Jak velké dravce chytáte nejčastěji?

Zdravím, zajímalo by mě jak velké dravce chytáte. U nás na západě Čech převládá štika. Běžně se dají chytit 40-70 cm. Tenhle rok se mi podařilo jednu 70 zapřáhnout, ale stačil jeden výpad a byla pryč. Na přehradách je velikost 70 vcelku běžná (na trolling se chytají i k metru), ale na nějakém rybníku je taková ryba zázrak. U candáta je situace malinko horší. Není rozhodně tak běžný jako štika, ale přesto se jich pár chytí. Minulý rok to bylo něco okolo 650 kusů na jedné přehradě. Na té druhé se nedaří. Okoun se dá chytit běžně okolo třiceti, ale slyšel jsem jak chlapi chytají čtyřicítky na rybičky (a celkem bych tomu i věřil). Bolenů je mraky (osmdesáti centimetrový krasavci nejsou žádná rarita) a stejně to platí i o sumcích. 1,5 m také nejsou ti největší. Úhoř a mník je problém a pstruhové revíry, taky tragédie. A jak jste na tom vy?
Autor diskuse: cunik.cz - Profil , 24.8.2019 dravci - druhy ryb, rekordy
35 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

Nbaitruner2 - Profil | Út 3.9.2019 9:55:40

Tak jo odpovím po mom jako vždy.Chytam na přehradách co mám kolem baráku jednu blízko a jednu 40km.Chytam asi 20let a co jsem si tak vysledoval za těch 20let?To,že dravci dost ubívají v obou přehradách a to každým rokem jak počtem mnou chycených,nebo info od kluků co je znám tak hlavně velikost jde rapidně dolů...
Třeba ještě před 10 lety nebyl problém chytit na přívlač candáta 70+,okouna 40-45+,štiku 80+ atd.atd..
Teď za posledních 5let se chytají ryby kolem průměru 50+ štika,candát nejvíc,okoun 20-35+(okouni mají vždy silný rok a třeba 3-5roky jenom menší velikosti),protože když vidím na podzim co se děje na vodě a když okouni jdou tak někteří jako lovci berou prostě nad denní limit a i při mých komentářích občas že už to asi stačí že už jich má ve 3 kýblich dost moc nepomáhá a vymlatí se prostě do mrtě dokavaď jdou....
Já taky nebyl svatý a taky jsem před lety vzal ryby buď jsem je sežral,nebo rozdal známým a bylo jich někdy i dost,ale časem jsem pochopil,že to je zbytečné a ještě když ryby u nás moc nejíme max Vánoce a 1x v sezoně a někomu je dávat?Nasrat....
A já jsem se před asi 15 lety smál,když mi můj starý kamarád říkal na loďce:Jirko všechno se dá vychytat a lidí si to zkurví sami.....teď už vím,že měl tenkrát pravdu.
A já sám jsem zvědav až můj kluk vyroste je mu 6let co bude za pár let v těch přehradách chytat.....
Občas se chytne velká ryba vím o nich,ale už to nejni a hlavně nikdy nebude jako dřív a teď poslední 2 roky co se děje na vodě a u vody kolem přívlače jsem teda fakt zvědav co bude dál.Ale taková je teď doba a pokrok hold nikdo z nás nezastaví.Kaprařina už je asi na konci tam už se lidi nabažili a teď hold se více lidí zaměřuje na dravce je to aktivní lov a né jenom sedět,ležet a čekat až prasátko pípne.(nejni to nic proti nikomu jen prostě můj pohled na věc)...

NDarďas - Profil | Čt 22.6.2023 18:01:15

Nejčastěji chytnu...💩🤷🏻

NMrKos - Profil | Út 3.9.2019 21:17:20

Trochu historie: nebyl jsem nikdy masajem v pravém slova smyslu a dravce jsem bral domů většinou jen poškozené nebo zažrané při lovu na rybku. I na přívlač nebyl až takový problém chytit několik hezkých dravců do roka a poměrně dost dravců podmírových. Toto všechno se změnnilo a posledních 10 let jsem přívlač zapoměl a navíc dravcům přestala chutnat rybka. Jinak si to nedovedu vysvětlit, protože čilimník tvrdí, že dravců je všude dost.

A teď realita: Kaprosvaz (hezký termín) ať chceme nebo nechceme postupně zlikviduje i poslední revíry tím, že tam nacpe dvojnásobek kapra oproti zarybňovací povinnosti a z dravců kyblíček š1 (motralita 90%) a dva kyblíčky Ca1. A přitom kaprosvaz dravce nikterak nechrání, nechává je zažírat na malé rybky, nechává je odnášet po dvou a například zavážkou, plavidly či echolotem jde kaprosvaz přímo naproti likvidaci posledních mírových kousků. Členovi se to líbí, protože může masit bez omezení a až všechno to málo zubaté zmasí, tak přejde na kapra. A to je hlavním cílem našeho kaprosvazu - spokojený člen na úkor všeho ostatního.

Když odpovím na otázku, tak mírového dravce v poměrně širokém okolí Brna letos nemám na vláčku ani jednoho a největšího okouna asi 15cm. Na rybku nechytám, takže nevím. A není to vinou nedostatku vody ani vinou hormonální antikoncepce. Je to důsledek liknavosti čilimníka a schovávání se za dvojnásobek vysazeného kapra. Průměrný čilimník si z revírů udělal rybníkářství a výnosný kšeft s povolenkami za pár stovek. A kolečko se uzavírá.

NNils - Profil | So 24.6.2023 20:50:45

žádná míra ryb nic nezmění, dokud budou kokoti co všechno odnesou.... A jinak se zamyslete třeba nad rybičkářem...
1.míra štika 70.... chytne 10 štik pod 70, všechny zažráno - KO, ale pustil je, zdechli... protože je kokot, nechal je zažrat 10 minut, a protože neměli míru, musel je pustit...
2. míra štiky 50, kokot chytne 2 štiky s mírou a jde domů...
Co je lepší? 2 menší odnést, nebo jich 10 zprasit než chytne tu 70tku?
A další den znova a znova, než to prostě všechno vyjebe ven nebo pojebe

to samý je s malými candáty, ty když najedou, tak jich takový kokot chytne půl hejna a všechny musí polomrtvé pustit... kdyby byla míra jako za stara 40, tak chytne tyhle 2 a jde domů.... spokojen
Ale samozřejmě i kokot vláčkař, kterej si honí ego na počtu kusů a chytá na velký hloubce, taky všechny candáty zajebe, i když je všechny pustí...

Je to prostě jen o lidech, zejména ta přívlač. Tam se moc změnit či vymyslet nedá... ale třeba rybička 20cm by něčemu prospěla... možná. Určitě by nebylo tolik zažraných dravců všeho druhu.
Ale prostě každý si pořád může dovolit všechno... protože náš zákon je výsměch. Až bude trest za pytláctví či porušení řádu likvidační, tak si to sakra někdo rozmyslí... ale taky by se muselo investovat do RS, která zaručí pořádek a bude vyvíjet tlak na potencionální narušitele. Takže zdražit a investovat do ochrany, a tvrdě trestat finančně i vyloučením ze Svazu.... nic jinýho to asi nezmění.

Njá 2 - Profil | Čt 29.6.2023 10:43:48

rybomil >> Není kde by se ryby schovávaly, není, kde by se mohly třít. Jakmile padne do vody strom, hned ho vytáhnou. Když nejsou podmínky pro rozumný život nikdy to nezachráníme i kdyby se sypaly metrovky

NFishky - Profil | Pá 6.9.2019 8:23:18

u x a >> je zvláštní, že jakmile se rozvíří debata o ochraně candáta, tak ti co chytají na přívlač řeknou: "přívlac je OK, zvedneme míru rybky na 20, to pomůže". No a ve stejném garde ti co chytají na rybku řeknou: "lov na rybku je OK, omezíme přívlač, nebo přinutíme svaz vysazovat víc, to pomůže"... zvláštní je, že toho candáta vlastně nechce chránit nikdo z těch dvou skupin a všichni by jen ukazovali na "ty druhé" že oni za to jako můžou. Jenže začít musí každý sám u sebe.

