Čeští rybáři mohou z operačního programu čerpat ročně asi 150 milionů korun

Kategorie: Všeobecné

Brusel schválil v prosinci 2007 Operační program Rybářství na období 2007 – 2013. Českému rybářství program zajistí zhruba 1 miliardu korun na modernizaci sektoru. Příspěvek české strany představuje čtvrtinu prostředků. Dále vláda schválila rámec metodiky pro opatření z OP Rybářství zaměřené na environmentálně šetrné nakládání s rybníky. O dokončení vyjednávání Národního strategického plánu rybářství a Operačního programu Rybářství s Evropskou komisí dnes (9. 4. 2008 - pozd.edit.) vládu informoval ministr zemědělství Petr Gandalovič .
„Operační program Rybářství zajistí českému produkčnímu i svazovému rybářství prostředky na modernizaci sektoru ve výši zhruba jedné miliardy korun, tedy ročně kolem sto padesáti milionů korun, “ informoval ministr Gandalovič. „Produkční rybáři se jednoznačně chtějí opřít o tradiční chov kapra a modernizovat a podpořit konkurenceschopnost českého rybářství. Podpora je zacílena na menší rybníky do dvaceti hektarů, “ doplnil.
Příspěvek z Evropského rybářského fondu a z národních zdrojů jsou navrženy v poměru 75 % : 25 %. Domácí spolufinancování bude zajišťováno z kapitoly 329 – ministerstvo zemědělství po celou dobu programovacího období.

Petr Vorlíček, Tiskový mluvčí MZe

( Zdroj: http://www.mze.cz/Index.aspx?ch=270&typ=1&val=40455&ids=0 )

Informace souvisí s nedávno zveřejněnou zprávou p. ministra, MGr. Petra Gandaloviče, o nové koncepci státních zásahů do krajiny. Měla by klást důraz na uchování a tvorbu přírodních prvků - např. menších, přirozených nebo přírodě blízkých (tedy uměle budovaných) nádrží, mokřadů a vodotečů, dále remízů a zelených ploch.
Údaje k tomuto vládnímu programovému trendu budou průběžně doplňovány a upřesňovány.

Petrson, 14.4.2008

Diskuse k bleskovce

Petrson - Profil | St 14.5.2008 17:25:27

SPECIFICKÉ PODMÍNKY ČERPÁNÍ PRO RYBÁŘE

Jak vysokou částku z uvedených 150 mil./r. budou moci čerpat Rybářské svazy a další subjekty zabývající se zájmovým rybolovem, je-li obdobný limit stanoven? Pokud není, jaká
další budou dělící kritéria v nárocích zájmového sektoru proti chovnému?
-----------------------------------------------------------
- zeptal jsem se na tiskovém odboru MZe.
Za odpověď děkuji paní Bc. Tereze Dvořáčkové a přetiskuji v původním znění:

"Ve vyhlášených opatření 2.1. a 2.4. OP Rybářství jsou organizace rybářských svazů v rovnocenném postavení jako každý jiný žadatel a vztahují se na ně stejná kritéria. Pro žádnou skupinu žadatelů nejsou finanční prostředky vyčleněny zvlášť."
----------------------------------------------------------

V přípravě jsou další upřesňující data, která přiblíží praktickou provázanost nové legislativy s již starším, plně funkčním, legislativním rámcem o PRŘS a ÚSEZ (přijatým vládami ODS v letech 1992, 1996)

Děkuji také všem kolegům z MRKu za podnětné příspěvky a odkazy.

Petr Koch - Profil | St 16.4.2008 18:56:33

šeptal - ® : vidím to asi takhle. Samozřejmě, že mají svazy tendence vyzískat dotace, ale jdou do toho bez těch profíků, protože mají obavu, že to bude stát ranec a nic z toho nebude. Ale některý věci se dají ošetřit smluvně a bez rizika není dnes nic. Nevím, jestli zrovna v tomto případě platí: Kdo nic nedělá nic nezkazí :o))

šeptal - Profil | St 16.4.2008 10:13:45

Petr Koch: Přesně o tom píšu. "Hraje" se tu o miliony, ale zaplatit si profíka, když tomu sami pořádně nerozumí, který jim je přinese na stříbře, na to je škoda peněz. To to radši budou pytlíkovat a pak se často diví, že prachy vynaložené za projekt přišly vniveč. A ještě si pak vyposlechnu výtku, proč jsem nepřimhouřil oko. Odpověď je přitom jednoduchá - protože nejsem magor.

