Fermentace kukuřice ve větším množství

Zdravím. Chtěl bych se zeptat jestli máte někdo zkušenost s fermentací kukuřice ve větším množství? Jedná se o cca 50 kg. Jaký postup bych měl dodržet, aby se kukuřice nezkazila. Nemám s tím zkušenost, tak budu rád za každou sebemenší radu :) Díky
Autor diskuse: F.Jack - Profil , 4.3.2012 kaprařina - nástrahy, návnady

Pařezz - Profil | Po 6.3.2017 19:59:35

Tak nakonec popíši jen velmi obecně. Není to návod, ale text k zamyšlení. Jak to funguje? Na jednom zrnu se nachází nespočet mikroorganizmů mnoha druhů, od baktérií, plísní až po kvasinky. Tyto mikroorganizmy mezi sebou soutěží o dostupný zdroj energie. Po namočení zrna do vody počet mikroorganizmů vzroste o několik řádů a začne boj, kdo z koho. Zrno je složeno z polysacharidů, které udržují zrno pohromadě a je obtížně degradovatelné. Některé druhy baktérií a plísní začínají proces degradace. Vznikají meziprodukty, které slouží jako potrava pro další druhy. Mikroorganizmy umírají a obsah jejich buněk jsou živiny pro další. Záleží na okolních podmínkách, které procesy budou převažovat. Vznikají jednodušší produkty, o které soupeří další. Proces je ovlivněn i dostupností vzduchu. Z aerobního procesu se obvykle stane anaerobní spojený se zvyšující se kyselostí. Oxid uhličitý chrání výsledný produkt před oxidací a mikroorganizmy, které potřebují kyslík.
Pro mléčné anebo alkoholové kvašení jsou nutné jednoduché cukry, které však zrno nemá k dispozici. Pokud zrno naklíčí, vzniknou v něm cukry a ty lze fermentovat. Otázkou je, které mikroorganizmy převažují a který proces převáží. Při alkoholovém kvašení vzniká z cukru alkohol za pomocí kvasinek. Vinaři to mají jednoduché, protože bobule hroznů mají na svém povrchu spoustu těch správných kvasinek. Koncentrace alkoholu produkt konzervuje, ale ne na věky. Některé přítomné baktérie jsou schopné vyrábět z alkoholu další produkty, jako acetaldehyd, octovou kyselinu a další organické kyseliny. Kyseliny opět produkt na nějakou dobu konzervují. Při mléčném kvašení vzniká kyselina mléčná a další kyseliny, které sníží pH (zvýší kyselost) a výsledný produkt konzervují. Na silážování se používá kukuřice v mléčné zralosti stále ještě obsahující jednoduché cukry včetně zelených částí obsahující na povrchu mléčné baktérie.
Protože zralé zno obsahuje na povrchu mnoho druhů mikroorganizmů, vzniká mnoho druhů produktů, často zapáchajících. Záleží na okolních podmínkách a postupu. Pozor, plísně mohou tvořit aflatoxiny, některé baktérie mohou vyrábět nitrosoaminy (těžký karcinogen) atd.
Aby jakákoliv obilovina byla pro ryby stravitelná, musí být škrob rozštěpen. Amur bude asi výjimka. V každém případě je nutné zrno namočit, aby škrob uvnitř nabobtnal. Buď zrno uvařím anebo naklíčím. Na klíčení potřebuji zrno s dobrou klíčivostí, žádné zlomky a nepokoušet se klíčit zrno v době jeho dormancie. Když zrno naklíčím, tak jej buď spotřebuji anebo konzervuji (usušit v troubě za tepla - zabít živé zrno, zamrazit, naložit do kyselého roztoku). Ten buď dodám (koupím kyselinu mléčnou anebo nějakou jinou) anebo se pokusím zrno fermentovat. K tomu ale potřebuji mít mléčné baktérie, které to umí. Tyto baktérie jsou docela choulostivé. K tomu je nutná určitá zkušenost a vhodné podmínky. Otázkou je, jak zajistit, jak zajistit, aby mléčné kvašení převažovalo před octovatěním. Nechť poradí Ti, co mají dlouholeté zkušenosti.
Fermentace kukuřice v podstatě není nic jiného, než její konzervování. Utopit zralou kukuřici v sudu z vodou a čekat, že z toho bude mléčné kvašení nebude ta správná cesta. Teoreticky lepší cestou bude pokusit se fermentovat kukuřici v mléčné zralosti, jak se to dělá při siláži.
Chápu motivací těch, kteří chtějí do vody házet desítky kilogramů kukuřice a nechce se jim ztrácet čas jejím vařením anebo správným naklíčením. Nejsem specialista na kapří výživu, ale otázkou je, zda má pro ně výživnou hodnotu. Škrob není lehce stravitelný. Dovedu si představit, že takové zrno kapr vyprdí a následně v příštích dnech projde zažívacím traktem ještě několika jiných kaprů. Možná z tohoto mega krmení zůstane jen "hnojení vody", což rybníku neublíží. Otázkou je, proč v dnešní době ztrácet čas konzervováním s nejistým výsledkem.
Raději si koupím kilo krmení, krabičku červů, vezmu feeder a o zábavu je postaráno.

linba - Profil | Ne 17.3.2019 19:08:33

Navařeno a založeno na duben zhruba 80 litrů. Jinak je to 30 kg.suché kukuřice za 4.50 ,-kč/kg , 2l. kefíru za 15,90 kč/litr a 1 kg cukru 9.90 kč celkem nějakých 180,-kč. na jeden sud. Na rok si dělám dva sudy a finančně mě to opravdu rujnuje.)))

booster - Profil | Čt 2.3.2017 9:31:15

jarda85 >> Jardo, abys s tím vařením kuku nedopadl jak tvůj (zatím) slavnější jmenovec Jaroslav Hašek, když se pokoušel vařit vejce na měkko.
Po návštěvě několika vědeckých knihoven a důkladném prostudování odborné literatury a naučných slovníků (zejména Ottova) se o vaření vajec na měkko nedověděl zhola nic.

