Aktuálně o lovu úhoře

Zdravím Vás všechny,chtěl bych zahájit diskusi o lovu této tajemné ryby. Poznatky z lovu, nástrahy, vnadění, techniky, lokalizace....zkrátka vše o této jistě zajímavé rybě. Našli by se rybáři, kteří se specializují na jeho lov?
Autor diskuse: wympi - Profil , 27.1.2018 dravci - ostatní

Martin86 - Profil | Po 30.4.2018 7:42:15 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Letos jsme ve dvou lidech nachytali cca 40 ks úhořů. (za 3 víkendy) Obě varianty (ty tlusté a ty tenké). Úhoře lovím cíleně pouze duben - květen. Říká se, že jak začnou kvést švestky, tak začíná úhoří sezona. V prvé řadě bych doporučil zjistit si, jestli na daném revíru jsou. Poptat se místních nebo to prostě zkusit. Lovím je pouze na rybnících - slepých ramenech. Lovím na háček velikost 6 od Carp R us. Na háček dávám pořádnou celou nebo půlku tlusté rousnice (na dendrobenu máme vypozorované, že berou míň). Návazec silnější pletenka nebo potažená šnůrka. Do tenkých návazců bych nešel. Úhoř je schopný ho ukroutit. Délka návazce cca 20 cm. Způsob nastražení rousnice jakkoliv - na kalhotky, chobotnička, menší chomáč atd. Používám průběžnou montáž. Nevnadím, protože úhoř cítí rousnici na desítky metrů a pokud chce, tak si pro ni přijede - tudíž neřeším moc lokalizaci. Nejlepší je použití feedrových prutů. (ale bacha, když je úhoří záběr, tak pruty letí do vody) Klidně 0,32 vlasec. Při použití kapřáků nastavuji olovo na swingeru tak, aby byl pro rybu co nejmenší odpor. Ideální je na ně jít tehdy, když předešlý den pršelo. Berou v pohodě přes den i v noci. Přes den jsme jich nachytali zhruba stejné množství, co v noci. Tak třeba jsem někomu pomohl :-)

Rybář_na _baterky - Profil | Pá 2.2.2018 17:03:01 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

venybit >> Jsem nerad, že to vyznělo tak, že za to mohou přímo samotní rybáři. Myslel jsem to tak, že většina rybářů si jde k vodě prostě jen pro maso a k samotným rybám má prakticky nulovou úctu. A od toho, že je potřeba ohrožené původní ryby chránit, dávají ruce pryč. To je totiž dost smutný.. Takhle by prostě normální, běžní rybáři přemýšlet neměli a celkově by se k těmto problémům měla veřejnost stavět jinak a hlavně více a usilovněji navrhovat a propagovat jejich řešení.

To, že byla ve vysazování úhořů určitá pauza je pravda. (Já osobně jsem to teda nezažil, ale od svých starších známých vím, jak to bylo dříve a jak je to teď.) Ale rozhodně to není příčina toho, že úhořů v našich revírech ubývá, protože už se nějakých pár let (tuším od r. 2010) zase docela nasazuje. Můžou za to ty ostatní vlivy... - Když se budeme bavit čistě jen o ztrátách na vysazených úhořích (monté) do doby, než začnou migrovat po proudu, tak za to mohou hlavně turbíny (M)VE a parazit krevnatka úhoří. Za celkové ztráty na úhoří populaci (to vysazené monté a + přírodně migrující úhoři z moře a migrující úhoři, kteří vyrostli z toho nasazeného monté) mohou tyto vlivy + ještě migrační neprůstupnost řek a ekonomický lov monté. (Trochu složitě napsaný, pokusím se to teď trochu lépe popsat..)

Já to vidím takhle... Nejhorší je bezesporu komerční lov monté, za ním následuje migrační neprůstupnost řek, turbíny na (M)VE, pak také krevnatka úhoří a až za tím vším lov úhoře běžnými ("sportovními") rybáři...

