Z českých rybníků se staly kapříny. Vyživují je i mrvou a kompostem

BerRiver - Profil | Ne 25.12.2022 23:50:34

Ahoj, offtopic, ale k dokresleni situace s bobry: moje rodina zije po generace u potoka, jako fakt u nej, zrovna tak ja se svoji rodinou. Z vypraveni babi jsem slychal o hojnem vyskytu raku, stik, zab a o tom jaky potok byl pred regulaci (ja znam az zregulovany stav). Pred 30ti lety bylo hodne vody, ale spatna kvalita. Pred 20ti lety byla lepsi kvalita, ryby se vratily, raci ne. Pred 10ti lety-ryby stale, ale ubytek vody. Pred 5ti lety-citelne malo vody, vyskyt ras, potok bez ryb, ale prichod bobra. Nyni-na potoce kaskady diky bobrikovi, hladina vody v kaskadach +30cm, opet hluboke tune, plne brehy, tvorba meandru, zatacek, bujna pribrezni vegetace. Jinymi slovy-rovny regulovany tok navraci opet do puvodniho koryta. Ano, velke stromy-nektere uspesne likviduje, ale jine rostou. A ja jsem nyni zvedav, zda se vrati ryby. Na tom "mem" konkretnim potoce tedy bobr=excelentni prace! Par fotek pridavam....Ahoj

nofish - Profil | Ne 25.12.2022 8:27:40

Honza7 >> ahoj. Já nemluvím o orání, ale o potenciálu sklizně každý se snaží sklidit více.
Pokud jde o ty rybníky. Produkce je vyšší než před sto lety, protože je po rybách poptávka a taky proto, že jako všude jinde se změnily a zdokonalily technologie. Přece jenom je rozdíl vynosit na hráz 1000q ryb v košíku a odvézt koňským povozem, nebo to naložit nakladačem a odvéz autem. Ber to jenom jako příklad. Každý se snaží optimálně produkovat aby vydělal.
Zrovna v rybarine. Pokud chtějí zelení experimentovat, prosím. Ale ať to dělají na svém majetku a za své peníze.
Jak zaznělo, že se chataři nemohou koupat. Oni ten rybník vybudovali za své, aby se měli kde koupat? Pokud ano, mají pravdu, pokud ne, mají smůlu. To je jako když tady jeden pohnojil louku co seče na senáž pro dobytek a okamžitě si přivandrovalci stěžovali, že jak tam chodí venčit psy, smrdelo to tam a psi tuplem.... Rozhodovat v "obecném zájmu" co může člověk dělat se svým majetkem je dneska strašně in.

eskymak Mrakomor - Profil | Po 26.12.2022 20:36:04 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dovolím si napsat svůj možná mírně odlišný (radikalizovaný a nasraný :-)) názor na věc.

Stav je takový jako je, protože svaz (jako monopol držící většinu dekretů a hospodařící na většině českých vod) hospodaří uplně nahovno a je třeba si to přiznat. Nahovno!

Všude se sadí kapr, duhák, ...v řeči ekonoma se do vody sype za peníze členů jen "levná rychloobrátková komodita" - a tohle je veškeré hospodaření svazu.

Protože kdyby svaz jako monopol hospodařil na vodách tak jak má ve svých stanovách, aby zachoval druhovou pestrost a bohatství našich vod..., vznikala by zcela přirozeně vysoká poptávka i po jiných druzích než jen po kaprovi/duhákovi.....a v těch rybnících by pak soukromníci nechovali jen ty "klecové slepky"....ale pochopitelně i jiné ryby protože by po nich byla poptávka a šly by naodbyt.

TAkto tam soukromníci nasypou kapry, protože ví že vánoce a svaz jsou jistota. Svazoví hospodáři pak velmi rádi zaargumentují tím, že my bychom rádi nasadili třeba i okouna, candáta, lína, ale není k sehnání!! Kruh se uzavírá.

Proto jsou dnes na tom uplně nejlíp co se týče druhové pestrosti a dokonce i zarybnění zapomenuté revíry/nerevíry uprostřed opuštěného ničeho, do kterých nikdo nedrbe a nikdo se do nich nesere a mohou si žít svým vlastním životem. Donedávna touto devizou disponovaly i naše moravské řeky - ale tam se svazu trochu zastanu - tam to s předstihem než to dodrbal svaz už "vyřešilo" hospodaření PMO betonem a vykácením všeho živého kolem řek.

MrKos - Profil | Po 26.12.2022 11:06:02

Honza7 >> ano, souhlas. Chtěl jsem poukázat především na skutečnost, že 1.000 malých znecistovatelu například fosforem, zaroven na obrovské ploše a stovkách malých toků může mít velmi zásadní dopad.
A znám několik krásných rybníku na Vysočině do kterých je pritokem lesní potůček s chladnou a čistou vodou. Stačí jeden subjekt s kapry, ať už soukromnik nebo svaz a z rybníku vytéká smradlava, kalná a zelená voda. A toto by se mělo měřit a postihovat.

Tom - Tuk - Profil | Pá 23.12.2022 22:23:05

Aniž bych článek četl (nenašel jsem odvahu, poněvadž jsem zhruba po dvou letech vypil v hospodě 4 piva a 4 malé frťany) - dopytle co je špatného na "mrven/kompostováníí" nejen kaprochovných rybníků? Zejména pak pro nejmladší a mladší odchovy?? Dosud mám za faktum, že mrvení/kompostování rybníků je jasnou a nedílnou podstatou vývinu krmného "materiálu" zejména pro mladší ročníky odchovu... Ale asi jsem tupej nebotakněco...

