Z českých rybníků se staly kapříny. Vyživují je i mrvou a kompostem

valcha186 - Profil | St 4.1.2023 12:26:38

nofish >> Nepotřebuji prodávat povolenky na houby, ty okolo domu si ohlídám. Taky k nikomu nelezu na pole krást mrkev, okurky. Stačí když každý bude chodit do státního, ne k soukromákům. Pak se to prodává u silnice a pobírají se dávky.

valcha186 - Profil | St 4.1.2023 12:18:04

sven >> Dole je Pivovarský, Dvorní a u silnice jsou sádky. To je vše jejich, včetně lesů, stav. parcel a pozemků. Tak nějak. Pamatuji náhon z Kněžického potoka do sádek, Tam byly pstruzi, raci. Juhasz st. bydlel v levé půlce domu u sádek, vpravo bydlel Ranke. Pak tam dělali domov důchodců, pak myslivci a nakonec to koupil ml. Juhasz. Náhon do sádek byl přerušen stavbou nové silnice, pak vývraty stromů a sádky přežívaly jen z pramenů dole. Nahoře nebyla voda. Na kraji sádek byl ještě domek kde chvíli bydlel Zábrana. Pak to vše padlo. Juhasz to pobral po Syrůčkovi, který to částečně zprovozňoval. Oba zkoušeli sportovní rybolov, ale s mínus výsledkem. Oba dojeli na prázdné rybníky, na naše rady nedali. Sledovali jsem to nokťákem z kopce nad kapličkou.

valcha186 - Profil | St 4.1.2023 12:08:24

rybomil >> Pulec je jikrožrout, kachna bere oboje, kapři také, včetně žabích vajíček. To je prostě příroda.

sven - Profil | St 4.1.2023 12:05:20

valcha186 >> jj. mladík, díky :-))
Nojo, jenže ty jsi domorodec a já náplava .-) Tuhle historii neznám, pamatuju když ty rybníky měl Juhas. Ale Ty máš na mysli asi ty nové dole u trati ..ty jsou parádní.

valcha186 - Profil | St 4.1.2023 11:58:04

sven >> Jsi mladík. Je Lvová, Kunewald, Židovice, Zpěvná, Lemberk. Na Kunewaldě pamatuji po Bábovi, nebo před Mayera/dcery Stachová, Šindlerová 90 let-žijí/, pak Cajzovi a konec. Za peníze jsme tam chodili česat třešně. Dole bydlel po Bábových Zdeněk Pejřimovský, měl jednu Bábovou. Je to statek přímo na kopci, kam se sbíhaly aleje třešní a jabloní. Šlo to do prodeje za 50 mil., teď ta mají nějací pražáci, co mají i sádky a rybníky. Na kvalitu vody nemají vliv, páč k nim teče voda z Rynoltic, kde byla Gesta a likvidovaly vše možné a to byly i jejich úniky do potoka, teď je to skoro stejné. Kvalita vody je celkový problém.

sven - Profil | St 4.1.2023 11:40:44

valcha186 >> Jak to jak píšeš Jardo :-)
Pamatuju zbytky statku ve Lvové pod Lemberkem ale z Kunewaldu si vybavuju jen třešnové a jabloňové aleje :-)
Ale teď jsem na rozpacích, jaký to byl vlastně pych, bo znám jenom polní a lesní...
Žeby alejní ? .-)

valcha186 - Profil | St 4.1.2023 11:23:45

sven >> Je to taková závodní škola práce, s titulem "Bába, odborný dojič krav". Ten skutečně byl na velkostatku Kunewald.Lvová.

valcha186 - Profil | St 4.1.2023 11:18:16

Mušketýr >> Tvůj pohled je hodně úzký, daleko větší je problém se splachy dešťových vod ze silnic, obrovských ploch hal, podniků, obcí bez čističek a kanalizací. Nemá cenu to dále rozvádět. Nad naším rybníkem není žádná továrna, pole, jen les, louky, 2 domy a voda v potoce stejně není, když neprší. Kolem roku 90, tam bylo vody relativně dost.

