Žabo-myší války

Kategorie: Všeobecné
Zdravím všechny rybáře bez rozdílu pohlaví,
Protože, nejsem žádný spisovatel, dlouho jsem rozmýšlel a nakonec se rozhodnul napsat názor nebo spíše úvahu, na téma nekonečného boje dvou rybářských táborů a očekavám, že budu od obou po zásluze potrestán. Záměrem není rozdmýchavat sváry, ale zkusit popostrčit tyto dva tábory směrem ke kompromisu. Aby se nikdo z nás nemusel stydět za to, že si u vody zdolanou rybu ponechá, nebo bude riskovat, že bude cílem posměsků, pokud k vodě jde relaxovat a jeho folozofií je chyť a pusť. Vždyť pokud si rybu ten konkrétní den vezmu, neznamená to, že mým cílem je nasytit stále hladovou Afriku a pokud ji neustále pouštím, nemusí to nutně znamenat, že jsem uvědomnělý a jde mi jen o to, aby si tuto rybu, mohli chytit i jiní.


Lužnice

Musím se přiznat, ze mezi Vás patřím necelý rok. Říkáte si možná již po přečtení těchto řádků, jak může někdo takový soudit a dělat nějaké závěry. Ale může to být právě nová krev, která proto, že je mezi Vámi nová, tím intenzivněji vnímá vše kolem, krom toho chci zdůraznit, že není mým cílem soudit. Sám nejsem „masař”, ryby nejím a zároveň nechápu, proč by si nekteří z nás bojí „napsat” rybu, jako kdyby hned poté měli být o hlavu kratší. Jen se chci podělit o své pocity z řek a rybníků, u kterých jsem víc, než doma a využívám každou volnou chvilku. Co ztrácím na zkušenostech, snažím se dohnat nadšením.


Jez Metel na Nežárce

Na ryby jsem začal chodit během března letošního roku a byl jsem vysloveně nadšený. Je pravda, že se stačilo jen zvednout z křesla a musel jsem z něj ometat sníh, ale chytil jsem na řece své první úlovky, plotičky a malé cejny, to mi vynahradilo promrzlé prsty na nohou a mé tělo začalo vyžadovat každodenní přísun toho užasného pocitu, který zná každý z nás. Občas u mě zastavil někdo z místních starších pánů rybářů na kus řeči. Z jejich vět bylo znát, že by hned přisedli, ale bohužel jim to nedovolaloval zdravotní stav, nebo manželka, která kolem nich odmítala skákat, pokud by nastydli.


Červená Lhota, jaro 2013

Na chvilku mi připadalo, ze jsem členem party lidí, kteři smýšlí stejně, jsou nadšení pro věc a to nás spojuje.
Čím víc bylo venku teplo, tím víc jsem přicházel o svoji iluzi a utvrzoval se v tom, že ta moje vysněná parta má trhliny, které ji rozdělují.
Budu konkrétní. Když jsem si vzal svoji první rybu, byl jsem středem pozornosti a připadal si jako zloděj, možná i jako vrah. Pokud jsem si šel jen užít krásy lovu a balzámu na duši, jaký nabízí naše krásná příroda a vracel ryby vodě, byl jsem terčem posměšků a proseb, ať rybu věnuju, že si ji „napíšou”.
Proč nebýt tolerantní? Extrém, který v diskuzích většinou potkavám je přeci naprosto zbytečný. Žadný extrém nikdy nikam nevedl a nebyl správnou cestou. Doufám, že žádný z nás, kdo máme finance na povolenku a vybavení, na tom nejsme tak špatně, abychom museli vybíjet rybí populaci a za každou cenu si psali úlovek, ať už proto, aby to vypadalo dobře při chlubení v hospodě, před jinými rybáři, nebo proto, aby jsme byli zadobře se sousedem nebo kýmkoliv jiným, protože mu naši kořist věnujeme?
Proč nesmyslně vracet každou rybu zpět, když na ni mám chuť, přelstil jsem ji a zdolal a dle rybařského práva si ji můžu ponechat a místo toho ji pustit a následně jinou v obchodě koupit?
Máte snad chuť páni a dámy jíst každý den rybu, nebo ji máte potřebu dát nasekanou slepícim jen proto, že je zdarma? Nebo je snad Vaším cílem přeplnit rybníky a řeky, kde následně nebudou mít ryby dostatek životního prostoru a přirozené prostředí, což pak bude muset napravovat všemocná matka příroda, popř sami lidé? Staré rčení říká, že všeho moc škodí…