To, za co mohou rybáři je samozřejmě v porovnání s těmito vlivy zanedbatelné, ale stojím si za tím, že bych počet možných ponechaných úhořů omezil... Teď je to míra 50cm a jinak kromě hájení 7kg denně, což je prostě kravina! Já bych to prostě omezil třeba teda na 3-4 ks/rok. Normálního rybáře to prakticky neomezí (nebo jen minimálně) a úhořům by to trochu pomoci mohlo. O tom by se ale dalo ještě diskutovat, ale myslím si, že v případě, že by se úhořům mělo začít pomáhat (ROZUMNĚ je chránit), tak by bylo určité omezení na místě... Protože, kdyby se doopravdy něco začalo dít (možná tak ve snu, takže celá tahle diskuze je vlastně zbytečná) a početnost jejich populace by se zvýšila, tak jsem přesvědčen, že některá hovada (není jich málo) by byla schopna takových věcí, že by je to mohlo následně zase reálně ohrozit.

Myslel jsem, že se ta mentalita rybářů kolem mě trochu zlepšila, ale to, co jsem slyšel při letošní koupi povolenky, mě naštěstí vyvedlo z omylu. Podle mých zkušeností se to týká bohužel všech a to bez výjimek... Děti, dospělí i důchodci... Naštěstí se, v každé z těchto kategorií, občas najde nějaká ta výjimka.

Jinak to, že 1% úhořů celkově přežije je kravina... To by jich bylo doopravdy jak hnoje, což teda rozhodně není pravda. Samozřejmě se to dá docela jednoduše spočítat... Samice má prý odhadem 500 000 jiker => 1 pár 500 000 jiker => pro udržení populace musí přežít a rozmnožit se minimálně 1 z 250 000 úhořů (jiker). A také víme, že se během posledních 40 let početnost jeho populace zmenšila o 99%.

Jinak toho, že je úhořů "jak hnoje" jsem si teda nějak nevšiml. Možná tak jedině na nějakém ojedinělém revíru, kde je místní MO doopravdy vysazuje v nějakém pohádkovém množství. Tam bych si klidně zajel i přes celou republiku, tak mi to můžeš klidně poslat do SZ a třeba ti dám za pravdu a ještě ti budu doopravdy neskutečně vděčnej, že jsi mi splnil můj největší rybářskej sen - pořádně si zachytat úhoře. :D :D

Myslím, že všichni se můžeme bohužel shodnout na tom, že pokud je nezačneme chránit a nebudeme EFEKTIVNĚ řešit ty člověkem vytvořené vlivy, které jejich úbytek způsobují, tak je prostě vyhubíme... (Netroufnu si odhadnout, kdy už bude na jejich záchranu pozdě (možná, že je již teď - snad ne), ale rozhodně to bude v blízké budoucnosti...) :(((

Doufám tedy, že se skutečně začne něco prospěšného pro úhoře dít, a že je ještě čekají lepší zítřky... :)