valcha186 - Profil | St 4.1.2023 11:08:34

sven >> Učíme se dobře, zrušení odborných náměstků, dosadíme politické náměstky. Jako 50. léta, nejdříve političtí náměstci a pak konečně odborní. Fakt, že jsou někde dosmrtní hospodáři, i předsedové.

sven - Profil | Út 27.12.2022 18:24:17

Honza7 >> Děkuji :-)

sven - Profil | Út 27.12.2022 16:39:29

Rožnovák >> tak je to správný :-))

Rožnovák - Profil | Út 27.12.2022 15:42:08

sven >> jo u nás jsme pěkně vyvážení patriciové s titulem i dělnickorolničtí plebejci a nikterak si svůj původ a tituly nehaníme ani nezávidíme :-)

Rožnovák - Profil | Út 27.12.2022 15:38:50

eskymak Mrakomor >> Taky nedopadnu vždy tak jak si myslím -přehrada ZP-kapr, lín, amur,PO, PD-a plní se- samozřejmě kapra je nejvíc-většina tam jezdí kvůli němu - a odnese ho nejvíc i přes to že tam byl leta limit 20ks na povolenu rok. Krom kapra tam nad ZP jdou i ostatní druhy samozřejmě v daleko menším objemu.-koukal jsem na síha za posledních 15 let je v úlovkáčích asi 10ks nevím jak dřív.

sven - Profil | Út 27.12.2022 15:07:36

Rožnovák >> Já vím jaký je rozsah i obtížnost zkušebních otázek pro RH i pro RS a proto si to troufám tvrdit. :-)
Pokud máte hospodáře VŠ odborného zaměření, pak lze jedině závidět.
V mém širokém okolí tomu tak donedávna nebylo ani náhodou a až poslední dobou, se tu a tam, objeví bílá vrána, mladý absolvent SRŠ. (ovšem podmínkou, je vlivná tlačenka)
Ovšem pokud propadne kamáradčovtu s brontosaury zabetonovanými vlivem nezájmu členské základny ve svých funkcích takřka doživotně, stane se dříve či později, vránou černou.. .-) Čest všem výjimkám !

