Ohlédnutí za srazem MRKu 2005

- MRK

      Sraz MRKu se stal již tradičním setkáním rybářů sledujících rybářský server MRK.cz - Stále na rybách. Letošní, v pořadí již pátý ročník, se konal na soukromém revíru Dešná nedaleko Jemnice na pomezí jižních Čech a jižní Moravy. Na akci se tentokrát sjelo zhruba 70 rybářů a nechytajícího doprovodu. Sraz pojímali jednotliví rybáři různě, někteří celý víkend poctivě prochytali, jiní naopak dávali přednost pokecu s ostatními kolegy u dobře vychlazeného piva, zkrátka každý si našel to, co mu nejvíce vyhovovalo. Revír nepřál příliš vláčkařům a muškařům, proto účast těchto skupin byla tentokrát v menšině. Největší zastoupení měli zřejmě feederaři, kapraři a plavačkáři. Během celého víkendu se nachtaly pěkné ryby, hlavně kapři, nekteří velmi pěkných rozměrů. Dále solidní cejni i k 50 cm, plotice a okouni.

sraz MRKu 2005

Pátek

      První rybáři přijíždějí k vodě již v dopoledních hodinách a po obědě už stojí u vody přes 30 aut (někteří na revíru chytali od úterka :-))
      Do večerních hodin je břeh, který je pro sraz vyčleněn, prakticky zaplněn rybáři, jejich výbavou a bivaky. Chlazené plzeňské se začíná točit kolem 14. hodiny. Vedle pultu s pípou vyroste postupně se plnící kryté posezení. Někteří ale poctivě chytají a tak není problém vidět na břehu kapry mezi 50-75 cm.
      Celé odpoledne i večer probíhal v pohodě. Zpestřením bylo vhození Bulka do vody, jelikož prohrál jakousi sázku. Brach přijel svojí oblíbenou trabkou. Medvěd dal k dobru flašku výborné slivovice, po které se opravdu rychle zaprášilo (i další nechali kolovat své pálenky). Koťón nezapomněl svojí vysmátou náladu doma. Jouza předvedl svoje daleké náhozy, Bulk nebyl zdaleka tak ukecaný, jako v pokecech na MRKu :-), strážci Bulvaru byli pohodáři, brněnské jádro bavilo sebe i široké okolí a tak by se dalo pokračovat dál.
      Po setmění se podávala opravdu chutná a vydatná večeře. Volná zábava pokračovala zhruba do půlnoci, kdy se většina rybářů odebrala do bivaků, stanů, aut či jen tak pod širák, aby byli čerství na další den.

Sobota

      Ano a zde se ukázalo, kdo je ranní ptáče a kdo šípková růženka. Někdo vstal brzy a využil klidného rána pro lov (za rozbřesku prý dobře brali kapři a boleni z hladiny), někdo spal jako zabitý. Pravda je, že někteří dospávali po hektické noci, protože různé kvajzary kolem nich pípaly ostošet a třeba i kolega ve vedlejším stanu spal o něco hlasitěji.
      Dopoledne bylo ve znamení mohutné krmné kampaně. Kýble krmení dopadaly na hladinu ve snaze vyprovokovat letargické ryby k aktivitě. K tomu pomohlo i prohlášení správců revíru, že si můžeme brát pšenici z velké hromady na břehu a můžeme s ní krmit (suchou nebo namočenou, prej s ní tady běžné přikrmují). Někomu tato taktika vycházela, někomu ne. Rozhodně se však daly ulovit pěkné ryby. Nějvětší kapři dosahovali k 80 cm (Petr a Jakub Zahradníkovi), mnoho kusů bylo kolem 70-75 cm, většinou se však lovili lysáci kolem 50-60 cm (všichni ve skvělé kondici, silní a zdraví). Největší rybu dne zřejmě chytil Osprey, který se vydal k přítoku a podařil se mu, mimo jiné, amur 82 cm. Platilo, že kdo lovil v klidnějších oblastech (dál od břehu nebo dál od pivní základny), ten nachytal. Ryby byly dost poplašené a snad i překrmené.
      V poledne se podával gulášek s pěti knedlama a cibulou. Mňam mňam.
      Odpoledne se opět začali rybáři scházet kolem piva a atmosféra byla čím dál veselejší. Všemu dal korunu jeden z majitelů rybníka, když po důkladné přednášce o jízdě na plachetnici nasedl do lodi, napnul plachty a vydal se ukázat své dovednosti na vodu. Ujel asi 100 metrů a v téměř bezvětrném počasí se mu podařilo loď položit (zlí jazykové tvrdí, že se snažil udělat eskymáka, ale zapomněl, že má nad sebou 4 m ráhno s plachtou). Hodinová záchranná akce, trocha smíchu a bylo vše zase, jak má být. Bylo teplo, takže pohoda.
      Zpestřením pro okolí byl i muškařící PavelZ, který z boatu přelstil a po mohutné přetahovačce i zdolal kapra 58 cm.
      Večer se nesl v alkoholovém opojení, neoblomně rybařící jedinci z nás museli mít asi radost ;-)
      Něco po půlnoci se chytil i největší kapr srazu, kdy Šošon po signálu z příposlechu a 15 sekundovém sprintu (na 20 metrů po 6 pivech a několika panácích slušný výkon) zasekl a zdolal 86 cm šupináče (12 kg i s podběrákem). Podle ranního průzkumu i dost ostatních lapnulo přes noc pěkné kapry.

