Quo Vadis rybařino?

Chytat jsem začal v roce 1960. Prut bambusák, naviják otočný Rousek a silon. Chytat jsme mohli jen 2 měsíce o prázdninách. Z každého rybníka jsme mohli vzít pouze dva kapry - tedy deset kousků (samo sebou jich deset nikdy nebylo). Na štiky byly jen dvě společné vycházky za prvních zámrazů. Prvního woblera mi přivezl otec z Prahy někdy v roce 1965.

Vzpomínám si, jak jsem někdy v osmdesátým stál ve vodě a přede mnou pěkná tůň. Byl listopad a náhle začal padat sníh v lehounkých vločkách, které pomalu usedaly na hladinu milované Stěnavy. A pak se objevil jeden kroužek, pak druhý, třetí..
Přes hodinu jsem stál ve vodě, mával prutem a tahal lipana za lipanem. Pak, jako když utne - konec. Dost dlouho jsem se probíral z toho krásného snu. Nohy jsem absolutně necítil a domů jsem šel jako na chůdách.
Je potřeba dodat, že šňůra byla paličkovaná a přecházela v silon 0,32, pak 0,20 a nakonec 0,10 se smyčkou. Mušky se vázaly na 0,10 se smyčkou a pak se smyčky provlékly. V batohu byla lahvička se zabroušenou zátkou a v ní v benzinu rozpuštěný parafín, který se nalil do dlaně a tím se protahovala šňůra i s muškou.
Lipanům to kupodivu nesmrdělo.

Hodně se změnilo. Technika šla dopředu. Máme neporovnatelnou výbavu, soukromé revíry, velké ryby, rybolov v zahraničí. Přesto s nostalgií vzpomínám na staré časy - u vody ticho a klid a když ryba nepřišla - nevadilo.
Autor diskuse: brach - Profil , 21.6.2021 všeobecné - ostatní

brach - Profil | Čt 18.11.2021 8:50:31

Tak nějak..
Samozřejmě - občas nějakou vezmu domů...

aleš vavřina - Profil | Út 26.10.2021 8:58:15

brach >> 👍, no jeste bych doplnil ..." a k vode"

brach - Profil | Út 26.10.2021 8:03:43

Krédo - "Nechodíme pro ryby, ale na ryby" - u mne platí už 61 roků...

splavek - Profil | Čt 22.7.2021 19:32:26

E-FOX >> Nechtěl jsem vyvolat dojem, že mě vadí nějaká rybářská technika.
Musím se přiznat, že spíš se ztotožňuji s tvým názorem.

aleš vavřina - Profil | Út 20.7.2021 16:27:40

Drozďák >> pěkně napsáno, jen bych ještě doplnil "... necpát své názory druhým a hlavně umět přežít to, že někdo jiný to vidí jinak...", jinak i když navenek pro zachování si tváře "jakoby přijme" názor druhého, tak vnitřně ho to sežere když to tak nebude i cítit ...

Drozďák - Profil | Út 20.7.2021 11:53:54 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Byly doby, kdy jsem vlezl do auta a jediná moje starost byla ho nastartovat.
Dneska vlezu do auta a hledám, co všechno musím vypnout /když to tedy jde/.
Jsem s tím nějak smířenej. Je mi to líto, taky bych si mnohdy přál vrátit čas kdy nebylo všechno tak jednoduše samozřejmý a samozřejmě jednoduchý. Taky mi přijde, že žiju v době, kde si nemusím nic moc zasloužit a je mi servírováno rovnou pod rypák. Ani já si nemyslím, že je to dobře.
Ale na druhou stranu si dovedu představit x lidí, kterým ten pokrok přináší radost, x lidí, kteří to vnímají jinak než já a neopovrhuju tím. Sto lidí, sto názorů.
Jedna věc je nostalgie a vzpomínka na časy minulé, druhá je pocit jakéhosi elitářství kdy vím, co jediné je správné a jak by to ti ostatní měli mít.
Čím jsem starší, tím víc se snažím si na to dávat bacha.
Pro mě je synonymem slov pokora a životní moudrost /co tu často zaznívají/ právě toto - respektuj, abys byl respektován.