Veselské pískovny

Mým přáním je na rybách relaxovat, nechci koukat na to, jak každý, kdo vytáhne kapra nad 35cm hledá igelitku, bere ho do ní a pak to tímto způsobem opakuje další a další den. připadat si jako na jatkách. Ale nechci si ani připadat hloupě, pokud si svůj úlovek chci nechat.
Co myslíte? Chci tímto článkem vytvořit třetí tábor-tábor středu?
Ne, mým cílem je abychom se prostě JEN torelovali a neházeli, do pojmenovaných pytlů, vždyť si všichni chodíme sednout za pruty hlavně kvůli odpočinku a relaxaci, to je to, co máme společné, proč hledat rozdíly?
Je tohle vše jen názor nezkušeného nováčka a snílka, nebo sdílíte podobný názor?
 
Grassel - 15.11.2013

Diskuse k miničlánku

shotty - Profil | Út 8.4.2014 21:58:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Moc pěkný článek. Jak už tady bylo napsáno, je z toho cítít tvůj vztah k rybaření. Letos jsem si pořídil povolenku a začal chytat po letech na vlastní triko. Po několika docházkách jsem začal chytat i ryby. Ovšem zažil jsem tolik docházek bez ryb, že mě to naučilo si každého potáhnutí, každého záběru vážit. Asi proto preferuju chyť a pusť. Jsem rybě vděčnej za to, že mi udělala radost a daruju jí život. Jednoduše řečeno nemám srdce vzít život rybě, která mě udělala vlastně štastným. Což například můj taťka nepochopí a dříve, nebo později mu budu muset alespoň jednoho kapra vzít domů, abych měl doma klid. Jedno vím ale jistě, já na rybku co mi udělala radost ruku nevztáhnu. Přiznám se, že mi nedělá radost vidět, jak někdo podřizne rybu, ale samozřejmě nic neříkám, protože vím, že na má přislušný rybář právo.

NEUSTUPA - Profil | Po 25.11.2013 15:50:21

Luckyman >> Jsi dobrej.

marius - Profil | Út 19.11.2013 17:23:56

Grassel >> Dotkli se toho zde mnozí... pokusím se naznačit, jak to vidím já.
Když se nelze v poměrně jednoduchých věcech - které navíc mají řád- dobrat smíru či alespoň kompromisu, je třeba pokusit se tyto spory "číst" jinak. Velmi často nejde o samotné meritum věci, ale pro mnohé z nás jde /pro někoho někdy - a pro někoho vždycky/ o spor jako takový. Mnozí jsou "chroničtí revolucionáři" a někteří jenom "rowdees" čehokoli, a pro někoho jde jenom o prospěch. Revolucionáře chápu- také vyspějí, "řádiče " nemám rád, protože ruší klid, který u vody hledám, a prospěcháře je třeba bít. Jsem už starý, sám jsem toho mnoho na tomto poli nedosáhl, ale vy mladší tohle dobře rozmyslete,... nejenom v rybařině.

Luckyman - Profil | Út 19.11.2013 16:30:58

Příspěvek je napsán od srdce, fandím Ti. Já to vidím podobně. K vodě chodím hlavně pro ten adrenalin že jsem přelstil a zdolal rybu. To neznamená že si přiměřeně situaci rybu neponechám. Moje poslední listopadová vycházka byla 2 míroví kapři a 2 plotice. Vše jsem vrátil vodě, důležitý pro mně bylo že v tý zimě nemám nulu na kontě. Soused vedle jen kroutil hlavou a prosil mne ať mu dám plotici pro psa - poslal jsem jej do patřičných míst. Naposledy jsem si kapra přivlastnil koncem října. Chytil jsem po několika cejnech K 46 a zapsal ho. Poté přišel kapr nad 50 a samozřejmě pouštím - vyměňování ryb ve vezírku nemám rád tak to nedělám.

