Nepovolené čerpání vody!

Kategorie: Všeobecné

Z pozemků chat a rodinných domů zhusta trčí hadice od čerpadel do vody, kterou pak majitelé používají. Je na místě se zeptat majitele, zda to má, v souladu s § 8 vodního zákona, povolené příslušným vodoprávním úřadem (pověřený obecní úřad).

Nedoporučuji ale na majiteli vymáhat předložení povolení!

Pokud Vaše pochybnost trvá, stačí dát podnět k prověření případného nepovoleného odběru vody na místní obecní úřad, policistovi nebo obecnímu strážníku, anebo rybářské stráži, která je podle § 16 písmeno b) zákona o rybářství oprávněna kontrolovat způsob a rozsah užívání vod a jejich kvalitu. Jestli nebudou konat, resp. Vás odbudou, pak § 4 správního řádu stanoví, že veřejná správa je službou veřejnosti (rybář se do ní určitě taky počítá), a když ani tato argumentace nepomůže, pak si na jejich nečinnost podat stížnost podle § 175 správního řádu, nejlépe písemně.

K prověření Vašeho podezření pak nezbývá nic jiného než zaslat podnět příslušnému vodoprávní úřadu.

Protože tento postup může být cestou hledání toho správného vodoprávního úřadu, doporučuji zaslat podnět přímo České inspekci životního prostředí. Té podle § 112 vodního zákona přísluší m.j. dozor nad tím, jak fyzické nebo právnické osoby dodržují povinnosti stanovené vodním zákonem. Česká inspekce životního prostředí může podnět předat na příslušný vodoprávní úřad nebo jej prověřit.

Za nedovolené odběry vod stanoví § 117 vodního zákona možnost uložit pokutu podle přepočtené ceny nepovoleně odebrané vody, maximální hranice je 10 mil. Kč. Pokuty ukládá pověřený obecní úřad nebo Česká inspekce životního prostředí.

Kontaktní údaje České inspekce životního prostředí jsou: Na břehu 267/1a, PSČ 190 00, Praha-Vysočany, Internetová adresa: http://www.cizp.cz.
Tak mrk na to.
Pokud jde o "obecný zájem", (v souvislosti s předchozím článkem) pokusím se udělat na příští týden rozbor.

Turňa, 6.3.2008

Diskuse k bleskovce

TORARYK™ - Profil | Čt 13.3.2008 21:15:17

My máme v Roudný vodu z jezera (od sloupárny) zdarma..Protože bydlíme u "hlučného, prašného prostředí" :-)

drozďák - Profil | Čt 13.3.2008 21:04:51

Šeptal: jenže posledních 50 let tady bylo všechno všech.
Dodnes si to většina tohoto zkřiveného národa myslí nebo se tak přinejmenším chová. A úspěšně toto myšlení (jak vidno) přebírají i další generace.

TomášV - Profil | Čt 13.3.2008 20:58:35

Moravák: neblbnu, jelikož jsem určitý čas dělal v zemědělství, tak vím, co musí splňovat chovatel ohledně chovu dobytka. A divočáka do toho netahej.
Kropacek: voda není všech, voda je státu.

Dodlinka - Profil | Čt 13.3.2008 18:51:08

malamut(stále stejný): :-))))))

malamut(stále stejný) - Profil | Čt 13.3.2008 17:49:57

Kropáček: pokud je u vás jak píšeš litr obecní vody za 15kč, poraď bratrancovi ať kupuje kravce vodu balenou, v hypermarketu kam vy hřbeti jezdíte na víkendy to vyjde levněji než ve vaší obci :-)))

macek - Profil | Čt 13.3.2008 17:45:45

kropáček> když uvážím, co všechno nechápeš, tak mi není jasné, jak ses naučil psát.

KROPACEK - Profil | Čt 13.3.2008 17:42:51

Moravák: Tomáš V má částečně pravdu.Kravka která dojí tak musí pít vodu čistou protože by se to odrazilo na kvalitě mléka a to by se poznalo podle vzorků který se pravidelně odebíraj. Ale jinak jak si psal že je voda všech tak právě pro to nechápu proč by mi to mněl povolovat jeden úředník! natoš ještě u vlastního rybníka?

