Za záplavy si můžeme sami, míní odborníci. Znásilňujeme přírodu

(o)_(o) - Profil | Čt 12.8.2010 12:42:13

Jako bývalý agronom si dovolím malé konstatování: A bude ještě hůř!

messers - Profil | St 11.8.2010 15:06:56

Nazdar hoši,napíši to,co se ukázalo u nás.Hlavně skvělí nadpis-bla bla bla,míní odborníci...Ti samí odborníci v Našem místě přivezli soukromé firmy s bagrama,ty srovnaly meandry a přirozené zatáčky původního koryta do roviny,a aby toho nebylo málo,ještě to Ti stejní odborníci,,opevnili ze stran žulovými kameny do betonové směsy.Při starém korytě po vydatném dešti sice voda stoupla,ale rozlila se max do jedné louky a po opadnutí deště se vrátila zpět do koryta.Dnes?Bomba.Koryto potoka z původních průměrných 40cm vody a místy pěkné tůně má v jakémkoliv období max.10cm vody,nebejt jezů,tak by tam snad ani voda nebyla.A když přijde bouřka?Za čvrt hodiny dokáže tento potok vyšplhat bez problémů i více jak jeden metr do výše,voda letí takovym fofrem,že to bere všechno sebou a za půl hodiny po dešti je v potoku opět max 20cm vody.Kdysy tam byly i ryby,ted tam není nic,pouze pod jezi.Vážení odborníci,děkujem.

vahaj - Profil | St 11.8.2010 15:02:54

Vkarel >> nemohlo by to být toto?
Hebefrenní schizofrenie – začíná u mladých lidí (cca do 20 let). Mezi její projevy patří zanedbávání povinností, časté používání vulgarismů, plané filozofování, hloupé vtipkování, zvláštní myšlení a celkově podivně podivínství. Člověk se často chová jako pubescent a stylem „všechno vím, všechno znám“. Léčení bývá komplikovanější.

I když vzhledem k věku.

šeptal - Profil | St 11.8.2010 14:53:46

šmudla >> Pročet jsem tvůj poslední příspěvek, ale vůbec tomu nerozumím. Příště k tomu rovnou přikládej odkaz na česko-český slovník.

Vkarel - Profil | St 11.8.2010 14:53:27

šmudla >> Jasně, jako majitel nemovitosti to těžko ovlivním, ale taky nechci poslouchat že si za to můžu jenom sám. A o tom byly tvé příspěvky. Teď mám pocit jakobych četl jiného člověka, nemáš nějakou chorobu?

jarda 2004 - Profil | St 11.8.2010 14:53:02

Semall - >> To co pánové napsali není nic nového a zřejmě ani nebude není se však lepší pozastavit nad tím jak ochránit ty co trpí než křičet do světa duchaplné příspěvky které jsou všeobecné známé. Co kdyby ti lidé použili mozek odborníka na to jak ochránit ty co jsou nejvíce postiženi.

šmudla - Profil | St 11.8.2010 14:48:15

Vkarel >> to sou dvě stránky mince. Krajina a výstavba. Jako majitel nemovitosti asi těžko budu přetvářet x tisíc km2 povodí nad mým domkem aby mohlo týden pršet a potok mi nevyplavil dům. až zemědelcovi uschne obilí protože moc odvodnil, tak s tím třeba taky něco udělá. Regulace a ty trubky v zemi v polích taky nemají neomezenou drenážní schopnost, taky mají nějakou životnost a časem se bude uvažovat jestli má smysl je vůbec opravovat nebo radši nechat zarůst lesíkem(náletovým zadarmo).
Z pohledu člověka co má vyplavenej barák se zabývá svojím(až přijde voda zase, a to garantuju že přijde) tak aby to nebyla taková rána. Kdo udělá jinak, udělá jinak.
To nebude navěky povodně. Ty vždicky byly a budou. Akorát u nás se nestaví domky s poločasem rozpadu 10-15roků(aby se zaplatil než ho něco smete) a místo oprav postavit novej.

Za to že jsou povodně můžu já, protože mám povodně rád a fascinujou mě pak ty nádherné scenérie štěrkopískových nánosů na kterých se můžu pak slunit a taky ty nově vytvořené hluboké tůně který neumí žádný povodí vytvořit. Po člověku a bagrech zůstávají v korytě cihly, střepy, kočárky, nákupní košíky, PET flašky na stromech atd. Více povodní= více klidu u vody.

Vkarel - Profil | St 11.8.2010 14:42:50

šmudla >> Jinak koukám, jak kážeš o pokoře k přírodě. Tleskám.

šeptal - Profil | St 11.8.2010 14:41:58

šmudla >> Pan VKarel toho dědu u vody zmiňoval ovšem v jiném duchu než následně ty.

Pantomas - Profil | St 11.8.2010 14:41:36

no konečně si toho všimli !!!

Vkarel - Profil | St 11.8.2010 14:39:04

šmudla >> Sorry, ale reagoval jsem tím na tvůj první příspěvek. A tam jsi psal že si za to můžou jenom oni sami. Ale teď koukám na ten posun, najednou píšeš o odvodnění luk a bažin a ničení všeho co drželo vodu v normálu. Že by to teda nebylo jen tou zástavbou?