Mušketýr - Profil | Út 27.12.2022 14:59:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Honza7 >> Ale vůbec netvrdím, že všichni rybníkáři dělají všechno špatně, ale myslel jsem, že se bavíme o těch, o kterých je ten článek, ke kterému je zde diskuse. Takže o těch, co provozují intenzivní chov kaprů, čímž vědomě přispívají ke zhoršovaní kvality vody nejen v rybnících, ale hlavně i příslušných tocích. Stejně tak nejsou všichni majitelé MVE špatní a musí jim samým záležet jednak na dodržování předpisů a jednak na životním prostředí. Protože tím prahem před turbínou si snižují produkci čili i zisk, ale zaleží jim i na vodních organismech. Ale hodně majitelů MVE to evidentně vůbec neřeší, alespoň podle toho co vídám v praxi. Stejně tak bych čekal i od rybníkářů zájem na celkovém stavu vod na kterých hospodaří, hodně rybníkářům na tom určitě záleží, ale hodně jich jede jenom na maximální zisk a stav životního prostředí je jim zřejmě úplně ukradený. I podle komunikace s některými z nich mi to tak přijde.
Co se týká sportovních rybářů , tak jsem nikdy netvrdil, že jsou bez viny. Já se žádných závodů, i z důvodů o kterých píšeš, neúčastním a ani to nemám v plánu. Sám téměř nekrmím, takže mi nevadí ani revíry kde se nesmí zkrmovat a klidně by zasloužily rozšíření. Ale pořád si myslím, že sportovní rybáři jsou zatím pouhou špičkou ledovce z toho pohledu.
Podívej se, asi se shodneme, že život ve vodách nejsou jenom ryby, ale třeba i vodní rostliny. A podle nich se dá také krásně sledovat kvalita vody. Můj táta sledoval stav vodní vegetace již od šedesátých let téměř na všech českých řekách, mnoha potocích a na tisících tůní, rybníků a podobně. Já jsem již od mala na výzkumy jezdil s ním a pak jsem v tom sám pokračoval, takže mám dostatečný přehled o stavu českých vod z hlediska vodní vegetace v Čechách. Vzhledem k tomu, že výzkumy na řekách se opakovaly někde každý rok, někde po deseti letech, máme spoustu srovnávacích dat a naprostá většina už byla publikovaná v odborných časopisech. A na základě těchto výzkumů je patrný pokles diverzity vodních rostlin a úbytek citlivých druhů systematicky od těch 60. let prakticky ve všech českých řekách kvůli znečištění a eutrofizaci. Někdy koncem 90. let nastal obrat a do do dnešní doby se situace výrazně zlepšila a řeky jsou opět druhově velmi bohaté co se týká vodních rostlin s řadou ohrožených druhů. Všechny až na ty, které jsou zásobeny vodou z produkčních rybníků, např. řeky v Třeboňské pánvi, nebo Cidlina pod Žehuňským rybníkem, tak se situace nadále zhoršuje a diverzita druhů je na minimu a nic neznačí zlepšení situace. Takže je jasné odkud vítr vane. Naopak třeba Ohře je v dnešní asi nejbohatší řeka na vodní rostliny i na ohrožené druhy, a to na tom s čistotou vody bývala velmi zle. A to protéká zemědělskou krajinou, ale není ovlivněna rybníkářstvím.
S rybama je situace dnes špatná pravděpodobně kvůli mnoha dalším faktorům než je čistota vody. Ale myslím že prosperující a druhově bohatá společenstva vodních rostlin jsou zaklad i pro obnovu rybích společenstev a já doufám že k tomu dojde. Ale rybáři a rybníkáři tomu bohužel moc nepřispívají.

Rožnovák - Profil | Út 27.12.2022 14:49:52

Mrknato >> no konečně příspěvek bez jinotajů, kterému rozumím. Děkuji Ti Za něj.

Rožnovák - Profil | Út 27.12.2022 14:45:07

sven >> - Nevím jaký je rozsah a obtížnost otázek. nejsem schopen ani oprávněn posoudit obtížnost- Zákon je zákon-TO že je zákon nedokonalý -to je věc jiná- zák zkouška je minimum- u nás jsme dál -hospodář má vystudováno na Vš :-) a léta zkušeností, protože se měl i od koho učit.

Mrknato - Profil | Út 27.12.2022 14:33:12 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Rožnovák >> Podle mě není problém "špatné vysazování", ale špatná struktura ČRS (a to jsem zastánce svazového rybolovu) a toků peněz. Jmenovaní rybářští hospodáři by jistě navrhli změny v ZP, ale na to jsou potřeba peníze a to každý rok, co rok. Peníze, které svaz jako celek vybere od členi se stále víc přesouvají do složek a kapes, ze kterých žádné násady nebudou..... Před několika lety jsem počítal, že v našem VČÚS svaz jako celek vybere od jednoho členi cca 2.200,-Kč a do vody na zarybnění jde cca 450,-Kč. Pokud by jsi za této situace dal do ZP nesmyslné počty a druhy, jistě pro revíry potřebné, nebyl by jsi schopen garantovat jejich nákupy a riskoval by jsi možné odebrámí dekretů.

Doby, kdy byly pstruhovky i horní části MP plné potočáků a lipanů jsou nenávratně pryč a žádná ochrana a hájení je nevrátí. Mohou se ale koupit, musí se ale odlovit a to nejen duháci, ale i siveni a potočáci, kteří v 95% revírů nejsou schopni přežít víc jak rok. Na jejich hájení a ochranu se nelze dívat hospodařením z před 30 let. Za posledních 60 let se v ČR zvýšila teplota o 2°C, na téměř každém toce vznikají ČOV a MVE.