šeptal - Profil | Čt 13.3.2008 16:24:31

Kropáčku, kdybys tenhle přístup generovaný v lidských mozcích minulým režimem praktikoval ještě za režimu o něco minulejším, tak by ti pan hrabě, kníže, baron, nebo kterýkoliv jiný majitel toho rybníka nejspíš nechal tak seřezat hřbet, že bys už neměl na nějaký zalévání nejmenší chuť. Zkrátka, buť na to máš požehnání shora, nebo stojíš mimo zákon a koleduješ si o průser. A o životě na venkově či sedlačení mi vykládat nemusíš, jsem původem venkovský balík jako velká část z nás.

Moravák - Profil | Čt 13.3.2008 16:07:38

To all: pro zalívání jsem si musel požádat o povolení čerpání vody dokonce u rybníka, který vlastním. Nevnímám to jako nějakou buzeraci, protože voda patří všem a tedy mi to také všichni musí povolit. Jde jenom o to, vyplnit jednou za tuším 10 let formulář a předložit jej na ten správný úřad. Nic, co by třeba Kropáček nezvlád.
Ale abych se Kropáčka trochu zastal, tak si nemyslím, že by Tomáš V měl až tak pavdu. Podívej se třeba na divočáka, chlastá ze kdejaké louže a jeho masíčko, to je dobrota. Tome V prostě neblbni a když si někde něco přečteš, tak se nad tím zamysli a dojdeš k tomu, že dojnice (potažmo veškerá hospodářská zvířata) by v tom případě měly pít pitnou vodu a také pojídat zdesinfikovanou trávu, neměly by žrát stravu vyprodukovanou na dusičnany bohaté půdě atd. Jsme na konci potravního řetězce, za stav prostředí si můžeme sami, takže nemá cenu odmítat stravu, která má parametry tomu odpovídající. Chcípli bychom hlady.

KROPACEK - Profil | Čt 13.3.2008 15:40:28

O.K. chlapci tuhle diskusi nemůžu vyhrát. Takže jsem asi zloděj bitkař a grázl. Ještě jste měli dodat že s toho rybníka před mím domem který je mimochodem chovný odvážím metráky ryb po kamarádech.Jen pro upřesnění tak ta louže je o výměře 1,45 ha a loni v létě při tom velkym suchu klesla hladina o 10cm! A ano přátelé na vesnici je moc krásně!!! Jen kdyby nebylo těch lufťáků.

TomášV - Profil | St 12.3.2008 21:50:52

Kropacek: napájet dobytek vodou z rybníka, toť pěkná chujovina. Pokud vím, tak hospodářský dobytek, konkrétně skot chovaný na mléko musíš napájet nezávadnou /pitnou/ vodou. A jinak, co Tvůj názor, to perla :o((. Na vesnici je tak krásně ......

JKL - Profil | St 12.3.2008 20:36:07

Glanis : Dovolím si doplnit - "strejda" by byl určitě nadšen, kdyby vyhořel do základů protože se pro vodu muselo jinam...... Tolik z praxe.

Glanis - Profil | St 12.3.2008 20:31:25

KROPACEK: sorry, že si taky rejpnu, ale musim souhlasit s ostatníma a na příkladu ti ukážu jakej to muže být problém. Pocházím z malé vesničky, ve které je malá hasičská nádrž cca 20x20m a hloubkou tak 1,5m. Jedinej přítok je přepad z obecní studny. Do této studny si hodil jeden strejda čerpadlo, aby pro vodu nemusel chodil. No a přišlo léto a sucho a za chvíli byla studna poloprázdná a pokud není přítok, tak voda v rybníku zmizela hodně rychle. Jistě si dokážeš jako jako rybář představit kolik ryb asi přežilo (bez vody)...

hraji - Profil | St 12.3.2008 19:51:14

KROPACEK: kolego, předvádíš tu typického Čecha. Co je státu nebo někoho jiného si klidně vezmu zadarmo (rozuměj ukradu) a když někdo přijde, tak ho praštím. Takovou bídu a nedostatek ducha jsem tu už dlouho nezažil