Jak řešit, z hlediska RS, neoznačený způsob lovu na pstruhových revírech ?

Jak řešit, z hlediska RS, neoznačený způsob lovu na pstruhových revírech - váš názor.
Autor diskuse: kanic - Profil , 26.4.2012 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Neoznačení způsobu lovu na pstruhových revírech

A) Zadržení povolenky49%

B) Zápis o přestupku do povolenky34%

C) Domluva17%

Od 26.4.2012 hlasovalo 41 čtenářů.

kanic - Profil | Ne 5.5.2013 20:15:38

no tak nevím jak reagovat na předešlé reakce,ale na zahájenou nezapsaný úlovek Pd 46 a nezapsaný způsob lovu.Co s tím mám dělat ?

Flip - Profil | Čt 3.5.2012 10:43:15

šmudla007 >> víš po těch letech jsem došel k závěru jejich politiky-Musíme zacpat masem ať už kaprovým a nebo granuláčovým většině lidem hubu a ty okolo co k té vodě chodí z jiných pohnutek než naplnit mrazák už nějak zpacifikujeme,protože většina za náma stát bude.:-(

šmudla007 - Profil | Čt 3.5.2012 10:38:03

Flip >> Tak když je duháků tolik tak proč sportovcům to sportování nepřiblížit přirozeným stavům v revíru? Pak si nevážijou ani kilovýho pstruha. Je fakt, že tenhle přístup ucpat masajům mrazáky je taky efektivní..u nás se takhle povedlo konkrétně mě osobně takovým způsobem překaprařit, že kapra u nás nechce nikdo ani vidět. Kdyby došlo k podobnému logistickému "omylu" při zarybňování revírů Severomoravského svazu i MP duhákem kilo až tříkilovým= vůbec bych se nezlobil. Asi máme ve výborech málo rybářů závodníků sportovců.

Flip - Profil | Čt 3.5.2012 10:35:00

šmudla007 >> ono totiž o jihočeském hospodaření svědčí to,že jsme vystoupili ze svazového hospodaření co se týká pstruhových vod a každý si k nám musí koupit hostovačku.Pochopitelně je to i opačně-i já za hranicema JČ si musím kupovat pstruhové hostovačky všude protože na mne se žádná svazovka nevztahuje.
Oni si ti naši mocipáni z toho vlastně tady udělali ,,duhové království":-(

Flip - Profil | Čt 3.5.2012 10:26:09

šmudla007 >> U nás na jihu je to samej sportovní duhákodrom,kde ty granuláče serou pod tlakem.Teď už je vysazujou běžně i na MP vody.

Flip - Profil | Čt 3.5.2012 10:24:50

aleš vavřina >> Pokud má velkou rodinu a patří mezi rybožravce,tak to zase tolik není:-)))

šmudla007 - Profil | Čt 3.5.2012 10:23:12

Flip >> Aj tož to chápu, 50ks pstruhů= nesmíte tak moc nasazovat aby se chytali aji nějací okouni tloušti .. můj rekord z dob pstruhařiny jsem měl 62ks pstruha/rok ..pak to šlo všecko od desíti k pěti a když sem měl za rok 12ks PO tak sem s pstruhařinou seknul.
My včil máme limit na MP ročně 40ks a taky už musím sem tam pouštět abych se vlezl do měsíčních a ročních limitů.. a je pravda že na konci léta už většinou jen zapisuju datum a i když moc chci tak bratelnou rybu většinou nechytnu(loňský srpen byl tristní= 4ks kapr+amur na 12 vycházek).

aleš vavřina - Profil | Čt 3.5.2012 10:21:02

Flip >> 50 ks lososovitých ryb na pstruhovou povolenku? Tak to je dle mého i na hodně rybomilného rybáře trochu moc. Při ponechání 50 ks lososovitých ryb by dotyčný musel srát bíle jako volavka.

Flip - Profil | Čt 3.5.2012 10:07:05

šmudla007 >> ono je to složitější-masaj je podle tvého i uspěšný rybář-on ovšem ten úspěšný rybář chytající a beroucí ryby v limitu u nás v JČ (opět praxe z historie) zapomíná častěji kroužkovat datum pokud se blíží limit 50 ks lososovitých ryb na jednu povolenku.

aleš vavřina - Profil | Čt 3.5.2012 9:58:16

kanic >> netvrdím, že v každém vidíš ha.zla, ale tohle přirovnání jsem použil jako obecný příměr, lze použít i jiné - kdo chce psa být, hůl si vždy najde.