Jinými slovy, ať si každý chytá jak chce, co chce a s čím chce. A ať mu to přináší stejnou radost, jako Vám "rybářský klasicismus".
Jediné, co člověk nemá nejen u vody dělat, je chovat se jak bezuzdný a sobecký dobytek.

Bacha San - Profil | Út 20.7.2021 5:33:39

E-FOX >> Stačí slušnost. Ta absentuje v celé společnosti.

E-FOX - Profil | Po 19.7.2021 17:52:45 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

splavek >> Hele kdyz je clovek prase, je jedno jakou technikou chyta. U Labe najdu bordel po vlackarich (snury, gumy atd.) , po feedrarich (pytliky od krmitkovek a kelimky od cervu), po duchodcich i po kaprarich. To neni o tom jakou technikou chytas, ale o tom jaky jsi clovek. Kazdy at si chyta jak ho to bavi, samozrejme v siuladu s RR, nedela bordel a je ohleduplny k prirode a ostatnim rybarum. Prave ta ohleduplnost a trocha te disciplinovanosti chybi lidem i v normalnim zivote, tak proc by se nemeli takovi lide vyskytovat mezi rybari? Netesi me to, ale bohuzel, je to tak.

Pumprdelník - Profil | Čt 15.7.2021 21:26:36

splavek >> kdyz se v prirode chova jakekoliv zvire jako kreten, priroda mu to da sezrat...civilizovany lidoop vsak trpi laskou k bliznimu, toleranci a odpustenim....

jezevcik - Profil | Čt 15.7.2021 16:05:29

U nás je to o tomtym

bjwir - Profil | Čt 15.7.2021 15:30:35

splavek >> nevím , co to zkusit říct si že tenhle konkrétní týpek je blbec? Mám si říct že každý kdo vláčí je blbec a měl by se naučit chytat na základě několika zamotání od vláčkařů, když mám jen lehce vykukující pruty z rákosu ? Nebo plavačkáře kteří se k vám přimotají se slovy "to stejně máte daleko , tak já to budu házet sem , si to tu krmím několik dní"..Za mě je každá situace unikátní a žádná skupina si nezaslouží kolektivní vinu na základě XY lidí..to je můj názor..Stejně jako tak asi nedokážu úplně souhlasit že plavaná je největší škola,největší škola je to co tě baví -> tam se chceš vzdělávat,tam chceš přijmout co nejvíc informací..To tě posouvá dál..touha dozvědět se víc , být v tom lepší. Nelze to proto říct takto direktivně.Každému dle chuti...Nicméně chápu že když vidíš kupříkladu takového p.Kunu jak a co propaguje a tohle vidí i širší veřejnost tak si řekne "ježíši,co se to děje?" :)

Inferno08 - Profil | Čt 15.7.2021 14:41:38

splavek >> Já jsem předplatné Rybářství před pár lety zrušil. Bavili mě články pana Tychlera a Hofmana, ale zbytek byla prakticky neustále se opakující komerce, kdy zkrátka celou výpravu zachránilo nějaké nové boilie. A hned vedle toho na stránce pak byl katalog.

