Čeští rybáři mohou z operačního programu čerpat ročně asi 150 milionů korun

Petrson - Profil | St 14.5.2008 17:25:27

SPECIFICKÉ PODMÍNKY ČERPÁNÍ PRO RYBÁŘE

Jak vysokou částku z uvedených 150 mil./r. budou moci čerpat Rybářské svazy a další subjekty zabývající se zájmovým rybolovem, je-li obdobný limit stanoven? Pokud není, jaká
další budou dělící kritéria v nárocích zájmového sektoru proti chovnému?
-----------------------------------------------------------
- zeptal jsem se na tiskovém odboru MZe.
Za odpověď děkuji paní Bc. Tereze Dvořáčkové a přetiskuji v původním znění:

"Ve vyhlášených opatření 2.1. a 2.4. OP Rybářství jsou organizace rybářských svazů v rovnocenném postavení jako každý jiný žadatel a vztahují se na ně stejná kritéria. Pro žádnou skupinu žadatelů nejsou finanční prostředky vyčleněny zvlášť."
----------------------------------------------------------

V přípravě jsou další upřesňující data, která přiblíží praktickou provázanost nové legislativy s již starším, plně funkčním, legislativním rámcem o PRŘS a ÚSEZ (přijatým vládami ODS v letech 1992, 1996)

Děkuji také všem kolegům z MRKu za podnětné příspěvky a odkazy.

Petr Koch - Profil | St 16.4.2008 18:56:33

šeptal - ® : vidím to asi takhle. Samozřejmě, že mají svazy tendence vyzískat dotace, ale jdou do toho bez těch profíků, protože mají obavu, že to bude stát ranec a nic z toho nebude. Ale některý věci se dají ošetřit smluvně a bez rizika není dnes nic. Nevím, jestli zrovna v tomto případě platí: Kdo nic nedělá nic nezkazí :o))

šeptal - Profil | St 16.4.2008 10:13:45

Petr Koch: Přesně o tom píšu. "Hraje" se tu o miliony, ale zaplatit si profíka, když tomu sami pořádně nerozumí, který jim je přinese na stříbře, na to je škoda peněz. To to radši budou pytlíkovat a pak se často diví, že prachy vynaložené za projekt přišly vniveč. A ještě si pak vyposlechnu výtku, proč jsem nepřimhouřil oko. Odpověď je přitom jednoduchá - protože nejsem magor.

Petr Koch - Profil | Út 15.4.2008 16:53:37

šeptal - ® : no zrovna řeším jedno ZVA a na papíry jsem fakt magor, jen díky tomu, že je ženská co jezdila na dohlídky příjemná a má snahu pomoci, není z toho ostuda.
nevím, jestli se mám Rady zastat nebo jejich práci poplivat, je to fakt wopruz to papírování co je potřeba. Ale do jedné věci si přece jenom zareju, jestliže je schopen vyzídkat finance sedlák, proč by to neměli zvládnout inženýři ve vedení svazů. A když by si to někdo rozumně spočítal, vyplatilo by se najmout i inženýrskou společnost, která by stála nemalé peníze. V důsledku by se ty investovaný prachy vyplatily, ale to by se po tom musel někdo pídit. Zaběhlé koleje nic neřeší. Je to jen stagnace. Jsem rád, že jsem tu otázky vytáhl a zaprudil se svejma minimálníma znalostma věci. Třeba se podaří, že se někteří lidi tohoto tématu chytnou a budeme mít pár prvních vlaštovek (MO) co to zvládnou. Lidí je tady dost co by byli schopni poradit.

šeptal - Profil | Út 15.4.2008 9:24:43

kakr: Na tom se taky dělá. Ale nakonec, stejně skončí u mě, protože tady jsou nejlepší prachy. ;o) Ale jak psal kolega Koch, ta papírová válka je fakt příšerná. Bohužel, já jsem v ní taky vlastně zajatec.

kakr - Profil | Út 15.4.2008 9:20:42

šeptal
to jsem rád, že přece jen pomůžeš. Možná by bylo dobré dát do kupy všechny možnosti, které dnes existují v systému čerpání dotací ,je to vysoce kvalifikovaná záležitost. Samotné MO na to rozhodně nemají.

šeptal - Profil | Út 15.4.2008 9:10:54

kakr: Když je v tom fasciklu něco blbě, nebo něco chybí, tak jim zavolám, stejně jako komukoliv jinýmu. Když dovalí, co dovalit mají - gut. Když ne, vypadávají ze hry. Co víc bych měl dělat? Malovat jim projekty? Běhat po úřadech pro vyjadřovačky? Psát manipuláky? Vyplňovat formuláře? Když tohle dokáže zvládnou obyčejný sedlák, který má na krku celý statek, rozjívené haranty a protivnou ženu, proč to nezvládne banda chlapů. Už dost na tom, že jim vůbec volám kvůli kdejaký konině a že na nějaký termín nehledím. Kdybych měl být "čistokrevný byrokrat" tak to smetu ze stolu za 10 minut a ne třeba až po půl roce.

kakr - Profil | Út 15.4.2008 9:02:06

šeptal:
tak proč rybářům trošku nepomůžeš beerokrate? Nebo snad nemáš v kanceláři ústřední topení a na projektech rybářů je závislé její vytápění?