Kurvadrát cojetozase za sračky??? Rybník = kapřín už asi 300 roků v Evropě a bajvoko 2.500 roků v Asiii, potažmo v Číně, odkud sem tato NEPŮVODNÍ A INTRODUKOVANÁ RYBA (týká se výhradně nemoravské části CZ) přišla...
Tvl lidi zahoďte televize a veškerý mejnstrým a vezměte pro začátek do ruky ""O letadélku Káněti"", ""Honzíkovu Cestu"","" Devět Martinových dnů""", cokoli od E.T. Seatona, pak pomaličku Betty Mc. Donaldovou, pak něco od bratří Neffových... atdatp. Cokoli tištěného na papíře.
Rodiče, kteří dovolují svým dětem nečíst knihy jsou ...... doplň jakékoukoli odpornou nadávku podle svého uvážení).

HOWGH!

Honza7 - Profil | Po 26.12.2022 23:31:47

Mušketýr - 26.12.2022 14:59:18 >> Promiň z tvých příspěvků mi to tak připadá, že jde o kolektivní vinu, Dopředu je každý rybníkář špatný i kdyby šlo o nebesák, případně rybník, kde by se neodpouštěla voda, případně byl i vinen takový rybníkář, který by měl pod soustavou chovných rybníků rybníky na čištění vody, špatný by byl zřejmě ten, který by se zaměřil i na akvaponii.
Špatný je ten majitel MVE, který má před vstupem vody do turbíny práh, který garantuje minimální množství vody, které poteče původním korytem řeky atd. Jenom nejsi schopen vidět i viníka ve sportovním rybáři.
Zkus se zajít podívat na rybářské závody co závodníci dokážou naházet do vody během několika dnů co takový závod trvá. Zkus zjistit co všechny ty esence co perou do futra obsahují a z čeho ty barviva jsou? Chci tím říct, že především si zkusme zmést před vlastním prahem, než se pustíme do někoho dalšího.
Bohužel jsi nepochopil vůbec na co jsem narážel ohledně těch jedů a jsi relativně dost mladý aby jsi mohl pamatovat věci, které tady byly před třiceti roky.
Tehdy voda byla špinavá, smradlavá a přesto jsi tam nachytal ryby - nejrůznějších druhů a kvanta. Dnes máš vodu čistou a ryb je tam 100 x míň. Kde bude asi problém?

Mrknato - Profil | Po 26.12.2022 19:30:45

Rožnovák >> Pánové,
nejsem chemik ani biolog, nejsem ale úplně blbej. Evropa blbne s emismi, lidi budou platit i emisní povolenky za uhlí, které spálí v kamnech, ale nikdo nehovoří o imisích!!! To je případ i kapřínů a také pomatenců v ČRS, kteří kapř přesazují a současně ho chrání horní čí dolní mírou. Co takhle zavést i imisní povolenky na přesazování kapř, či pomatené míry kapř? Co takhle platit za imise z vypouštění odpadních vod z ČOV ? Že je nikdo neměří v plném rozsahu? Stačí sečíst co si lidi koupí a čeho se zbaví......

Honza7 - Profil | So 24.12.2022 10:13:21

Rybníkáře ze svého příspěvku vynechám, v případě sportovních rybářů nahráváme dost k těm argumentům co mají ekologové. Stačí se podívat na zarybňovací plány, která ryba tam dominuje i do kterých revírů je kapr všude vypouštěn. K tomu K 70 celou situaci vůbec nevylepšila.
V případě pstruhových revírů máme toky, kde se zarybňovací plán dlouhodobě neplní - lipana třeba nevysadili minimálně pět let za sebou. Opravdu to v mnohých místních organizací vypadá, jako by jinou rybu než kapra neznali.

Martin M. - Profil | Pá 23.12.2022 19:01:56 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Podle mne si obe strany, jak ekologove, tak rybnikari, cucaji argumenty z prstu a nejsem si jisty, jestli to cele paradoxne neni jen lobbing rybnikaru, aby se stat stal jejich vernym zakaznikem a koupil si u nich rocne treba 20% produkce, kterou neni vubec potreba vyprodukovat, proste to bude jen kompenzace za nizsi produkci.

Argumenty, jako ze jsou zarostle brehy a neda se tam koupat, nebo ze vodnim ptakum a zabam vadi, ze se prikrmuji ryby, jsou stejne tak ubohe, jako kdyz druha strana tvrdi, ze kdyz se nasadi mene kapru, tak budou hubenejsi. Tvrzeni, ze 2kilovej kapr vyzere zooplankton, o ktery se hnojenim a zelenou vodou prave snazime, jsem take nepochopil.

Spise by byly zajimave zkusenosti, co udela s rybnikem, kdyz se slovuje jednou za 2-3 roky jako kdysi, oproti soucasnemu vypousteni kazdy rok. Pritom vody je ted mene a je problem udrzet rybniky doplna.

valcha186 - Profil | So 24.12.2022 10:06:26

retrívr >> Kapr totiž jako jeden z mála přežívá současnou kvalitu vody. Pstruh na to už nemá, je málo vody, predátoři vyberou potoky, i potůčky. Nálety volavek, vydra je už všude, kormoši. Tam kde byli pstruzi, už není tůňka, velké vody srovnaly dna. Není chovný materiál, líhně se zavírají a už ani není kdo by se o to staral. Tam kde teklo 20 cm vody, už v létě nic neteče. Mám zálibu v procházení různých toků. Tam kde jsme chytali raky a dělali zkoušku odvahy, zavěšením za malíček, už dávno nic není. Ona není už vidět ani mihule, čolek.