NJohnny001 - Profil | Čt 5.9.2019 20:39:03

Dřív se chytalo téměř výhradně na rybky a dravci byly, tak bych toho zakopanýho psa hledal trochu jinde. Zkusím vám napovědět.. Dřív jsi chytal na jídlo candáta nebo dva a šel jsi domu. Dneska šlechetní rádoby sportovci s chyť a pusť s chutí chytí 20 kousků z toho patnáct pod míru, ale vyfotí se se všemi, aby mohli sdílet a bušit se do prsou jací jsou borci (viz. Můj lov), Kolik lidí mělo na větších vodách loďky a kdo ji nemá k dispozici dnes? Kolik lidí mělo echolot a kdo ho nemá dnes? Naučte se používat selský rozum a ne jen papouškovat, co vám někdo (komu se to hodí do krámu) nakukal..

Nmilanpindryc - Profil | Čt 5.9.2019 19:53:10

Na vranovske jsem videl kdyz candati brali tak paricka vlackaru na dvou lodkach vzdy jak meli 3ks v lodi tak je odvezli na breh do chajdy. A vesele lapali dal. Po 10tym candatovy sem se jich ptal jestli jim to neni blby. Poslali me do prdele s tim ze sou mistni.
Pytlacky s rybkou sou taky na denim poradku.
Zakaz bez kontrol nic nevyresi.

NFishky - Profil | Po 9.9.2019 10:27:59

O prasárnách ve svazu se mlčí. Takřka není MO, nebo chcete-li PS, kde by něco nevyplavalo napovrch, přesto se to řadový člen nemá takřka šanci dozvědět a když už, tak jen z doslechu a často nepřesně. Proč o tom svaz neinformuje? Člen nemá právo na informace? Jak funguje svaz a jaké má finanční toky, kolik bere hospodář, kolik předseda organizace? Jsou to tajné informace na které opět člen nemá právo, i když jejich odměny se platí z našich peněz? Proč není doposud centrálně informační systém s podrobnými informacemi, kdy a kde se bude nasazovat? Protože mít ty informace můžou je kamarádi MO? Takhle by se dalo pokračovat dál a dál... svaz se tváří, že je demokratický a férový, ale to není ani náhodou.

NPedro1 - Profil | So 7.9.2019 13:13:59

Dědek >> A ještě jedna věc.To ze je rybarina vselidova zábava pro kohokoliv prakticky zadarmo je to nejhorsie co se mohlo stát.

NFishky - Profil | St 4.9.2019 11:18:50

MrKos >> Přesně! Myslím, že nelze všem lidem zazpívat písničku, aby se líbila jak mladým, tak starším, jak pánům, tak dámám... a obdobně je to ve svazu s vodami. Všechny revíry podle stejného mustru kde bude kapr, kapr, kapr... a kapr ideálně 70+ a K70? To už ani pro kapraře není zajímavé (tedy až na pár trotlů). Máme tolik krásných ryb, které potěší i kapraře - líny, štiky, candáty, úhoře, okouny... a jsem přesvědčený o tom, že kdyby ve vodě tyhle ryby byly, tak by nebylo ani tolik "ortodoxních" kaprařů, ale co mají ti lidé vlastně chytat, když ve vodě nic jiné není? Už i feedraři chytají majoritně kapry a přitom to není vůbec styl na kapra. Začnou i vláčkaři chytat kapra? A co muška, všichni budou kaprařit? Svaz hnát sviňským krokem k odpovědnosti za aktuální stav a obsádku vod. Donekonečna poslouchat že krom kapra se nedá sehnat žádná jiná násada a přitom se u nás dá sehnat všechno.

Nrybomil - Profil | Út 3.9.2019 10:27:00

baitruner2 >> Jj, tak nějak. Chytám na menší řece, většina ví asi na jaký a kde. 20 let zpět jsem chytil přívlačí za měsíc klidně 20 - 30 štik přes míru, tehdy 55. Tak 1/3 si ponechal.
Dnes mám X krát víc času, XX krát víc a lepších nástrah a taky víc info. Chytím za ten měsíc tak 1ks štikule do 55 při dnešní míře 60. Dumám co se stalo, když pořád píšou a říkají, jak se vysazuje víc a víc???
Kdysi tady psal Osprey, že dnes je nejdůležitější info a auto ! Takže když na to přijde, klidně po získání info můžu být za 2 hod. těch 100km daleko, vylapnu za poměrně malou dobu 3 ks nadprůměrných tescdravců a jedu domů. Nemusím se tu pachtit 10 hod. pro 1 záběr podmírovky. zubejdy. Je to jen o přístupu každého soudruha, jak to pojme.
Za barákem si pak můžu dát relax na lovu kapře, kterých je tu vcelku hafo a je mi vlastně jedno, jestli chytím dost, málo nebo nic, bo je stejně rozdávám. Mírové kapře zásadně nepouštím, by se nám tu nehromadili jak horníci v dole Cimrmanovy hry. A vím s jistotou, že je opět nasypou, bo je to nejjednodušší, nejlacinější a všemi nejžádanější.
Jak to bude dál ? No prostě to s dravinou půjde stále víc dozadele, to věc vcelku jistá. Kaprosvaz vcelku projevuje snahu to změnit mizivou, max. omezí jejich odlov. Výjimka pár MO co bojují.
Kámoš produkuje Ca a Š, trochu i Su, tržní rybu. Nepamatuji min. 10 let že by prodal něco tady. Prodává, za i pro nás přijatelný ceny, ale zásadně do ciziny a to stále vyšší množství.

NO.W - Profil | St 11.9.2019 11:25:21

Tak ,tam kde se to dostalo s myšlením lidí a jejím postojem k rybaření ,mohou jak se tady rádo píše čilimnici a jejich systém uplácení kapříkem ,levné povolenky atp..Těžce přes 20 let učí tihle funkcionáři lhostejnou lovící základnu chytat kapra a oni je skutečně milují.Bůh na nás zanevřel (poeticky) když nechal tenhle svaz (jako jediný z tehdejší NF) dál růst jako nádor a neozářil ho svým léčivým světlem (opět poet.).Drobné jednotlivosti řešení (míra nástražní rybky,omezení na 1 dravce atp..) v různých organizacích nejsou k ničemu ,pokud jsou nářízeny centrálně a zasáhnou jiných 100 organizací.Dával jsem příklad s oním sedlákem.Prostě ukrást spolkům dekrety na revíry a pak je dusit a dusit ,že musí splňovat zarybňovací plán v kaprovi za 500 000 a v dravcích za 20 000 (jinak hrozí ztráta revíru) je darebáctví (slabé slovo) nejhrubšího zrna.Až takhle uběhne 4,5, deset let ,kdo se bude zodpovídat ,kdo dohledá poupěho ,kdo dohledá zodpovědné na MZe ,kde budou kakři a jeho kloni ,já vám to řeknu (aj když se to nesmí) v prdeli.

NMrKos - Profil | Ne 8.9.2019 17:49:40

Soulfish >> no domnívám se, že hospodář jako jediný zná skutečný stav obsádky v revíru a měl by reagovat změnou zarybňovací povinnosti , resp žádostí o tuto změnu. Neznám v tomto ohledu nikoho povolanějšího.
Mnoho hospodářů na jedné straně říká, že hospodaří a na straně druhé převzali revír i s dekretem a takto to jede setrvačností už mnoho let. Přitom obsádka se mění, tlak na vodu se mění, mění se hydrologické podmínky, ale nemění se způsob hospodaření. A to je zvláštní.

Nbarbusna - Profil | Ne 8.9.2019 14:05:56

kakr >> Měl bych otázku: jak často se mění ZP? Znám PS, které vysazují podle plánů sestavených před dvaceti lety. Na otázku, kterou jsem položil hospodáři jednoho nejmenovaného spolku, proč nebyla provedena změna ZP, jsem dostal odpověď, že nebylo povoleno... Kým, proč?
Přece zrovna v době, kdy se vzhledem ke změnám klimatických podmínek mění hydrologické poměry, zvyšuje se počet členů, zlepšují se rybolovné metody i používané materiály, a to vše má zcela zřejmý dopad na rybí obsádku (složení i četnost), by změny v zarybňovacích plánech měly být samozřejmostí

NMrKos - Profil | Ne 8.9.2019 13:47:43

kakr >> a jak si vysvětlujteš skutečnost, ze na úbytek dravců hospodari nereagují například změnou zarybnovaci povinnosti?
Pripadne proc myslíš, ze nereaguje svaz například vhodnou zmenou pravidel?

