Zpět k revírnímu hospodaření?

Vzhledem k všeobecnému lamentování na kvalitu a četnost obsádky otevírám diskusi, zda by ku všeobecnému prospěchu rybařiny v Česku nebylo od věci obnovit revírní způsob hospodaření a za jakých podmínek. Prosil bych pouze slušné a nezaujaté pohledy na tuto problematiku. Co by to přineslo, co by se tím ztížilo či zamezilo, a jak by bylo možno napasovat tento způsob do dnešních podmínek. A v neposlední řadě zda jste pro či nikoliv.
Děkuji
Autor diskuse: Bacha - Profil , 7.12.2014 všeobecné - RŘ, MO, svazy

fotojakes - Profil | Po 15.12.2014 16:19:59 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dle mého se sloučením pod společný rybolov zpřetrhal vztah rybářů k vodám a na tom to celé stojí a padá. Tím že všechny vody jsou všech, si jich rybáři neváží a proto to kolem nich tak vypadá. Tím myslím bordel, poškozování přírody, drancování některých jedinců a především lhostejnost té slušné majority rybářů, kteří dělají, že nevidí kdo to dělá a mlčí.

Pokud budeme mluvit o hospodaření, tak problém je v tom, že svou úlohu stát, jako držitel práva k hospodaření přenechal soukromým subjektům (svaz je soukromý subjekt, spolek, nebo jak to chcete nazvat), které ke svému přežití potřebují hlasy a peníze svých členů a ty získají tím, že budou poslouchat poptávku rybářů. Většina rybářů však nad rybařením nepřemýšlí tak, že by bylo vhodné pečovat o naše původní druhy a společenstva v našich vodách, prostě si chtějí jen co nejlevněji a co nejvíce zachytat.

hraji - Profil | Ne 7.12.2014 16:10:34

Co to je revírní způsob hospodaření? Teď hospodaříme na čem? My třeba na revíru.
Ale pokud myslíš rozbití svazového rybolovu zpět na jednotlivé spolky, tak to si neumím dost dobře představit. Především by to při stávající právní úpravě vedlo k tomu, že by poměrně značná část rybářů zůstala bez povolenek. A malé spolky by asi nezvládly z prodeje "svých" povolenek zaplatit zarybnění a tak by se ceny musely zvýšit.
A hlavně je třeba si uvědomit, že povolenka by platila na revíry MO, takže na kousek řeky a dva kačáky například, a na každý další revír by bylo potřeba si sehnat další povolenku. Což by se nemuselo vůbec podařit.
Přemýšlím, čemu by to prospělo. Za sebe říkám ne.

splávkař - Profil | Po 15.12.2014 0:43:11

Jarda Š. >> A proto tu dnes máme systém kde je nejvýhodnější být členem tam, kde nemají třeba žádné vody(vystačí si s drobnou platbou místo brigád) a jezdit na vody kde mají hodně vody a pro samou práci domácí možná ani nemají čas na nich ty vypiplaný ryby lovit. To vedlo k tomu, že každej trochu schopnej si zabezpečil pro svý nějaký nadstandart který si hýčká, i na úkor společného neb si to svý dokáže sám ohlídat a následně i užít.

kakr - Profil | St 17.12.2014 19:04:30

2) Vysazují převážně lidi z MO, kteří ryby vysazují vetšinou do uzavřených vod, které jsou součástí jednoho říčního revíru a velká většina členi MO ví kam a kdy a tak se ryby velmi rychle vypráší.

Není nad "prášení" na MRKu.........

RST - Profil | St 17.12.2014 20:04:10

Zikmund >> Víš kolik to dá práce vymodelovat tolik rybek z moduritu?? A co teprve namalovat - to je teprve fuška:-(

kakr - Profil | St 17.12.2014 19:35:48

RST >>
Záleží na druhu a velikosti, cena je od cm. Nejdražší je parma, nejlevnější tloušť. Ceny jsou smluvní, bereme ryby i od soukromníků.
Vše je jen fotomontáž, takové ryby se vyskytují jen v pohádkách:-))

Gloton - Profil | St 17.12.2014 15:13:18

Jestli o tom měl někdo i chuť přemýšlet, zvážit ne/výhody atd., či se dokonce snad zapojit do diskuse........tuto hašteření o nesmyslech, chytání se za slovo.......to ho muselo dokonale odradit. To se nedá ani číst. Pak se divte, že běžný rybář o tom nechce raděj nic ani slyšet.

fotojakes - Profil | Út 16.12.2014 21:58:21 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

RST >> Ze svazohlediska to může znít pošahaně, ale byl bych raději kdyby tekoucí vody obhospodařoval jen stát a nebylo možné něco takové.