MO a Rada ČRS revírům víc berou, než dávají a pokud se to nezmění jde celý současný rybolov do "kopru", bohužel. Dle stanov mají složky ČRS řešit jen to, co jim náleží a MO nenáleží VRP již 47let, ale peníze jim zůstaly a i přibývají. Na druhé straně Rada ČRS si stále víc sahá po společných penězích, tu na RIS, tu na redistribuci, tu na nadstandardní Orlík, profi RS , závodníky, trenéry, zaměstnance, další revíry ....

Z těchto důvodů jsem přesvědčen, že původní druhy ryb, které úbývají, jejich neuvedení v ZP nebrání jejich vysazování. Myslím si, že ani ten slovenský, polský, rumunský duhák, pokud není infikován, dnes nevadí, pokud ho nelze u nás koupit.

Nevím jak u Vás, ale u nás byly vztahy MO-ÚS -Rada dosti vypjaté..... právě z výše uvedených důvodů, kdy volení hospodáři a výbory MO si také chtěli "líznout" a nakupovali a vysazovali násady bez koordinace s uživatelem, Rada zase chtěla výdej povolek přetáhnout k sobě a vtírá se do kompetencí ÚS vydáváním BP, které se leckde překrývají.

sven - Profil | Út 27.12.2022 13:25:25 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Rožnovák >>
.."Hospodář u MO je sice volený - ale má splněné zák. požadavky..."..

Dovolím si podotknout, že zhusta jsou tzv. "zákonné požadavky" tragikomickou parodií na kvalifikaci hospodáře podobně, jako i v případě Ryb. stráže...
Podle toho, to pak v praxi vypadá...

197/2004 § 6
(4) Zkoušky na rybářského hospodáře se provádějí ústní formou...

(8) V případě, že uchazeč při praktické zkoušce určí správně alespoň 9 z 10 předložených druhů ryb nebo vodních organizmů vyskytujících se na území České republiky, je hodnocen stupněm "prospěl".

(9) V případě, že uchazeč při teoretické části zkoušky správně odpověděl alespoň na tři z pěti položených otázek, je hodnocen stupněm "prospěl".

Rožnovák - Profil | Út 27.12.2022 12:40:51

Mrknato >>
Pokud si někdo stěžuje jak se špatně vysazuje tak co mu napíšeš? Jo RO poctivě vše stanovuje ,eviduje, razítkuje, kontroluje a jezdí někdy i na kontroly včetně toho jak se plní jím stanovený ZP na daný revír- ale ve vodě máme co máme :-)-ZP stanovi RO - nikoliv Črs, - proč tedy stanoví jak stanoví -i když je to může být někdy nevhodně uživatelem navrženo- je o tom vedena evidence hospodaření a kontrolovaná RO? samozřejmě je- a spokojeně si dělá své -to byla poenta
l- jak to že se někde do Pstruhovky sadí vedle plůdku a PO2 přes tunu ročné duháka, sivena tržního PO ze slovenska a RO to považuje za řádné hospodaření a v MO ma každý rybu tak jsou spokojení
a proč nám To RO nezarazí - navíc v Chko s výskytem vranky, střevle , ouklejky -počátám že i tady se OOP vyjadřoval.

Úpravy ZP jsou možné na návrh uživatele rybářského revíru a běžně se dějí a prví impuls vycházi od MO jež hospodaří na svěřeném revíru- což je návrh uživateli nikoliv příkaz., to že se o tom kecá i na Včs není nic proti ničemu -Výbor také na svaz během roku dává návrhy-uživatel si rozhodne- taktéž nakonec stanovuje/upravuje RO.- A je To často jediná možnost jak případně na daném revíru se pokusit ZP upravit k lepšímu/horšímu na úrovni nespokojeného pěšáka MO a nečekat jestli si všimnou .
- bohužel většínou se navyšuje ZP kapr-protože právě kapr v průběhu sezony nad ZP sadí, bo pochybí a platí TO MO ze svého a proč by měli - když jim to loví okolní MO :-). při změně ZP se často zařazuje i amur- někde k rozhodnutí RO vyjadřuje i Orgán ochrany přírody- někdy dost neučině - protože voda je potom do pár let bez litorálu-pokud se sype příliš hodně amura-on tam často jde i s tím kaprem, bohužel ale jestli má někdo čas jezdit na nákladku -prosím. Nejčačastějším a nejpádnějším argumentem pro navýšení/úpravu zp je totiiž dnes nadměrný rybářský tlak a zelenina v revíru :-).