Mrknato - Profil | Út 27.12.2022 14:33:12 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Rožnovák >> Podle mě není problém "špatné vysazování", ale špatná struktura ČRS (a to jsem zastánce svazového rybolovu) a toků peněz. Jmenovaní rybářští hospodáři by jistě navrhli změny v ZP, ale na to jsou potřeba peníze a to každý rok, co rok. Peníze, které svaz jako celek vybere od členi se stále víc přesouvají do složek a kapes, ze kterých žádné násady nebudou..... Před několika lety jsem počítal, že v našem VČÚS svaz jako celek vybere od jednoho členi cca 2.200,-Kč a do vody na zarybnění jde cca 450,-Kč. Pokud by jsi za této situace dal do ZP nesmyslné počty a druhy, jistě pro revíry potřebné, nebyl by jsi schopen garantovat jejich nákupy a riskoval by jsi možné odebrámí dekretů.

Doby, kdy byly pstruhovky i horní části MP plné potočáků a lipanů jsou nenávratně pryč a žádná ochrana a hájení je nevrátí. Mohou se ale koupit, musí se ale odlovit a to nejen duháci, ale i siveni a potočáci, kteří v 95% revírů nejsou schopni přežít víc jak rok. Na jejich hájení a ochranu se nelze dívat hospodařením z před 30 let. Za posledních 60 let se v ČR zvýšila teplota o 2°C, na téměř každém toce vznikají ČOV a MVE.

MO a Rada ČRS revírům víc berou, než dávají a pokud se to nezmění jde celý současný rybolov do "kopru", bohužel. Dle stanov mají složky ČRS řešit jen to, co jim náleží a MO nenáleží VRP již 47let, ale peníze jim zůstaly a i přibývají. Na druhé straně Rada ČRS si stále víc sahá po společných penězích, tu na RIS, tu na redistribuci, tu na nadstandardní Orlík, profi RS , závodníky, trenéry, zaměstnance, další revíry ....

Z těchto důvodů jsem přesvědčen, že původní druhy ryb, které úbývají, jejich neuvedení v ZP nebrání jejich vysazování. Myslím si, že ani ten slovenský, polský, rumunský duhák, pokud není infikován, dnes nevadí, pokud ho nelze u nás koupit.

Nevím jak u Vás, ale u nás byly vztahy MO-ÚS -Rada dosti vypjaté..... právě z výše uvedených důvodů, kdy volení hospodáři a výbory MO si také chtěli "líznout" a nakupovali a vysazovali násady bez koordinace s uživatelem, Rada zase chtěla výdej povolek přetáhnout k sobě a vtírá se do kompetencí ÚS vydáváním BP, které se leckde překrývají.

sven - Profil | Út 27.12.2022 13:25:25 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Rožnovák >>
.."Hospodář u MO je sice volený - ale má splněné zák. požadavky..."..

Dovolím si podotknout, že zhusta jsou tzv. "zákonné požadavky" tragikomickou parodií na kvalifikaci hospodáře podobně, jako i v případě Ryb. stráže...
Podle toho, to pak v praxi vypadá...

197/2004 § 6
(4) Zkoušky na rybářského hospodáře se provádějí ústní formou...

(8) V případě, že uchazeč při praktické zkoušce určí správně alespoň 9 z 10 předložených druhů ryb nebo vodních organizmů vyskytujících se na území České republiky, je hodnocen stupněm "prospěl".

(9) V případě, že uchazeč při teoretické části zkoušky správně odpověděl alespoň na tři z pěti položených otázek, je hodnocen stupněm "prospěl".

eskymak Mrakomor - Profil | Út 27.12.2022 9:29:48

Rožnovák >> k tomu pohádání se na VČS....sem napíšu takový krátký příběh, který ten zoufalý stav jaksi celé vystihuje:-)

Kdysi jsem se nadrzo a narovinu na VČS zeptal proč do té naši pstruhové horské přehrady na horní bečvě neustále sypou kapry i nad rámec ZP apod když je to charakterem vysokohorské pleso a když jde takové hospodaření vyloženě na úkor původní obsádky....(kde se třeba mimojiné velmi dařilo síhovi, pstruhům apod). .... odpověď výboru byla velmi prozaická:

.."Víš my chceme, aby i ten děda co si koupí pstruhovku, když mu teče před barákem.....si mohl jít občas sednout i na přehradu a chytnout toho kapříka.....a přitom si nemusel brát zbytečně MP a tou pstruhovkou si to pokryje........a my prodáme aspoň víc domovských pstruhovek.."

A to je konec pohádky jak se dá na včs něco měnit :-)

Mušketýr - Profil | Po 26.12.2022 10:07:29

Honza7 >> Přirovnání nejsou bohužel tragická, ale naprosto oprávněná a jenom jsem na tom chtěl ukázat kolegovo, dle mého názoru, zvrhlé uvažování, že majitel nemusí řešit dopady na životním prostředí, pokud hospodaří na vlastním pozemku. Copak rybáři vlastní toky na kterých mají vybudovány rybníky? Takže nemusí řešit jaká voda z rybníka odchází? Dobře znám příklad Žehuňského rybníka na Cidlině kam teče čistá voda s vysokou průhledností a Cidlina pod rybníkem je zakalená a smradlavá plná sinic pres léto. A lidé kteří tam bydlí se s tím musí smířit?
A co se týká těch látek, tak pokud vím tak Odra byla letos vytrávená díky soli což je látka přírodní povahy a následnému přemnožení slanomilnych řas. A když rybáři sypou do vlastních rybníků dusík a fosfor sice jako přírodní hnojiva, tak značně přispívají k horší kvalitě vody v tocích. Kdyby to dělali na vlastní pískovně která nemá odtok, tak prosím.

MrKos - Profil | Po 26.12.2022 9:49:29

Honza7 >> možná by stačilo na odtocích z rybníků začít měřit fosfor a možná bychom velmi snadno zjistili, jak zásadně majitelé ovlivňují celé povodí pod nimi. A to i z dlouhodobého hlediska. Osobně si myslím, že producenti kaprů můžou mít na ekosystém větší dopad, než chemické továrny.

