Hájení okouna říčního

Kdo je pro hájení nádherné a bojovné ryby, která už u nás pomalu začíná mizet z revírů - OKOUN.
Autor diskuse: tomass1982 - Profil , 12.2.2016 dravci - druhy ryb, rekordy

speed641 - Profil | Po 15.2.2016 22:25:32 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ještě jedna,podstatná věc.Pokud ve vaší vodě,nejsou přirozené úkryty,v pobřežním pásu,na kterých je přímo závislá,především štika,ale i okoun,příležitostně jiné druhy,je třeba tyto vybudovat.
Postačí,po pár metrech-dle možností,navršit kopice,nebo pás větví,těsně,podél břehu a zajistit -kameny,nebo zatlouci kolíky ap...Velkou výhodou je i vodní rostlinstvo.
Větvový pás,v kombinaci s nataženým,silným drátem,jištěným kolíky,je i velmi účinná,protipytlácká zábrana...Sám s velkým úspěchem využívám... :-)

speed641 - Profil | Po 15.2.2016 21:19:11 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mrknato >> Podivej-to je přesně to,na co jsme narazili na MO.Veterinární ověření...
Dělme to už hodně dlouho a nikdy žádná epidemie nepropukla.
A pravda je i to,že kapr je nejčastějším přenašečem.Ale,jak říkám,nikdy nic.Jen - opravdu-jednotlivé zjištění plísně-po jaru,ale,to je normální jev.Úhynem končí minimum,většinou se ryba uzdraví sama.
Důležitá-především u dravečků,je velmi šetrná manipulace-viz-candátka,spíše nabrat do dlaně-zavřít,než uchopit prsty-nemačkat...Pak,dostatek čisté vody,pokud možno té domovské a dostatečné vzduchování na bat. - vhodnější je na 12v -do přípojky v autě.Stojí to pár korun.
Před vysazením,naředit vodu 1/1 - cca-20min.počkat a nasadit.Štiky,po1- 2-3 roznést po břehu,pokud možno,k nějakému úkrytu.Can. a ostatní-dle možností-nikoliv na jedno místo-vzhledem k ostatním,místním dravcům-lehce dostupná kořist,na jednom místě...Pozor,při vysazování sumce-odb.konzultace.Nadměrný počet,této ryby,za nějaký rok-zcela vyplení,vaši vodu.
To je asi všechno...

speed641 - Profil | So 13.2.2016 12:16:14 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zdar,ano ,určitě s tím souhlasím i stanovená,lovná míra,je v pořádku.
Mělo to ale přijít už mnohem dříve.
Je třeba si ale uvědomit,že okoun,podobně,jako třeba cejn má poměrně velké sklony k degeneraci. V současnosti,velice častý jev,na mnohých,menších revírech-zvláště stojaté vody.
Proto je nezbytně nutné,nasazovat,periodicky nové jedince. / trochu přibrzdit kapra a věnovat se i jiným,dříve běžným,říčním i rybničním druhům /
Hájení a lov.míra,bez obnovy,nemá,prakticky žádný smysl. Je to jen -výkřik do tmy...