Den a noc s feederem

- Mirek Saf.

      O lovu feederem bylo snad již napsáno vše. Zdá se, že k této lovné technice nejde již nic dodat. Sama má své příznivce a já mezi ně patřím. Podělím se s vámi se svými pocity z letošního srazu MRKu ve Skaličce.

      Na letošním srazu MRKu jsem odzkoušel na překrásném kaprodromu ve Skaličce některé postupy, které vám mohou za jistých situací pomoci. Kdo z vás je ortodoxní vyznavač závodního feederu, tvrdí, že feeder má smysl jen při lovu na jeden prut nebo si feeder nedovede představit bez pletenky s okamžitou reakcí zásekem na každé zachvění špičky, pro toho tento článek není určen. Netvrdím, že vše bude fungovat všude na 100 %. Mně se níže uvedené postupy osvědčily nejenom na Skaličce, ale i na dvou domovských revírech ČRS.

      Jaká byla má motivace vyzkoušet něco nového? Předně to bylo jisté mé dosavadní zklamání a nepříliš významný rybářský úspěch na posledních srazech MRKu. Dále vidina jisté šance dostat na břeh bonusovou rybu. O Skaličce jsem toho hodně slyšel, jen se nyní divím, že jsem ji neobjevil již dříve. Posledním důvodem bylo odzkoušet si některé pro mne doposud novinky in situ na pořádně zarybněném revíru, kde nemusím několik dnů dopředu vnadit a výskyt ryb v přepočtu tuna/ha je podstatně vyšší než na běžných sportovních revírech. Ztráta nějakého kapříka vlivem mých chyb bude jistě kompenzována větší šancí ulovit dalšího.

Lovné místo

      Výběr místa k lovu pokládám na této akci za prioritní. Na minulých srazech jsem měl stan pěkně v poli mezi ostatními účastníky a až na malinkou výjimku jsem takříkajíc s feederem pohořel. Všeobecný mumraj od množství nahozených prutů, mnohde i vyvážení loďkou způsobí na soukromém revíru zákonitě to, že ryby se na omezenou dobu místu největší koncentrace účastníků srazu vyhnou. Je ale jeden moment, který chci vyzvednout. Na posledním srazu mne upoutala tato skutečnost. Když jsem cca ve 3:30 opouštěl stan a potřeboval jsem ulevit svému tělu po večerní konzumaci špičkového Prazdroje, vyrušil jsem parádní kapříky přímo pod nohama. Ryby totiž najížděly zcela ke břehu a hřbety narážely na traviny a jiné příbřežní rostliny. Přitom mé nástrahy hozené ve vzdálenosti cca 20 m v zakrmeném místě a pečlivě vybraném fleku echolotem od Honzase zůstaly nedotčeny. No a zde jsem si vzpomněl na naprosto excelentní článek od Ricka článek, kdy v letním období úspěšně lovil velké kapry v příbřežních plytkých vodách. To rozhodlo rozbít můj stan jinde. Nejvíce mne lákalo místo na protibřehu, více k přítoku, hned vedle porostu olšin. Zde byl ale svah a stan mé velikosti potřebuje aspoň trochu rovinky. Nakonec jsem si říkal, že tento flek jistě objeví Osprey a tak bude prostor i pro častější konverzaci. Já jsem se tedy posunul asi doprostřed louky v cca polovině přehrady. Bylo to asi tak akorát, ani ne přílišná plytčina ani hluboká voda. Místo mělo jen jednu nevýhodu. Bylo to naprosto nejvzdálenější umístění stanu vzhledem k pípě s pivem.