co se týká prostředků nad ZP- a schvalují se celkové prostředky - při vysazovaní nad ZP se vysazují samozřejmě jen druhy co jsou v ZP

Hospodář u MO je sice volený - ale má splněné zák požadavky-min. st zkoušku, někteří i vš školu v oboru rybářství.-několik jich znám -hospodáři jsou povinni sadit K a PD-právě přes schválené ZP a pokud je ZP, tlak na K a PD a úlovek jaký je těžko se osami o sobě obhájí nějakou změnu.-potažmo pokud se schváli prostředky nad ZP -největší část jde zpravidla na to co se v revíru nejvíce točí- tudíž K a PD- drobky ale zbydou i na reofilky a jiné lososovité

Rybářský orgán stanoví - črs vykonává- i když je To blbě a pěšáci v MO maji jen přihlížet - Ne .to by v řece mohl přistát ten slovenský rychlený PO.

eskymak Mrakomor - Profil | Út 27.12.2022 9:29:48

Rožnovák >> k tomu pohádání se na VČS....sem napíšu takový krátký příběh, který ten zoufalý stav jaksi celé vystihuje:-)

Kdysi jsem se nadrzo a narovinu na VČS zeptal proč do té naši pstruhové horské přehrady na horní bečvě neustále sypou kapry i nad rámec ZP apod když je to charakterem vysokohorské pleso a když jde takové hospodaření vyloženě na úkor původní obsádky....(kde se třeba mimojiné velmi dařilo síhovi, pstruhům apod). .... odpověď výboru byla velmi prozaická:

.."Víš my chceme, aby i ten děda co si koupí pstruhovku, když mu teče před barákem.....si mohl jít občas sednout i na přehradu a chytnout toho kapříka.....a přitom si nemusel brát zbytečně MP a tou pstruhovkou si to pokryje........a my prodáme aspoň víc domovských pstruhovek.."

A to je konec pohádky jak se dá na včs něco měnit :-)

Mrknato - Profil | Út 27.12.2022 6:37:52

Rožnovák >> ZP dostává na frak právě tím, že do ZP kecají WaM, VČS, Hýbnner ve všech jeho funkcích, Wágnerovci, závodníci, pionýři a ještě ty tomu dáváš korunu.....
Uživatel disponuje evidencí o hospodaření v revíru a tu předává i RO!!! Tedy jak hospodář, tak RO ví relativně přesně, co se v revíru vysazuje, loví a co tam po letech chybí. To VČS neví!
Nechci se nijak dotknout rozumové úrovně členi na VČS, ale možná si pamatuješ, co Miloš Zeman před lety říkal o občanech. 50% je ..., 20% je .... a 10% je ...., tedy nic lichotivého a každý členi svazu, účastník VČS je i občan.......
Zdůrazňuji, že jmenovaný rybářský hospodář a opakuji že jmenovaný, nikoli volený nepotřebuje a ani nesmí podlehnout pomýleným náladám a chtíčům občanů-členi.

Bohužel pravdu máš v tom, že co si MO, uživatelé dělají v revírech, co se do vod vypouští, co se s vodou dělá nikoho odpovědného nezajímá. Ještě že po VČS nikdo nepadá z okna a 6x se nestřílí do hlavy, jako v jiném svazu, kde zítra znamená včera.((((

Rožnovák - Profil | Út 27.12.2022 1:01:10

eskymak Mrakomor >>ahoj, ZP má původ v zák. o rybářstvíi-Příslušný rybářský orgán, který stanoví v rozhodnutí nebo v oznámení o povolení výkonu rybářského práva pro každý rybářský revír
způsob hospodaření, přičemž dbá o zachování a rozvoj původní rybí obsádky,
postup zarybňování podle druhu, počtu a věkových kategorií vysazovaných ryb,

-proč To stanovil jak To stanovil? Asi spíš potvrzuje co je v žádosti.

