Strategie na větší kapry

Ahoj ! Mám na vás prosím takovej dotaz zatím jsem na našich revirech chytal kapříky do 50cm ale teď jsem se rozhodl chytat na boilie, plánovat výpravy a hlavně se zaměřit na kapánek větší ryby.Vážím si každé ryby ,ale chodím na ryby už 4 roky a tak jsem se rozhodl prozkoumat více tu kaprařinu která mě doslova okouzlila.Díky s pozdravem ADAM.J
Autor diskuse: ADAM.J - Profil , 11.11.2011 kaprařina - techniky lovu
22 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

Nchicquita - Profil | Ne 8.1.2012 18:49:25

Pánové,
z mého pohledu bych řadil faktory pro ulovení opravdu velké ryby takto:
a jen pro úplnost má definice velkých ryvb je 20kg + popř. pro pravidelné chytání kaprů 15+.

1) výběr lokality kde se ryby vyskytují
2) sebedůvěra v to co dělám a vyvarování se zbytečný chyb, jako neustále být na vodě, mít bojky tam kde je nemusím, víra ve své montáže
3) znalost revíru a tudíž správný výběr místa kde budu lovit
4) krmná strategie v souladu s aktuálním chováním ryb, když přijedete k vodě.
Nástin možností krmné strategie a) bodové krmení - málo krmení - PVA ideální s aktraktivním boiliem popř. i Pop up - chytání zvědavých ryb - zaměření na jednotlivé ryby - krátkodobé i dlouhodobé chytání
b) plošné krmení - většinou velké množství krmení - boilies - rozházené na velké ploše - cílem zaujmout proplouvající celé hejno a vzbudit důvěru při krmení - snaha nutit je hledat další a další ks boilies - pravidelně doplňované krmení a snaha o udržení hejna - lze chytat záměrně s atraktivním boilies a nebo jako já rád používám, ale pro selekci používám 24 mm tvrdé boilies co nejméně atraktivní(často vymáčené klidně 48hodin položené na jednom místě), aby ho malé ryby minuly a zbyla pro velké kusy které připlavou až po těch menších a vyberou ty poslední kusy boilies považující je za důvěrné - ideální na dlouhodobou kampan více týdnů např. 2 týdny a více
c) kampaň mizejícího krmení...první zákrm velký desítky kg krmení a každý další den dávku snižujete...hejno zastavíte zaujmete a čím méně krmení na vašem místrě v konkurenci s vaší nástrahou, větší šance na další a další záběr...

Já většinou používám b) variantu. Každopádně vypouštím všechny partikly i pelety, vyvolávají příliš velký ruch na krmném místě a to odrazuje opravdu velké ryby..zachytáte si 5-10-15 ryb denně podle vody, ale těžko budete chytat ty největší kusy z lokality..Používám velké tvrdé 24mm boilies, pro krmnou kampaň zaměřenou na selekci. Navíc si zvolte jaké nástrahy bude používat buď - extrémně aktraktivní k tomu je fajn i pop ups nebo malé rozměry, dipování a nebo naopak extremně neatraktivní boilies - oboje dokáže nachytat velké ryby, ale je třeba se rozhodnout jaká je vaše strategie chytání na jakou jeho slabinu ho chcete chytnout - ZVĚDAVOST nebo DŮVĚRA.

A nakonec příběh z mé poslední výpravy ve FRANCII - já krmil plošně tvrdé 24ky(velmi kvalitní) 3kg denně 14 dní v kuse - zažil jsem i 8 dní bez záběru a udělal nej 24 a 18.5 kg kapry o 200m dál seděli 2 holandští mladí kapraři krmili 5kg denně - 18 mm boilies( nevím v jaké kvalitě) + 10 kg pelet denně a měli až 15 záběru za den, ale nej 13 kg kapr za celých 10 dnů lovu...další rozdíl já neumístil bojky, nahazoval na body na protějším břehu a zdolával ze břehu, krmil ze břehu kobrou.. oni měli krmné místo na 80metrech, 4 bojky, čisté dno bez vázek i přesto krmili 2x denně ze člunu, zdolávali ze člunu...