Honza7 - Profil | Po 26.12.2022 9:26:24

Mušketýr >> Kolego, ač to myslíš dobře, tak Tvoje přirovnání jsou tragická. Majitel rybníka vlastní rybník i s pozemky. Majitel MVE - nevlastní vodní tok z kterého čerpá vodu, tak stejně majitel chemičky jemuž patří areál tohohle podniku a zbavuje se svého odpadu, tím že ho posílá po vodě někomu jinému je snad něco jiného, než přístup na cizí pozemek.
Úplně stejné to je pokud kontrolní úřady mají dohled nad činností podniků - na malého si okamžitě vyskočí, na velké chemické podniky je náhled úplně jiný - kauza Bečva je toho celkem dobrým příkladem. Nechci obhajovat žádný nešvar, ale měřit by se mělo všem stejně. Proč to celé píšu? Je zde jeden hlavní argument na který by se nemělo zapomínat v případě rybníkářů i sportovních rybářů se dostávají do vody látky přírodní povahy ( které sice nesou svá rizika v celkovém množství všeho co sypou do vody, to má vliv na kvalitu vody a samozřejmě i na druhové složení ), které jsou biologicky rozložitelné.
V případě chemických továren se do vody dostávají látky, které nejsou biologicky rozložitelné a mají při nižších koncentracích výrazně větší biologickou zátěž. Zároveň z dlouhodobého hlediska nikdo neví jaký to bude mít vliv na všechny živé tvory - zde bych si dovolil říct z mého pohledu je dlouhodobé vzduchoprázdno do kterého žádná kontrolní instituce nechce zasahovat, aby si nerozhněvala někoho mocného - to by stálo totiž vedení kontrolního orgánu post, případně by se výrazně snížila částka na provoz také instituce. Přitom by tak stačilo málo - uzavřený oběh vody ( to už jsem se rozepsal víc, než jsem původně chtěl ).

nofish - Profil | Ne 25.12.2022 18:34:13

rybomil >> vydra a bobr. Problém, který lidem dojde a za pár let. Dnes u nás nikdo neřeší, že bobři likvidují pomalu stoleté vrby, padesátileté olše. Za deset let nebudou u řeky stromy, bude to někdo řešit?....

sven - Profil | So 24.12.2022 12:34:41

FinalStorm >> zarážející je především Tvůj rezolutní vstup, vážený kolego .-)
Toto je mýval severní par excellence ale psík mývalovitý alias mývalovec kuní ani omylem.. .-)

já 2 - Profil | So 24.12.2022 9:18:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tom - Tuk >> Je to trochu složitější, ještě před 100 lety se choval kapr tzv kumulativní metodou. tzn. v jednom rybníku byl K0 až K3-4. Z tohoto důvodu nebylo možné hnojit v příliš velké míře, navíc bylo nezbytně nutné mít v rybníku vysokou obsádku dravé ryby, zejména štiky a tomu mít uzpůsobený profil rybníka a uzpůsobit hospodaření. Méně ryb, více porostu přímo ve vodě a hlavně bohatší druhové složení.
Dneska je kapr v plůdkovém rybníku odloven a roznesen do dalších, není potřeba zredukovat potěr, tudíž je dravec nežádoucí, naopak je trend zvětšit plochu a objem rybníka na maximum, tudíž odstranit rostliny a zbavit se ostatních druhů ryb, které kaprovi překážejí, nebo ho přímo žerou. Důvod je jednoduchý, v Čechách existuje prakticky jen vánoční trh a zájem je z 99% jen o kapra, jiná ryba se u nás prodává jen okrajově, něco se vyváží, ale poptávka vyžaduje kapra, nebo PD (což je malý kapr :)) ).
Cílem hnojení je dostat do vody uhlík, pokud se to povede OK, problém je, že se dostává do vody i fosfor a ještě je jeden faktor a to je množství hnojiva, které poté, co se to přežene způsobí větší spotřebu kyslíku a tudíž i dušení ryb a navíc se takto eutrofizovaná voda dostává mimo chovné rybníky do potoků, řek a dále a dále. Což spolu se zvyšující se teplotou vede do pekla.

MO, alespoň ty co jsem měl možnost poznat se snaží chovat i jiné ryby, problém vidím spíše u produkčního rybářství.

Káceč - Profil | Pá 23.12.2022 19:50:57

V tomto byl průkopníkem jistý Evžen Huml....

sven - Profil | Út 27.12.2022 15:07:36

Rožnovák >> Já vím jaký je rozsah i obtížnost zkušebních otázek pro RH i pro RS a proto si to troufám tvrdit. :-)
Pokud máte hospodáře VŠ odborného zaměření, pak lze jedině závidět.
V mém širokém okolí tomu tak donedávna nebylo ani náhodou a až poslední dobou, se tu a tam, objeví bílá vrána, mladý absolvent SRŠ. (ovšem podmínkou, je vlivná tlačenka)
Ovšem pokud propadne kamáradčovtu s brontosaury zabetonovanými vlivem nezájmu členské základny ve svých funkcích takřka doživotně, stane se dříve či později, vránou černou.. .-) Čest všem výjimkám !

nofish - Profil | Ne 25.12.2022 18:12:39

poldeci >> víš o tom prd. U nás se chová kapr, u vás, třeba okolo Martina, jsou chovy pstruha. Nepoucuj lidí ve věcech, o kterých nic nevíš. Fakt ne.
Opět a zase, zkus zahraniční literaturu " rybníkářství na Třeboňsku". Studnice moudrosti, pokud jde o chov ryb u nás. Ale třeba jsi odborník jak už tady jeden byl, pokud máš vizi jak chovat candáta v chovu v monokultuře, čekám na rady.

valcha186 - Profil | St 4.1.2023 11:23:45

sven >> Je to taková závodní škola práce, s titulem "Bába, odborný dojič krav". Ten skutečně byl na velkostatku Kunewald.Lvová.

valcha186 - Profil | St 4.1.2023 11:18:16

Mušketýr >> Tvůj pohled je hodně úzký, daleko větší je problém se splachy dešťových vod ze silnic, obrovských ploch hal, podniků, obcí bez čističek a kanalizací. Nemá cenu to dále rozvádět. Nad naším rybníkem není žádná továrna, pole, jen les, louky, 2 domy a voda v potoce stejně není, když neprší. Kolem roku 90, tam bylo vody relativně dost.

valcha186 - Profil | St 4.1.2023 11:08:34

sven >> Učíme se dobře, zrušení odborných náměstků, dosadíme politické náměstky. Jako 50. léta, nejdříve političtí náměstci a pak konečně odborní. Fakt, že jsou někde dosmrtní hospodáři, i předsedové.