"Nezbývalo mně nic jiného, než učiniti pokus, prozkoumat sám celou theorii vaření vajec a přijít tak sám od sebe k řádnému výsledku, třebas po ztrátě několika vajec, které bych byl nucen vyhodit. Koupil jsem si tedy lihovar a pět litrů lihu a Papinův hrnec, jehož použití znám z fysiky z dob mládí a svých gymnasiálních studií. Tak přikročil jsem k dílu. Dal jsem do Papinova hrnce vodu a do vody vložil deset vajec a zapálil lihovar.
Za čtvrt hodiny jsem vejce z Papinova hrnce vyjmul. Rozklepl jsem skořápku u prvního a bylo ještě tvrdé, u druhého - také tvrdé. Byla ještě všechna tvrdá. Oloupal jsem jim tedy skořápky a hodil poznovu do Papinova hrnce a vařil hodinu. Byla stále strašně tvrdá. Vařil jsem je tedy až do rána. Byla pořád tvrdá.
Ráno mne našli ležet v košíku s vejci, kam jsem se svalil následkem rozčilení, když se mně nepodařilo uvařit ani jedno vejce na měkko. Byla pořád tvrdá a nezměkla"

Konec citátu.
Zdraví bibliofil LM

hamer101 - Profil | Pá 10.7.2020 17:24:17

Takto to teraz vyzerá

Vikasgard - Profil | Út 30.1.2018 18:02:55

Fotečky alkoholového kvašení pro inspiraci.

Pařezz - Profil | Čt 2.3.2017 19:36:55

Chlapi, kukuřici sice nefermentuji, ale zkusím vnést do diskuze trochu jasno. Všechny obiloviny obsahují polysacharidy různého druhu a ty jsou zásobárnou energie pro klíček, když nastanou ty správné podmínky pro klíčení. Až nastanou ty správné podmínky, enzymy začnou štípat polysacharidy na jednoduché cukry. Představte si enzymy jako nůžky, které stříhají korálky náhrdelníku - každá kulička je jednoduchý cukr. Ječmen pro výrobu piva se musí namáčet jeden až dva dny (neutopit, aby zrno zůstalo živé) a až dosáhne tu správnou vlhkost, začne klíčit. Naklíčí při teplotě cca 10 - 15 °C cca za týden - ze zrna vyleze jen malý klíček. Velká většina škrobu se přemění na cukry. Poté se musí klíčení zastavit, aby zůstaly cukry v zrnu a nespotřebovaly se na růst rostliny To se udělá tak, že se zrno usuší při teplotě 85 °C na vlhkost zrna 4 %. Podobně to bude platit i pro kukuřici a jiné obiloviny. Když máte takovéto naklíčené zrno, může se začít fermentovat i bez sušení. Na fermentaci jsou nutné kvasinky, které umí spotřebovávat jen jednoduché cukry a vyrábí alkohol. Problém naklíčeného zrna je ten, že obsahuje velké množství různých druhů baktérií. Pokud se do fermentační nádoby dostanou baktérie (těch je spousta druhů od aerobních po anaerobní), tak se kvašení zvrhne a vzniknou různé produkty - obvykle různé organické kyseliny (mléčná, citrónová, máselná - pekelně smrdí, atd) anebo anorganické (nejznámější je octová, atd.) a mnoho různých páchnoucích metabolitů.
Pokud nechci zrno zcukřovat přirozenou enzymatickou cestou formou klíčení, můžu použít hydrolýzu tepelnou, tj. vaření. Anebo v mikrovlnce vyrobit popcorn - vysoká teplota bez vody - ze škrobu se stane jednoduchý a chutný sacharid. Princip je pořád stejný - vyrobit stravitelnou potravu pro ryby anebo pro kvasinky, tj. přeměnit škrob na jednoduchý cukr.
Když vyrobím stravitelné zrno, potom je druhou otázkou, jak zajistit ostatečnou trvanlivost. Můžu to naložit do lihu, zavařit, usušit, zamrazit anebo rychle spotřebovat

tuzemak - Profil | Ne 26.2.2017 19:12:49

LudoO >> jo ochutnal,a ráno bys slyšel toto:

cechura09 - Profil | Ne 28.1.2018 19:42:26

Strop 330 >> kvasná zátka

jarda85 - Profil | Čt 2.3.2017 12:53:31

Čest tak dnes ještě jedna várka.Vše už nachystáno,teď už stačí jen vyrazit.

Dědek - Profil | Po 5.2.2018 23:32:20

V.Vojtíšek >> tak vidíš, Možná bychom tady měli být více přátelé, než soupeři :-)))

Smrtak - Profil | Po 5.2.2018 21:16:28

quietJT >> Pouzivam elektro prechodku z prace. Zhora je gumene tesnenie, zdola plasova maticka. Je to rozoberatelne, spolahlive a ciste.

drvoštěp - Profil | So 27.1.2018 13:24:43

Zde slíbené foto.Jediný ,,problém" je ten že to nesmrdí. A to to v loni ještě smrdělo.Ta zakalená první fotka je po prohrábnutí a vyndání vzorku.

Bacha - Profil | Po 6.3.2017 23:23:26

Pařezz >> Nezlob se na mě, ale v pár věcech s tebou nemohu souhlasit a z hlediska exaktní vědy jsou to věci přinejmenším diskutabilní.
Uvedu jen jeden problém. Kukuřice je jednou z nejstravitelnějších obilovin. Jak pro lidi, tak pro zvířata. Proto mi, na rozdíl od hrachu, nevadí, že se jí krmí nevařenou. A uvádíš-li že se musí fermentovat někde v sudu, tak jakým fermentem? Vždyť ten ferment vylučují všechna zvířata včetně člověka ve slinách či v žaludku, takže ona fermentace proběhne při kousání (u krav v bachoru), a to velmi rychle.
Mnohokrát jsem se setkal se záměnou termínu fermentace a kvašení. K fermentaci je prostě třeba ferment, což je chemická látka. Ve slinách to je ferment ptyalin, což je alfa amyláza, štěpící složité cukry na jednoduché. Protože to je proces velmi rychlý, dělá si jej každý živočich sám.
Tak asi tak:-)

