Vraťme potokům volnost a vrátí se i deště

Kategorie: Všeobecné

Přehrada neřeší problém toho, že přestává fungovat ten malý koloběh. Je to jen přizpůsobení se klimatické změně, ale ne snaha jí předcházet. Pokud bude krajina vypadat tak, jak vypadá teď, nemůžeme zaručit, že bude dost vody na to, aby do těch přehrad natekla.
https://www.novinky.cz/domaci/481722-hydrolog-vratme-potokum-volnost-a-vrati-se-i-deste.html

Tarn, 29.8.2018

Diskuse k bleskovce

rover - Profil | Po 3.9.2018 0:24:53

Na co lidská ruka sáhne, ...a ještě by navíc "chtěla" navracet volnost tam, kde nemá absolutně žádný kredit, ...lidská blbost je nekonečná :-(

šeptal - Profil | So 1.9.2018 18:48:09

zdevac >> O pesticidech jsem ani nekvák. O tom, že se kácejí pralesy nepochybuju. Reagoval jsem na tvou poznámku, že na tý fotce není prales, protože tam je jeden strom s kakaem a nějak moc světla.

zdevac - Profil | So 1.9.2018 18:46:11

hraji >> Vzdálené to není. Těch faktorů, co u nás počasí ovlivňují, je více. Stačí, aby přestal fungovat Golfský proud a máme tu zimy jako v Kanadě... A můžeš si dělat protiopatření, jaké chceš.

zdevac - Profil | So 1.9.2018 18:44:32

šeptal >> Ok, od teď tedy beru zprávy všech světových organizací, které konstatují obrovské kácení deštných pralesů kvůli místo pro pěstování kakaka jako falešné. Tak jsi to myslel? Nebo jak chceš vysvětlit všechny ty zprávy jako třeba https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/evropsky-parla​ment/kakao-jako-palmovy-olej-lesy-mizi-a-africane-s​azi-vynosnou-p/r~ae260872919e11e8b0fbac1f6b220ee8/ ? To jen namátkou. Hoď si do vyhledávače něco jako Kakao prales odlesňování a uvidíš sám. Vše je blbost? A další hloupost, kterou tu píšete, jsou pesticidy. Bez masivního nasazení pesticidů jsou ztráty až 40 %....

šeptal - Profil | So 1.9.2018 18:43:48

hraji >> Já poznal jen ten v Jižní Americe. A někdo to tu právě klimaticky rozvedl z České kotliny to globálu.

hraji - Profil | So 1.9.2018 18:39:00

šeptal >> a když píšeš o pralese, máš na mysli prales v Ásii, nebo v Polsku nebo v Jižní Americe? Jako debatujete sice hezky, ale na hony vzdáleni české realitě a hlavně tématu.

šeptal - Profil | So 1.9.2018 18:35:44

zdevac >> A nebo obráceně. BBC se sakra vynasnaží, aby ukázalo tu echt divočinu a ten normální prales prostě nezaberou.

EDIT: Mimochodem, kde asi domorodci původně to kakao pěstovali?

zdevac - Profil | So 1.9.2018 18:31:40

šeptal >> Upřímně - nevím. Říkali tomu prales, ale byl takový nějaký civilizovaný. Od toho, co se vidí třeba v BBC Earth, se to sakra lišilo :-( Takže bych řekl, že to, co my jsme navštívili jako prales, má s pralesem společného asi tolik, jako animační programy pro turisy místním reálným životem..

šeptal - Profil | So 1.9.2018 18:26:00

zdevac >> Tak ještě jednou. Byl jsi někdy v pralese? Podle mě by tam klidně rostly. Zas tma jako v pytli tam není.

zdevac - Profil | So 1.9.2018 17:33:35

šeptal >> Nejde o průměr stromů, jde o výšku a koruny. Kmeny nebývají nijak mohutné, ale jsou extra vysoké a koruny rozložité. Ve zdravém pralese jsou koruny obvykle spojeny v souvislou masu (A patro). Spodní patro, patro C, podrost, je obvykle chudý, jakýkoliv růst je tam limitovám nedostatkem světla. Aby tam něco rostlo a vypadalo to jako klasická "džungle", musí nastat poškození A patra, které povede k prosvětlení. V normální pralese by ti kakaovníky nerostly, byla by tam na ně tma.

šeptal - Profil | So 1.9.2018 15:47:14

zdevac >> Prošel ses někdy pralesem? A nemyslím tím tropický pavilon někde v botanický? Já tam trochu pocoural a na strom, o kterých se píše v románech, jako že bych na jeho pařezu mohl zaparkovat dodávku, jsem nenarazil. A nebylo to tím, že by se tam rubalo dříví. Takže já na tý fotce dole vidím skutečně prales. Většina pralesa, co jsem viděl, je takový vzrostlý roští. Narazit na strom, co bych neobejmul, to se člověk musí hodně projít.

Vladk - Profil | So 1.9.2018 14:30:02

Suché roky byli vždy, stejně jako vlhké povodňové.

Čim dal víc mi spíš přijde, že je to další způsob jak si namastit kapsy. Začíná to globálním oteplováním a konci zachranovanim zabicky kunkalky sedmi barevné.

My musíme čističky a Číňan vypouští rudou vodu do moře a je to ok, my musíme emise a rozvíjející trhy pálí tuny uhlí každou sekundu.... Tak o čem to je. Jen o penězích a lhaní do kapsy. Dokud to nebudou dělat všichni, tak to nemá žádný smysl.

Zrušte peníze a zachráníte planetu. Tu ničí mamon.

Bacha - Profil | So 1.9.2018 13:56:29

zdevac >> Tak to po mě aspoň pořádně přečti. Psal jsem, že to jinde může být jinak. A teď doplním, že určitě je i jinak. A tu plantáž rozšiřují bez kácení. Uvedl jsem to jako příklad, že to jde a že si domorodci větev pod sebou neřežou.
Zbývám se tím celý život, myslím ekologií, tak nebudu tvrdit, že je všechno v naprostém pořádku. A většinou argumentuju tím, co jsem kde viděl.
A o českém zemědělství mi vyprávět nemusíš. Otvírala se mi po revoluci kudla v kapse, protože jsem to vystudoval a půl života byl v zemědělství zaměstnán.
Co se té Afriky týče, tam jsem nebyl, ale věřím, že to tam není žádný med. Nicméně důvody devastace jsou jiné, než třeba v jižní Americe.

sliver - Profil | So 1.9.2018 13:44:17

Willow >> jako že když se v Evropě zbláznili z trivalcu,tak klesne celosvětová spotřeba ropy o 60% ? Aha,polechtej mě.😂😂😂

zdevac - Profil | So 1.9.2018 13:36:51

Bacha >> Kousek od plantáže ano. Ale my se bavíme o plantážích. A až budou potřebovat současnou plantáž rozšířit, kam to asi bude? A dále - ty tu píšeš něco o nějaké místní továrničce. To je asi jako kdybys tvrdil, že v ČR je se zemědělstvím vše v pořádku, a dokazoval to jednou malou místní ekofarmou. Nechce se mi teď hledat odborné zdroje, tak se podívej alespoň na https://zpravy.idnes.cz/kakaove-boby-pobrezi-slonov​iny-odlesnovani-destne-pralesy-p44-/zahranicni.aspx​?c=A170914_110212_zahranicni_ert