Rožnovák - Profil | Út 27.12.2022 15:42:08

sven >> jo u nás jsme pěkně vyvážení patriciové s titulem i dělnickorolničtí plebejci a nikterak si svůj původ a tituly nehaníme ani nezávidíme :-)

Mušketýr - Profil | Út 27.12.2022 14:59:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Honza7 >> Ale vůbec netvrdím, že všichni rybníkáři dělají všechno špatně, ale myslel jsem, že se bavíme o těch, o kterých je ten článek, ke kterému je zde diskuse. Takže o těch, co provozují intenzivní chov kaprů, čímž vědomě přispívají ke zhoršovaní kvality vody nejen v rybnících, ale hlavně i příslušných tocích. Stejně tak nejsou všichni majitelé MVE špatní a musí jim samým záležet jednak na dodržování předpisů a jednak na životním prostředí. Protože tím prahem před turbínou si snižují produkci čili i zisk, ale zaleží jim i na vodních organismech. Ale hodně majitelů MVE to evidentně vůbec neřeší, alespoň podle toho co vídám v praxi. Stejně tak bych čekal i od rybníkářů zájem na celkovém stavu vod na kterých hospodaří, hodně rybníkářům na tom určitě záleží, ale hodně jich jede jenom na maximální zisk a stav životního prostředí je jim zřejmě úplně ukradený. I podle komunikace s některými z nich mi to tak přijde.
Co se týká sportovních rybářů , tak jsem nikdy netvrdil, že jsou bez viny. Já se žádných závodů, i z důvodů o kterých píšeš, neúčastním a ani to nemám v plánu. Sám téměř nekrmím, takže mi nevadí ani revíry kde se nesmí zkrmovat a klidně by zasloužily rozšíření. Ale pořád si myslím, že sportovní rybáři jsou zatím pouhou špičkou ledovce z toho pohledu.
Podívej se, asi se shodneme, že život ve vodách nejsou jenom ryby, ale třeba i vodní rostliny. A podle nich se dá také krásně sledovat kvalita vody. Můj táta sledoval stav vodní vegetace již od šedesátých let téměř na všech českých řekách, mnoha potocích a na tisících tůní, rybníků a podobně. Já jsem již od mala na výzkumy jezdil s ním a pak jsem v tom sám pokračoval, takže mám dostatečný přehled o stavu českých vod z hlediska vodní vegetace v Čechách. Vzhledem k tomu, že výzkumy na řekách se opakovaly někde každý rok, někde po deseti letech, máme spoustu srovnávacích dat a naprostá většina už byla publikovaná v odborných časopisech. A na základě těchto výzkumů je patrný pokles diverzity vodních rostlin a úbytek citlivých druhů systematicky od těch 60. let prakticky ve všech českých řekách kvůli znečištění a eutrofizaci. Někdy koncem 90. let nastal obrat a do do dnešní doby se situace výrazně zlepšila a řeky jsou opět druhově velmi bohaté co se týká vodních rostlin s řadou ohrožených druhů. Všechny až na ty, které jsou zásobeny vodou z produkčních rybníků, např. řeky v Třeboňské pánvi, nebo Cidlina pod Žehuňským rybníkem, tak se situace nadále zhoršuje a diverzita druhů je na minimu a nic neznačí zlepšení situace. Takže je jasné odkud vítr vane. Naopak třeba Ohře je v dnešní asi nejbohatší řeka na vodní rostliny i na ohrožené druhy, a to na tom s čistotou vody bývala velmi zle. A to protéká zemědělskou krajinou, ale není ovlivněna rybníkářstvím.
S rybama je situace dnes špatná pravděpodobně kvůli mnoha dalším faktorům než je čistota vody. Ale myslím že prosperující a druhově bohatá společenstva vodních rostlin jsou zaklad i pro obnovu rybích společenstev a já doufám že k tomu dojde. Ale rybáři a rybníkáři tomu bohužel moc nepřispívají.

Rožnovák - Profil | Út 27.12.2022 14:45:07

sven >> - Nevím jaký je rozsah a obtížnost otázek. nejsem schopen ani oprávněn posoudit obtížnost- Zákon je zákon-TO že je zákon nedokonalý -to je věc jiná- zák zkouška je minimum- u nás jsme dál -hospodář má vystudováno na Vš :-) a léta zkušeností, protože se měl i od koho učit.

Mrknato - Profil | Út 27.12.2022 6:37:52

Rožnovák >> ZP dostává na frak právě tím, že do ZP kecají WaM, VČS, Hýbnner ve všech jeho funkcích, Wágnerovci, závodníci, pionýři a ještě ty tomu dáváš korunu.....
Uživatel disponuje evidencí o hospodaření v revíru a tu předává i RO!!! Tedy jak hospodář, tak RO ví relativně přesně, co se v revíru vysazuje, loví a co tam po letech chybí. To VČS neví!
Nechci se nijak dotknout rozumové úrovně členi na VČS, ale možná si pamatuješ, co Miloš Zeman před lety říkal o občanech. 50% je ..., 20% je .... a 10% je ...., tedy nic lichotivého a každý členi svazu, účastník VČS je i občan.......
Zdůrazňuji, že jmenovaný rybářský hospodář a opakuji že jmenovaný, nikoli volený nepotřebuje a ani nesmí podlehnout pomýleným náladám a chtíčům občanů-členi.