První den

      I když jsem na sraz přijel poměrně brzy dopoledne, zejména z důvodu, že Hranice mám vysloveně za humny, překvapily mne některé skutečnosti, které na předchozích srazech nebyly. Dvakrát jsem byl upozorněn, že pokud chci chytat před 15tou hodinou, musím si koupit povolenku. Akce MRKU totiž začíná až od 15ti hodin. Bylo mi ale dovoleno se připravit, takže bylo dostatek prostoru na vše možné. Pozoruji, že nejsem sám, kdo dorazil dopoledne a kolem 11ti hodin se protější louka a přilehlé lavičky již plní návštěvníky. Vesměs vynosili bágly z auta, rozbili své stany a posedávali na lavičkách. Sem tam je již někdo zabydlen evidentně delší dobu a já nemohu rozpoznat, zda to v 15 hodin zabalí, nebo to je účastník srazu, který přijel o několik dnů dříve. Byl jsem majitelkou upozorněn, že protibřeh, kde jsem se rozhodl umístit svůj stan, je vyhrazen pro muškaře, že je to pro lov kaprů nevýhodné místo, nebudu moci moc daleko nahazovat a budu omezován jak lovícími z protibřehu, tak muškaři. Jelikož jsem se ale připravil na feeder a plavanou a nehodlal jsem lovit více jak 30m, vůbec mi to nevadilo. Přes den plánuji lov na 3 pruty, jeden na plavačku, tedy přesněji matchku s anglánem do 5ti metrů od břehu a dva feedery nahozené podstatně dále. Nejdříve anglánem sonduji hloubku a zjišťuji, že přede mnou je poměrně rovná tabule s hloubkou okolo metru. Počasí v pátek dopoledne je poněkud nejisté, každou chvílí to vypadá na déšť, začalo i poměrně foukat, nicméně předpověď na sobotu a víkend je příznivá. Vítr a malá hloubka způsobuje, že brko musím poněkud přehloubit a i tak 5g anglán z pavího brku s jemnou špičkou po čase mizí pod hladinou i přesto, že mám celý vlasec ponořen a špička prutu je skoro u dna. Umístění prutů je rovnoběžné, mám tedy dvě krmná místa, jedno pro plavačku a druhé na feeder. Toto místo lovu směřuji více doleva tak, aby špičky byly cca v 90 st. . Vzhledem k očekávaní větších kaprů dávám na kmen 018 (Tubertini Feeder) a na návazce 016 Tubertini Dragon.

07

      Prokrmím místa domácí směsí dle Matyho článku a v tuto chvíli zjišťuji, že Maty to rozbalil přímo naproti mne. Je to asi symbolické. Maty se ale na srazu věnuje především děličce, feeder nebo plavačku má jen doplňkovou. Zkouším jako vždy apetit ryb. Napichuji jedno zrnko kuku (na Skaličce platí pstruhový režim - jakákoliv živá nástraha je zakázaná) a po chvilce se na břeh podívá cejn cca 40 cm. Za chvíli další a pak nádherná cca 30 cm velká plotice. Naštěstí nepřišel žádný duhák, před kterými jsem byl varován. Prakticky za celý víkend jsem na tomto fleku o duháka ani nezavadil. Snad to byla náhoda, nebo je odradila mělčina, na které jsem lovil. Nevím. Bílá ryba mne utvrdila, že pokud si brousím zuby na pořádného kapra, tak cesta přes kuku není asi ta nejlepší. Je rozhodnuto. Měním nástrahu a tím i ostatní prvky klasické feeder montáže.

Montáž

montaz

      Ke změně montáží jsem měl pořádný důvod. Začnu asi tím, jak jsem na počátku léta na dostatečně rozkrmeném fleku, kde jsem dříve byl docela úspěšný, najednou začal ztrácet kapříky. Bylo jedno, zda přišli na feeder nebo na plavačku, když jsem se do něj opřel, vyřízl se. Tehdy jsem se dal cestou zvětšování háčku, což mělo logicky jediný důsledek. Záběrů ryb ubylo. Shodou okolností v té době jsem na netu zaznamenal článek o vlasové metodě při lovu na feeder. No a chybělo mi logické opodstatnění. Najednou mne ale napadlo, že mi kdysi dávno Maty na srazu MRKu říkal, že pokud nedáváš pozor a nesekáš okamžitě při ohnutí špičky a je to tzv. hrčák, že je to vesměs špatné. Zřejmě ryba dostala nástrahu i s háčkem hlouběji, háček se u větších kapříků zachytil za jemnou blanku v patře tlamky, která logicky větší tah nevydržela. Pokud se seká okamžitě při ohnutí špičky, háček se uchytí v koutku tlamy nebo za pysk a ryba takříkajíc sedí. To je ale situace, která vyžaduje maximální soustředění, nejlépe lov jen na jeden prut. No a znáte to. Sraz MRKu je přece společenská událost, nejenom u bečky piva se klábosí a já chtěl na feeder prut lovit i v noci. Feeder montáži na vlas jsem se pokusně věnoval i loni. Vycházel jsem z kapro systému bezuzlového vázaní háčku s očkem a pletenky. To ale nebylo ono. Jednak rybě asi vadila samotná silnější pletenka, případně i háček s očkem jsem neměl asi moc doladěný. Navíc jsem se celé jaro potýkal s problémem zarážky. Tedy přesněji problémy jsem měl dva. Předně se mi špatně u malých háčků štelovala délka přívěsu tak, aby šlo pohodlně smyčkou prostrčit zarážku. No a pak druhý problém. V měkčích nástrahách mi boilie-zarážka nedržela a já vytahoval po útocích drobotiny jen prázdný háček. To mne na mém místním revíru doslova namíchlo, kdy i zrnko relativně tuhé cizrny bylo předmětem zájmů plotic. Našel jsem sice řešení od Martina Maťáka, který kolem klasického plavačkového háčku provlékl smyčku z pletenky, již zarážkovým uzlem uvázal na návazci. To se mi ale nějak nezamlouvalo a neřešilo to všechny mé problémy. Objevila se ale metoda, kdy se zarážka jako taková známá z kapro montáží nepoužívá, a na vlas se přímo uváže malý kousek ze silikonové trubičky. No a po několika pokusech doma zjišťuji, že mi tato metoda vyhovuje. Při vázaní háčku totiž nechám poněkud delší volný konec, na který pohodlně v místě, kde potřebuji, uváži silikonovou hadičku. Ta projde akorát očkem boilie jehly a je to. No, po pravdě řečeno ne úplně. Pokud chci jako nástrahu pro větší rybu tj. kapry použít peletky, v nich vyvrtaná dírka a proces postupného měknutí ve vodě způsobí problém, že silikonová hadička v peletce dlouho nevydrží a dorážející drobotina peletku brzy zlikviduje. To vyřeší drobná lest. Mezi peletku a zarážku dám kousek další návnady, např. zaschlou kuku, kuku z plechovky a třeba i zrnko cizrny.