Pařezz - Profil | Čt 2.3.2017 20:52:10

nechci nikoho poučovat ani radit. Je to jen k zamyšlení. Klidně můžu namáčet kukuřici - škrob zmazovatí a zrno nabere vodu. Potom to uvařím, aby ze škrobu vnikl jednoduchý stravitelný cukr. Namáčením se zkrátí doba vaření, což dává smysl. Vznikne sterilní produkt. Ten lze dochutit. Pokud chci uvařenou kukuřici dále fermentovat, musí to být čistý proces - přidat kvasinky podle toho co chci vyrobit a zakrýt před kontaminací aerobními baktériemi. Fermentace za čistých podmínek může dodat výslednému produktu nějakou specifickou chuť, které ryby budou chtít. Kvašením piva také vznikají senzoricky zajímavé látky. Pokud chci vyrobit alkohol, přidám ke zcukřené kukuřici vinařské kvasinky a když to nechám dlouho, můžu pálit. Pokud mi kvašení zkontaminuje, z alkoholu vznikne ocet a manželka má ocet na vaření.

cechura09 - Profil | Čt 2.3.2017 14:00:09

Dědek >> Pěknej diškus o fermentaci tygřáku
http://www.carpfishing.cz/diskuze/10/4777/?page=1

drvoštěp - Profil | Út 28.2.2017 17:23:42

Moje kuku.Třetí rok.

drvoštěp - Profil | Pá 10.7.2020 18:38:11

hamer101 >> Tak je to správně👍A když tam namočíš ruku tak ti musí odpadnout nehty😂😂

ROMIČEK - Profil | Po 20.5.2019 21:37:27

Tak, a už to beží...

Buffalo1969 - Profil | Pá 15.3.2019 21:38:53

rybař20 10 >> ne.....on to chtěl pro prase. Dej tam kefír a nad ničím nepřemýšlej.

drvoštěp - Profil | Pá 15.3.2019 21:37:36

rybař20 10 >> Sušené mléko vyměň s prvním chovatelem prasat nebo hovězího za další pytel kuku. Tak se dělá business😂

sliver - Profil | Út 6.2.2018 0:43:29

Tady je jednoducha zátka, žádná věda. Je to lepší než kukuřice 😆

Dědek - Profil | Po 5.2.2018 23:52:50

Vikasgard >> Tome, jsme na MRKu, roku 2018... To se nedá nic dělat. Je jen na nás všech, jak se k sobě budeme chovat :-)

vendys-vt - Profil | Ne 4.2.2018 22:12:23

Zdravím, někdo má zkušenost s kukuřicí vařenou, jiný kvašenou alkoholovém nebo mléčném kvašení. Asi se nebudeme hádat, že každý druh té kukuřice bude mít jiný efekt při chytání, notabene, když jí navíc ochutíš. A tady je ten hlavní problém: Když jsi příležitostní rybář, tak zajdeš do obchodu a koupíš si kukuřici podle svých představ, ve skleničce, igelitovém pytlíku a jdeš na ryby. Je to ale také o ceně. Ten, kdo chodí na ryby pravidelně, tedy často a kukuřici věří, tak prostě nakoupí a nějakým způsobem si upraví sám např. 50 až 100 kg kukuřice a chce mít jistotu , že mu ta kukuřice vydrží delší dobu, nejméně sezonu, někdo i přes rok. Pak kuku už připravuje na podzim, případně v zimě. A tady je právě ta zkušenost s přípravou a uchováním kukuřice - ať už alkoholové nebo mléčné kvašení je namístě.
Protože mám zkušenost s mléčným kvašením zeleniny, tak jsem na popud této diskuze 28. ledna naložil pro pokus do 720 ml sklenic nevařenou kukuřici, a to
A - kukuřice do poloviny sklenice zalita vlažnou osolenou vodou, po třech dnech známka počátku
mléčného kvašení,
B- kukuřice do poloviny sklelnice zalita vaříci osolenou vodou, po třech dnech počátek mléčného kvašení, kukuřice mírně nabobtnala,
C- 29. ledna uvařena kukuřice (2 hodiny varu) zvětšila svůj objem na použití jako návnada i nástraha. Do větší sklenice (cca 1,5 lt) a opět zalita vlažnou osolenou vodou. Známky kvašení již druhý den.
Závěr (možná předčasný - pokus ještě nedokončen): Pokud chcete kukuřici nějak upravovat, tj. kvašením, ochucovat apod., doporučuji nejprve uvařit a poté pokračovat v úpravě.

Vikasgard - Profil | Út 30.1.2018 19:11:23

drvoštěp - Další důkaz tolerance moji ženy. Na jedničce je pohled pod zástěnu v KOUPELNĚ, na dvojce detail vermikompostu s dendrobenou. Ale v lednici je to taky moc pěkný😁

Pařezz - Profil | Čt 9.3.2017 19:55:53

drvoštěp >> v provozním měřítku se klíčení kukuřice neprovádí, takže dobrá rada nad zlato. Kukuřice se skoro výhradně zpracovává mletím na šrot. V praxi se běžně nakličuje ječmen pro výrobu piva a whisky. Namáčení se provádí cca 1 - 2 dny, kdy se střídají vodní a vzdušné fáze. První namočení je cca 6 hodin, potom cca 12 hodin vzdušná přestávka, další voda cca 4 hodiny, potom další vzdušná přestávka a nakonec cca 3 hodiny namočit. Potom probíhá fáze klíčení, což znamená první 2 dny občas pokropit a každý den prohrábnout, ať kořínky neprorostou do sebe. Zrno nesmí uschnout, kořínky max 2 krát delší, než délka zrna. Za cca 5 dní je hotovo. Jako kontrola se v praxi používá vývin střelky (cca 3/4 délky zrna) a rozluštěné zrno musí "psát" jako křída, po rozmáčknutí mezi prsty. Takže hledej v ječmeni inspiraci a zkoušej. Očekávám, že u kukuřice to bude trvat déle a bude nutno déle namáčet. Nesmí se zrno utopit, protože zrno je živé. Kontrolu rozluštění zrna bych u kukuřice zkoušel po rozříznutím nožem. Po rozluštění zrna vzniknou ze škrobu jednodušší cukry. Takže dobrý i pro ryby. No a potom na horkém slunci rychle usušit. Sušení bude asi trvat také několik dní, aby vlhkost zrna klesla k 15 %. Trouba by byla ideální, ale to už by nebyla levná výroba. Potom by zrno mohlo vydržet i několik měsíců. Práce na 2 týdny versus dva dny máčení a chvíli vaření. Ať dá vědět někdo vědět, pokud se někomu do toho bude chtít.