Bohužel pravdu máš v tom, že co si MO, uživatelé dělají v revírech, co se do vod vypouští, co se s vodou dělá nikoho odpovědného nezajímá. Ještě že po VČS nikdo nepadá z okna a 6x se nestřílí do hlavy, jako v jiném svazu, kde zítra znamená včera.((((

Rožnovák - Profil | Po 26.12.2022 15:40:27 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Honza7 >> >Ahoj, ona je ta psaná diskuze vždy na trochu nešťastná.- pokud by jsme se sešli všichni osobně -asi by jsme si vyložili na základě našich praktických zkušeností naše postoje přesněji- psané slovo-každý chápe prostě jinak-potom vznikají rozpory. K té Vaši diskuzi z Mušketýrem-za mě - má se dodržovat co je platné v konkrétních případech- Ono je vždy o konkrétních zkušenostech, případech a lidech-skoro u všeho jsou stanoveny zákonem stanovené limity a podmínky- další otázka je jak a kde jsou dodržovány- a jak kde jsou nastaveny kontrolní mechanismy aby podmínky pro které něco bylo povoleno bylo dodrženo-To se týká všeho.i když někdo začíná nějakou produkci -či něco buduje i na svém pozemku- postupuje se dle 500/2004 sb správního řádu- a zjišťují se účastnící řízení a k záměru se vyjadřují ke ke konečnému rozhodnutí- kterým může být tímto záměrem jejich práva dotčeny- subjekty jejchž činnost by tímto záměrem mohla být ovlivněna což je v případě ,MVE, fabrik, obyčejných domů, oprav komunikací i výstaby rybníků-často i ČRS protože se přímo zasahuje do toku či bere vodu a vypouští ji zpět do revírů -čímž jsou dotčeny zájmy črs. _to co je v Rozhodnutí obsahuje legislativní rámec i připomínky účastníků a musi dodržovat Bohužel někteří zájmy jiných moc neříkají a tak se ani neobtěžují požádat o povolení někdy z neznalosti jindy z nezájmu -.Někdy dostanou lejstro a stejně se tím neřídí..

S těmi rybníky a vlastnictvím pozemků je To někdy složitější -mám nedaleko domu produkční rybářství a jeden rybník mají v pachtu od státu. i s přilehlé pozemky

Honza7 - Profil | Po 26.12.2022 10:42:20

Mušketýr >> Můžeš mi prosím vysvětlit jaký dopad na okolí má takový nebesák při uvedeném hospodářství. Případně rybník, který je pouze napuštěn a voda, která do něho přitéká, tak maximálně pokryje ztráty vody, která se odpaří? - aha tady na konci jsi se k tomu vyjádřil.
V případě kvalifikace co je jed ti mohu sdělit, že jed je úplně všechno, záleží jenom kolik toho užiješ - jednoduše řečeno i čistá voda je jed.
V případě Odry bych byl opatrnější - ty zprávy, tak jak byly postupně uvolňovány mi vůbec nepřipadaly, že se jednalo o jednoznačný závěr. Na víc jak uvádíš, že šlo o sůl, ale sůl není pouze kuchyňská sůl NaCl, jedná se o látky, které vznikají reakcí kyseliny a zásady ( tedy i organických kyselin ).

Honza7 - Profil | Po 26.12.2022 10:23:47

MrKos >> V případě dopadu na ekosystém bude vždy rozhodovat zadání, které si zvolím a nebo bude zadáno co se má sledovat ( v mnoha případech jde i o účelové zadání ). To co je uvedeno v článku je jak uvádíš především záležitost fosforu - fosfátů.
Podle mě každý případ by se měl posuzovat individuálně. Zájem každého podnikatele je mediálně vylepšit si obraz svého podnikání a minimalizovat dopad svého konání i za cenu, že vinu svalí na jiný subjekt.

Knapík - Profil | Ne 25.12.2022 19:05:07

nofish >> bobr umí

rybomil - Profil | Ne 25.12.2022 18:42:43

nofish >> asi těžko. nejen bobr, např. u Sázavy mezi Havlbrodem a Světlou na některých místech tak 10 let z5 pokácely staré topoly průměr cca 80. povodí sic vysadilo nové, ujala se sotva 1/4 a břeh kde jsi seděl 0,5 - 1 m nad vodou za nízkého stavu nyní sedíš 2m nahoře, bo vymleto od povodní. kde byla tůň jak 2 krávy je půlmetr a zarostlé trávou, zanesené bordelem. to je ta péče v mod. pojetí - narovnat, beton, dláždění ... prachy a jen prachy. projekty napikaču.

nofish - Profil | Ne 25.12.2022 14:34:36

Honza7 >> souhlasim. Samozřejmě musím vědět, kolik jsem schopen udat zboží odběratelům.
Dotace v rybářství jsou spíš na vybavení a zvýšení produkce a nebo pak za nehospodáření. Jiné nejsou. Ona i ta naše EU tlačí spíš na to aby se ryby v rybnících produkovaly - potravina.
Ceny potravin u nás jsou prostě zloději a, ale to tu bohužel nevyřešíme. Říkám pořád. Někdo postavil obchod, očekává nějaký obrat a zisk. Dneska je to vidět, lidé nakupují méně, tak se zdraží, aby byl obrat a zisk a majitelé/akcionáři, si přišli na své.

tomvec - Profil | Ne 25.12.2022 13:30:43

Rožnovák >> máš pravdu. Ale každá firma má nějaké vlastníky. A ti vlastníci většinou chtějí co nejvyšší zisk. Protože si část z něho rozporcují. A když bude zisk malý, budou se ptát, proč se vysadilo a prodalo méně ryb než před rokem. Nebudou se ptát, jestli ryby v létě lapají po vzduchu, jestli mají dost prostoru.