Volba strategie je vždy na vás, včetně umění výběru místu v danou chvíli a upravit krmnou a lovnou strategii tomu jak se zrovna krmí kapři...ten cit pro naladění se na vodu je vzácnosti, ale
základní atributy se dají naučit, stačí se chtít učit a přemýšlet..

NKnedlhans - Profil | Po 14.11.2011 16:53:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

ADAM.J >> Ahoj,ze zacatku se soustred na to,aby ve tvem reviru ty veci kapri vubec byly a dej si pozor na to,aby jsi mel funkcni montaz.Ja jsem v tomto velmi chyboval a stalo me to prvni pulrok kaprariny bez ryby,uz jsem tenkrat myslel ze s tim flaknu ale vzaly si me pod kridla Metal a Fishky,a dnes nelituji,ze jsem vydrzel.Pokud ti mohu poradit par veci,tak by to byly:

Vybodni se na nejake cerviky,D-rigy apod.jsou to jen tahaky na penize,kdyz se ti bude blbe stacet hacek tak ti staci obyc smrstovacka z elektra,maji bezpocet barev a prumeru za 9Kc/metr.
Krm (pokud situace nebude vyzadovat vice) kobercove tak +- 0,5kg na prut,ryba driv najde tvou montaz.
Nehaz oba pruty na jedno krmne misto,"rozdelej" 2,zdvojnasobis si sanci na zaber.
Pokud chodis na ryby maximalne na 2-3 noci,neres suchou smes,staci obyc 50/50 doplnena o ptacak(lepsi uvolnovani tekute),esenci,esencialni olej,posilovac chuti,a podle jeho typu jeste sladidlo.Na kratke chytani se mi osvedcily sladke a orechove prichute.
Co si muzes udelat doma,udelej si doma(myslim nastrahy/navnady).Dnesni rybarsky byznys funguje na tom principu,ze se neco udela,spocita se na kolik vyjde vyrobni cena,ta se potom 15x az 25x navysi,pripocte se DPH,zaplati se nejaky kaprtym(timto se nikoho nechci dotknout) ktery to v nejakem casaku maximalne vychvali a hodi se to na pulty.Pro inspiraci,obycejna smes 50/50 se da udelat doma za 14 Kc/2kg.Podivej se na pulty prodejen a budes nemile prekvapen.
Naucit se vyhledavat kapry,nebo alespon mapovat dno je mnohem dulezitejsi nez nastraha,navnada ci ostatni vybava.
Mas-li penize na clun a echolot,nevahej a jdi do toho.Ja to mel jednou pujcene a s markerem se to neda srovnavat.Byli jsme s kamosem mnohem uspesnejsi nez kdyby jsme chytali na odhoz(myslim ale na velkych vodach,na rece ci rybnice ho rozhodne nepotrebujes).Nevyhoda je ale ze ne vsude je povolen.
Navazec mej vzdy slabsi nez kmenovy vlasec,setri to tvoji penezenku a zdravi ryb.Me se velmi osvedcil fluocarbon,neni drahy,nemota se,pekne se s nim pracuje,je odolny.Pro vsechny pripady ale s sebou vozim jeste Sufix Ballistic a sokovku,jeste jsem pouzit ale nepotreboval.
Hacky pouzivej kvalitni,velikost 6-8.Pouzivam TNT,model FX2000,ze zkusenosti muzu rict ze je to mnohem lepsi nez velke a nekvalitni haky.Vzdy udrzuj hacek ostry,voz s sebou brousek.

Kdyby jsi potreboval jeste poradit,nevahej mi napsat SZ,pokud budu vedet rad poradim,predem ale rikam ze zkusenosti moc nemam,kapry chytam rok,ale leccos uz jsem pochytil.Jeste jedna vec,vse co jsem napsal mam osobne vyzkousene,nechci se tady s nekym hadat ze to je ci neni pravda apod.,i kdyz se nekdo 100% najde.Hodne stesti :-)