RST - Profil | Út 16.12.2014 15:54:40

Mrknato >> A jak si to mohl dopustit??? Ty takový zachránce práva a poctivosti v MO. Máš to za humny a necháš je aby kradli:-))) Pravda líp se naváží do těch co jsou dál od tebe že jo.

fotojakes - Profil | Po 15.12.2014 17:17:01

Mrknato >> myslel jsem, že jsi větší znalec problematiky. Každý revír, ať se jmenuje RMV, místní voda, nebo co si kdo ještě vymyslel je revír s číslem a má uživatele. Nevím o žádné "chovné" vodě, nerevíru, kterou by provozovala nějaká MO. Všechny vody, které nejsou ve společném rybolovu i když je jejich uživatel nějaká složka svazu jsou RMV, nebo jiný ekvivalentní název !!! Tak nepovídej, že je tam nemáte, jen jste to tam jinak zabalili :-)

Mrknato - Profil | Po 15.12.2014 15:47:27

computerfish >> Stále to ale neřeší problém řek a říček, jak P tak hlavně MP charakteru. Svaz, jako instituce pro VRP na "státních vodách" je šílenost. A proč? No protože každej Lojza v MO, může hlasovat, navrhovat sebe větší nesmysly a konference mu je schválí, pokud je potřebný tlak. Dost šizunků už ví, že když se na konferenci, nebo členské schůzi výbor vzpěčuje, může ho nechat převolit...... V takovém systému nelze hospodařit.

Mrknato - Profil | Po 15.12.2014 8:07:27

splávkař >> A proto jsou MO, jako složka, která provádí některé činnosti pro držitele dekretu přežitkem. Stačí se projít kolem řeky, kolik na jejich březích sedí rybářů a kolik jich sedí na rybníčku pod "patronací" MO. Je to stejné, jako počet much na čistém talíři a na talíři s dortem......
Z tohoto důvodu je systém velmi důležitý a děláme, nebo necháváme dělat vše pro to, aby se systém sám požral........ Je opravdu společný a kvalitní rybolov zájmem a cílem svazu? Z cílů tuším před pár lety vypadl.... Musí mít Rada ČRS své revíry? Musí mít MO své revíry? Pak se nabízí otázka, čí jsou ty revíry, na které ná dekret ÚS.......... Neškodila by svazostatistika počtu vysazených a ulovených ryb na 1ha v revírech Rady, revírech ÚS a revírech MO.....

Jarda Š. - Profil | Po 15.12.2014 0:28:56

Bacha - >> Mám stejný názor jako kolega Gloton. Hlavní problém by byl v tom, že jsou MO, které mají tak málo vody, že by se nedostala povolenka na všechny členy, a naopak takové, které mají tolik vody, že kdyby se jim nepovedlo rozprodat hostovačky, neměly by na splnění zarybňovacího plánu.

Mrknato - Profil | Út 9.12.2014 9:32:51

kakr >> Chemismus vody ohledně anorganického znečištění je nějak řešen normami na výstupech z ČOV, ale chemismus, který ovlivňují hormony, léky, DDT a.j., které ČOV jen protékají do řek nijak řešen není. To by nám měl Bacha osvětlit, když chemismus studoval..........

Mrknato - Profil | Ne 7.12.2014 21:48:33

Bacha >> No co je tedy to, když vezmu kus jednoho systému a namontuji to do úplně jiného, z nějakého důvodu? Neříká se tomu sociální inženýrství, když to nemá být hloupost? Máš pravdu, že dnes je možné úplně všechno, ale pak to nese výsledky, které tady řešíš......

Podle mě čistě územní rybařina fungovala a fugovala by i dnes, o něco hůře, protože se změnilo to, co nelze využívat, jako dříve (průtoky řek, jejich chemismus, regulace...) Můžeme se jistě vrátit do doby, kdy uživatelé byly MO, spolky a poříční jednoty, ale můžeme se vrátit ještě dál, kdy to byli pachtýři, kteří se rybářským právem živili a vybírali za něj od ostatních poplatky a můžeme jít ještě dál, kdy rybolov náležel šlechtě a císaři...........