Rožnovák - Profil | Ne 25.12.2022 12:24:00 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

valcha186 >> -poslední pár let chodím trochu kolem vody- řeším úhyny -znečiětění- a pišu vyhadření k některým akcím na tocích- tak mi trošku z některých příspěvku tady už tečou nervu za což se možná i trochu omlouvám-potoky opravdu nevysychají samy za sebe.-když tečou nahoře a u ústí je sucho. Reagoval jsem na to že pokud na to že někdo se chce uživit a vydělat a zvyšovat produkci čehokoliv-do čehož byly zataženy i jiné obory a bylo to tedy zobecněno- tak jsme uvedl že díky tomu že nechce někdo vydělat jsou i suché potoky- to že je to kvůli odběrům je zřejmé a často MVE a co z toho plyne snad taky -ubrat a nevydělávat na úkor něčeho/někoho- To že se přitom porušuje často platné - protože jjsou slabě a nedostatečné kontrolní mechanismy je zřejmě- papír snese vše ale realita je často jinde.- což platí napříč všemi obory lidské činnosti.

valcha186 - Profil | Ne 25.12.2022 11:51:13

sven >> Už to budu dělat jinak, stačí obyč. mýdlo, pokud se zadaří. Jedu do lesa a vrátím se v Novém roce. Tak hlavně zdraví atd.

valcha186 - Profil | Ne 25.12.2022 11:49:46

zdevac >> Mám zakládací listiny na rybníky 2, 1800 a nějaké drobné. I s právy a povinnostmi. Bylo to ještě za pana barona. Ona ta historie je dost obšírná. Toto vše je jen povrchové. Kdy kovář Štelzig chodil z Raspenavy pěšky na Lemberk štvát proti vrchnosti.

sven - Profil | Ne 25.12.2022 10:25:42

valcha186 >> Asi nějaká dobrá značka :-) Trochu toho odmaštovače bych potřeboval abych se nemusel pořád holit .-)

valcha186 - Profil | Ne 25.12.2022 9:13:43

nofish >> Souhlasím s tebou. Každý na svém a za své. Les je můj, moje jsou houby i vše co tam roste.

Honza7 - Profil | Ne 25.12.2022 8:59:58

nofish >> Taky uvedu příklad - Sklidit více, ještě neznamená, že i vydělám - a proto jsme znovu u orání pokud zaseji 10 x větší plochu než loni a sklidím pouze o 50% víc, proti loňskému roku, tak minimálně nevydělám, ale spíš prodělám.
Co se týče chatařů a využívání cizího majetku to má svá jasně stanovená pravidla daná zákonem a rozhodně tohle nechci zpochybňovat. Na druhou stranu čerpat dotace a kazit kvalitu vody jsou věci co daňové poplatníky bude zajímat. Když si vezmeme jaký je minimální rozdíl v ceně potravin ve srovnání zemí na západě od naší republiky s ČR a jak diametrálně je odlišný platový rozdíl řadových zaměstnanců v tomhle tom sektoru, tak steskům mnoha podnikatelům moc nevěřím.

Darďas - Profil | Ne 25.12.2022 8:42:49

nofish >> Pěkně napsáno.👍

Honza7 - Profil | Ne 25.12.2022 8:12:24

nofish >> Ahoj Kamile, tohle zrovna nebylo nejšťastnější přirovnání.
1) nikdo nebude orat větší plochu než by musel - tohle jsou náklady na víc
2) hala s kuřaty se dá rozdělit na jednotlivé segmenty a tak vytápět budeš pouze tam kde budou kuřata
Vše se řídí nabídkou a poptávkou a dotační programy křiví celou obchodní politiku. Další nepodstatný faktor spočívá, že žádný zisk není pro investora tak velký aby nemohl být větší. Prznit se tedy bude dál pokud nenastanou tvrdé sankce.

nofish - Profil | Ne 25.12.2022 7:08:55

Rožnovák >> dobrá, mve nebudeme řešit. Podle tvé logiky, je tím, že vyvážíme ryby, u nás jejich přebytek. Ale my vyvážíme i další zemědělské komodity, auta, léky, potraviny, sklo,.... Takže budeme vyrábět jen co se u nás spotřebuje? Nebo co to má za logiku?

valcha186 - Profil | Ne 25.12.2022 0:24:03

sven >> Tak to jsi mě dostal. Nejsem puntičkář, ale to bych asi nedal. Tím by to bylo vysvětleno. Domníval jsem se že to bral někdo na výcvik psa. Ocas jsem si vzal, namočil ho do odmasťovače a ráno mi slezly všechny chlupy. Tím to skončilo.

Rožnovák - Profil | Ne 25.12.2022 0:04:37 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Martin M. >> opět nepsal jsme že vývoz je špatný, Jen že kapra vyvážíme více než polovinu a i přes to že produkce nám za posledních nekolik desítek let zdvojnásobila a plocha rybníku klesla- a dodám že domácí trh je nasycen. Závěr ať si každá udělá sám.

nofish - Profil | So 24.12.2022 17:55:22

Rožnovák >> neblbni, rybník snad není tok, ne?
Já už si na suché potoky zvykám, každoroční realita.

Knapík - Profil | So 24.12.2022 12:59:35

FinalStorm >> žádný psík mývalovitý nemá ocas jako mýval na fotce. Jde o dva zcela odlišné druhy.

