Půjčení prutu 6letemu dítěti

Zdravím..chtěl bych vzít 6 letého synovce na ryby a chtěl bych se zeptat jestli může pod dozorem chvíli chytat malé čudly na plavačku ..já platnou povolenku mám a chytal bych na 1 prut položená + plavačka s ním . Někde jsem našel že děti 5-8 let za dozoru můžou ,ale taky sem našel že nesmí..jak to teda je? Díky
Autor diskuse: Lollínek - Profil , 10.6.2020 všeobecné - RŘ, MO, svazy

sven - Profil | Pá 12.6.2020 12:51:11

Honza Veber >> Ahoj. Ano, to je opravdu velmi závažný argument.
Dovol vážený kolego abych se stručně, takřka několika slovy pokusil rozptýlit Tvé obavy..
Zmíněná komunita mladší patnácti let, zná svá práva naprosto dokonale, dokonaleji než zbývající komunity všech odstínů, od růžové až po bleděmodře puntíkovanou .. a své trestní neodpovědnosti, si je plně vědoma.
Pokud snad některý z minoritních jedinců trpí nezvladatelnou rybářskou vášní, zcela jistě nečeká na můj ani ničí pokyn ale dávno a dávno koná....
Ovšem, bude se jednat o naprostou výjimku, neboť geneticky zakodovaná netrpělivost, nesystematičnost, hyperaktivita a shromažďovací pud, úspěch v této disciplíně, téměř vylučují..
Bavíme-li se o lovu ryb udicí...
Za svůj více jak půl století dlouhý rybářský život, bych pytlačící jedince tohoto etnika, spočítal na prstech jedné ruky truhláře, v invalidním důchodu..
Za šestnáct let praxe vedoucího rybářského kroužku , se mi přihlasili cca 4 chlapci ale žádný z nich nevydržel déle jak několik málo měsíců. Dva přesedlali na pro ně akčnější fotbal a druhé dva, více zaujal pouliční ruch maloměsta...
V rybolovu žádný z nich nepokračoval.. Ani v nelegálním.. čestný pionýrský..věděl bych to..
Za dvacet let praxe RS jsem zaznamenal 2 (slovy dva) minoritní pytlačící jedince v produktivním věku. Oba pracující a oběma bylo rozhodnutím soudu, něco práce ještě přiloženo.
Naopak z majoritní společnosti, bych napočítal několik desítek dopadených lapků.
Žádný z nich nebyl ani houmlesák ani těžký sociální případ ani škodlivý důchodce, vyzbrojený čínským teleskopem a knedlíkem od oběda ale např. absolvent VŠE a zároveň i majitel dobře prosperující restaurace, živnostník- instalatér, zaměstnanec Diamo s.p., s příjmem cca 35000 -40 000 brutto či Mgr. v hodnosti kapitána PČR v činné službě..
Samotné dítě u vody s udicí a dokonce i lovící, je dnes cosi, jako potkat bájného jednorožce..
Pokud se tam nějaké vyskytuje, tak povětšinou coby krycí manévr otce rybáře, který jej venčí aby jeho drahá polovice strpěla bez remcání, rybářské puzení hlavy rodiny..
I tak, tam z 99% pouze pobíhá, případně znaveno životem dřepí, fascinováno displejem svého mobilu.
Ostatně stejně, jako drtivá většina jeho vrstevníků, napříč barevným spektrem a geografickou lokací prvního a druhého světa..
Nikdy v životě jsem nezaznamenal jediné děcko, žádného odstínu pleti od albinoidní bílé až po nigerijskou čerň, které by prodávalo ryby v hospodě..
Naopak, zaznamenal jsou dlouhou řadu, tzv. spořádaných občanů, "žijích řádným životem pracujícího člověka", kteří podobnou činnost provozovali a provozují a šupinatého tvora učinili směnnou jednotkou barterového obchodu či všimným, namísto hruštiček ze zahrádky..
Nene, nic si nenamlouvejme, dnešní děti mají jiné priority a na barvě pleti, opravdu nezáleží.
Mají-li sociální dávky logiku, toť diskutábl nad rámec této diskuse.
Pracovní povinnost byla pohřichu zrušena, což osobně považuji za velký malér, ovšem nepoměrně menší, než např. zcela neúměrné příjmy poslanců obou sněmoven, absolutně pak nepochopitelné v případě europoslanců, tolerované účetnictví v daňových rájích, každoroční odliv více jak 300 miliard dividend do zahraničí, tunelování státních zakázek, causy typu LTO, předraženého vojenského materiálu apod., divoká privatizace devadesátých let, s následnou likvidací průmyslové, chemické zemědělské aj. výroby atd. atp.
Oproti všem těmto odlivům a odklonům, vydá stát na sociálních dávkách každoročně cca "pouhých" 30 miliard.
Samozřejmě nikoli pouze pro netáhla ale pro celé spektrum potřebných, včetně nemocných, tělesně a duševně postižených...... nebo i těch nezaměstnaných, kteří skončili na dlažbě, ne vlastní vinou ...
Pokud se v rozpočtu financí nedostává, mohl by stát oslovit některého z pánů, kteří se nadřeli jako koně, nejspíš i za cenů přesčasů...jistě by rádi vypomohli, vždyť to jsou jen drobné...https://miliardari.forbes.cz/