To co se sype nad ZP - o tom se dá pohádat a někdy i vyřešit na Včs -to jde z prostředků organizace

- jistě na návrh uživatele , podložena argumenty jde ZP upravit- ale na TO musí mít někdo energii a udělat k tomu první krok a otázkou je kdo a co považuje za původní rybí obsádku.-např formou zápisu do usnesení z Včs - pokud je návrh schválen- že ukládá výboru MO předložit uživateli revíru návrh upravy ZP pro daný revír druh ryby atd- a zdůvodnit TO.-s tím že to posune na ryb.
orgán.

Ps: toto je v zakoně o rybářství mimochodem taky - Rybníkář a uživatel rybářského revíru je povinen hospodařit tak, aby nedošlo ke zhoršení jakosti vod a aby neporušoval právem chráněné zájmy jiných osob.:-)

Honza7 - Profil | Po 26.12.2022 23:31:47

Mušketýr - 26.12.2022 14:59:18 >> Promiň z tvých příspěvků mi to tak připadá, že jde o kolektivní vinu, Dopředu je každý rybníkář špatný i kdyby šlo o nebesák, případně rybník, kde by se neodpouštěla voda, případně byl i vinen takový rybníkář, který by měl pod soustavou chovných rybníků rybníky na čištění vody, špatný by byl zřejmě ten, který by se zaměřil i na akvaponii.
Špatný je ten majitel MVE, který má před vstupem vody do turbíny práh, který garantuje minimální množství vody, které poteče původním korytem řeky atd. Jenom nejsi schopen vidět i viníka ve sportovním rybáři.
Zkus se zajít podívat na rybářské závody co závodníci dokážou naházet do vody během několika dnů co takový závod trvá. Zkus zjistit co všechny ty esence co perou do futra obsahují a z čeho ty barviva jsou? Chci tím říct, že především si zkusme zmést před vlastním prahem, než se pustíme do někoho dalšího.
Bohužel jsi nepochopil vůbec na co jsem narážel ohledně těch jedů a jsi relativně dost mladý aby jsi mohl pamatovat věci, které tady byly před třiceti roky.
Tehdy voda byla špinavá, smradlavá a přesto jsi tam nachytal ryby - nejrůznějších druhů a kvanta. Dnes máš vodu čistou a ryb je tam 100 x míň. Kde bude asi problém?

eskymak Mrakomor - Profil | Po 26.12.2022 20:36:04 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dovolím si napsat svůj možná mírně odlišný (radikalizovaný a nasraný :-)) názor na věc.

Stav je takový jako je, protože svaz (jako monopol držící většinu dekretů a hospodařící na většině českých vod) hospodaří uplně nahovno a je třeba si to přiznat. Nahovno!

Všude se sadí kapr, duhák, ...v řeči ekonoma se do vody sype za peníze členů jen "levná rychloobrátková komodita" - a tohle je veškeré hospodaření svazu.

Protože kdyby svaz jako monopol hospodařil na vodách tak jak má ve svých stanovách, aby zachoval druhovou pestrost a bohatství našich vod..., vznikala by zcela přirozeně vysoká poptávka i po jiných druzích než jen po kaprovi/duhákovi.....a v těch rybnících by pak soukromníci nechovali jen ty "klecové slepky"....ale pochopitelně i jiné ryby protože by po nich byla poptávka a šly by naodbyt.

TAkto tam soukromníci nasypou kapry, protože ví že vánoce a svaz jsou jistota. Svazoví hospodáři pak velmi rádi zaargumentují tím, že my bychom rádi nasadili třeba i okouna, candáta, lína, ale není k sehnání!! Kruh se uzavírá.

