MRK.cz - stále na rybách - ryby a rybaření

MRK.cz - Stále na rybách
Otázky a diskuse Seznam Diskuse

Domácí výroba sýrů

Pozoruji tady zvětšený zájem o výrobu domácích sýrů, také začínám, tak si zde můžeme předávat poznatky o výrobě sýrů a vše kolem toho.

Autor diskuse: PYTLAKS ®
Zařazeno do: všeobecné - ostatní, 9.1.2019

Nemůžete zapisovat do této diskuse, protože nejste zaregistrován nebo přihlášen.

[ Nejnovější | << Novější | strana 1 ze 37 | Vybrat stránku | Starší >> | Konec ]

N PYTLAKS - ® Ne 24.3.2019 7:47:50
salfi >> já tam nic nestříkám,v boxu si sýry udělajů klima samy,jen reguluju pootevřením nebo zavřením víka,teplotu reguluju sám:-)
N salfi - ® Ne 24.3.2019 7:43:45
PYTLAKS >> delam je poprve, zacal jsem skoro se 100%, fixirkou jsem rosil steny, ted to pomalu ubiram. Myslis, ze je to spatne? Ted uz by to melo vejt uplne dosucha? A co viko a privod vzduchu? Mam to mit odklopeny?
N PYTLAKS - ® Ne 24.3.2019 7:32:58
salfi >> pod mřížků je vysrážená vlhkost:-)
N salfi - ® Ne 24.3.2019 7:30:08
PYTLAKS >> prvnich 5 dni tam byla vlhkost 97%, ted postupne ubiram
N PYTLAKS - ® Ne 24.3.2019 6:43:38
salfi >> tam už musíš mít 100%vlhkost:-))já ty zrací bedny vytírám do sucha
N salfi - ® So 23.3.2019 20:17:25 - SKVĚLÝ ZÁPIS, DĚKUJI!
Camemberty po 10 dnech
N PYTLAKS - ® So 23.3.2019 16:03:45
Leos >> jack
N Leos - ® So 23.3.2019 14:50:33
PYTLAKS >> Děkuji za radu. A to je recept na jakej sýr?
N PYTLAKS - ® So 23.3.2019 8:46:57
Leos >> na kamembert si kup přímo kulturu iota ca + sigma 71 nebo 74,na jacka alfa+lambda

Mléko zahřejeme na 30°C a přidáme mezofilní kulturu (ALPHA neboOMEGA ) + malé množství jogurtové kultury. Vše dobře zamícháme a necháme zrát 60 minut.
Poté přidáme takové množství syřidla, aby sýření bylo ukončeno za 45 minut.
Sýřeninu krájíme na velikost hrachu a necháme 5 minut odpočívat. Pomalu, během 30-40 minut dohříváme na 39°C a stále mícháme. Na této teplotě udržujeme kolem 15 minut a stále promícháváme.
Sýřeninu necháme usadit na dno. Odebereme všechnu syrovátku a sýřeninu nadále 10-15 minut promícháváme, než začne být pevná a matná.
Sýřeninu nasolíme 2% soli a zamícháme. Sýřeninu přendáme do plachetky, kterou dostatečně stáhneme. Plachetku dáme na rovnou desku a druhou desku dáme nahoru.
Zalisujeme tlakem asi 4 kg na každé kilo sýřeniny. Lisujeme podle požadované tuhosti 6-8 hodin. Zalisování může být i ve formě.
Vylisovaný sýr nasolíme ještě na sucho a necháme 1-2 dny při pokojové teplotě oschnout.
Necháme při 10-12°C a 85% vlhkosti 2-6 týdnů i déle.
N Leos - ® Pá 22.3.2019 10:43:28
Ahoj sýraři, obracím se sem s dotazem zájemce o výrobu sýrů. Chtěl bych to zkusit. Přečetl jsem základy o výrobě v začátku diskuse. Chtěl bych vyrobit něco na způsob hermelínu a nebo nějaký polotvrdý sýr ke zrání. Pro začátek s co nejméně vybavením.
Jakou kulturu bych si měl pro začátek vybrat, aby byla nějak universální?
Nebo je lepší vzít z nějakého shopu celou sadu pro začátečníky? Tam je většinou uvedeno mezofilní a termofilní kultura, ale jaká přesně, to tam není.
Hrnce, teploměry a ledničku mám.