venybit - Profil | Ne 28.1.2018 17:18:10 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Lokalizace ti nikdo neřekne, to by si tam už nesednul. Všeobecně se dá ale říci,že jsou Uhoři dnes uplně všude . Cpou je i do rybníků . Zatím je Uhořů dostatek. Nástraha malá rybyčka nebo ocásek, ovšem tam co je hodně candátů to nedoporučuju . Nejlepší je rousnice ,tu prostě Uhoř cítí na hony a nenechá jí na pokoji. Ale už ho kamarád chytil na laby i na halibut peletu, ovšem to je spíš ojedinělá záležitost. Uhoři mají tendenci brát v celé hodiny a celé časové cikly. Na Orlíku si pamatuju,že se chytali Uhoři jen v pravé poledne. Na Labi zase berou nejlépe kolem 6 večer. Nějak se prostě většinová část z nich synchronizuje v tomto šestihodinovém ciklu. Ale obecně platí,že větší šanci máš po setmění. Na Uhoře platí bouřky. Když je dlouho teplo a pak přijde déšt a bouřky, jak se zvedne hladina a zakalí voda ,taháš uhoře za uhořem , když tam jsou. Vnadit nemusíš,jen potřebuješ kýbl rousnic . Nechutnají jen uhořům ,je jich velká spotřeba kort na laby kde jsou ježdíci.Nic tajemného na něm není. Do podběráku se nebere , stačí vlasec 25+ a když už ho máš u hladiny tak jedním dlouhým tahem s ním na břeh do písku a prachu. Hadr nedoporučuju , ublíží mu víc jak ten přírodní materiál. Pokud ho chceš teda pustit . Na to že by jsi ho udržel nějak jinak třeba jen v populární namočené ruce rovnou zapomeň . Dá se uspat ! Hlazením po břiše ,občas je to nutné na vyndání háčku. S velkým uhořem zas takové problémy nejsou . nejhorší jsou malý uhoři kolem 25cm . To většinou nesundáš ,je lepší to okamžitě ukousnout. Jak mu dáš pár vteřin , začne na sebe nabalovat vlasec jednu smičku za druhou, zachvilku se o něj normálně přeřízne v půlce ,nebo to utrhne , nebo ti to namotá až ke špičce prutu. Malý uhoři jsou neštěstí. jak někde zjistím , že jsou při chuti. Končím s jejich lovem. Také je dobré při jejich lovu mít dost velkých hadrů na utírání rukou. Stejně ten sliz budeš mít všude,a po pár hodinách na vzduchu ten jejich sliz hnusně smrdí. Jinak jsou to fajn bojovníci , takže pruty to chce pevnější. 2,75-3Lb. V podstatě jak na kapra. Háčky jsou nejlepší menší. Když používáš velké, on to veme také,ale musí víc roztáhnout hubu a pak to má často hodně hluboko v krku. Když je menší háček, bere to jen do tlamky a dá se pak většinou vyháknout . To je tak všechno. Hodně štěstí s nimi. A pevné nervy až ho budeš honit po břehu ,a i pro manželku až budeš smrdět rybynou jak vodník.

Rybář_na _baterky - Profil | So 27.1.2018 16:13:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Za to, že úhoří populace tak kriticky klesá, můžou prostě lidi. Pokud se s nepřestane s věci, které je takto dramaticky ohrožují, tak prostě do pár let vyhynou - to je pravdivá realita. :(

Úhoř je moje nejoblíbenější ryba, ale čím dál více si uvědomuju, že už tu nebude dlouho... Sám si myslím, že je to nejzranitelnější ryba u nás, kvůli svému složitému rozmnožování. Ostatní druhy, kterých je málo a jsou ohrožené, sice mizí také, ale někde jinde v místech, kde ještě není příroda civilizací tak dotčená, se jim zatím daří, takže mají ještě šanci, že nevyhynou... - Na rozdíl od toho úhoře, který prostě žije v místech, kde jsou i lidé a ničí tam přírodní podmínky.

Jinak nemám rád lidi, co tvrdí, že to je prostě evoluce a když se úhoř rozmnožuje takhle složitě, tak prostě má vyhynout. - Úhoři jsou jedny z nejstarších ryb a do té doby, co lidé nezasahovali do přírody tak jako v současnosti, se jim pořád dařilo, takže to dokazuje spíš to, jak jsou evolučně silní a dokázali se přizpůsobit všem přírodním změnám. Ale člověk je na ně až moc silný nepřítel... :(

Já se problematikou jeho rozmnožování zajímám docela dost a tak jsem si loni vytvořil i nějaké prezentace, které sem přiložím... Jenom bych v tom ŘEŠENÍ bod 4 upravil to, že do té doby, co se jeho stavy nezlepší, bych jeho rekreační lov omezil úplně.

Optimisticky doufám, že úhoře čekají ještě lepší zítřky... - Viz. můj profil... - " Moje přání je, aby úhoři říční (Anguilla anguilla) v dohledné budoucnosti nevyhynuly a aby se stav jejich populace razantně zlepšil, jsou to přeci jen ty nejkrásnější a nejtajemnější ryby na světě. Jsem mladý student, který rybařením prostě žije!" :)