splavek - Profil | Čt 15.7.2021 14:20:28

bjwir >> Už jsem to tu psal nejsem primárně třeba proti kaprařině. Spíš mě udivuje kam až se to dostalo. Když třeba spousta rybářů nezná nic jiného. Viz. ten kolega, který má problém jaké nástrahy na kapra při plavané, nebo rybář co ulovil zlatého jesena a tvrdí, že to je ostroretka.
Osobně jsem se o tom jak na ryby asi nejvíc naučil při plavané, proto, když jsem vedl kroužek, tak to bylo první co jsem děcka učil a tvrdil jim, že je to základ , že z toho musí vycházet a dá jim to největší školu rybařiny. A od toho se můžou odpíchnout dál, třeba až k lovu velkých kaprů a jiným technikám.
Taky jsem třeba zažil, když po partě tzv. sportovních rybářů, co měli nastraženo celý prodloužený víkend na kapry, plnou hubu keců na celou štěrkovnu o tom jak tam, či onde lovili ty big kapry, zůstala hromada bordelu i když měly auto za prdelí. A ke všemu si ani neuměli ulovit nástražku na candáta.
To je těžké, jak se mám k tomu postavit nějak objektivně, když často největší kravál u vody dělají party takových "sportsmenů", nehledě na pořádek. Chápu, že to je jako v každé společnosti, jsou tam i lidé normální v pohodě si lovící, ale i ti troubové. Prostě průřez společností, kopírující své chování a charakter jako v jejich normálním "civilním" životě.

splavek - Profil | Čt 15.7.2021 13:55:05

Inferno08 >> Taky odebírám Rybářství a máš pravdu v tom , že je tam spousta článků od výrobců, prodejců a testérů různých firem zabývajících se kaprařinou, podle kterých vlastně nic nechytneš pokud nemáš jejich produkty. Jen nakoupi, natražit, nakrmit a úspěch téměř zaručen. Díky bohu za to , že to tak není. Každý den u vody a na rybách je jiný a neopakovatelný.

bjwir - Profil | Čt 15.7.2021 13:43:59

splavek >> Možná by to chtělo přestat vidět svět potažmo rybařinu černo/bíle...Ona není kaprařina vs rybařina..prostě je rybařina a ta má určitý počet směrů a je na každém z nás co mu vyhovuje..Od mala jsem si prošel většinou rybolovných technik , jediné kde jsem nepolíben a ani mě to neláká je muškařina..Zvolil jsem si primárně kaprařinu a proč ? Myslíš že to je kvůli komerci ? Kvůli videím a článkům na netu ? Ani prd..pro mě je to zpomalení ,pomalu zastavení času kdy tam jsem a nejsem tam kvůli rybě..ale kvůli tomu že si mohu dát v klidu kafe,cigáro,počíst knihu a ty pruty to jsou takový bonus.Oproti tobě jsem cucák,ale i tak rád zvolním z pětky na trojku nebo neutrál v tom rychlém životě který dnes máme , je tohle uklidnění naprosto úžasným nabitím baterek .Sledování toho života kolem vody..a když přijde nějaká ryba?to je opravdu takový bonus :) ...Když si chci zarybařit není problém i to "koulís" udělat tak že vytáhneš spoustu druhů ryb všech velikostí ;)
Takže kam kráčí rybařina?Rybařina půjde tam kam lidi..stejným směrem , prozatím jde bohužel tam že jedna skupina nemá ráda druhou...A pokud se podíváš na společnost je to logické přenesení denního/sportovního/politického života..

drvoštěp - Profil | Čt 15.7.2021 12:30:37

Darďas >> 🤣👍👍

Darďas - Profil | Čt 15.7.2021 12:29:16

drvoštěp >> Však znáš to přísloví.
Dej blbým peníze 💰💰💰,obchodníci mají kšeft.😃

drvoštěp - Profil | Čt 15.7.2021 12:25:20

Bacha San >> Vloni začal ,,rybařit" hajnej a jeden můj kolega. Ani jeden se nezeptal co a jak. A když vidím co nakupují na základě reklam z časáků, tak jen kroutím hlavou...

Bacha San - Profil | Čt 15.7.2021 10:27:32

Petr64 >> Radit se nemá. Chytrý to nepotřebuje a blbec se tím snejně řídit ebude.