NPetr.J - Profil | Po 14.11.2011 8:49:40

Chytat velké kapry není sranda, dopředu si musíš koupit značkové rybářské oblečení, pořádné, ty nejkvalitnější pruty a navijáky, také záleží na bižuterii a hlavně na tom, v čem ji převážíš, takže to chce takové ty penály a taštičky, čím více tím lépe, je přeci jenom hezké, když si to kolem sebe u vody rozložíš a můžeš pozorovat ty závistivé pohledy kolemjdoucích rybářů. Další nepostradatelnou věcí je kvalitní stojan. Boiles to chce kvalitu od známého výrobce a pokud možno ta nejvyšší řada a několik druhů. Kvalitní bivak, nejlépe garážové konstrukce je samozřejmostí, jako i lehátko a spacák. Tyto věci je nejlépe mít od stejného výrobce. Další věc jsou pípáky a příposlech, samozřejmě to chce kvalitu, aby ti to dobře sloužilo. Přes zimu si musíš nastudovat knihy od nejznámějších kaprařů a shlédnout všechna videa od Kordy a nesmíš u toho usnout, musíš se stát předplatitelem časopisu Kapr a do tohoto časopisu také pravidelně přispívat. No a až to všechno uděláš, máš otevřené dveře k lovu těch obrů, nejlépe je to na známých soukromácích, to má potom tu správnou váhu. :-)

NPetr.J - Profil | Po 14.11.2011 11:07:42

meteor >> Pokud jsi si přečetl moje předcházející příspěvky, jak to všechno přeháním, píši to ironicky a chtěl jsem ho od té cesty spíše odradit. Sám na kapry jezdím a snažím se jít tou nejlevnější cestou. Každým rokem mě to baví čím dál tím méně, ty návaly u vod, všude bordel a kloudných ryb stále ubývá, nedá se říci, že se nechytí, ale už to není jako dříve. Nevím jestli se v mládí dát cestou moderního kapraře je ta správná volba.

Nmeteor - Profil | Po 14.11.2011 10:55:44 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Petr.J >> možná mám zkreslené informace o současné mládeži (co se týká finančních prostředků), ale cpát v 15ti letech (!!!) do kaprařiny těžké prachy s nejistým výsledkem... no nevím nevím.
Jinak právě tohle (= cpaní těžkých peněz do kaprařiny) je cílem marketingových aktivit kaprařských firem. Zcela podle hesla: čím víc do toho vrazíš, tím většího chytíš kapra (blbost, samozřejmě). Člověk by měl méně naslouchat těmto reklamám a potažmo i testerům, kapročlánkům atd., a více se spoléhat na vlastní rozum a myšlení. Získávat a vyhodnocovat informace, zkusit přijít sám na spoustu rybařiny se týkajících věcí a skutečností, hledat ryby bez zbytečných (a stupidních) otázek "kde a na co berou velcí kapři na Moravě pod UH" (položenou zde na mrk.cz), mít radost ze samotné rybařiny (= lovu) a každé ryby, a ne jen z dvacetikilového prasečkyna...
Bez vlastního rozumu můžeš mít ty nejdražší pruty, nejdražší koule, nejdražší stojan samozřejmě s těmi nejdražšími pípáky a swingery, a stejně chytíš kulové :-)

NNetipa - poslední hrdina MRKu - Profil | Po 14.11.2011 9:01:38

ADAM.J >> A jsi si jistej, že tě kaprařina okouzlila a nebo jsi jenom podlehl mediálnímu tlaku? Ty tlustý prasata z fotek u článků chytat nebudeš, popřípadě chytíš jednoho a to na soukromáku nebo v zahraničí. Víš to?

