Rybáři, odnášejte si své svinstvo!

- Jiří Vavřík

      Vážení kolegové rybáři,
      úvodem tohoto článku bych rád zdůraznil, že je na každém z nás, jak se k celé věci postavíme a jak moc budeme matce přírodě dávat najevo, kdo je tady pánem. Dobře vím, že psát článek o tom, jak si po sobě neumíme uklidit odpad po skončení lovu, je skoro zbytečné, ale nechat celou situaci bez povšimnutí by také nebylo správné.
      Na pálavská jezera určitě jezdí velká většina kaprařů, vždyť je to nejlepší voda pro lov trofejních kaprů na Moravě, ne-li v celé republice.
      Já osobně jezdím na Mušov pravidelně několikrát do roka na delší výpravy a většinu volného času trávím právě na těchto jezerech. Díky mé velmi tolerantní ženě, která je mimochodem také zapáleným rybářem, bývám na Pálavě často víc než 100 dní ročně. Jezdíme sem od roku 1990 a s klidným svědomím mohu říci, že celá situace se rok od roku zhoršuje.
      Hlavním impulsem k napsání tohoto článku byla diskuze s rybáři, kteří lovili vedle mě na Dyji 7. Celá věc se měla asi takto: společně se ženou jsme byli na rybách od 31. června do 4. srpna. Asi 2 dny před koncem naší výpravy si vedle nás sedli tři rybářští kolegové z Ostravy. Celkem dobří chlapíci, padli jsme si do oka a rychle jsme se seznámili. Těsně před naším odjezdem jsem si všiml naplněného pytle s odpadem opřeného o strom, který ti tři zvládli naplnit. Popřál jsem jim dobrý lov a vyrazil na cestu domů.
      Oni zůstali až do úterý.
      V pátek po práci přijíždím opět na stejné místo, abych si o víkendu zachytal ryby, a byl jsem nemile překvapen. Kámoši rybáři už byli pryč, ale pytel zůstal na svém místě a navíc se rozmnožil na tři kousky.
      Bylo mi to celkem líto, protože jsem věřil, že by to nikdy neudělali. Měli mou důvěru, neboť vypadali jako správní trempové. Vsadil jsem se proto se ženou, že vše odvezou a že mají dobrý vztah k přírodě. Žena nevěřila a vyhrála sázku.
      No nic, odvezl jsem odpad za ně pochopitelně až domů, mám to celkem blízko - 40 km. Ale na tom vůbec nezáleží, když už to mám naložené, tak je jedno, jestli jedu 40 nebo 300 km. Každý by si měl po sobě uklidit a odpad, který vyprodukoval, odvést - vždyť si ho také přivezl!!!
      Největšího překvapení se mi ale dostalo o týden později, když ti stejní rybáři přijeli na totéž místo znovu a byli evidentně rádi, že je místo volné a hlavně čisté.
      Do neděle naplnili opět 3 pytle odpadu. Asi kolem odpoledne jim přišel záběr a zdolali kapra něco kolem 10 kg. Jeden z nich mě přišel požádat, jestli bych jim nemohl půjčit prsačky, že by si rádi udělali fotky ve vodě s pozadím u rákosí. „Jasně, že vám je půjčím. Když po vás můžu odvážet odpadky, tak vám můžu půjčit holiny, v tom nevidím problém,“ reagoval jsem. A to jsem asi neměl říkat. Bylo mi vysvětleno, že oni přece nepovezou odpad přes 200 km domů, že vlastně za všechno může obec, protože jim nepřistavila za prdel kontejner, že je to vizitka obce a … Vyslechl jsem si ještě tisíc jiných argumentů, proč se můžou u vody chovat jak prasata!!!
      Na otázku, proč si kapra nevyfotí u těch pytlů, že by to taky bylo pěkné pozadí, jsem byl zasypán nadávkami různého druhu a nakonec nazván závistivcem, který jim závidí úlovek.
      Celé to dopadlo tak, že si pytle přece jenom naložili do auta, ale odvezli je pouze k silnici, kde je vysypali na hromadu, kterou tam vždycky nějaký blboun založí.

