Diskuse k článku: Den a noc s feederem

Diskuse k článku Den a noc s feederem

Autor diskuse: Mirek Saf. - Profil , 26.9.2006

jan - Profil | Čt 5.10.2006 13:15:09

Mirek S. no tak to tady holt funguje:-(

Mirek Saf. - Profil | St 4.10.2006 17:48:30

Jan : hlavně jsem si nejvíce zabojoval s komáry. Na Mlýnském náhonu nad splavem jsem lapal cejky, karasy a tlouště, na št. Náklu pak cejky a jednoho amurka. Kapříci nepřipluli. Co mne ale namíchlo je toto:
- v ryb. řádu je uvedeno pro CHKO zákaz vjezdu, tedy pro rybáře, nikoliv pro myslivce, ti mi za zadkem jezditi jeepem a já šlapal přes kilák pěšo
- na Náklu mne místní osočil, že "my rabáři tam děláme bordel", přitom to bylo evidentně na pláži od koupajících. Tehdy bylo deštivo, tak jsem tam byl sám.
- na jiném štěrkáči v obecném zájmu rybolov zakázan od 8:00 do 18 hodin. Proč tam není povolen tedy rybolov od 0:00 do 4:00? Navíc to omezení platí pro rybáře i když je kvůli sinicím koupání zakázano.

machin - Profil | St 4.10.2006 14:15:11

Mirek Saf.:pěkně jsi to sepsal, díky tvému článku jsem alespoň po netu MRKnul na sraz...díky za to

jan - Profil | St 4.10.2006 11:48:32

Mirek S. ...asi mimo tento clanek, ale jak si nakonec dopadl na te Morave o prazdninach?

Lubo - Profil | St 4.10.2006 7:35:57

Bachy: člověk už si na MRKu nemůže ani svobodně zabéékat že?

Lubo - Profil | St 4.10.2006 7:31:25

Mirek Saf: tak jsem mrknul na ten článek a už je mi to jasné. Neuvědomil jsem si že ty mluvíš o trubičce zahnuté, kdežto já používám trubičky rovné. Tak to nebude rukama. Jak nemáš rovnou "trubičku" tak to nestojí za nic ani v posteli :-)))

Bachy - Profil | St 4.10.2006 6:46:17

Mirek Saf. - Dobrá, dobrá. Možná to byl kapr karatista. :o)
Petrson - Neradím, jen píšu jak to vidím. Abys zjistil dobu rozpadu pelety, na to nepotřebuješ celosezonní testy. Doma to hodím do vody a vidím, na rybách to přes den párkrát vytáhnu a vidím taky, ne? Jestli ti to vyhovuje tak takhle chytej. Jinak bych si ještě tipnul, že ta peleta se ani tak nerozpadala jako spíš měkla a ta předzarážka tam je proto, aby ji menší kapři nesundali tak lehce z vlasu při nedotaženém záběru. Je to sice rafinované, ale i přesto vnímám takovou předzarážku jako rušivý prvek.

Petrson - Profil | St 4.10.2006 5:48:07

>> Bachy > kdepak, i když...pokud by šlo o tvrdou, vařenou kuku, proč ji nevyužít i takto. Mířil jsem tam, kde Mirkovi radíš koupi pelet s delší výdrží - tedy něco, o čem ví, jak patrno z článku. Vtip zápletky vězí, jak to já vidím, v tom, že si chtěl ozkoušet SVÉ nové pelety, u nichž ještě neznal dobu rozpadu. Proto ji fixací z obou stran 1/ prodloužil, 2/ docílil, že i rozpadající se peleta se držela na jednom místě - v pozici dobré pro zásek při nasátí rybou.
Gumička místo zarážky je snad jasná, nechtěl se asi při každé výměně se zarážkou drbat. Jen spolu s vlasem napnul na jehlu, protáhnul, upravil do kolmé polohy a finito. Žádné vybalování, stříhání, trefování zarážky do úzké smyčky na vlasu...
Nic proti odlišným názorům, ale v Tvém postoji trochu vidím ego brouka pytlíka, který má patent na všechno. Kritizuješ i věci, z objektivního pohledu nad vlastní zkušenost nepřenosné, jako doba zdolávání, kvalitu podběráku, který si ani pořádně neviděl apod.

Mirek Saf. - Profil | Út 3.10.2006 19:29:26

Bachy: kapra jsem nezvedal pákou. Když já šel k foťáku, on sebou mrsknul a výsledek vidíš na 1. fotce. Byla to skutečně levná tyčka od Mila. Nemá ani kovový prstenec kolem šroubové koncovky.