Calex - Profil | Pá 3.3.2017 20:05:57

Jo, jinak do víka soudku, nebo kýble vyvrtat díru 11mm, vrazit tuhle gumu, hadičku do petky s vodou a bublat.....pokud není gum. průchodka, provrtat korkový špunt. Pokud není špunt, udělat díru menší, vrazit hadičku a utěsnit chlebem.....................................

Bacha - Profil | Pá 3.3.2017 19:32:44

Calex >> Odrůdy nejsou:-))) Všechno to jsou hybridy a název toho hybridu obsahuje FAO, což je počet dnů od zasetí do uzrání. Takže kuku CE-250 znamená, že potřebuje 250 dní do sklizně na semeno. Což je třeba na vysočinu moc, takže bych sel třeba 205ku, nebo i méně. Ale jinak palec hore, to BIO by mě nenapadlo:-)))
Jinak já vařím mírně zkvašenou kuku. Nevím, jesti to je lepší, nebo horší, ale funguje mi to.

Calex - Profil | Pá 3.3.2017 19:22:21

sven >> Ahoj dědku. Když BIO tak BIO. Je potřeba vyrazit na pole, když je kukuřice v mléčné zralosti. Vybereš si ,,dobrou odrůdu,, kolikrát jsou u polí Tvého ,,kamaráda kulaka,, i cedule s odrůdou :-))))))) Kukuřice nejde ještě loupat, tak se musí zrna seřezat. Na 5kg zrna 5-10dkg soli, několik lžic jednoduchého cukru (třtinový nebo hroznový). Promíchat, pustí šťávu, když jí je málo, dolejt převařenou vodou aby byla pod hladinou. Do tepla a nechat bublat. Jak dobublá je hotovo. Nechá se i jíst....Kam se hrabe bonduél. Jde to udělat i v 3litrofce,nebo v kýblu od fasády, dá se gumička a davaj.................tahle kuku je bílá, jde trochu dobarvit kurkumou nebo je dobrá šťáva z červený řepy.

Pařezz - Profil | Čt 2.3.2017 22:11:50

Dědek >> beru. Nechci nikoho kritizovat. Jen jsem chtěl trochu osvětlit základy biochemie a aby tady hoši trochu zapřemýšleli. Nic víc, nic míň. Ať si z toho každý vezme, co uzná za vhodné. Chytil jsem kapra na vlas i na vajgl od cigarety :-). Pro dnešek končím a všem díky za zajímavou diskuzi, která se nezvrhla :-).

Calex - Profil | Čt 2.3.2017 22:01:33

Pařezz >> Začalo to tady kefírem do kuku a hle, je z toho fermentace:-))))))))))))))

Calex - Profil | Čt 2.3.2017 22:00:27

drvoštěp >> Když nemám suchou mléčnou, tak pyrosiřičitanem jde uv. kuku i boby zastabilizovat. Nesmrdí a zlikviduje nežádoucí mikroorganismy.

drvoštěp - Profil | Čt 2.3.2017 21:43:32

Pařezz >> Tak možná si u mě uděláš doktorát ;)) Doufám že to nečte někdo z NASSA, nerad bych letěl s mým sudem zachraňovat Mars ;)

brčál - Profil | Út 7.6.2016 13:53:55

mekula >> já ji povařil,pak nechal vystydnout,dolil převařenou vodu,kefír a cukr a je super a krásně voní.mám ji takhle už pět týdnů a pohoda,nic se toho neboj..

GIGI77 - Profil | Út 7.6.2016 8:45:33

Pravda je ze ku kvasenie je vždy potrebný cukor (či už zložité cukry alebo mono sacharidy) v kukurici sa varom rozkladá škrob na jednoduché sacharidy ktoré sa skvasia. Preto je dobré ju poriadne rozvariť a tým pádom nie je potrebné pridávať cukor. Ak ju neuvaríte, pridajte cukor aby bolo čo kvasiť. Pre správny nástup kvasenia pridajte kefír alebo zákvas - živú kultúru. Nie jogurty alebo podobné gebuziny s mesačnou dobou spotreby - je to total mŕtve). Soli možete pridať dosť, mliečne baktérie znášajú ako jedny z mále silné zasolenie, čo utlmí iné baktérie. Sú anaeróbne, čize produkujú kyselnu mliečnu bez prístupu vzduchu, preto je potrebné aby bola stále zaliata vodou a ak je v nádobe minimum vzduchu a dobre uzavretá, vydrží aj niekolko rokov. Nedávajte zbytočne vela cukru, aj tak baktérie tvoria len určité percento kys. mliečnej (myslím že 4,2 %), inak už zabíja samotné bakterie alebo utlmí ich činnosť.
Takže v praxi - uvar kukuricu - pridaj kefír alebo zákvas - zalej vodou po povrch nádoby, tak aby bola kukurica zaliata - odlož na miesto s nižšou teplotou (do 20 stupnou v pohode) a za 14 dní to bude chytatelné. Jedna rada - ja používam pri robení novej dávky vodu zo starej kuku ako základ na štart kvasenia.

