Bivakování na svazových vodách v Jižních Čechách

Ahoj, jak je to s bivakováním (stanováním či jen přespáním) na revírech v Jižních Čechách? Kde je to tolerováno a kde to raději ani nezkoušet? Co se týče právních předpisu tak to mám jakž takž načtené. A šlo by mi hlavně o ty větší revíry.
Autor diskuse: Davas89 - Profil , 12.12.2017 kaprařina - ostatní

Bacha - Profil | So 16.12.2017 13:25:10 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Protože mě to dlouhodobě zajímá, přečetl jsem debatu celou a nemohu se ubránit dojmu, že část lidí slyší, ale neposlouchá. Část lidí by chtěla všechno a další část nic. A pak je hodně lidí, co budou tvrdit stále to samé.
Nic z toho není špatné a zřejmě je to snaha dosáhnout toho samého. A to je klid u vody a jakýsi kmfort při rybařině. A pak si tedy dám otázku. Proč, proboha, když chceme to samé, je výsledek tristní:-)
Nedělám si iluze, že na MRKu jsou jenom ti dobří, a mimo MRK jenom ti, co dělají bordel.
Kdo jezdí do Norska ví, že v celé zemi platí pravidlo, že každý člověk ve volné přírodě má právo jednu noc přespat ve stanu či bivaku, jeden den využít darů přírody a pak se musí sebrat, pobalit věci a odcestovat na jiné místo. To platí pro všechny, i pro rybáře. Všichni to dodržují i bez kontrol.
Několik postřehů. Dvacet let jezdím v Česku i na Moravě na ryby tak 2x-3x do roka s bivi. Nikdy a nikde jsem neměl žádný problém. Nikdy a nikde jsem nenechal odpadky a všude jsem před lovem uklidil. A to, pěkně prosím, si pivo také dám a i muziku si občas, když nikoho neruším, pustím. Navíc nejezdím sám a někdy jsou na jednom fleku i tři bivaky. Ale jenom prostě neděláme bordel, nikoho neobtěžujeme, pečlivě vybíráme fleky, kde je člověk tak nějak sám.
Mnoho mladých kluků si myslí, že čím dál za rybou jedou, tím ta ryba bude větší, a zapomínají, že spoustu ryb mají za humny. Je taky pravda, a bylo to tu psáno, že rybařina se stala módou a vyčůranost čecháčků nezná mezí. Povolenku má každý a trest za nedodržování se naprosto míjí účinkem. Aby se to rychle postihovalo na místě, k tomu chybí osobní odvaha (raději vymyslet nový předpis) i proto, že předpisy si každý vykládá po svém, protože jsou nepřehledné a vykladači často jednoduší. Navíc příklady táhnou, a když si beztrestnost zaplatí hlavoun, proč by se podřizovali kmáni.
Čeština je navíc jazykem, který si dovede vždy najít cestičku k tomu, nějak se vykroutit. Alespoň pro teď, a pak už to bude jedno. Proto stan, bivak, dočasný přístřešek, áčko, podlážka, táboření bivakování, šlapání po trávě atd.atd.atd (proto minulý příspěvek, ve kterém je pouze čínský překlad slova stan). A všechno tohle je jenom a jenom proto, že někdo nechce něco dodržovat. Nechce se podřídit pravidlům, a i když si myslí, že tím je všechno v pořádku, ničí tím rybařinu jiným. A o to tady jde především.
Každý, kdo porušuje při rybaření předpisy, a to jakékoliv, kazí tím rybařinu ostatním.
Pak tedy otázky. Proč se takovýchto lidí nezbavit??? Proč pro to nestanovit jasná a jednoduchá pravidla???

malenak - Profil | Čt 14.12.2017 17:26:35 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Davas89 - >> Zkusim trochu blíž k tématu. Bivak mám sice jen první sezonu, ale něco jsem objel už i s brolly.. Lužnice v úseku MO Tábor a Planá nad Lužnicí jsem zatím neměl problém. Brolly jsem také používal na roudeské pískovně jako ochranu před sluncem. Mimo JČ na Orlíku bez problému. Co vím od známích, tak že na písáká ve Veselí je bivak o hubu s místní městskou policií..
Můžete někdo také sdílet konkrétní oblasti, kde jste se třeba setkali s problémy? O to asi autorovi šlo..

sven - Profil | Čt 14.12.2017 13:16:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jeden3 >>
Nejprve je třeba si ujasnit, co označení "bivak" vlastně znamená.

Bivak je většinou nouzový příbytek či stavení, které má v horách sloužit jako náhrada chaty či stanu v nepříznivých podmínkách. Bivakovací stavení mají velkou tradici v Alpách a staví se tam, kde je daleko do civilizace nebo vzdálenost výstupu či pochodu je tak velká, že během výstupu může hrozit prudká změna počasí či selhání jiných faktorů. Je možné se setkat s bivaky kamennými, plechovými budkami pro několik osob, dřevěnými chatkami atd. V mnoha případech jsou boudy vybaveny např. i postelemi, dekami, dřevem, kamny, vařiči, pochutinami atd.

