Strategie na větší kapry

Ahoj ! Mám na vás prosím takovej dotaz zatím jsem na našich revirech chytal kapříky do 50cm ale teď jsem se rozhodl chytat na boilie, plánovat výpravy a hlavně se zaměřit na kapánek větší ryby.Vážím si každé ryby ,ale chodím na ryby už 4 roky a tak jsem se rozhodl prozkoumat více tu kaprařinu která mě doslova okouzlila.Díky s pozdravem ADAM.J
Autor diskuse: ADAM.J - Profil , 11.11.2011 kaprařina - techniky lovu

latis14 - Profil | Út 15.11.2011 19:16:21 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zdravím, čtu vaše rady a zkušenosti. Taky bych dodal par rad. Kapry chytám už dlouho, ale velkým kaprům sem se začal věnovat jak mi bylo 15. Začal jsem chytat na boilí a tím to vše začalo. Tím nechci říct, že kapra nejde chytit na jinou nástrahu jež je boilí pelety…,ale myslím si že to bývá většinou náhoda. Velkého kapra není problém chytit na vodách, kde jich je opravdu hodně (soukromé vody atd…).Určitě se taky musím hodně vědět, ale není to zase takový problém jako na svazovce. Na svazové vodě se vyskytuje velké množství malých kaprů cejnů… a proto je jednodušši chytit tyhle ryby než vy větší. Proto bych vám chtěl poradit tyto věci:1.Skuste si udělat (koupit) 2 a vice druhu boilína jednu výpravu, protože jeden druh muže fungovat perfektně a 2 míň, nebo jeden bude chytat větší ryby než ten 2 atd… o tom bych mohl vyprávět do nekonečna.2.Vyběr místa vždy zvolte místo, kde si myslíte že kapry by mohly byt a věřte mu. Zkuste chytat v krmným místě a když odtamtud se vám nepodaří chytit většího kapra tak se nebojte a dejte nástrahu klidně i 20-30m od krmného místa.Tuto taktiku hodně používám a od vzdálenějšího místa nahažu max 5-10kuliček, a nebo pokládám na okraj krmného místa, ale nedávám stejné boilí naopak ten 2 druh.A poslední taktika co se mi letos osvědčila, že jsem na okraj krmného místa přihodil cca 20kuliček přesušeného tvrdého boilí a položil montáž k těmto boilím. Malé ryby tato nástraha odradí a velkému kaprovi to nevadí.Určitě taky rozhoduje průměr kuliček, ale myslím si, že ne až tak podle ročního období (jaro-podzim raději malé léto- myslím že je to jedno.).Toto jsou moje rady pokud by měl někdo dotaz a nebo něco k textu rad odpovím na vaše otázky.Lovu zdar.

Oreh - Profil | Út 15.11.2011 18:01:54 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

80% uspechu je lokalizacia miesta. O tom by sa dala napisat kniha, tak to vynecham :). Velke ryby maju radi klud. Tak casto su tam, kde sa nechyta, daleko od brehu, v prekazkach. Ja stale hladam nieco netypicke pre vodu. V blate hladam tvrde miesta, v tvrdom dne hladam blato. Hlbsie miesta, plytsie miesta, stare koryto rieky, konare, trava... zalezi od vody. Ine je to v zarastenej vode plnej prekazok, ine je to v jazere s rovnym dnom bez jedinej prekazky. Ked uz budes tam, kde tie ryby, tak potom si skoro vyhral. Velka nastraha selektuje ryby. Urcite nie vzdy, ale ani to nie je na taku kratku spravu, tak aj to vynechavam. Ak je vo vode vela malych ryb, mala nastraha dlho nevydrzi. Ale niekedy je prave taka 10tka ta spravna volba. Mysli na to, ze ked do vody nasypes akekolvek mnozstvo malej potravy (partikel, male boilies, orechy... ), tak po prechode hejna velkych pleskacov alebo malych kaprov je velka sanca, ze tam uz pre tvojho giganta samotara neostane nic. Nie je zle mat v krmive aspon zopar velkych gul. Velke su pre mna 26mm a vacsie. Ak kapor zerie, tak zozerie hocico. Ale niekedy je ta spravna prichut dolezita. Ak beru iba na jahodu, ja dam aspon jeden prut na jahodou, nebudem tvrdohlavo skusat halibuta. Ak najdes dobry flek, tak mysli na to, ze aj dva metre hore-dole moze byt rozdiel. Ak kapor zerie, tak sa posnazi hladat. Ak velmi nezerie, tak si ide po svojej trase a aj dva metre vedla je uz dost mimo :). Ale urcite je to vsetko este inak, u nas tak, u Vas tak. A ked uz budes mat vsetko na toho giganta nachytane a kolega bude chytat pod nohami nastrahove rybky, tak sa mozno zavesi na hacik prave jemu :). Lovu zdar

