Je někde svazovoda voda bez kapř?

Asi scifi otázka...ale už by bylo na čase vyjít do ulic a zaprotestovat si a zakázat cpát všude slizkékho kapř, jsou určitě mezi náma rybáři kteří by přivítali velké nádrže,rybníky,tůně ,pstruhové potoky a řeky bez všudypřítomné ryby domácí.
Autor diskuse: u x a - Profil , 17.11.2019 všeobecné - RŘ, MO, svazy

kterou rybou by jste chtěli nahradit kapř??

A) štice4%

B) candát28%

C) struh4%

D) lín41%

E) plotice3%

F) mník1%

G) cejn4%

H) karas1%

I) parma7%

J) ostatní6%

Od 17.11.2019 hlasovalo 137 čtenářů.

PanTloušť - Profil | Čt 28.11.2019 13:14:25

Já bych řekl že bude třeba zahájit masivní letákovou kampaň :D

San - Profil | St 27.11.2019 22:22:58

u x a >> Iniciativní blbec je horší jak třídní nepřítel.

u x a - Profil | St 27.11.2019 22:02:26

cunik.cz >> přesně je spousta ryb né jen kapř, ale proč sakra je nejvíce chráněna nejrozšířenější ryba,K70 dokonce platí i na struhové vodě..to musel vymýšlet někdo opravdu chytrý..

cunik.cz - Profil | St 27.11.2019 20:11:01

Hlasoval jsem pro lína. Ne, protože je jich méně než štiky, ale také proto, že lín prostě není sportovně vydatný druh. Štika je problém současnou generaci ryba sportovní, dobrá a pěkná. To samé candát. Ale dost slovíčkaření, udělal bych místo pro všechny ryby. Všechno má ve vodě nějaký smysl. A nemá cenu říkat že hlavně ŠTIKA a hlavně CANDÁT. To skončíme jako kapraři

fotojakes - Profil | Ne 24.11.2019 23:28:18

hering >> Tak jak se chceš hnout z místa, když ti kdo tam jsou tomu podle tebe nerozumí a ti co tomu rozumí nic nepředloží.

Já to beru tak, že to jsou to zvolení lidé i když ani mě se nelíbila forma volby výboru ÚS, ale prostě to je fakt. Jestli jsou nebo nejsou na svém místě je věc svědomí těch, kteří je tam zvolili.

Já sice nejsem odborník na pstruhařinu, ale vidím jak to funguje u nás s těmi pstruhy, což potvrdil i nezávislý průzkum, který jsem si zajistil přes krájský úřad prakticky mimo svaz. Snažím se sbírat znalosti hlavně od lidí jako je Honza Knap a podobní, kteří to hospodaření pojali jinak než bylo dosud běžné a mají výsledky. A i když v odboru těch pstruhařů je málo, věřím, že kdyby se tam dostal smysluplný materiál s argumenty, ukázovými příklady jak to už někde funguje a podobně, nevěřím že by se to shodilo ze stolu. Jen tedy je třeba aby to bylo opravdu komplexní, tedy aby to zahrnovalo i ekonomickou stránku (nasycení pstruhožravých rybářů, prodej povolenek, redistribuci), aby to nebylo nějaké extremní řešení, které by zapříčinilo kolaps financí pstruhových revírů, které už teď jsou hodně napjaté.

Já se na tebe zlobím jen za jednu věc, že nejsi schopen se oprostit od svých osobních antipatií k určité osobě, osobám. Jinak respektuji tvé názory i když některé nesdílím.

teď už jdu spát, zdar

hering - Profil | Ne 24.11.2019 22:52:11

fotojakes >> Změny jsou podle mě nedostačné a tím pádem je to taky špatně.

Od toho materiálu co jezdí z MO na konference žádnou propracovanou koncepci nečekej. Ostatně není proto záměrně ani prostor. 5 minut na diskusní příspěvek opravdu nestačí na ten Tvůj terminus technicus " Propracovaný, smysluplný" :-))
Od materiálu co projde jednatelovým výběrem na kandidátku členů výboru,do HO už se nemá cenu už vůbec bavit.Anebo mi chceš tvrdit, že to co sedí ve výboru ale i v HO jsou opravdu lidi na svých místech?

