Nepovolené čerpání vody!

Diskuse k bleskovce Nepovolené čerpání vody!

Autor diskuse: Turňa - Profil , 6.3.2008

TORARYK™ - Profil | Čt 13.3.2008 21:15:17

My máme v Roudný vodu z jezera (od sloupárny) zdarma..Protože bydlíme u "hlučného, prašného prostředí" :-)

drozďák - Profil | Čt 13.3.2008 21:04:51

Šeptal: jenže posledních 50 let tady bylo všechno všech.
Dodnes si to většina tohoto zkřiveného národa myslí nebo se tak přinejmenším chová. A úspěšně toto myšlení (jak vidno) přebírají i další generace.

TomášV - Profil | Čt 13.3.2008 20:58:35

Moravák: neblbnu, jelikož jsem určitý čas dělal v zemědělství, tak vím, co musí splňovat chovatel ohledně chovu dobytka. A divočáka do toho netahej.
Kropacek: voda není všech, voda je státu.

Dodlinka - Profil | Čt 13.3.2008 18:51:08

malamut(stále stejný): :-))))))

malamut(stále stejný) - Profil | Čt 13.3.2008 17:49:57

Kropáček: pokud je u vás jak píšeš litr obecní vody za 15kč, poraď bratrancovi ať kupuje kravce vodu balenou, v hypermarketu kam vy hřbeti jezdíte na víkendy to vyjde levněji než ve vaší obci :-)))

macek - Profil | Čt 13.3.2008 17:45:45

kropáček> když uvážím, co všechno nechápeš, tak mi není jasné, jak ses naučil psát.

KROPACEK - Profil | Čt 13.3.2008 17:42:51

Moravák: Tomáš V má částečně pravdu.Kravka která dojí tak musí pít vodu čistou protože by se to odrazilo na kvalitě mléka a to by se poznalo podle vzorků který se pravidelně odebíraj. Ale jinak jak si psal že je voda všech tak právě pro to nechápu proč by mi to mněl povolovat jeden úředník! natoš ještě u vlastního rybníka?

šeptal - Profil | Čt 13.3.2008 16:24:31

Kropáčku, kdybys tenhle přístup generovaný v lidských mozcích minulým režimem praktikoval ještě za režimu o něco minulejším, tak by ti pan hrabě, kníže, baron, nebo kterýkoliv jiný majitel toho rybníka nejspíš nechal tak seřezat hřbet, že bys už neměl na nějaký zalévání nejmenší chuť. Zkrátka, buť na to máš požehnání shora, nebo stojíš mimo zákon a koleduješ si o průser. A o životě na venkově či sedlačení mi vykládat nemusíš, jsem původem venkovský balík jako velká část z nás.

Moravák - Profil | Čt 13.3.2008 16:07:38

To all: pro zalívání jsem si musel požádat o povolení čerpání vody dokonce u rybníka, který vlastním. Nevnímám to jako nějakou buzeraci, protože voda patří všem a tedy mi to také všichni musí povolit. Jde jenom o to, vyplnit jednou za tuším 10 let formulář a předložit jej na ten správný úřad. Nic, co by třeba Kropáček nezvlád.
Ale abych se Kropáčka trochu zastal, tak si nemyslím, že by Tomáš V měl až tak pavdu. Podívej se třeba na divočáka, chlastá ze kdejaké louže a jeho masíčko, to je dobrota. Tome V prostě neblbni a když si někde něco přečteš, tak se nad tím zamysli a dojdeš k tomu, že dojnice (potažmo veškerá hospodářská zvířata) by v tom případě měly pít pitnou vodu a také pojídat zdesinfikovanou trávu, neměly by žrát stravu vyprodukovanou na dusičnany bohaté půdě atd. Jsme na konci potravního řetězce, za stav prostředí si můžeme sami, takže nemá cenu odmítat stravu, která má parametry tomu odpovídající. Chcípli bychom hlady.

KROPACEK - Profil | Čt 13.3.2008 15:40:28

O.K. chlapci tuhle diskusi nemůžu vyhrát. Takže jsem asi zloděj bitkař a grázl. Ještě jste měli dodat že s toho rybníka před mím domem který je mimochodem chovný odvážím metráky ryb po kamarádech.Jen pro upřesnění tak ta louže je o výměře 1,45 ha a loni v létě při tom velkym suchu klesla hladina o 10cm! A ano přátelé na vesnici je moc krásně!!! Jen kdyby nebylo těch lufťáků.