Za těch pár let co dělám RS jsem si plně vědom, že každá kontrola (kontrolovaný rybář) je svým způsobem jiná(ý) a zároveň stejná(ý). Jiná v okamžitých okolnostech při provádění kontroly (patří sem i roztržitost) a stejná v tom, že se vždy jede dle jednoho zákona. Nějaký univerzální metr na všechny kontrolované asi budeš těžko hledat. Nejspolehlivější je asi lidské hledisko vnímání konkrétní kontroly, jak jsem již výše uvedl - nejde o válečnou zónu. Funkci RS beru především jako výchovnou, represe je dle mého až tím nejkrajnějším řešením - uvedu příklad : Před cca 7 lety jsem na Svitavě kontroloval dva kluky cca 10 let, jeden měl povolenku a druhý si ji ještě v té době dělal - navštěvoval rybářský kroužek. Tak jsem klukům trochu vyhuboval a bylo. Výsledek? Nyní je pravidelně potkávám - oba s povolenkou a vždy pár slov prohodíme. Jak by to vypadalo v případě, že bych postupoval striktně dle zákona? Lze jen domýšlet. A tak je to ve všech případech prováděnín kontroly.

Flip - Profil | Čt 3.5.2012 9:55:40

Flip >> do tašky nesmím a do kapes už vůbec:-)))

Flip - Profil | Čt 3.5.2012 9:54:53

šmudla007 >> omyl-moje praxe mi říká že masajové píšou,když jsou kolem lidé.Většina jich tak otrlých není.

šmudla007 - Profil | Čt 3.5.2012 9:53:09

Flip >> Tak třeba když si klasický masaj nebude zapisovat žádnou ulovenou rybu.. tak ho potkáš, zkontroluješ, vidíš žádná zapsaná ryba= pozdravíš kolegu pouštěče a ejhle přitom právě tohodle bezúlovkovýho rybáři jsi měl prošacovat a prolustrovat až do morku kostí a z každé kapsy by vypadnul podměrečnej potočák.

RS která přistupuje přísněji k rybářům co poctivě zapisují ulovené ryby ...to není moc hezký a férový přístup. Je možné že masaj zná pravidla lépe a dodržuje je ,více než rylísák a zapsat kroužek nezapomene a už vůbec nezapomene zakroužkovat a zapsat když chytne a vezme prvního mírového.
Naštestí není v BP postih za prohřešek "masařina "rozuměj braní úlovků v limitech daných pravidly rybolovu". To bych už dávno byl stokrát bez papírů.

I masaj je kolega rybář, obvykle úspěšný kolega rybář. Z pohledu RS existuje jistý MasajoRasizmus. Když přísnost tak na úspěšné lovce :)

aleš vavřina - Profil | Čt 3.5.2012 9:42:09

Flip >> naprostý souhlas

Flip - Profil | Čt 3.5.2012 9:34:55

kanic >> nerozumíš mi pokud vidím že si ryby moc nebere- viz.historie úlovkového záznamu

kanic - Profil | Čt 3.5.2012 9:33:18

Flip >> pokud rybář nemá zapsanou rybu tak to už jsme úplně někde jinde

kanic - Profil | Čt 3.5.2012 9:32:05

aleš vavřina >> já jsem daleko od toho abych viděl v každém rybáři ha.zla - jak píšeš ty a plně se ztotožňuji s tvým posledním odstavcem .Je tady opět to ale, jak to chceš všechno kntrolovat tak ,aby jsi jednomu rybáři neublížil a druhého postihl za přestupek.

Flip - Profil | Čt 3.5.2012 9:31:55

aleš vavřina >> já bych tě ještě maličko doplnil-ona také taková povolenka -úlovkový list je výkladní skříní rybáře.Jinak bych v takovém případě přistupoval k člověku,který ještě nemá zapsanou rybu a nebo jen tak symbolicky a jinak k člověku co týdně plní limit 9 kusů salmonidů.-přiznám se že bych v takovém okamžiku neváhal ani pikosekundu.

aleš vavřina - Profil | Čt 3.5.2012 9:22:20

kanic >> Je to jen o vnímání lidí a přístupu k nim. Pokud chceš v každém vidět hajzla, tak toho hajzla v něm uvidíš. Pokud ti jde o prosazování zákona a dohlížení na jeho plnění, tak máš několik možností jak toho dosáhnout - ale cestu si každý volí sám.

