Přežili byste na pustém ostrově?

Umíte rozdělat oheň, ulovit rybu, zvěř, orientovat se?
Autor diskuse: Šámik - Profil , 10.9.2013 všeobecné - ostatní
Dále moderují: marmyš Profil + MAXXSKATER Profil

marmyš - Profil | Po 23.12.2013 22:17:43

Šámik >> homoridy zatím nemám:-))

Šámik - Profil | Po 23.12.2013 21:39:16

MAXXSKATER >> to bude nějaké zakázaný.jsem s tím:-) :-) :-)

Šámik - Profil | Po 23.12.2013 21:38:32

marmyš >> bylinky jsou dobrý třeba na hemeroidy:-) :-) :-) :-)

MAXXSKATER - Profil | Po 23.12.2013 18:03:50

Šámik >> Že jsi to Ty, tak Ti to zkusím sehnat jinde. :-)

marmyš - Profil | Ne 22.12.2013 20:53:12

Šámik >> než byliny,tak raději vyhrabu červa,vy dvě baby kořenářky!!

Šámik - Profil | Ne 22.12.2013 20:37:36

MAXXSKATER >> mě to nejde přehrát.jsi porušil autorská práva prý:'( :-) :-) :-)

cocour - Profil | So 7.12.2013 22:41:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

...naprosto lehce, kuchnu i položivou srnku když bude třeba.... vzhledem k mému vzdělání (VGJŽ Opava-dnes už skoro nikdo nezná) bych rozsekal zadní část těla i domorodcům....ale, chyběla by mi ženská....třeba moje oblíbená chroustinka, ale spokojil bych se i s manželkou :-) na bylinky i kompas kašlu....maso je základ života :-D a orientace na pustém ostrově je mi k hovnu když trefím do stanu :-p a sežeru cokoliv abych přežil :-)

MAXXSKATER - Profil | So 7.12.2013 22:00:34

Šámik >> Pak by se Ti mohlo hodit shlédnout tohle:
:-))

Šámik - Profil | So 7.12.2013 21:56:24

Přežít v Londýnském metru jsem podcenil.:-) :-) :-)

Šámik - Profil | Po 4.11.2013 2:12:19

lopuch Jak získat léčivý kořen lopuchu?
Kořen této významné byliny se sklízí buď první rok života rostliny na podzim (září, říjen), nebo druhý rok na jaře před květem (březen, duben). Kořen se opatrně vykope, důkladně omyje a na několik minut se vloží do horké vody. Pak ho podélně nakrájíme a sušíme při teplotě max. 50°C. Uchovávat by se měl v dobře uzavřené nádobě, protože snadno nabírá vlhkost.
Z kořene pak připravujeme odvary, oleje, tinktury a krémy. Jejich využití je opravdu mnohostranné a práce s lopuchem se nám vyplatí. Pokud se nám nepodaří nalézt lopuch v našem okolí, přípravky z něj dnes není problém sehnat v lékárnách, nebo na internetu.Lopuch je balzámem a lékem pro naši kůži
Patříte-li mezi ty, co často nebo chronicky trpí kožními potížemi, určitě se informujte o této staré léčivé rostlině. Sám J.A.Zentrich ji vřele doporučuje např. pro léčbu chronických ekzémů. Důležitým pomocníkem se nám může stát i pokud trpíme akné a nadměrně mastnou pokožkou. Tehdy je odvar z kořene vhodný na omývání pleti a další přípravky s jeho výtažkem na následné pravidelné ošetření. Lopuch také pomáhá proti lupům, užívá se k oplachování pokožky hlavy, nebo jako součást přírodních šamponů a vodiček.
Nejen pány jistě potěší informace, že lopuch je po dlouhé generace užíván proti vypadávaní vlasů, dají se sehnat tinktury s jeho výtažkem, ale i silný odvar z kořene je účinný, pokud ho pravidelně aplikujeme k masážím pokožky hlavy.
Krémy, oleje i odvar působí proti plísním, bakteriím a infekčním zánětům pokožky, urychlují hojení ran a postižené místo dezinfikují. K tomu účelu se dříve používaly i listy rostliny, které mají sice nižší obsah účinných látek, zato jsou však okamžitě dostupné. Rozmačkané listy se přikládaly na poraněné místo jako obklad.Lopuch čistí naše tělo a léčí trávicí trakt
Kořeny lopuchu jsou obzvlášť bohaté na inulin - látku, které vděčí za mnoho svých úžasných léčivých účinků. Inulin je potravou pro tzv. přátelské bakterie v oblasti tlustého střeva (např. důležité bakterie Lactobacillus biffidus). Posílením jejich populace se bráníme přemnožení tzv. nepřátelských bakterií, které způsobují nepříjemné infekce a katary. Lopuch tak působí proti infekčním průjmovým onemocněním a pozitivně upravuje pravidelnost vyměšování.
Důležitou roli může sehrát i při boji s poměrně závažnými trávicími potížemi, např. s žaludečními vředy. Zlepšuje funkci trávení všeobecně, protože stimuluje činnost jater a žlučníku.