TomášV - Profil | St 12.3.2008 21:50:52

Kropacek: napájet dobytek vodou z rybníka, toť pěkná chujovina. Pokud vím, tak hospodářský dobytek, konkrétně skot chovaný na mléko musíš napájet nezávadnou /pitnou/ vodou. A jinak, co Tvůj názor, to perla :o((. Na vesnici je tak krásně ......

JKL - Profil | St 12.3.2008 20:36:07

Glanis : Dovolím si doplnit - "strejda" by byl určitě nadšen, kdyby vyhořel do základů protože se pro vodu muselo jinam...... Tolik z praxe.

Glanis - Profil | St 12.3.2008 20:31:25

KROPACEK: sorry, že si taky rejpnu, ale musim souhlasit s ostatníma a na příkladu ti ukážu jakej to muže být problém. Pocházím z malé vesničky, ve které je malá hasičská nádrž cca 20x20m a hloubkou tak 1,5m. Jedinej přítok je přepad z obecní studny. Do této studny si hodil jeden strejda čerpadlo, aby pro vodu nemusel chodil. No a přišlo léto a sucho a za chvíli byla studna poloprázdná a pokud není přítok, tak voda v rybníku zmizela hodně rychle. Jistě si dokážeš jako jako rybář představit kolik ryb asi přežilo (bez vody)...

hraji - Profil | St 12.3.2008 19:51:14

KROPACEK: kolego, předvádíš tu typického Čecha. Co je státu nebo někoho jiného si klidně vezmu zadarmo (rozuměj ukradu) a když někdo přijde, tak ho praštím. Takovou bídu a nedostatek ducha jsem tu už dlouho nezažil

Carlos - Profil | St 12.3.2008 19:40:31

S tímhle myšlením se setkávám stále a na vesnici se to asi nenaučí pochopit nikdy, když do nedávna to šlo a nikomu nic nevadilo : proč kupovat brambory, když se dají nakopat (nakrást) na poli, s kukuřicí je to to samé. Dříví se dá taky navozit z lesa zadarmo, když je potřeba nějaký materiál (např. šroubky, vrtáky ...) tak v práci je toho přeci dost a nikdo to nepočítá. Ryby jsou přeci taky zdarma, když jsou v potoku před mým barákem a voda je naprostá samozřejmost - že nezbyla žádná na souseda po proudu a pochcípalo pár (metráků) ryb ? Za to já nemůžu, bylo moc sucho a zalévat se musí. To je jen zlomeček toho, jak to od pradávna chodilo a většinou chodí dál.
Jen pro pořádek - pocházím z mailinké vesničky uprostřed lesů a polí a skoro dvacet let jsem tam trvale bydlel, teď tam dalších 30 let jezdím občas na víkend a mohu potvrdit, že v myšlení mnoha lidí se nezměnilo vůbec nic.

b.gun - Profil | St 12.3.2008 19:28:31

KROPACEK: Jak vidím, tak nemá smysl dále pokračovat. Prostě máš své vidění světa a nechceš pochopit, že by na něm mohlo být něco špatně.

JKL - Profil | St 12.3.2008 19:06:55

KROPACEK : Nechápu co nechápeš. Chceš říct že tebe opavňuje bydlení na vesnici k čemukoli bez ohledu na obecný zájem? Podivné. Problémy v zemědělství o kterých píšeš znám dost detailně. A rozhodně bych nedoporučoval komukoli brát kohokoli "po hrbu" Tohle chápání zákonů nás dovedlo až tam kde jsme.
P.S. Bydlím na vesnici.