Jako RS mě při kontrole zajímá následující :
1) má-li kontrolovaný platnou povolenku k lovu pro tento rok na danou vodu
2) případné ponechání úlovku a prováděný způsob lovu
3) povinná výbava
4) přístup k uloveným rybám (v případě předchozího pozorování) a celkově šetrný přístup k přírodě (celkem mě vytáčejí na podzim "sportovci" v neoprenech co se při lipanění šmatlají v trdlišti potočáka)

Pokud jsou body 1)-4) v pořádku, kontrolovaný je slušného vystupování, tak nějaké opomenutí kroužku v případě dosavadního neponechání ryby bych nějak neřešil. Jiná situace by byla, pokud by v košíku už byli dva pstruzi.

Ale znovu opakuju, jde o výkon našeho koníčku, relax a odpočinek u vody. Nejde přece o plnění mise ve válečné zóně - pokud to tak někdo bere, tak je buď pako a nebo si léčí komplexy - dle mého. Ale volba přístupu ke kontrolovaným je v kompetenci každé RS. Stejně tak musí být ze strany RS respektováno právo úspěšného lovce na ponechání úlovku - a to bez škatulkování do kastlíku masajů, masařek a jiných rybomilných postaviček.

Flip - Profil | Čt 3.5.2012 9:21:57

kanic >> při tomhle kšeftu si na to člověk už zvykne.Zapomene každý to je jisté a ne vždy to musí znamenat průšvih.Bohužel v tomhle případě je to zapomenutí dost riziková záležitost a rybářský řád na případ zapomenutí jaksi taky asi zapomněl:-(

kanic - Profil | Čt 3.5.2012 9:03:18

Flip >> mám stejný názor,ale zde vidíš,že se dá všechno vysvětlit i jinak a zase RS je ta špatná,protože rybář jenom zapoměl.

kanic - Profil | Čt 3.5.2012 9:00:29

aleš vavřina >> to je všechno pěkné,ale jak to chceš u vody rozlišit a postihnout jen ty vyčuránky - to je asi neproveditelné,bohužel

Flip - Profil | Čt 3.5.2012 8:57:48

kanic >> pokud je to jasně napsané že při vláčení musí značit extra,tak není pochyb ,že dotyčný to udělat musí.

kanic - Profil | Čt 3.5.2012 8:56:54

kanic >> k této situaci mně převedla jedna kontrola v Brně kdy jsem povolenku z těchto důvodů zadržel a vznikla u vody takováto diskuze. Dokonce ani všechny KÚ nemají na tuto věc stejný názor i když jde ,na pstruhových vodách ,o závažné porušení zákona.

Flip - Profil | Čt 3.5.2012 8:56:28

aleš vavřina >> hezky napsané-ale jak má u vás RS poznat,že jsi opravdu to udělal neúmyslně?Myslíš že máš ve tváři napsáno že zrovna ty nejsi masaj.Co když to masař bude?
Bohužel v tomto případě přijdou ti poctiví zkrátka a pokud natrefíš na přísnější RS,tak máš papíry v depozitu a nemůžeš se divit.

kanic - Profil | Čt 3.5.2012 8:53:41

Flip >> jak to máte u vás nevím,popisuju situace v MRS

aleš vavřina - Profil | Čt 3.5.2012 8:52:57

kanic - >> Za sebe, taky jsem RS, bych situaci řešil důkladným prověřením kontrolované osoby a v případě bezproblémového výsledku kontroly pouze napomenutím a zápisem do přehledu o docházce k vodě - to slušnému postačí. Jak někteří píšou, že zapomenout nelze a všechny "závadné" zápisy docházky k vodě jsou podvod - s tím ZÁSADNĚ NESOUHLASÍM.

Jako příklad uvedu sebe : V neděli 29.4.2012 jsem se moc těšil k vodě, ale pořád jsem musel odjezd odkládat z důvodu vyplnění nejrůznější "neodkladných" úkolů - a to od 12 hod. Nakonec jsem se po 16 hod. urval a kolem 17 hod. jsem byl u vody. RYCHLE RYCHLE zapsat a začít lovit. Po hodině lovu jsem znejistěl a znovu se podíval na zapsání docházky k vodě - jasně, chybělo zakroužkování (nedočkavost a spěch udělal své). Vše jsem napravil a pokračoval v lovu. V zásadě se věcně nic nestalo, chod světa nebo tok vody se nezměnil. Chtěl jsem chytračit s docházkama na lososovité ryby? Proč? Byla neděle a toto byla má první docházka k vodě v tomto týdnu. Jen nedočkavost z absence koníčku v průběhu týdne a celkové rozptýlení mysly z hromady "neodkladných" věcí udělaly své - jen jsem neúmyslně zapoměl.