To jsou věci, které si logicky nedovedu vysvětlit.

Nnofish - Profil | Ne 8.9.2019 8:28:44

P!F >> Vysvětli mi, proč slovákovi vadí, jaký program používá MRS. Když jim to funguje, ať je to starší jak my dva dohromady, vždyť je to jedno. Co to má společného s hospodařením? Stejně je to jen nesmysl na sumarizaci, která pak nikoho ani moc nezajímá. Že zrovna dva rýpaly z mrku, 99% rybářů to nezajímá. Já se osobně kakrovi divím, že tu vůbec dává nějaké ukázky, vždycky mu někdo akorát napíše, že je to špatně a že takhle ne. To už je fat nemoc, za každou cenu hledat chyby.

Nrici2 - Profil | So 7.9.2019 21:54:05

MrKos >> stačila by kontrola běžná, co je dnes, jenom aby ve vzduchu byla ta možnost, že za pytláctví zaplatím balík plus soud plus problémy v práci atd. Myslím, že tady psal milanpidric o pytlácích, co chytají candáty přes limit, odvezou do chaty a jedou znovu. Kdyby ti kluci věděli, že jim hrozí pokuta 50 tis. a víc za pytláctví, k tomu doživotní chytání max. na soukromce, udělali by to? A stačí zavolat policii a mají vymalováno. Asi by jim za to ryba navíc nestála.

NPedro1 - Profil | So 7.9.2019 11:56:27

Dědek >> Půjde to dělat ten,kdo tomu rozumí a kdo za to bude zaplacen.Jednoduché jak facka.
Kdyz to bude dělat blbě,bude to dělat někdo jiný.

NDědek - Profil | So 7.9.2019 11:38:26

rici2 >> nevím jak si to myslel : "Osobně nemusím sjíždět republiku podle toho, kde se zrovna nasadí, a když jo, tak si zaplatím hostenku"....

Já nejezdím na revíry podle toho, kde se co a kdy nasadí, ale podle toho, na jakou rybačku mám chuť. Když jdu s jedním špuntem si poblbnout s ploticemi, nepotřebuji jít nikam, to mám vody kolem domu. Mám rád malé vody, občas si zajdu i na ty větší a hlavně na řeky. Nabídka svazu mi prostě vyhovuje taková jaká je. Nemusíš mě přesvědčovat o tom, že by to za jiných okolností bylo lepší. To mám v hlavě dávno srovnané.
Jestli to také není tak trochu tím, že si nevážíme toho co máme. Ono rozbít oba svazy se podaří jen jednou. Zpět už to nikdo nedá dohromady. A věř mi, že to, co dnes kritizujeme na svazech, bychom v bleděmodrém, nebo v něčem jiném za pár let kritizovali v novém zřízení.

NDědek - Profil | So 7.9.2019 11:11:15

rici2 >> Otázkou je, jestli je ta skutečnost, že se svaz - svazy rozpadnou ta dobrá cesta. Já o tom přesvědčený nejsem, ale mohu se mýlit. Všichni brečíte, že není ve vodě ryba. Přitom tady denně čtu v různých lincích, nachytal jsem desítky ryb. Přijeďte k nám a uvidíte, jak se vám bude dařit tady.
Osobně beru jako výhodu to, že můžu jít chytat za jednu povolenku na více revírů. Ryby neberu, tak nikde vodu nedrancuji. Bylo by mi líto, si koupit povolenku na klubovou vodu a jezdit na jeden revír. To bych s tou rybařinou praštil, ztratila by pro mě vše, co se mi na ní líbí.
Taky se mi ve svazu mnoho věcí nelíbí a nešetřil jsem mnohdy kritikou. Ale jak to je, dělal bych to líp? Jak to můžu vědět, když vím o chodu téměř prd?
Ať je to jak chce, svazy fungují, mohly by lépe, ale fungují. Byl bych rád, kdyby se svazy nepoložily.

NDědek - Profil | So 7.9.2019 10:28:34

Já jsem zvědavý, až to ti staří čilimníci, co jim tady pořád nadáváte, položí, kdo to za ně z vás převezme :-)))
Neptám se, kdo to bude dělat lépe, poctivěji, bude pracovitější a nebude tak moc lhát, ale kdo to vůbec bude dělat.
A taky jsem zvědavý, jestli jim bude stačit ta odměna, co dostávají :-O

NJohnny001 - Profil | Čt 5.9.2019 22:45:39

rybomil >> Až někdo ten svaz jak ty říkáš "rozjebe", budeš se moc divit, jak rychle se revíry zprivatizujou a pak teprv budou vychytralý šalamouni jako ty valit bulvy za kolik si kde a co zachytají.. Víc ti k tomu tvému pohledu na věc nemám co říct.

NFishky - Profil | Čt 5.9.2019 16:39:09

Nils Master - 5.9.2019 15:54:43 >> Malinko bych to s dovolením zkrátil, začal bych tím, že lov na rybku by se zcela zakázal. Když chránit, tak pořádně. Kdo chce chytat, může na přívlač, ale jen s jedním jednoháčkem a ano, první candát a čau zítra :) A stejně tak okoun, štika i sumec. Prostě lov dravce by se stal lovem a nikoliv zábavou, natož požitkářským ukájením UL-zoofilů. Kdo chce, klidně dva kapry denně, ale max 10 za rok a čau. Další dva roky bych vysazoval pouze dravce bez kapra, těch je dost. K70 zcela zrušit, bivakování zakázat, zpřísnit kontroly a hlavně sankce. Chceš chytat v biváčku tak alou na soukromku. Ono by to šlo, jen by se lenochům ve svazu muselo chtít :)))

NNils Master - Profil | Čt 5.9.2019 15:54:43

A jenom tak úvahu, když se zamyslim nad candátem...

Nebylo by lepší mu dát míru 30, s tím že se nesmí pustit a jeho přisvojením lov končí... Čili 1 candát = konec lovu...

Nemělo by to daleko lepší efekt? když si vezmu, že jich je někdo schopný zažranou rybičkou domrdat 10 za den, s tím že sice všechny pustí, ale přežije možná 1 z těch 10... a nakonec si přisvojí jednoho, toho jedenáctého 45+ (mírového) a nebo dva mírové... čili skore - voda o 11 candátů chudší, ale reálně odnesl 2... Stejný je to s chytáním na hloubce na vláčku..., kdy lidi pouští vykulený zpátky...

Takhle by vody přišla jen o jednoho... a při ročním zúčtování to je úplně scifi :D
Dál bych dal limit 3 týdně (takže reálně třeba jen tři vycházky, další dny nikam nejdeš, jak na pstruhovce.. a nebo prostě jdeš na kapry, nejdeš cíleně na dravce... vláčka a lov na rybku stop... při náhodnem candátovi, se prostě candát pustí... protože na kukuřice zažranej nebude) ... a pak 20 na povolenku. Pak si kup novou a zase prostě a jednoduše zaplať... (na první pohled to vypadá sice pořád levně, ale je to jen 20 candátů na úkor 200...) A třeba konkrétně u nás dřív takovýto debil chodil a opravdu jich klidně 10 za den dojebal a stejně tak štičky... a nepočítám 50 hrouzků co pochcípalo ještě v keltně...

Rybce 15cm by se možná pak i lidi snažili i těm menším vyhýbat a stražili by rybky 20cm, aby zabralo pořádný maso, candát 60cm...
(za mě osobně je rybka 15cm, v případně takový oukleje nebo hrouzka úplný hovno... to žerou candáti 30cm a stejně tak takový okouni... ... jestli rybka 15cm tak to musí být leda perlín, plotice, cejn, okoun... ouklej a hrouzek by měl mít aspoň 20cm..., protože prostě stavba těch ryb je jiná, ouklej a hrouzek jsou úzký, pro candátka snadný sousto.... jinak je prostě pravidlo 15cm pořád úplně k hovnu)

A vláčkař by taky byl v pohodě, prostě pude chytat s větším nástrahou další dny (pokud předchozí dny zmasil 2 candáty) , a nebo pude chytat na pstruhovku, a candatům se vyhne, když chce hold vláčet...