Mrknato - Profil | Ne 7.12.2014 21:32:54

RST >> Já chápu, že to, jak to ve svazu funguje je výsledek nějaké "dohody". Já ji respektuju. Když se ale bavíme jak zlepšit hospodaření, tak říkám jak by to bylo možné. Až bude takových jako já, co si budou myslet, že finance do zarybnění jsou nedostatečné, nebo špatně rozdělené, tak se to zákonitě musí změnit..... Ale vede k tomu dlouhá cesta přes hodně subjektů, které by přišly o živobytí......

Mrknato - Profil | Ne 7.12.2014 21:28:05

Bacha >> Byla to reakce na nesmyslnost, nebo infantilnost. No a i s využitím dialektiky musíš vědět, že to možné není. Respektive takové sociální inženýrství by stejmě vedlo k zániku toho, který by se chtěl, nebo musel více přizpůsobit. Proto WaM o tomto hovoří velmi rádi a rádi by to i uskutečnili, s důsledky, které jsem uvedl.

Mrknato - Profil | Ne 7.12.2014 20:32:13

Chose >> Napiš mě, kolik pronajatých vod (za které uživatel platí), je ve společném rybolovu! Já myslím že to bude číslo blízké nule. Součástí ceny povolenky je i doprava a je jedno zda z MO, nebo od komerčního rybářství. Cena za vydání je již obsažena v ceně povolenky. Nikdy jsem neřekl, že lze provádět VRP bez doprovodných, režijních nákladů. Nicmémě svaz má "režijní náklady" ve výši 380%. A je zbytečné počítat, zda za teplo, světlo, nebo schůzování..... Některé soukromé instituce mají tyto náklady pevně stanoveny státem. Třeba u zdravotních pojišťoven to bylo 5%. u některých prodejců je marže 10 -50% a spotřebitelé reptají... jen rybáři jsou spokojení.

CoDu - Profil | Ne 7.12.2014 20:09:11

Bacha - >> Kurňa, proč měnit něco co funguje. V ČR je asi nejvíce rekreačních rybářů na světě a většina vcelku spokojených a pár "odborníků" se snaží zasévat semínka nesvárů jako tchýně mezi novomanžely, jak by mohlo být lépe uklizeno a pod. Co můžou členové dnes za celkem rozumné peníze a bez starostí kde sehnat místní povolenku, jaká jsou pravidla a pod? Chytat na obrovském množství revírů, na malých potocích, velkých řekách, stojatých i tekoucích vodách, jít si zachytat třeba jen na pět minut pod jez, který zrovna míjí autem a kde nikdy před tím nebyli nebo jet na mnohadenní výpravu, jít na místo, kde budou sami, ale i tam, kde bude více rybářů, třeba známých se kterými rádi pokecají, nebo i tam, kde je třeba hlava na hlavě. I tak jsou tam dobrovolně, protože tam prostě chtějí být. Mohou chytat mezi padlými stromy nebo ve veslařském kanále. Můžou rybu sníst nebo chytat jen pro zábavu. Každý si může zvolit to, co mu vyhovuje a na co má právě v daný okamžik náladu, na co je počasí, na co je stav vody... Vždy se ale najde někdo, kdo si bude stěžovat, ale proto být ve svazu nemusí, může jezdit na soukromáky, když mu to bude vyhovovat, ano může si vybrat. Většinou když se někoho konkrétního zeptám, ( a zvlášť těch, co se tomu víc věnujou): Ty jsi letos nachytal málo? Tak odpoví, že on zrovna teda nachytal celkem dost, ale ... Samozřejmě je co zlepšovat, ale cesta pouze soukromáků je cesta do pekel pro rybáře, pro ryby i pro rybářské obchody. (i pro rybářské nety) Toť můj názor.

Milda - Profil | Ne 7.12.2014 19:23:54

Bacha - >> Sám za sebe-nežehrám na neutěšený stav obsádky na svazových vodách, jak je to možné někdy zaslechnout či číst.
Zdá se mi těch ryb ve vodách dost různých druhů a pěkných velikostí(nemohu posoudit stav dravců a salmonidů,nelovím je).
Nelituji výletů za různými druhy ryb na různé řeky a další vody,naopak to mám rád.
Že nebudu mít všechny ryby v jedné vodě a jednom úseku řeky,to je jasné.
A stejně tak nechci,abych na každé vycházce chytal trofejní ryby.To má být prostě nějaká odměna za rybářovu snahu ap.
Kdybych je tahal často,ztratilo by to pro mě kouzlo a punc vyjímečnosti a nebavilo by mě to.
A taky mám rád pocit neznámého a to doufání,že by zrovna zde či jinde mohla být nějaká pěkná ryba a ne jistě vědět,že je jich tam hodně, jako to často bývá na soukromých vodách.
Nevím,co by přineslo takové hospodaření jednotlivých MO každý sám na sebe,ale mně vyhovuje svazové hospodaření,kdy si mohu jezdit po spoustě různých revírů a ne furt shánět nějaké povolení na tu či onu vodu atd.