lada78 - Profil | St 9.4.2014 20:41:58

kfasná zátka-tip

tvistr - Profil | St 9.4.2014 18:58:20

Na fotu je mléčně kvašená kuku s pšenicí rok ve flaši od vody pět litrů. . Jak vidíš žádné plísně, povlaky. a podobně. Na dně pouze taková bílá "hmota" vznikající při mléčném kvašení. Kuku vařím dle potřeby, protože fermentací nezměkne ani omylem.. pšenku pouze namáčím, ta změkne tak, že ji rozmázneš mezi prsty.
Důležité je, aby to kvasilo bez přístupu vzduchu potopené pod vodou. Rozděluji to posléze do menších nádob, abych tam nezatáhnul nějaké nežádoucí bakterie při opakovaném odebírání partiklu. Je tu tady na stránkách MRKu popsáno o tomto dost řádků , ale občas i pěkné nesmysly..
Do toho základu dej sůl a nějaký kefíry a přez kvasnou zátku nech kvasit.. stejně jako zelí do zeláku. Potom rozděl na krmné dávky a umyj sud a máš klid... :))) Jinak to dokváší i ve flaškách ještě teď jsou petky jako mičuda.

hamer101 - Profil | Pá 10.7.2020 7:53:15

Tak borci, stalo sa neuveriteľne. Po viac ako mesiaci sa prebrala tá slaná kukurica a začala kvasit. A je v rovnakom štádiu ako kukurica bez soli, ktorá je 7 dňová ...

drvoštěp - Profil | St 1.7.2020 22:30:37

hamer101 >> Tvl, sůl ano. Ale do studené vody. Nech to vykvasit a pokud plánuješ zimní akci tak teprve zasyp solí. Ale mezi námi. Ten karp to sežere i tak🤫Jen to nebude zprvu tak vonět...

drvoštěp - Profil | Út 30.6.2020 23:09:37

simak.cz >> Záleží v jakém stádiu proběhl proces kvašení. Naštěstí tu nejde o ,,atomy"😂😂

simak.cz - Profil | Út 30.6.2020 21:24:34

Mléčnému kvašení by ta sůl neměla vadit. Obzvlášť jestli jí byla jen jedna hrst na 40l. Jestli to neplesniví, tak bych se nestresoval a dal bych tomu čas.

Jašu - Profil | Út 30.6.2020 21:03:38

hamer101 >> propláchnout vodou a zopakovat bez soli

drvoštěp - Profil | Čt 2.5.2019 16:23:32

Dnes jsem začal vařit zbytek kuku. Mám na to menší zlepšovák aby se nepřipálila. Starý zavařovací hrnec i s vnitřním ,,stojánkem". Uřízl jsem trubku jelikož je k ničemu a zbytkem trubky zaslepil díru. Stojánek zakryji plenou, nasypu kuku a zaleji vodou. Potom vařím, občas promíchám. Ale to hlavní je, že mohu odjet a kuku se nepřipálí.

linba - Profil | Út 19.3.2019 14:40:48

sasan111 >> voda ze studny a dřevo? Vždyť dělám v lese a ještě mi za to platí 😁😁

Paci. - Profil | Út 19.3.2019 7:43:59

Ja kupuji za 7,- kg, ale je to jedno. Resime tady korunove polozky narozdil od jinych navnad a nastrah...

Falkec - Profil | Po 18.3.2019 8:42:14

rybař20 10 >> Ahoj, mám to ve 40l kýblu ale to je jedno...Velkou vařečkou nebo rukou to na začátku promíchám a pak už do toho rukou nesahám :D.....když si chci odebrat, tak sítkem nebo žufánkem oddělám horní šlem a kvasinky a cedníkem si naberu do kyble co spotřebuju....doporučuju NESAHAT HOLOU RUKOU, ale to je na zvážení každého soudruha....:D

Dědek - Profil | Pá 15.3.2019 21:33:54

rybař20 10 >> pošli mi půl a do kuku dej kefír :-)

Vikasgard - Profil | Po 5.2.2018 20:26:39

quietJT - Zase jsem chytřejší. Do tý šprcky musíš udělat špendlíkem malou díru. Jen se pak už nedá použít jinak..

Vikasgard - Profil | Po 5.2.2018 19:30:20

quietJT - Já jsem dovnitř vyvrtal díru, do díry korek, do korku další díru a takovou tu skleněnou trubičku jak je v odkazu níž.

https://www.kukacka.cz/zatka-kvasna-sklenena

Všechno jsem pro jistotu ještě utěsnil lepidlem z tavné pistole.
Později jsem zjistil, že existují gumové zátky. Takže pro příště použiju tu a bude po problému.

https://www.gmmarket.cz/kvasna-zatka-sklo-22cm-eanC​H3287-skup5070.php?utm_source=seznam&utm_medium=cpc​&utm_campaign=Produktova+kampan-Nakupy&utm_content=​sklik-obrazky-&utm_term=kvasna+zatka

Mohlo by taky možná stačit ten závit od láhve nedotahovat. V takhle malém množství bych to i risknul..

Dědek - Profil | Po 5.2.2018 16:50:59

JRC62 >> Podle mě, by se do toho nemělo cpát najednou více věcí. Buď se rozhodnout pro alkoholové, nebo mléčné kvašení. Myslím si, že čím jednodušeji se to naloží, tím lépe. Ale nejsem žádný odborník, jen se snažím řídit radami zkušených a selským rozumem :-)

drvoštěp - Profil | Po 5.2.2018 11:31:24

Malá technická k tygřímu ořechu. Pokud se nepletu i když kaprovi chutná tak ho nestráví.

V.Vojtíšek - Profil | Ne 4.2.2018 20:58:39

Vikasgard >> co je to zase za kecy, pořád dokola. Když jim neublíží kukuřice v rybníkářství,která je suchá-tak ta fermentovaná,která leží nějaký ten týden ve vodě-a tedy i nabobtnaná-už vůbec ne. Tak co tady píšeš o nějakém riskování.