Proto jsou dnes na tom uplně nejlíp co se týče druhové pestrosti a dokonce i zarybnění zapomenuté revíry/nerevíry uprostřed opuštěného ničeho, do kterých nikdo nedrbe a nikdo se do nich nesere a mohou si žít svým vlastním životem. Donedávna touto devizou disponovaly i naše moravské řeky - ale tam se svazu trochu zastanu - tam to s předstihem než to dodrbal svaz už "vyřešilo" hospodaření PMO betonem a vykácením všeho živého kolem řek.

Mrknato - Profil | Po 26.12.2022 19:30:45

Rožnovák >> Pánové,
nejsem chemik ani biolog, nejsem ale úplně blbej. Evropa blbne s emismi, lidi budou platit i emisní povolenky za uhlí, které spálí v kamnech, ale nikdo nehovoří o imisích!!! To je případ i kapřínů a také pomatenců v ČRS, kteří kapř přesazují a současně ho chrání horní čí dolní mírou. Co takhle zavést i imisní povolenky na přesazování kapř, či pomatené míry kapř? Co takhle platit za imise z vypouštění odpadních vod z ČOV ? Že je nikdo neměří v plném rozsahu? Stačí sečíst co si lidi koupí a čeho se zbaví......

Rožnovák - Profil | Po 26.12.2022 15:40:27 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Honza7 >> >Ahoj, ona je ta psaná diskuze vždy na trochu nešťastná.- pokud by jsme se sešli všichni osobně -asi by jsme si vyložili na základě našich praktických zkušeností naše postoje přesněji- psané slovo-každý chápe prostě jinak-potom vznikají rozpory. K té Vaši diskuzi z Mušketýrem-za mě - má se dodržovat co je platné v konkrétních případech- Ono je vždy o konkrétních zkušenostech, případech a lidech-skoro u všeho jsou stanoveny zákonem stanovené limity a podmínky- další otázka je jak a kde jsou dodržovány- a jak kde jsou nastaveny kontrolní mechanismy aby podmínky pro které něco bylo povoleno bylo dodrženo-To se týká všeho.i když někdo začíná nějakou produkci -či něco buduje i na svém pozemku- postupuje se dle 500/2004 sb správního řádu- a zjišťují se účastnící řízení a k záměru se vyjadřují ke ke konečnému rozhodnutí- kterým může být tímto záměrem jejich práva dotčeny- subjekty jejchž činnost by tímto záměrem mohla být ovlivněna což je v případě ,MVE, fabrik, obyčejných domů, oprav komunikací i výstaby rybníků-často i ČRS protože se přímo zasahuje do toku či bere vodu a vypouští ji zpět do revírů -čímž jsou dotčeny zájmy črs. _to co je v Rozhodnutí obsahuje legislativní rámec i připomínky účastníků a musi dodržovat Bohužel někteří zájmy jiných moc neříkají a tak se ani neobtěžují požádat o povolení někdy z neznalosti jindy z nezájmu -.Někdy dostanou lejstro a stejně se tím neřídí..

S těmi rybníky a vlastnictvím pozemků je To někdy složitější -mám nedaleko domu produkční rybářství a jeden rybník mají v pachtu od státu. i s přilehlé pozemky

Mušketýr - Profil | Po 26.12.2022 14:59:18

Honza7 >> A můžeš mi říct, kolik procent rybníků s intenzivním komerčním chovem kapra je toho typu, o kterém píšeš?
Jinak ohledně těch jedů je to samozřejmě pravda že závisí na množství, to já dobře vím, právě proto nechápu tu tvoji argumentaci, že rybáři dodávají pouze látky přírodní povahy, i když ty můžou být ve velkém množství také škodlivé pro životní prostředí a nepochybně jsou.
A co jsou soli vím moc dobře, ale vzhledem k té jejich teorii (samozřejmě nemůžu vědět jestli je úplně pravdivá), že se na základě toho namnožily toxické řasy, nebyla tato sůl primárně škodlivá a není tedy podstatné, jaká konkrétní to byla. Akorát rozvrátila ekosystém podobně jako to dělá přespříliš živin ve vodě, akorat ne s tak nápadnými následky.