02

      Vrátím se k vlastní montáži. Zahnutou trubičku pro známé problémy s ní již více jak rok nepo- užívám. Martinova "Tuhá průběžná montáž" se mi nejevila jako optimální. Lovím přece v relativně malé hloubce, blízko břehu a zdálo se mi, že kus silného silonu může odrazovat větší a opatrnější ryby. To není situace na řece, kdy je návazec vlivem proudu unášen po proudu dolů a kdy kapři většinou přijímají potravu hlavou proti proudu, tudíž teoreticky se se silným silonem nepotkají. Proto jsem hledal něco jiného. Shodou okolností jsem u Romana Srba viděl nedávno na jedněch závodech montáž docela jednoduchou a prostou, kterou jsem zkombinoval s feeder gumou. Já jsem totiž začínal s feederem na poměrně tuhých prutech Shimano Solstace Medium a zde jsem bez gumy velmi často přicházel o pěkné kousky kaprů. Tento zvyk mne neopustil ani při letos pořízených nových prutech Shimano Antares Light a Medium AX. Takže jsem se rozhodl vyzkoušet, co vydrží různé gumy a pro mne novinku spojení gumy a návazce smyčku do smyčky. Feeder montáž vypadala vlastně takto: kmen 018, obratlík s karabinkou, korálek, gumová trubička konická z kapro programu, tenčí částí směrem k háčku, obratlík, v něm feeder guma cca 15-20 cm 040 nebo 060 a smyčka, ve smyčce návazec cca 60-70 cm z 016, háček Colmic Nuklear NK800 velikosti 10-8, na vlasu kousíček sil. hadičky. Krmný košík používám 10 g.

Nástrahy

      Jak jsem se již zmínil, klasické feeder nástrahy - zrnko kuku (jakékoliv - plechovkové Bonduelle, konzervované maďarské) bylo předmětem zájmu drobotiny. Tyto ryby mohu úspěšně chytat u nás na ČRS. To jsem nemusel jet do Skaličky. Proto jsem se zaměřil na peletky. Pokud si myslíte, že teď uvedu nějakou skrytou reklamu na ten či onen komerční produkt, tak se mýlíte. Já měl připraveny domácí peletky. Jedním z důvodů, proč obětuji ten čas je to, že přesně vím, co do peletky dávám. Tedy nejenom složení ale i jakost. Nejedná se tedy o nějaké časem a kyslíkem zežluklé suroviny ap. Pak je zde i fakt, že mnoho kaprařů uvádí, že čerstvé nástrahy fungují mnohem lépe, než ty starší. Proto jsem se ujal vlastní výroby peletek, a to 3 dny před lovem. Základní směs byla stejná pro 2 druhy na bázi rybí moučky:

  • 50% rybí moučky z pstružích pelet 4 mm - Dánsko
  • 25% ptačího zobu ve kterém je asi 3/4 konopného semene
  • 25% hrubé mouky
  • na kg směsi víčko tekutého posilovače M.V.E. pro velkou rybu
  • lžička betain od Ricka - pozdrav z prvního kaprosrazu
  • pepřová esence, 50 g gluten
  • 5 vajec a 2 lžíce slunečnicového oleje, voda

      Udělal jsem dvě varianty. První s přidáním 50 g Robin Redu od Pustila. Druhou se 60 g smradidla Belachyn. Jelikož jsem ještě peletky neměl vyzkoušené na délku rozpadu, tj. účinnost lákaní i v noci, tak jsem z malé části udělal koule, ty povařil a po osušení je zmrazil.