Jak píše Pedro, lidi by prostě museli dělat něco jinak... né že si každý den někdo nahodí před chatu rybičku a bude tam 7 dní v týdnu prasit candátky... prostě začne myslet jinak, aby ten řád neporušil... Prostě nebude mít na candáta 7 dní v týdnu, protože může... bude to mít jen dva a zbytek se bude věnovat jiný disciplině... nebo větší rybě, kde candáta svou metodou na 99% vyloučí)

A lidi kteří se to budou snažit obejít budou pořád ty stejný, který to obcházej i teď a vždy budou... bez ohledu na to jaký budou pravidla

-------

Já osobně už se candátům snažím vyhýbat, buď chytám big nástrahu a nebo tam kde jich moc není, a chytnu ho spíš náhodně... A abych jel dokonce někam na přehradu, na ty velký hloubky a chytal je cíleně na přívlač, tak to asi nikdy... jedině chytit a sežrat, pouštět to asi nemá cenu, když má vykulený oči...
Prostě candát není sportovní ryba...

Radši pudu na štiku a sumce, s pořádnou raketou, umělou nástrahou 15+ a povodím si pořádnou rybu... A na mrdky si zachytám tlouště a okouny a nebo duháčky

NMrKos - Profil | Čt 5.9.2019 14:10:23

Pedro1 >> přesně to říkám už mnoho let a jsem za to kamenován. Svaz si svoje dnes již pouhé rybníkářství postavil na principu, že členi mají neomezené množství masa všeho druhu za pár stovek ročně a podobně jako za zboží v akci v Lídlu za to svaz naoko uctívají. Koupí si povolenku i na další rok a remcají, že trojnásobek kapra je stále málo. Je to ovšem nevyrovnaný vztah postavený právě na tom kaprovi v akci.

A to všechno jede na úkor přírody a revírů, které svaz ani nevytvořil, ani nezarybnil, ani na nich nehospodaří, ale pouze je využívá k obohacování čilimníků a provozování tohoto pokřiveného rybníkářství.

A znám hned několik revírů, kde svaz dokázal z čisté vody vytvořit kalnou smradlavou žumpu plnou kaprů, kteří jsou chráněni pravidlem jeden denně, ale vlastně to nikomu nevadí. Zato candáti se tam léta mohou dva, okounů 7kg a další dravci se mohou nechat zažrat. Poněkud absurdní a možná by na podobné nastavení pravidel bylo možné nasadit i vhodnou léčbu.

NMrKos - Profil | Čt 5.9.2019 10:07:01

kubas. >> normálně logicky uvažující člověk s průměrnou inteligencí by očekával, že hospodařící subjekt bude reagovat na všechny tyto uvedené skutečnosti. Jenomže hospodařící subjekt reaguje tím, že povolil lov z plavidel, prodloužil dobu lovu, povolil používání echolotů, povolil zavážení a nadále vysazuje trojnásobek kapra i tam, kde kapr nemá co dělat. To nemůže přinést nic jiného, než postupnou degradaci obsádek a likvidaci původních druhů.
A to jsem povoláním slévač v kombinace se strojařem :-)

Npepa-č - Profil | St 4.9.2019 22:37:11

cunik.cz >> kopírují svůj stary zápis z jine otázky, bo to nechci psát znova, ale chci to zopakovat:

pepa-č - Ÿ Poslat soukromou zprávu.Út 11.12.2018 11:57:20
Líbí: 11 Nelíbí: 0Napsat si svou soukromou poznámku k tomuto záznamu.KAMZÍK >> tohle se tu řešilo milionkrát. horní míra u štiky je kravina. štika potřebuje vyrůst, nic jinýho. štika roste rychle. jsou revíry, kde metrovka je 6ti, 7mi letá ryba. stačí aby těch několik let v revíru dostala.
pokud chceš mít dost štik, tak předně musí mít co žrát a pak je potřeba, aby 40tky a 50tky nebyly chytány dokola, omatlávány a tak (UL, závodníci, fotiči apod) . ty velké vyrostou z těch malých. pokud se kosí už ty malé, tak nemá ta velká z čeho vyrůst.
raději at lidí odnáší metrové štiky (i proto, že těch je z podstaty věci málo), ale ať pouští 60tky a 70tky. Pak se dočkají metrovek. Když to budeš dělat obráceně (horní míra) tak nakonec tam žádné velké beztak nezbudou.
Není v tom žádný zázrak.
zdravá populace ve tvaru pyramidy. odebírat z vrchu, spodek dost široký, nechat to dorůstat.
nic víc.

NPedro1 - Profil | St 4.9.2019 14:53:47

kakr >> Všechny ty,kteří si vezmou za rok více než 10 dravců.Takže i kdyby bylo jen 2000 lovců,co si odnesou 20 a více dravců za rok (dle mého jich je jich mnohem více,než 2000 v celé ČR),tak by ve vodě zůstalo o 20 000 mírových dravců více,kteří by se třeba vytřeli x počet přeživšího plůdku x další rok x další rok .......

Proč to nezavézt,když by to vlastně jak píšeš ty nikoho neomezilo,že?

NMrKos - Profil | Út 3.9.2019 21:20:00

Pro zajímavost z jedné diplomovky - ukázková práce Kaprosvazu na Dalešické přehradě a vývoj úlovků v několika letech po sobě.

Dotyčnému autorovi práce tímto děkuji

NPedro1 - Profil | Út 27.8.2019 16:47:44

šrot >> Zlatej sumec kolem metru.Práce skoro žádná,kosti žádný,pevný bílý maso na 4 obědy,kam se na něj hrabou ostatní ryby.

NNils - Profil | Čt 29.6.2023 21:10:36

já 2 >> pokud máš možnost ty duháky, tak je prostě nejlepší je odnést a klidně jich odnést 50ks na ten limit... Správně ve vodě nemá co dělat, když ho někdo pustí, omatlá stejně pravděpodobně chcípne.... ryba prostě ve vodě na prd, takže takový povinný maso. A asi osobně sním raději jeho, než okouna... okouna už jedině, když mu není pomoci vezmu.... stejně je to samá kost a zrovna moc masa na něm není. Každopádně asi by se měl chránit víc, ale aspoň trochu v JČUS to chráněno máme.... ono jich víc si myslim pojde, když strejkové na jaře vytasí žížaly...

Kupodivu ale nejvíc okounů je tam, kde být nemaj... a to je pstruhová Vltava, tam je jich tolik, že jdou někdy na hod.... JČUS by tam vlastně mělo parádní násadu, jen by muselo chtít, udělat odlov (klidně na udice) a okouny rozvozit do revírů kam je třeba. Jen se musí chtít....

Njá 2 - Profil | Čt 29.6.2023 15:49:56

rybomil >> Ale jo, v zásadě není problém pár vod "obětovat" ale musíme vědět co chceme. Chceme ochránit populaci dravých ryb? Uspokojit rybářskou veřejnost? Přitáhnout zahraniční rybáře na lukrativní revíry a pořádat prestižní závody, chceme zdravý ekosystém? Jsme příliš malá země na tohle všechno najednou a tváříme se, že to chceme všechno naráz. Cest je asi spoustu, alespoň si myslím, jen je potřeba vědět kam bychom rádi došli.

Nrybomil - Profil | Čt 22.6.2023 16:20:56

Noo, když se daří a céčka v tom roce jakože mi to žerou, tak to vychází cca na 100 chycených je 1 mírovej... Většinou ale bývá podstatně hůř, časem ač nerad , ale si zvykám že to bude horší.

Nkubas. - Profil | Út 10.9.2019 15:02:53

_Karel_ >> Protože ví, že na nějaká taková opatření už je stejně pozdě, s křížkem po funuse dávno, stejně jako s dobou hájení...

N_Karel_ - Profil | Út 10.9.2019 14:59:37

Deawon >> MRS to s okounem vidí stejně, proto tuto krásnou rybu mírou 15cm neuráží a ponechává ji bez míry.

Nu x a - Profil | Po 9.9.2019 11:18:20

dnes okoun 15cm na rotačku...

NMrKos - Profil | Ne 8.9.2019 17:44:18

Jsem si odběhnul s menším synkem na dvě hodinky nahodit na tu naši říčku. Chytili jsme ryby ve složení podoustev, ostroretka, tloušť, plotice, cejn, ouklej, ouklejka, hrouzek a lín. Pěkných 9 druhů a to jsme měli málo krmení, zakuklenou živou a plechovku bonduelky. Moc hezky se nám ten Karel o revír stará a pro děcka je to opravdu dobrá volba.