šmudla - Profil | St 11.8.2010 14:25:02

šeptal >> dědu co před padesáti roky postavil barák 200 m od vody vytáhnul pan VKarel, já sem ho sem netahal, ani ho neznám a je mi celkem šuma fuk co bude dělat.
Lidi co investujou do černý díry aniž by se poučili, hází černýho petra na svoje děti.
Nadpis článku zní: můžeme si za to sami, s tím souhlasím. To není jen tak z ničeho nic. Když je po každým dešti problém, a) buď se přizpůsobím, b) nepřizpůsobím se .
Přírodu jak jsme si ji vychovali ve jménu krátkodobých zisků, tak ji máme.

Máme dost peněz na betonovej mostek ve vesnici, tak máme i mít dost peněz na nápravu škod až se na tom mostku udělá hráz. Kdyby byl mostek z několik trámů a pár desek tak ho voda sebere, kde je málo místa si vymele větší koryto . Kde to místo není, tak si to místo udělá. Voda se neptá kdo tam postavil domek, prostě spláchne a hotovo.

drozďák 30,42 - Profil | St 11.8.2010 14:14:02

šmudla >> udivuje mě tvoje grafomanská péče o cizí majetky....

Až ti na tvůj barák v kopcích spadne strom, anebo mu ty deště, které z božských výšin sesíláš na obyvatele příbřeží podemelou základy, napiš na MRK.
Určitě ti někdo pofouká bolístku....

Boris1 - Profil | St 11.8.2010 14:08:51

šmudla >> Ty jsi magor, kterému není rovno.

šeptal - Profil | St 11.8.2010 13:58:32

šmudla >> Že se tady opíráš do lidí, co 50 let bydlí u vody. Já se kolem Labe motám celý život a jako kluk pamatuju vodu ve městě 2x, i když od Medarda pršelo do půlky prázdnin, kdežto teď je průser s každým větším deštěm. Tak mi ten starousedlík jako blbec, jak jsi naznačil, nepřijde. A to, že kritizuješ jeho investici do baráku i pro další pokolení, to radši nebudu komentovat, protože se chci vyvarovat vulgarit. Tvůj poslední odstavec je na přesdržku a jen potvrzuje tvá slova o té duševní chudobě.

šmudla - Profil | St 11.8.2010 13:51:59

šeptal >> Ne. předci nepočítali že potomci udělají takovým tempem odvodnění bažin a luk a všeho co drželo vodu v normálu.
já počítám pár pořádných povodní, koryta se propláchnou, lidský vejmysly se odplaví, a když nebude peněz aby se ty vymletý tůně vybagrovali narovnaly koryta apod, tak se to časem spraví samo i bez dalších revitalizačních zásahů.
Bydlet u vody je praktický a fajn. Taky bych si rád koupil pozemek s nějakým spadlým barákem v úrodnější části republiky ale nemůžu protože u nás na horách neumí ocenit můj vlastní barák takovou částkou abych si mohl koupit dole alespoň zahrádku s králíkárnou.
Jsem z chudého kraje(penězi i rozumem), tak těm bohatým dolů alespoň posíláme každoroční nadílku vody(tání, průtrž mračen atd). Já jsem zastánce že povodeň má i mnoho kladných efektů které bohužel postižení neumí ocenit.

šeptal - Profil | St 11.8.2010 13:43:43

šmudla >> Chytni se trochu za rypák. Nebo jsou podle tebe všichni naši předkové blbci, že si stavěli bydlení poblíž řek? Mám za to, že krajina se vždycky osídlovala od vody nahoru a ne z kopce dolů. Aspoň teda nevím, že by v Krkonoších bylo nějaké pravěké či starověké sídliště. Právě takovýhle "všeobjímající rozum", podobný tomu tvému, dělal s tou krajinou ty kejkle, které se teď obracejí proti nám.

vahaj - Profil | St 11.8.2010 13:21:34

šmudla >> Kolego, až nedej bože dopadneš se svým příbytkem na kopci tak jako na ilustračním fotu, jsem zvědav jak budeš reagovat. Z tvého příspěvku vyjímám :

a) postavím první patro vykachličkovaný aby žádná voda nenapáchala škodu.

Vykachlíčkovaný první patro tě nezachrání, musíš začít už ve sklepě a ani při tomto postupu si nejsem zcela jist výsledkem.

b) nikoho se nebudu prosit o pomoc

Ha, ha, ha ... a ještě jednou ha..

c) prodám a odstěhuju se

Prodáš co? O stěhování už radši nemluvím.

Vkarel - Profil | St 11.8.2010 12:39:55

šmudla >> Absurdní bohužel je, že za ty povodně neseš vinu třeba i ty. Jinak skvělý argumenty, ale řekl bych že všichni se něčeho dočkáme, i ty na kopci.