Petr Koch - Profil | Út 15.4.2008 16:53:37

šeptal - ® : no zrovna řeším jedno ZVA a na papíry jsem fakt magor, jen díky tomu, že je ženská co jezdila na dohlídky příjemná a má snahu pomoci, není z toho ostuda.
nevím, jestli se mám Rady zastat nebo jejich práci poplivat, je to fakt wopruz to papírování co je potřeba. Ale do jedné věci si přece jenom zareju, jestliže je schopen vyzídkat finance sedlák, proč by to neměli zvládnout inženýři ve vedení svazů. A když by si to někdo rozumně spočítal, vyplatilo by se najmout i inženýrskou společnost, která by stála nemalé peníze. V důsledku by se ty investovaný prachy vyplatily, ale to by se po tom musel někdo pídit. Zaběhlé koleje nic neřeší. Je to jen stagnace. Jsem rád, že jsem tu otázky vytáhl a zaprudil se svejma minimálníma znalostma věci. Třeba se podaří, že se někteří lidi tohoto tématu chytnou a budeme mít pár prvních vlaštovek (MO) co to zvládnou. Lidí je tady dost co by byli schopni poradit.

šeptal - Profil | Út 15.4.2008 9:24:43

kakr: Na tom se taky dělá. Ale nakonec, stejně skončí u mě, protože tady jsou nejlepší prachy. ;o) Ale jak psal kolega Koch, ta papírová válka je fakt příšerná. Bohužel, já jsem v ní taky vlastně zajatec.

kakr - Profil | Út 15.4.2008 9:20:42

šeptal
to jsem rád, že přece jen pomůžeš. Možná by bylo dobré dát do kupy všechny možnosti, které dnes existují v systému čerpání dotací ,je to vysoce kvalifikovaná záležitost. Samotné MO na to rozhodně nemají.

šeptal - Profil | Út 15.4.2008 9:10:54

kakr: Když je v tom fasciklu něco blbě, nebo něco chybí, tak jim zavolám, stejně jako komukoliv jinýmu. Když dovalí, co dovalit mají - gut. Když ne, vypadávají ze hry. Co víc bych měl dělat? Malovat jim projekty? Běhat po úřadech pro vyjadřovačky? Psát manipuláky? Vyplňovat formuláře? Když tohle dokáže zvládnou obyčejný sedlák, který má na krku celý statek, rozjívené haranty a protivnou ženu, proč to nezvládne banda chlapů. Už dost na tom, že jim vůbec volám kvůli kdejaký konině a že na nějaký termín nehledím. Kdybych měl být "čistokrevný byrokrat" tak to smetu ze stolu za 10 minut a ne třeba až po půl roce.

kakr - Profil | Út 15.4.2008 9:02:06

šeptal:
tak proč rybářům trošku nepomůžeš beerokrate? Nebo snad nemáš v kanceláři ústřední topení a na projektech rybářů je závislé její vytápění?

šeptal - Profil | Út 15.4.2008 8:52:38

kakr: Kecáš. Rybáři si mohou šáhnout na prachy stejně jako produkční podniky. Jen na to prostě nemají chuť, nebo co. Teď mám na mysli ne prachy z OP, ale víc, než 4 mld. z pgm. 129 130. Jenže to, co mi na stole přistane právě od rybářů, to je většinou dobrý tak akorát do kamen. Oni ty pravidla snad ani nečtou.

Petr Koch - Profil | Út 15.4.2008 8:45:26

už jsem si to našel, děkuji

kakr - Profil | Út 15.4.2008 8:45:12

Petr Koch:
pověření...

Petr Koch - Profil | Út 15.4.2008 8:43:08

gesce? nerozumím