Půjčení prutu 6letemu dítěti

Zdravím..chtěl bych vzít 6 letého synovce na ryby a chtěl bych se zeptat jestli může pod dozorem chvíli chytat malé čudly na plavačku ..já platnou povolenku mám a chytal bych na 1 prut položená + plavačka s ním . Někde jsem našel že děti 5-8 let za dozoru můžou ,ale taky sem našel že nesmí..jak to teda je? Díky
Autor diskuse: Lollínek - Profil , 10.6.2020 všeobecné - RŘ, MO, svazy

sven - Profil | Po 15.6.2020 9:29:14

Honza Veber >> Ahoj. Děkuji Ti, za velmi tolerantní reakci :-)))

Ned - Profil | Po 15.6.2020 9:03:44

ryba domácí >> maj pravdu, pane domácí :-)

ryba domácí - Profil | Po 15.6.2020 8:59:56

Tento typ diskuzí mě vždycky nadzvene :-)) V dobrém, jak jinak.
Já vím, že MRK je plnej právníků kteří vše znají a vědí co se smí a nesmí, ale problémy tazatele jsem nikdy neřešil. Když můj syn chtěl jít jednou za čas na ryby, tak prostě plnohodnotně chytal na jeden můj prut a hotovo. Bez ohledu na věk. Přísahám, že žádná kontrola s tím nikdy neměla sebemenší problém, vlastně se nikdy ohledně věku ani nezeptala.
Dnes už má kluk papíry vlastní a vše běží jak má.
Přece se furt nemůžeme všech nařízení tak bát, to bysme nemohli skoro nic.

Honza Veber - Profil | Po 15.6.2020 6:54:23

_Karel_ >> nwboj, nejsem ani mimoradne naivni ani @doufam)tak blbej, jwn mi to tak prislo.. At se Ti daří 😉

Honza Veber - Profil | Po 15.6.2020 6:52:58

sven >>ahij, dekuju za uzasnej rozbor 👍👍😀😀😀ale ve sve podstate mas naprostou pravdu 😉

€mo - Profil | So 13.6.2020 14:10:19

Jarin >> myslím, že sme sa vôbec neporozumeli. To čo píšeš je bez námietky. Ja hovorím o tom, že aj 4-5 ročné dieťa pri tomto musí mať RL a povolenku, aj keď je to zadarmo a to považujem za zbytočne prísne. V kľude by som si tam vedel predstaviť to znenie v zmysle, že deti do 6rokov môžu s bičom loviť na papiere zákonného zástupcu, bez možnosti privlastnenia rýb a ten zástupca môže mať vtom prípade nahodený len jeden prút. Ono z praxe aj tak vieme (aspoň my čo máme deti), že tie rybačky s deťmi do 6r. sú v princípe len taká zábavka na hodinu. Potom ich to už nudí. Jasné, môžme to vnímať ako písal Raja. Od nejakých 4r. mu tie papiere začnem predvídateľne vybavovať pri riešení mojich, bez ohľadu na to, či k vode pôjde alebo nie. Mňa to v tej chvíli nenapadlo. Moja chyba. Tiež sa môže stať aj to čo som písal pri mojom druhom synovi, kde RL stratil platnosť počas najvyššieho stavu kokorny a elektronické vybavovanie trvalo nekonečno. Proste je to vec môjho názoru, že pre deti do 6r. sú podmienky zbytočne prísne a nevidím na to reálny dôvod.

Jarin - Profil | So 13.6.2020 13:45:25

€mo >> No ja neviem kde je to vzakone či vyhláške zakazane - lov detí...
Vyhlaška 381/2018 Z. z. v § 14 ods. (12) Loviaci vo veku od 3 do 6 rokov môže loviť ryby výlučne v sprievode plnoletej osoby, ktorá je držiteľom rybárskeho lístka alebo povolenia alebo osobitného povolenia, a to s jedným rybárskym prútom s navijakom alebo bez navijaku...
PS Rybarsky listok je zadarmo pre deti mladšie ako 15 rokov ...
Viem ,že to asi vieš - len to interpretuj tak ako to je a nie,že u nas je to zakazané ressp. nieje dovolene... dufam,že si rozumieme...

€mo - Profil | So 13.6.2020 12:52:33

čudla >> evidentne áno, ale pssst... Zákon znie jasne a čurák je vždy občan. Aspoň tak sa to tu dnes dozvedám. 😂

čudla - Profil | So 13.6.2020 12:47:53

€mo >>
24.3.2020
Ministerstvo zemědělství ČR
– informuje o prodloužení platnosti RL jejichž platnost skončila k 29.2.2020

tedy po dobu nouzového stavu byly všechny neplatné SRL, jejichž platnost skončila k 29.2.2020 v ČR automaticky prodlouženy...
U Vás na bačove ste zaspali chlapci či ako??????😂😂😂😂

€mo - Profil | So 13.6.2020 10:24:02

RAJA >> akurát trošku prevraciaš debatu. Nikde som nespochybňoval, že som pochybil. Len tvrdím, že to je byrokratická prekážka, čo si sa snažil tvrdiť, že nie je. Na to proste argument nie je, ani si žiadny nedal.