Nlatis14 - Profil | Út 15.11.2011 19:16:21 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zdravím, čtu vaše rady a zkušenosti. Taky bych dodal par rad. Kapry chytám už dlouho, ale velkým kaprům sem se začal věnovat jak mi bylo 15. Začal jsem chytat na boilí a tím to vše začalo. Tím nechci říct, že kapra nejde chytit na jinou nástrahu jež je boilí pelety…,ale myslím si že to bývá většinou náhoda. Velkého kapra není problém chytit na vodách, kde jich je opravdu hodně (soukromé vody atd…).Určitě se taky musím hodně vědět, ale není to zase takový problém jako na svazovce. Na svazové vodě se vyskytuje velké množství malých kaprů cejnů… a proto je jednodušši chytit tyhle ryby než vy větší. Proto bych vám chtěl poradit tyto věci:1.Skuste si udělat (koupit) 2 a vice druhu boilína jednu výpravu, protože jeden druh muže fungovat perfektně a 2 míň, nebo jeden bude chytat větší ryby než ten 2 atd… o tom bych mohl vyprávět do nekonečna.2.Vyběr místa vždy zvolte místo, kde si myslíte že kapry by mohly byt a věřte mu. Zkuste chytat v krmným místě a když odtamtud se vám nepodaří chytit většího kapra tak se nebojte a dejte nástrahu klidně i 20-30m od krmného místa.Tuto taktiku hodně používám a od vzdálenějšího místa nahažu max 5-10kuliček, a nebo pokládám na okraj krmného místa, ale nedávám stejné boilí naopak ten 2 druh.A poslední taktika co se mi letos osvědčila, že jsem na okraj krmného místa přihodil cca 20kuliček přesušeného tvrdého boilí a položil montáž k těmto boilím. Malé ryby tato nástraha odradí a velkému kaprovi to nevadí.Určitě taky rozhoduje průměr kuliček, ale myslím si, že ne až tak podle ročního období (jaro-podzim raději malé léto- myslím že je to jedno.).Toto jsou moje rady pokud by měl někdo dotaz a nebo něco k textu rad odpovím na vaše otázky.Lovu zdar.

NNetipa - poslední hrdina MRKu - Profil | Po 14.11.2011 9:33:11

Arsenal >> Je to ročník 96, takže si jistej není. Kaprařina mu byla jistě mediálně vnucena, páč, co se týče rybařiny, kaprařina je protěžovaná a protlačovaná, kde to jde. Píší se poutavé články, fotí se poutavé fotografie, prostě kaprařina se snaží vypadat, že je báječná, suprová, lehká a hlavně nachytáš obří ryby a tím pádem budeš v kaprařský partě. V kaprařině je všechno tak třpytivé. Čisté. Je to hezký sport a přitom se člověk k těm rybám chová s úctou. Přesně na podobné ADAMy.J. kaprařská PR cíluje. Mladí rybáři bez velkých zkušeností. Nutno podotknout, že mladí rybáři na toto všechno slyší

Nosobak - Profil | Po 14.11.2011 7:45:05 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

ADAM.J - >> jezdi na vody které znáš a víš na 100%,že tam jsou větší kapři pak stačí jen k montáži pár kuliček a jen čekat a ono to příde....

NAleš10 - Profil | Ne 8.1.2012 19:51:25

cau nejdulezitejsi je vyber mista to co je na hacku je vetsinou jedno kdyz to neni uplna slatanina :)

NSlavíček - Profil | Ne 8.1.2012 19:40:47

Tavris29 >> Vidíš u mě nenajdeš sóji ani gram a přesto to chytá .

NKnedlhans - Profil | Ne 8.1.2012 19:16:42

Slavíček >> Soja v doporucenem davkovani je dobra treba pri zamrazovani,dobre vaze esenci a pry ma i nejake dalsi funkce :-)

NSlavíček - Profil | Ne 8.1.2012 19:13:18

Knedlhans >> To máš pravdu proto sóju nedávám vůbec ! Za předpokladu že člověk bude krmit pár kuliček bude to fungovat.

Nmetal - Profil | Ne 8.1.2012 18:54:58

chicquita >> Tomuhle se říkám kvalitní informace ...super !!

NKnedlhans - Profil | Ne 8.1.2012 18:52:56

Slavíček >> Soju se doporucuje davkovat ne vice jak 15-20%,jelikoz neutralizuje kapruv hlavni travici enzym trypsin.S ohledem na jeho zdravi to neni dobre,s ohledem na cetnost zaberu taky ne.Spolkne par kulicek,zadela si travici system a bude to tyden travit,kor kdyz bude polykat kule vysusene na beton.