Mirek Saf. - Profil | Út 3.10.2006 19:07:52

Lubo: pokud ti stávající montáž vyhovuje, není důvodi ji měnil. Já jsem též dlouhé roky používal zahnutou trubičku. Jednu dobu jsem měl štěstí asi na né moc povedenou várku, nebo to bylo rukama , nevím :)). Nevýhody trubičky asi nejlépe popsal Martin Maťák v článku http://www.mrk.cz/clanek.php3?id=606.

Byl jsem jistou dobu mimo net, proto se ozývám později. Promiň.

Lubo - Profil | Út 3.10.2006 12:30:38

Mirek Saf.: Ty se mnou nemluvíš ? :-)))
Viz. dotaz níže.

Bachy - Profil | Po 2.10.2006 7:08:11

Petrson - Málokdy se dobře vyspím. Článek jsem si četl dvadrát, jsem dost přímý člověk. :o) Názorů Mirka Saf. si vážím hodně, ale když to vidím jinak tak to napíšu, nic za tím nehledej. :o)
Když už jsi zmínil tu předzarážku - myslíš tím jako že se peleta rozpadne za 2 hod. a než se Mirek vyspí, tak ty další 4 hodiny bude chytat na uschlé zrnko kukuřice na dlouhém vlasu? :o)

Lubo - Profil | Ne 1.10.2006 18:38:39

Mirek Saf.: Předpokládám že tou "zahnutou trubičkou" je míněn kaprářský průjezd. Já ho používám na feederu už pár let, ale žádný problém si dosud neuvědomuji. Můžeš prosím nějak podrobněji popsat ty "známé problémy"? Díky

Petrson - Profil | So 30.9.2006 5:39:56

>>Mirek Saf. > opravdu dobrej článek, konečně taky pořádný příběh z letošního srazu, plný velkých ryb, přelít jsem to jedním dechem. Navíc spousta dobrých nápadů, díky.

>> Bachy > si se asi tentokrát moc nevyspal, viď ? Nebudu to ani komentovat, snad jen, že např. použití fixace peletek zrninami zdůvodnil Mirek nočním chytáním. Asi se mu nechtělo každé 2 hodiny vstávat kvůli přehazování. Někdy není špatné číst to důkladně :-)

Mirek Saf. - Profil | Pá 29.9.2006 12:39:18

Bachy: škoda, že jsi se umne nezastavil, viděl by jsi to in natura jak to dělám. Snad příště. Já to nikomu nevnucuji, princip je v tom, že když se nevěnuješ špicce, tak včas nesekáš. Proto ta montáž. Délka návazce má také svůj význam. Uchycení peletky ( kuku ) je odůvodněno oddolnosti proti drobotině. Pokud na vlas nedám pletenku, ale 016 silon, tak jsem často vytahoval prázdný háček. No a silikonová hadička místo klasické zarážky - zde jsou důvodem mé oči a neohrabané prsty. Klidně si použij svou dosavadní montáž, které věříš.

Bachy - Profil | Pá 29.9.2006 12:27:03

Mirek Saf. - Z článku mám smíšené pocity, tak jen něco málo jak to vidím já:
- Z toho co jsem pochytil, tak spousta kaprářů to z druhé strany (od chatek) vyváží nebo nahazuje právě k té louce, která je myslím v normálu vyhrazená jen pstruhařům. Na hrázi myslím loví pstruhaři běžně.
- Co se týče návazce, tak montáž na fotce se mi zdá pro příbřežní lov na stojaté vodě zbytečně komplikovaná a návazec dost dlouhý, ale proti gustu žádný .... Jak krmítko, tak i k té gumě nevidím jediný důvod. Zdolávání na monofilu s jemným prutem a brzdou je dostatečně pružné i takhle blízko.
- Rychlost záseku má s pozicí háčku v tlamce společného jen málo, rozhodující je vhodná délka návazce která určuje také rychlost detekce záběru a až na to navazující zásek.
- Vlasy na háčky s lopatkou si předvazuju doma a žádné problémy tam nevidím. Udělám malou smyčku (pro zarážku), uzel jako na háček s lopatkou uvážu těsně k té smyčce tak, abych po uvázání zatažením za smyčku měl požadovanou délku vlasu. Je to rychlé, případně delší vlas je jednoduché zkrátit smyčkama.
- Tu zaschlou kukuřici jako předzarážku nechápu. Prokrmím peletama, nahodím na peletu a po čase který mám ověřený že se peleta rozpadla až příliš tak jednoduše přehodím. Když se peleta rozpadává rychleji než potřebuju, udělám nebo koupím peletu která vydrží déle, ne? Každý to ale samozřejmě vidíme podle sebe, že.
- To že ten malý colmic držel tu rybu tak dlouho nemusí být "kvalitní" montáží, ale jednoduše se háček zapíchl do tuhého místa. Zdolávání 1,5 hod. se mi zdá na 0,16 s kmenem 0,18 jako dost dlouho, ale samozřejmě těžko soudit, že. :o)
- Ospreyuv kapr by se mohl lehce vyřezat (vypnout) i s colmikem, záleží kde přesně byl seklý. U těch malých háčků mi přijde vždycky ryskantní nějak výrazně zastavovat těžší rybu.
- Těžká ryba se v podběráku nezvedá pákou, nemusí to být špatná kvalita Mila.
- Nějak pořád nemůžu pochopit tu hadičku místo zarážky.

