Sazebník trestů v případě přestupku proti BP

Několik let vykonávám funkci RS a neustále se střetávám s různými návrhy typu co by prospělo našim vodám s ohledem na chování různých podvodníčků ,podvodníků a konče kategorií zlodějů nejhrubšího zrna.
Osobně bych navrhoval aby na začátku sezony každý rybář společně s povolenkou a cizinec při nákupu hostovačky obdržel tzv.sazebník trestů,kde by jasně bylo napsáno jaký postih mu bude hrozit v případě přestupku proti BP.
V tom sazebníku by bylo jasně odstupňováno aby za přestupek typu nezapsaná docházka,kterou osobně v prvním případě řeším domluvou popřípadě zapsaným napomenutím do UL,nemohl být dotyčný stejně oceněn jako za pytlování podměrečné ryby.
Tím by rybář byl zároveň chráněn proti egohoničům,kteří jsou mezi RS a kteří berou povolenku za kdejakou maličkost.
Navrhoval bych rovněž zpřísnění následných sankcí aby si ten kdo půjde k vodě krást a nebo dělat nepořádek dokázal spočítat co ho v případě přistižení čeká.
Teoretický příklad:
Nezapsaná docházka-
v prvním případě napomenutí ve druhém odebrání povolenky 500 pokuta a 2 měsíce stop
Lov po 24 hodině 2000 kč a 3 měsíce stop
Ponechání si podměrečné ryby 10000 kč a rok stop
atd .atd.
U cizinců s hostovací povolenkou,kterým nehrozí stopka bych udělil několikanásobně vyšší finanční trest.
Berte to prosím jako můj osobní návrh, ke kterému prosím seriozní diskuzi s vašim názorÿ popřípadě vylepšením.Chtěl bych tuto diskuzi překopírovat vedení ČRS.
Pro meněchápavé znovu opakuji že slovo seriozní není odvozeno od slova seriál Jihoamerické provenience:-)
Autor diskuse: Flip - Profil , 22.8.2011 všeobecné - ostatní

Holajz2 - Profil | Út 13.8.2013 15:06:08

Ale nějaký "sazebník" trestů jsem viděl ve starém rybářském řádu. Tuším, že v roce cca 2010 jsem se díval do řádu (jsem členem MRS) a na konci byly jmenovány nejběžnější přestupky a u nich horní i dolní hranice trestu. Tak nevím, jestli nějaký sazebník na Moravě už nemáme... :-)

Drtic21 - Profil | Ne 11.9.2011 19:07:28

Jako nápad se mi to nezdá špatné, ale musela by nastat stoprocentní shoda mezi svazy a tím pádem i organizacemi, a také příslušnými zákony.Nic, co by umožňovalo vícerý výklad.A to se mi zdá, bohužel, v našich zeměpisných šířkách
takřka nemožné. Viz. zákony co plodí parlament. Také jsem porybný.

Saddám - Profil | St 31.8.2011 22:21:51

Flip >> Ano, nicméně potíž je i v tom, že organizace řeší své členy za přestupek spáchaný jinde, což nemusí být tak ,,oceněno". Takto by si každá MO hlídala to ,,své". A jak jsem psal, minimální trest 1rok.

Flip - Profil | St 31.8.2011 22:11:26

Saddám >> ok-ale i tak bylo by dobré aby to každý věděl co ho čeká a nespoléhat na benevolenci toho,kdo ho bude řešit.Jsou organizace,které dávají stopku na půl roku a více a potom ty drhé kdy za stejný přestupek provinilec žehlí už za tři týdny .Proto bych toto vše chtěl měřit jedním metrem aby nebyly pochyby o férovosti řízení

Saddám - Profil | St 31.8.2011 22:03:32

Ahoj. Jak již bylo napsáno, pokuty ne. Bylo by to protiprávní i nevymahatelné. Proč nemít dvě kategorie přestupků. Lehké - poprvé napomenutí, podruhé odebrání
Závažné - okamžité odebrání
Přestupky by řešila ta organizace na jejímž revíru byl spáchán , a to pouze těmito dvěma způsoby.
V praxi : RS zadrží, uživatel vysloví napomenutí nebo odebere. Ne na nějaké měsíce, ale minimálně na 1rok, bez alternativy a s možností trvalého zákazu lovu na jeho revírech (u recidivistů). Za 2 -3 roky by bylo u vody přehledno, čisto a útulno.

lipenak - Profil | Po 29.8.2011 21:42:40

Flip >> oni si ted připravujou odpoved aby se vlk nažral a koza zůstala celá.