šmudla - Profil | St 11.8.2010 12:22:38

Vkarel >> Vidíš, dobře jsi mne pochopil. Chlápek co 50 roků povodeň neviděl se jí nakonec dočkal. Jak by mohl umřít aniž by byl ochuzen o to zažít ten skvělý pocit "teče mi do bot 200 metrů od řeky".
Hele 50 roků neznamená v životě planety vůbec nic. Kouknul sem na účinky povodně na Berounce v roce 200x (k řece to bylo 500metrů) a ejhle ráno plavali šneci u prahu dveří. Před řekou mám respekt, bydlím na kopci, jestli nemáš kde bydlet tak jste zváni.
Něco jako pokora před přírodou ti asi nic neříká?
Navíc člověk co před 50ti rokama postavil barák u řeky už má jenom krůček k tomu aby se stal součástí koloběhu živin a opět se v prach obrátil(dnes je v modě kremace). Taže už ho to asi dlouho trápit nebude že má vyplavenej domek. Je zázrak že vůbec těch 50roků přežil.

Pokud ti vyplaví barák bahno z pole kde místo brambor nasadili kukuřici tak se normáně soudně domůžeš nápravy škody(nevhodným zemědělským postupem ti agrárník zničil barák).

Záplavy oddělí zrno od plev, jestli nemá děti který mu pomůžou domek spravit nebo se přestěhovat, jestli nemá rezervy na horší časy, pokud všecko investoval do vybavení baráku(zbytečný luxus) tak ať si pláče nad rozlitým mlíkem.

vahaj - Profil | St 11.8.2010 11:52:49

Vkarel >> Von si snad šlehnul než to šel zplodit. To jsou argumenty.

Vkarel - Profil | St 11.8.2010 11:32:06

šmudla >> Ty vole, to si děláš prdel? Takhle černobílé vidění světa jsem dlouho neviděl. Myslíš, že si za to všichni můžou sami? Co tam, kde nikdy žádná voda netekla, a taky tam byla povodeň? Jako že se tady 50 let rovnají vodoteče, přeměňují lesy v smrkové plantáže, že se rozoorali všechny meze, remízky, že se pěstují některé plodiny tam kde by neměly, že je krajina čím dál tím víc zabetonovaná apod. Za to může chlap co si postavil před 50 léty chalupu 200 m od řeky, za celý život povodeň pomalu neviděl, a teď má být vděčný že tam mohl těch 50 roků žít. Ovšem bonbónek je věta "Sou lidi co těch padesát roků neměli vlastní barák", argument jak prase, tohle něčím smrdí.....

šmudla - Profil | St 11.8.2010 10:35:25

Vkarel >> Nějak se tu probírá že se lidem postiženým povodněmi směju?
Kdyby mě vyplavil potok tak buď
a) postavím první patro vykachličkovaný aby žádná voda nenapáchala škodu.
b) nikoho se nebudu prosit o pomoc
c) prodám a odstěhuju se

Lidi co jim po 50ti rocích smetla řeka domek mají být vděčni že vůbec mohli těch 50roků bydlet a žít. Sou lidi co těch padesát roků neměli vlastní barák.
Cinik jsem, líto mi jich není, a že jim přeji poznat na vlastní kůži omyl rozhodnutí si pořídit na rizikovým místě barák a nepřizpůsobit se možnosti zatopení?
Je to jejich vlastní blbost a vlastní zodpovědnost= jak si kdo ustele, tak si i lehne.

V jednom kuse vidím opravovat vytopený baráky, vyhozený prachy oknem. Protože stoletá povodeň může být dvakrát do roka když prostě naprší víc vody než bylo projektovaný.
Je to tvrdý ale je to škola života, je třeba se poučit a nědělat znova a znova stejný chyby.

Lidi co jim voda sebrala barák budou vnoučatů říkat, nestavěj si ten barák v tom dolíku, podívej se na babičku a fotky jak jsme dopadly my, taky jsem mysleli že tolik vody nikdy nemůže napršet.

Obávám se že lidstvo je příliš odolné vůči vyhubení(neplatí ovšem pro mozkově nedostatečné jedince, kterých je v populaci většina). Obyčejný lidi ať si voda vyplavuje jako myši, i ta myš si umí postavit odvodněnou noru a včas ji opustit.

Sven - Profil | St 11.8.2010 1:12:01

Vkarel >> podsouváš mi něco, co jsem neřekl. Konstatoval jsem, že fyzikální zákony platí pro každého a na tom trvám. Nikomu jsem se nevysmíval a nikoho ani nekritizoval ani mu neradil. Takže si laskavě toho chytráka nech od cesty !

siri - Profil | Út 10.8.2010 22:12:29

Mirmen: vidis, o ruznych mostech, propustcich a jinych odvodnovacich stavebnich prvcich jsem se kdysi take cosi ucil - na takove pomerne sverazne skole... :) Ale s tim co nejrychlejsim odvedeni vody 'nekam pryc' mas recht. A je to perspektivne pruser hned dvakrat - jednak se blbe pripravujem o strategickou surovinu, druhak by to bylo za jinych pomeru o vyhlaseni valky ze strany sousednich statu...

Macros - Profil | Út 10.8.2010 22:04:03

Semall - >> souhlasím jak píše nirmem mám stavárnu a kdysi se říkalo a učilo hlavně voda nejkratší cestou do vodoteče