bremic - Profil | Út 19.11.2013 15:12:54

Grassel >> Já vím :) Jen se hrdě hlásím k rybolovcům, kteří si ponechají mírovou rybu. Když je nálada i dvě :)

Lee-Haney - Profil | Po 18.11.2013 21:33:11

supinna >> Bordel po rybářích to je jedna velká kapitola sama o sobě.

supinna - Profil | Po 18.11.2013 21:28:09

Lee-Haney >> To co píšeš v závěru o falešným kamarádstvím s rybou mně taky přijde uhozený. Takový in hesla, jako "kapr je kámoš" apod. mi přijdou srandovní, stejně jako ocicmávání ryb. Ale toto vše je hlavně produkt internetu a možnosti šířit tuto módní vlnu závratnou rychlostí do éteru. Pokud si vlezu u vody někam do ústraní, tak nepoznám na dálku, jestli je někdo zastáncem CHaP nebo masák (pokud ho nebudu rentgenovat třeba dalekohledem) a nakonec- je mi to i jedno. U vody to řešit nehodlám a kyž mi to bude protivný, tak nebudu pročítat diskuze na netu a nemám co řešit. Mnohem víc mi vadí to co nejde u vody přehlídnout, ani když sedím někde v roští. To je bordel po rybářích a nebo chování ožralců, co si rybář říkají.

Lee-Haney - Profil | Po 18.11.2013 21:26:20

Grassel >> Já prostě věřím že ten kompromis zde dávno je,teda pokud se bavíme například o revírech.Máme zde vody soukromé kde jsou větší ustupky v řádu a je zde větší šance na větší rybu.Pak zde máme svazovky kde funguje běžný svazový rybolov,rybolov který má určitou tradici pro naši zem.My nejsme Anglie,Španělsko a já nevím co ještě.Jsme prostě Čr.
Ten svazový rybolov ač to někdo není ochoten přiznat nabízí možnosti v kterých si každý rybář přijde na své,ale musí zároveň očekávat omezení které tady jsou od toho,aby chránily rybu-zmenšily šanci její ulovení.Soukromý sektor se chová naprosto jinak,tam majitel potřebuje aby rybáři ryby chytali jak na běžícím páse a pravidla na nich nechrání rybu,chrání jen věc která jim vydělává.Soukromák se tudíž snaží přizpůsobit potřebám rybáře k nesjnadnějšímu úlovku.Na svazovce je to trochu jinak...
A pokud jde o toleranci,tak tam to ničí typická lidská vlastnost a tou je závist.

rybomil - Profil | Po 18.11.2013 21:22:14

Jarda Š. >>Jo problém to je, ale taky záleží na návštěvnosti revíru, t,j, podle toho že kde jsem byl 2 - 5 x askoro nic jsem tam nevytáhnul , na 90% tam už skoro víc nejdu.Málokdo mě ukecá.
Sem tím chtěl onému nastínit např. že když se za rok odloví z revíru 120 - 150 ks štik o váze 260 - 330 kg, jsou klidně schopní krom plánovaného zarybnění Š dát navíc 100 ks štik o váze 2 - 4 kg a k nim dalších 30 ks sumce 3 - 5kg. Nebo nějaký candoše, který většinou nikdo nemá, nebo neprodá. Jen by to bylo nesprávné z hlediska toho, že by neměli co žrát a voda by byla total bez drobné bílé ryby, okyše, lína atd. Tedy se dělá velice rozvážně a mírně. Dává se lín, ostrá, bílá ryba co se dostane za odběr ostatních ryb k nim od rybníkářů zadara atd. Ono takových 700 kg větší bílé ryby se taky v menší řece " neudělá samo " přes noc, byť tam může být tý pro výtěr " prospěšný " trávy hafo, spíš 3 zadele.

Anýzový dědek - Profil | Po 18.11.2013 21:09:33

Lee-Haney >> Konečně jeden vcelku rozumnej názor ..)))