Inferno08 - Profil | Čt 15.7.2021 8:53:58

splavek >> Možná se ten začínající rybář chtěl nejprve vzdělat a pořídil si pár čísel časopisu Rybářství. Přečetl si článek od Krásy, kterej seděl někde u rybníka, kde to nikomu vůbec nebralo, až ho napadlo zalovit v baťohu a vytáhl nové, ještě neozkoušené koule, nastražil je a začalo rodeo. Pak si přečetl ten samý článek od Kučery a nakonec i od Mivardi a usoudil, že bez koulí se kapři prostě chytat nedají.

splavek - Profil | Čt 15.7.2021 7:35:03

Petr64 >> To je dilema. V dnešní době je díky internetu taková informovanost o jaké se nám v našich začátcích ani nesnilo. Informace jsme získávali z pár knížek , které byli, ale hlavně radami zkušenějších, vlastní praxí a metodou pokus-omyl. Což mělo něco i do sebe. Neodsuzuji dostupnost informací , také je vyhledávám a často mě posunou dopředu , ale je asi důležité s nimi pracovat a tzv. oddělit zrno od plev, třeba i vlastní negativní zkušeností z danou informací. Prostě nebrat vše řečené jako pevné dogma, protože jak říká jedno rčení:" Do ženy a do vody nevidíš". Mohu z vlastní zkušenosti potvrdit.

Petr64 - Profil | St 14.7.2021 20:16:42

splavek >> No právě. Člověk pak neví,jestli poradit a nebo ho v tom nechat vymáchat.

splavek - Profil | St 14.7.2021 20:08:29

Petr64 >> Nevím školy nemám, ale snad ten člověk musel složit nějaké zkoušky, nehledě na to, že co je povoleno, nebo zakázáno je popsané v RŘ. A pokud ho nečetl , nezná, nebo aspoň neví jak se v něm dopátrat k faktům, tak je něco v nepořádku. Nehledě na to že " neznalost zákona neomlouvá".

sindeji3 - Profil | St 14.7.2021 20:00:08

splavek >> já jsem za komerci rád, člověk si může vybrat.. pokud se nechá zmasírovat - jeho problém

Petr64 - Profil | St 14.7.2021 19:55:58

splavek >> No. Ten stejnej člověk zadal další zajímavej dotaz.....Dobrý den chtěl bych se zeptat jaké jsou povolené nástrahy a jaké jsou zakázané nástrahy v mimopstruhových vodách......proč něco zkoušet a nebo číst,když se můžu zeptat?

splavek - Profil | St 14.7.2021 19:20:47

Quo Vadis rybařino. Nedá mi to, abych se tady opět nepozastavil o směřování rybařiny. Narazil jsem dnes na dotaz v poradně, sekce plavaná. Tam se nějaký kolega, neměl úplně vypsanou kartu, ale odhaduji, že dorostenec, ptal na nástrahy na lov kaprů. Uvedl tam, že není movitý, tudíž nemá na nějaké drahé koule ale by rád chytal kapry na plavanou asi, když byl dotaz tam, ale neví na co. Dostalo se mu odpovědi, taková ta klasika kukuřice, kolínka, žížaly , brambora.....atd... což mě vedlo k zamyšlení, proč si spousta rybářů myslí, že kapři se dají chytat jen na koule a hlavně, že neví jaké jiné nástrahy na kapry použít při plavané. To boilí je při plavané víc než kontraproduktivní. Omluvou tohoto tazatele může být jeho věk, možná začátečnické nevědomí. Nebo možná i ten fakt, že vše kolem kaprů se točí kolem koulís a všech těch věcí na to napojených a komerčně propagovaných, že takový začátečník prostě propadne tomuhle a že existuje i jiná alternativa lovu kaprů, to je pro něj španělská vesnice. Přeci jenom o tomhle komerce taktně mlčí.
Rád bych tomuhle kolegovi přál, aby zvládl chytání na plavanou a hlavně na jiné nástrahy než je koulís. Možná tak objeví svět rybařiny, která není zatížená těžkou komercí, ale obohacena skvělými zážitky a spoustou nachytaných rybích druhů včetně těch kaprů.