Rytíř - Profil | Po 29.8.2011 19:57:47

Flip >> no nevim.Nevidim to na dovolenou ale možná se pletu v opačném připadě je to na pováženou.

Flip - Profil | Po 29.8.2011 17:57:11

Rytíř >> do dneška mi nenapsal ani čárku-počkám a pak podám urgenci.Třeba má dovolenou.Když ne- tak by to nebylo dobré.

Alabalik - Profil | Po 29.8.2011 17:44:19

Souhlasim s autorem diskuse. Bohuzel zijeme v CR a EU, kde ma luza zelenou.
Neumim si predstavit vymahani pokut, treba tech 10 000 z nekterych individui. Muselo by se to dotahnout, tak jako i ostatni zakony, napr. nucene prace, exekuce soc. davek atd. Ale jak jsem napsal v uvodu, zijeme tam kde zijeme, pseudohumanismus vladne a spolecnost na to jednou dojede...

Rytíř - Profil | Po 29.8.2011 17:28:18

Flip - >> psal si Ličkovi co na to řiká?

kakr - Profil | Čt 25.8.2011 9:03:47

Arsenal - 24.8.2011 10:52:49 >>
Zůstáváš zbytečně při zemi.
V dnešní době se dá každá nasazená ryba očipovat, spojit s GPS a tak bychom měli nejen evidenci lovících, ale i lovených ryb. Menší problém by nastal u ryb ze samovýtěru, ale určitě by se to dalo vyřešit.
Ptám se, je to v dnešní době možné? Určitě je.
Odpadne potupné zapisování příchodů k vodě a sumarizování úlovků. V každý okamžik bude možné on line zjistit, kolik máme ve vodě ryb a kolik rybářů popouští uzdu své vášni.

Sorry, byl to jen fantasmagorický sen, už jsem se vzbudil a uvažuji reálně. Například:
Jak zařídit, aby se sumarizace úlovků prováděla jednotným programem (existuje už mnoho let) a ne ručně na formulářích jako před 50ti roky. Zkus poradit...

Arsenal - Profil | Čt 25.8.2011 8:48:28

hraji >> Když napíšeš,odvoláš se,že to nemůže fungovat.Dáš to pak éteru o PC negramotnosti,když dnes prvňák ZŠ zvládne základy manipulace s PC,jenom lidem zatajíš dech.Pořád platí:"nic ve zlým.Měj se.Nechci se s Tebou o tom bavit...

hraji - Profil | Čt 25.8.2011 7:29:11

Arsenal >> a hlavu taky?

Arsenal - Profil | St 24.8.2011 21:36:32

hraji >> Nebavme se o tom,nemá to cenu.Žlučník mám ještě v pořádku.
Nic ve zlým.Měj se...

hraji - Profil | St 24.8.2011 11:07:04

Arsenal >> za situace, kdy zdaleka ne každá MO má vlastní počítač, za situace, kdy velká část členů výborů je počítačově negramotná, je něco takového pouhá velká iluze.
Dokladem tohoto stavu je fakt, že existuje databáze členů, kteří byli potrestáni zadržením povolenky. Tato databáze vznikla kvůli tomu, aby bylo možné zkontrolovat, zda rybář, žádající o hostenku tak nečiní z toho důvodu, protože mu byla povolenka zadržena pro spáchání přestupku. Protože v ČRS řeší přestupky Dozorčí komise (nebo jak se ten nesmysl jmenuje), naprostá většina z nich ani neví, že taková databáze existuje a i kdyby věděla, není schopná tam doplnit data o potrestaných rybářích. Suma sumárum, nefunguje ani nejjednodušší aplikace a ty chceš zavádět čipové karty a čtečky? Kolego, buď jsi totálně odtržený od reality dění v MO a jejich výborech a nebo si děláš srandu.