osprey - Profil | Út 26.9.2006 15:23:40

Ahoj.
Máš to hezky napsané a je zajímavé sledovat, jak se každý člověk na tu samou věc dívá jinak i to, jak se liší pohledy diváků, účastníků i těch, co to nemají z první ruky.
Ke svému fleku řeknu jenom tolik: byl úplně jiný a ryba se chovala mnohem zdrženlivěji. Peletu mimo háček jsem tam koupal celý den a jediný kapr se na ni sekl zvenku za tvář. Přitom pípák mi tam nějaký projev zájmu signalizoval každou chvíli.
Klíčová byla hlavně hloubka mého loviště. I loni jsem lovil na hloubkách doslova několik decimetrů a tak jsem po zjištění, že tady je nějakých 80 cm nevěšel hlavu a doufal, že zastavím část ryb, které najíždějí do oblasti přítoku za potravou a posléze se podél břehu vracejí na hloubku. Podařilo se mi to až ve večerních hodinách, kdy přišla doba relativně pravidelného braní a já mohl na svůj flek dokonce pozvat kluky, aby si užili trochu srandy.
Jinak záběry byly velice jemné, k jízdě směřovalo máloco a místy se špička sotva hýbala - ale dost dlouho na bezproblémový zásek. Snad jen jeden kapr to vzal opravdu pořádně a jel by přes brzdu. Podle mě za tu opatrnost mohla velmi malá hloubka a možná i to, že jsem některé ryby sekl dřív než se prokousaly k výraznějšímu záběru. Jestli jsi krmil už od pátku, pak já začal v sobotu ráno a kapři se neměli čas s mým flekem seznámit.
Protože ale záseky seděly, neřešil jsem nic a chytal prostě na jemno.

Druhý den jsem opustil flek a nechal ho klukům s tím, že si najdu něco blíž k hrázi. Jenže všechna místa, co se mi líbila, byla obsazená a tak jsem se rozvalil tak nějak nazdařbůh, abych viděl na tebe i na kluky a doufal jsem, že chytím "aspoň něco". Přesně v tomto duchu jsem i dopadl.
Je neuvěřitelné, co udělá s braním ryb okolní prostředí nebo denní doba, ale opakovaně mám dojem, že na mělkých čerstvě rozkrmených místech bere ryba dost opatrně a někdy je lepší nechat kapříky trochu osmělit a pak začít s lovem - záběry jsou mnohem výraznější .
Jinak zkušenosti ze Skaličky jsem se další týden pokoušel zúročit na další akci v Jestřabicích a musím říct, že to byla další tvrdá bitva s rybami, podmínkami a vším. Svých +- deset kousků jsem nalapal i tam, ale ryby mi na místo s hloubkou 2,5 m najížděly jen v noci, ke břehu sice najížděly, ale byl to ten naproti - navzdory tomu, že tam byl kravál a skoro nikdo se v příbřežní zóně neobtěžoval krmením. Nebudu to takhle narychlo líčit, ale navštívil jsem už tři soukromé revíry a co kus to originál. Budu si muset nějakou takovouhle vodu navštívit sólo a trochu si tam pohrát až tam nebude tolik lidí. Každá ta voda má svou logiku a cosi jako rytmus rybích pohybů (podél břehů nebo mezi mělčinami a hloubkou), ale vždycky, když začnu mít představu co a jak bych chtěl, musím jet domů.