Seržant55 - Profil | Út 30.1.2018 18:07:01

Vikasgard >> To je paráda,to by jsi mohl servírovat ve vegetariánské hospodě za kilčo porci.Ti by žvejkali.

vendys-vt - Profil | Út 30.1.2018 9:03:37

Moje zkušenost z chytání ryb na Lužnici a Jordánu v Táboře, poté tady ve východních Čechách (Rozkoš) a okolí Jičína. Kapři jsou něco podobného jako slepice, jakmile je naučíš na hodinu krmení a také návnadu (včetně nástrahy), stačí když budeš na to místo chodit každý druhý den a krmit...
Pak se tam seběhnou v dobu zvyklého krmení a budou očekávat to samé, cos´ jim dával před tím.
Ano, je to o čase, jen je problém, aby na Tvém místě už neseděl někdo jiný...
Takže kukuřice, pelety, boilies, etc. klidně, ale na kapři, alespoň třikrát týdně a pak si zachytáš... a házej nástrahu o hodně dál, než jsi krmil, tam stojí ty velký kapři "slepice" a sledují, co a jak...
Poznámka: Mají sice menší mozek, ale jsou vychytralí, tak jako např. potkani, ti pošlou ke žrádlu nejdříve ty nejmladší a sledují je (otrávené krmení) , jak to dopadne... proto je na ně (potkany) vymyšleno, že jed funguje až druhý den, to už jsou nažraní i ti staří... njn. jestli už i to neprokoukli.

vendys-vt - Profil | Út 30.1.2018 8:12:19

Pánové řepku nekvasit, to snad ani nejde, je samý olej. Přidávat samostatně a jen spařit. Lněné semínko obsahuje také hodně oleje, je vhod ho přes noc namočit do vody a potom vypít - to myslím ku vlastnímu zdraví. Jinak do šrotu hlavně řepka, kapři po ní šílí. Když po několika hodinách takového kapra vytahneš, zjistíš, že vlastně nežral nic jiného než tu řepku.... teče z něj jak z vodovodu.

drvoštěp - Profil | Po 29.1.2018 17:40:56

Rybar >> Já se nepřu jestli se připálí nebo ne. Já to prostě nechci míchat ;)

drvoštěp - Profil | Ne 28.1.2018 18:00:06

V.Vojtíšek - 28.1.2018 17:54:01 >> Vykašli se na mléko, udělej to buď na bázi cukru a nebo jogurtu a hotovo. Žádný sraní. Vždyť to není krmení pro kosmonaty na cestu na Mars ;)) Já letos udělám klasiku a pak dva kýble na zkoušku. Jeden s naklíčenou a druhej převařenou ale zasypanou solí.

Vikasgard - Profil | Ne 28.1.2018 15:59:32

Chlapi můžeme se tu donekonečna přít o to, jestli je lepší vařená nebo se vařit nemusí. Dokud se jeden z nás nehecne a nesežere kilo od každé, nebudeme v tom mít jasno.

KUBULE - Profil | So 27.1.2018 20:26:41

Zdarec chlapy,nehledejte v kuku žádný problém,já to dělám 20 let asi takto:3 dny namočená kuku jde potom do 50l kotle,který se používá na zabijčku,nechám přejít varem a přestanu přikládat pod kotel,ráno vyberu kuku do kýblů ,zaleji deštovou vodou a zavřu víkem,mám ji venku kde půl dne svítí slunce a vždy bylo vše v poho,mám tech kýblů víc a vždy mi stačí jeden na víkendové chytání,do ostatních vůbec nelezu,nejdýl jsem ji měl 3 roky.PS:CÍM JE STARŠÍ TÍM VÍC SMRDÍ A TO JE PRÁVĚ ONO,JEN MANŽELKA TO NĚJAK NECHÁPE

drvoštěp - Profil | Pá 26.1.2018 19:10:39

Pvl >> Pavle, pokud budu chtít být sám v hale tak ano. Výborný nápad. Děkuji ;)))

jarda85 - Profil | Pá 26.1.2018 16:42:48

Rockwell >> To si piš, a že věky byl, i líčit se muselo. Kráva jedna.

tuzemak - Profil | Út 7.3.2017 7:39:46

Pánové vědeckych rozborů už bylo dost,nechtělo by to už k věci??

Pařezz - Profil | Út 7.3.2017 7:35:44

Bacha >> biochemie je seriózní věda a tyto procesy jsou popsány spoustou chemických rovnic. Samozřejmě jsou popsány hlavně procesy, které jsou lidstvu užitečné, tj. výroba některých nápojů, potravin, krmiv, léků, atd. Existuje řada odborných knih a časopisů. Fermentace je odborný název pro kvašení. Ve slinách jsou enzymy, pomáhají trávení, ale to je jen výpomoc štěpení. Všechny složité látky se musí naštípat na malé kousky neboli jednoduché chemické látky a teprve poté se začne buď fermentace, kvašení, biosyntézy atd. Člověk nejí škrob ze zrní napřímo, ale udělá se mouka a chleba se upeče. Kdyby člověk jedl nenaklíčené zrní přímo z pole, umřel by hladem. Kráva je jiný případ. Každý organizmus je vybaven jiným způsobem přijmu potravy a je jedno, jestli to je mikroorganizmus anebo zvíře.

Pařezz - Profil | Ne 5.3.2017 21:26:57

Tak jsem se vrátil z víkendové lyžovačky. Zítra zkusím ještě napsat něco okolo mikroorganismů, jejich metabolismech, metabolitech a některých faktorech, které je ovlivňují. Ono je to velmi rozsáhlé téma tak na jednu tlustou knihu, tak aspoň malý nástin. Ti, co experimentují, začnou tušit, co se děje a proč se tak děje.

Bacha - Profil | Pá 3.3.2017 21:29:44

sven >> Já už se s tím tak nějak vyrovnal. Můžu popojet pár kiláků a fleků je spousta. Na to moje chytání, kdy se spíš kochám, nebo chytám pro zábavu, mi je šumák, jesti někdo krkavej mi obsadí flek proto, že jsem tam tahal ryby. Prostě jedu jinam a zachytám si tam. Nejsem závistivej a voda je pro všechny. Taky i proto nesnáším debaty o "propalování" fleků. Z mého pohledu je to hovadina, ale jen to konstatuji a nechci to probírat:-)

Calex - Profil | Pá 3.3.2017 20:12:26

sven >> Mě to připadá už kolikrát jak u blbejch, čím dál víc potkávám u vody samý krmiče......myslej, že množstvím krmení a kýblema kuku zachráněj svoji neschopnost něco lapit. Já se pořád snažím jen vnadit....................

sven - Profil | Pá 3.3.2017 20:04:18

aligator >> přesně tak. Jak se dovaří, nechám ji pod poklicí cca hodinu dojít a ještě horkou nandám do sklenice a zaleju "nálevem" ve kterém se vařila. Zavíčkuji a otočím.
Hlavně je třeba, nenechat to vychladnout.
Nálev je trochu oslazený a trochu okořeněný. Ne proto, že by rybám nechutnala tak, jak ji pánbůh stvořil ale cukr pomáhá konzervovat a koření odlišit od konkurence.
Jednou v pozdním podzimu, jsem měl namočené kvantum a připravené k vaření, začalo mrznout a vypadalo to na dlouho... no a včíl mudruj... Buď to rovnou vyhodit, nebo nějak zpracovat.
Původně jsem to chtěl normálně zavařit ale nebyl čas. Tak jsem to jen zavíčkoval a otočil. No a v pohodě to beze změny (až na ten šlem) vydrželo až do oteplení vody.
Tak jsem to párkrát zopakoval, se stejným výsledkem.