Arsenal - Profil | St 24.8.2011 10:52:49

hraji >> Nerozumíme si,to je jedno.Chápu že se snažíte o tzv.reformu"postihů.Dle mne je to reforma od vocasu po hlavu.Co se týče zbytečného papírování,zavedl bych plnou digitalizaci(zavedení čipových karet jak na jméno uživatele tak pro přenosné použití pro cizince).K čipovým kartám byl vydán úlovkový list.Do čipových karet nahrát aplikace ČP,SRL,povolenka i případné přestupky.Tak se zamezí k úniku osobních dat jak někdo tu měl hledně k tomu připomínky.
Ptám se.Je to v dnešní době už možné?Určitě ano...
Zajistě budeš namítat,ale stejně k tomu v budoucnu dojde.Tak proč to neudělat teď...

veverák - Profil | Út 23.8.2011 22:18:48

Denny >> Ahojky :-))

Denny - Profil | Út 23.8.2011 21:53:14

Flip >> Petre napsal jsi:" Jinak hned na začátku jsem napsal,že moje starost by byla pachatele pouze dopadnout-zbytek bych nechal na jiných".Presne tak to funguje tady a ani nevim,jestli zdejsi strazci maji moznost nekoho pokutovat.Domnivam se,ze se vse resi pres soud i kdyz i tady jsou na neco dane sazby,rozhodujici je,co rekne soudce,to je zakon a pres to vlak nejede.Napr ve state,kde ted jsem je dana sazba za lov nebo i drzeni zive nepovolene nastrazni rybicky nebo jine nastrahy 250 dolcu.Stejne jako doma i zde jsou drazsi povolenky pro cizince a tim se nemysli jen cizi statni prislusniky,ale plati to i pro amiky.To znamena,ze kdyz ma nekdo trvale bydliste treba na Floride a chce si zachytat ve vedlejsim state,musi si koupit povolenku pro cizince pro ten dany stat,ktera je o dost drazsi.
Pisu to jen pro zajimavost,protoze tady je to jine,neda se srovnavat.
A drzim palce at ta snaha ma nejake vysledky.

Transalp2 - Profil | Út 23.8.2011 19:30:42

Flip >> Fakt si myslím že jasnej sazebník pokut jako příloha ryb. řádu by hodně vyřešil . Jako u řidičů .. pár bodů , pár pokut a dost . Dělat si nový zkošuky ,papíry .... Co dělat s lidským faktorem , jak u RS i u rybářů , na to asi kuchařka neexistuje ... To platí i o cizincích , stejný metr ale parta co se s nimi domluví . Třeba jo to ten důvod , jazyková bariéra a ne nadržování ....

Flip - Profil | Út 23.8.2011 19:23:54

lipenak >> tentokráte se musím transalpa zastat-řekl jednu velkou pravdu.To že se můžeme pos.at před cizincema a hlavně před jejich penězma platí už od pravěku.

lipenak - Profil | Út 23.8.2011 19:17:37

Transalp2 >> ty se setkáváš se samejmama negativama , nebo je snad vyhledáváš ale nic proti tomu nedeláš jenom dokážeš zase kecat a pomlouvat ,kurva slibil jsi že si udelaš placku tak to udelej a začni proto něco dělat a né furt jen mlít kraviny.. Máš to zkreslený představy, i ten profík je jen člověk.

Flip - Profil | Út 23.8.2011 19:15:06

jindraŠ >> já se nezlobím -já dokonce s tebou i souhlasím.Ano tak nějak by to být mělo.

nofish - Profil | Út 23.8.2011 19:14:09

Transalp2 >> hochu tam profíci chodí a nic.... ! A 3x na týden takováhle parodie na rybolov a nikdo nic? To není jen tak. Když tam ráno vysypali pytel (doslova pytel) krmení protože včera chytli ho*no a viděli jak my ve 4 lidech taháme ryby pořád, tak už dělají cokoli aby chytli, tak už jsem se fakt nas*al. Páni kapraři na dovolené no......Profíci tam chodí, jednoho důchodce buzeroval za pionýra u vody, když dědula sotva chodí a my mu pomáháme i s rybama z vody. Těchle pánů si nikdo nevšímá.

