Legislativa - rybářský zákon, prováděcí vyhlášky, RŘ, BP, RS...

Debata, polemika, kritika, postřehy, návrhy, nápady.
Autor diskuse: DiKe - Profil , 7.2.2024 všeobecné - ostatní
5 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

Npeťura - Profil | St 10.4.2024 11:15:24 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

kakr >> Problém je úplně jinde, v samotném základu. Ani zákon, ani vyhláška nevysvětlují, co to BPVRP jsou. Dokonce i v důvodové zprávě k zákonu je uvedeno: K § 13 - Toto ustanovení upravuje základní pravidla provozování rybníkářství a výkonu rybářského práva v rybářském revíru. Základní pravidla, ne ty šílené výmysly a detaily. Pak platí jednoznačně, že nikdo nemůže měnit zákon, ani vyhlášku, které vyšly ve sbírce zákonů. § 30 odst. (1) pism. f) je ve své podstatě pitomost. Ono to chce trochu srovnání s ostatními sankcemi. Např. tomu, kdo loví neoprávněně ryby (bez RL a povoleny) lze podlel § 30/1, i uložit pokutu pouze do 8000,- Kč. A za porušení BPVR lze uložit až 30.000,- Kč? To je kurva rozpor. Takže podle některých kolegů je OK, když totální pytlák může dostat max. 8.000,- a rybář, který se zachová přesně podle zákona a prováděcí vyhlášky, ale poruší něčí výmysly může dostat až 30.000,- ?? Je zřejmé, že BPVRP bylo původně myšleno něco úplně jiného, než v jaké šílenosti se to časem zvrhlo. Zákony schvaluje parlament. Vyhlášky už dělají jen ministerstva a jsou bez jakékoliv následné kontroly, revize. Holt bude muset tento problém někdo, kdo přijde o papíry, prorazit u soudu. V jeho prospěch bude platit jednoduchá zásada vyplývající z tzv. kolizních pravidel, která řeší sílu (význam) právní předpisů. Komické je, že BPVRP nejsou ani vyhláškou, tedy BPVRP je nadřazen jak celý zákon č. 99/2004 Sb., tak celá vyhláška č. 197/2004 Sb. Schválně se kritici podívejte na novely vyhlášky č. 197/2004 Sb. , jaké "prkotiny" bylo ve vyhlášce nutno řešit vydáním vyhlášek nových. Pokud by se problematika dala řešit stávající způsobem (BPVRP), zákon, ani vyhláška by nemusely existovat. Prostě by si někdo něco napsal a bylo by to.

Nkakr - Profil | Út 9.4.2024 10:47:39 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

peťura >>
koukni na § 10 zákona 99/2004 Sb.

10) Povolenku k lovu pro dané rybářské revíry vydávají uživatelé rybářských revírů zpravidla za úplatu. V povolence k lovu uživatel rybářského revíru označí držitele rybářského lístku, popřípadě stanoví bližší podmínky výkonu rybářského práva. Osoba provádějící lov je povinna vyznačit v povolence k lovu datum lovu, rybářský revír, počet, druh, hmotnost ulovených ryb a údaje o úlovku invazního nepůvodního druhu na unijním seznamu uloveného v rámci provádění opatření k jeho odstranění, izolaci nebo regulaci stanovených podle zákona o ochraně přírody a krajiny.
Máš tam zákonné zmocnění možnost ustanovit pro jednotlivé revíry BPVRP.

Npeťura - Profil | Po 8.4.2024 10:36:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Bacha San >> Předpisy máme opravdu jen dva. Zákon a prováděcí vyhlášku. BPVRP ve své podstatě nejsou ničím. A vrátím se k k těm dvěma vynálezům v JČ kraji. Jejich jeden návazec, ale podle zákona a vyhlášky dva. Po dvou kaprech od vody, ne podle zákona a vyhlášky až po 7 kg. Spousta idiotů tvrdí, že BPVRP jsou RŘ. RŘ a BPVRP jsou dva používané slinty, protože uživatel revíru není normotvorným orgánem. Co může vyhláška upravit stanovuje zákon v § 13/12 a nikdo, kromě pravomocí státních orgánů státní správy rybářství v rámci jejich zmocnění podle § 19 a dále, již nic jiného upravovat nemůže.
Např. naprosto nefunkční slint v příloze č. 7 vyhlášky, že povolené technické prostředky k lovu může specifikovat uživatel rybářského revíru v bližších podmínkách výkonu rybářského práva. Nemůže, protože 1. vyhláškou nelze nikoho k ničemu zmocnit, to lze pouze zákonem. 2. techn. prostředky může upravovat pouze vyhláška samotná viz §13/12 zákona - Prováděcí právní předpis stanoví - e) povolené způsoby lovu, povolené technické prostředky k lovu a způsob jejich užití.

Nladisek - Profil | St 7.2.2024 14:45:12 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

zkusím teda téma jo:

U nás na severu se BP letos objevilo tohle:

,,Pokud jsou u popisu revíru uvedeny další podmínky výkonu rybářského
práva stanovené jeho majitelem, pronajímatelem nebo uživatelem, tyto
jsou závazné pro všechny lovící a jejich nedodržení zakládá skutkovou
podstatu přestupku ve smyslu ustanovení dle § 30 odst. 1 písm. f) zákona
č. 99/2004 Sb., o rybářství.,,

No a u jednotlivých revírů je pak uvedeno, že mimo denní dobu lovu bivakování zakázáno jako podmínka pronajímatele.

Jako beru to jako nějakou další snahu, jen to má háček, kým toto bude považováno za přestupek, když bivaky RS řešit nemůže.

Co vy na to?

Nlikin - Profil | St 7.2.2024 14:31:26 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Bůh s tebou chlape..... :-)