Ale vraťme se k jádru diskuse..
Závěrem je třeba konstatovat, že zákon platí pro každého stejnou měrou.. Ať se nám líbí nebo ne.
Slovy klasika: " Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co s tím můžeme udělat" :-)

Martin M. - Profil | St 10.6.2020 13:43:24

Lollínek - >>
CRS - Děti do 10 let věku mohou manipulovat s 1 udicí osoby provádějící lov starší 18 let v jejím doprovodu.
MRS - Dospělí lovící, držitel povolenky a rybářského lístku, může v rámci svého oprávnění provádět individuální praktickou výuku rybolovu mládeže do 8 let.

sven - Profil | St 10.6.2020 21:58:09

Petasss >> Normální člověk (RS) bude dělat, že to nevidí..:-)
Osobně, pokud jsem jako RS u vody narazil na dětské pytláky (ty bez rodičů), tak jsem je hned znáboroval do kroužku a bylo vyřízeno :-)
Když chytili mě jako děcko, dopadlo to také tak, jen to mělo dramatičtější průběh :-)
https://www.mrk.cz/bleskovky.php?id=9600

ryba domácí - Profil | Po 15.6.2020 8:59:56

Tento typ diskuzí mě vždycky nadzvene :-)) V dobrém, jak jinak.
Já vím, že MRK je plnej právníků kteří vše znají a vědí co se smí a nesmí, ale problémy tazatele jsem nikdy neřešil. Když můj syn chtěl jít jednou za čas na ryby, tak prostě plnohodnotně chytal na jeden můj prut a hotovo. Bez ohledu na věk. Přísahám, že žádná kontrola s tím nikdy neměla sebemenší problém, vlastně se nikdy ohledně věku ani nezeptala.
Dnes už má kluk papíry vlastní a vše běží jak má.
Přece se furt nemůžeme všech nařízení tak bát, to bysme nemohli skoro nic.

_Karel_ - Profil | Pá 12.6.2020 6:40:19

Honza Veber >> Jestli máš pocit, že doteď cikáni netušili, že do 15 let jsou trestně nepostižitelní, tak jsi mimořádně naivní a mimořádně je podceňuješ.

Ladas78 - Profil | Pá 12.6.2020 5:23:30

Honza Veber >> Opalený neřeší povolenku ani v dospělosti takže bych se tolik nebál

drvoštěp - Profil | St 10.6.2020 21:53:33

sven >> Pár let zpět chytal kolega na položenou, dva pruty. A z nudy si chytal na vrbový klacek nástražky. Když přišla Rs a on s klidem na jejich dotaz odvětil, ten třetí klacek je europrut podle Bruselu, tak zmatená Rs odešla😂😂😂

Petasss - Profil | St 10.6.2020 20:59:42

sven >> V tomto máš pravdu... Ale jistě jsi pochopil, jak jsem to myslel :-) Sakra, vždyť jsme přeci vždy u té vody rádi, navíc výchova prcka je nesmírně důležitá.

kakr - Profil | Čt 11.6.2020 11:40:42

retrívr >>
Souhlas, první příspěvek od M.M. zcela jasně odpověděl na otázku.
Vše ostatní jsou jen MRKokecy:-)))

Petasss - Profil | St 10.6.2020 20:27:50

Chytal bych na jeden a druhý by měl mlaďas......Nebál bych se toho, že případný RS bude takový idiot, aby v tom hledal problém. Spíš naopak.

sven - Profil | St 10.6.2020 20:08:28

_Karel_ >> Podle mého názoru, to není vůbec jasně napsáno..
Jasný je jen fakt, že tento výplod nemá oporu v zákoně o rybářství ale naopak s jeho literou koliduje.. Ale to teď neřešme.... i když...
Přesné znění v BPVRP ČRS:
VII. Chování při lovu
"Děti do 10 let věku mohou manipulovat s 1 udicí osoby provádějící lov starší 18 let v jejím doprovodu."