Tož kde jsme to skončili?

NFRANK71 - Profil | Ne 8.9.2019 9:10:06

Jirka1976 >> škoda, že jsi si to nevzal k srdci..

NMrKos - Profil | So 7.9.2019 15:37:01

nofish >> souhlasím, a začal bych tím, že hospodáři budou vysazovat to, co jim ukládá zarybňovací povinnost. To se totiž taky neděje a panuje zde bezbřehá lidová tvořivost. Trošku mi to připadá, že si svaz členy kaprem uplácí. A pravděpodobně by tito členi nikomu nechyběli, kdyby si povolenku na další rok nekoupili.
Když už i zde v roli hospodářů selhal lidský faktor, taky by měla zafungovat kontrola z pozice úředníka. Jenomže to bychom v tomto státě chtěli už moc.

NMrKos - Profil | So 7.9.2019 15:27:19

nofish >> souhlasím s tím, že náklady by byly vysoké. Potom je otázkou, jakou úroveň služeb očekáváme a co vlastně chceme.
Vnímám fungování současného svazu správně, jako fungování spolku, ale to už asi dál nejde. Stanovy apod, jsou jen cárem papíru, který lze a možná bude nezbytné změnit. Rozhodování na současné členské základně (schůzi, sjezdu) taky už nelze stavět, vidíme kam to vede. Mění se příroda, změnili se členi. Jedou přes mrtvoly, ničí vody, volají jen po kaprovi, čilimníci se přizpůsobili a nikoho to nezajímá. Možná jsme překročili tu hranici, kde se ještě dá fungovat jako spolek.

Nnofish - Profil | So 7.9.2019 15:09:16

MrKos >> jeden dravec ročně, nástražka 20cm a zakaž vydry, kormorány. POvolenek taky prodáš určitě daleko více...
Na tohle už nereaguji, je to tak jednoduché myšlení, až to není pěkné. Takhle jednoduše a přímočaře můžeš myslet jedině když budeš mít ryby někde v hale, ne přírodě. Stejně jako s platem zaměstnanců na plný úvazek, spočítej si kolik lidí a kolik to bude stát, plošně asi nerealizovatelné, ale u vedení jsem plně pro. Akorát že 40 hrubého dneska pomalu začíná být nic, abys na to utáhl někoho kdo umí, takový odhad.
Pokud jde o ryby které ubývají a tím teď myslím ryby MP vod, prostě ne divokého potočáka a lipana, kteří jsou fakt problém, beru jakýkoli zdroj, kde, co získat ve větším množství, případně váčkový plůdek, rychlenku. Hlavně třeba parmu, proudníka....

NDědek - Profil | So 7.9.2019 13:26:23

Pedro1 >> Ano, jako všelidová zábava to začalo a vzniklo... Proto, aby se mohli účastnit i ti méně majetní. O co jsou horší než ti, co vydělávají balík?
Horší jsou jen ti, co drancují vody a dělají u ní bordel, bez ohledu na to, jak mají naditou portmonku. S těmi se má zatočit a vyhodit ze svazu. Ne ukončit možnost lovit ryby tomu, co má hluboko do kapsy.
Lépe to napsat neumím, ale myslím si, že je pochopitelné jak jsem to myslel...
Já osobně zdražení povolenky snesu i citelné zdražení, ale pár mých kamarádu ne a nejsou to drancovači...
Svaz by se měl začít rozhodovat nad jinými věcmi, než je K70 do každé louže, je to prostě tak.

NMrKos - Profil | So 7.9.2019 11:45:15

Dědek >> půjde to dělat kdokoliv, pokud ho zaplatis a zrušíš zastaralý komunistický princip ze všechno je všech. S tím jde ruku v ruce cena povolenky, ochrana ryb, kontrola apod.

N_Karel_ - Profil | So 7.9.2019 10:31:43

baitruner2 >> hold se vzdává padlým hrdinům , v tomto případě "holT se stalo".
P. S. Nevytahuju se na tebe, neber to nijak špatně.

NFishky - Profil | Pá 6.9.2019 9:14:40

_Karel_ >> tak největší problém je na straně svazu, kde nic není ani smrt nebere, nicméně rybáři mají také svůj podíl a aktuálně je situace tak špatná, že by se s tím něco mělo dělat. Hromada lidí přechází na UL přívlač, protože je teď moderní. Kulové je moderní, není vůbec moderní, je to bohužel jeden z mála způsobů jak někde opatlat aspoň ty malinkaté candošky a tvářit se jako lovec sportovec, jenže ti prckové to nedají a pak bude teprve vymalováno. Bez malých candátů nebudou ani ti velcí, natož aby se něco vytíralo nebo se situace lepšila. Candát se do bahna nevytře, potřebuje prostor - místo na vytření. Bedna s kokosovým substrátem je perfektní věc... Na mnoha vodách by tohle perfektně fungovalo, investice nula nula nic... jenže svaz, svaz, svaz... tam je problém.

N_Karel_ - Profil | Pá 6.9.2019 8:47:42

Fishky >> Přitom je jasné, že problém není ani samotný lov na rybku nebo přívlač, problém je jen chování k rybě (nenechat zažrat, vyháčkovat ve vodě, nelovit na velkých hloubkách..)

NNils Master - Profil | Čt 5.9.2019 16:47:47

Fishky >> no ale zase ne každý důchodce může dobře chodit a stát, a vláčet... tim bys hodně diskriminoval, kdyby měli chut si chytit dravce... To by asi bylo špatně... Uvidíš sám, jak to bude až budeš v důchodu... Musíš myslet i na budoucnost, svojí :D.. či se dáš jen na kapry?

A u okouna, štiky, sumce na přívlač není problém... ti nemají takový velký problém přežít, narozdíl od candáta... Možná jen v případě lovu na rybku... ale to už bys musel dávat cíleně 25cm, aby ses vyhnul štice pod 50 :D

NMrKos - Profil | Čt 5.9.2019 15:39:48

Fishky >> když to hodně zjednodusime, tak můžeme hmatatelně prokázat:
Vysazovani dvojnasobku kapra oproti zarybnovaci povinnosti
Vysazovani kapra neodpovidajiciho predpisu K3
Narušení rovnováhy diky nevyvazene skladbě obsadky
Likvidace některých vodních rostlin trojnásobkem vysazeného kapra
Likvidace některých původních druhu ryb, ale pouze nepřímo tim, ze není vysazovan
Nereagování na skutečný stav obsadky například vhodnou ochranou
Nereagovani na ubyvajici druhy ryb změnou nebo požádáním o změnu zarybnovaci povinnosti
Umožnění vybranym jedincům parazitovat na obsadce a odnášení prakticky nekonečného množství ryb všeho druhu

A co z toho je opravdu trestné? Můžeme se pohybovat na hraně určitého morálního limitu, můžeme licitovat o tom, kde začíná a konci skutečně hospodaření. Jenomze vše uvedené dobře ví i cilimnik. A vlastně mu staci mít dodací listy od kapra a jelce v požadovaném množství. Nic jiného nikdo nekontroluje a často nema ani chuť ani prostředky (metody).

Nu x a - Profil | Čt 5.9.2019 15:23:51

1 dravec měsíčně musí stačit, ještě bych zavedl dvojí míru u jednotlivých druhů např candáti by se mohl vzít od 50 do 65cm větší do 90cm pustit a nad 90cm by si ho mohl lovec ponechat jako trofej ,u štice bych to viděl od 60cm do 70cm ponechat a nad 110cm možnosť zase ponechat jako trofej a nebo pustit...takhle to maji v usa na struhách..

Nu x a - Profil | Čt 5.9.2019 12:07:53

Pedro1 >> přesně..chytneš tlouště 28cm a jsi mistr světa a v šoku z toho držíš i vlajku obráceně..

NMrKos - Profil | Čt 5.9.2019 10:13:50

kakr >> jenomže my hovoříme o diplomce z Dalasu. Porovnání za poledních 10 let by bylo zajímavé a ještě lepší by bylo 20 let.

NMrKos - Profil | Čt 5.9.2019 9:24:00

kakr >> to je zase jen oblíbená omáčka o něčem zcela jiném, než o tom , o čem byla řeč. Pochyboval jsi o datech v grafu v diplomce a tedy Ti nezbývá, než si ověřit jejich pravost. Ano, můžeme se naoko ukolébat tím, že je to diplomka opsaná a profesor Spurný ji jen přikryl.