Lopuch reguluje krevní tlak a cukr a detoxikuje naše tělo
Jeho dalším, velice přínosným účinkem je schopnost regulovat hladinu cukru v krvi, což ocení hlavně diabetici. Také snižuje vysoký krevní tlak a celkově posiluje naše tělo a zlepšuje kondici.
Skvělou službu nám prokáže i jako prostředek pro detoxikaci. Odvar z kořene je vhodné užívat jako čaj v pravidelných intervalech. Čistí naše játra a ledviny od usazených toxických látek, čímž nám znatelně odlehčuje, působí preventivně proti nemocem a posiluje imunitu. Pomůže nám s odstraňováním ledvinových kamínků a léčí i záněty močového měchýře. Obsahované látky stimulují produkci moči a pocení - léčebně tak působí např. při revma a dně, ale i v případě nemocí jako je chřipka, kašel, nachlazení apod.
Recept na čaj / odvar z lopuchového kořene:
2 lžičky sušeného a podrceného kořene lopuchu krátce povaříme v 1/2l vody, přecedíme a popíjíme v průběhu dne.

Ještě jednu zajímavost na závěr - lopuch také patří do skupiny tzv. divoké zeleniny - tedy do skupiny jedlých rostlin, které běžně najdeme v přírodě. Jeho mladý kořen se dá upravovat například do polévek stejně, jako běžná kořenová zelenina. Z praženého a mletého kořene se také připravovala náhražka kávy, jakási cikorka. Mladé výhonky listů se zpracovávají dodnes v některých zemích podobně jako chřest, nebo se přidávají do salátů. Mladé lodyhy se u nás dříve přidávaly do vařených jídel, polévek, zeleninových i masitých pokrmů.
Kdo se nebojí experimentovat a má rád nekonvenční pochoutky, vřele doporučuji lopuch vyzkoušet! Výsledek vás příjemně překvapí.. a navíc prospěje vašemu zdraví!

Šámik - Profil | Po 4.11.2013 2:04:12

KOPŘIVA DVOUDOMÁ
List a kořen kopřivy. Listy kopřivy sbíráme v době květu (červen-září). Kopřivu zkosíme a potom z ní sbíráme dobře rozvinuté listy, které trháme v rukavicích, anebo až zvadnou. Suší se ve stínu nebo v sušárně při teplotě do 50 °C. Kořeny vykopáváme brzy na jaře (březen) anebo na podzim (listopad). Dobře očištěné kořeny sušíme na slunci, ve stínu nebo v sušárně při teplotě do 50 °C. Vysušené listy jsou na líci tmavě zelené, na rubu světlejší a jsou bez vůně, chuti i zápachu. Kořeny jsou světle zelené, bez vůně, chuti a zápachu. Uskladňují se na suchém a stinném místě.

Chemické složení
Listy kopřivy obsahují vitamíny K a B2, glykosid urcitrín, třísloviny, bílkoviny, kyselinu mravenčí, kyselinu askorbovou, kyselinu pantotenovou, karotenoidy, histamin, karoten, chlorofyl (3 %), xantofyl.

Účinek a použití
Droga působí hemostipticky (zastavuje krvácení) pří krvácení z dělohy nebo hemoroidů, při chronických varikózních vředech (vnější použití), při krvácení z nosu, vykašlávání krve, při dlouhotrvající a silné menstruaci. Zvyšuje tonus (napětí) dělohy, střev a cév a účinkuje blahodárně při zácpě, arterioskleróze, trávicích těžkostech, žaludečních a střevních bolestech. Zlepšuje základní látkovou výměnu a má dobrý účinek při cukrovce, žloutence, onemocněních jater a žlučníku, při poruchách menstruačního cyklu, klimakteriu, snížené laktaci a akné. Vysoký obsah vitamínů, hemoglobinu a erytrocytů (červených krvinek) zvyšuje účinnost drogy při anemiích (chudokrevnosti) a hypovitaminózách. Kromě toho má droga antirevmatický účinek při bolestech kloubů. Stimuluje dýchání při astmatu. Odvar z kopřivy zlepšuje činnost srdečního svalu, stimuluje granulaci a epitelizaci ran, zrychluje srážení krve.

V lidovém léčitelství se revmatizmus léčí „šleháním“ čerstvou kopřivou. Listy a kořeny se používají proti šedivění a vypadávání vlasů ve formě odvaru (vnitřní použití) anebo odvaru ve směsi s octem (vnější použití) na umývání a masírování. Listy a kořeny vyluhované v olivovém oleji se používají na léčbu ran a popálenin.

Šámik - Profil | Ne 13.10.2013 23:58:44

MAXXSKATER >> Moje taky.:-)))

MAXXSKATER - Profil | Ne 13.10.2013 23:57:26

Šámik >> Kozlík by se tam určitě hodil. :-) Moje možná vůbec nejoblíbenější pivečko.

