Úhyn kaprů v rybníku 1,5ha

Ahoj všem, budu moc rád za rady. Mám nově rybník 1,5 ha. Rok jsem jej opravoval, byl vcelku v dezolátním stavu. Po roce jsem jej konečně neapustil a koupil 100ks kaprů, kolem 60cm pro radost. Teď, asi po měsíci nasazení už jsem našel pistupně už 3 chcíiny. Kupoval jsem od dvou dodavatelů po 50ti. První přijel, nasadil na káď takový rukáv, vše vypustil a bylo. Nechoval se k nim moc dobře, pustil je docela z výšky na melčinu. Neměl jsem žadnou zkušenost, tedy jsem jako vůl vše odkýval, zaplatil a on jel... Trd uz bych se asi ozval. Druhý byl přesný opak, profík, všechny kusy keserem krásně vyndal, ukázal, choval se k nim jako k dětem. Myslíte, že ten úhyn může být tím zacházením toho prvního? Ale že by se to projevilo až po měsíci??? Nebo jsem jen hysterka a je to normální, že nějaké procento (nyní 3%) uhyne...? Přikřmuju tvrdou kukuřicí, pšenice a trochou slunečnice (tak mi poradili). Množství 5% váhy ryb týdně, tedy cca 50kg. Znovu moc předem děkuju za rady, hrozně mě to mrzí, mám to jako takovou srdcovku :-( Jinak ještě, přítok mám z lesa, tedy žádný rybník nademnou, že by něco špatného přišlo s vodou...
Autor diskuse: čočkin - Profil , 20.4. kaprařina - ostatní

stefan_pista - Profil | Pá 26.4.2024 10:05:49

čočkin >> osobne neznášam frajerov, čo k.rvia robotu iných...držím prsty, nech sa to vyrieši, na takých grázlov by pomohol rotvajler a RV4-ky
napr.
https://www.kinekus.sk/vidly-4-hrote-kovane-1/

valcha186 - Profil | Čt 25.4.2024 22:21:15

čočkin >> Nech odebrat vzorky od oprávněných osob. Tvoje vzorky nemají váhu. Nejsi k odběru školený. Piš si kdy jsi věc oznámil, kdo kdy jak přijel na místo. Policie má na to techniky i nádoby. Funguje to. Zrovna tak ostatní orgány. Sleduj jejich činnost, aby tě nějak nepostavili mimo.

valcha186 - Profil | Čt 25.4.2024 22:14:50

čočkin >> Nedej se. Oznam to hned na PČR, životní prostředí, hasiče, jako havarii, povodí pod které patříš. Hasiči ti to stáhnou. Já jsem měl něco podobného. Policie musí odebrat vzorky a po své linii nechat udělat rozbor. Totéž musí provést povodí, žp. nezávisle na sobě. Nenech se uchlácholit nějakým že to nestojí za to, nebo to nemá cenu. Udělej to hned, nic neodkládej. Na to jsou plány opatření. Klidně i písemně na okr. státní zastupitelství.

Sa(l)micka - Profil | Čt 25.4.2024 22:10:18

čočkin >> Nabrat vodu a ihned nechat udělat rozbor! Neodkládat! Bez rozboru je to tvrzení proti tvrzení. Jinak pokud se prokáže, že tam byla nějaká sračka, jedná se o porušení zákona a dotyčný by se mohl docela prohnout.

čočkin - Profil | Čt 25.4.2024 21:26:34

Tak Vám všem rádcům chci naposledy moc poděkovat za Vaše rady, snahu mi pomoci a i za Vaši trpělivost se mnou, ohledně mých, téměř žádných, znalostí... Ohledně úhynu už mám asi jasno. Instaloval jsem fotopasti a už mám "úlovek". Mám fotky člověka ze včera, který mi lije do rybníku něco z velkého kanystru a dnes mám po rybníku mnoho ropných skvrn, jako by tam havaroval tanker. Nejraději bych tady ty fotky toho hajzla vyvěsil, ale mám strach, aby se to ještě nebránilo proti mě z hlediska toho GDPR, nebo jak se tomu nadává... Tak ukážu raději jen foto těch skvrn zatím...Musím to nějak vstřebat, ale asi budu řešit policií. Někteří lidi jsou vážně ku..y 😔