RAJA - Profil | So 13.6.2020 10:11:08

€mo >> Je neskoro plakať nad rozliatym mliekom. Musíš sám uznať, že sám si pochybil a nehľadať chybu v zákone, ktorý sám od seba nezmeníš. Tak isto si pochybil aj v gramatike, správne je byrokracia a nie birokracia. maj sa:-)

€mo - Profil | So 13.6.2020 9:58:27

RAJA >> problém to nie je, pokiaľ si na to predom spomenieš, čo sa nie každému podarí. Obštrukcia resp. birokratická prekážka to bez pochyby je. Keby tu bol nejaký zdokumentovaný stav 4,5 ročných pytliakov, tak nič nepoviem, ale nič také tu nie je a to pravidlo je postavené na ničom. Takže to učebnicovo zapadá do poučky birokratickej prekážky.
Uvediem ešte ďalší príklad z praxe. Môjmu strednému, teraz 5 r. synovi skončila platnosť rybárskeho lístka. 2.4.2020. nikto sme s koronou dopredu nerátali a náš úrad vydal opatrenia, že sa to dalo jedine elektronickou komunikáciu. Lístok, ktorý ti bežne vydajú na počkanie trval pri elektronickej žiadosti takmer mesiac. Takže nejaký čas nelovil, len pri nás sedel. Obhajuj si to koľko chceš, ale je to obmedzenie bez zásadnejšieho dôvodu. Ok, akceptujem, že je a prispôsobil som sa mu, ale logickú rovinu pre jeho obhajobu naozaj nehľadaj.

RAJA - Profil | So 13.6.2020 8:41:33

€mo >> Je problém požiadať o papiere pre decko, keď si ich vybavuješ sám? Ja si myslím, že nie a k tomu sú ešte zadarmo! Treba si len prečítať rybársky zákon a vyhlášku, resp. obežník. To je ale poroblém väčšiny rybárov. Ja som kedysi dávnejšie takto vybavil papiere synovi aj dcére s tým, že buď ich to bude baviť, alebo nie. Syn už je dospelý a doteraz chytá, dcéra nie :-) Takže nebuď taký, ako väčšina novodobých akože rybárov a nehľadaj v tom nejaké obštrukcie. Je to proste tak, že povolenku, aj keď je zadarmo, musí byť vystavená na konkrétnu osobu. Tak to bolo a tak to aj bude, inak bude vládnuť anarchia. Maj sa.