Knedlhans - Profil | Po 14.11.2011 16:53:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

ADAM.J >> Ahoj,ze zacatku se soustred na to,aby ve tvem reviru ty veci kapri vubec byly a dej si pozor na to,aby jsi mel funkcni montaz.Ja jsem v tomto velmi chyboval a stalo me to prvni pulrok kaprariny bez ryby,uz jsem tenkrat myslel ze s tim flaknu ale vzaly si me pod kridla Metal a Fishky,a dnes nelituji,ze jsem vydrzel.Pokud ti mohu poradit par veci,tak by to byly:

Vybodni se na nejake cerviky,D-rigy apod.jsou to jen tahaky na penize,kdyz se ti bude blbe stacet hacek tak ti staci obyc smrstovacka z elektra,maji bezpocet barev a prumeru za 9Kc/metr.
Krm (pokud situace nebude vyzadovat vice) kobercove tak +- 0,5kg na prut,ryba driv najde tvou montaz.
Nehaz oba pruty na jedno krmne misto,"rozdelej" 2,zdvojnasobis si sanci na zaber.
Pokud chodis na ryby maximalne na 2-3 noci,neres suchou smes,staci obyc 50/50 doplnena o ptacak(lepsi uvolnovani tekute),esenci,esencialni olej,posilovac chuti,a podle jeho typu jeste sladidlo.Na kratke chytani se mi osvedcily sladke a orechove prichute.
Co si muzes udelat doma,udelej si doma(myslim nastrahy/navnady).Dnesni rybarsky byznys funguje na tom principu,ze se neco udela,spocita se na kolik vyjde vyrobni cena,ta se potom 15x az 25x navysi,pripocte se DPH,zaplati se nejaky kaprtym(timto se nikoho nechci dotknout) ktery to v nejakem casaku maximalne vychvali a hodi se to na pulty.Pro inspiraci,obycejna smes 50/50 se da udelat doma za 14 Kc/2kg.Podivej se na pulty prodejen a budes nemile prekvapen.
Naucit se vyhledavat kapry,nebo alespon mapovat dno je mnohem dulezitejsi nez nastraha,navnada ci ostatni vybava.
Mas-li penize na clun a echolot,nevahej a jdi do toho.Ja to mel jednou pujcene a s markerem se to neda srovnavat.Byli jsme s kamosem mnohem uspesnejsi nez kdyby jsme chytali na odhoz(myslim ale na velkych vodach,na rece ci rybnice ho rozhodne nepotrebujes).Nevyhoda je ale ze ne vsude je povolen.
Navazec mej vzdy slabsi nez kmenovy vlasec,setri to tvoji penezenku a zdravi ryb.Me se velmi osvedcil fluocarbon,neni drahy,nemota se,pekne se s nim pracuje,je odolny.Pro vsechny pripady ale s sebou vozim jeste Sufix Ballistic a sokovku,jeste jsem pouzit ale nepotreboval.
Hacky pouzivej kvalitni,velikost 6-8.Pouzivam TNT,model FX2000,ze zkusenosti muzu rict ze je to mnohem lepsi nez velke a nekvalitni haky.Vzdy udrzuj hacek ostry,voz s sebou brousek.