Například tento grafiček z diplomové práce je také hezký a nastavuje čilimníkům zrcadlo.

Nerozumím přesně tomu, co mají data ze Svitavy společného s Dalešickou přehradou, kterou svaz svou letitou péčí také již zničil kaprem.

NDeawon - Profil | Čt 5.9.2019 9:17:39

Fakt je, že jsou roky, kdy dravci a hlavně candáti berou a jsou roky, kdy neberou. Druhý fakt je, že ti co chytají 5-10-15let pozorují, že ač mají více info, zkušeností a lepší výbavu, tak chytají stále méně dravců a menší.
Já mám letos od zahájení méně dravců než loni. Největší štiku mám letos 58cm. Od 40-55 několik, lae loni to bylo lepší a kolem 50cm jsem chytal celkem běžně hlavně na Berounce. Osobně jsem pro roční limit na lovce (musíme prostě doufat, že se to ohlídá a bude dodržovat) a pro zvýšení míry. Je příjemné chytat na jednom revíru, kde je míra 60cm pravidelně štiky kolem 50-60cm, než klasiku 40-50cm. Klidně bych dal na dva roky všude 70cm ať to stihne dorost.

NO.W - Profil | Čt 5.9.2019 7:30:45

cunik.cz >> Takhle to nejde.Tyhle selektivní ,jednotlivé návrhy nic neřeší.Představ si ,že jsi sedlák organizovaný v jakémsi zbytečném spolku o 100 sedlácích.Vrcholný orgán ti nařídí ,že budeš sadit tolik a tolik řepky ,ale ty nechceš řepku ty chceš melouny ,protože řepky už máš dost.Pokud to neuděláš seberou ti pole a pokud nemáš pole zanikneš ,tak jako každá organizace bez vody.U nás je třeba okounů a parem dost ,proč do té husté polévky dávat další nudle ,když by bylo potřeba přidat knedlíčky.Není možné centrálně řídit přírodu a místní podmínky ,tohle dokáže jenom sedlák ,který má přímý zájem na tom aby dobře prosperoval .Není možné aby sedlák ze svého platil řepku támhle v Horní Dolní a pak dostal zpět almužnu ,která mezi tím ,ale prošla naprosto nepřehledným kombajnem ,který má díry ,kterými se sype obilí všude možně.Dokud se tomu draku neusekne hlava ,bude pořád chrlit oheň.A ,že už toho spálil na popel,je vidět všude kolem.

NMrKos - Profil | St 4.9.2019 20:30:44

sliver >> ale ne, to už je extrém a nebuďme přehnaně naivní. Osobně jsem skromný a stačí mi ke štěstí záběr od kudly, která poté může klidně upadnout. Stačí mi to povědomí, že tam kudla žije, to klepnutí do prutu. To v posledních letech zcela vymizelo.
Chybí mi pouze snaha svazu o hospodaření, které tak vehementně čilimníci hlásají. Ostatně jsou za hospodaření i placení, odměňováni ze všech našich peněz atd. Schovávají se za trojnásobek kapra a okouna začali hájit, až okoun není. Kapr se u nás může vzít jeden, naopak candáti se můžou dva. Klidně 8 dalších candátů se může za jeden lov nechat zažrat. A tak bych mohl pokračovat.

NMrKos - Profil | St 4.9.2019 19:50:10

sliver >> podívejme se na jednoduchý příklad kapra, kde i bez samovýtěru máme všude dvojnásobek mírových kusů na patra, oproti zarybňovací povinnosti a to i v řekách s 30cm vody. Nešlo by třeba polovinu vyměnit za jiné druhy? A stále bez samovýtěru.
Dokázal bych si představit, že by to šlo. Kdyby se skutečně hospodařilo.

NO.W - Profil | St 4.9.2019 17:57:20

FRANK71 - 4.9.2019 14:29:32 >> S kakrem nemás smysl se dohadovat ...diskutovat ,je to starý pardál motající se roky rokoucí kolem funkcionářů,funkcí atp.. Má mnohaleté zkušeností najít si ten správný argument.Kdysi před mnoha ,mnoha léty jsem napsal v podobné diskuzi jeho kolegovi Jiřímu ,že mi příjde podobně zaťatý a demagogický jako Husák v nedávno shlédnutém televizním pořadu ,který tvrdil ,,Mi vieme, že ľudia sú nespokojní s momentálnym stavom, ale je nutné držať pozície,, Tolik...tolik let a nic se nezměnilo.

NUrbo - Profil | St 4.9.2019 16:40:03

Omezení nemají význam. Povede to akorát na nevykázaný a odnesený kusy. Řešení bych viděl v dravcové povolence navíc a utržené peníze z části investovat do násady nebo výtěru. Kaproodnašeči za svoje peníze dostanou kapra, takže nezdrhnou ze svazu a ti kdo dravce loví by se taky skládali na nějakou tu násadu. Na Hlavatky se pokud vím na Slovensku taky kupuje zvlášt povolenka. Kdyby je mohl lovit každý, tak už tam asi taky nebudou.

NPedro1 - Profil | St 4.9.2019 14:40:19

kakr >> Všichni vědí,že tohle číslo uvádět jako argument je nesmysl a přesto to vždycky někdo vytáhne.

NFRANK71 - Profil | St 4.9.2019 14:29:32

kakr >> je vidět, že už na to nestačíš. Pokud omezím ryby třeba na Orlíku, Slapech a atd., tak to význam má a kde ty ryby nejsou, omezení nic nezkazí. . Já být tebou, věnoval, bych se lepení známek.

N_Karel_ - Profil | Út 3.9.2019 21:42:09

MrKos >> Já chodím od zahájení zejména s rybkou, v podstatě chodím cca 5x týdně jen na dravce, a mám za 2,5 měsíce 1 pěknou štiku a mírové sumce 75+85cm. Takže si taky říkám, že snad rybky přestaly dravcům chutnat. Zas takovej deb-il nejsem, abych neuměl nastražit rybku na podvoďák, trhačku nebo vyvěšenou. Taky široké okolí Brna.

NDave1989 - Profil | Pá 30.8.2019 15:03:09

Purista >> ahoj, stiky, tlousti, okouni, dva candati, porad to same dokola, nebavi me to. Premyslim co bys rad chytil, arapaimu? 😁 Jestli to chapu spravne, pak sem (na jih) jezdis na dovku? Ja z jihu jsem a ver, ze jsou tu mista kde je spoustu bolenu a jina, kam se jezdi na sumce atd. Myslim, ze jsme tu na tom co se tyce reviru a ryb dobre, alespon takova je moje zkusenost. Pravda je, ze vetsina reviru je predevsim o stikach. Jsou tu mista kde tech 10 stik chytis za den. Posledni dva roky si pisu pocty jednotlivych ulovenych druhu a po okounech je stika na prvnim miste.

NRyben - Profil | Po 26.8.2019 12:21:49 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

cunik.cz >> dost to bude o lidech, kteří berou téměř cokoliv, co má míru. Hustá aglomerace a množství rybářů vytváří ohromný tlak na vody. Navic při pohledu na násadu, co se sype v Čechách a u nás (jsem přímo zúčastněn), se mi mnohdy tají dech... Ale to už zní skoro jako závist. Za vinu bych to dal hlavně zastaralému systému, který dravce nechrání,a nepružnosti krajské organizace k jakýmkoliv změnám. Natož v zarybňovacím plánu. Na druhou stranu, v Čechách problém není a je to jeden svaz.

Nvicx - Profil | So 24.8.2019 17:55:26

Veľkosť lovených rýb záleží od lovca, nie revíru. Malé dravce nechytám, lebo som tomu prispôsobil druh lovu, nástrahu aj revír. Ak niekto chytá malé, je to iba preto, že chce.

Nrybomil - Profil | Čt 29.6.2023 16:00:46

já 2 >> no svaz to pojal a směřuje asi k tomu, že prodej permic a tedy VRP máme brát jako službu. zatím to vypadá zdálky i z blízka naozaj jako že za více peněz více omezování a méně muziky.
cest je vícero to jistě. ne každá cesta vede do Říma, některá končí v Horní Dolní u Nováků na hnoji... říkával můj děda.