Bivakem nebo bivakováním také můžeme nazvat nouzové přespání pod širým nebem (třeba i v bivakovacím pytli - Žďárského vak) v horách či přírodě. Nejvyšší bivakování uskutečnil v roce 1983 horolezec Josef Rakoncaj se spolulezcem Agostinem da Polenzou a to ve výšce 8561 m n. m.

Ve Vysokých Tatrách se bivakem obvykle rozumí velký balvan, pod kterým je možné se ukrýt, případně přespat. Údajně lze v každé tatranské dolině nalézt alespoň jeden takový úkryt.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Bivak

Tzv. "Bivak" není nic jiného, než obchodní název předraženého stanu .. mezi ním a stanem je rozdíl jako mezi cikánem a romem...

A že závidět, že si ho nemůže každý koupit ?
Ještě jsi ani nebyl na světě, když jsem měl svůj stan, srandisto ! :-)

neprduch - Profil | St 13.12.2017 14:54:32 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Také jsem vloni uvažoval o bivaku, ale když jsem zjistil, že když na revíru není nonstopka, že vlastně v noci (0-4) nejsem rybář a jako normální občan vlastně nemám důvod přespávat venku pod širákem a že tudíž nesmím, tak jsem bivak nekoupil. Tehdy jsem narazil na nějaký článek, který jsem si zkopíroval a nyní tím "obohatím" tuto diskusi:

Bivakování na svazovkách
12. 09. 2016

ČRS nestanovil a nestanoví žádný zákaz stanování či kempování na kterémkoliv revíru v rámci ČR, nemá k tomu oprávnění, dokonce ani rybářská stráž není oprávněna kontrolovat stanování, kempování či bivakování, viz také oprávnění rybářské stráže ve smyslu § 16 zák. č. 99/2004 Sb. Nabízí se tedy otázka, proč je u některých revírů v popisech revíru tento zákaz uveden? ČRS tak upozorňuje rybáře na fakt, že v blízkosti daného revíru se již v minulosti vyskytly problémy tohoto druhu a chce určitým způsobem varovat a předejít možným konfliktům.

Pozemky, které se nacházejí v okolí našich revírů a mohou mít nejrůznější majitele. Těmi mohou být osoby fyzické či právnické, soukromé i státní. Stanování sice není obecně a všude zakázáno, ale existují například obecně závazné vyhlášky obcí, které zakazují na určitých pozemcích obce stanování, kempování, bivakování atd. Každý občan ČR má povinnost se s těmito lokálními úpravami seznámit, než se rozhodne např. postavit stan. Ruku na srdce, málo kdo z nás tak učiní – kdo z nás má čas běhat po katastrálních úřadech, zjišťovat si hranice a vlastníky pozemků a případné místní vyhlášky. To nás ale neomlouvá. V případě, že by rybář porušil takové předpisy, vystaví se postihu ze strany orgánů oprávněných tyto skutky kontrolovat a ukládat sankce (Policie ČR, ČIŽP).

Naopak, bude-li rybář důsledný a zajistí-li si souhlas majitele pozemku, případně výjimku od toho, kdo daný zákaz stanovil, může si na příslušném pozemku stanovat.

Každý revír zpravidla leží na desítkách i stovkách pozemků, proto nemůže soupis revírů detailněji rozepisovat, kde je stanování povoleno či zakázáno – v mžiku by nabyl rozměrů starých telefonních seznamů: navíc, ke změnám vlastníků, místních vyhlášek obcí i dalších zákazů dochází i v průběhu roku, takže by takový seznam stejně nebyl aktuální.

Zákon ani vyhláška neznají termín „bivak“, hledáme tedy marně, chceme-li nalézt nějakou přesnou definici. Pro nás, rybáře, myslíme bivakem většinou stan bez podlážky, který můžeme před příslušnými kontrolními orgány označit jako „přístřešek“ sloužící k ochraně lovícího před nepříznivými povětrnostními vlivy po dobu výkonu rybářského práva. Tzv. bivak, neboli přístřešek není většinou nikým zakázán a my tím tak trochu obcházíme zákaz stanování. Nicméně zůstává v platnosti fakt, že v době, kdy je lov ryb zakázán (zpravidla mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ráno), měli bychom daný „přístřešek“ odstranit, což se, popravdě, málokdy děje. Rovněž, jsme-li o to požádáni majitelem pozemku, měli bychom v této době pozemek opustit, neboť právo na vstup na pobřežní pozemky máme toliko v době, kdy můžeme lovit ryby.