Z výše uvedeného zážitku jsem si vzal jedno poučení - neúmyslně zapomenout může každý, i krajská RS. Takže za sebe - pokud je vše ostatní při kontrole v pořádku, tak pouze zápis do povolenky a žádné okamžité odebírání povolenky a jiné hony na slušné a rozrtžité kolegy. Zkus se na věc podívat i z příkladu mé nedávné příhody. Jsme jen lidi a rybařina má být zdrojem pěkných zážitků od vody a ne dalším důvodem ke zbytečnému stresu.

Flip - Profil | Čt 3.5.2012 8:50:10

kanic >> V jižních Čechách to bohužel postihovat nejde pokud ho nedrapnu že si ponechal rybu a datum má bez kroužku -nás na to není páka.Může klidně vláčet a datum kroužkovat nemusí:-(

kanic - Profil | Čt 3.5.2012 8:46:51

Flip >> o tom to právě je,rybář vyčkává až jak se mu zadaří a pak datum označí - pokud se nedaří, neoznačí nic a má den lovu k dobru

Flip - Profil | Čt 3.5.2012 8:27:41

Na jihočeských revírech kde se může lovit 7 dní v týdnu i losovité ryby ale pouze tři dny ponechat je to kroužkování pouze náhrou na smeč masařům.
Příklad-přijdu v pondělí k vodě zapíšu datum bez kroužku a až teprve se zapsáním ulovené ryby,kterou si chci ponechat ten datum zakroužkuju.Když neberou tak to zase zkusím v úterý a to by byl čert abych si jednou tu tašku nenaplnil.
Bolševik byl blbec ale jeho systém značení na P revírech byl celkem funkční.Šel jsem na salmonidy dal jsem datum do kroužku a mohl jsem jít pouze třikrát.Na bílou rybu se dvakrát podtrhávalo a nemohlo se třeba vláčet.Na dravce se mohlo vláčet ale datum byl překřížkován .Ve dnech značení jiné než bylo datum v kroužku jsem si pochopitelně salmonida nemohl ponechat.

kakr - Profil | Čt 3.5.2012 8:02:01

V MRS existují tři způsoby zápisu v P povolence.
Datum v kroužku - lov ryb lososovitých - max. 3 dny v týdnu
Datum dvakrát podtržené - lov ryb nedravých -není omezen
Datum přeškrtnuté křížkem - lov dravých (dříve škodlivých) ryb - není omezen

Každoročně mě projde rukama při sumarizování úlovků pár povolenek, kde je napsáno pouze datum, bez specifikace způsobu lovu.
Bohužel, někdy jsou na nich i podpisy kontrol od RS........

kanic - Profil | Čt 3.5.2012 7:31:25

F16 >> já si to myslím taky

F16 - Profil | St 2.5.2012 22:56:37

Jasně,že zadržet povolenku.Výmluvy,jako,že jsem zapoměl jsou jen a jen podvod.Zapomenout se dá zapsat datum.Ale zapsat a neoznačit zakroužkováním je podvod.

kopr69 - Profil | St 2.5.2012 22:45:30

šmudla007 >> Myslim ze zapisu a domlouvani uz bylo za ty roky dost.RS tu neni pro srandu kralikum.

šmudla007 - Profil | Po 30.4.2012 14:22:36

kopr69 >> Jen čistě logicky. Jak je možné za lov bez povolenky odebrat povolenku přítomnu tamtéž? Lovím-li bez povolenky, není možné mi ji odebrat.

Básníci v BP asi mysleli jako zabavit veškeré ryboovné zařízení přítomno u lovce bez povolenky a toto vrátit až na konci pstruhové sezóny. Povolenku bych za toto opomenutí nebral, jen nářadí, prostě domluvou mezi rybáři kolegy+ zápis do kolonky o dohodě(aby se na to nezapomělo).

TIRO - Profil | Po 30.4.2012 14:11:53

kanic >> Nemůžete se chovat jako předpisový demagog. V každém jednání bych nejdříve hledal úmysl a vážnost provinění. Poud nějaký rybář zapomene a nemá povolenku plnou zápisů RS, napsal bych mu do povolenky výstrahu a dát mu šanci. Jsme přece taky lidi a chybovat a odpustit je přece lidské. Pokud tuto vlastnost nemáte, nedělejte funkci RS.

Červené karty: Mrknato