Z čehož logicky vyplývá, že počet dětí není omezen, podmínkou je pouze vlastnictví všech prutů osobou, provádějící lov...
Modelově lze tuto (nejspíš úmyslnou) mezeru využít, např. při výuce dětí v rybářských kroužcích, které logicky coby adepti na členy Svazu, zatím na Rybářský lístek ani povolenku nedosáhly..
Proč desetileté dítě ano ale jedenáctileté už ne ?
Proč by např. v případě trojčat, mohla lovit pouze dvě děcka a třetí se muselo jen smutně koukat ?
Pokud by tomu tak nebylo, bylo by toto opatření diskriminační z důvodu věku ..a s největší pravděpodobností, s úspěchem žalovatelné...
Není snad úplně jedno, jestli s přimhouřením oka Svazu, potažmo RS, pytlačí jedno dítě nebo tři nebo třeba deset..
Toto Svaz jaksi nedotáhl...
Jinak v ČRS není problém aby se řádným členem Svazu, stalo i dítě od začátku povinné školní docházky, tedy obvykle od věku 6 let..
Tedy bych ten "třetí" prut, nijak nevylučoval :-)

RAJA - Profil | So 13.6.2020 8:41:33

€mo >> Je problém požiadať o papiere pre decko, keď si ich vybavuješ sám? Ja si myslím, že nie a k tomu sú ešte zadarmo! Treba si len prečítať rybársky zákon a vyhlášku, resp. obežník. To je ale poroblém väčšiny rybárov. Ja som kedysi dávnejšie takto vybavil papiere synovi aj dcére s tým, že buď ich to bude baviť, alebo nie. Syn už je dospelý a doteraz chytá, dcéra nie :-) Takže nebuď taký, ako väčšina novodobých akože rybárov a nehľadaj v tom nejaké obštrukcie. Je to proste tak, že povolenku, aj keď je zadarmo, musí byť vystavená na konkrétnu osobu. Tak to bolo a tak to aj bude, inak bude vládnuť anarchia. Maj sa.

sven - Profil | Čt 11.6.2020 11:40:33

retrívr >> Zdravím Pavlíku :-) My rentiéři už máme všechno hotovo, tak máme čas na teoretizování :-)) Ono to je stejně na draka ale tak alespoň trošku k zamyšlení..

sven - Profil | Čt 11.6.2020 11:08:54

DaveX >> Ano, v tom nejsme ve při.
Pokud má osoba provádějící lov starší 18 let ve svém prutoparku 100 udic, může spolu s ním podle této teorie, chytat 100 dětí, každé s jedním z jeho prutů v zápůjčce :-)

Ale vážně..
Především je třeba se oprostit od mylné teorie, že vše co kdo svévolně implantuje do svazové "Bible" zvané BPVRP, je v souladu se zákonem..
Právě zmíněná problematika je toho učebnicovou ukázkou.
Zákon 99/2004Sb. stanoví v § 13 odst.7 zcela jasně a jednoznačně, že:

"(7) Při lovu v rybářském revíru je osoba provádějící lov povinna mít u sebe rybářský lístek a povolenku k lovu"....

Žádné výjimky nepřipouští a žádné instituci takovou pravomoc neuděluje...
Tím méně jakémusi anonymnímu strejdovi, z rybářského spolku...
(§ 364 Podněcování k trestnému činu
Kdo veřejně podněcuje k trestnému činu, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.)

