Neobvyklé placení brigád

Chtěl bych se zeptat, jak to máte s brigádami ve Vaší MO? Nám to letos udělali tak, že "každý" musí při placení povolenky zaplatit 1000.-Kč a pak za každou odpracovanou hodinu mu 100.-Kč vrátí.Pro mne je však 2100.-Kč za povolenku a brigády docela pálka. Nemyslíte?
Autor diskuse: Křemen - Profil , 7.3.2009 všeobecné - ostatní

Cottus - Profil | Ne 22.3.2009 20:31:20

Maryl >> tak mě to napadlo...což tak platit v naturáliích..-)

Maryl - Profil | Ne 22.3.2009 14:43:17

Mrknato. Přihlaš se do prezidentských voleb, třeba se něco změní.

Na náklady jsem se ptala z důvodu, že píšeš - jste ,,placeni,, z podílů čl.přís. a ,,nakladů podnikaní.,,



Mrknato - Profil | Ne 22.3.2009 14:15:35

Pvl >> jo u nás na Labi, ale ne experimentální. Potřebuješ bednu, futro, lízátka, ručkovací prut a obrovskej vezírek a 20kg ouklejí a cejnků jako závodník nalapeš....

Pvl - Profil | Ne 22.3.2009 14:11:59

Mrknato >> Tobě na experimentální plavanou ?

Mrknato - Profil | Ne 22.3.2009 14:10:18

Pvl >> hele, ty by jsi měl tam u vás chovat pstruhy, siveny a lipany a ne špásovat s kapry. Ale jasně, vůle členské základny je zákon.... na pstruhy budem jezdit do západních Čech....

Mrknato - Profil | Ne 22.3.2009 13:59:15

Ještě malý, ale podstatný detail: V době, kdy si svaz (Rada) myslela, že to má pod kontrolou a i přes zákaz v zákonu 99/2004 dovolovala jinému subjektu (MO) hospodařit na části revíru (ÚS) malé vodě a pak RMV nešlo o samostatné hospodaření, jen porušení zákona, ale na to se.. pes. Nyní se tyto části revírů z iniciativy ryb. orgánů staly normálními revíry, kde dekret drží MO. A z toho na základě stanov ČRS vyplývá styl hospodaření MO... jsou to samostatně hospodařící MO. No a k tomuto statutu odpovídá i statut vydávání patřičných povolenek....

Mrknato - Profil | Ne 22.3.2009 13:46:44

Luděk Černý(Lc1) >> to je to, co říkám, máte své soukromé revíry a nejste SHMO..... ukrutnej binec. Pokud by brigáda byla součástí ceny povolenky, dělali by vaši členové znovu brigády, ale věděli by, proč to dělají...

Mrknato - Profil | Ne 22.3.2009 13:42:16

Maryl >> já vycházím z toho, že náklady rybařiny hradí uživatel a to je dnes ÚS. Pokud nějaká MO má své revíry, měla by být SHMO (samostatně hospodařící) a z toho by se odvíjelo to, co by vám silně odčerpalo členy, protože by nedosáhli z vaší MO na územní a zatím ještě CS povolenku, nebo by neměla být součástí "svazu". No a pokud MO chová násady, cena za ně by měla uhradit náklady chovu, tedy i nájem.

Jestliže podnikáš, (myslím že jsi účetní) tak výsledkem je zisk nebo ztráta. Na tom mají podíl příjmy a náklady, no a mzdy či odměny jsou součástí nákladů.