Kdyby jsi potreboval jeste poradit,nevahej mi napsat SZ,pokud budu vedet rad poradim,predem ale rikam ze zkusenosti moc nemam,kapry chytam rok,ale leccos uz jsem pochytil.Jeste jedna vec,vse co jsem napsal mam osobne vyzkousene,nechci se tady s nekym hadat ze to je ci neni pravda apod.,i kdyz se nekdo 100% najde.Hodne stesti :-)

meteor - Profil | Po 14.11.2011 10:55:44 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Petr.J >> možná mám zkreslené informace o současné mládeži (co se týká finančních prostředků), ale cpát v 15ti letech (!!!) do kaprařiny těžké prachy s nejistým výsledkem... no nevím nevím.
Jinak právě tohle (= cpaní těžkých peněz do kaprařiny) je cílem marketingových aktivit kaprařských firem. Zcela podle hesla: čím víc do toho vrazíš, tím většího chytíš kapra (blbost, samozřejmě). Člověk by měl méně naslouchat těmto reklamám a potažmo i testerům, kapročlánkům atd., a více se spoléhat na vlastní rozum a myšlení. Získávat a vyhodnocovat informace, zkusit přijít sám na spoustu rybařiny se týkajících věcí a skutečností, hledat ryby bez zbytečných (a stupidních) otázek "kde a na co berou velcí kapři na Moravě pod UH" (položenou zde na mrk.cz), mít radost ze samotné rybařiny (= lovu) a každé ryby, a ne jen z dvacetikilového prasečkyna...
Bez vlastního rozumu můžeš mít ty nejdražší pruty, nejdražší koule, nejdražší stojan samozřejmě s těmi nejdražšími pípáky a swingery, a stejně chytíš kulové :-)

osobak - Profil | Po 14.11.2011 7:45:05 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

ADAM.J - >> jezdi na vody které znáš a víš na 100%,že tam jsou větší kapři pak stačí jen k montáži pár kuliček a jen čekat a ono to příde....

Rambich - Profil | Ne 13.11.2011 12:08:18 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

ADAM.J - >> Haled já bych ti doporučil chytat hlavně co nejlevněji nemá cenu kupovat nějaký gule za 500kč.... Já jsem ze začátku zvolil takovou cestu že jsem si koupil rollbal a válel jsme si hotové směsi ........ Můžu ti doporučit od vasru třebas Bastarda za pár kaček a přechytá to někdy aj drahé kule :-) nebo využil v lednu slevy u jet fish .....Ale o kulích to vůbec není...... Jen jsem ti chtěl poradit nějakou levnou variantu.....Hlavně mooc nekoukej co máš na břehu(průty,naviaky,tašky a takové kravinky ) ale důležitější je co máš ve vodě....

Dižtak písni do SZ jakej koliv dotaz a rád poradím :-)

Tommy23 - Profil | Pá 11.11.2011 21:07:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

ADAM.J - >> Ahoj, nejdůležitější je lokalizace místa a revíru vůbec, musíš ho znát a musí tam plavati ti větší kapři, který chceš ulovit. Důležitým bodem je samozřejmě nástraha, to se špatně radí, to se musí vyzkoušet, protože na každém revíru, je to pochopitelně jiné. Množství nástrahy bych volil v závislosti na rybí osádce, ale je-li v revíru většina kaprů kolem 50 cm, tak bych tolik nekrmil, volil bych selektivnější nástrahu s menším množstvím okolní návnady, kterou bych krmil spíše plošně. Vše bych založil na atraktivní místo a znalost revíru, kde by se větší kapři mohli vyskytovat. Chce to hlavně vydržet a i nad tím přemýšlet a pak se výsledek dostaví :) Hodně štěstí :)