valcha186 - Profil | Čt 25.4.2024 15:18:58

R.P. >> Problém je v tom, že on není u vody celý den, nebo někdo jiný. U nás stačí chvíle a je tam hejno kachen, které jedou po krmení. Jsme tam od jara do podzimu, včetně psů, kteří je odeženou. Na podzim si zakrmují vzadu myslivci a naletí jich tam kolem 100-150. Je to síla ale z toho hejna střelí10-20 kusů. Mám plůdkovou vrhačku, ale to jsou vyhozené penízek používání na krmení. Plechovka je jednodušší, nemusí se vyvěšovat, sušit. Tam kde se krmí není bahno, vše je vytlučené. Dříve jsme nad krmný stůl natahovali pletivo, krmení propadne, kachny mají smůlu. Lodě jsme tam měli 2 a hned nám je ukradli. Teď si to vozíme s sebou a pak odvážíme. Našli jsme tento jednoduchý způsob, který nám vyhovuje. Pokud děti mají náladu, krmení rozvezou na šlapadle pod les, kde se zdržují K a více. Ono s tou vrhačkou to není tak jednoduché. Trvalo nám to, než jsme se to naučili.

R.P. - Profil | Čt 25.4.2024 14:48:44

čočkin >> Krmný stůl nepotřebuješ. Nevím jaké máš v rybníce dno ale vyber místo pokud možno bez bahna a tam krm, hloubka záleží na konkrétních podmínkách. Tou plechovkou kontroluje jestli je sežráno a krmení nekvasí na místě. V praxi se to kontroluje lopatou z lodě nebo vrhačkou jestli zvedáš krmení.

valcha186 - Profil | St 24.4.2024 16:42:24

čočkin >> Od dne ne, to bys neviděl zda je sežráno. Od hladiny, pokud nebude dost kalno. Podle množství krmení, nemusí to být zrovna 20 cm, ale zase nic nebudou vyhazovat na dno. Já krmím na dno, tak plechovku nahodím a jak táhnu k sobě, tak tam buď něco je, nebo je prázdná. Krmím pořád po 7q, ale podle toho jak žerou. Když nemají, dám to, jinak dělím ještě na 5 kaluží.

čočkin - Profil | St 24.4.2024 11:36:48

valcha186 >>
Jestli jsem dobře pochopil, mám stlouct z prken 20cm vysokou ohrádku 2mx2m a tu ukotvit v cca metru hloubky na dno? Nebo opravdu jakoby stůl ve větší hloubce, kdy deska by byla metr pod vodou a s těmi 20cm okraji...? A ta plechovka ti slouží k čemu? Jako že ji nahazuješ na ten stůl, jestli se v ní něco uchytí a podle toho pak prikrmíš nebo ne? A co se týká množství, opravdu 7 metráků obilí najednou 1x za tři týdny na 2ha???

R.P. - Profil | St 24.4.2024 10:19:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Odpovím na původní otázku. Po jaru je úhyn celkem běžný, zvlášť po přesazení ryb nebo nasazení do nové vody. Jaký byl důvod úhynu je bez prohlídky ryb těžké říct. Měsíc je dlouhá doba takže se něco mohlo projevit. Uvidíš co to bude dělat dál, případně můžeš ryby chytit a prohlédnout. Nevím z jakého důvodu ti poradily na krmení slunečnici, používá se hlavně ve formě zbytků po lisování oleje nebo přísada do směsí, takto je to zbytečné. Ideální ke krmení je pšenice nebo triticale, to bývá finančně výhodnější. Rozhodně se vyhni ječmenu nebo žitu. Krmit tak aby ryba v krátké době vše sežrala a aby si ve vodě měl pořád přirozenou potravu.

valcha186 - Profil | Út 23.4.2024 22:11:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

čočkin >> Ke krmení. Udělej si krmný stůl cca 2x2 m, ale v hloubce větší než nohy volavky a pozor na kachny. Cítí žrádlo. Dej tam 20 cm boky a nakrm. Ideální je vidět na něj. Voda má cca 10 st. a ryby berou fest. Krmím na dno, mám na provázku plechovku, nahodím i vícekrát a když není krmení, pak sypu, ale cca 1x za 3 týdny, někdy i za 4. Jak jsem psal 7q ječmene. Co se týče candáta a okouna, musí mít čistší a okysličenou vodu. Jinak na tu vodu cca 40 K, počítat s tím že porostou. Žádný karas, tře se s K, pak se zase dělí na K a karase. Takto jsem vyhodil do lesa 5 pytlů kaprokarase.

milanpindryc - Profil | Út 23.4.2024 17:23:11

čočkin >> tak zacni tim za slovis 90% tech kapru, nasad bilou rybu a az pak dravce. Kapr ti z toho udela prasecak.