šeptal - Profil | Út 15.4.2008 8:52:38

kakr: Kecáš. Rybáři si mohou šáhnout na prachy stejně jako produkční podniky. Jen na to prostě nemají chuť, nebo co. Teď mám na mysli ne prachy z OP, ale víc, než 4 mld. z pgm. 129 130. Jenže to, co mi na stole přistane právě od rybářů, to je většinou dobrý tak akorát do kamen. Oni ty pravidla snad ani nečtou.

Petr Koch - Profil | Út 15.4.2008 8:45:26

už jsem si to našel, děkuji

kakr - Profil | Út 15.4.2008 8:45:12

Petr Koch:
pověření...

Petr Koch - Profil | Út 15.4.2008 8:43:08

gesce? nerozumím

kakr - Profil | Út 15.4.2008 8:41:20

Petr Koch:
Je to gesce Rady MRS.

Pike - Profil | Út 15.4.2008 8:28:45

Svazu bych já nepřidělil už ani centimetr vody, natož celou dotaci.

Petr Koch - Profil | Út 15.4.2008 8:27:46

kakr - ® :mohu mít dotaz? Kdo se stará o žádosti na MRS? Jestli to ovšem není tajné. Stačí mi pouze odpověď vedení, externí pověřená firma, nikdo,....

kakr - Profil | Út 15.4.2008 8:23:30

Turňa:
osobně bych celou roční dotaci přidělil rybářským svazům, ale jsem realista. Budu velmi šťasten a spokojen, když se podaří z dotací EU vyčerpat co nejvíce. Uvidíme.

Petr Koch - Profil | Út 15.4.2008 7:47:03

Macosx - ®: neomlouvej se, naběhl jsem si na vidle sám a s úsměvem na rtech :o)
Podstatnější je jedna věc, jsou tady jisté možnosti jak by se mohly dostat finanční prostředky do MO na různá, a teď mě neber za slovo, odbahňování, obnovy a dejme tomu i zařízení k provozu,....
Problém je ovšem v tom, že způsob čerpání a podmínky, které musí žadatel splňovat jsou známy možná okrajově a MO dle mého názoru nemají o těchto dotacích ani šajn.
Kdyby jsi mohl nastřelit až budeš mít čas pár základních bodů, které musí žadatel splňovat, kdo může žádat, kdy a o co, bylo by to možná k dobru věci. Dík

Turňa - Profil | Út 15.4.2008 7:43:16

Dovolte abych podpořil slova Perta Kocha. To co píše kakr je skutečně hodně, ale hodně let zpátky; skutečně záleží na tom, jak se která MO, Územní svaz, ale zejména ústředí postará o kvalitně zpracované projekty, které pak obstojí při hodnocení.
A držím palce.
Jinak na stránkách Ministerstva zemědělství je celý program uveden, včetně toho (zhruba), jak mají projekty vypadat. Adresa Ministerstva zemědělství je http://www.mze.cz/.
Zdar

Macosx - Profil | Po 14.4.2008 21:05:45

Petr Koch: Jasně, já se omlouvám za tu asertivitu, pro mě je to denní chleba. Já dělám už spoustu let jen zemědělství a teď trochu i rybářství, sem tam nějakých těch pár rybníků přes SFŽP a teď OPŽP. Ale tyto avízované projekty jsou striktně podnikatelské, žádná vysoká míra dotace. To má význam jen za předpokladu, že to bude vydělávat. Jinak to nemá moc smysl. Vzhledem k tomu, že pro každého zemědělce- majitele rybníka to je možnost jak si koupit traktor, tak si nemyslím, že se to nevyčerpá.

Petr Koch - Profil | Po 14.4.2008 20:56:19

Macosx - ® : SZIF neznám, uznávám, že se kolem dotací jen občas otřu a to hlavně ve směru ke kanalizacím a vodovodům. Dělám hlavně MZE, OPI a až teď se chystají OPŽP. A to ve vztahu ke mě pouze realizačně. Ale zajímá mě to.

Petr Koch - Profil | Po 14.4.2008 20:52:45

kakr - ® : tak se informuj trochu víc než jen trošku a já přísahám na šátek, že to udělám taky.
Petr Koch - ® : klidně mne pouč staříku, do mě se toho vejde dost :o) Aspoň to nebudu muset hledat. Jestli jsi teda ten poradce a jen si tady na nebožákovi Kocháčovi nehoníš triko :o)))))))