      Jelikož jsem doposud na Skaličce nechytal a nevěděl jsem, jestli peletky na rybím základě nebudou předmětem nežádoucího zájmu např. raků nebo škeblí, připravil jsem si ještě peletky na kokosovoa-rašídovém základě podle receptu z MRKU. Zde jsem si vyrobil různé velikosti.

      Vlastní peletky jsem vytlačoval pomocí seříznuté injekční stříkačky a to velikosti 5 a 10 ml. Nejlépe je několik hodin po vytlačení nebo na druhý den do nich udělat dírky vrtákem. U malých verzí (5ml forma) hrozí rozlomení, pokud se vrtá do usušené peletky. Také jsem vrtal normálním vrtákem, tak aby boilie jehla prošla poměrně hladce. V měkkém, jen trochu zavadlém těstě to jde docela snadno. Čím je peletka vyschlejší, tím je to obtížnější. Abych byl úplně přesný ke složení, tak várku s Robin Redem jsem poněkud převlhčil, tak jsem to musel napravit krupicí.

obr05 obr06

Lov ve dne

      No a k překvapení vše fungovalo jak mělo. Osprey to skutečně rozbalil vedle mne na místě, co jsem očekával. Dorazil později a přišel ke mne už za pilného lovu. Viděl jsem, že je poněkud netrpělivý a už už chtěl reagovat na krátké záškuby špiček. Já se ale domníval, že nástrahu zkoumají malé rybky, převážně cejni a plotice, pro které je nástraha peletka se zrnkem kuku či cizrnou přece jen velké sousto. Musím se zde zmínit ještě o vnadění. Jako základ koulí jsem už dříve zmínil domácí směs, do ní jako partikl sáček mražené kuku z Tesca, dále pak jsem použil kg (za sucha) vařené cizrny a profi pelety (šrot, klíčky esence olihen). Cizrnu jsem házel jen k plavačkovému prutu, kde byla montáž podstatně jednodušší. Paví brk 5 g vyvážený, dole 3 broky umístěné na dno, obratlík, návazec s uchycením na vlas, prakticky stejný jako při lovu na feeder. Tj. i na brko jsem dával peletky vyvázané mimo háček. Jediný rozdíl byl v tom, že sestava s obratlíkem a broky neměla košík a vše mezi ním a návazcem feederu. Vzhledem k brku bylo ruční vnadění ale přesnější. No a výsledek. Na brko hrčáky na feeder poctivé přihnutí špičky, jemný zásek a zdolávačka. Na břeh se postupně dostalo cca deset kapříků mezi 50-60 cm. Několik menších kolem 40 cm. Podle majitele se zde vysazují kapříci tržní velikosti, tj. skutečně se vysazují ryby 2-4 kg těžké. To dosvědčuje i fakt, že bojovnost těchto kapříků byla naprosto v normálu a odpovídala roční době a teplotě vody. Zajímalo mne, co všechno si budu moci s montáží dovolit. Předně kladně hodnotím to, že naprostá většina ryb řádně seděla, tj. chycena i malým háčkem č.10 řádně za pysk.