Luděk Černý(Lc1) - Profil | Ne 22.3.2009 13:38:43

Pvl >> Jdu hrát mám zápas, jinak bych už ležel)

Pvl - Profil | Ne 22.3.2009 13:37:57

Luděk Černý(Lc1) >> Raději se natáhni na gauč .Řekl bych , že to bude příjemněji strávené nedělní odpoledne :o§)) Než dikuse :o§)

Luděk Černý(Lc1) - Profil | Ne 22.3.2009 13:34:20

Mrknato >> Za vybrané peníze za brigády zaplatím lidi který mě tu práci udělají, když nechtějí členové MO

Mrknato - Profil | Ne 22.3.2009 13:29:02

Omyl, mazané MO podnikají, i když jsou neziskovky, stanovy jim to umožňují. Právě proto mně přijde divné, co MO dělají s penězi za propacené brigády? Buď si za ně seženou svůj revír a tím že ještě také vykonávají některé činnosti pro ÚS, protéká kolem nich spousta možností a proto tyto MO ony činnosti vykonávají rády. Nebo si zaplatí zaměstnance, kteří se starají o blaho, ale ne územní rybařiny, nebo chovají drahé kapry tak asi 300,-Kč/kg, aby to vyrovnaly náklady a umožnilo vyrovnané hospodaření s povýšenými příjmy za proplacené brigády.

Právě proto, že plány jsou 30 let staré, musí se povýšit zarybnění těmi druhy, které mizí a to chce peníze. Proč ale zdražovat povolenky, když peníze by se někde našly.... Problémem je struktura ÚS, který tvoří Sagmarovci, tedy MO a svůj vliv a pozici neopustí. Proto paradoxně rybařinu na územních revírech řídí hlavní Sagmarovci z MO a ne výbor a hospodář ÚS, který za hospodaření odpovídá ryb. orgánu.

Maryl - Profil | Ne 22.3.2009 13:11:50

Co znamená ,, a nákladů podnikání,, ?

Pokud by MO měli vyjít jen z podílu členských známek, tak to můžem zabalit. Z toho by se zaplatil akorát pronájem rybníků, a možná kousek režie.

Maryl - Profil | Ne 22.3.2009 13:10:13

Mo nepodnikají, jsme neziskovka. Nejme tak bohatí abychom mohli vysazovat ryby do ÚS Za druhé je nastaven plán, kolik máš nasadit, dle hektarů, pokud nasadíš víc, nikdo to neproplatí..

Mrknato - Profil | Ne 22.3.2009 12:56:07

Maryl >> To je velmi zajímavé, pokud lovíš na revírech, kde uživatel je územní svaz, nemyslíš? Rozhodně nemám nic proti jakému koliv spolku na vesnickém rybníčku, který si zájemci zkulturní, zarybní, společně pracují a společně se tam baví. To je ale něco úplně jiného, než územní rybolov. Proto, aby rybáři a je jich drtivá většina mohli lovit na státních vodách, musí v nějaké MO cosi odpracovat, nebo zaplatit a pak ještě jednou zaplatit, aby bylo na ryby, tam kde loví. Opět jsi mně neřekla svůj názor na brigády a jejich vliv na územní revíry.

Zaměstnanci ÚS jsou placení z toho samého, jako zaměstnanci Rady, tedy podílu z členských příspěvků a nákladů podnikání, stejně jako i v MO, které podnikají.

Maryl - Profil | Ne 22.3.2009 12:23:21

Ano to byl překlep, o brigádách, hospodaření územních revírů mne nezajímá. Z čeho jsou placeny zaměstnanci ÚS?

Mrknato - Profil | Ne 22.3.2009 11:04:25

Maryl >> Otázka byla o placení brigád, ne o povolenkách, i když to spolu souvisí, stejně jako beton, odměny a platy činovníků....
Neodpověděla jsi mně, jaký vliv, dle tebe, mají brigády na územní revíry a jestli vy, vaše MO vysazuje ryby navíc, ze svého rozpočtu, do těchto revírů. Ve výboru by se o tom mělo něco vědět ne?

Maryl - Profil | Ne 22.3.2009 10:49:00

Mrknato: pokud bych spotřebovala více betonu, pak jedině na to abych tě řádně zabetonovala. Otázka je o ceně povolenekh a ono se to skloubilo až k soudruhům. Dokonce jsi tady naházel dohromady jabka, brambory , kukuřici. Asi dle svého sklepa. Dokážeš pomotat věcí dohromady.Je mi tě líto, tobě musel někdo hodně ublížit.