MrKos - Profil | Po 26.12.2022 11:06:02

Honza7 >> ano, souhlas. Chtěl jsem poukázat především na skutečnost, že 1.000 malých znecistovatelu například fosforem, zaroven na obrovské ploše a stovkách malých toků může mít velmi zásadní dopad.
A znám několik krásných rybníku na Vysočině do kterých je pritokem lesní potůček s chladnou a čistou vodou. Stačí jeden subjekt s kapry, ať už soukromnik nebo svaz a z rybníku vytéká smradlava, kalná a zelená voda. A toto by se mělo měřit a postihovat.

Honza7 - Profil | Po 26.12.2022 10:42:20

Mušketýr >> Můžeš mi prosím vysvětlit jaký dopad na okolí má takový nebesák při uvedeném hospodářství. Případně rybník, který je pouze napuštěn a voda, která do něho přitéká, tak maximálně pokryje ztráty vody, která se odpaří? - aha tady na konci jsi se k tomu vyjádřil.
V případě kvalifikace co je jed ti mohu sdělit, že jed je úplně všechno, záleží jenom kolik toho užiješ - jednoduše řečeno i čistá voda je jed.
V případě Odry bych byl opatrnější - ty zprávy, tak jak byly postupně uvolňovány mi vůbec nepřipadaly, že se jednalo o jednoznačný závěr. Na víc jak uvádíš, že šlo o sůl, ale sůl není pouze kuchyňská sůl NaCl, jedná se o látky, které vznikají reakcí kyseliny a zásady ( tedy i organických kyselin ).

Honza7 - Profil | Po 26.12.2022 10:23:47

MrKos >> V případě dopadu na ekosystém bude vždy rozhodovat zadání, které si zvolím a nebo bude zadáno co se má sledovat ( v mnoha případech jde i o účelové zadání ). To co je uvedeno v článku je jak uvádíš především záležitost fosforu - fosfátů.
Podle mě každý případ by se měl posuzovat individuálně. Zájem každého podnikatele je mediálně vylepšit si obraz svého podnikání a minimalizovat dopad svého konání i za cenu, že vinu svalí na jiný subjekt.

MrKos - Profil | Po 26.12.2022 10:16:01

Polčis >> těch zdrojů je samozřejmě mnoho a zásadním zdrojem je hnojení a krmení. Asi bych se nespokojil s tím, říct si "my nic", to všechno zemědělci. Případně se nám může nabízet oblíbená varianta " já sice znečišťuju, ale oni jsou horší".

Mušketýr - Profil | Po 26.12.2022 10:07:29

Honza7 >> Přirovnání nejsou bohužel tragická, ale naprosto oprávněná a jenom jsem na tom chtěl ukázat kolegovo, dle mého názoru, zvrhlé uvažování, že majitel nemusí řešit dopady na životním prostředí, pokud hospodaří na vlastním pozemku. Copak rybáři vlastní toky na kterých mají vybudovány rybníky? Takže nemusí řešit jaká voda z rybníka odchází? Dobře znám příklad Žehuňského rybníka na Cidlině kam teče čistá voda s vysokou průhledností a Cidlina pod rybníkem je zakalená a smradlavá plná sinic pres léto. A lidé kteří tam bydlí se s tím musí smířit?
A co se týká těch látek, tak pokud vím tak Odra byla letos vytrávená díky soli což je látka přírodní povahy a následnému přemnožení slanomilnych řas. A když rybáři sypou do vlastních rybníků dusík a fosfor sice jako přírodní hnojiva, tak značně přispívají k horší kvalitě vody v tocích. Kdyby to dělali na vlastní pískovně která nemá odtok, tak prosím.

Polčis - Profil | Po 26.12.2022 9:57:10

MrKos >> Já se teda zeptám jako úplný laik,ten fosfor sypou rybníkáři do vody,nebo se tam dostává z hnojiv okolních pozemků?:-)