Kormorán 2017

Petrův zdar.
Kolegové rybáři pokud máte něko fotografie kormoránů hodujících na rybách, fotky okolí a můžete je s číslem revíru zaslat mému kamarádovi, který je použije jako podklad pro svou práci v boji za zachování ryb v našich revírech dalším generacím!!!
Jinak diskuze je otevřena a můžete zde probírat téma KORMORÁN a vše kolem tohodle ptáka.

Kontakt na mého kamaráda pro zasílání fotek a třeba i dotazu na toto téma. Pavel je podle mne velkým odborníkem a přínosem pro náš ČRS.

Ing. Pavel Vrána, Ph.D.
Odborný referent pro životní prostředí, čistotu vod, ichtyologii.
ČESKÝ RYBÁŘSKÝ SVAZ, z. s.
Sekretariát Rady ČRS
Hospodářské oddělení
Nad Olšinami 282/31
100 00 Praha 10
mobil: +420 728 701 379
e-mail: vrana@rybsvaz.cz
web: www.rybsvaz.cz
Autor diskuse: dizlektik fídža - Profil , 17.1.2017 všeobecné - ostatní
Dále moderují: TEZAR Profil + martin37 Profil + Hans40 Profil

Jaký je Váš názor na snížení stavů kormorána v naší zemi?

A) Zásadně nesouhlasím-kormorány mám rád2%

B) Nesouhlasím-at si stavy kormoránů vyřeší matka příroda2%

C) Souhlasím pouze s jejich plašením odpalováním petard atd.0%

D) Souhlasím s jejich omezením formou zákonného odstřelu95%

Od 23.2.2017 hlasovalo 170 čtenářů.

Výr - Profil | Po 27.2.2017 22:56:42 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jnz >> dámE redku ?...kto MY ?....ak tomu rozumiem správne, rozhodol to TEZAR...
A prosím ťa: "kdo si dovolí kritizovat jakýkoliv názor, je jedno, zda chytrý nebo hloupý, bude vyloučen bez ohledu na to, zda má, nebo nemá pravdu." na toto si ako prišiel ?
Nebude to náhodou trochu inak ?....ak niekto nekonštruktívne, často arogantne napáda všetko čo je v debate preberané, slušné upozornenia ignoruje a nič rozumné k veci nenavrhne, prečo by ho mal administrátor v debate trpieť ?

Ďalej " způsob, který jste zvolili, nikdy nikam nepovede"....skús si prečítať zadanie diskusie....ja tam vidím "pokud máte něko fotografie kormoránů hodujících na rybách, fotky okolí a můžete je s číslem revíru zaslat mému kamarádovi, který je použije jako podklad pro svou práci"....možno máš lepší nápad.....sme tu všetci samé ucho.
Tvoje konštatovanie "někdo navrhne střílet a všichni se tu v diskuzi budeme plácat po ramenou, jaký že je to skvělý nápad, i když nikdo nebude schopen toto v reále prosadit "....to netreba presadzovať....to už je dávno odsúhlasené dokonca aj na "důležitých místech" :-)...no a môžeš si byť istý že ja ani Petr.OVA nie sme tí od ktorých zavisí výsledok riešenie tohoto problému.....

"No a k tomu střílení"....to že si niekde skopíroval text že je to neúčinné riešenie, vôbec neznamená že to naozaj tak je....ja som presvedčený o opaku....a napísal som k tomu to čo si o tom myslím aj s čím mám skúsenosti.
Na Tvoju otázku " Jak moc se tito dva angažovali v některé aktivitě nebo opatření popsaných kousek výše? odpoviem veľmi stručne....v takých opatreniach sa angažovať určite nebudem lebo sú to utópie. No môžeš sa tomu venovať ty.

TEZAR - Profil | Po 27.2.2017 22:55:50

1Mara >> Fanatikem bys asi taky nechtěl být nazván,nepletu se?

jnz - Profil | Po 27.2.2017 22:53:10

JJanekk >> Mohu mít dotaz? Nedávno jsi zdevacovi napsal, že pokud mu kormorán nevadí protože momentálně zrovna neřádí v místech, kam on chodí na ryby, že v tom případě jeho účinkování v téhle diskuzi spadá do oblasti psychopatologie.
Jak se stavíš k tomu, že si někdo chrání svůj revír tím, že kormorána vyžene na revír souseda?

1Mara - Profil | Po 27.2.2017 22:52:21

TEZAR >> Ano, ale né všude a né v plném rozsahu jak na honitbách a atd. Ale to neznamená, že když někdo nesouhlasí , tak ho prostě vyhodíte, to je dle mého na houby. každý má právo na názor , ať je jakýkoliv. to jestli má pravdu či nemá je pak věc jiná a od toho diskuse jsou. Mě to je fuk, jen jsem reagoval tak jak to vidím já .-)

TEZAR - Profil | Po 27.2.2017 22:49:33

jnz >> Populace se střílením bude opravdu snižovat jen velmi pomalu.Ale spočítej si při denní spotřebě jednoho kormorána 0,6kg ryb,kolik se zachrání tun zejména bílé ryby odstřelením 1000 kormoránů za rok...A to se jich zastřelí mnohem víc...K ostatním způsobům-fandím jim,ale u nás některé nepůjdou využít a jestli je využijí v jiných zemích,tak jen dobře.A úkryty pro ryby jsou super,ale na splavných vodách to bude blokovat Povodí-bohužel...