Mrknato - Profil | Ne 22.3.2009 7:54:52

kam!kaze >> Nesmíš vše vidět tak absolutně. To, jestli se něco změní, nebo ne uvidíš, letos se udály dost velké věci v Zč. a Jč. ÚS, též i v Stč. MO. Někde se o nich hovořilo, o důvodech, které k tomu vedly, ale tady určitě ne a ani na schůzích MO. S Maryl jsme poplkali o betonu, a brigádách, které vidí jako nutnou svazovou práci. Ona by asi dělala víc, spotřebovala by víc betonu, ale její kolegové chtějí něco jiného a ona je frustrována. Obdobnou frustraci jsme zažili i v minulosti, kdy Sagmarovci plnili plán na 180,4%, jezeďáci bojovali o zrno a též překračovali plán, ale celkově to šlo od deseti k pěti. Já si práci ve svazu (územním) představuji jinak. Aby byl větší výběr v tom co lovit a kde lovit, podle toho kde chytáš a změnily se předpisy, kterými svaz zesměšňuje hlavně nás. Už neplatí, že víc ryb a levnějších si odchovám sám. Je to naopak a proto Sagmarovci skončili. Ne proto, že rubání uhlí je nedůstojná práce, ale proto, že je to práce jako každá jiná a soudruzi ji pěkně zprofanovali. No a u rybářských "Sagnarovců" to pokračuje dál. Výbory, konference jsou jich plné.
No a jestli tě trápí jestli chodím rybařit, tak to víš že jo, ale doteď je na můj vkus v řekách moc vody, tak dělám zase něco jiného, též plkám....

kam!kaze - Profil | Ne 22.3.2009 1:00:08

Mrknato >> A když to vezmu kolem a kolem,tak jsem jen obyč člověk co si chce zarybařit a je mi fuk co se ti honí v tvém mozečku a jde mi jen o pohodu u vody :))A jestli se ty chceš trápit kravinama,tak se trap.kolikrát jsi byl letos u vody si v klidu zachytat a netrápit se zasraným životem?Asi jeste vubec :)))Ja jsem člověk co hledá u vody klid a ne rypáky jako jsou lidé tvého typu.Takže ti přeji hodně úlovků v letošním roce a netrap se nad tím s čím stejně nic neuděláš :))

kam!kaze - Profil | Ne 22.3.2009 0:43:56

Maryl >> Nedělá pro něj nic.jen tady hrdinsky kafrá,ale jinak je to tichý človíček,který se v reálu neodlišuje od davu jiných rybářů.Kromě té své experimentální plavané :))

kam!kaze - Profil | Ne 22.3.2009 0:35:42

Mrknato >> Co jsi ty konkrétně udělal proti tomu co se ti nelíbí a proti čemu tady brojíš?Neustále tady jen plantáš jen něco ohledně ÚS.V podstatě jsem pochopil to,že ty ve své MO odmítáš platit brigády,protože se to neshoduje s tvým názorem na vedení.Nebo je snad platíš?Nebo je (brigády) děláš?Ono je velmi jednoduché tady něco plkat na webu.Ale mne by teda zajímalo co konkrétně kromě kecání kravin podnikáš k nápravě věci!!!

Mrknato - Profil | So 21.3.2009 21:21:50

Maryl >> To, co MO chce, aby mě vydala povolenku. Jakákoliv a kohokoliv aktivita končí ve vyrovnaném rozpočtu MO a ne ve vodách ÚS. To není dmýchání, ale fakt, že i když každý bude dělat 100hodin, nebo nic, výsledek bude vyrovnaný rozpočet a konstantní množství ryb ve svazových revírech. Vy máte asi své vody, tam to asi vidět bude.... Pokud bych neodhadoval, že tato situace nemůže už dlouho trvat, přehlásil bych se k p. Voráčkovi do Prahy, nebo do Plzně. Jak je podle tebe poznat na svazových vodách, že některá MO dělá svoji práci dobře a jiná ne?
Edit : ty znáš nějakou MO, která ze svého rozpočtu vysazuje ryby do revírů někoho jinéno (ÚS) ?