Pokud jsme tedy coby svazoví rybáři usoudili, že zákony jsou pro kočku a že se budeme řídit po lidsku a nikoli podle práva (copyr.Slavnosti sněženek),
pak tedy na svazových vodách zavřeme oči před nelegálním dětským rybolovem komplexně a nevymýšlejme žádná diskriminační věková či množstevní omezení a nesnažme se pofidérní interní příručkou regulovat, kolika dětským pachatelům toto budeme tolerovat a kolika už ne...
Ze zákona i tak, kdo v době spáchání činu nedovršil 15. rok svého věku, není trestně odpovědný. Takže jde v podstatě o prd ...
Každý jako dítě pytlačil.. a kdo tvrdí že ne, ten buď lže nebo nikdy pořádným rybářem nebyl a nebude..... nanejvýš nějakým komerčním komediantem ...

Bacha San - Profil | St 10.6.2020 22:14:17

sven >>
a) bude to tolerovat a sám se dopustí protiprávního jednání..
b) nebude to tolerovat a bude idiot
To tedy nemá moc na výběr, žejo :-)
xxxxxxx
c) bude dělat, že to nevidí
d) nikdy tam nebyl

sven - Profil | St 10.6.2020 20:45:04

Petasss >>
a) bude to tolerovat a sám se dopustí protiprávního jednání..
b) nebude to tolerovat a bude idiot
To tedy nemá moc na výběr, žejo :-)

€mo - Profil | St 10.6.2020 20:40:22

To máte fajn. U nás sa to nesmie. Keď mal môj starší syn cca 5 rokov tak sa hral v bičom, ja nahodený len jeden prút a RS nás vyhnala od vody. Vedel som, že to u nás nie je dovolené, ale čakal som v prípade kontroly trošku ľudskejší prístup. Do vtedy ho ryby nezaujímali a zrazu prišiel, že chce ísť keď videl ako sa balím tak som to riskol, že to predsa musí každý pochopiť. 😀

sven - Profil | Po 15.6.2020 9:29:14

Honza Veber >> Ahoj. Děkuji Ti, za velmi tolerantní reakci :-)))

Honza Veber - Profil | Po 15.6.2020 6:54:23

_Karel_ >> nwboj, nejsem ani mimoradne naivni ani @doufam)tak blbej, jwn mi to tak prislo.. At se Ti daří 😉

retrívr - Profil | Čt 11.6.2020 13:34:19

sven >> OK. Je to tak. Jen někdy nás někdo moc nechápe. Doba se zrychluje a to je velká škoda. Není moc času na úsudek, či nějaké srovnání.

retrívr - Profil | Čt 11.6.2020 11:32:49

Moc se bavím. Z věci, která je obecně jasná je diskuze jak hrom. Pravda řeč je o v tomto případě zajímavé, byť jasné situaci.

DaveX - Profil | Čt 11.6.2020 7:26:21

sven >> Pokud už začneš takhle logicky uvažovat, je nutné vzít v potaz, že i kdyby těch dětí bylo sto, pořád mohou chytat jen na 1 udici osoby provádějící lov starší 18 let v jejím doprovodu.

novel - Profil | St 10.6.2020 23:12:18

Jak RS zjistí, kolik roků je dítěti? Musím na ryby nosit synův rodný list?

Petasss - Profil | St 10.6.2020 22:47:51

Přesně jak psal SVEN.....pokud budu RS tak tolerovat a znáborovat do organizace....Já bych jen přidal: v pohodě pokecat s tátou, poděkovat mu za to, že učí dítě a v žádném případě nedělat žádné problémy....:-)

sven - Profil | St 10.6.2020 21:07:52

Petasss >> Jasně, že pochopil.. to jen aby řeč nestála :-)
Já jsem 100% pro. Ale když děti, tak buď žádné nebo všechny.. to věkové omezení, se mi vůbec nelíbí ..
S těmi dětmi jsem nevařil z vody, když jsem dělal s dětmi rybářský kroužek, chytalo jich se mnou bez papírů třeba 20+ .. a dokonce většina měla svoje pruty :-)
Problém spočívá v tom, že to nebyl Svaz schopen legislativně ošetřit, pouze to partyzánsky implantoval do BPVRP a spoléhá na to, že RS si za ně bude pálit prsty..
Proto jsem si do toho, tady rejpnul.. :-)

fheavy - Profil | St 10.6.2020 19:11:30

_Karel_ >> 3 prut v žadnem připadě ani při vyuce ani při ničem jak píše MM

Martin M. - Profil | St 10.6.2020 18:59:16

_Karel_ >> nemuze, svoje opravneni musi rozdelit mezi sebe a dite.