sraz MRKu 2005

Neděle

      Ráno pro některé opět poněkud kalnější, ale před osmou již všichni byli čilí a dali se do plánovaného srandazávodu. Každý chytal na místě, kde trávil celý víkend, nic se nelosovalo, nikdo nikoho nekontroloval, věříme si. Pokud se v sobotu hodně krmilo, tak na závodech se krmilo ještě více (připouštím, že některým to i vadilo, asi bysme si měli před přístím srazem pokecat o nějakém doporučení v množství vnadění s ohledem na ostatní).

      Nebudu to napínat, ryby moc nebraly. Úlovky přesto nebyly až tak zanedbatelné, posuďte sami.
      Zřejmě největším překvapením byli 4 kapři 70+, které lapnul Aladin na boilie značky Šulibaits. Tím si také zajistil druhou cenu za největší počet kaprů, kterou si rozdělil s Ríšou (oba 4ks), první byl Petr Štětina se 7 kusy kapra. (Koťon chytl 5 kaprů, to by stačilo na 2. místo, ale protože odjel předčasně, dozvěděli jsme se o tom až po srazu.) Druhého největšího kapra chytl Robert Šenk - 70 cm. Pak ještě MarekD chytl 64 cm, ostatní ryby byly do 60 cm.
      Největšího cejna dostal Petr Štětina - 43 cm. Korda prý chytl cejna 45+, ale bohužel ho neměřil, protože nevěřil, že by to mohlo stačit.
      Největší počet ryb lapnul Miki (33 ks), těsně před Rybářem (32 ks). Ještě bylo několik výsledků kolem 25-30 ks, většinou se jednalo o plotice a malé okouny.
      Nejúspěšnější rybářkou byla Abies Alba se 23 rybami (z toho 1 kapr 58 cm).
      Dodatečně ještě uděluji cenu za nejlepšího mladého rybáře mladému Skipimu, který vytrvale chytal (a chytl), i když už se ostatní nemohli na splávek ani podívat.
      Mimo závod kdesi u přítoku, z dosahu ostatních, Karelc, Rapalla a Osprey zalapali slušné ryby, které od nás ostatních vyhnal hluk prazdroje. Přelstít se nechal amur 75 cm a další pěkné kusy.

      Za ceny do závodu mnohokráte děkujeme těmto lidem: Hunol, Jurin, Kolči, Jindra, Bulk, Rapalla, Koťon, Mike, dantex.

      Po vyhlášení výsledků a předání cen většina účastníků srazu začala pomalu balit, loučit se a odjíždět.

      Souhrn: Na srazu nás bylo 70 rybářů, chytly se tak 2 tuny ryb, vypilo se asi 750 piv, mnoho litrů pálenek a vína, snědlo se okolo 150 porcí jídla a především se poznali a pobavili lidé, kteří se doposud většinou znali jen podle svých přezdívek. Atmosféra byla opravdu dobrá a to nám dělá největší radost.

      Tak zase někdy příště na dalším srazu ahoj!

Fotky

Kolči, Abies Alba, Aladin, Rybář, Chemik, Miki, sosed

Autor: MRK

Diskuse k článku (108 reakcí)

Přečteno: 12 807x
Průměrná známka: 1.35

NSraz MRKu 2008

Letos padla volba opět na něco nového, kde jsme ještě nebyli.

NDen a noc s feederem

Podělím se s vámi se svými pocity z letošního srazu MRKu ve Skaličce.

NSraz MRKu 2006 - Skalička

Tak jako každý rok i letos chystáme velký sraz MRKu. Tentokrát jsme zvolili soukromý revír Skalička u Hranic na Moravě.

NCo jsem dělal špatně na srazu MRKu

Přehrada končila zátokou, která ze všeho nejvíc připomínala menší chovný rybník, tu a tam ryl kapr, na břehu rostly stromy a uzoučká cestička se ztrácela v křoví. Hotový ráj.

NSraz MRKu 2005, let´s go!

Voda je velmi dobře zarybněna především kaprem a amurem a o úlovky mezi 60-70cm by něměla být nouze, stejně jako o ryby kolem 15-22kg.