hacek1 hacek2       To se stalo i v případě, kdy jsem vlivem nepozornosti záběr nepostřehl a reagoval jsem až na hrčák. Pokud si dobře pamatuji, tak se mi nikdy nepodařilo ztratit rybu do pár sekund po záběru, tedy až na neděli ráno, což přičítám ztupenému háčku vlivem předchozích zdolávaček a vázek. Rovněž přes relativně rychlé zdolávaní se mi nepodařilo přetrhnout gumu 040 a i spoj smyčka do smyčky držela. Když nevydržel návazec, tak praskl necelý centimetr pod smyčkou. Co se týče plavačkového prutu, ten ku podivu fungoval relativně spolehlivě, přestože byl nahozen při kraji. Bylo skoro pravidlem, že na tento prut zabíraly ryby, když já se věnoval společenské akci srazu a pruty mi hlídala manželka. Ta seděla pohodlně na židličce, četla si a měla pokyn reagovat jen na hrčáky a pak zvednout prut a utáhnout brzdu. Pro upřesnění veškeré pruty měly maximálně povolené cívky. Záběrové, byť menší přitažení znamenalo při jakékoliv nepozornosti vyvrácení vidliček, a skutečně se mi nechtělo se v tuto dobu koupat ke všeobecnému obveselení okolí a lovit někde z hlubin své skvosty jménem Antares a Super GTM RA. Zásek prakticky nebylo třeba, vše sedělo jak mělo a kupodivu i na plavačkový prut. Tam si to vysvětluji umístěním několika broků na dno a zejména malými ostrými háčky. Takže si dovoluji tvrdit, že jsem si prakticky ověřil lov kaprů na plavačkový prut s anglánem pomocí kapřích pelet. Že to jde, dokazuje sobota krátce po poledni, když jsem byl na protibřehu na obědě a manželka si opět v poklidu četla. S polední pauzou se břeh i od muškařů poněkud vyklidil a já cca po půl druhé zahlédl, že manželka již něco vodí. Maty mne upozornil, že opět vodí draka. Při předchozí společenské návštěvě totiž byly přes vodu posílané rady stylu, utáhnout brzdu, no a teď vem podběrák. Mezitím přišla o jeden háček, kdy mne doslova poslechla a utáhla brzdu. Bohužel moc a 016 návazec to nevydržel. Nyní si ale vedla vzorně. Já přišel, zkontroloval, že brzda je utažena dostatečně a nabídl jsem jí, že rybu zdolám. Ona ale po 15ti minutách přetahované usoudila, že si ji chce udolat sama. Toto přesvědčení ji opustilo až po 45 minutách. Mezitím se zde již shlukli kolegové a začaly historky, jak kdy, kdo a co zdolával, jak to urval ap. Mne to rozladilo a chtěl jsem jim černé řeči zakázat. Osprey mne jemně upozornil, že na to nemám právo. Takže jsem manželku vystřídal ve zdolávaní, ryba bojovala asi na 50ti metrech, vždy se mi ji podařilo na polovičku přitáhnout a ona si pak opět vzala své metry zpět. Ne, nebudu to protahovat. Skoro přesně trval boj 1 hod a 30 minut a poté zvítězila ryba. Návazec nevydržel nikoliv tahem ale krutem. Po boji je těžko soudit. Možná nebyl OK obratlík, možná jsem měl více agresivněji zdolávat. Možná by v takovém případě boj nebyl tak dlouhý a ryba by to urvala podstatně dříve. No zkuste štelovat brzdu, když předem vám manželka 45 minut vodí bonusovou rybu. Prostě štěstí nebylo při mne a je z toho ponaučení, že ne vždy se podaří rybu řekněme 80+ zdolat na jemný plavačkový nebo feederový cajk. Potěšitelné je to, že montáž byla tak kvalitní, že 10tka Colmik držel celou dobu a nevyřízl se. Je to možná i absencí těžkého krmítka. Podmínky lovu byly přímo ukázkové, dostatek prostoru bez vázek. Po bitvě je ale každý králem. Ještěže ten den se na břeh podívalo dostatek kapříků do 60ti cm. Zde si neodpustím krátkého postřehu jedné 60tky. Ta měla v koutku tlamky cca 5ti centimetrovou zkrvavělou ránu, zřejmě se někomu při agresivním zdolávaní vyřízla. Přitom ranka od mého malého háčku č.10 byla naprosto nepatrná, prakticky neznatelná. To dokazuje jednak efektivitu použité montáže a zejména šetrnost k rybě jako takové. Zde si troufám tvrdit, že podstatnou roli v tom hraje zařazení feeder gumy do sestavy. Její opodstatnění vzhledem k prutu, návazci, krmítku, absenci bahna a lovené rybě nevidí všichni jako účelné. Já ji vzhledem k rybě používám na feeder lovu kapra prakticky vždy.

      Také kolegové vedle, tj. Osprey a spol. nalevo a stan napravo měli úspěchy. Ospreovi se dopoledne dařili jen cejni, odpoledne najeli kapříci obdobných velikostí. Jednoho poměrně většího asi po 100 m jízdě vyřízl. Mne by zajímalo, zda by se to stalo i při montáži kuku na vlas a při použití Nuclearu NK800? To se již ale nedovím. Napravo se podařila malá raritka. Na feeder candát přes 60 cm. Navíc k tomu několik kapříků násaďáků do 4 kg. Hlubočina protibřehu a při hrázi přináší i své ovoce v poměrně slušném počtu kaprů 80+. Muškaři, jimž bylo dovoleno výjimečně lovit z hráze, byli také úspěšní. Jednak jsou to kapitální duháci. Také se jim v krásném slunečném dnu soboty dopoledne podařilo zdolat několik kapříků na mušku.