splavek - Profil | St 14.7.2021 11:21:16

Slavetin >> Spolkový život a zájem o něj dost uvadá. Spoustu rybářů ani nezajímá jak pracuje jejich organizace, stačí jim když si vše zaplatí a můžou lovit. Vidím to u nás v naší MO. Máme cca pětset členů, na výroční schůzi nás přijde tak necelá stovka, možná to ani ne.Musí se využít všech zákonem povolených kliček, aby byla usnášení schopná. Jedinou vyjímkou byla výroční členská schůze před pár lety, kdy bylo téměř na naše poměry narváno. Šlo o to, že se přes sociální sítě domluvila velká skupina kaprařů a prosadili si K-70 a od té doby nebylo po nich ani vidu ani slechu. Kdyby počkali rok,dva tak by se u nás dočkali celoplošného nesmyslu o K-70 pro Severní Moravu a Slezko.
Každý rok první dubnovou sobotu děláme úklid okolo štěrkoven, přijde tak cca 40 lidí. A to jsou lidé po kterých nenajdeš u vody ani suché z nosu. A ty kapraře co si protlačili tu svoji míru tam taky neuvidíš. Ale těch keců o ochraně všeho včetně přírody,měli na té schůzi jako Palacký na táboru lidu.

Inferno08 - Profil | St 14.7.2021 10:49:35

Pumprdelník >> No, mě šlo spíš o ten příklad, kdy rybář/myslivec zabije něco, aniž by tušil, co to je, ale jinak, jak se zdá, máš pravdu:

https://www.idnes.cz/plzen/zpravy/rys-pytlactvi-myslivec-sumava-celnici-klatovsko-selma.A210713_130404_plzen-zpravy_vb

Pumprdelník - Profil | St 14.7.2021 8:38:45

Inferno08 >> ono takove quo vadis myslivosti nebude take zadne pekne cteni...

Slavetin - Profil | Út 13.7.2021 13:29:30 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

sven >> Tahle věta: "Ovšem tyto možnosti, posouvají spolkové rybáře v původním slova smyslu, tedy s posláním lovit, chránit a chovat, směrem ke konzumu a degradaci původní rybářské filozofie, na pouhou zážitkovou záležitost.", stojí podle mě za zamyšlení. Rybaření bylo sice vždycky zážitkovou záležitostí, pro někoho více, pro jiného méně, ale připadá mi, že dnes je mnohdy determinováno právě a jen současným trendem materiálně a konzumně pojatého života, urvat pro sebe, co nejvíce bez ohledu na cokoliv a kohokoliv. Mladým nemůžeme vyčítat, že nezažili to, co my, když u vody bylo volno a příroda byla tak blízko, že nás prostě oslovovat musela. Jen mě napadá jací budou za třicet, čtyřicet let ti dnešní mladíci, co v šestici promrskávají jez a podjezí třpytkami, gumami a woblery, smějí se zcela bez úcty štíhlatům, co jim naletěla a halasně se přesunou pak o kus dále a dále. Třeba budou jako my, co raději zalezeme někam do kopřiv a radujeme se z klidu a z naděje, že přijde záběr a z tajemna, z představ, co to tam je pod hladinou? Nebo budou jiní a všechno bude jiné? Já už se to nedozvím určitě, jen se svou vírou, že člověk obecně není v zásadě špatný, jen doufám a chci věřit, že i pak budou ještě blázniví romantici sledující rosu na stéblech, pavučiny ve větvích a obdivující krásu barev okouna, než ho vrátí vodě.