Nmira17 - Profil | Ne 8.1.2012 16:58:48

Kocháč >> Svatá pravda :-(

NKocháč - Profil | Ne 8.1.2012 16:57:04

DeathDevilSC >> S tou vraždou přeháníš, navíc to tady čte mrak masařek :o)

NDeathDevilSC - Profil | Ne 8.1.2012 16:56:37

mira17 >> viem, ze je to naivne, ale je to moj nazor... no ak chce vyselektovat male ryby, tak ja pouzivam vacsie boilies minimalne 25mm

Nmexik - Profil | Ne 8.1.2012 15:59:40

Knedlhans >> rozhodně se nehádáme:) Když to takhle poskládáš, tak se samozřejmě na tuhle cenu dostaneš, o tom žádná;o)

Nmexik - Profil | Ne 8.1.2012 14:37:32

Knedlhans >> Dobře, ale i kilo mouky stojí 10kč;o)

NKnedlhans - Profil | Ne 8.1.2012 14:36:46

mexik >> Znas slozeni smesi 50/50?Napovim,jsou to veci co najdes doma ve spajzu,a jak to chyta ryby :-)

NKnedlhans - Profil | Ne 8.1.2012 14:11:53

Dzina >> S tim najit si zkusenejsi kamarady,souhlasim.S jejich vekem ne,ja jsem se zaklady ucil od 15tileteho kluka a zaroven od cloveka kteremu je skoro 30 a naucili me to oba moc dobre.S temi navazci atd. souhlas,v 95% pripadu staci obyc FC a klasika hacek vel. 6 s kratsim raminkem.Halibutky jsou taky dobre,pouzivam je na prvni zakrm kdyz jedu na vicero dni.Ohledne p. Tesinskeho,on vyrabi smesi ktere ryby chytaji,stejne jako pan Nikl,ale alespon me je lito vyhodit 165 Kc za 2 kila srotu(receno s nadsazkou).Na sestaveni smesi doma neni vubec nic tezkeho a naklady vyjdou mnohdy na desetinu.

NDzina - Profil | Ne 8.1.2012 13:40:35

ADAM.J ked ti možem poradit najdi si neakych 2 kamaratov ktory ta zoberu pod kridlo takych co sa kaprarine a chytani na boilies venuju aspon 3 roky najlepšie staršich okolo 20-27rokov od nich sa naucis zaklad chytania na boilies ja mam takych 2 kamaratov chodim s nimi na ryby 3roky a s toho uz 2roky chytaju a sulaju boilie naucili ma nadvazce viazat viberat najlepšie veci na nadvazce šnury ,hačiky ,a veci podobne zistil som aj že už netreba vymišlat komplikovane nadvazce staci uplna klasika a tam boilies alebo popripade halibut peleta podla lovného miesta... tento rok som sa dal na sulanie trochu aj ja a ked ti možem poradit najlepšie suche zmesi su od TEŠINSKÉHO a mislim že aj celkovo veci na vyrobu boilies robi tešinsky najlepšie :oleje,múčky,liqiudy a pod..ešte aj NIKL je dobrý.

NLexoun - Profil | Čt 17.11.2011 20:36:28

Tedy směs 50/50 2kg za 14kč,to by mně taky docela zajímalo.Otázka je co je to za složky,pokud je 50%hlíny a 50%šrotu tak by to tak cenově odpovídalo.

NADAM.J - Profil | Po 14.11.2011 16:15:21

Nejde mi o to chytat prasata ale chci začít postupně vnikat do tajů kaprařiny.Když nad tím tak přemýšlím tak sem asi zadal špatně otázku.O luxusní vybavu mi nejde chci jen to nejzákladnější a přinutit kapry k záběrům na boilies/pelety pak se jen zlepšovat a zlepšovat.Ze začátku mi o velikosti ryb nepůjde to mi věř.;-)

Nrover - Profil | Po 14.11.2011 11:03:19

meteor >> Určitou adekvátní výbavu na lov větších ryb kolega mít bezesporu musí, nicméně úspěch samotný to nezaručuje vůbec, ...za těmi "většími " se bude muset vypravit, najít je, je to o času, a čas jsou peníze, ...na výbavě se relativně ušetřit dá, na tom druhém už asi ne.