rybina - Profil | Pá 12.6.2020 18:30:11

Deawon >> je to do 8 let v MRS

sven - Profil | Pá 12.6.2020 12:51:11

Honza Veber >> Ahoj. Ano, to je opravdu velmi závažný argument.
Dovol vážený kolego abych se stručně, takřka několika slovy pokusil rozptýlit Tvé obavy..
Zmíněná komunita mladší patnácti let, zná svá práva naprosto dokonale, dokonaleji než zbývající komunity všech odstínů, od růžové až po bleděmodře puntíkovanou .. a své trestní neodpovědnosti, si je plně vědoma.
Pokud snad některý z minoritních jedinců trpí nezvladatelnou rybářskou vášní, zcela jistě nečeká na můj ani ničí pokyn ale dávno a dávno koná....
Ovšem, bude se jednat o naprostou výjimku, neboť geneticky zakodovaná netrpělivost, nesystematičnost, hyperaktivita a shromažďovací pud, úspěch v této disciplíně, téměř vylučují..
Bavíme-li se o lovu ryb udicí...
Za svůj více jak půl století dlouhý rybářský život, bych pytlačící jedince tohoto etnika, spočítal na prstech jedné ruky truhláře, v invalidním důchodu..
Za šestnáct let praxe vedoucího rybářského kroužku , se mi přihlasili cca 4 chlapci ale žádný z nich nevydržel déle jak několik málo měsíců. Dva přesedlali na pro ně akčnější fotbal a druhé dva, více zaujal pouliční ruch maloměsta...
V rybolovu žádný z nich nepokračoval.. Ani v nelegálním.. čestný pionýrský..věděl bych to..
Za dvacet let praxe RS jsem zaznamenal 2 (slovy dva) minoritní pytlačící jedince v produktivním věku. Oba pracující a oběma bylo rozhodnutím soudu, něco práce ještě přiloženo.
Naopak z majoritní společnosti, bych napočítal několik desítek dopadených lapků.
Žádný z nich nebyl ani houmlesák ani těžký sociální případ ani škodlivý důchodce, vyzbrojený čínským teleskopem a knedlíkem od oběda ale např. absolvent VŠE a zároveň i majitel dobře prosperující restaurace, živnostník- instalatér, zaměstnanec Diamo s.p., s příjmem cca 35000 -40 000 brutto či Mgr. v hodnosti kapitána PČR v činné službě..
Samotné dítě u vody s udicí a dokonce i lovící, je dnes cosi, jako potkat bájného jednorožce..
Pokud se tam nějaké vyskytuje, tak povětšinou coby krycí manévr otce rybáře, který jej venčí aby jeho drahá polovice strpěla bez remcání, rybářské puzení hlavy rodiny..
I tak, tam z 99% pouze pobíhá, případně znaveno životem dřepí, fascinováno displejem svého mobilu.
Ostatně stejně, jako drtivá většina jeho vrstevníků, napříč barevným spektrem a geografickou lokací prvního a druhého světa..
Nikdy v životě jsem nezaznamenal jediné děcko, žádného odstínu pleti od albinoidní bílé až po nigerijskou čerň, které by prodávalo ryby v hospodě..
Naopak, zaznamenal jsou dlouhou řadu, tzv. spořádaných občanů, "žijích řádným životem pracujícího člověka", kteří podobnou činnost provozovali a provozují a šupinatého tvora učinili směnnou jednotkou barterového obchodu či všimným, namísto hruštiček ze zahrádky..
Nene, nic si nenamlouvejme, dnešní děti mají jiné priority a na barvě pleti, opravdu nezáleží.
Mají-li sociální dávky logiku, toť diskutábl nad rámec této diskuse.
Pracovní povinnost byla pohřichu zrušena, což osobně považuji za velký malér, ovšem nepoměrně menší, než např. zcela neúměrné příjmy poslanců obou sněmoven, absolutně pak nepochopitelné v případě europoslanců, tolerované účetnictví v daňových rájích, každoroční odliv více jak 300 miliard dividend do zahraničí, tunelování státních zakázek, causy typu LTO, předraženého vojenského materiálu apod., divoká privatizace devadesátých let, s následnou likvidací průmyslové, chemické zemědělské aj. výroby atd. atp.
Oproti všem těmto odlivům a odklonům, vydá stát na sociálních dávkách každoročně cca "pouhých" 30 miliard.
Samozřejmě nikoli pouze pro netáhla ale pro celé spektrum potřebných, včetně nemocných, tělesně a duševně postižených...... nebo i těch nezaměstnaných, kteří skončili na dlažbě, ne vlastní vinou ...
Pokud se v rozpočtu financí nedostává, mohl by stát oslovit některého z pánů, kteří se nadřeli jako koně, nejspíš i za cenů přesčasů...jistě by rádi vypomohli, vždyť to jsou jen drobné...https://miliardari.forbes.cz/

Ale vraťme se k jádru diskuse..
Závěrem je třeba konstatovat, že zákon platí pro každého stejnou měrou.. Ať se nám líbí nebo ne.
Slovy klasika: " Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co s tím můžeme udělat" :-)

€mo - Profil | Pá 12.6.2020 12:50:30

RAJA >> Len pokiaľ do určitého veku o ryby záujem vôbec nejaví, tak ťa pri vybavovaní svojich papierov tie detské ani nenápadnú. Ono to schválne príde nečakane, keď vidí, že odchádzaš, tak zapiští, že konečne chce ísť aj on. Ok, že to majú zadarmo. To som nijak nenamietal. Ale ten prístup je na hovno. To dieťa s tým bičom nikomu nijak neublíži. Keď mám kvôli tomu ja vo vode len jeden prút, tak v princípe znižuje ešte aj moju efektivitu. Považujem to za birokratický prežitok. Keď to už majú deti zadarmo, tak v kľude by do 6 r. mohlo stačiť, že chytajú na papiere rodiča, ktorý v tom prípade môže chytať len na jeden prút.

retrívr - Profil | Pá 12.6.2020 10:48:20

RAJA >> OK. Dík za info.

_Karel_ - Profil | Pá 12.6.2020 6:40:19

Honza Veber >> Jestli máš pocit, že doteď cikáni netušili, že do 15 let jsou trestně nepostižitelní, tak jsi mimořádně naivní a mimořádně je podceňuješ.

Ladas78 - Profil | Pá 12.6.2020 5:23:30

Honza Veber >> Opalený neřeší povolenku ani v dospělosti takže bych se tolik nebál

Honza Veber - Profil | Pá 12.6.2020 1:23:10

sven >> ahoj pane, pokud si Tvuj komentar precte tmavsi komunita barvy pleti, zitra obsype brehy detmi s ryybarskymi pruty, protoze to defacto sice bude pytlactvi, ale do 15 let veku tmavoobcanka trestne nepostizitelne, takze k naprosto nelogicky vyplacenym socialnim davkam na ukor normalne pracujiciho člověka jeste hurá na ryby a ty vetsi je pak budou za grose prodavat po hospodach.. Bravo Charlie... ☹️☹️☹️

RAJA - Profil | Čt 11.6.2020 20:16:49

retrívr >> Reagoval som na koleGu €mo, u nás na Slovensku to tak proste je.

retrívr - Profil | Čt 11.6.2020 20:07:20

RAJA >> Ahoj, kde ?

RAJA - Profil | Čt 11.6.2020 18:48:34

€mo >> Nevidím problém, ked si si bol pre papiere mal si požiadať aj pre syna, deti do 6r to majú zadarmo.