NNils - Profil | St 28.6.2023 18:44:09

mascha >> na určitých revírech klidně nástrahy 20cm, proč ne. Taky bych klidně povolil trojhacky třeba až od 15cm+ nástrah. Ale přívlač samo o sobě nic moc nezabije, ale kreten vláčkař zabije dost.

Nscjsci - Profil | St 28.6.2023 15:31:24

mascha >> testeři?

Nroman - Profil | So 24.6.2023 22:24:18

Nils >> Zapomněls na zákaz sportování na rybách......
Demence bez komentáře...

NMrKos - Profil | Pá 1.11.2019 19:49:43

milanpindryc >> závody v přívlači z lodi s vařenou kukuřicí, to by byl panečku fičák :-))

NDeawon - Profil | Po 16.9.2019 7:31:43

Já jako vláčkař, který si loni vzal tři štiky (dvě zažrané), bych byl pro zvýšení míry všech dravců. Jezdím i na revír, kde je štika 60cm a je to znát že chytám pravidelně štiky lehce pod 60cm. Je to pořád lepší než chytat pod 50cm. Zvýšit míry + omezit počty na týden i na rok.

NMrKos - Profil | St 11.9.2019 12:04:54

O.W >> změna myšlení dnešního členstva přijde přibližně ve stejnou dobu, až začnou řidiči jezdit sami od sebe v obci 50km/h bez pravidel a radarů. Už se na to těším.

NMrKos - Profil | Út 10.9.2019 20:49:26

Deawon >> problém je pouze v tom, ze cilimnici nejsou připraveni na to, dělat nepopulární opatření, o cemz se muzeme presvedcit v BP. Hraje zde podstatnou roli nevyvážený vztah s clenstvem, které si cilimnici uplácejí trojnasobkem kapra a benevolentnimi pravidly. Nasledne se schovávají za členské schůze, sjezdy a stanovy, ale to už je jen oblíbené hledání důvodů, proc neco nejde.

Kapra čilimníci chrani nesmyslnym omezením jeden kus denně a naopak candati se mohou nechat zazirat rybkou tak dlouho, dokud nepřijdou dva miroví. Tedy presneji dva kusy, dva cm nad míru. To ma hlubokou myšlenku.

Nskwor - Profil | Út 10.9.2019 19:00:12

Deawon >> To není zdaleka jenom o tom, aby ta ryba vyrostla. Fakt si myslíš, že třeba Skandinávská jezera, kde je rybářský tlak proti našim vodám zanedbatelný a ryby tam mají úplně jiné podmínky pro výtěr, jsou plná štik 70+? Ani nápad. Nemluvě o tom, že první sezónu po skončení toho hájení by je rybáři dokázali probrat víc než důkladně, takže by se to do normálu vrátilo hodně rychle.

Nmzxy - Profil | Út 10.9.2019 18:51:46

píšete hlouposti, dravců je dost, naučte se je chytat..já chytám vypasené candáty nad 60 cm na malé plzeňské řece na jednoháček a nestěžuji si...
kdo si chce hrát na Evropskou komisi a regulovat ostatní, měl by začít u sebe....například tak, že si na na r. 2020-2021 nekoupí povolenku...nebude 2 roky vláčet ani bobkařit a nebude překážet u vody ostatním

N_Karel_ - Profil | Út 10.9.2019 15:16:31

kubas. >> Na Svratce ještě jsou, kradou mi hajzlíci žížaly. Lepší pozdě než vůbec.
Srkačka jim (MRS) nevadí, okoun míru nepotřebuje...zvláštní.

NMrKos - Profil | Ne 8.9.2019 18:13:04

Soulfish >> technické konkrétní provedení toho aktu bych hospodáři určitě nepřisuzoval, ostatně mají na to technika, zato odpovědnost a ten impuls ano. Ta informace musí přijít od hospodáře a nebo jedině, že by na to měli ještě někoho. Víc čilimníků víc ví (rým).

Nabízí se i ta myšlenka, že by odůvodnění žádosti o změnu mohlo poodkrýt přesazování revírů kaprem a to se čilimníkovi nehodí. Takže je lepší o nic nežádat a nic nikde neukazovat.

NDědek - Profil | Ne 8.9.2019 14:25:13

FRANK71 >> Mé názory jsou konzistentní a to mnoho let.

Svaz stojí za hovno, ale bez něj by podle mě bylo hůř.
MRS je ve všem lepší, než ČRS.
Ve svazu je spousta hajzlů, kteří si z něj udělali dobrý kšeft.
MRS je ve všem lepší, než ČRS.
Vedení svazu stálo a stojí za hovno.
MRS je ve všem lepší, než ČRS.
Kdo prosadil plošně K70, toho by měli okamžitě ze svazu vyhodit.
MRS je ve všem lepší, než ČRS.
kakr a hrají, jsou fajn chlapi. Trochu podivíni, ale fajn.
MRS je ve všem lepší, než ČRS.
ČRS MSK se měl spojit s MRS a na Prahu se vysrat.
MRS je ve všem lepší, než ČRS.
V ČRS je přezevšechno mnoho poctivých lidí, kteří makají poctivě a jako šrouby.
MRS je ve všem lepší, než ČRS.
V ČRS je přezevšechno mnoho poctivých lidí, kteří makají poctivě a jako šrouby a pár jich osobně znám, tedy z MO Ostrava.
MRS je ve všem lepší, než ČRS.
JUDr Šíma, měl být ze svazu vyhozen za to, kam ho za ta léta vládnutí dostal, ne jej blahořečit a děkovat mu za to co ve svazu udělal.
MRS je ve všem lepší, než ČRS.

Zajímalo by mě, v čem jsem jako korouhvička? :-)))

Nnofish - Profil | Ne 8.9.2019 14:20:39

barbusna >> Jestli mohu, dodám ještě k tomu co psal kakr. Rozhodně je hloupost dovolit rybářům lovit co nejvíce ryb a pak chtít vše napravit změnou zarybňování. Nemyslím odnášení ryb, ale povolit jim všechny ty moderní vymoženosti a čekat, že nenachytají víc ryb.

Nkakr - Profil | Ne 8.9.2019 14:16:18

FRANK71 >>
Už zalez bonzáku a běž hledat šlohnuté picykly.

NFRANK71 - Profil | Ne 8.9.2019 14:14:14

Soulfish >>to je tvůj problém, já bych ji taky od tebe podat nechtěl.

NSoulfish - Profil | Ne 8.9.2019 13:56:39

FRANK71 >> milý Franku, kakrovi bych podal ruku naprosto bez problému (tobě ovšem nikoliv)

to jsme ale odbočili od tématu - jak velké dravce chytáš nejčastěji?

Nkakr - Profil | Ne 8.9.2019 13:54:35

FRANK71 >>
Smutné na tom je, že fotku šlohneš což s tebe dělá prachsprostého zloděje a pošleš ji spolu s bonzáckým dopisem bývalému předsedovi ČRS.
To vše se tu už mnohokrát probíralo,ale zloděj zůstane zlodějem a už ti to nikdo neodpáře.

Nkakr - Profil | Ne 8.9.2019 13:44:07

MrKos >>
Já nezpochybňuji, že se loví méně dravců. Důvody?
1) lovit dravce je moderní
2)mají chutné maso
3)obrovský boom má vláčka a moderní vláčecí nástrahy
4)valná většina dravců se uloví jako "bokovka" při lovu ušlechtilých kapřů

Ulovený kapr je olíznut, vyfocen a vnešen zpět do vody.
Ulovený dravec je důkladně přeměřen a pokud je plus mínus 1cm okolo míry je praštěn po palici.
Pokud to rybáře uklidní, tak i v dobách, kdy se tradovalo, že ryb je dost a rybářů málo se přisvojilo dravců okolo 1kusu na rybáře,dnes je to 0,5ks. Ale v absolutních číslech je to dnes mnohem více.

Nkakr - Profil | Ne 8.9.2019 13:24:30

MrKos >>
Je zcela logické a ty to moc dobře víš, že aby se na Dalasu vykázalo 6kg/ha, tak to na dalších revírech musí být výrazně výše aby vyšel průměr za rok 2018 což je 12,485kg/ha.
Je nad slunce jasnější, že čím je hektarová výměra revíru vyšší, tím je výlovek v kg/ha nižší.
Uvádět výsledky v medianu je k ničemu.