N medvěd - ® Po 18.3.2019 10:41:12
Dr. Greenthumb >> věřím
N Dr. Greenthumb - ® Po 18.3.2019 10:29:24
medvěd >> a taky luxusně chutnají.
N medvěd - ® Po 18.3.2019 10:11:45
PYTLAKS >> pěkné
N PYTLAKS - ® Po 18.3.2019 9:30:09
reblo,limba,bleu,nalž, atd
N meteor - ® Po 18.3.2019 9:00:05
F16 >> jop, když jsme se loni vraceli autem z dovolené ve Španělsku, tak jsme ve Francii taky nakupovali ve velkém. Ty sýry jsou tam skutečně za hubičku, výběr veliký a kvalita... značná :-)
N PYTLAKS - ® Po 18.3.2019 7:56:27
Darďas >> dobrý výřad:-))
N F16 - ® Ne 17.3.2019 22:36:56
medvěd >>asi že nedovezu, musím fičet a nemám čas někde zastavit, ale o té zakázané přepravě v letadle na palubě jsem nevěděl.
N medvěd - ® Ne 17.3.2019 22:33:52
F16 >> tak dovezeš zase co chceš
N F16 - ® Ne 17.3.2019 22:27:43
medvěd >> bohužel musím autem :-(((
N medvěd - ® Ne 17.3.2019 22:21:01
pozor,na palubu letadla vás s nima nepustí.Musí být v odbaveném zavazadle.V palubním ne
N F16 - ® Ne 17.3.2019 22:10:23
Poušťák >> příští týden tam jedu osobně, tak snad vyjde čas a podívám se.Spíše se tam nedostanu.Jen pře Francii projíždím.On ještě vozí sýry, které jsou jen v alobalu, bez popisu.Ty jsem tam nikde neviděl.Chuť popsat nejde :-) Vše v kilovém balení.
N Poušťák - ® Ne 17.3.2019 21:37:04
F16 >> ty ceny jsou stejné i v Carrefouru,toho mnicha taky kupuju ve velkém
N Darďas - ® Ne 17.3.2019 21:32:38
F16 >> Levno tam nebylo,ale když už jsem se tam dostal,tak jsem něco pustil.:-)
N F16 - ® Ne 17.3.2019 21:31:02
Darďas >> dva roky zpět jsem byl ve Francii, taky na takovém trhu, ale ceny šílené.Výhoda byla, že ti dali vše ochutnat.Nevýhoda, že po ochutnávce ti bylo vše jedno a na peníze jsi nehleděl :-) Tady ty sýry mi vozí kamarád každý rok v tuhle dobu a ceny ok.Třeba ten kilový Brie je za 5 eu. tj asi 126kč za kilo.Našel tam nějaký obchůdek, kde to za ty mrzké peníze mají.
N Darďas - ® Ne 17.3.2019 21:16:13
Kruan >> Na tom trhu určitě.Sýry a sušené maso...slintal jsem jak bernardýn.:-)
N Kruan - ® Ne 17.3.2019 21:11:31
Darďas >> tam byl utratil prachy za zpatecni letenku :)
N Darďas - ® Ne 17.3.2019 21:04:36
F16 >> Frantíci ty sýry umí.Loni jsem je testoval na Korsice a luxus.
N Kruan - ® Ne 17.3.2019 20:55:07 - SKVĚLÝ ZÁPIS, DĚKUJI!
po tydnu ve slanem nalevu...balkan jak vino :) ..k pivku luxus..
N F16 - ® Ne 17.3.2019 19:12:19
PYTLAKS >> pozdrav z Francie.Cena směšná, chuť na rozdíl od těch samých sýrů co jsou v Lidlu, docela odlišná.

[ Nejnovější | << Novější | strana 1 ze 37 | Vybrat stránku | Starší >> | Konec ]

[ otázky | všeobecné | ostatní ]

Akční nabídky
Všechny slevy a akce
akce, rybareniMADCAT A-Static Rattlin Spoon 110g

Další inovace firmy MADCAT®: chrastící třpytka. Plave jako třpytka, ale… má rotující tělo s malými kuličkami uvnitř pro upoutání ještě větší pozornosti.

akce, rybareniCarbotex Original 150m 0,355

Za 95
Carbonem upravený vlasec, vyvinutý pro všechny typy rybolovu, extrémně vysoká pevnost v tahu a vyšší pevnost v uzlu, nízká viditelnost pod vodou, vhodný pro sladkou i slanou vodu. barva :šedá nosnost 14,15 kg

Oznámení - obecné
Vložit oznámení

Na toto místo můžete sami vložit své oznámení ostatním čtenářům MRKu.

Kalendář akcí - obecné
Seznam závodů
Výsledky závodů
Všechny výsledky
Doporučujeme prodejnu
Adresář prodejen
Specialista pro kapraře Chyť a pusť Specialista pro kapraře Chyť a pusť

Plzeň, Rokycanská 1337/64