Kde hledat velkou šťiku?

Zdar,hladal som tuto otázku,ale nikde som ju nenašiel.Kde sú podla Vás velké šťuky?...Je pravda,že sú skorej dalej od brehu a v hlbočinne?...Chytkli ste velku šťuku v blízkosti brehu?...čo šťuke podla Vás najviac vyhovuje?
Autor diskuse: zubáč18 - Profil , 30.7.2020 dravci - techniky lovu

boyscout - Profil | Po 3.8.2020 12:08:36 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

zubáč18 >> ano. Zatím 2x v životě se mi poštěstilo (120 a 122cm). Obě u nás v ČR. A doufám, že než skončím s rybařením tak ještě nějakou podobnou chytím :)

Illex lover - Profil | Pá 31.7.2020 9:15:51 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

zubáč18 >> Drone fishing. Priděláš k nožce svého dronu takový klip na vypouštění nástrahy, nastartuješ ho a pošleš i s nástrahou na vlasci na kýžené místo (třeba i 150 metrů od břehu) pak nástrahu z dronu strhneš, dron zadokuješ a chytáš. Takhle se ti podaří udělat někdy i pět ''náhozů" za vycházku :)

FishM - Profil | Čt 30.7.2020 17:50:05 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Velká štika, bude tam, kde si ji ještě žádný rybář nevšiml. Hlavně, se tam musí zdržovat, dostatek potravy, to je základ. Faktor, jako je třeba čerstvý přívod kyslíku, je podle mého názoru, bonus. Pokud je tam čerstvý přívod kyslíku a k tomu ještě dostatek potravy, tak se tam velká štika určitě bude zdržovat, ale jen do doby, než to místo rybáři objeví. Což se většinou stává hodně brzy, protože přítoku, do rybníka/přehrady/řeky, si všimne skoro každý a taky každého napadne tohle místo prochytávat. Ovšem taková velká štika je už většinou hodně zkušená a častokrát se radši stáhne do nenápadných míst, kde bys ji ani nečekal i když tam má horší podmínky, jako je menší obsah rozpuštěného kyslíku ve vodě, či je tam méně potravy, tak radši zůstane na tomhle místě, z prostého důvodu: je tam klid a nikdo tam nechytá, nikdo ji tam nevyrušuje( Tohle u malých štik neplatí). Proto se často stává, že bývají ty největší štiky uloveny na volné vodě daleko od břehu.
Dalším faktorem je množství překážek ve vodě. Na to bych se zaměřil, ale musí ty překážky být pouze pod hladinou, nesmí být pod hladinou a zároveň nad hladinou, protože potom platí to co jsem psal výše, každý si toho rychle všimne a bude tohle místo prochytávat, a buď se velká štika postupem času vyplaší a nebo se chytí a odnese. Proto pro hledání velkých štik doporučuji sonar nebo případně to jde i bez něho, například pomocí potápění, si jde krásně zmapovat terén.
A nakonec, ti poradím můj tajný fígl.
Až najdeš místo, které jsem popisoval, překážky, co nejmenší rybářský tlak, tak než začneš na tomhle místě chytat, tak vyzkoušej zde nahodit na feeder a zjisti co za ryby se na tomhle místě vyskytuje, a pokud se ti stane že na tom místě budeš chytat i větší líny, alespoň 30-35cm tak máš vyhráno. Velké štiky líny milují. Hlavně proto, protože mají stejné nároky na prostředí a obývají dá se říct úplně stejné prostředí, tudíž je to pro ni snadná kořist. (PS: takhle si můžeš zjistit že tam je velká štika i bez toho, aniž by ses musel potápět nebo aniž, bys to tam musel projíždět sonarem.)
Ať se daří, Petrův Zdar!

Illex lover - Profil | Čt 30.7.2020 15:20:29 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Na jaře po tření v příbřežních partiích se velké štiky (samice, jikernačky) většinou přesouvají na volnou vodu, přičemž menší ryby (samci, mlíčáci) zůstavají kolem břehu. Není to stoprocentní pravidlo, ale rozhodně to není naopak. Proto vetšinou kolem břehu chytáme menší ryby a z těmi většími musíme dále od břehu, či na volnou vodu, vždy ale na nějaké vhodné místo, které tyto ryby upřednostňují (původní koryto, jámy, nerovnosti atd). Rozhodně ale čas od jde i u břehu chytit velká ryba. Je prostě potřeba do toho bušit :)