Feeder v noci

feeder v noci

      Byl jsem rozhodnut na srazu lovit feederem i v noci. Ne, nedozvíte se o uchycení různých lámaček či zvonečků. Sestavu jsem pojal čistě prakticky. Ze stanu není pořádně v noci vidět na pruty a ani hrčák bych ve spánku neslyšel. Stávající denní sestavy jsem složil a do připraveného stojanu s pípáky jsem uložil dva starší Solstace Medium. Na starších navijácích DAM o velikosti 50 byly starší vlasce cca 022, teď už si značku nepamatuji. Jako návazec jsem přitvrdil a dal Tubertini Dragon 018, háček jsem v očekávaní bonusové ryby zvětšil na Colmic Nuclear NK 800 vel č.6. I tak oproti klasickým kapro háčkům je to malinkatý háček. V noci jsem nepoužíval krmítko, nemělo to cenu, ale dal jsem tam jen olůvko 20 g. Dva pruty jsem nahodil těsně při kraji cca 5 m od břehu, jeden napravo, jeden nalevo tak, abych maximálně omezil zamotání od případné ryby. Nástraha na vlasu a ostatní prvky feeder montáže byly stejné jako při lovu ve dne. Jen jsem raději osadil montáže 060 gumou. Pruty jsem umístil do připravených stojanů, špičkami vzhůru jako na řece. Vyzkoušel jsem pípáky a kupodivu se neozývaly. Příčinou bylo to, že pruty byly nahoře podepřeny poblíž oček a ačkoliv jsem to původně nezamýšlel, musel jsem stojany doplnit svingery. Mělo to fungovat tak, že špička se mírně přihne, kapr se píchne a pak to rozjede. Cívky povoleny. Z obavy od rozmočení a z neznalosti, co snese menší peletka, či přesněji, jak dlouho bude schopna odolávat potěru a úspěšně lákat bonusovou rybu, jsem nejdříve nastražil větší peletky (tvořené 10 ml stříkačkou), peletka byla jištěna zrnkem cizrny a pro jistotu z hora i zrnkem kuku. Po setmění jsem se odebral na kutě. Do půlnoci byly dvě jízdy a na břeh se podívali dva kapříci kolem 50 cm. To mne utvrdilo v původní domněnce, že kapři v noci budou jezdit při kraji.