Bacha - Profil | Pá 3.3.2017 19:19:43

Kuku se nefermentuje. Nikde jsem to neviděl. A proč taky, když je samej glycid? Fermentuje se bílkovinná biomasa. Je to proces, který naruší buněčné struktury tak, aby mohlo proběhnout kvašení. Používají se různé kyseliny, od mravenčí po sírovou.
Takže kuku pouze kvasí a kvasí a kvasí:-))) Jako zelí, mléčné kvašení.

RK - Profil | Pá 3.3.2017 12:16:04

FRANK71 >> já strkam někam radši jiný věci.Voloviny Ti rád přenechám.Stejne tak víru,že když ta kukuřice smrdí,jak psí kšíry,tak je to to nejlepší...A stejně tak rád Ti přenechám krmení desítkami kilogramů, abys chytil rybu.Já to zdaleka tak neprozivam a hlavně si zachovávám zdravej rozum.....A jak jsem psal,nalož si kolik chceš kukuřice a nech hnít,kvasit.Me je to šumák.A hlavně buď v klidu a nerozrušuj se.

RK - Profil | Pá 3.3.2017 9:01:18

FRANK71 >> tak o tomhle něco vím a nikdy jsem neměl odvahu to sem napsat.Ale těžko ti zákazu provádět tu siláž a spol.Tak nebuď nasranej na mne,ale na tu novou informaci.

RK - Profil | Pá 3.3.2017 8:33:47

Pařezz má 100pro pravdu a nevím proč se jí bránit. Vždyť není nic jednoduššího, než uvařit kukuřici,navonět jí čím chci a zamrazit.Nebo si uvařit vždy před lovem atd.Z těch sudů hrůz s ,,fermentovanou" kuku je vidět,že ty ryby do sebe naládujou úplně všechno.A my zase na oplátku věříme tomu,čemu věřit chceme.A nakonec bejt i nasraný,když nám někdo otevře oči.....

TWIN 69 - Profil | Pá 3.3.2017 6:55:02

jarda85 >> Hlavně,aby to dopadlo na výbornou.Nepochybuji,že rybám to bude šmakovat.Já zůstanu u svého.Nějak se mi nelíbí míchat dohormady řepku,pšenici a kukuřici při přípravě.Všechno pěkně zvlášť a smíchat teprve před lovem ryby domácí.

Pařezz - Profil | Čt 2.3.2017 21:59:23

Dědek >> furt mám problém s termínem "fermentovaná kukuřice". Možná lehce zfermentovaná kukuřice, kdy nějaký metabolit dodá kukuřici nějakou specifickou chuť či vůni. Těžko se to definuje a hlavně těžko říci, co z toho má vzniknout. Aby to mělo zajímavou nutriční hodnotu pro ryby, musí jakákoliv obilovina projít procesem štěpení škrobu na jednoduché cukry.

Pařezz - Profil | Čt 2.3.2017 21:50:58

drvoštěp >> nech si to patentovat. Například je známé pivo Lambic z Belgie. Vyrábí se jen několik měsíců na podzim v Bruselu a okolí v několika pivovarech tradiční metodou - ale úplně jinak, než u nás. Zakvašení se provádí průvanem vzduchu skrz díry ve střeše - fermentuje to na půdě v otevřených nádobách - neřízený, ale odzkoušený proces - několik druhů baktérií a kvasinek v tu správnou dobu na správném místě - kontaminace z ovzduší. Vznikne z toho nechutný kyselý mok chutnající jako zkažené víno a prodávají půl litr za 5 EUR. A ještě do toho sypou starý zoxidovaný chmel.

Calex - Profil | Čt 2.3.2017 21:47:15

Pařezz >> Zelí není kukuřice, kysaný zelí je perfektně zpracovaná siláž...... přesto výrobci do obchodu přidávají konzervanty :-(((((

Pařezz - Profil | Čt 2.3.2017 21:37:19

Calex >> Díky. Mnoho let studií a k tomu mnoho let praxe (ale ne s kukuřicí), tak snad to moje jednoduché vysvětlení kolegům trochu pomůže.

Calex - Profil | Čt 2.3.2017 21:34:28

Pařezz >> pH 2 má možná citrón, pH 0 je kyselina do baterek :-). Zajímavý je, že nižší pH než ocet má např. CocaCola :-))))))

Pařezz - Profil | Čt 2.3.2017 21:24:38

Dědek >> určitě ano. Pokud někdo fermentuje nyní, probíhá nějaký proces a výsledkem je obvykle nějaká kyselina, která celý objem sudu sterilizuje. Kukuřice zřejmě bude částečně zcukřená. Ono hydrolýza škrobu se může provádět i za pomocí kyselin. Těžko říci, pokud to člověk nevidí.
Ječmen je tvrdý. Po několika dnech klíčení ve sladovnách zrno za působení enzymů "zcukří". Rozmáčkneš ho mezi prsty a krásně píše jako křída.
Vzpomínám si jednou na kamaráda a jeho venkovní bazén. Říkal, že nedává už dlouho žádnou chemii a vodu měl křišťálově čistou. Odebral jsem vzorek a zjistil, že pH je 1,9. To je opravdu hodně kyselé. Ochutnal jsem a byla to kyselina citrónová. Voda se mu dříve zkazila, baktérie mu bazén sterilizovaly metabolitem jménem kyselina citrónová, voda se vyčeřila a byli v pohodě. Kdyby to byla kyselina sírová, nebyli by naživu.