Vlčice - Profil | Út 23.4.2024 17:12:49

Urcite si vezmi k srdci to, co ted napsal Pedro

S tim, ze pokud das napr candaty 40 cm, tak tam pred tim musis mit pro ne prave tu potravu, tzn drobne rybky

100 kapru 60 cm na 1.5 ha s touhle hloubkou je podle mne ok

Podle mne max hranice

Selektuj je

70 cm a vic kapr
Uz je hrozny prase ve vode

"Kazi vodu"
Saje jikry ostatnich ryb

Nerikam
Mit tam teda malinko kusu
Kdyz je to srdcovka

Ale jinak je to pekna prasecina

Na stranu druhou
Jsou pripady
Kdy ochranari rvou
Nechteji vyssi obsadky kapra
Ale
Rybnik je umela stavba
A kdyz tam nebudes mit kapra, amura... muze ti zatopa zarustat ruznyma rostlinama

Nevim.presne jake
Asi
Stolistek
Kanadsky mor?
Apod

A bez kapra
Jak nereje
Fakt to pak muze zarustat

Muze se i stat, ze za par let si diky ten rostlinam ani nenahodis

Tohle chce proste probrat s nekym kdo ma fakt zkusenosti

Z historie
Rybniky se stavely i prave pro ten chov kapra
Nekdy jako jedine "vyuziti" mokradu
Slechta a cirkev z toho mela zdroj prijmu

A asi i lidi co jist
Jestli teda to kapri maso dokazali ti chudsi zaplatit, tot otazka ;))

Tahle doba uz je jina
Prijmy lze nahonit jinde

Kazdopadne byt tebou, vazim si moznosti, kterou mas a nedopustim, aby se z vody stala zumpa s velkymi kapry, nebo zumpa s vyssi obsadkou stredne velkych kapru

Nizka druhova rozmanitost
Pruhlednost vody nula apod
To je krok zpatky

Ale urcite se nenech odradit
Casem to budes mit v pazi

Ted se holt obklop lidma co umi, znaji

Drzim palce!

Pedro1 - Profil | Út 23.4.2024 16:35:57

čočkin >> Jestli chceš mít dravce, musí mít co žrát. Což určitě nejsou kapří jikry.
Čímž se vracíme na začátek, nastuduj nějakou odbornou literaturu, případně sežeň někoho kdo má podobný rybník (podotýkám funkční a delší dobu, ne že tam bude mít shnilou kalnou vodu a v ní hejna kaprů jednu štiku a tři okouny) a s ním to prober.
Já bych za sebe nejdříve nasypal malou bílou (plotice, oukleje, perlíny, hrouzky, okounky, slunky) karasy obecné(potvrzené čisté) a líny.
Pak bych přidal na tule rozlohu tak 12-15 candátů ve velikost kolem 40 cm a tak 30 okounů +20 cm. Sám uvidíš, co se bude dít.
Množství bílé bych se nebál, raději více a zároveň bych začal odlovovat ty kapry a snížil jejich množství.
Velké plotice, perlíny a líny můžeš pokud v průběhu roku seženeš dosazovat neustále.
Nedával bych zatím štiku, sumce ani amura.
A vše probrat, aby tam neprošel karas stříbřitý.
A zároveň vytvořit na příští jaro vhodná místa pro tření jak pro ty dravce, tak pro tu bílou - zase studium jak a kde se tyhle ryby třou.
5 metrů na odtoku je slušná hloubka a mohlo by se tam dravcům dařit.

čočkin - Profil | Út 23.4.2024 16:24:30

Pedro1 >> Ano, to mě fakt napadlo... Nemám v plánu dávat dravce dřív, než budu vidět, v jaké míře a jestli vůbec se mi kapr vytře, když je tam čerstvě mesíc... Ale z od předchozícho majitele vím, že se tak kapr vytíral spolehlivě, takže takovou úvahu jsem měl... Svoje vlastní zkušenostina ale bohužel nemám, to je taky fakt.