Šámik - Profil | Ne 13.10.2013 23:52:12

MAXXSKATER >> Ty myslíš Kozlík já Čekanku:-)))

MAXXSKATER - Profil | Ne 13.10.2013 23:50:32

Šámik >> V tom případě je ten popis trošku matoucí. :-) Ale co dneska není matoucí ...

Šámik - Profil | Ne 13.10.2013 23:49:44

MAXXSKATER >> Roste všude.Ale hodně si jí cenní.

MAXXSKATER - Profil | Ne 13.10.2013 23:46:20

Šámik >> Pěkný, jen nevím, jestli bychom jí na tom pustém ostrůvku využili nebo vůbec použili, když roste v ČR. :-))

Šámik - Profil | Ne 13.10.2013 23:35:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Čekanka obecná – Cichorium intybus .Rostlinky je možné nalézt ve volné přírodě poměrně hojně v okolí cest, polí, luk, lesů a strání. Čekanka je velice cennou léčivou bylinou. Nezaměnitelnými vlastnostmi oplývají prakticky všechny její části. Kořen čekanky je nejvhodnější sbírat brzy na jaře či na podzim předtím, než dojde k přízemním mrazíkům. Po sběru by se měly z kořene pečlivě omýt nánosy půdy. Po očištění se kořen řeže na kousky dlouhé přibližně 15 cm, dále se uloží na stinné, suché a dobře větrané místo, kde se suší při teplotě do 50 °C. Kořen čekanky může dorůstat až do délky 30 cm s průměrem až 15 mm. Z vývaru z nastrouhaného kořene čekanky se dají připravovat nápoje jakožto náhražka v dobách nedostatku kávy.Bachova terapie řadí čekanku mezi 38 vybraných rostlin údajně mimořádného léčebného účinku. Lék představuje nejčastěji vodní výluh z okvětních lístků ("květovou esenci") připravovaný v otevřené nádobě na slunci ("sluneční dynamizace"). Indikací jsou např. deprese a stesky starých zatrpklých dam.

Již staří perští mágové připravovali destilací čekankového kvasu léčebný a magický prostředek údajně zcela mimořádných účinků. Byl prokázán i antiparazitární účinek čekanky proti parazitickým hlísticím přežvýkavců.Látky obsažené ve šťávě z čekanky mají příznivý vliv na trávení, činnost jater, sleziny, žlučníku, slinivky břišní a krevního řečiště včetně srdce. Mimo vnitřního užití se dá použít i jako mast na ekzémy, opruzeniny či vředy, nebo jako oční kapky při očních zánětech, k čemuž se využívá pouze květ čekanky. Čekankovou mastí lze také zmírnit bolesti a otoky kloubů. Traduje se, že aplikace šťávy z čekankového kořene na pokožku hlavy podporuje růst vlasů.

Šámik - Profil | Ne 13.10.2013 23:22:09

Kozlík lékařský (Valeriana officinalis) je v ČR rostoucí bylina. Tradičně se používá ke zklidnění, proti úzkosti a nespavosti, celkovým zklidněním pomáhá proti bolestem hlavy z přetažení, přepracování a stresu.Květy jsou bílé nebo červenavé, Výchozím materiálem je sušený oddenek, získaný nejlépe v květnu. Oddenek se omyje studenou vodou a suší se při teplotě do 30 st.Kozlíková tinktura se užívá při nespavosti, neurastenii, křečovitých bolestech spojených s mdlobami, neuralgii, slabosti nohou, nervozitě, žaludečními křečemi, nadýmání a pocitům strachu.

Šámik - Profil | Čt 10.10.2013 22:30:23

MAXXSKATER >> Po té krizi se udělal zákon o regulaci půjček. A joudové to vědomě zrušili.:-) zloději teda

MAXXSKATER - Profil | Čt 10.10.2013 7:31:41

Šámik >> Nám lovcům pak urvou lidi peníze, ale co s penězy, když bude ohromná inflace jako při krizi v USA ve 30. letech ? :-)

Šámik - Profil | Čt 10.10.2013 3:06:30

MAXXSKATER >> Bych tě ani bez mobilu a netu nenašel :-)))

Šámik - Profil | Čt 10.10.2013 2:58:11

MAXXSKATER >> Kompas se naučím.Může to být dobrý na houby.:-))) vypnou elektriku a jsme v hajzlu.Ale my lovci :-)))

MAXXSKATER - Profil | Čt 10.10.2013 2:52:59

Šámik >> :D Taky bych to tak nějak viděl. Ono to jde většinou jedním uchem tam a druhým ven. x)

Šámik - Profil | Čt 10.10.2013 2:45:11

MAXXSKATER >> Já sebe taky něco:-))) už to vidím jak by to dopadlo.kurňa jak to bylo ten heřmánek:-)))