Podívej, já bych dokázal přijít s kompletní revizí způsobu hospodaření alespoň na pstruhovém úseku,ale proč bych to dělal když jsem špiněn a pomlouván za kritizování současného špatného hospodaření.

Můžeš se na mě klidně zlobit,ale z HO našeho ÚS jsou možná tak dva adepti co mají alespoň základní ponětí o problematice pstruhového hospodaření.Tomuto materiálu bych pak měl prezentovat nějakou koncepci.?

fotojakes - Profil | Ne 24.11.2019 22:24:43

1Mara >> stejně jako drtivá většina u mě :-D Kapra rybáři vybijou skoro do kusu, když to není voda jako farský, kde je to zatopený les...

1Mara - Profil | Ne 24.11.2019 22:22:37

fotojakes >> Ty vody nejdou vypustit a podobně, jsou to zatopené šachty , nech to už být, dopiji rumíčka a jdi hajat. Dobrou.

b.gun - Profil | Ne 24.11.2019 22:22:37

Jirka1976 >> Invazivní americká veverka, která se vyskytuje na Britských ostrovech či v Itálii, není černá, ani tmavá, ale šedivá. Ostatně, její české jméno je veverka popelavá.

fotojakes - Profil | Ne 24.11.2019 22:19:48

1Mara >> to není o staří, většina vod u nás a u vás jsou obdobně staré, některé jsou starší, jiné mladší, ale plus mínus to vyjde na stejno. U vás je jen jeden rozdíl a to, že v době rekultivací kolem duchcova byl v týmu projektantů rybář a tak tam máte tolik chovných rybníků. Nic zdevastované tam nemáte, pár těch vod znám a jsou stejně super jako ty naše.

Na to aby ti rybník totálně zarostl stačí jeden rok bez kapra, viz dvojka na Pavlu, kde jsem měl candátky v roce 2016 :-D A ten samý rybník budu příští rok kaprobagrovat, protože jak je teď kvůli závadě na potrubí a výpusti rok bez vody, totálně prorostl orobincem. Až to přemzrne (vysuší), projde to žehem, napustím a v březnu, či dubnu nasadím metráky dvoukilových kaprů.

fotojakes - Profil | Ne 24.11.2019 22:11:10

hering >> co je vhodná a co nevhodná? Tady to je spíše o tom, že v těch nižšších polohách je ta voda lepší, úživnější a tak tam ten kapr přibere z přirozené produkce dané vody kolem kilogramu. Rozbory hospodaření máš, tak si porovnej ty revíry.

Kdyby někdo kdo chce změny přišel s něčím propracovaným, smysluplným, tak se pak můžeme o tom bavit, ale já si nějak nevybavuji z těch dvou konferencí, že by tam někdo něco předložil, to samé za rok ve výboru ÚS a asi třech letech v HO při ÚS si nepamatuji, že by někdo předložil nějakou koncepci, návrh...

Vidím, že nějaké změny jsou i když podle tebe jsou zase špatné, nebo mají jiný účel...

Ano, jsem optimista i když to občas bolí :-)

1Mara - Profil | Ne 24.11.2019 22:08:25

u x a >> Jenže nás je 300000 a na MRKu je to ani né zlomek lidí :-))))

u x a - Profil | Ne 24.11.2019 22:03:57

1Mara >> podle mě už to tak dávno není,když kouknu do Ml tak je pravda že je jestě pár zoufalců co chytají na koulís tu ošklivou slizkou rybu a myslí si jaký jsou frajeří ,jenže v mích očích jsou to vlastně takový rybářští tragédí a odpad,když kouknu tady do ankety tak i Caprciler tady v anketě hlasoval že by kapř nahradil céčkem a caprkiller je největší kaprař ve vesmíru tak to už něco znamená...