Pedro1 - Profil | Út 23.4.2024 16:02:51

čočkin >> Jakože budeš spoléhat na to, že Ti ty dravce co nasadíš uživí nepravděpodobný výtěr kapra?
Hele já nevím, ale tohle je jako velký sci-fi, to Tě fakt napadlo?

Jinak jestli Ti něco zaplevelí vodu, tak je to právě ten kapr. Množství bílé ryby můžeš neustále regulovat dravci, respektive dravci si budou to množství regulovat sami.
Moc bílé - extrémně se daří dravcům a sníží stav bílé, málo bílé, nedaří se dravců a zvýší se stav bílé. Akorát ti kapři Ti do toho budou házet vidle.
(podobně to funguje třeba ve vztahu hraboš - káňata/poštolky)

MrtweyUbrus - Profil | Út 23.4.2024 15:45:06

čočkin >> Ale já vůbec nereaguju na tebe ani ti nijak radit nechci, jestli tě to co jsem napsal Pedrovi tak vzalo tak to smaž, pa.

čočkin - Profil | Út 23.4.2024 15:43:38

Pedro1 >> V plánu to mám tak, že předně bych chtěl, aby mi pohlídaly výtěr kapra a postupně budu sledovat, jak se jim v tomto daří, zda-li mají potěru stále dost a když ne, mám možnost navést bílou rybu. Ale tady se bojím to nepřehnat, abych to bílou rybou "nezaplevelil"... Myslíš, že je to špatná úvaha???

čočkin - Profil | Út 23.4.2024 15:39:36

MrtweyUbrus >> Popravdě vůbec nechápu tu míru negace, jen proto, že někdo jiný nemá stejný názor nebo vizi. Mě by asi nikdy nenapadlo takto vystupovat proti někomu, kdo má v oblibě zřejmě jiné ryby než já. Co jsem konzultoval, tak 100ks kapra na 1,5ha s hloukou na přítoku 1,5m a u požeráku 5m není moc, ale třeba i tady se mohu plést...., to netvrdím.
Každopádně i tobě děkuji za názor, já jsem tady ale hlavně proto, abych si nechal poradit od zkušených lidí, kteří o tom něco vědí...
A když čtu tvůj příspěvek, ještě o to více si vážím lidí jako valcha186, Holajz2, Sa(l)micka, Malda512, Shaker, palovák62 a další

Pedro1 - Profil | Út 23.4.2024 15:26:04

čočkin >> Máš naplánovaný co budou žrát?

čočkin - Profil | Út 23.4.2024 15:22:50

j.c. >> zatím ne, ale plánuji candáty a okouny.

j.c. - Profil | Út 23.4.2024 14:58:23

čočkin >> dravce tam nemáš žadné?

MrtweyUbrus - Profil | Út 23.4.2024 14:46:01

Pedro1 >> Přesně, každej kdo má plivátko tam hned musí nasypat tatru kaprů, jako by jiný ryby neexistovaly, smutný.

Pedro1 - Profil | Út 23.4.2024 11:41:52

čočkin >> Hele nemám rybník s kaprama. Kdybych měl, nedal bych tam 100 ks kapra 60 cm. K čemu to je dobrý kromě toho, že Ti to zrejou na sračku a voda bude jako bláto? Kdybych měl rybník, nedal bych tam kapry vůbec, respektive do 1,5 ha bych jich dal tak 10 ks. A v první řadě bych si zjistil relevantní informace o tom, jak to trošku rozumně dělat a co se může stát.
Za mě pokud je nechceš vykrmovat, tak se na ně vykašli, nebo jim tam nasyp jednou týdně 2 kbelíky namočené pšenice.

čočkin - Profil | Út 23.4.2024 11:05:50

Pedro1 >> podle toho, co tam píšou, by se měl kapr přikrmovat ideálně jen mezi 22°C - 25°C teploty vody. To se mi teda moc nezdá. Mě zajímaly spíše nějaké praktické zkušenosti majitelů či správců rybníků tady, než studie z netu. Ale i tak díky 👍