feeder v noci2

      Po půlnoci z obavy, že peletky dlouho nevydrží jsem je nahradil ze stejného materiálu vařenými kuličkami. Na jeden prut jsem dal kokosovoarašídovou kouli pořádných rozměrů. Do rána jsem mohl klidně spát a nic mne ze spánku nevyrušilo. Možná to byla náhoda, možná se projevila změna počasí, ale vařené koule nebodovaly. Proto jsem druhou noc osadil pruty jen většími peletkami. Jelikož jsem nahazoval vysloveně ke břehu, mohl jsem poměrně přesně místo dokrmit rukou. K tomu účelu jsem měl kromě zbytku cizrny připraveno i necelé kilo halibut peletek od Pustila a pár deka CSL peletek. Jinak žádná návnada, žádný košík, žádné krmné koule. Spoléhal jsem jen na peletky. Opět jsem i druhou noc oželel společenskou akci spojenou s ochutnávkou vína a věnoval se střádání sil a očekával jsem jízdy. Ta první přišla kolem půl jedenácté. No a byla brutální. Než jsem stačit vylézt z pelechu a doběhnout k prutům, už mi spěchali na pomoc i hoši od vedle. Byl to ale jen kapřík běžně lovené velikosti. Další vzrušení nastalo v 1 hodinu. Opět raketový start ale než doběhnu k prutům, pípák mlčí. Zvedám prut a necítím žádný odpor. Utahuji brzdu a navíjím. Najednou u břehu napravo ode mne vlna, prásk a olovo mi zasviští nad hlavou. Doplácím na mou chybu, utažení bylo až moc a 018tka to nevydržela. Když lovím olovo z trávy, najednou se rozječí druhý prut. Takže jsem byl už u něj a přestože od záběru po přitažení brzdy uběhlo relativně málo času a prut byl nahozen při kraji, ryba je už v poměrně velké vzdálenosti. Konečně zažívám pocit, který mi kdysi popisoval Maty. Zdolávání většího kapříka přirovnal k tažení pytle cementu po schodech. Mám relativně dost dotaženou brzdu. Solstace medium je prohnuto do maximálního luku a já pomalu přitahuji neznámý pytel cementu ke břehu. Ryba bojuje pro mne a zejména za snížené viditelnosti zvláštně. Nedělá prudké výpady, nejezdí ze strany na stranu jak adrenalinoví padesátnici ze svazovky. Je to evidentně konečně bonusový kousek. Už vnímám, že je ryba asi při břehu, tak trochu povoluji brzdu a nechám ji chvíli takříkajíc vyplácat se. Jezdí sem a tam a já ji po chvilce navádím do podběráku. Asi jsem zprvu nedoufal v takovou velikost, tak jsem sáhl po menším podběráku ze dvou, co jsem měl připravené. Teprve až na břehu, za svitu čelovky vidím tu nádhernou bonusovku. Rychlost zdolávání si ale vybrala svou daň. Ryba sebou v podběráku mrskne a v okamžiku láme koncovku 3m teleskopické tyče Milo Carp Net. Asi nemají u Mila tak bojovné kapříky. Nic naplat, pro tyto případy vozím s sebou i druhý podběrák. Do akce jsem jej ale bohužel nepříliš zaměstnával. Konečně se to změnilo. No a hned můj osobák na feeder. 74 cm. Jen váha mi ukázala ve tmě nějakých 6 kg. Asi je to možné, nebo jsem se přehlédl. Oči mi již moc neslouží. Budím manželku a prosím ji o dokumentační foto. Začíná pravý horor. Ještě nikdy nefotila v noci. Slyším hlášky „já tě nevidím, je tma jako v pytli“. Konečně se zablesklo, ale moc se neraduji. Rybu tam máš, ale máš půl hlavy. Tak znovu. Nad hlavou je metr místa, ale pro změnu je ryby jen půl. Nakonec jí podávám i starší analog - zrcadlovku Nikon. Zde je to evidentně lepší, v hledáčku je vidět aspoň čelovka. Jenže první fotky neaktivují blesk. Zrada. Někde je chyba, v šeru mačkám tlačítko blesku a již je vše OK. No jasně, chyba vznikla již ve dne. Není připraveno místo, kompozice a detaily pro případné noční focení. Tak rybu rychle pouštíme, já nahazuji a převazuji montáž a jdu opět na kutě. Ve 3 hodiny ráno zase jízda. Tentokrát opět odpor, tah srovnatelný s předchozím záběrem. V jednom detailu je to ale jiné. Již to není pytel cementu po schodech, ale ryba křižuje vodu jak plachetnice proti větru. Zdolávání se protahuje, již je okolo 15ti minut a ryba není stále u břehu. Když ji konečně nalevo zahlédnu, najednou dostávám jistou obavu a úspěšný konec nevidím tak růžově. Nejedná se o kapra, ale zřejmě, jak mne zprvu napadlo, velkého candáta. Tak se bojím, že případný dravec si hladce poradí s 018 návazcem. Naštěstí mu brzy docházejí síly a já pod nohama vidím hřbet s typickou zadní ploutvičkou. Ano, je to ryba, kterou jsem doposud neulovil - jeseter. Podebírám ji a opatrně ukládám na podložku. Nevím, jak se zachovat, zda nemá tento rybí druh (ve své podstatě to není ryba) nějaké ostré výrůstky a tak utíkám pro rukavici. Není to ale potřeba, háček brzy dostávám poměrně snadno. O to hůř se mi budí manželku. Ta chce opustit svůj rozehřátý spacák jen pokud ten kapr má více jak 74 cm. Říkám jí, že takovou rybu jsem ještě nechytil. Při fotografování pro jistotu jde o něco dozadu. Na fotce je kolem mne dostatek místa, ale blesk to dostatečně nenasvítil. I tak jsem velice překvapen. Podle majitele jsou v revíru jen tři jeseteři a já jednoho zdolal. Opět nahazuji a ulehám do spacáku na lehátko. V 5 hodin ráno opět jízda. Opět shodou okolností na stejný prut, který zdolal předchozího kapra i jesetera. Nicméně situace se mění. Pytel cementu po přitažení cca 20 m si je opět nekompromisně vezme zpět. Prut Solstace je opět do luku, vlas nepříjemně v očkách vrže. Ospreovi to při večerní zdolávačce připomínalo pletenku. Je to ale poněkud silnější silon. Přitom před lovem jsem pečlivě všechna očka prutu očistil. Zdolávaní, podle mne dost agresívní, se už natáhlo na 15 minut. Stále rybu nevidím a ta bojuje tak na 50ti metrech. Najednou tah prudce povolí a já stahuji jen kmen. Nevydržel. Myslím ale, že tentokrát byla vina někde při dnu. Zřejmě se poškodil o nějakou ostrou hranu. Co naplat, škoda. Musím navázat vše znovu. Pomalu se rozednilo a na protibřehu se již plavačkáři připravují na ranní krmení.

