Udělej: rohlík!

- Martin Maťák

Vezměte dostatečně velký hrnec pro pařáček s rohlíkem. Nalijte do něj tolik vody, aby jí na dně bylo asi 1cm na výšku.  
Vložte do hrnce pařáček a na něj umístěte čerstvý rohlík. Zakryjte pokličkou.
Zapalte plamen pod hrncem a přiveďte k varu. Pak nechejte na plný výkon asi minutu napařovat. Je-li rohlík starší (tvrdší), napařujte déle, ale na menším plameni.
Plamen vypněte a nechte asi 5 minut odstát pod pokličkou. Pokličku nenadzvedávejte zbytečně často, ztrácíte teplotu a množství páry.
Po napaření je rohlík velice horký a nejde delší dobu držet v ruce. Zárověň se mu trochu zvrásčí kůrka. Ta v žádném případě nesmí být mokrá, to je známka špatného napaření. Pokud je při stisku cítit mezi prsty tvrdší jádro, pokračujte v napařování.
Ještě horký rohlík umístěte mezi 2 prkénka. Výhodný je k tomu vyrobený lis, na kterém lze nastavit tloušťku slisování. Nelisujte prostým zatížením, není zaručena konečná požadovaná tloušťka rohlíku.
Křídlovými maticemi stáhněte prkénka k sobě asi na 11-15mm (experimentujte) a nechte asi 5-10 minut lisovat.
Odštroubujte matičky a desky od sebe oddělte. Je-li k nim rohlík přilepen (asi jste něco udělali špatně), pomožte si nožem, kterým rohlík odříznete.
Po rozříznutí musí být rohlík načechraný - žádné tuhé gumové jádro! Zároveň se rohlík nesmí sám zpět "rozjet" (roztáhnout jako bychom ho nelisovali). Nevadí, když nebude úplně celistvý a budou v něm větší vzduchové bubliny.
Půlku rohlíku rozřízněte podélně na polovinu. Použijte nejostřejší nůž, jaký máte k dispozici. Rohlík se při řezání nesmí drolit nebo deformovat. Vroubkované nože na pečivo nejsou vhodné.
Rozřezejte rohlík na proužky a ty pak na kostičky. Velikost zhruba 6mm nebo jakkoliv potřebujete. Pro nejmenší kostičky odřízněte ještě jeden plátek střídky, čímž dostanete ještě tenčí plátek - použijte ale jen plátky s kůrkou, ktere drží pevněji na háčku.
Toto je množství rohlíkových kostiček z jednoho rohlíku. Pro jednoho rybáře lovícího na plavanou s jedním prutem je to dost tak na 6-12 hodin lovu.
Kostičky uložte do čistého (nepoužitého) mikrotenového sáčku. Chcete-li, přidejte k němu asi lžičku práškového posilovače dle vlastní volby.
Sáček nafoukněte a jemně protřepte a potom zauzlujte. Takto uložený rohlík by vám měl vydržt několik dnů. Když nebudete pytlík otevírat, tak třeba i týden. Necháte-li kostičky volně na vzduchu, vyschnou i za hodinu.
Detail naaromatizované kostičky rohlíku. Posilovač nástrahu nejen provoní, ale i obarví. Barva drží stejně dobře jako aroma - není to jen takový poprašek na povrchu, jak by se mohlo zdát.
Kostička rohlíku na háčku - malokterá ryba odolá.

Autor: Martin Maťák - ®

Přečteno: 28 618x
Průměrná známka: 1.25

NExtra měkké nástrahy

Hlavně se nesmíte bát, že ''to spadne z háčku''.

NUdělej: olůvko!

Já jsem si pro tuto ukázku dal za cíl vytvořit ploché olůvko s očkem pro lov na feeder na řece.

NUdělej: splávek!

Upevněte vrtačku do držáku a upněte do ní hřebík bez hlavičky.

NS plavanou na kapry III

Kapr snad nejlépe ze všech ryb reaguje na ochucování návnad a nástrah.