Gašpi - Profil | Út 13.7.2021 12:45:25

sven >> to chce jenom tu první vlaštovičku, pak už to tam jenom budeš mrskat .....
ostudu si a ani mi neuděláš 😁😁 to prostě nejde nevyužít dnešních možností 😁😁 a jak píšeš, bude to Tvoje dílo a špatný nemůže bejt 👍, budu první oběrouš 😁 toč to všechno video od 5 do 20 min. stačí .....

sven - Profil | Út 13.7.2021 12:21:53

Gašpi >> „Mistře, nemáte tam nějakej nepovedenej obraz?
Bude se mi vdávat dcera. Já bych jí ho dala.“
„Jakej nepovedenej obraz?“
„No takovej zfušovanej.“
„Paní, já žádný zfušovaný obrazy nedělám. Já maluju jen to, co umím.“
(Bohumil Hrabal) :-))

Gašpi - Profil | Út 13.7.2021 12:04:57

sven >> měl by ses do toho obout a na točit nějakej propagační matroš, písemná forma nemusí stačit 😁 nikdy není pozdě, bude to tam zvěčněno a i sdílet se to bude 😁
Očekávám první video 👍

Pindˇa - Profil | Út 13.7.2021 11:48:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

brach >> Dobře už bylo 😪

brach - Profil | Út 13.7.2021 11:20:50

Slavetin >> Já jsem rád, že jsem v mládí a v dospělosti prožil nádherné dny rybařiny A nejen lovné rybařiny, jako malí kluci jsme od MO dostali rybníček, o který jsme se, za dozoru skvělého rybáře a člověka, starali. Vysadili nám tam cca 100 kousků štiček okolo 10-ti cm a my chodili na řeku a na rybníky tahat slunky, řezany, plotky a cejnky a sypali jsme je do "našeho rybníčka". Konečně, když přišel velký výlov, přijelo se podívat i pár rybářů a dělali si z nás srandu... A pak zírali...
Slovilo se něco okolo sedmdesáti štik +- 30 cm!!

sven - Profil | Út 13.7.2021 11:20:00

Slavetin >> Ano i tam kráčí naše rybařina.
Naši rybáři dnes loví i ve Francii.
A nejen tam. Dostupný téměř pro každého, je i rybolov ve Španělsku, Itálii, Norsku, Mongolsku, Karibiku.........
To jsme si před léty, také nedokázali představit.
Z toho vyplývá, že politický vývoj, umožňující návštěvu těchto destinací je mnohem důležitější, než materiální.. ten je pouze logickým vyústěním, celkového technologického vývoje.
Ovšem tyto možnosti, posouvají spolkové rybáře v původním slova smyslu, tedy s posláním lovit, chránit a chovat, směrem ke konzumu a degradaci původní rybářské filozofie, na pouhou zážitkovou záležitost.
S tím souvisí i posun od kolektivismu k individualismu, s negativním dopadem na vzájemné vztahy.

Slavetin - Profil | Út 13.7.2021 10:01:50 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

brach - >> Zdá se, že jsme se dostali až do Francie. Ale třeba se někdo ozve třeba s úvahou, kam kráčí rybařina z hlediska vývoje vybavení, nástrah a návnad. To bych si před lety a ani relativně nedávno vůbec nedovedl představit a popravdě řečeno ani teď nemám vůbec představu, kam to může spět a dospět. Ale třeba někdo ano. A také by mě z hlediska trendů v rybařině zajímal očekávaný vývoj chování rybářů navzájem a vývoj vzájemných vztahů rybářů a ostatních lidí kolem vody (cyklistů, vodáků, chatařů, turistů, zemědělců........).

sven - Profil | Út 13.7.2021 9:06:52

já 2 >> Noo pěkný :-))
Podle toho jak je ten okoun vykulenej je jasný, že ještě nikdy neviděl českého rybáře.. .-)
Že přijede nějaký borec z východu, který ho dokáže z toho jeho roští vydloubnout, tak s tím nějak vůbec nepočítal :-))

já 2 - Profil | Po 12.7.2021 12:57:45

sven >> Tohle je pro mě synonym Francie. Mraky větví, utrháno víc než za rok v ČR... Jediná lepší ryba mi zalítla za strom... Myslím, že to byl tloušť a pokud ano, byl fakt obří... Ale těch okounů se dá nařezat 50 za odpoledne... Jen ta velikost... Takže není co závidět