Grassel - Profil | Po 18.11.2013 21:06:19

Lee-Haney >> Moc díky za názor,je vidět,že nad tím,co píšeš přemýšlíš.. a za to jsem tu rád.. Za vlastní názory a ne ty převzané a vnucene.. Pokecat o Tvém názoru je na dýl,v něčem jsem s Tebou zajedno v něčem bych oponoval,ale myslím,že na kom promisu bychom se na konec domluvili :)

Lee-Haney - Profil | Po 18.11.2013 20:56:04 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Grassel - >> Napsal jsi to krásně a upřímně ti fandím.Tvůj pohled na věc je dobrý,má to však vadu.Ten extrémismus co zde píšeš není mezi ortodoxníma pouštěčama a ortodoxníma masokombinátama.Těch masajů jak je spousta lidí nazývá je pár, já bych řekl že těch pár má nějaký mrk u zádele a názory lidí jakbysmet.
Tady se ovšem střetlo něco naprosto jiného.Zde se hádají dvě skupiny.Jedna jsou takoví normální rybáři kteří prostě rybařinu vnímají takovou jaká je a pak ti ortodoxní pouštěči co tuhle svazovou rybařinu chcou přetvořit k obrazu svému.Jsem naprosto přesvědčen že kdyby ti ortodoxní nechtěli něco přetvářet tak zde na mrku prakticky není o čem se hádat.Kdyby ortodoxní chtěli jít střední cestou,tak se přizpůsobí stávajícímu rybářskému řádu a nebudou chtít ho přetvářet podle sebe a svých potřeb.Tahle nevraživost není jen o tom kdo ryby pouští a kdo ne,sahá daleko hlouběji do jádra rybařiny.Problém je ten že ortodoxní chcou prakticky zlikvidovat svazový rybolov a chcou si ze svých oblíbených vod nadělat hřiště i přesto že je mezi nima spousty vod které se opravdu hodí jen na to nasaď a vychytej-nakonec proč ne,je to jen jiný způsob jak si zajistit rybí maso.
Spousta těch běžných rybářů prostě nedokáže přenést přes srdce že se do rybařiny nahrnulo podivných individuí kteří z rybařiny udělali cirkus a divadlo o falešném kamarádství s rybou.Tohle kamarádství nikdy neexistovalo ve spojení rybář,lovec-ryba,oběť.
Tyhle žabomyší války nejsou prostě o tom kdo ryby pouští a kdo bere,ale o tom jak kdo tu rybařinu vnímá celkově.
Mě se například kaprařina zhnusila natolik že jsem moderní kaprařinu nechytal přes 3 roky.Ano chybí mi ten lov a rád bych někam zajel,ale co mi rozhodně nechybí je ten cirkus kolem toho...

Jarda Š. - Profil | Po 18.11.2013 20:53:00

rybomil >> To, co se odnese bez zápisu, je problém, protože hlavním kritériem pro dělení peněz z územních povolenek mezi revíry je, jak velký byl v tom kterém revíru výlovek (sečtený dle odevzdaných sumářů).

Bečetka - Profil | Po 18.11.2013 20:50:50

rybomil >> Toto není možné dál řešit TADY, s tím se ztotožňuju s autorem miničlánku. Jestli v tom směru máš na mě něco, piš SZ nebo založ novou diskusi...

rybomil - Profil | Po 18.11.2013 20:45:55

Bečetka >> Podle tvýho zápisu soudím, že o principech a způsobech nasazování rybích druhů do revírů mnoho nevíš. Znám např. některé MO, kde nasazují mnohem, mnohem více jak co do množství ,tak druhů ,tak velikostí, než se v revíru dle množství, druhů a velikostí odlovilo. Proč ? Protože ty ryby mají, jsou finančně schopní utáhnout i pořízení dalších, starají se o ně dobře, aby mohly nasadit nadprůměrné počty a velikosti, málo početné nebo neatraktivní druhy a není jim jedno kdo co kde na revíru pochytá, případně odnese nebo neodnese, pustí nebo nepustí z5.

.......kdyby z revíru zmizlo jen to co skončí v autech nenapsáno nebo v chatách, bude v některých vodách kolik fišlí, že se tam někdy snad ani nevejdou :-))) ( otravy, nemoci, povodně, sucha, rybožraví predátoři, špatné zacházení s ulovenou nemírovou rybou, honění si ega na pidirybách, lhostejnost rybníkářů k jimi nevyprodukovaným druhům drobných vzácných ryb atd. atp. )