NNetipa - poslední hrdina MRKu - Profil | Po 14.11.2011 9:38:59

honzin2236 >> no jistěže. Co jiného je moderní kaprařina?

Nmigrific - Profil | Ne 13.11.2011 18:29:43

Rambich >> Napsal jsi to dobře, jen u té poslední věty: " ale důležitější je co máš ve vodě " bych si dovolil ti ji trochu poopravit, že důležitější je, kde to máš v té vodě, to je myslím si to nejdůležitější, ani koule za pětikilo ti kapra tam, kde není, nechytí

NRambich - Profil | Ne 13.11.2011 12:08:18 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

ADAM.J - >> Haled já bych ti doporučil chytat hlavně co nejlevněji nemá cenu kupovat nějaký gule za 500kč.... Já jsem ze začátku zvolil takovou cestu že jsem si koupil rollbal a válel jsme si hotové směsi ........ Můžu ti doporučit od vasru třebas Bastarda za pár kaček a přechytá to někdy aj drahé kule :-) nebo využil v lednu slevy u jet fish .....Ale o kulích to vůbec není...... Jen jsem ti chtěl poradit nějakou levnou variantu.....Hlavně mooc nekoukej co máš na břehu(průty,naviaky,tašky a takové kravinky ) ale důležitější je co máš ve vodě....

Dižtak písni do SZ jakej koliv dotaz a rád poradím :-)

NJarda 2004 - Profil | Ne 13.11.2011 11:57:47

ADAM.J - >> Hlavně musíš jezdit na vodu, kde taková ryba plave a najít místo kde se krmí respektive kde se zdržuje což je na některých vodách hlavně z větší rozlohou někdy problém a bez místní znalosti to může trvat dlouho, než odhalíš zvyklosti místních pupíků. Krmení bych přizpůsobil roční době a neřešil bych od koho nebo jaké koule většina výrobců nabízí kvalitní krmení a pokud kapr začne futrovat tak až tolik na krmení nezáleží. Je e se obrnit trpělivostí která v tomto případě jistě jednou přinese úspěch.Nehledej v tom velkou vědu spíš trpělivost a znalost vody.

Nagig - Profil | Pá 11.11.2011 21:51:01

Pokud si seš jistej že tam kde se je rozhodneš lovit že tam jsou máš na 80 procent zaděláno na úspěch pak je to vše o čase a o prachách ;-) co se mi dobře osvědčilo krmit namočenou pšenicí řepkou bramborama hrách fazole vše dobře uvařené a děnně krmit tak 2 kg partikl a 0.500g boilie po dobu nejméně 10 dnů a na háček dávat TOP boilie hodně nadipovaný a nabustrovaný a větší průměry tak 22 mm a vic at neotravujou malí a chodit hlavně na večer a nebo hodně brzo ráno pak se časem určo dočkáš mě to takhle funguje již několik let kapr se musí vysedět ;-)

NKocháč - Profil | Pá 11.11.2011 21:35:43

ADAM.J >> tak to máš problém, co třeba změna koníčka?

Ndraveček - Profil | Pá 11.11.2011 18:35:44

ADAM.J - >> Kolegové Ti to tady popsali dokonale,ale já bych se zkusil v první sezoně zaměřit na lov s peletama a boilím na soukromých vodách.Úlovků si asi nebudeš tolik vážit jako ze svazovky,ale tam se nejvíce naučíš,protože tam prostě ryby jsou a když to nebere,přichází Tvá chvíle,aby jsi to změnil.Sám jsem takto taky začal,a můžu říct,že jsem se po prvních neuspěších zdokonalil,tak že ted dokážu chytit rybu i na svazovce a mám z ní mnohem větší radost.

NTomajo - Profil | Pá 11.11.2011 18:21:36

vikicz >> ja myslim, ze to neni zrovna jen o vysusenem boilie na kamen a par kulicek kolem. Nejdulezitejsi faktor je aby ta ryba v danem reviru byla, potom mit dostatek casu na to ji zkusil ulovit, mit 100% montaze, protoze, kdyz clovek ceka treba nekolik dni na jedinej zaber nesmi nic selhat. Dale mit trochu toho stesti a pri lovu u toho taky zapojit mozek.