Transalp2 - Profil | Út 23.8.2011 19:05:00

nofish >> S tím jsem se taky setkal ... Prostě lidskej faktor ... Chce to asi už profíky . Slušný , nekompromisní , neúplatný a nikoho kamarádi ...)))

jindraŠ - Profil | Út 23.8.2011 19:03:50

Flip >> Nezlob se,ale chytáme po celé Evropě,takže by jsme to měli také cizincům co nejvíce usnadnit.To,že máme legislativu na hovno není jejich problém.S tou by bylo dobré něco udělat,ne znemožňovat cizincům možnost chytat.Ale co jsme si zvolili to máme,aneb každý národ má takové zákonodárce jaké si zaslouží:-(

Transalp2 - Profil | Út 23.8.2011 19:02:53

Flip >> Jsi rozumnej chlap .. Souhlasím s tebou ... Jak z toho ale ven , jsme v Čechách ... Je to zakořeněný už z dob rudých Kmérů .. přijel přes hranice buřt , zašustil markou a mohl si tu střelit třeba bílou laň nebo neposlušnýho komanče ...)))) Teď mají éčka a je to to samý , ne jen ryby mizí dnes za hranice ...

nofish - Profil | Út 23.8.2011 19:00:54

Flip >> když si to někdo zaplatí...... Já jem na nervy a nemůžu zítra a asi radši i do konce týdne na ryby, protože něco podobného dělají i "naši" a ne jen kdo si zaplatí. Stan 15 x 5 m (cca), zabraných kus břehu, vyvážení v zakázané zoně, kravál..... A tahle parta je tam za toto léto již po třetí. Když na to chlapi při kontrole na protějším břehu (zase mě kontrola minula) upozornili dva členy RS tak oba několikkrát nereagovali a dělali, že neslyší, zakecávali. Pánové/dámy, tak kur*a kde jsme? Někdo se s někým kamarádíčkuje takže si postaví stan do kterého by se snad vešel kamion, zaváží v místě kde je to výslovně zakázáno? Jak chcete buzerovat cizince, když sami členové si po nějaké domluvě o přehlížení (asi) dělají co chtějí? A RS jim to asi za flašku nebo co, tolruje?

lipenak - Profil | Út 23.8.2011 18:58:53

jindraŠ >> to by ale nesmel prodavat ty povolenky kdekdo ale určená místa nebo něco podobneho např. /ryb.potřeby/, ti by museli být propojeni pro případnou zpětnou kontrolu výdeje.

Flip - Profil | Út 23.8.2011 18:56:54

jindraŠ >> při současném stavu je ta dostupnost spíše na škodu -proto to také slučuju.

jindraŠ - Profil | Út 23.8.2011 18:51:19

Flip >> Slučuješ 2 věci.Jedna je co největší dostupnost povolenek,čili dostatek prodejců.To je jedině v pořádku.Druhá je opětovný prodej provinilcům.Což už v pořádku není.Opravdu by to jedině zpravila databáze provinilců a následné odebrání licence prodejci,který by takovémuto povolenku opětovně prodal

Flip - Profil | Út 23.8.2011 18:40:18

Lipenská nádrž ležící na hranicích Čech Rakouska a Německa by měla být výkladní skříní českého rybářství.Zatím se však někdo stará o to aby z ní co možná nejvíce vyždímal a udělal z ní masokombinát pro turisty.
,,Že vám někdo při masaření zabavil povolenku?"
Nic si z toho nedělejte my vám prodáme jinou -výdejen je kolem dost"

Když tuhle prasárnu vidí člen ČRS ,tak si zanadává a ve stylu ,když může on tak to udělám taky mu to dodá odvahu výsledkem bývá na Horním Lipně za víkend zabavených 10-15 povolenek.A to jsou pouze ty povolenky jejichž majitel měl smůlu a byl chycen.Skutečnost je ještě mnohem horší.
A svaz místo toho aby učinil příslušná opatření tomu nečinně přihlíží a mne si ruce a neustále argumentuje dokola jakop kafemlejnek něco o tom,že si to někdo zaplatí.
Proto se nabízí otázka k čemu má smysl nějaká doba hájení ,mira ryby, chráněná rybí pásma,když to potom může někdo vybrakovat,protože si to zaplatil.?

lipenak - Profil | Út 23.8.2011 18:39:58

jindraŠ >> jde ,měl jsem se vyjádřit přešně .

jindraŠ - Profil | Út 23.8.2011 18:36:24

lipenak >> O nic nejde :-)

lipenak - Profil | Út 23.8.2011 18:35:43

jindraŠ >> máš pravdu jednatel , omlouvám se spletl jsem se.

jindraŠ - Profil | Út 23.8.2011 18:33:52

lipenak >> Je jednatel,ale to je jedno,s diskuzí to nesouvisí.