Feeder videa - výběr MM

Videa o feederu, ktera pokladam za pekna nebo uzitecna.
Muzete pridavat videa i vy, ale kazde budu nejdrive schvalovat.
Muzete komentovat, ale uvidim to jen ja.
Autor diskuse: Martin M. - Profil , 20.7.2020 feeder - ostatní

Martin M. - Profil | Út 12.3.2024 15:50:06

Zase jedno "nove" stare DVD, prvni pulka hlavne o patentkach a jejich uchovavani, pak nejake chytani, spise cele jen pro zavodniky.
Jen bych k tomu pridal takovou poznamku - obstaravani a uchovavani malych i velkych patentek je doslova a do pismene samostatna disciplina, ktera probiha v pozadi a neni videt, ale je soucasti vysledku na zavodech. Bohuzel nejsme hodnoceni jen podle rybareni, ale i podle svych obchodnich ci jinych schopnosti. Napr. pokud standardni dodavatel po vasi objednavce priveze v patek k vode ruskou malou patentku, ktera se moc nehybe ani kdyz je 100% kvalitni, natoz kdyz je pridusena, a nekdo jiny si sezene od nejakeho alternativniho dodavatele polskou, ktera je nachylnejsi na preziti, ale jeji pohyblivost je nasobne vetsi, navic kdyz si ji dokaze pak sam uchovat lepe nez v novinach v lednici, tak opravdu soutezime jeste nez zacal zavod. Pisu to i proto, ze i mne trvalo roky, nez jsem pochopil, ze velka patentka nemuze zustat v novinach, ale musi hned po zakoupeni do vody se vzduchovacem, a to je jen ten uplny zaklad, jak se s tim da kouzlit. Tady strasne moc pomuze byt ve zkusenem tymu, kde se ten pripadny prirozeny talent projevi rychleji, nez kdyz si na vse musite prijit sami. Super je vyjet jako pomocnik na MS, kde ta honicka kolem zivych nastrah je o to slozitejsi, ze trva 7 dnu a ve velkem objemu. Ani v tomto videu neni ukazane vsechno, pro lepsi patentkova videa musite hledat polska videa.


Martin M. - Profil | St 6.3.2024 14:47:57

Tady 3 hodne stare filmy z prvnich tri MS feeder, ktere se kdysi prodavaly na DVD a ted jsou zverejnena zadarmo. Spise pro zavodni fanousky...





Martin M. - Profil | Čt 29.2.2024 16:19:06

"Dvě ryby mě teraz ošukály..."
Takove pekne zimni chytani, vyzdvihl bych pouziti samolepicich zavazi na vyvazovani pneumatik.
(jen ten silonovy podberak to tam kazi)


Martin M. - Profil | So 2.12.2023 12:23:40

Ondřej Macků-Maca >> ahoj, v tom vycukavani kouli na dne jsem byl asi zbytecne expresivni, zrejme to sikovny rybar dokaze, akorat to bude mit slozitejsi, nez to vypada. Tech kouli, co popada na hlavu, tech sisek vytazenych zpatky na breh... pak je kazda siska nahozena na spravne misto a nejak vycuknuta uspech, ale "nejak" vycuknuta jeste neni dost dobry, chce to cvik a cit a to hlavne na delsi vzdalenosti, kde musi koule vydrzet silu nahozu a pak ji podobnou silou pod vodou vyrvat. Je tam nekolik "odhadu" co jak stisknout a udelat, ktere musi byt tak akorat, a chytani na odhad nemam rad - mam radeji, kdyz existuje nejaka pomucka nebo navod, ktery mne odhadovani usetri a je to na jistotu.
Ohledne krmeni pod bahno jsem toho nazoru, ze treba jak byla letos D5 nebo Kacak, tak tam se krmitko propadalo jiste vice jak 5-10cm a bahno pokracovalo jeste mnohem hloubeji. 200g krmitko podle mne nemas sanci polozit na takovou kasi jakoliv, aby zustal aspon kousek vykukovat ven, jedine ze si jakoby udela diru a ta se nezalije, ale pri vycuknuti k tomu dojde. Nebo vycuknout kouli uz pri propadu, aspon bude lezet v dire a nebude zalita bahnem. Pravdepodobne se nam do bahna propadnou i bezna krmitka. Nazorne to je videt ve videu "UNDER WATER SPECIAL - How Feeders React", ktere je v placene sekci tohoto kanalu a nemuzu jej tedy nasdilet sem https://www.youtube.com/@theedge8815
Sice si vybrali revir s cistou vodou a minimalnim sedimentem, presto normalnimu krmitku po dopadu kouka jen tak 20% z bahna a po zaseknuti krmitko projede bahnem tak, ze se krmeni vymeni s bahnem a promicha se s nim natolik, ze krmeni uz skoro nerozeznas.
Jina vec je, jak rikas, ze to treba rybam nevadi, ze si to stejne najdou, coz je fakt, jinak by nam to nefungovalo. Ale hledame-li rozdily mezi chytat na 80% a chytat na 100%, tak za mne je na bahne vyhodnejsi nakrmit na jeho povrch, tzn. klasicka navnadova smes a vycuknout tesne pred dopadem na dno.