1Mara - Profil | Ne 24.11.2019 21:59:32

u x a >> podívej se, máme 1200 členů, na schůzi jich přijde slabých 50lidí a to přeháním a zbytku základny je to úplně u prdele a proto to taky tak u vody vypadá .-)

1Mara - Profil | Ne 24.11.2019 21:58:11

fotojakes >> s tím souhlasím, tvé vody jsou víc jak krásné a nejsou zas tak staré jako třeba ty naše, ty jsou staré a tak zdevastované že návrat už asi nebude možný a nebo za hodně x let .-(

fotojakes - Profil | Ne 24.11.2019 21:56:34

1Mara >> já s tím pracuji, mám tu super revíry na líny, na dravce. :-D Všechno jde, stačí chtít... Jen to nejde aplikovat plošně, je to právě ta postupnost, kdy tímhle ty rybáře možná naučím nekoukat jen na kapra.

1Mara - Profil | Ne 24.11.2019 21:56:01

u x a >> jo, nebo ty jsi přesvědčen že ne ? já jsem přesvědčen že jo .-)

u x a - Profil | Ne 24.11.2019 21:55:06

1Mara >> 90procent chce kapra??

fotojakes - Profil | Ne 24.11.2019 21:54:37

u x a >> tak to nefunguje, lína, candáta, štiku nedostaneš, když nekoupíš kapra. Čím více koupíš kapra, tím větší šanci máš, že dostaneš ty další druhy. Neznám žádnou rybářskou firmu, která by prodávala lína a dravce (v objemech desítek až stovek metráků) někomu, kdo neodebírá i kapra. Poptávka po těch rybách převyšuje nabídku, ne o procenta, ale o násobky.

Svaz vysadí cca 10% ryb, které se v ČR vyprodukují (část z toho si vyprodukuje sám), takže svaz od producentů odebere jednotky procent z celkové produkce v ČR. Export ryb z ČR je přes 50% a ten živí produkční rybáře. Odběratelé podmiňují odběry kapra dodáním těch dalších druhů.

Tohle si zapamatuj, to je zákon trhu s rybou v ČR, potažmo evropě...

1Mara - Profil | Ne 24.11.2019 21:52:54

fotojakes >> Ano, svaz jsme my všichni, ale 90% lidí chce kapra a proč asi ? na svaz, politiku svazu, chov ryb , druhy ryb ti serou, už to chápeš ? jak chceš s tímhle materiálem pracovat, když chtějí jen co nejlevnější povolenku a co nejvíce možností si odnést rybu, ostatní je jim u prdele........... a už fakt končím nechci se nasrat................

fotojakes - Profil | Ne 24.11.2019 21:46:13

1Mara >> ty a mnozí další máte zásadní problém a to je MY a ONI, přitom ten svaz jsme my všichni dohromady. Jestli chceš změny tak jdi a udělej je. Neptej se mě jak, má taky nikdo nedal návod, já dělám věci po svém, protože to považuji za správné a smysluplné. Rybářství se tu vývíjí staletí, svaz (spolky) už přes sto let, takže mi nevadí když nebudu u "cíle", ale stačí mi, že jsem udělal co jsem mohl, abych mohl další generaci něco předat. Já vím, že ty a spousty dalších se na mě koukáte skrz prsty kvůli tomu jak věci dělám, ale já se vybouřil zamlada, teď už preferuji tu evoluční cestu ke změnám... A je mi jedno jestli se to někomu líbí, nebo nelíbí, směrodatná je pro mě jen podpora rodiny a tu zatím mám i když to poslední dobou začalo skřípat. Chtěl jsem s funkcí hospodáře v MO seknout, protože ta mi žere absolutně nejvíce času, nakonec jsem se rozhodl pro postupný, ale razantní útlum všech činností co jsem dělal nad rámec povinností. Takže teď budu méně fyzicky pracovat a budu tu práci hlavně rozdělovat.

u x a - Profil | Ne 24.11.2019 21:43:59

když svaz nebude chtít kapř nakoupí jiné ryby za stejný obnos přece,zajímalo by mě kdyby se prodávali tři druhy povolenek a jejich prodejní poměr ..kaprová,struhová ,dravcová...

Červené karty: libuna17, Marleso