Závěrem, proč je důležité dodržovat určitá pravidla hry – například zákazy bivakování, stanování atd.? V první řadě je to jistě obecná slušnost a snaha o soužití v rámci naší společnosti, ale v neposlední řadě fakt, že ČRS si řadu nádrží pronajímá a v případě, že se namnoží konflikty s rybáři, může dostat ČRS výpověď a o revír prostě přijde. Tak se kvůli zarytosti několika osob, které se kupodivu zpravidla chovají na samé hranici dobrých mravů, může s daným revírem rozloučit řada slušných rybářů – a to je jistě škoda.

Ještě doplnění vyjádření Judr. Alexandra Šími:

Při samotném lovu smíte vstupovat (nikoliv vjíždět) na pobřežní pozemky a užívat je k výkonu rybářského práva, a to i bez souhlasu vlastníka pozemku. Bivakování ale není činnost, která je potřebná k výkonu rybářského práva. Takže můžete mít samozřejmě ochranu před povětrnostními vlivy (deštník, přenosný přístřešek apod.), ale k lovu nepotřebujete bivak, stan, rozdělaný oheň atd. Na pozemcích, které nejsou pobřežními pozemky (tedy třeba na přilehlých loukách apod.) smíte tábořit jedině tehdy, jestliže to nezakazují obecně závazné předpisy, např. zákon o lesích, zákon na ochranu přírody a krajiny, nebo také obecní vyhlášky. Druhou podmínkou je, že s tím souhlasí vlastník pozemku, To samé ovšem platí i pro pobřežní pozemky v době, kdy nelovíte. V tu dobu nejste rybář, tudíž můžete takový pozemek užívat jako kdokoliv jiný, tedy zase se souhlasem vlastníka (a není li to zakázáno speciálními předpisy). Za táboření se obecně považuje postavení stanu, bivaku (je úplně jedno, jakou má podlážku), rozdělávání ohně atd. Zcela přesná definice není.

Jednoduchá rada: Lovíte-li, věnujte se plně lovu. A když prší, tak se přiměřeně chraňte. Nelovíte-li, můžete se na pozemcích chovat jako každý jiný občan, tedy se souhlasem majitele pozemku na něm pobývat, třeba i stanovat, rozdělávat oheň, tábořit, pokud to ovšem navíc nezakazují zákony nebo vyhlášky. Táboření není činností, kterou lze zahrnout pod výkon rybářského práva. Znamená to, že pokud RS zjistí nedovolené táboření, může na to rybáře pouze upozornit a dále upozornit příslušné orgány (např. ochrany přírody, obecní policii apod.). Protože však nejde o rybářský přestupek, nesmí rybáři např. zadržet povolenku.

Ftmči - Profil | St 13.12.2017 14:19:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dle usnesení MŽP z roku 2010 se pojmem bivakování rozumí spaní pod širákem (bez jakéhokoliv přístřešku). Bivakování je pak dovoleno všude (neřeším teď soukromé pozemky) s výjimkou míst, kde je zakázáno výslovně bivakování či nocování - např.: NP České Švýcarsko. Pokud mám přístřešek, jedná se o stanování - táboření. Podlážky/nepodlážky fakt nikdo neřeší.

http://neviditelnypes.lidovky.cz/outdoor-sirak-povo​len-06v-/p_spolecnost.aspx?c=A110817_224508_p_spole​cnost_wag

Fishky - Profil | St 13.12.2017 12:41:21 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jirisyky >> rozdíl v tom není žádný, rozdíl si vymysleli jen kapraři, aby byli víc cool. Je to jako s granulemi a peletami. Na výkrm hospodářských zvířat se používají granule pro králíky, slepice, koně, krávy... ale pro kapra se používají pelety! Přitom je obojí to stejné. Vypadá to stejně, vyrábí se to stejně, ale aby byli kapraří cool, tak granulím říkají peleta a stanování vydávají za bivakování, jen ve snaze obejít předpisy. Přitom paradoxně bivak či brolly bez podlážky je k přírodě velmi nešetrné, mnohem šetrnější je v tomto ohledu i obyčejný stan s podlážkou.

jeden3 - Profil | St 13.12.2017 10:39:41 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

dnes v dobe internetu si sehnat majitele pozemku,kam mam zajem si zajet na vice nez 24h neni zase takovy problem. pokud si se souhlasem majitele pozemku na tomto postavis stan,bivak ci jen destnik-nikdo na tebe nemuze. Tady porad budou lidi,kteri jen ryji a jelikoz je z domova nikdo na vic nez par hodin nepusti,budou zde jen zhledat problemy a obhajovat mnohdy nesmyslne zakazy. Je fakt,ze si hodne problemu nadelali rybari sami tim,ze se mnozi chovaji u vody jako posledni ozrala hovada a zustava po nich spoust vetsi,nez po divoke zveri-a to je take pravda. Kdyz se domluvis s majitelem pozemku,asi si nikdo nedovoli,po sobe nechat neporadek. Alespon my jsme to resili tim,ze jsme pred odjezdem majiteli osobne predali misto ciste a slusnost je se s nim alespon symbolicky vyrovnat.Ja to resim touto cestou jiz roky a mam klid-tedy zatim :-)))