      Určitě jste všichni viděli spoustu krásných fotek - jak s rybami, tak s přírodou, západy a východy slunce a podobně. Na tom ale vůbec nic není - v době digitálních fotoaparátů to dokáže úplně každý (dokonce i já) a všichni se tak trochu cítíme jako velcí fotografové.

musov
Některé západy slunce spolu s vodní hladinou působí vskutku impozantně. No řekněte, není to nádhera?

musov

Příroda nám nabízí opravdu nádherné scenérie, ale jak se jí za to někteří dokážeme odměnit?

Dyje7 trochu jinak

musov

Tak tenhle soudek autem neodvezu.

musov

Tak tady chlapci vyložili svůj náklad, přibližně 1 km od místa lovu. Nechápu, vy ano?

musov
musov


musov

Autobaterie s pozadím Pálavských vrchů.

musov
musov
musov
musov

      A o pár metrů dál odbočíme na silnici, spokojeni uháníme domů a těšíme se na další výlet za rybami. Do krásné přírody, k vodě plné ryb a s nadějemi v trofejní úlovek.
      Nechtěl bych přijít o možnost rybařit zde nebo si nechat samotný lov znepříjemnit například tím, že tam nesmím přespat jenom kvůli zanedbanému úklidu. Už tak nám rybářský řád neumožňuje mnoho věcí, které bychom chtěli provozovat. Zkusme se proto všichni zamyslet a něco s tím udělat .

      Na závěr přidávám pár údajů, které jsou doslova alarmující.
      Za 10 dní rybolovu ve dvou lidech jsme vyprodukovali přibližně 200 litrů odpadu, to je 10 litrů denně na osobu. Já osobně jsem byl loňskou sezonu 110 dní na Pálavě, takže jsem vyprodukoval asi 1.100 litrů odpadu za rok. Když navštíví za sezonu tento revír 1.000 lidí, což je naprosto reálné (a skutečné číslo je daleko vyšší), dostáváme se na neuvěřitelnou hodnotu 1.100.000 litrů odpadu.
      Vezmeme-li v potaz, že nákladní automobil Tatra má úložný prostor 8 kubíků, jednalo by se tedy o 137 plně naložených vozidel. To přeci nemůžeme dopustit!!!
      Určitě si říkáte, že 10 l odpadu na osobu na den je dost, že to snad ani není možné, ale velký podíl v odpadu tvoří PET lahve. Kdo už dopředu ví, že odpad domů nepoveze, tak ty láhve nesešlape, a to potom naskakují litry.
      Vím, že tento problém je na většině našich revírů a nesetkáme se s ním jenom na Pálavě, ale právě odsud mám nejvíce zážitků tohoto typu, proto jsem si dovolil je trošku přiblížit i ostatním.
musov
      Tím bych ukončil tohle nemilé téma a všem raději popřál mnoho úspěchů a krásných chvil strávených u vody v nové sezoně.
      za SUPCARPTEAM-Oslavany
      Vavřík Jiří

Autor: Jiří Vavřík - ®

Diskuse k článku (132 reakcí)

Přečteno: 12 305x
Průměrná známka: 1.11

NVyhnanie z raja

Zvyšující se počet rybářů sebou přináši své negativní stránky i na Slovensku.

NČeská mentalita aneb Jiný kraj - jiný mrav

Jak se Češi chovají v zahraničí a jak se na nás dívají cizinci? Odpověď asi tušíte sami...

NNovomlýnské nádrže

Pod Pálavskými vrchy se nachází tři nádrže, které jsou v rybářské literatuře označovány jako Dyje 5, 6 a 7. Jejich velikost a úživnost z nich dělají jedny z nejlepších rybářských revírů a co se týká velikostí a množstvím kaprů, tak asi i nejlepší v ČR.