JJanekk - Profil | Po 27.2.2017 22:40:51

R.P. >> koukal jsem na tvoje příspěvky do téhle diskuze, vypadá to že víš o čem mluvíš. Napsal jsi "naštěstí to vypadá že bude snaha o plošné řešení problému v zemích kde je to potřeba" - co to znamená? Budou se na hnízdištích likvidovat jejich vejce?

jnz - Profil | Po 27.2.2017 22:38:59

TEZAR >> Aha. Tak to jsem to popletl. Já prosazením myslel, že to bude funkční. Ne že to bude sice prosazeno, ale nebude se nic dít. A podle těch videí a zpráv nějak nemám dojem, že by se o eliminaci kormorána někdo opravdu snažil. A jen pro upřesnění, aby si mne zase nechytal za slovo že se někdo snaží - tím snažením nemyslím vášnivé diskuze na mrku, ale opravdový účinný zásah na lovišti/nocovišti.

No a k tomu střílení - co třeba text níže?

Zkušenost z mnoha míst Evropy ukázala, že odstřel migrujících kormoránů není příliš účinným opatřením. Hejna jsou příliš početná, než aby mohla být jejich velikost odstřelem redukována. Při odstřelu kormoránů je možné zastřelit nejvýše několik jedinců, než dojde k rozptýlení hejna v krajině nebo k jeho přeletu na jiné („sousedovo“) loviště. Zároveň však přitom dochází k ohrožení a rušení dalších druhů ptáků. Pozitivním efektem může být jen zaplašení konkrétního hejna z konkrétní lokality a jeho přelet na lokalitu jinou.

Takže střílení a děbuchy... já nevím. Sice jednoduché, líbivé a přímočaré, ale efekt téměř nulový, dopad na přírodu a ostatní ptáky negativní.

A ještě jedna citace:
Ve světě se testují různá opatření, která vytvářejí dostatek úkrytů pro ryby. Zkoušejí se „klece“ umístěné pod hladinou, do nichž mohou ryby proplout, ale do nichž kormorán shora nevidí. Zkoušejí se různé plovoucí předměty a ostrůvky, které zastíní průhled do vody a poskytnou úkryt rybám.
V zemích, kde migrující kormoráni mají svá hnízdiště, se zkoušejí různá opatření, která snižují počet vyvedených mláďat (např. jsou olejována vejce na hnízdech, takže zárodek uhyne, ale ptáci sedí dále a náhradní snůšku nesnáší).

A výsledek? I když je odstřel popsán jako kontraproduktivní a málo účinný, a jsou popsány další možnosti ochrany ryb, tady se stejně prosazuje jen střílet a střílet.

Tak se tedy ptám - Petr.OVA a Výr zatím popsali, co vše musí dělat myslivci a jak to má řešit někdo další. Jak moc se tito dva angažovali v některé aktivitě nebo opatření popsaných kousek výše? Za ta léta, co různými způsoby požadují střílení a věnují se peticím, mohli jistě prosadit a zajistit už mnoho ochra třeba právě ve formě podvodních sítí na menších pstruhových vodách. Co se tedy díky nim již v ochraně ryb před kormoránem událo?

BLACKTIGER - Profil | Po 27.2.2017 22:36:41

zdevac >> Zdevacu tohle je posladni vzkaz co ti pisu. Pak tve odpovedi utnu.Cetl jsem celou diskusi. Tve neustale negativni reakce na kohokoli, me jen utvrzuji ze jsi jen ,,negativni,, provokater . Jestli jsi rybar , tak jsi nejvetsi ostudou naseho krasneho konicku. Profesionalni rybari by ti nejen neodpovedeli na pozdrav, ale ani by jsi jim nestal za to aby si odplivli. Tve rychle menici nazory jsou az zarazejici. Jestli to nevis tak ryba ma velmi snizeny prah bolesti. Tva hloupost boli az to hezke neni. Jesli ti smrdi bahno, a je ti vylov rybnika odporny, tak nejsi chlap. Doporucuju ti sbirat motyly, ale sbirej jen ty mrtve. Aby je to nebolelo.
Ty sam jsi zpestreni ,,nekulturniho,, zivota. Jinak ja zakazu tve odpovedi pro me, uz me nezajimaji.

TEZAR - Profil | Po 27.2.2017 22:33:05

1Mara >> Ale vždyt se kormoráni už střílí.To je proti dřívější době pokrok.A člověk,který jich za rok zastřelí tolik,jako Petr.OVA si určitě zaslouží spíš poděkování,než se do něj navážet a říkat mu fanatik.To tu Máro fakt trpět nebudu !

