Redakce MRK.cz posiluje

Kategorie: Všeobecné
Vzhledem ke stále rostoucímu počtu čtenářů MRKu jsme se rozhodli posílit i náš redakční tým, a protože velká část našich čtenářů se zaměřuje na lov kapra, zamířili jsme právě do těchto řad. Naším novým kolegou a redaktorem MRKu se stal Jirka Jakeš, kterého většina z vás zná jako šéfredaktora magazínu Kapr & Kapří svět.


Na úvod se sluší, abych se trošku představil, a tak vám zde popíšu svou rybářskou cestu, i když v dost zkrácené verzi.

Můj život se začal točit kolem ryb asi tak před dvaceti lety na Flájské přehradě, kde jako hrázný pracoval známý mého strýce. Tady jsem poprvé nahodil olámanou korkovou kačenku a se špulkou vlasce v ruce jsem čekal, až se potopí. Čekání to bylo dlouhé, ale nakonec se kačenka potopila a já vytáhl okouna kolem pětadvaceti centimetrů, svou první rybu v životě. Jenže tím skutečně uloveným jsem byl já, protože od té doby jsou ryby mým životem.
Začátky byly těžké, protože nikdo v rodině rybář nebyl, a tak jsem první roky rybaření chytal pstruhy do rukou a sem tam jsem s klubkem vlasce pytlačil na některé z hasičských nádrží. Jenže stále častěji jsem musel utíkat před hlídači a porybnými. Bylo to období klukovských lumpáren, a tak došlo i na slazení benzínu porybného Dudáčka, který nám byl na své babetě stále v patách. Není se čemu divit – naším rybářským rajonem byl potok, který je dnes chovný pstruhový revír.
V deseti letech jsem se tedy přihlásil do rybářského kroužku a začal se učit to, co by měl každý rybář znát, od poznávání ryb a živočichů až po rybářský řád a samozřejmě také navazování háčků a nahazování všemi možnými způsoby. Postupně jsem získával znalosti a zkušenosti, které jsem zúročil na rybách a především na rybářských soutěžích, jako je zlatá udice, kde jsem pravidelně získával přední umístění.
Když mi bylo šestnáct let, musel jsem si vybrat, kam budu v životě dál kráčet, a protože jsem zjistil, že i ryby se dají studovat, rozhodl jsem se pro Rybářské učiliště v Třeboni. Zde jsem potkal mnoho stejně zapálených rybářů, jako jsem já, a poznal jsem první kapraře, tehdy považované za skutečné exoty a podivíny, kteří čekají na jednoho velkého kapra, aby ho pak zase pustili. Jedním z nich byl i Lukáš Krása, který chodil o ročník výš než já. Tento způsob lovu mi velmi učaroval, a tak jsem se mu začal věnovat, ale můj zájem o odbornou stránku rybařiny byl mnohem silnější, proto jsem v té době sportovnímu rybaření nedával tolik. Už ke konci učňovského oboru jsem věděl, že chci ve studiu pokračovat, a přihlásil jsem se i na nástavbové studium na téže škole. Učňovské zkoušky v oboru rybář jsem složil s vyznamenáním a nejlépe z celého ročníku, takže i pokračování ve studiu jsem měl jisté. Nástavba už sice nebyla tolik zaměřená na rybařinu, ale i tak jsem ji úspěšně zakončil maturitní zkouškou.
Hned po rybářské škole jsem nastoupil k rybářům na Nové Hrady, kde jsem se měl stát baštýřem na Krumlovské baště, protože původní baštýř šel do důchodu. K tomu ale nedošlo, jelikož při mém nástupu bylo hodně práce na rybí líhni, a tak mě nechali tam. V práci líhňaře jsem se osvědčil a mě samotného to velmi bavilo, takže jsem byl rád, že jsem tam mohl zůstat. Kdo jednou tuto kouzelnou práci zkusil, ví, o čem mluvím.
Zde jsem byl až do roku 2007, kdy jsem odešel zpět na sever Čech, odkud pocházím, a nastoupil jsem do redakce Sportovního rybáře a nově vznikajícího magazínu Kapr. S tím jsem se opět naplno vrátil ke sportovnímu rybaření, obohacen o znalosti a zkušenosti z produkčního rybářství, biologie a chovu ryb. První rok jsem dělal všelicos, ale postupně jsem se začal věnovat redakční práci, až jsem se v roce 2009 stal šéfredaktorem magazínu Kapr & Kapří svět. Jak jsem časopis vedl, sám soudit nemohu, to nechám na vás, kteří jste časopis četli.
Nicméně nastal čas tuto kapitolu života uzavřít, protože přišla nová výzva a tou je práce redaktora pro rybářský server MRK.cz. Stejně jako u tištěného magazínu musím podotknout, že kvalita média není jen odrazem redakce, ale především čtenářů a spolupracovníků, kteří společně s redakcí tvoří obsah pro všechny čtenáře. Pevně věřím, že se mezi vámi najde mnoho těch, kteří nám pomohou pozvednout kvalitu MRKu svými příspěvky, nápady, články a vůbec všemi materiály, které nám toto interaktivní prostředí umožňuje využít.