Nedělní závod

      Po posledním zážitku již nejdu spát a připravuji novou várku krmných koulí. Stahuji noční pruty, nahazuji Antarese. Do sedmé hodiny jsou ještě dva poctivé záběry, kapři se ale rychle vypínají. Zkoumám háček a zjišťuji příčinu. Je poměrně otupený. Snad to zapříčinily předchozí zdolávačky nebo vázka, na kterou mám v jednom místě stále štěstí. Plavačkový prut je po odpolední dlouhé zdolávačce mimo hru. Vlasec je tak zkroucen, že nepomohlo ani dvojí protažení celé délky přes trávu. Po uvolnění se na něm okamžitě dělají smyčky. Před snídaní nastřeluji a feeder místo koule. Naproti vidím Matyho, jak konečně zdolává kapříka na děličku. Opět krmí svou novou směsí, kterou před vlhčením vytahuje z profesně zatavených sáčků. Včera mi o ní vyprávěl zajímavé věci. Údajně je složena z více jak dvaceti komponent. V suché směsi vidím rozemleté oříšky v docela velkém množství. Směs evidentně pracuje a na břeh jde jeden cejn za druhým. Říká mi, že ji stále ještě vylepšuje a ladí. Rybí apetit je někdy nevyzpytatelný. Co platí na jednom revíru, nemusí jindy na jiném vůbec zabírat. Při jeho slovech si ale uvědomuji, že přední světoví i naši závodníci se proslavili mimo jiné svými produkty. Úspěch bych mu moc přál. Matyho ale láká můj břeh a tak bere matchku a zamíří za mnou. Na špičkovém prutu Milo má novinku - anglána Cralusso Rockete. Musím uznat, že tento létá opravdu perfektně. Maty má ale smůlu, na vlasu se mu utvořil uzlík. Proto převazuje, šteluje hloubku, která je něco přes metr. Množství nastřílených koulí způsobuje značný rozruch. Kapříci vyklidili plytký prostor a bude trvat hezky dlouho, než se vrátí. Mně se v neděli tradičně již nedaří. Nevadí mi to. Příště se asi projdu mezi ostatními a nechám manželku zase zdolávat nějakou bonusovku.

obr04 obr10

Závěrem

      Jsem spokojen. Perfektně jsem si zachytal. Ověřil jsem si vlasovou montáž. Domácí peletky. Přišly i bonusové ryby. Několik jsem jich ale nezdolal. Jednak pro mé chyby nebo prostě mi to nebylo přáno.

obr08

      Netvrdím, že mnou použité montáže a nástrahy jsou všelék. Kde však mohou najít opodstatnění, je např. lov na druhém feeder prutu, kdy bedlivě sledujeme první, při kombinaci plavačky a feederu, případně když vás obtěžuje malá ryba a Vy čekáte na větší kapry. V tomto případě pokud nemáte peletky, nemějte obavu nastražit na vlas i zrnko kuku Bonduellku. Opravdu to funguje a drobotinu omezíte. Nastražení je sice pracnější, vrátí se to ale v pohodě z lovu. Pro mne je feeder lov, nikoliv dřina pro oči a ruce, ale relaxace zaměřená na kapry. Při použití ostrého háčku jsou záběry vesměs brutální ohnutí špičky následované při nepozornosti hrčáky. Ověřil jsem si úspěšnost montáže na vlas za použití např. peletky i pro lov kaprů s anglány. Tento lov kupodivu zaujal i mou manželku, jinak nerybářský doprovod na srazech MRKu. Jí patří můj dík zejména za to, že mne v pořádku po probdělé noci dovezla domů. Myslím, že na letošním srazu jsem dosáhl svého rybářského dosavadního maxima a vím, v čem jsou mé rezervy. Pokud ještě jednou navštívím zdejší revír, tak vyzkouším tuto montáž i na klasických kaprových prutech a řekněme 028 kmen. Nevím ale, zda mi dovolí lov kaprů z protibřehu. Vidina nahazovat přes přehradu nebo vyvážet se mi nezamlouvá. Všem vám ale mohu Skaličku doporučit. Jistě mi dáte vědět, zda mnou zde popsaná metoda fungovala i na vašich revírech. Nezapomeňte ale i na maličkosti. Namátkou uvedu, že lov v příbřežní zóně vyžaduje prakticky absolutní klid.

      Petrův zdar, feederu a kaprům zvlášť.

Autor: Mirek Saf. - ®

Diskuse k článku (17 reakcí)

Přečteno: 20 384x
Průměrná známka: 1.28

NSraz MRKu 2006 - Skalička

Tak jako každý rok i letos chystáme velký sraz MRKu. Tentokrát jsme zvolili soukromý revír Skalička u Hranic na Moravě.

NOhlédnutí za srazem MRKu 2005

Především se poznali a pobavili lidé, kteří se doposud většinou znali jen podle svých přezdívek. Atmosféra byla opravdu dobrá a to nám dělá největší radost.