si, že jsi majitel vlhkého pozemku, kde se ti ještě přes půlku táhne potok. Jediné, k čemu ti to je, jsou náklady, akorát z pozemku platíš daně. Kdežto když potok narovnáš a pole odvodníš, tak místo nákladů ti to bude generovat zisk. Za mě naprosto jednoznačné řešení...

NP!F - Profil | Čt 30.8.2018 17:01:37

zdevac >> Minimalne co sa tyka polnohospodarstva urcite, bez zostatnenia poli by nebolo mozne takym sposobom zjednotit pozemky. Jedna z podstatnych veci, co sa tyka nedostatku vody. A pravdepodobne by zasahov do tokov bolo menej.

Nzdevac - Profil | Čt 30.8.2018 16:31:06

P!F >> A můžeš s jistotou říci, že pokud by tu nebyl komunismus, že by to i tak nešlo stejnou cestou?

NP!F - Profil | Čt 30.8.2018 16:07:15

Fishky >> Povedzme to inak, komunisti to dojebali celkom dost a aktualny režim robi vsetko preto, aby tu prirodu dorazil. Jedno aj druhe je naprd.

Nzdevac - Profil | Čt 30.8.2018 15:48:49

Mě to přijde celé sice jako pravda, ale taková k ničemu. Nevěřím, tomu že malý lokální koloběh vody to zachrání. Možná pomůže přečkat kratší suchá období, ale na celek bude mít dopad minimální. Pokud prostě nezaprší, voda nebude, a ta, co náhodou spadne z malého lokálního koloběhu, se takto nemůže recyklovat donekonečna. Prostě když nebude sníh a nebude pořádně pršet z vlhkého vzduchu odjinud, bude sucho. A možná z jara plné menadry stejně za měsíc vyschnou. Nechci pána podceňovat, ale v tomto není ani první, ani poslední, stačí se podívat do historie, kolik civilizací již zaniklo a často právě kvůli vodě. A žádná béčka ti stavetelé a architekti nebyli, jejich akvadukty, zavodňování a celkově všechny stavby stojí často dodnes a jen žasneme, jak do dokázali. A přesto je sucho donutilo odejít a časem zanikli.

Jestli by něco mělo smysl, je to přechod na středomořský způsob zemědělství. Je potřeba se začít připravovat na sucha větší, stavět skleníky, zavést kapkovou závlahu ke kořenům, začít s výsadbou suchuodolných rostlin... Ale meandry? Jo, budou fajn, ale zemědělství nespasí, vodu v ČR také ne.

NJJanekk - Profil | Čt 30.8.2018 15:37:08

Fishky >> hm, opět perly... nechme toho, pro tebe to platí dvojnásob.

NFishky - Profil | Čt 30.8.2018 15:33:27

JJanekk >> ale prdlajz, komunizmus tady už dobře 30 let není a kapitalisté měli dost času napravit co se "napáchalo" a napravili? Kdežééé, je jedno co je za režim, dnešní Povodí během deseti let jen v okolí Břeclavi utratilo na projektech asi 100.000.000,- (30 rybochod, 40 zpevnění hráze proti bobrům, 30 pohansko) a výsledek je jaký? Skomírající lužní les bez vody? Přijde mi, že na ty komouše se dnes hodí i padající mosty, přitom love na nové nejsou a můžeme být vlastně rádi za ty staré... za dnešní stav který tu máme 30 let po pádu minulého režimu může v plné míře jen a pouze stávající režim.

Npetrikveprik - Profil | Čt 30.8.2018 15:33:11

JJanekk >> a to si právě nemyslím. to bys mohl svádět třeba i na rakousko uhersko.....Vždyť od sametu uběhlo už skoro 30let :-) A naštěstí si pamatuji a měl jsem to štěstí chytat třeba před 25lety, takže vím moc dobře a mám srovnání jak to vypadalo tenkrát a jak dnes. Jinak souhlas nechme toho....kdo za co může neřeší nápravu.

NJJanekk - Profil | Čt 30.8.2018 15:24:55

eskymak Mrakomor >> petrikveprik - 30.8.2018 15:12:18 >> za dnešní stav můžou komunisti z velké části, ty zásadní a těžko napravitelné zásahy se udály tehdy. A to nemluvíme např. o čistotě vody, kde se situace po revoluci hodně zlepšila. Ale to je jedno, kdo za co může, nechme toho.

Npetrikveprik - Profil | Čt 30.8.2018 15:12:18

JJanekk >> To ano. Tam to začlo remízkama, melioracema....a dodnes pokračuje v ještě horším měřítku betonováním koryt potoků atd... Je uplně jedno jestli byly u moci komunisti, kapitalisti, nebo jsme či nejsme v EU...

Mám zato že tím že to začlo za komunismu to chtěl uvést jen do historického kontextu vztaženo k létům, ne ve smylu - za dnešní stav mohou komunisti...

NJJanekk - Profil | Čt 30.8.2018 15:01:16

eskymak Mrakomor >> petrikveprik - 30.8.2018 11:22:23 >> pokud s pánem naprosto souhlasíš, tak taky souhlasíš s tím, že devastace a odvodňování krajiny se provádělo za komunismu během intenzifikace zemědělství, výslovně to tam uvádí

Npetrikveprik - Profil | Čt 30.8.2018 14:09:57

Bacha >> no na Tebe ta reakce myšlena nebyla....ale je fajn že ses ozval :-)

NBacha - Profil | Čt 30.8.2018 13:51:43

eskymak Mrakomor >> petrikveprik - 30.8.2018 11:22:23 >> A ty seš kdo? Že si troufneš o někom, koho notabene neznáš, prohlásit, že je vůl:-)

NFishky - Profil | Čt 30.8.2018 11:23:35

JJanekk >> to jako aby bylo cítit, že nejsem žádný kecálek a mám ponětí wo co go, jasný kurňa? :))

Npetrikveprik - Profil | Čt 30.8.2018 11:22:23

JJanekk >> argument/protiargument???? Tím jsem chtěl sdělit že jsem nečekal tolik volů mezi rybáři. Jinak své sdělení jsem napsal v 3.postu této diskuze - s tímto pánem naprosto souhlasím. Snad se toho chytí i ti "decision makeři"...budu naivně věřit.

NJJanekk - Profil | Čt 30.8.2018 11:22:14

Fishky >> člověče tos to vzal dost zeširoka :) nicméně souhlasím, že příroda trpí počínámím lidí (tím budou ale nakonec trpět sami lidé)

NJJanekk - Profil | Čt 30.8.2018 11:19:27

eskymak Mrakomor >> petrikveprik - 30.8.2018 11:13:48 >> výborně, a tím jsi chtěl sdělit co? Nějaký věcný argument či protiargument by nebyl?