Ondřej Macků-Maca - Profil | So 2.12.2023 9:24:54

Martin M. >> S posledními dvěma body bych si dovolil nesouhlasit. Když to máš už vychytaný, kuli vytřepneš vždycky v místě dopadu. Ono to i krásně poznáš, protože ta veliká kule, kor v tom plastovým krmítku má takovej odpor, že vyloženě při tom "seknutí" prutem cítíš, že vypadla. Jo, musíš na to mít fakt tvrdej prut, ta Feeda je na to super.

Krmení pod bahno - tomu fakt věříš? Možná že při nějakým extra měkkým nánosu a extra malý hloubce třeba do 1m může být, ale jinak tomu nevěřím, voda tu energii dopadu tak zbrzdí, že to padne vždycky na ten sediment podle mě. A i kdyby to teda tak bylo a ten sediment byl tak měkkej, tak to ve finále asi nevadí, protože to bahno bude tak snadno rozvířitelný rybama apod., že to stejně bez problému najdou.

Se zbytkem souhlas. Já šiškuju moc rád, hlavně na řekách...

Martin M. - Profil | Pá 1.12.2023 14:10:15

Siskovani krmitkem ... kdyz jsem zacinal se zavodenim, tak se zdalo, ze bez krmeni siskama to nejde - jako konkurence tem, kdo krmili prakem. Pak se praky zakazaly a sisky v krmitkach na mnoho let temer zmizely. No a ted se zase objevuji - nejen v PL, ale i v CR a SR na zavodech. K videu bych mel doplnujici informace:

- nejvetsi pripustne krmitko 5x7cm ma s siskou, v ktere je 50% hliny, hrube pres 200g.
- musite pouzit pletenku, jinak krmitko nema takove zrychleni, aby z nej na dne koule krmeni vypadla. Pletenka musi byt silnejsi nez klasicka desitka na feeder, jinak ji pri zaseku urvete.
- ze stejneho duvodu musite pouzit velmi tvrdy prut
- krmitka tohoto typu s jednobodovym uchytem budete pri vycukavani tahnout mirne diagonalne, do koule nejde plna sila odporu vody. Jde si na to zvyknout, ale snazsi to bude s krmitky s dvojitym zavesem z vlasce jako maji bullet krmitka, kde vycukavate v ose krmitka.
- nikdy nebudete mit jistotu, jak daleko od dopadu se vam podarilo koule vycuknout :)
- na bahnitych revirech krmite pod bahno



Martin M. - Profil | Ne 12.11.2023 10:38:15

Tady takova podvodni ukazka, jak to vypada asi i na nasich revirech, spise ale jeste tak 5x horsi, kdyz nepouzijete pevnou, pomalu rozpadajici navnadu - cejni rozfrkaji navnadu a pak tam jeste neco zlehka voni okolo a kapr vezme vicemene jen nastrahu. Proto mam radeji, kdyz mensi cast navnady uvnitr je velmi pevna a vydrzi tam celou dobu nahozeni.

Martin M. - Profil | Po 6.11.2023 20:23:20

Cas na ohrivani polivek.

Martin M. - Profil | Pá 3.11.2023 20:25:07

Asi tam neni nic vylozene noveho, ale pekne natocene a srozumitelna anglictina.

Martin M. - Profil | Po 23.10.2023 14:59:24

parma za parmou - jak snadne se to zda byt, kdyz jich tam je dost.

Martin M. - Profil | St 11.10.2023 15:18:51

V tomto vylozene zavodnim videu bych chtel vypichnout posledni 2 z uvadenych bodu.