Rožnovák - Profil | So 24.12.2022 12:50:10 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

-Zkuste opravdu mrknout na tento odkaz ke tam vývoj chovu tržních ryb u nás i ploch rybníků od středověku až po současnost- za posledních 50 let je se produkce kapra u nás zdvojnásobila- plocha rybníků klesla- a víc než polovinu produkce kapra vyvážíme. - Proto je nutno často nadmíru dodávat živiny do rybníků- a To více než v minulosti- asi jde O To jen Troch ve VŠEM ubrat. Taky se mi zdá že se tady poslední dobou za vším hledá zákeřný aktivista. Zdar a pěkné Vánoce. https://www.cz-ryby.cz/produkce-ryb/produkce-a-trh-ryb

valcha186 - Profil | So 24.12.2022 12:07:24

já 2 >> Možnost to určitě je, ale hlavně každý za své. Z cizího zkouší dost dobře. Pak je problém jako ve 48 roce. Dáme všude politiky, odborníci tomu nerozumí. Jako teď. Je to jak to je. Rybníků vypuštěných, opuštěných je stále dost, ale je to práce, je znovu oživit. Za cizí by to také šlo.

já 2 - Profil | So 24.12.2022 11:48:53

valcha186 >> Spíš je škoda, že není chuť zkusit to jinak, respektive, že riziko zkusit to jinak je příliš vysoké, výsledky nejisté a je to běh na dlouhou trať

FinalStorm - Profil | So 24.12.2022 10:31:55

valcha186 >> je to psík mývalovitý a v Čechách se vyskytujou. Docela zarážející je, že to u vás myslivci nepoznali.

valcha186 - Profil | So 24.12.2022 9:55:46

já 2 >> Zajímavý názor. Rostliny v rybníku vydusí kapr, je to prostě žrout. Snažili jsme se o lekníny, ale vždy je vykopali. Po oplocení se chvíli držely. To samé, zlikvidují i trsy ostřice. Jak cítí potravu, tak jdou do toho. Nemám nijak zarybníno, ale K++ tam jsou. Hnůj nebyl až tak k dispozici, jedna či dvě kravky, koza a ten se hlavně užíval na pole. Žádné VKK 500, 700. Jak jsem psal, vyváželo se i bahno přes zimu. Jakýsi rybník není až tak moc na závadu. Stačí se podívat pod čističky, výpusti, pak po vesnicích kde jsou žumpy a během pár pochůzek, hlavně při dešti se vidí kdo zapne čerpadlo a žumpu vypouští do toku. Drůbežárna má slepice, krůťárna krůty, spolky si mohou dovolit mít více druhů ryb. Tak proč spolkaři chodí na soukromáky ? Potoky holé od predátorů, kapiláry bez života. Není kde dělat chovný materiály. Tam ale rybníkáři nezasahují. Dříve po výlovu se zařvalo hoří, vytáhla se mřížka a vše šlo dále po toku. To se zarybňovalo. Jinak se ke kapří obsádce dávala i jiná ryba, podle požadavků trhu. Štiky, líni, aj plotice. Pohybuji se v tom65 let od prvních výlovů, po zavážení obsádek. Tak nějak.

Rožnovák - Profil | Pá 23.12.2022 23:07:58

valcha186 >> já bych řek že je To mýval, má to pruhovaný ocas,

valcha186 - Profil | Pá 23.12.2022 22:02:04

Martin M. >> Když se nebude rybník slovovat např. každý rok a třeba po 5, tak tam bude o metr bahna více. To sjede k požeráku. Že je vody méně se ví, ale nikdo už se nezmíní, že klestí, zbytky stromů z lesa se nahrnou ke kraji, naštěpkují se a prodají. LČR na to mají smlouvy. Tak kde se má voda udržet. Na polích je to obdobné, skoro není hnůj a tak se z toho stává beton. Hnojilo se i za barona a bahno se vyváželo koňmi zpět na pole a tzv. rekultivace. Co se týče koupání, má rybník pasport a tam je uvedeno co se smí. Koupání má málo kdo, jako provoz loděk. Vodním ptákům vadí přemnožení dravci, vidím to na kachňatech, i našich kachnách a co se týče žab, tak to mají žně volavky, kdy se jich sletí i 18 a sjedou vše. Nyní na sněhu 8 bílých, sejdou do potoka a už to jede. Co se týče ochránců, tak to z jejich neteče. Měli možnost nakoupit rybníky a tam si užívat, nebo i nyní si něco postavit. Ploch opuštěných, dříve rybníků je stále dost. Ale to je práce. Tady jsou nyní mokřady, kde byly přirozené tůně, mokřiny s žábami, mezi keři atd. Přijely bagry, udělaly tůně a je to samá volavka. Miliony v tahu. Pár dobrovolníků a nadšenců chodí vytrhávat orobinec atd. neboť za 5 let by bylo po všem. Obdoba slepic v klecích. Kdo bude sbírat vejce po zemi, ve slepičincích a provádět ostatní práce, když nejsou lidi. A co znečistěná vejce, mytí, vyhození, nebo lehká cena 15 Kč kus. V lese bydlím, chodím na houby, tak vidím ty hromady klestí a betonové paseky. Tož jsem si pobrečel. 2 roky vypustěný rybník z důvodu oprav a 3 m nálety, ostřice a o 30 cm zvednuté dno.

retrívr - Profil | Pá 23.12.2022 19:06:57 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Rybníky zabila lenost chovat jinou rybu než kapra. Neschopnost stále vytížených pracovníků MO se o něco postarat. Je lépe vše omeziz a chovat prasátka. Penízky jsou a proč si přidělávat práci. A vůbec nejlepší je nazvat rybník, v kterém pstruh není, nevysazuje se jako pstruhový. Tam neuškodíš. Ach jo ...

rybomil - Profil | Pá 23.12.2022 18:58:33

Tak že Dlouhý je kmotr víme dávno , ono na tý Hluboký bydlí vícero takových.