1Mara - Profil | Po 27.2.2017 22:27:20

Vím, že na můj názor se mě nikdo neptal, ale mě se zdá, že to je tady taky tak nějak hodně přistřižený za vlasy, rozdávat někomu červenou za jeho názor s tím, že komunikuje slušně je dle mého přestřelený.
Jinak jak jsem psal hned na úvod, lidi co se kormoránem zabývali tak do dnešního dne se nic neděje a to dělali pro to hodně, takže jediné je držet palce, aby se to změnilo a tomu já osobně nevěřím, vždycky se najde milion důvodů, proč to prostě nepůjde. Hold, budeme si muset zvykat na moderní zákony a politické trendy , kde problémy se neřeší a ani nechtějí řešit a kór, když určitá sorta lidí z toho má určitě prachy............

TEZAR - Profil | Po 27.2.2017 22:03:02

jnz >> Prosazeno to je-mýlíš se.Jde jen o to,zjednodušit možnosti odstřelu i na dalších místech.A tvou podporu nepotřebujeme.

R.P. - Profil | Po 27.2.2017 22:01:39

pěknou komedii tady hrajete, jen co je pravda

jnz - Profil | Po 27.2.2017 21:59:49

Gratuluji, jste pašáci. Jakmile se nějaký názor nelíbí, tak dáme uživateli redku. To by bylo, abychom si neudrželi pouze souhlasné reakce. A kdo si dovolí kritizovat jakýkoliv názor, je jedno, zda chytrý nebo hloupý, bude vyloučen bez ohledu na to, zda má, nebo nemá pravdu. Nebo co byste si představovali? Že tu někdo navrhne střílet a všichni se tu v diskuzi budeme plácat po ramenou, jaký že je to skvělý nápad, i když nikdo nebude schopen toto v reále prosadit?

Další ukázka toho, že způsob, který jste zvolili, nikdy nikam nepovede. V podobných případech je potřeba lidi získávat a přesvědčovat, vysvětlit postoje, důvody a navrhovaná řešení. Některé uživatele zde vyhodit a zablokovat samozřejmě můžete. Ale na důležitých místech, kde potřebujete své myšlenky prosadit vy, udělají oni to samé vám - prostě se s vámi nebudou bavit.

To možná bude ten důvod, proč si Petr.OVA nedávno (25.2.2017 22:33:26) postěžoval, že už se s Výrem angažuje několik let a pořád nic...

TEZAR - Profil | Po 27.2.2017 21:29:39

Petr.OVA >> Už ho tam mám taky.

TEZAR - Profil | Po 27.2.2017 21:28:11

Petr.OVA >> Vyřešeno-omlouvám se ti za jeho pitomé reakce a to,že jsem mu to tady nezarazil už dřív.

TEZAR - Profil | Po 27.2.2017 21:25:22

zdevac >> Tady končíš chytráku-když tak se dej k fízlům ,nebo k politikům.Urážet člověka,který pro naše revíry a ryby udělal svou prací mnohem víc,než ty svýma kritickýma kecama TADY nebudeš ! REDKA !

Petr.OVA - Profil | Po 27.2.2017 21:09:01

TEZAR >> TEZAR: Takoví pacienti jako nick "zdevac" jsou důvodem, proč tady přestávají chodit lidé, kteří mají k problému kormorána co říct....

zdevac - Profil | Po 27.2.2017 20:43:47

Petr.OVA >> To si mě dej, kam chceš. Důležité je, že se informace o negativních až nelegálních aspektech tvých řešení dostane k jiným.

Petr.OVA - Profil | Po 27.2.2017 20:42:41

zdevac >> Když nerozumíš tomu, oč jsem tě slušně požádal, tak mi nezbývá, než tě dát do ignorovaných....

zdevac - Profil | Po 27.2.2017 20:07:02

Petr.OVA >> Ano, fyzicky asi můžeš používat co chceš a jak chceš, pokud to zvládneš. Ale z hlediska legislativy a práva je situace poněkud jiná. A protože se tu nebavíme o jednom pomatenci, co chce v CHKO s Natura 2000 pohazovat dělbuchy a jen tak si svítit na veřejnosti laserem, o kterém nic neví, ale o systémovém oficiálním řešení, které musí splňovat všechny náležitosti dle zákonů a určité bezpečnosti přijatého řešení, je situace v tom, co lze a co ne, poměrně jasná.

Už víš, proč nemůže žádná tvoje aktivita, výzva či petice mít jakýkoliv význam? Jsi jen zaslepený fanatik, který vymýšlí fantasmagorické amatérské plány, které jsou v rozporu nejen s legislativou, ale i zdravým rozumem.

A víš co? Když můžeš používat svůj laser kde chceš, zkus si ho vzít a posvítit si na hvězdičky nebo kormorány třeba poblíž vody Kotvice nebo na březích Odry u Albrechtiček. Uvidíme, jak na tom budeš, až se budeš před soudem obhajovat tím, že to má chinalumeny a je to tvoje a můžeš, co chceš :-).

Červené karty: rover, rikox, zdevac, keltt