Maryl - Profil | So 21.3.2009 21:12:14

Rád rozdmýcháváš oheň? Ale se mnou se ti to nepovede . Co děláš pro spolek MO?

Mrknato - Profil | So 21.3.2009 21:07:21

kam!kaze >> Vy máte pokrokový svaz, vám je hej. Se svým IQ jsi asi nepochopil, že problémem rybařiny nebude ochrana velkých kaprů, podložky, bivaky, ale peníze, které nedokážeš spočítat a které, i když máme henten územný svaz, končí stále v MO, v jejich rozpočtech.

Mrknato - Profil | So 21.3.2009 21:01:42

Maryl >> Ten beton byla nadsázka, protože i v komerčním rybářství potřebují opravit výpustě, hráze, koupit krmení, platit pojištění, stroje...... Situace je jiná u MO, které mají své soukromé revíry (malé vody, RMV). Tam brigády, nebo placení chápu. Podle mě totiž není rozdíl mezi SHMO a MO, která má své revíry, i když provádí některé činnosti pro ÚS. Bohužel členové SHMO nedosáhnou na územní a CS povolenky, ale vyžírkové z oněch mazaných MO ano. Pokud by hodnota půměrné brigády byla součástí ceny povolenky, územní hospodář s jednotlivými techniky by pak ryby pouze kupoval, nikdo by nenárokoval beton, pojištění, nové sítě a byl by kolem rybařiny podstatně čistší vzduch. Vyžírkovským MO by se pak "jejich" ryba dost prodražila, ale každý by věděl co je čí. Jelikož většina MO chová kapra, kterého lze v globálu koupit od soukromníků levněji, nejsou pak peníze na ostatní ryby, dravce, pstruhy a lipany, které byly prohospodařeny (pročištěny konkrétním příjemcům z nákladů) či za ryby, které skončí ve vodách MO.

kam!kaze - Profil | So 21.3.2009 20:39:41

Maryl >> Ale ty jsi se asi s kolegou Mrknato setkala poprvé že?Tady žádné argumenty neplatí.On si totiž bude neustále mlít tu svou nesrozumitelnou ignorantskou hatmatilku.A to i přestože mu napíšeš jasně srozumitelný argument.to je jako boj proti větrným mlýnům.Stejné IQ a vytrvalost :o))

Maryl - Profil | So 21.3.2009 20:33:51

Jsou třeba opravit výpustě, hráz, apod. věci které se bortí, nemíním tady to všechno vypisovat, Ano, odchované násady jsou proplaceny, ale to slouží zase k nákupu ryb krmení, kde je režie, někdo ty ryby musí krmit, jezdí vlastníma autama, jsme malá MO. Nyní se výmýšlí, alespoň v ÚS západočeský, že povolenky se budou vydávat centrálně přes PC, již nám ho přidělili, ale zase nemáme místnost vhodnou na PC, pak zapojení internetu opět další výdaje, dále výdaje to jsou cesťáky většinou hospodáře na ÚS. Platěj si malé odměny za rok, na které mají nárok, od 700,---1500,--Kč . když jsem do toho vstupovala, vstupovala jsem dobrovolně aniž bych věděla, že si dávají odměnu. Myslím že odměna by jim měla stačit, ta povolenka zdarma. Bohužel jsem ve výboru černá ovce.Dále jsou to telefony, z odměn se platí daň a zdravotní pojištění, účetnický program, protože se musí účtovat v podvojném, nebo jednoduchém úč. Je nás 9 členů. Já bych věděla, kde to zkrouhnout, ale jsem na to sama. Novýho člena do výboru neseženeš, členové kritizují většinou u vody, a když řeknu pojď do toho udělej něco proto, ,,se na to můžu....,,Je problém sehnat nového hospodáře, nikdo to nechce. Ani já už s takovým výborem nechci být. tento rok ještě dokončím, příští schůzi oznámím písemně, aby měli čas někoho sehnat. Jinak nepotřebuji chodit na brigádu před vánocemi, abych měla řízek z kapra, papám vepřový. A že se to liší dost podstatně v placení brigád, to je bordel naší republiky. V Plzni neplatí brigády vůbec, jelikož prý na ničem nehospodaří. Tak mi bylo sděleno.