Calex - Profil | Čt 2.3.2017 21:19:23

drvoštěp >> Bavíte se tady pořád o primárním kvašení. Protože i když má pH 4, stejně obsahuje nežádoucích 0,5% octovky a 0,5%máslovky.To je prostě normální.... Správný kys. mléčný by tam mělo být do 2%, což je dostačující. Nejhorší je, když tam je málo naštěpenýho cukru a dojde k druhotnýmu kvašení.......tam vzniknou koliformní látky, zdvihne se pH a čpavkuje to , to už je špatný.....
Moje rada : namočit, uvařit dle potřeby, zakonzervovat kyselinou mléčnou (1kg +-90Kč).Potom do PET kanystru, zavakuovat, nechá se i zamrazit bez konzervantu.....



Pařezz - Profil | Čt 2.3.2017 21:02:21

drvoštěp >> záleží na ročním období a mikroflóře v ovzduší. Na podzim, když zraje ovoce je ovzduší plné divokých kvasinek. V zimě je celkem čisto. Každému z toho vyleze něco jiného a předpovědět to nikdo nedokáže. Protože to ani nejde. Je to o zkušenosti i náhodě. Každopádně je to neřízený proces s nejasným výsledkem. Já říkám nabobtnat, uvařit, dochutit a spotřebovat.

Dědek - Profil | Čt 2.3.2017 20:56:56

Pařezz >> tak ti teda dík !!! :-)))
Tak dej do placu nejlepší postup, o kterém si myslíš, že je ten nejsprávnější.
Není to žádné poučování, ale rada kolegům....

drvoštěp - Profil | Čt 2.3.2017 20:40:58

Calex >> Čtu u tebe Lázně Bohdaneč.A pak jste s Mičánkem z toho pálili ? ;))) Ne vážně.Tak pokud je diskuse a vím tak poradím a nebudu se tlemit za bukem ;(

Pařezz - Profil | Čt 2.3.2017 20:27:57

drvoštěp >> při siláží vznikají přirozeným fermentačním procesem za nepřístupu vzduchu různé kyseliny jako meziprodukty metabolických cyklů, např. kyselina mléčná, která má konzervační účinky - je to kyselé a krmivo se dá dlouhodobě skladovat. Pořád jsou to ale polysacharidy, které kráva se svým složitým žaludkem umí strávit.

Buffalo1969 - Profil | Čt 2.3.2017 20:25:34

drvoštěp >> no......udržet myšlenku, stolici a moč je základ lidskýho fungování..:o)

Buffalo1969 - Profil | Čt 2.3.2017 20:17:40

Pařezz >> twl....jako dobrý, ale pochopil jsem z teho, že se na to mám vysrat a čumět na onkle jak mi nic nebere?

drvoštěp - Profil | Čt 2.3.2017 19:55:46

Jedno blbý vaření kukuřice a je to na knihu a diplomovou práci.Tak seženeme nakladatele a do měsíce jsme milionáři s titulem Mgr.Corn ;)))))

malarybicka - Profil | Ne 26.2.2017 18:52:44

Dovolím si přispět ze svou zkušeností s uskladnění kukuřice. Mám rád domácí pálenku a při mé práci občas nějakou tu láhev dostanu. Bohužel ne všechny mi chutnají... Proto mi doma vznikla celkem slušná zásoba alkoholu, pro který jsem neměl využití. Loni jsem se chystal na ryby a den před odjezdem mi z rodiných důvodů vše padlo. Měl jsem navařených cca 40kg kukuřice, mrazák byl plný guliček, tak jsem ji rozdělil dodvou kýblů, na každý jsem dal 1l pálenky, vodu po okraj a igelit mezi víkoa kýbl. Kukuřice bez problémů vydržela dalžích šest týdnů i při postupném odebírání. Tento týden se chystám podobným způsobem zpracovat celých 100kg, tak snad budou stejné výsledky jako loni....

marmyš - Profil | Po 6.6.2016 18:53:17

mekula >> Do alkoholu dávají někteří rybáři dipovat nástrahy,hlavně tu kuku. Musí se tomu věřit,účinek se ověří těžko.

knik-licht - Profil | St 9.4.2014 18:45:38

Když rozkousnete zrnko kukuřice, je středem tvrdá (surová)???

Kreja - Profil | St 9.4.2014 18:07:25

cristal >> kurňa nešlo by to vypálit..

Fanax - Profil | Ne 4.3.2012 19:13:07

tuzemak >> A nebo by to mohl dát do udírny.

haldorádo - Profil | Ne 4.3.2012 14:04:53

Zdravím kolega od vody.
Ja pravidelne zakladam kukuricu nasledovným spôsobom.: Kuku, l0 kg namočím na 2 dni, uvarím, pridam 10 dkg soli,keď voda už je len vlažná prilejem 1 liter kefíru. Nádobu uložím na tienisté miesto, po 3 dňoch keď je teplo kukurica je vhodná na krmenie ale aj na chytanie, ja nechavam kuk kysnuť až 21 dni.. treba dať ale pozor, na teplotu, ak nie je dostatočná teplota tak nastane alkoholické kysnutie, čo tiež nie je zlé, ale najlepšie sa mi darilo keď prebehlo mliečné kvasenie . Nádobu treba vzduchotesne uzavrieť, počas kysnutia neotvárať a nezabudnuť kukurica musí byť stále pod vodou, ak zostane bez vody tak začne hnilobný proces. Z nádoby vyberám čistou naberačkou nie s rukami, pozor príšerne srdí, a potom smrdia aj ruky. Niekedy pridavam aj varenú repku, pšenicu, Nech sa Ti darí

foglos - Profil | Ne 4.3.2012 13:26:15

Zhruba 40 kilo kuku jsem dal do barelu,zalil po vrch vodou a dosypal cukrem.Takto to mám naložené snad od Srpna tak jsem zvědavej co uvidím až to otevřu.