9) vzdalenosti - Mick Vials popisuje, ze na 50 metrech byla nejaka standardni vzdalenost nahazovani, kde chytalo mnoho rybaru a ze cejni plavali od jednoho krmeni k druhemu a ze tim vznikala vyhoda teto vzdalenosti oproti tem, kdo chytali svoji vlastni vzdalenost nekde bokem (daleko). Coz muze byt mistni specifikum, ale kdyz koukam na vysledky, kdy vetsina zavodniku chytla minimum ryb (1 ryba za hodinu), tak by mne zajimalo, jak by tam fungovala ceska klasika, tedy udelat 3x vetsi hromadu nez ostatni aspon 10 metru za ostatnima. Na ceskych zavodech, a tuplem tam kde se nechyta mnoho ryb, funguje spolehliveji nahazovat do jine vzdalenosti nez okolni rybari, nez se zaradit mezi ostatni na stejnou vzdalenost. Kdyz se mi dari a soused vedle mne pak zacne chytat na moji vzdalenosti, tak jde pocet zaberu razantne dolu, at uz to je na rece nebo na stojaku. Skoro bych rekl ze chytat jinou vzdalenost nez ostatni je uplne nejvic dulezite pravidlo poslednich let zavodeni u nas. Opet opakuji, neznam ten revir, respektuji ze vitez ma jinou zkusenost, ale prijde mi to zvlastni a vrta mi to hlavou.

10) otevrena mysl - s timto velmi souhlasim a malo se tento nazor objevuje - neni mozne si stanovit plan a toho se drzet, nebo dokonce nechat si dopredu poradit od nejlepsich a verit tomu, ze kdyz oni maji v planu takto chytat, tak je v poradku se toho drzet od zacatku do konce. Jenze on to je jen "startovni" plan na prvnich kratkou cast zavodu, behem ktere se musite zorientovat, jestli to je spravna taktika, a pokud ne, tak vymystel dalsi stategie a vyzkouset je. Zavodu, kde je v sobotu i v nedeli vsechno jinak nez bylo v patek, je opravdu mnoho, rekl bych ze je to spise pravidlo nez vyjimka.

Mimochodem pristi tyden jede "cela Evropa" do UK, neco jako neoficialni mistrovstvi Evropy ve feederu.


vicx - Profil | Út 19.9.2023 8:19:57

zopár dobrých postrehov, nápadov a súvislostí.

andrei11 - Profil | So 16.9.2023 7:54:16

Martin M. >> raz na rieke, zaklipovane lebo presnost. Cely den nic zasadne sa nechytilo, vsetko v cajku. Podvecer som nebol uplne pri prutoch, v tom vidim ako sa prut preklapa zo stojanu do vody, nestihol som to a bol vo vode. Potom groteska ako dostat prut z vody. Mrena 68 mala svoj nazor o klipe. Odvtedy len gumy z duse a funguju 100%.

Martin M. - Profil | Po 11.9.2023 13:11:13

Toto video je pro mne takove sporne. Popisuje zpusob nahazovani do klipu, kdy si necham par metru vlasce na navijaku jako rezervu pro vetsi ryby. Coz se muze zdat jako prima napad, take to tak nekdy delam. Jenze jak vam zabere fakt velka ryba, ktera si chce odmotat vice nez jen tuto rezervu, je temer nemozne roztocenou civku odklipovat. Jen budete smutne koukat na roztocenou civku a vedet, ze s tim nic nenadelate.
Takze treba pri lovu cejnu pri neocekavanem zaberu kapra do 2kg to muze byt dobre, ale pokud vam zabere kapr treba 70+, tak budete v horsi situaci, nez kdyz nebude po nahozeni do klipu na navijaku ani o centimetr vlasce navic a budete mit sanci odklipovat stojici civku. A nebo samozrejme pouzit jine metody klipovani a nahazovani na namerenou vzdalenost.


Martin M. - Profil | Ne 23.7.2023 20:32:35

nevim, jak to je stary, jestli to je kopie odnekud, ale je to pekny

Martin M. - Profil | Út 18.7.2023 16:13:22

5h video s legendou zavodniho rybareni Jan van Schendel
jeste jsem to nevidel cele, ale v podstate co veta, to zajimavost.

Martin M. - Profil | Pá 14.7.2023 18:25:45

anglicke titulky lze prelozit na ceske

Martin M. - Profil | Ne 25.6.2023 12:04:59


Martin M. - Profil | Út 23.5.2023 18:34:17

Takovej ten rozporuplnej pocit, kdyz se ti dlouhodobe tvrdi, ze nastraha ma zustat lezet na rozpadajici se navnade a pak prijde borec, kterej celkem rozumne rika uplnej opak...

Martin M. - Profil | Po 1.5.2023 21:17:54

Je to cca 15 let stare, takze spise pro srovnani jak se chytalo tehdy a jak dnes. Nektere veci zustaly, jine se znacne posunuly...