Mrknato - Profil | So 21.3.2009 20:06:54

Maryl >> Jistě jsi přemýšlivá, proto se tě optám, k čemu MO potřebuje beton? K čemu potřebuje peníze za brigády, když dostává odchované násady proplaceny od ÚS? U vás se chodí např. na brigády i do komerčních rybochovů, továren a na pole, též před vánoceni chodí lidé na brigády, aby jste si mohli koupit kapra a udělat řízek se salátem? Jak je možné, že někde brigády nedělají vůbec a platí 100, -Kč a loví všude stejně jako v Hujerské MO, kde platí 2000, -, nebo musí odpracovat 20 hodin. Nebude to náhodou tím betonem?

Maryl - Profil | So 21.3.2009 19:42:46

O tomhle jsem slyšela, letos to měli probírat na ÚS západočeský, že brigády se budou platit a kdo ji odpracuje dostane zpět. Ale také (snad prý) byla verze, že byto šlo na ÚS a ten by přerozděloval na MO, což se mi nelíbí. Jinak ohledně placení brigád, bych odsouhlasila, přestože by si je chtěl někdo odpracovat. Protože, když je brigáda a něco většího se naplánuje, tak se stane že přijdou dva lidi a je dovežen př: namíchaný beton. Je lepší vybrat peníze za brigády, zadat to firmě a je klid. A vím, že to bude hotové. Toť můj názor. A pokud někdo počítá výdaje za brigádu, jako platbu dopředu, s kterou nepočítal, tak by měl počítat celý rok, pokud takového koníčka chci mít. Holt nějaký čas, méně cigaretek, méně pivka, kdo nekouří a nepije, tak si párkrát utrhne od huby.

kakr - Profil | Po 9.3.2009 14:52:44

natas >>
Skutečně v tom máš guláš. O dvojím placení členství jsem ještě nikdy neslyšel, to už je fakt síla.
Proč přestup v závěru roku? Závěrem roku je míněn konec prosince, kdy se dotyčný rozhodne, že už na ryby nepůjde a vrátí povolenku. Členství má zaplacené do konce roku a nové si zaplatí v nové MO. Vyhne se tak frontám po Novém roce a má dostatek času na přihlášení v nové MO do konce února. Pokud chce jít na Silvestra na ryby, učiní totéž po Novém roce.

Tak proč dvakrát????

natas - Profil | Po 9.3.2009 14:13:27

hraji >> nech pojem normálnosti v klidu.Za krizový vývoj považuji tvé příspěvky na toto téma na diskuzi MRS. A je dobré, že jses z toho ponaučil. Samozřejmě to nemá s 68. rokem nic společného! Já si tvých příspěvků velice vážím, ale na nepřesnosti musím reagovat.
kakr- jen reaguji na napsané nepřesnosti. Přestup na konci roku, jak uvádíš, je nejhorší a proto to taková ustálená zvyklost asi nebude.Hrozí totiž dvakrát placení členství. V této věci je ČRS pružnější. Tam členství ve staré MO zaniká až dnem přestupu.MRS tento stav neřeší. Samozřejmě za jedno jsme v názoru, že je to hodně o lidech a v jejich důvěře.
Dále se nebudu již k přestupům na tomto tématu vracet a reagovat.