Mrknato - Profil | Ne 7.12.2014 19:13:51

Badimura >> Musím se Vás zastat, jelikož jste asi 150x férovější, než cca 60% MO ve VČÚS, kteří mají také své soukromáky a mnohé s větší rozlohou, než vy a současně přisírají ve společném rybolovu, kde se pověřili některými činnostmi...... Jelikož je těch MO v ÚS více než 50%, je asi jasné, jak by dopadlo hlasování na konferenci o tomto zlořádu ....... Z RAdy ČRS mně bylo odpovězeno, že to nikomu nevadí a že nezaznamenali žádnou kritiku na toto uspořádání VRP. Navíc to prý je v řešení ÚS, jako uživatele.... jak svazové....

splávkař - Profil | Ne 7.12.2014 19:03:34

hraji >> Já na revírech oné MO nikdy nelovil ale znám lidi co na revíry oné MO jezdili ještě před tím, než byla samostatně hospodařící a vím i o lidech, co si tam koupili hostovačku, jako doplněk ke svý společněsvazový povolence neb vědí, že si na těch 7,8ha zachytají lépe jak na těch ostatních tisících hektarech. Nejsou to žádní lovci trofejí, lovci zážitků ani rabovači násaďáků ale úplně obyčejní rybáři kteří mají rádi u vody pořádek a ve vodě ryby víc než 14 dní v roce.
Ta úžasná cena za společné svazorybaření má i druhou stranu mince, tou jsou rybáři pro které je současný stav svazorevírů neuspokojivý a rádi si za možnost lovu úplně běžných ryb které jsou na mnohých svazorevírech už spíše raritou připlatí.

hraji - Profil | Ne 7.12.2014 19:01:35

Badimura >> jsi zbytečně agresivní. V podstatě jsi na moje dotazy odpověděl jen velmi nepřesně, nic z toho, co jsi napsal, nelze nikde ověřit. Mě jsi nepřesvědčil, to ale snad není důvod k agresi, což?

Mrknato - Profil | Ne 7.12.2014 18:58:19

fotojakes >> On je rozdíl, jestli se člení rozhodnou hospodařit samostatně na pronajatých a vlastních vodách, protože na ty územní nedosáhnou, mimo Stč. a nebo si to zkombinují, hospodaří na svém a ještě vykonávají některé činnosti pro vyší složku svazu. To stanovy neřeší.

hraji - Profil | Ne 7.12.2014 18:47:08

Badimura >> už jen jednu jedinou věc ti napíšu, u vás mohl člen za skvělých 900 korun lovit na 4 rybnících s výměrou 7,8 hektaru, já jsem letos mohl za 800 korun lovit na cca 6000 hektarech a desítkách revírů. Bez omezení ponechaných kaprů a dravců. Fakt to máte tak levné, jak to vypadá na první pohled?

kakr - Profil | Ne 7.12.2014 18:37:27

splávkař >>
Odpovím otázkou, co je ve svazu drží ,když na něm jen tratí??
Je to proti logice.

splávkař - Profil | Ne 7.12.2014 18:35:18

kakr >> On svaz ze člena SHMO nedostane ani korunu?? Proč tedy svaz tedy takovou MO prostě nehodí přes palubu?? Co a jakým způsobem se v oné SHMO ze svazu tuneluje???

splávkař - Profil | Ne 7.12.2014 16:18:27

I v naší zemi platí, že o své se každý stará lépe, na svém si bordel ledaskdo rozmyslí, na skupinu místních je snažší dohlédnout ...
Ale kdo by živil ten náš společný svaz který nám dává společný rybolov na spoustě ha za pár kaček ?? Navíc společný rybolov je jediné co dává svazu smysl neb na mnohých vodách by dnes ledaskdo svedl hospodařit lépe než to dělá svaz prostřednictvím MO... .

brach - Profil | Ne 7.12.2014 16:16:40

Kouknul jsem do karty (registrace hrozná) a protože chytáš už od roku 1964 - tedy něco pamatuješ - pokládám tvoji otázku za zbytečnou.