Těším se na spolupráci.

S pozdravem Petru zdar
Jiří Jakeš
 
fotojakes - 22.3.2012

Diskuse k miničlánku

Azbest - Profil | Ne 25.3.2012 18:22:48

Káceč >> já taky, pokud mě hajzlové neodtáhli na prostředek...

Káceč - Profil | Ne 25.3.2012 11:46:08

Azbest >> jak bruslíš ty, to netuším. Já se vždycky držel pevně mantinelu :-)))

Azbest - Profil | Ne 25.3.2012 0:33:59

Káceč >> Yeňýku...jestli bruslíš jako já, tak o hokeji mluv jen oklikou:-))

Káceč - Profil | So 24.3.2012 23:28:25

fotojakes - >> teda jako redaktor máš překlepů až hrůza. Ale pokud v hokeji fandíš Litvínovu, to bych mohl jedno oko lehce přihmouřit :-)))

Bosanac - Profil | So 24.3.2012 23:03:46

fotojakes >> CS neni mozne ozdravit . US rybolov je to same jen v ruzovem . Vratit vody MO a kazdy at se stara o tu svoji .

Mrknato - Profil | So 24.3.2012 22:51:54

fotojakes >> Ty nebudeš špatnej redaktor... ))) blatníky.

fotojakes - Profil | So 24.3.2012 22:46:46

Mrknato >> Do budoucna o tom určitě popřemýšlím:-) JČ se nedivím, že se chtěli z CS rybolovu vymanit, mají mnoho chovných rybníků, ale málo rybářů , tak proč dotovat organizece bez produkce a revírů.

JJ, to máš pravdu, klubový rybolov není model pro ozdravení CS, nebo územního rybolovu, protože z jeho podstaty je jasné, že je s tím neslučitelný. Klubový rybolov je model pro budoucí samostatné fungování například MO.

Azbest - Profil | So 24.3.2012 22:17:50

Prosím, upěnlivě prosím místní inteligenty, aby se naučili česky aspoň do té míry, že přestanou používat nesmyslně stupidní tvary podmiňovacího způsobu -by jsem, by jsi, by jste, by jsme...a pokusili psát česky, tedy-bych, bys, bychom, byste.
Když píšete tímhle způsobem a pokoušíte se znevěrohodnit něčí intelignci, či předstírat svou, tak tančíte kozáčka v přezkáčích na ledu, kterej nemá ani milimetr tloušťky...
Děkuji za pozornost a invektivy si nechte pro sebe navzájem, protože pokud nemáte ve škatuli kejdu, uznáte, že mám pravdu.

retrívr - Profil | So 24.3.2012 21:48:55

fotojakes - >> V.ser se na na ty chytrý a piš co Tě napadá.Hodnoť podle pravidel.

Mrknato - Profil | So 24.3.2012 21:43:48

fotojakes >> No, pokud by jsi takový článek napsal, tak bych si ho velmi rád přečetl. Myslím, že takových článků, pravdivých, nekomických, odborných, kam dá autor své know-how moc není. Teď si vzpomínám také na jeden článek, nebo dva v Rybářství, kde p. Hladík, Jč. hospodář, popisoval důvody, které jihočechům neumožňují setrvat se svými pstruhovkami v CS rybolovu. Zajímavé to bylo, ale pouze jako parodie. Hrozně chtěl závodit a ještě peníze, víc peněz a pak ten "správný" důvod asi na popáté trefil...... Všem už bylo jasný o co jde.

Ještě to, co píšeš malamutovi. Ano klubový rybolov tady moc neznáme, velmi se mu podobá rybolov na soukromácích MO, ale to není model pro společný, řekněme územní rybolov po jeho ozdravení.

moskyt - Profil | So 24.3.2012 21:43:22

Bosanac >> Odkud máš tuto informaci ?

LudvaBrno - Profil | So 24.3.2012 21:42:20

Jak říká major Terazky - na všetko nám treba špecialistou.:-) Hodně zdaru při redakční tvorbě.

Kocháč - Profil | So 24.3.2012 21:40:58

Bosanac >> lov nonstop nemá s K-70 nic společného a nevím o tom. To MZe neřeší.

Bosanac - Profil | So 24.3.2012 21:38:40

Kocháč >> A proc nenapises ze konci celoplosne i K70 od roku 2013 , potazmo veskere vyjimky ?

fotojakes - Profil | So 24.3.2012 21:36:03

Kocháč >> njn, tak max budu chytat podle platných pravidel, když nebude výjimka na lov non-stop.

fotojakes - Profil | So 24.3.2012 21:32:44

malamut - Nic jiného jsem nečekal, zdar

PS: ignorace je zajímavé řešení situace:-)

malamut - Profil | So 24.3.2012 21:30:17

fotojakes >> tak z toho se hroutím, že se tě to dotklo, asi neusnu... Měj se.