NMrKos - Profil | Ne 8.9.2019 13:07:43

FockeWulf >> mám už taky hodně let rybařiny za sebou a beru to s nadhledem. Motivace ubývá, často jdu k vodě jen s foťákem. Je zajímavé, že tyto změny čilimníci evidentně nevnímají a dál uplácejí členy trojnásobkem kapra.

Mrzí mne především to, že se velmi těžko pro lov na svazovce motivují děti. Kalná smradlavá voda plná kapra je chabou náplastí a prostě se jim na takovou rybačku nechce. A to je potom pocit marnosti.

NMrKos - Profil | Ne 8.9.2019 12:54:43

u x a >> za 6 hodin dvě ryby, tak to jste na tom hodně dobře. Moje statistika letošní přívlače na revírech MRS zní: 64 hodin lovu = 5x kudla kolem 40cm, 2x okoun do 25cm, 1x bolen a 1x candátek kolem 40cm

Začínám to vylepšovat do té podoby, že na jednu ulovenou podmírovou rybu je už potřeba méně než 10 hodin lovu - to je moc hezký výsledek. Mírová ryba žádná.

NJirka1976 - Profil | Ne 8.9.2019 9:35:48

kakr >> ja vim co je to za konfidenta . On se utluce sam svoji urejpanou a chytrackou povahou . A nebo ho nejaky nastvany ridic zarazi do asfaltu botickou . No co uz , bude o 1 kok.ta min .

NJirka1976 - Profil | Ne 8.9.2019 8:52:10

nofish >> 👍 100 % souhlas . Nekomu proste neni pomoci . Hlavne at se nerozmnozuji . Velka koncentrace debilu spolecnosti neprospeje .

NP!F - Profil | Ne 8.9.2019 8:15:39

kakr >> nič v zlom, vzhľadom k ročníku sa netreba diviť, že PC nie sú tvoj obor. Akože chápem, ze ste si kúpili program na tie vaše sumáre. Ale ono to defacto vypovedá o ľuďoch, čo na zväze máte. To isté ( a kopu ďalších vecí ) ako ten úžasný program, co bolo treba kupovať, dokáže excelovovska tabuľka ktorú urobím za poobedie. A to v tom nie som zdaleka profík. Jedna z ukážok hospodarenia :(

NFishky - Profil | Ne 8.9.2019 0:14:18

Dědek >> je to jak v politice ;-) zapomeň na to, ze aktuálně to dělají hospodáři nebo někdo ze svazu pro dobro všech nebo jen tak, ze srdcari (cest světlým vyjimkam)... prachy, prachy, prachy až na prvním místě. Jinak by se takový Kakr ve svých 120ti letech nedržel koryta jak klíště.

NRezeň 5,125 - Profil | So 7.9.2019 22:50:41

nofish >> ano, nuda je, má však cenné údaje:-)

NRezeň 5,125 - Profil | So 7.9.2019 22:09:01

nofish >> jak říkám, jsou i jiné metody než průměr.
A i průměrná mzda je z reálných čísel...
Nicméně, kazdy si může zjistit, že kromě průměrné mzdy je ještě i medián, který je mnohem více vypovídající, a stejně tak je i rozepsáno, kolik procent obyvatel bere tolik a tolik, nicméně, na to už mentálně většina populace nemá... a spokojí se s tím, že je ten průměr nesmysl, protože Pepa ho přeci nemá...
Jo, byly, takže si nestěžuj na to, že Čechy to měly za 2002...

NMrKos - Profil | So 7.9.2019 21:15:46

rici2 >> souhlas, funkční kontrolu, registr hrisniku, tresty. A pitomce uz nebrat zpět. Doživotně. Dnes již některé tyto nástroje máme, ale neni vůle ani zájem je používat. Opět od hlavy.

NMrKos - Profil | So 7.9.2019 20:15:22

nofish >> nedávno jsem zde psal, že mírový kapr byl vyvrcholením trpělivosti, umění a taky znalosti revíru. Skutečný rybář si ho jinak vážil a ne každý ho uměl chytit. Natož chytit kapra 50cm.
To vše svaz postupně popřel tím, že hrne kvanta ošoupaných zato mírových kaprů a členi čekají se samoseky na federech na okamžik, jen co odjede trambus.

Nefandím nějakému hromadnému píchání třicítek (dvojsmysl), ale nic se nemá přehánět a současný model má s rybařinou pramálo společného. Kdyby toho kapra vydávali z auta rovnou do igelitek, tak to revírům prospěje a člen by si přišel na své.

NPolčis - Profil | So 7.9.2019 18:42:12

nofish >> Než tě vezmou mezi sebe budeš dlouho lítat a dřít,složíš zkoušky a potom zjistíš, že vesměs každý druhý je pytlák 😁 Znám myslivců dost a většina jsou pytláci 😉

NDědek - Profil | So 7.9.2019 18:33:52

MrKos >> Hele, ty zkoušky nejsou podle mě zase až tak důležité. Mnohde v zahraničí, se také zkoušky nedělají a jde to. Tady máš papíry, tady máš podmínky, za jakých můžeš chytat a běž k vodě. Za neznalost, a porušování, ale poneseš následky. A to se tady neděje. Ty následky jsou mnohdy tak málo citelné, že se jimi přestupci ani nezabývají a nejsou pro ně odstrašující. Na straně druhé, kvalita a úroveň některých členu RS je také mizivá a nejsi si u nich jistý, zda ti neseberou papíry i za to, za co nesmějí. Svazopředpisy také nejsou v mnohém jednoznačné. Každý si to může vyložit jinak.
A tak by se dalo pokračovat...

NDědek - Profil | So 7.9.2019 18:28:10

Pedro1 >> ok, rozumím...
To není jediný nešvar. Stačí se podívat na Poláky, co u nás dělají a svazu to nevadí, jak se chovají Němci a Rakušáci na Lipně a svazu to nevadí. Jak rozhodují DK o přestupcích. jak se nakupuje do revíru ryba. Je toho strašně moc.
Bohužel, je to vše o penězích. Svaz nerad vyhazuje členi, nerad buzeruje cizince, protože by přišel o jejich peníze a jak je známo, peníze svaz miluje.
Nejsem ekonomicky vzdělán, ale vždy platilo, že jedna a jedna, jsou dvě. Svaz vybere na povolenkách, členském a za brigády, velké peníze, ale špatně s nimi hospodaří. Spousta funkcionářů, si udělalo ze svazu dojnou krávu. Vše se to všeobecně ví. Ví se jména, ví se kdo s kým, jak a za kolik, ale nikdo to neřeší. Je to tak jak píšete, z cizího, krev neteče.
Nejsem naivní, vidím a slyším co se ve svazu děje. Nahoře je to boj o moc a peníze, dole to samé. Platí to od základních organizací, až po samou střechu svazu.
Je toho hodně, co se musí změnit. Máme v cestě mnoho smradlavých hoven, do kterých musíme stejně jednou šlápnout.
Ale přesto si myslím, že rozbít tuhle "socialistickou jednotu", by byla chyba.
Ve svazu je peněz dost, jen se nesmí ulívat a rozkrádat. Tím neříkám, že kradů všeci. :-)))

NPedro1 - Profil | So 7.9.2019 18:17:39

Dědek >> Me neslo primárně o penize,ale o to,co za debily dnes dostane noty.Neznaji RR,nepoznaji tlouste od jesena,chytají na rybku v květnu,protože nevědí,...,kdyz jsem v roce 99 delal zkoušky,chodil jsem 5 mesicu na školení a musel jsem jako sestilety parchant neco vědět.Dnes se vezme kazdej idiot,jen proto ze plati.

Nnofish - Profil | So 7.9.2019 15:32:00

MrKos >> jako spolek se fungovat v klidu dá, neboj se. Fungují tak i jinde. Ale je na čase se vyprdnout na přání členů a držet se zákonů a stanov. Je to jen o tom, nebát se, že si jich pár nekoupí další rok povolenku. Odejdou ti co to nepřekousnou. A nebudou to ti, co nahání vysazené kapry, budou to ti, co chtějí rybolov jako na soukromáku, za svazovou cenu, wifi a přípojky u vody, auto za prdelí atd...
Musím mizet, mrknu sem později.