KROPACEK - Profil | St 12.3.2008 18:59:51

b.gun: Já jsem z vesnice a právě proto nechápu. Zákony tohodle typu musej vymejšlet lidi z města který věděj prt o tom jak to na vesnicích chodí.Jsou dvě možnosti,buď nám venkovanum záviděj že máme v obcích rybníky a nebo to dělaj aby měl úředník dost práce.No a k tomu nejspíš soukromému zemědělci kterej si bere vodu z rybníka tak psal si že to bylo z jara.Tak to buď dělali na polích postřiky a to se nějakej ten kubík spotřebuje a když bude brát obecní vodu tak za chvíli žádná nebude a sousedi ho poženou a nebo má pastviny a vozí vodu pro dobytek.Ona jedna kravka když nedojí tak má denní spotřebu cca 30 litrů vody.Bratranec hospodaří a za první rok co bral vodu obecní když při ceně 15 kč za litr zaplatil 18000 kč tak potom taky jezdil k rybníku. A to ti řikám že když k takovemu chlapovi přijde úředník a bude chtít nějaké povolení tak dostane leda tak monpákou po hrbu!

b.gun - Profil | Po 10.3.2008 20:59:47

KROPACEK: Rozdíl je právě v tom, co nechceš pochopit. Když si tu vodu budeš odebírat po kýblích, tak se ten odběr asi těžko nějak výrazně projeví na stavu vody. Ale když by si tam každý šoupnul čerpadlo, tak by to vypadalo jinak. Nejmarkantnější je to hlavně na malých tocích. Vem si, že takový potok protéká zahrádkářskou kolonií a každý si na něm u své zahrady postaví minipřehradu a do ní foukne čerpadlo. Kolik asi bude v potoce vody, až bude zahrádkářskou kolonii opouštět? Ale i u rybníků je nutnost povolení k odběru jakousi pojistkou pro to, aby nedocházelo k nekontrolovanému odběru v nadměrném množství. Někteří jedinci nemají brzdy a mohlo by se u i menších rybníků stát, že se odběr výrazněji projeví na stavu vody.
Mohu ti dát i příklad. Vloni zjara jsem během dvou týdnů třikrát navštívil menší rybník a byl jsem asi pětkrát svědkem toho, jak si obyvatel nedaleké vesnice čerpá vodu z rybníka do cisterny (a ne zrovna malé). Z uvedeného jasně vyplývá, že mu nedělalo problém se u rybníka otočit i vícekrát za den. A to si mohu jen domýšlet, kolikrát se tam otočil za tu dobu, kdy jsem tam nebyl ...

KROPACEK - Profil | Po 10.3.2008 20:30:30

Takže si letos ostatně jako už 5let zase dávám povolení osadit rybník před domem čerpadlem na zalejvání. Tenhle zákon asi nechápu. V kýbli vodu nosit můžu a čerpadlem zalejvat nemůžu,i když beru vodu ze stejneho zdroje to sem s toho jelen.

Tom B. - Profil | Po 10.3.2008 20:25:49

Souhlas s Drdou, dokud je vody dost, o nic nejde, ale když někdo vypumpuje půl rybníka nebo přehradí slabší chovný potok, je třeba mít oporu v zákonu. Osobně si myslím, že zákony ohledně vody se budou přísnější a to hlavně v letním období. Nějak nám té vody ubývá, nemyslíte?

drda - Profil | Po 10.3.2008 20:18:07

KROPACEK: na tvém místě bych nebyl tak zbrklý ve svých verdiktech. A pokud chceš znát důvod, proč bys nemohl brát vodu z rybníku před tvým barákem, tak ti jeden nabídnu - třeba když tam ta voda už nebude.
Mimochodem se tento zákon respektive povinnost žádat o povolení k odběru vody vztahuje jen na ty, kteří chtějí vodu odebírat pomocí mechanismu na čerpání vody. Pokud si někdo chce odnést pár věder vody na zalití zahrádky, povolení nepotřebuje.

b.gun - Profil | Po 10.3.2008 20:11:58

KROPACEK: Vodu z rybníka na zalévání použít můžeš, ale musíš si ji nanosit v kýblech nebo konvích. Nesmíš použít k čeprání vody technické zařízení (např. čerpadlo), na to bys potřeboval povolení od příslušného vodoprávního úřadu.

KROPACEK - Profil | Po 10.3.2008 19:21:51

Jen vůl může udělat takovejhle stupidní zákon. To mam jako na zalejvání používat obecní vodu když jí je málo??? Když mám před barákem rybník tak nevidim jedinej důvod proč bych z něj nemohl brát vodu na zalejvání!!!