Macosx - Profil | Po 14.4.2008 20:50:37

Ta situace je trochu jiná. Jelikož kolega Koch nezná podmínky SZIF, tak asi chápu jeho přítup. Doporučuji všechny zástupce MO aby se na tento program připravili. Podmínky budou naprosto jednoznačné a relativně jednoduché. Je s tím určié papírování, ale projekt je velmi krátký a jednoduchý a bodování projektů je striktně objektivní. Dotace se bude pohybovat od 60%. Vzhledem k administrativní náročnosti se vyplatí samozřejmě větší projekty. Velké rybářské firmy budou ale omezeny jejich velikostí, protože se prioritně podporují malé podniky. Nejsou zde žádní podplacení hodnotitelé, bude zde souhrn transparentních preferenčních kritérií. Určitě bych doporučoval všem, co mají jasný a efektivní záměr aby do toho šli.

kakr - Profil | Po 14.4.2008 20:44:41

Petr Koch:
Tvá slůvka jsou velmi falešná, jsem trošku informován a skutečně do svazů peníze nepotečou i kdyby se na hlavy stavěly. Opakuji znovu ,maximálně olíznou pár kapiček a o papírování to není.

Petr Koch - Profil | Po 14.4.2008 20:43:18

Macosx - ® : já pouze realizuji ČOV a kanalizace a to ještě z OPI pod SFŽP.

Petr Koch - Profil | Po 14.4.2008 20:41:49

Macosx - ® : ale já jsem nikde nepsal o OPŽP ve vazbě k roku 2007 kolego, výzvu děláme v tomto období třetí. Je to obor mých kolegů z investic. Já jim jen ve volném čase počítám a kontroluju projekty. Můj obor je realizace a dozorování staveb. Teď opravdu nevím, ve které výzvě jsme měli rybníky, ale byly tam.

Macosx - Profil | Po 14.4.2008 20:37:14

Petr Koch: Jo chlapče, to si trochu mimo. OP ŽP měl druhou výzvu pro opatření optimalizace vodního režimu a krajiny a tam je dohoda, že extenzivně pro využívané rybníky lze tímto způsobem realizovat. Podpora je pro neziskový sektor 90%.
Tady je ale program pro produkční rybníky, líhně a další investice.
V roce 2007 nebylo nic, v minulém období nebylo OPŽP ani OP Rybářství. Za OP RVMZ, kde mohli rybáři žádat se nic nevracelo a za OP Infrastruktura je to možné, i když o tom dost pochybuji ale to je věc MŽP a MMR. Jestli to děláš profesionálně, tak to dělej pořádně.

Petr Koch - Profil | Po 14.4.2008 20:37:10

kakr - ® : standartní obhajoba, je s tím totiž dost práce :o) Ale rozumím tomu přístupu. No nic, necháme ty peníze jinejm.

Petr Koch - Profil | Po 14.4.2008 20:33:47

Dada87 - ® : omyl kolego, nikdo nic rozdělovat nebude a já si troufám říct, že se 99% vůbec nevyužije a ani se nepožádá. Funguje to trochu jinak, u nás si lidi pořád myslí, že někdo doveze do Prahy balík a ten si rozeberou ti co mají nejostřejší loktz a známosti. Blbost, je to dost složitý, ale jak jsem psal, když by se chtělo, šlo by to. A o dotace může žádat třeba i majitel rybníka, ale ten se zalekne papírové války a nepožádá. Jak jednoduché. Minulej rok jsem program ukazoval řediteli, ale naše priorita je trochu někde jinde.

kakr - Profil | Po 14.4.2008 20:28:21

Čerpání financí se týká z drtivé většiny jen produkčního rybářství. ČRS a MRS si z toho uzobne maximálně pár drobečků na odbahnění nějakého rybníčku kde žijí například čolci.Víc nic.

Petr Koch - Profil | Po 14.4.2008 20:28:00

Jedno malé ale s sebou ovšem toto financování nese.
1. žadatel musí prvně zaplatit náklady z vlastních zdrojů a až následně po splnění všech podmínek a doložení ZVA jsou uvolněnz všechny dotační prostředky. Ale i to se dá řešit postupnýma výzvama.
2. administrativa je šílená a málokdo si umí představit co tomu předchází za papírové peklo.

Ale všechno jde, jen chtít a vědět jak na to.

Dada87 - Profil | Po 14.4.2008 20:27:34

Jsem zvědavej jak se ty peníze rozdělí

Petr Koch - Profil | Po 14.4.2008 20:19:03

Ale tohle není žádná novinka. Co se týče možnosti čerpání nemalých finančních prostředků z evropských dotačních fondů, není operační program první taková možnost. Já pracuji ve firmě, která se zabývá zajiš'továním podobných programů pro obce a města. Jedná se sice hlavně o dotace na budování kanalizací, vodovodů a čistíren odpadních vod, ale okrajově řešíme i dotace na obnovu rybníků a podobný srandy. Jde tuším o třetí výzvu OPŽP. Svazy nebo vlastníci mají možnost vyzískat nemalé finanční prostředky a to tuším až do částek rovnajícím se 80ti% celkových nákladů projektu.
No a na první Carp show v Břeclavi v roce 2007 jsme měli na stole kopii starého programu, kde naše republika nevyčerpala a nechala si utéct dotace v řádech desítek miliónů Euro :o)